2015. december 12., szombat

Gluténmentes, nyers zserbó

Ez a zserbó szelet igazi csemege. Sokkal finomabb a sütött változatánál, csak növényi alapanyagokat tartalmaz. Ha hozzájutsz aszalt almalaphoz, netán te magad is tudod készíteni... akkor ne aprózd el, rögtön 1 tálcányit készíts. :)


Hozzávalók:
  • 4 lap (33x33 cm-es, 1 tálcányi) aszalt almalap
  • 80 dkg áztatott/szárított dió
  • 12 dkg méz vagy juharszirup
  • szükség szerint kevés almalé
  • 6-8 csepp citromolaj
  • 1/2 kávéskanál fahéj
  • 1/2 kávéskanál vaníliapor
  • 1 marék mazsola
  • 20 dkg kénmentes aszalt sárgabarack vagy mindenmentes sárgabarack lekvár (Ha lekvárt használsz, akkor vagy cukormentes legyen, vagy mézzel/nádcukorral édesített. Ebben az esetben kevesebb édesítő kell a dióhoz)
Elkészítése:
  1. A diót daráld le. Keverd hozzá a mézet és a fűszereket. Annyi almalével lazítsd, hogy nem lágy, de kenhető krémed legyen.
  2. Az aszalt sárgabarackot áztasd be annyi vízbe, amennyi éppen ellepi. 2-3 óra elteltével botmixered össze.
  3. Az almalapot kend meg lekvárral (én egyszerűen kézzel kenem szét rajta), majd tedd rá a dió 1/3-át. Erre ismét jön az almalap... a sárgabarack és a töltelék. Jól nyomkodd őket össze.
  4. Takard le, és hagyd puhulni 8-10 órát.
  5. Készítsd el a nyers csokit. (fél adag elég rá). Egyenletesen kend el a tetején.