2015. december 14., hétfő

Spenótos-fokhagymás krumplipüré pácolt-grillezett padlizsánnal, sárgarépával

Karácsonyi főpróba? Talán igen :) Mindenesetre nagyon finom lett, lehet, hogy ez lesz a nyerő a menü összeállítása során. Amennyiben nem szereted a padlizsánt, nyugodtan készíts mellé például rozmaringos sült gombát. Az emésztést nagyban elősegítjük egy jó nagy adag ruccolával. :)


Hozzávalók (4 adag):
Spenótos-fokhagymás krumplipüré
  • kb. 1,5 kg burgonya 
  • só, bors
  • 1 fej sült fokhagyma
  • 5 dkg bio vaj
  • 4 marék spenót
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál kókuszolaj
  1. A krumplit hámozzuk meg, majd kockázzuk fel. Tegyük fel főni, adjunk hozzá 2 teáskanál sót.
  2. Közben egy serpenyőbe melegítsünk 1 teáskanál kókuszolajat, és dobjuk rá a megmosott/összetépett spenótot. Reszeljünk bele 2 gerezd fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk.
  3. Amikor megfőtt a krumpli, öntsük le róla a levét. Adjuk hozzá a sült fokhagymát (természetesen szedjük ki a héjából), a vajat és a megdinsztelt fokhagymás spenótot.
  4. Botmixerezzük össze.
Pácolt padlizsán és sárgarépa
  • 2 padlizsán
  • 3 sárgarépa
pác:
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 3 gerezd fokhagyma
  • só, bors, füstölt pirospaprika
  1. A zöldségeket szeleteljük fel (a sárgarépát kifejezetten vékonyra), majd egy ecsettel kenjük be a padlizsánokat a páccal. A sárgarépát keverjük össze a megmaradt páccal, és hagyjuk állni úgy fél-1 órát.
  2. A padlizsánnak mindkét oldalát előmelegített, grillezett sütőben süssük meg, a sárgarépát pedig kerámia serpenyőben pirítsuk meg.