2015. december 14., hétfő

Vegán töltött káposzta

Nagyon sok vegán töltött káposzta receptet olvastam a neten, de nekem valahogy egyik sem tetszett. Vagy szejtán volt benne, ami nem más, mint búzahús - tömény glutén -, vagy szója (tofu) vagy éppen gabona fasírt. Ez utóbbi még talán jó is lett volna, de vidéken azért nem olyan egyszerű beszerezni. Ja... még diós és gombás változatot is találtam, de önmagukban ez sem nyerte el a tetszésemet. Így kénytelen voltam kikísérletezni egy változatot,  ami elsőre olyan jól sikerült, hogy azóta már kétszer is elkészítettem.

Ennek az ételnek a szíve-borsa maga a fűszerezés. Ezért azt a lehető legjobban találd el, a töltelék bekeverése során kóstolgasd, hogy igazán magyaros legyen az íze.


Hozzávalók (4 adag): 
  • 2 evőkanál kókuszolaj 
  • 1 vöröshagyma 
  • 3 gerezd fokhagyma 
  • 15 dkg tisztított gomba 
  • 15 dkg áztatott tarka bab/csicseriborsó
  • 15 dkg parbolied rizs (előgőzölt, DM-ben kapható)
  • 6 dkg nagyszermű zabpehely
  • 1 teáskanál pirospaprika 
  • ½ kávéskanál füstölt pirospaprika
  • 1 teáskanál házi vegeta
  • só, bors, chili
  • kb. 10 db savanyított káposztalevél 
Paradicsomos öntet:
  • 1 evőkanál kókuszolaj
  • 1 kis vöröshagyma
  • 2 evőkanál kukoricaliszt
  • 1,5 dl (házi)paradicsomlé
Elkészítése:
  1. A hagymát vágjuk fel apróra, és kókuszolajon dinszteljük meg. Reszeljük bele a fokhagymát is.
  2. A zabpelyhet öntsük le forró vízzel (éppen csak ellepje), majd fedjük le és hagyjuk duzzadni. 
  3. A gombát tisztítsuk meg, és daráljuk morzsásra. Dobjuk rá a hagymára. Pirítsuk úgy 5 percig, majd mehet hozzá a szintén morzsásra darált tarka bab/csicseriborsó is.
  4. Adjuk hozzá a rizst, az áztatott zabpelyhet, és fűszerezzük. Jó magyaros ízvilága legyen, ettől függ a káposzta íze.
  5. Minden káposzta levélbe tegyünk 1 jó nagy evőkanálnyi tölteléket. Jól csavarjuk fel úgy, hogy a széleit behajtjuk.
  6. Tegyük egy lábasba, és öntsük fel vízzel.
  7. Lassú lángon főzzük kb. 1 órát.
  8. Az öntethez a felkockázott hagymát dinszteljük meg a kókuszolajon, és reszeljük bele a fokhagymát is. Szórjuk rá a kukoricalisztet, pár keverés után öntsük rá a paradicsomlevet. Főzzük pár percig. Szükség szerint egy kevés vízzel hígíthatjuk.
  9. Az elkészült öntetet öntsük a káposztára. Jól rázzuk össze (ne keverjük, mert a töltelék szétnyílik), és úgy 5 perc alatt főzzük össze.