2016. február 4., csütörtök

Zöldséges rizs

Ez egy igazán nagyon egyszerű recept, 30 perc alatt már tálalható is. Önmagában is finom, de grillezhetsz hozzá gombát, padlizsánt vagy éppen kápia paprikát. De ha csak pirított napraforgómaggal vagy tökmaggal szórod meg, úgy is nagyon finom lesz. Ehhez a recepthez parbeloid rizst használok, melyről itt olvashatsz.

Kedvenc zöldségedet tedd bele, nekem sárgarépa, fehérrépa, paszternák, zöldborsó és brokkoli mindig van benne. Ezenkívül, ha éppen van itthon, akkor kerül bele szárzeller, vagy zellergumó, de tehetsz bele kukoricát vagy éppen zöldbabot is.



Hozzávalók (2-3 adag)
  • 1 vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1/2 evőkanál kókuszolaj
  • 2 sárgarépa
  • 1 petrezselyemgyökér
  • 1 paszternák
  • 2 marék zöldborsó
  • 1/3 brokkoli
  • 1 kis csésze parbeloid rizs
  • zöldfűszerek kedvünk szerint: a kedvencem a váraljai medvehagyma és a petrezselyem (persze, ha van friss, úgy a legjobb)
  • só, bors
Elkészítése:
  1. A kókuszolajon dinszteld meg a felkockázott hagymát, és reszeld bele a fokhagymát is. Pár perc elteltével dobd rá a felkockázott zöldségeket ( a brokkoli kivételével).
  2. Kb. 5 percig lassú tűzön pirítsd, majd önts rá egy kevéske vizet. Ekkor add hozzá a brokkolit. Fűszerezd, és lefedve párold készre. Én szeretem, ha egy kicsit roppanós, kb. 5 perc alatt el is készül.
  3. Közben a rizst főzd meg 2,5x mennyiségű vízben. Kb. 25 perc alatt el is készül. Lassú tűzön, lefedve főzd, melybe természetesen só is kerül.
  4. A zöldséghez keverd hozzá a rizst, és pirítsd össze pár perc alatt.
  5. A végén szórd meg zöldfűszerrel.