2016. február 4., csütörtök

Császármorzsa kicsit másképp... reformosan


Császármorzsa... ki ne emlékezne vissza gyerekkori kedvenc ételére. Nos, egy picit megreformáltam, de ugyanolyan finom. Bizony ez barna színű a teljes kiőrlésű gabona miatt. :) De ne ijedj meg, bátran próbáld ki.


Hozzávalók (4 adag)
  • 40 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 10 dkg fehér tönkölyliszt
  • 3 házi vagy bio tojás
  • 5 dkg vaj
  • 8-10 dkg méz
  • 1 marék mazsola
  • 5 dl rizstej
  • 1 kávéskanál fahéj 
  • szárított, reszelt narancshéj (DM-es)
  • csipet só
  • házi baracklekvár vagy nádcukros édesítésű (a DM-ben vásárolom)
  • 1 evőkanál kókuszvirágcukor
  • 1 evőkanál kókuszolaj a sütéshez
Elkészítése:
  1. A puha vajat keverjük ki a tojás sárgájával. Adjuk hozzá a mézet, a mazsolát és a fűszereket.
  2. Öntsük hozzá a lisztet, majd folyamatosan keverve a lisztet is. Egy sűrű, nokedli állagú tésztát kapunk.
  3. A tojásfehérjét verjük fel kemény habbá, és lazán forgassuk bele a tésztába.
  4. Melegítsünk fel egy nagy kerámia serpenyőt, tegyük bele a kókuszolajat.
  5. Öntsük bele a tésztát. Ekkor jön a nagy munka. Ugyanis most következik a sütés-keverés-kavarás-pirítás. Én ezt két fakanállal oldom meg, úgy vagdosom a tésztát, hogy morzsálódjon.
  6. Kb. 40 perc szükséges ahhoz, hogy kelően megsüljön a tészta. Ekkor még szórjuk meg a kókuszcukorral, és még pirítsunk rajta pár percet.
Kínáljunk hozzá házi (mézzel édesített), vagy nádcukros baracklekvárt. Én vízzel hígítani szoktam, mert nagyon tömény és édes.