Nagyon szeretem a főzelékeket, az elkészítésüket sosem viszem túlzásba. Egy dolog, amire következetesen figyelek, hogy ezek tej- és gluténmentesen készüljenek el. Ennek megvalósítása nem olyan nehéz, hiszen a búzaliszt helyett kukorica-, zab- vagy rizslisztet használok, a tejföl helyett pedig növényi tejszínt, Így is ugyanolyan ízletes lesz, sőt... :)
A hüvelyesekből készül főzelék készítése egy kis tervezést igényel, ugyanis ezeket 8-10 órára be kell áztatni. Érdemes már este átgondolni a másnapi menüt, és ez alapján gondoskodni az alapanyagok előkészítéséről.
Amennyiben húsmentesen táplálkozol, akkor a hüvelyesek remek választás a hús helyettesítésére, hiszen fehérjékben gazdag, és a helyes komplettálással teljes értékű fehérjét tudunk "előállítani".
- 30 dkg barna lencse
- 3 babérlevél
- késhegynyi őrölt kömény
- himalája só, bors
- 1-2 evőkanál kukoricaliszt vagy összemorzsolt zabpehely
- 1 evőkanál kókuszolaj
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál pirospaprika
Kiegészítés
- főtt parbolied vagy barna rizs
- grillezett kápia paprika és lilahagyma
Elkészítése:
- A lencsét áztassuk be 1 éjszakára.
- Másnap mossuk át, majd tegyük fel annyi vízbe főzni, hogy úgy 2 ujjnyira ellepje.
- Tegyük hozzá a babérlevelet, és főzzük puhára. Kb. fél óra elteltével lehet megsózni, és még vagy 20 perc, és készre is fő. Időközben azért figyeld a vizet, ha szükséges, kicsit pótolhatod.
- Kókuszolajon pirítsuk meg az apró kockára vágott hagymát, majd reszeljük hozzá a fokhagymát is. Szórjuk rá a lisztet, pár kavarás, majd mehet hozzá a pirospaprika is. Ekkor már vegyük le a tűzről.
- A lencsén lévő vizet ellenőrizd, nehogy nagyon híg legyen a főzelék. Add hozzá a hagymás-paprikás lisztet, és főzd össze.
- Kóstold meg, ha szükséges, akkor még fűszerezd, és már készen is van.