2015. október 28., szerda

Ez sem tegnap történt...

Rendszerezem ezt a kaotikus évet. Tele van a számítógépem félig megírt történetekkel, receptekkel. Van ahol csak egyszerűen kép nincs és van egy rakás, ami baromira nem szezonális. Ez sem. Valakinek meséltem az én okos 9 évesemről és beugrott... Csak éppen nem tegnap történt.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Tegnap a fiammal - 9 éves, nyitott és fogékony -, napi robotból hazaérve farkaséhesek voltunk. Rágcsiért könyörgött, amit próbáltam leszerelni:


- Figyi! Ha elég türelmes vagy, a kedvenc shakshukádat idevarázsolom 15 percen belül az asztalra. Óra indul!

A szeme csillanásából láttam, ezt a meccset megnyertem. Elő a serpenyő és máris séfet megszégyenítő gyorsasággal aprítottam a hagymát, paprikát, paradicsomot. Olívaolaj löttyintés a serpenyőbe, mehetnek sorba  a zöldségek. Közben minden részletre figyel okos szeme:

- Anya! A fokhagyma ki ne maradjon!

Nem marad ki, mint ahogy a fűszerek sem. Bírja ő a koriandert, római köményt, egy gourmand anya mellett a chili sem csíp. Mosom a tojásokat, ő pedig csacsog tovább:

- Emlékszel? Hugh ( Hugh Fearnley-Whittingstall ) kacsatojással csinálta a tévéműsorában, aminek extra nagy a sárgája!

Már csak pár perc, míg a tükörtojások megszilárdulnak. Neki szelek hozzá jófajta rozskenyeret (Gyarmathy Pékség, Győr), hogy tunkolhasson, nekem kenyér nélkül is felséges. Miközben jóízűen falatozunk, fejszámolunk és kiderül, hogy egy adag shakshuka a tányérunkon szezonban nem kerül többe, mint kétszáz forint. Egy pékségben ugyanezért az összegért kínálják a túrósbatyut, kakaóscsigát. sajna tudom, mert reggel a gyerek nyerte a meccset. Ezen őszintén elcsodálkozik. Az értékek világában most vertünk le együtt egy igazodási cölöpöt. 



a fotó egy nyugalmas nyaraláson készült és nem a napi robotból hazaérvén ;-)


 Shakshuka,  a Közel-kelet lecsója ( Yotam Ottolenghi izraeli szakácstól ):

 Hozzávalók:

- 1 dl olívaolaj
- 2 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 4 db vastaghúsú paprika ( piros, sárga, zöld vegyesen )
- 6 db érett paradicsom
- 1/2 tk. egész római kömény 
- 2 babérlevél
- 1 ek. apróra vágott friss petrezselyem
- 1 ek. apróra vágott friss koriander
- 1 kk. friss kakukkfű
- pár szál sáfrány
- csipet cayenne bors
- só, bors, 2 tk. barnacukor
- 4 db tojás ( kacsatojás, ha akadna )

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Egy serpenyőben szárazon hevítsük két percig a római köményt. Öntsük hozzá az olívaolajat, majd dobjuk rá a vékonyra félkarikázott vöröshagymát, a csíkokra szelt színes paprikákat és az apróra vágott fokhagymát, a cukrot és a zöld fűszerekkel 10 percig hevítsük nagy lángon. Ezután adjuk hozzá a forró vízbe mártott és héjától megszabadított paradicsomokat apró kockákra vágva, a sáfrányt, cayenne borsot, babérlevelet, sót, borsot. Főzzük tovább alacsonyabb lángon 15 percig, adagoljunk hozzá vizet, ha szükséges. Kóstoljunk és állítsuk be a fűszerezést.
A kész shakshuka krémes állagú, éppen csak nincs lesülve az alja a serpenyőbe. Fakanállal képezzünk fészkeket a masszába és abba üssük bele a tojásokat. Fedővel fedjük le a serpenyőt és alacsony lángon várjuk meg, míg a tojások megszilárdulnak. Ha a serpenyőnk nyele fém, akkor előmelegített sütőbe is csinálhatjuk ezt a műveletet.
Friss kenyérrel tunkolva az igazi és a petrezselyem szórás se maradjon le tálaláskor!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése