2016. április 15., péntek

Vegán babfőzelék

Babfőzeléket anyósomtól tanultam főzni, de akkor még tejföllel készítettük. Nos, vegán változatban is garantáltan finom lesz, nyugodtan próbáljátok ki.

Nekem elég laktató így feltét nélkül is, de ha te szeretnél hozzá valami harapnivalót, akkor készíts hozzá egy zöldséges-gabonafasírtot.


Hozzávalók (2 adag):
  • 30 dkg szemes bab (én chilis babot használtam, de a tarka bab, vagy ezek keveréke is jó)
  • 2-3 babérlevél
  • 1 jó nagy vöröshagyma
  • szezonálisan: friss medvehagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál zabliszt
  • 1/2 evőkanál olívaolaj
  • pirospaprika, himalája só, bors
  • kb. 1 dl zabkrém
  • friss citrom leve (kb. 1-2 kávéskanál mennyiség)

Elkészítése:
  1. A babot mindenképp áztasd be min. 8 órahosszára, én este szoktam vizet önteni rá, így másnap már fel is használható.
  2. Tedd fel vízben főzni. A keletkező habot mindig szedd le róla. Mehet bele a babérlevél is. Kb. 1 óra alatt puhára fő. Sót csak félidőben tegyél bele, különben kemény marad a bab.
  3. Az olaj-pici víz keverékén pirítsd meg az apróra vágott hagymát és reszeld bele a fokhagymát is. Szórd rá a zablisztet. Vedd le a tűzről, majd szórj bele kb. 1 teáskanálnyi pirospaprikát.
  4. Amennyiben túl sok víz van rajta, akkor öntsd le róla. Csak éppen annyi legyen rajta, amennyi éppen ellepi azt.
  5. Ezt a hagymás rántást öntsd a babra, majd mehet bele a zabkrém is. Ha van medvehagymád, vágd fel apróra, és keverd a főzelékhez.
  6. Főzd össze. Ízesítsd a citrom levével, ha szükséges, még fűszerezd.