2016. április 1., péntek

Gluténmentes túrógombóc

Nagyon régen készítettem túrógombócot, talán már több éve is lehet. Túrót is ritkán eszünk, úgy havonta 1-2 alkalommal. Most mégis valami ötlettől vezérelve alkottam meg ezeket a gombócokat. 

Igazán habkönnyű, gluténmentes, de mégis teljes értékű gabonával készült. Készítsétek el bátran, ha már kap a babánk túrót, akkor a babakonyhában is megállja a helyét.



Hozzávalók (2 adag):
  • 5 dkg kukoricadara
  • 5 dkg rizsdara (barna rizst törtem pelyhesítővel darává)
  • 2,5 dl víz
  • csipet só
  • 3 datolya
  • 20 dkg túró
  • 1 teáskanál bio vaj
  • fűszerek: vaníliapor, fahéj, narancsolaj
  • morzsa (helyett):  darált dió, kókuszvirágcukor vagy akár összetört kukoricapehelybe is meg lehet forgatni

Elkészítése:
  1. A vizet a csipet sóval felforraljuk. 
  2. Beleszórjuk a kétféle darát, és kevergetve 8-10 perc alatt sűrűre főzzük. Igazi izommunka, ne ijedj meg, hogy teljesen gombóccá fog összeállni. Akkor se adj hozzá több vizet!
  3. Ezután levesszük a tűzről és hozzákeverjük a túróhoz. Jól dolgozzuk össze, majd belekerülhet a puha vaj is.
  4. Vizes kézzel gombócokat formálunk, és kókuszolajon megpirított darált cukros dióba megforgatjuk.

Készíthetünk hozzá kesuteszínt is.