Nagyon régen készítettem túrógombócot, talán már több éve is lehet. Túrót is ritkán eszünk, úgy havonta 1-2 alkalommal. Most mégis valami ötlettől vezérelve alkottam meg ezeket a gombócokat.
Igazán habkönnyű, gluténmentes, de mégis teljes értékű gabonával készült. Készítsétek el bátran, ha már kap a babánk túrót, akkor a babakonyhában is megállja a helyét.
- 5 dkg kukoricadara
- 5 dkg rizsdara (barna rizst törtem pelyhesítővel darává)
- 2,5 dl víz
- csipet só
- 3 datolya
- 20 dkg túró
- 1 teáskanál bio vaj
- fűszerek: vaníliapor, fahéj, narancsolaj
- morzsa (helyett): darált dió, kókuszvirágcukor vagy akár összetört kukoricapehelybe is meg lehet forgatni
Elkészítése:
- A vizet a csipet sóval felforraljuk.
- Beleszórjuk a kétféle darát, és kevergetve 8-10 perc alatt sűrűre főzzük. Igazi izommunka, ne ijedj meg, hogy teljesen gombóccá fog összeállni. Akkor se adj hozzá több vizet!
- Ezután levesszük a tűzről és hozzákeverjük a túróhoz. Jól dolgozzuk össze, majd belekerülhet a puha vaj is.
- Vizes kézzel gombócokat formálunk, és kókuszolajon megpirított darált cukros dióba megforgatjuk.
Készíthetünk hozzá kesuteszínt is.