Karácsonyi mézeskalács húsvétra? Miért is ne. Egy finom, puha tészta tojás formára szaggatva, magokkal díszítve... senki sem fog nemet mondani rá. :)
A díszítésbe vonjuk be gyerekeinket, remekül fognak szórakozni. A tésztát tartsuk hűtőben, csak mindig annyit vegyünk ki, amennyit éppen a gyerekek tudnak díszíteni, mert ha nagyon megpuhul a tészta, akkor nehéz lesz vele dolgozni.
- 35 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 15 dkg fehér tönkölyliszt
- 1 evőkanál szódabikarbóna
- 10 dkg bio vaj
- 1,5 dl Cserpes tejszín
- 15 dkg méz
- 5 dkg kókuszvirágcukor
- 2 kávéskanál fahéj
- 1 kávéskanál vaníliapor
- 10 csepp narancsolaj
Tetejére: magok, puffasztott amarant, aszalványok
Elkészítése:
- A puha vajat a mézzel keverjük jól össze, majd adjuk hozzá a fűszereket.
- Öntsük hozzá a tejszínt, és pár mozdulattal lazítsunk rajta habverővel.
- Adjuk hozzá a szódabikarbónás lisztet, jól dolgozzuk össze.
- Legalább 1 éjszakára tegyük a hűtőbe.
- Másnap vágjuk három felé (hogy ne puhuljon meg a tészta olyan hamar), majd belisztezett gyúródeszkán kezdjük el vékonyra kinyújtani. Kedvenc kiszúróformánkat használva formázzuk, majd szórjuk meg/díszítsük olajos magokkal, puffasztott amaranttal, aszalványokkal. Egy kicsit nyomkodjuk bele a tésztába.
- Előmelegített sütőben, kb. 200 fokon, 5-8 perc alatt süssük ki. (Amikor már színeződik az alja, akkor már jó). Hagyjuk a tepsiben kihűlni.
- Ha sütés előtt lyukat teszünk rá, akkor díszként felakasztható a barkára vagy a lakás már helyére is.