2016. március 21., hétfő

Húsvéti mézes tojás

Karácsonyi mézeskalács húsvétra? Miért is ne. Egy finom, puha tészta tojás formára szaggatva, magokkal díszítve... senki sem fog nemet mondani rá. :) 

A díszítésbe vonjuk be gyerekeinket, remekül fognak szórakozni. A tésztát tartsuk hűtőben, csak mindig annyit vegyünk ki, amennyit éppen a gyerekek tudnak díszíteni, mert ha nagyon megpuhul a tészta, akkor nehéz lesz vele dolgozni.

A recept nagyban hasonlít a mézeskalács receptre, bár egy picit módosítottam rajta.


Hozzávalók: 
  • 35 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt 
  • 15 dkg fehér tönkölyliszt 
  • 1 evőkanál szódabikarbóna 
  • 10 dkg bio vaj 
  • 1,5 dl Cserpes tejszín 
  • 15 dkg méz 
  • 5 dkg kókuszvirágcukor
  • 2 kávéskanál fahéj
  • 1 kávéskanál vaníliapor
  • 10 csepp narancsolaj
Tetejére: magok, puffasztott amarant, aszalványok


Elkészítése: 
  1.  A puha vajat a mézzel keverjük jól össze, majd adjuk hozzá a fűszereket. 
  2. Öntsük hozzá a tejszínt, és pár mozdulattal lazítsunk rajta habverővel.
  3. Adjuk hozzá a szódabikarbónás lisztet, jól dolgozzuk össze. 
  4. Legalább 1 éjszakára tegyük a hűtőbe. 
  5. Másnap vágjuk három felé (hogy ne puhuljon meg a tészta olyan hamar), majd belisztezett gyúródeszkán kezdjük el vékonyra kinyújtani. Kedvenc kiszúróformánkat használva formázzuk, majd szórjuk meg/díszítsük olajos magokkal, puffasztott amaranttal, aszalványokkal. Egy kicsit nyomkodjuk bele a tésztába.
  6. Előmelegített sütőben, kb. 200 fokon, 5-8 perc alatt süssük ki. (Amikor már színeződik az alja, akkor már jó). Hagyjuk a tepsiben kihűlni. 
  7. Ha sütés előtt lyukat teszünk rá, akkor díszként felakasztható a barkára vagy a lakás már helyére is.
Dobozban tartva hetekig eláll. Már ha addig nem esszük meg. :)

Ezekkel készítettük a mintákat: