2016. március 18., péntek

Pita kenyér házilag

Ez a pita roppant egyszerű, bár nem 5 perces elkészítésű finomság. Tölthetjük bármivel, amivel csak szeretnénk. Én sok-sok zöldséget teszek bele sok-sok mártással (pl. tzatziki, házi ketchup)


Hozzávalók:
  • 50 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt (vagy tönke)
  • 3 dl langyos víz 
  • 2 teáskanál himalája só
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál kókuszvirágcukor
  • 2,5 dkg élesztő

Elkészítése:
  1. A lisztet tegyük egy tálba, és a közepére csináljunk egy kis mélyedést. Morzsoljuk bele az élesztőt, szórjuk rá a cukrot, és öntsünk rá egy kevéske langyos vizet. Takarjuk le, hagyjuk pár percig, hogy felfusson - buborékok jelenjenek meg benne - az élesztő.
  2. Ezután a hozzávalókból dagasszunk egy kissé lágyabb tésztát, majd lefedve, meleg helyen hagyjuk duplájára kelni. 
  3. Kb. 1 óra elteltével 8 egyforma darabba vágjuk, gömbölyítsük, majd ismét 5-10 percre pihentessük.
  4. Lisztezett felületen kerek formákat (10-12 cm átmérőjű) készítsünk belőlük, úgy 4-5 mm vastagokat. Ruhával letakarva hagyjuk őket 30 percig pihenni. 
  5. Melegítsük elő a sütőt 220 fokra (légkeverésre). A tepsit is melegítsük fel, és erre helyezzük a pitákat úgy, hogy ne érjenek össze. Az egyik oldalát süssük 4 percig, majd fordítsuk meg (gyorsan, hogy ne süsse meg a kezünket), és még 2 percig a másik oldalát.
  6. A kisült pitákat tegyük rácsra, hogy azon hűljön ki. Vágjuk meg az oldalát, majd késsel még a zsebecskén tágíthatunk.