2016. március 14., hétfő

Hajdinamorzsás chiapuding erdei gyümölccsel

Újabb pohárkrém, amely a gyerekeim nagy kedvence. Mostanában elég gyakran használok chiamagot, nemcsak azért, mert jól zselésít, hanem azért is, mert remek tápanyagforrás.
  • Kiváló forrása az esszenciális zsírsavaknak, optimális az omega3-6 aránya.
  • Oldható és oldhatatlan rostokban gazdag.
  • Tartalmaz kalciumot, vasat, káliumot, foszfort, cinket, mangánt, molibdént és magnéziumot, niacint, és folsavat is.
  • Fehérjék és aminosavak remek forrása.
A hajdina jótékony hatásairól is írtam már korábban, érdemes egy kis időt ráfordítani, csíráztatva és szárítva nagyon sokáig eláll.

... és most nézzük a receptet


Hozzávalók (4 adag):

Morzsa:
  • 5 dkg nagyszemű zabpehely
  • 3 dkg szárított hajdinacsíra
  • 1 teáskanál kókuszcukor
  • 1 teáskanál olvasztott kókuszolaj
  • 1/3 kávéskanál vaníliapor
  • csipet himalája só

Csokoládés chia puding
  • 4 dl rizstej
  • 2 banán
  • 1/2 érett avokádó
  • 5 dkg chiamag

Kókuszos chia puding
  • 3 dl sűrű kókusztej (én a DM-ben vettem, konzerves)
  • 1 banán
  • 1 evőkanál méz
  • 4 dkg chiamag
erdei gyümölcs

Elkészítése:
  1. A morzsa hozzávalóit (hajdinacsíra kivételével) keverjük össze, majd előmelegített sütőben (160 fok, légkeverés) 5-10 perc alatt pirítsuk meg. Majd keverjük hozzá a hajdinacsírát is.
  2. A csokis puding összetevőit turmixoljuk össze.
  3. A kókuszos puding készítése során a kókusztej tetejéről szedjük le a kókuszzsírt (ezt sütikbe felhasználhatjuk), majd a többi hozzávalóval turmixoljuk össze.
  4. Mielőtt poharakba tesszük, legalább fél óráig hagyjuk állni.
  5. Rétegezzük a pohárba: 
    1. csokis puding
    2. erdei gyümölcs
    3. kókuszos puding
    4. erdei gyümölcs
    5. morzsa