Korvapuusti

A név egy finn adventi édességet takar, amellyel itt (http://hogymegtudjuknezni.blogspot.hu) találkoztam néhány évvel ezelőtt. A recept is az oldalról származik, csupán a mennyiségeket vettem kisebbre, illetve élesztő helyett kovásszal készült. Érdemes nézelődni Márti oldalán, vegetáriánusként is nagyszerű receptekre lelek.

Hozzávalók:
15 dkg kovász (vagy 3 dkg élesztő, de ez esetben 50 dkg liszt)
35 dkg liszt
18 dkg cukor
14 dkg vaj
1 kk őrölt kardamom
egy csipet só
1,5-2 dl langyos tej
1,5 kk őrölt fahéj
egy marék mazsola

A lisztben elkeverjük a sót, a cukor felét és a kardamomot. Hozzáadjuk a kovászt és a vaj felét, majd tejjel puha tésztát dagasztunk. Lisztezett deszkán négyzet alakúra nyújtjuk, és behajtogatjuk (a jobb oldalát középre, rá a bal oldalt, majd a csík tetejét le középre, rá az alját). Letakarjuk, fél órát pihentetjük, és még kétszer hajtogatjuk fél órás szünetekkel. Ha megvan, téglalap alakúra nyújtjuk. Felolvasztjuk a maradék vajat, azzal megkenjük, és megszórjuk a maradék cukorral, majd a fahéjjal. Feltekerjük, mint a bejglit, és trapéz alakú formákat vágunk belőle. A trapézokat felültetjük, a tetejüket pedig benyomjuk, hogy papucs formája legyen. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, letakarjuk a tepsit, és tovább kelesztjük. Nekem ez 2 óra volt, nem volt túl meleg a konyhában, és a kovászos tészta tovább kel, mint az élesztős.
A sütőt 200 fokra melegítettem, és úgy 20-25 perc alatt készre sütöttem.

Korvapuusti

Másokat is érdekelhet? Oszd meg velük!

További receptek