Ketchup házilag

Senkit nem kell meggyőzni arról, hogy a házi készítésű ételek ízletesebbek, olcsóbbak, mint a boltban vásároltak, ráadásul pontosan tudjuk, hogy mi került az üvegbe.

Hozzávalók:

1,5 kg kápiapaprika
2 kg paradicsom
3 ek olaj
1 kk asafoetida
2 ek reszelt friss gyömbér
2 kk őrölt koriander
10 db szegfűszeg
5 db babérlevél
1/2 kk őrölt feketebors
fél citrom leve
15 dkg nádcukor
3 kk só
3 kk pirospaprika

A kápiát megmossuk, sütőlapon egymás mellé helyezzük, és forró sütőben addig sütjük, amíg a héja feketedni kezd. Ha megvan, lekapcsoljuk a sütőt, és a paprikát ott hagyjuk kihűlni, így könnyen leválik majd a héj. A paradicsomot lereszeljük. A kihűlt kápiának lehúzzuk a héját, kicsumázzuk, és a paprikát is leturmixoljuk. Egy edényben felmelegítjük az olajat. Beletesszük az asafoetidát és a reszelt gyömbért, és egy percig kevergetve pirítjuk. Hozzáadjuk a koriandert is, majd levesszük a tűzről és beleszórjuk a pirospaprikát, vigyázva, nehogy megégjen. Felöntjük a paradicsommal, hozzáadjuk a maradék fűszereket: a szegfűszeget, a babérlevelet, a borsot; sózzuk, cukrozzuk. A fűszeres paradicsomot felforraljuk, és addig főzzük, amíg besűrűsödik. A főzés ideje a paradicsomtól függ, de egy óra hosszat biztos eltart. Ha besűrűsödött, hozzáadjuk a sült paprikát és a citromlevet, és újból összefőzzük. Innentől vagy hűtőben tároljuk és rövid idő alatt elfogyasztjuk, vagy kimosott üvegekbe tesszük, aztán pedig dunsztolással tartósítjuk.

 

ketchup

Másokat is érdekelhet? Oszd meg velük!

További receptek