Bazsalikomos pesto (vegán)
2016. május 04. írta: VegaLife

Bazsalikomos pesto (vegán)

bazsalikomospesto.jpgA pesto az észak-olasz konyhák jellegzetes étele, mely általában bazsalikom, fenyőmag felhasználásával készülő pástétomra hasonlító étel (most dióval készült). Inkább tésztákhoz használják. Hagyományosan kézzel, egy márványból készült mozsárban keverik ki a hozzávalókat, puszpáng örökzöld cserjékből vagy kőris fájából készült mozsártörővel. A hagyományos eljárást azonban egyre több helyen felváltják az aprítógépek gyors megoldása. Ez esetben sokkal krémesebb élvezetben lesz részünk. Ha túl sok pesto-t készítenénk és nem tudjuk felhasználni, napokig a hűtőben, hosszabb ideig a fagyasztóban is eláll. Fűszeres élvezet következik. :)

 

A recept:

Hozzávalók:

  • 1 nagy csokor bazsalikom
  • 100 g dió
  • 100 ml olívaolaj (hidegen sajtolt az ajánlott)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1/2 citrom frissen facsart leve (opcionális)
  • kifőtt tészta (opcionális)

 

Elkészítés:

A diószemeket pirítsuk meg egy serpenyőben. Nem kell hozzá sem olaj sem víz. Amikor már jó illata van, akkor tegyük a gyorsaprító gépbe. Adjuk hozzá a megmosott bazsalikomot, a fokhagymákat egy-két csipet sót és kb 1-2 evőkanál olajat. Addig dolgoztassuk a géppel, amíg pépes nem lesz. Ha nehezen viszi a gép, még érdemes hozzá egy kevés olajat tölteni vagy egy citrom kifacsart levét. (Ez utóbbit én kihagytam, mivel citrom nem volt otthon, s nem mentem el ezért a boltba.) A kész pesto-t kenhetjük kenyérre, vagy kifőtt tésztával is összekeverhetjük. Mindegyik nagyon finom.

Ha nagyon hiányoljuk a sajt hozzáadását, mert a nem vegán pesto-k parmezánnal is készülnek, sörélesztő pelyhet szórhatunk bele.

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr728684792

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása