2016. május 6., péntek

Kapros-citromos spárgafőzelék vegán módra

A tegnapi spárgás rizottóhoz csak a fél csomag spárgát használtam fel. Mivel nem jó sokáig tartogatni, ezért ma ismét spárga volt a tányéromban. Ennek a receptnek az ötlete Chili & Vanilia oldaláról származik, viszont vegánosítottam, és még megturbóztam egy kis sárgarépával. Nem rontotta el. :)

A citromhéjat ne hagyjátok ki belőle, az adja meg azt a ízélményt, bátran próbáljátok ki.


Hozzávalók (1 adag):
  • fél csomag zöld spárga (kb. 25 dkg)
  • 1 közepes sárgarépa
  • 2 dl zöldségalaplé
  • himalája só, bors
  • pár csepp friss citrom
  • 1 evőkanál barna rizsliszt
  • 1 dl zabkrém (ezt használom)
  • leheletnyi BIO citrom héja (2-3 reszelés)
  • 1 kávéskanál mustár
  • kapor, metélőhagyma

Elkészítése:
  1. Előszőr a spárgát meghajlítjuk, és eltörjük. A csúcsos részét félretesszük, az alsó részét meghámozzuk, a végét levágjuk, majd felkarikázzuk.
  2. A sárgarépát meghámozzuk, kis kockára vágjuk.
  3. A zöldségalaplébe feltesszük főni a feldarabolt zöldségeket. Sózzuk (ha a zöldségalaplé nem sós) és borsozzuk. Cseppentsük bele a citromlét is.
  4. Kb. 10-15 perc alatt pároljuk puhára. Ekkor mehet hozzá a spárgacsúcs is.
  5. A riszlisztet keverjük össze a zabkrémmel, majd öntsük a főzelékre.
  6. Kb. 5 perc alatt főzzük össze, ezalatt besűrűsödik a főzelék.
  7. Vegyük le a tűzről. Reszeljük bele a citromhéjat, adjuk hozzá a zöldfűszereket is (1-1 kávéskanál mennyiség)