2016. május 12., csütörtök

Quinoás müzliszelet csokiöntettel

Valami édességre vágytak a lányaim. Ilyenkor szétnézek a kamra mélyén, hogy milyen alapanyagokat tudnék felhasználni. 

Igazán finom müzli lett belőle, bár legközelebb teszek bele úgy 2 evőkanál darált arany lenmagot. De egy reszelt almával is megér egy próbát. :) A hűtőben jó az állaga, de szobahőmérsékleten kicsit morzsálódik. De csak ennyi baj legyen... így is elfogyott. :)


Hozzávalók:
  • 20 dkg aprószemű zabpehely
  • 5 dkg zabliszt
  • csipet himalája só
  • 1/3 mokkáskanál vaníliapor (vagy fél rúd vanília kikapart belseje)
  • 10 dkg datolya
  • 1 banán
  • 10 dkg kókuszolaj
  • 10 dkg dió
  • 3 dkg puffasztott quinoa
  • 1/2 bio narancs reszelt héja (vagy 4-5 csepp narancsolaj)
  • 1 kisebb narancs leve

Csokiöntet
  • nyers csoki
  • jó krémesre darált kesudió (vagy 1 evőkanál kesudiókrém), de mogyorókrémmel is el tudom képzelni :)

Elkészítése:
  1. Először is melegítsük elő a sütőt, úgy 180C fokra. 
  2. Egy tálban keverjük össze a zabpelyhet, a lisztet, a sót és a vaníliát.
  3. Tegyük aprítógépbe a puha datolyát, a banánt és az olvasztott kókuszzsírt. Nyomjuk bele a narancs levét is. Pürésítsük simára. 
  4. Öntsük ezt a keveréket a száraz hozzávalókhoz. Adjuk hozzá a durvára tört diót és puffasztott quinoát. Reszeljük bele a narancs héját is.
  5. Jól keverjük el. Öntsük bele a müzli keveréket a sütőformába, majd kézzel alaposan nyomkodjuk bele. 
  6. Süssük 180C fokon 20-25 percig, amíg aranybarna lesz a teteje, a széle kicsit megpirul.
  7. Ha kihűlt, kenjük rá a kesudiós csokit.