2016. május 24., kedd

Epres torta, nemcsak szülinapra

A nagylányom májusban ünnepli a születésnapját, így a tortája minden évben a friss epertől roskadozik. Nem mintha bánná, mivel az egyik kedvenc gyümölcse az eper. Nemcsak azért esszük, mert számos jótékony hatása van, hanem egyszerűen azért, mert finom. :) Szerencsére van egy kis konyhakertünk, de anyósomtól is rendszeresen kapjuk a friss, szabadföldi epret. 

A tészta alapja a kedvenc kókuszos muffin, amely ennél a tortánál is jól debütált. :) A krémje egyszerű banán-datolyakrém, és a tetejéről sem hiányozhat egy jó kis eperzselé.


Hozzávalók:
Tészta: 
  • Csokis-kókuszos muffin, 22 cm-es tortaformában kisütve (a meggyet kihagytam belőle, csak a meggylé került bele)
Csokis krém:
  • 5 banán
  • 15 dkg puha datolya
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 4 evőkanál chiamag
Eperzselé:
  • 50 dkg eper
  • 2 teáskanál agar-agar
  • késhegynyi vaníliapor
+ sok-sok eper


Elkészítése:
  1. A tésztát süsd ki, és hagyd rácson kihűlni.
  2. Közben készítsd el a krémet. A datolyát áztasd be egy nagyon kevés vízben (éppen annyiban, hogy ellepje), majd hagyd állni úgy 1 órát. Persze, ez attól függ, hogy milyen száraz datolyát vásároltál.
  3. A banánt tedd egy késes konyhai gépbe, majd add hozzá a datolyát is. Szórd bele a kakaóport, és dolgozd krémesre. Ezután öntsd hozzá a chiamagot. Jól keverd össze.
  4. A tésztát tedd vissza a tortaformába. Pakold a tésztára a megmosott egész eperszemeket.
  5. Óvatosan tedd rá a csokikrémet úgy, hogy az eprek közé folyjon a csokikrém. Óvatosan meg is rázhatod, ütögetheted. A cél az, hogy az epret teljesen bevonja a csokis csoda.
  6. Ezután készítsd el az epres zselét. A megmosott epret botmixerezd össze, és tedd fel főni. Folyamatos keverés mellett szórd bele az agar-agart. 1-2 perces lassú főzés után hagyd langyosra hűlni. Mielőtt még összeállna, simítsd rá a csokikrémre.
  7. Néhány órára tedd be a hűtőbe.