2016. szeptember 6., kedd

Tojásmentes szalagos fánk

Nagyon ritkán készítek fánkot, mert ezt valóban bő olajban kell kisütni, és ilyet ritkán szoktam csinálni. De a gyerekek unszolására "beadtam a derekamat", és vasárnap fánkot sütöttem. Nem olyan ördöngösség, és így tojás nélkül is remekül működött a recept.


Hozzávalók:
  • 25-25 dkg teljes kiőrlésű és fehér tönkölyliszt átszitálva
  • 3 dkg élesztő
  • 5 dkg bio, olvasztott vaj
  • 2 evőkanál méz
  • 3 dl rizs- vagy zabtej
  • csipet só
  • bio narancs vagy citrom reszelt héja
  • sütéshez: kókuszolaj

Elkészítése:
  1. Minden alapanyag szobahőmérsékletű legyen.
  2. A liszteket szitáljuk át.
  3. Az élesztőt kevés langyos tejben pici mézzel futtassuk fel.
  4. A maradék tejjel és a többi hozzávalóval dagasszunk egy lágy, hólyagos tésztát. Az olvasztott vajat csak a legvégén adjuk hozzá.
  5. Tegyük kiolajozott tálba, és letakarva kelesszük duplájára (kb. 1 óra).
  6. Lisztezett deszkán kézzel lapogassuk le úgy ujjnyi vastagra. Szaggassuk ki, majd takarjuk le egy abrosszal, és ismét kelesszük fél órát.
  7. A kókuszolajat hevítsük fel. A fánk közepét nyomjuk be az ujjunkkal, majd 1,5-1,5 percig süssük meg mindkét oldalát.