Túrógombóc kölessel

Hozzávalók:
10 dkg köles
egy csipet só
2 dkg vaj
1 kk vaníliakivonat
fél citrom héja reszelve
a használt édesítőszer ízlés szerint (nádcukor, nyírfacukor, stb.)
30 dkg túró
6-8 dkg darált dió

A tetejére édes tejföl, fahéj (opcionális)

A kölest megmossuk, megszórjuk egy csipet sóval, és háromszoros vízben feltesszük főni. Lefedjük az edényt, és kislángon addig főzzük, míg meg nem puhul és beszívja a folyadékot. Ha kész, kihűtjük. Amikor már csak langyos, belekeverjük a vajat, a citromhéjat, a vaníliakivonatot, és édesítjük. Elkeverjük, és még egy kicsit állni hagyjuk. Amikor teljesen kihűlt, belegyúrjuk a túrót, és a masszából gombócokat formázunk. Darált dióba hempergetjük, végül a tetejüket édesített tejföllel és fahéjjal díszítjük.

 

gomboc_1

 

Másokat is érdekelhet? Oszd meg velük!

További receptek