2017. jan 10.

Kölestúrós lepénykék

írta: Kertkonyha
Kölestúrós lepénykék

Imádom a kísérletezést a konyhában. Természetesen nem mindig sül el minden ötlet tökéletesen, de a következő lepénykével minden szempontból elégedett vagyok. :)  

A recept akkor született, amikor épp vegán "túróval" kísérleteztem. Aztán a túró végül máshogy készült, de maga a kísérlet elég jól sikerült (mindenesetre a kutya nem ezzel lakott jól!). ;)

Nekem nagyon tetszett a lepénykék ruganyos állaga: nem lett száraz, de egyben maradnak a darabok, nagyon jól vágható (és harapható is!) ez a sütemény. :)
A vanília, a citromhéj, a mazsik és a kölesszemek pedig meglepően jól hozzák az igazi túrótorták hangulatát. :) 

koleslepeny_2_500x287.jpg

Hozzávalók egy kisebb sütőformához:

  • 400 ml tej (én szójatejet használtam)
  • 350 g főtt köles (90 g száraz)
  • 175 g rizsliszt (búzaliszt is tökéletes, de akkor nem lesz gluténmentes a lepény)
  • 100 g nádcukor
  • 100 g mazsola 
  • 1 nagy alma hámozva és reszelve
  • fél citrom leve és héja
  • 1,5 csomag vaníliás cukor
  • 3 evőkanál margarin
  • 2 csipet só

 

  1. Ízesítsük be a tejet 2 csipet sóval, ez nagyon jót tesz majd az ízeknek. Ebben a tejben főzzük meg a kölest fedő alatt teljesen puhára kb. 20 perc alatt. Ezalatt a köles felszívja az összes tejet, de vigyázzunk, nehogy odaégjen. Ha szükséges, kis vízzel felönthetjük. Amikor kész, keverjük bele a margarint.
  2. Közben forrázzuk le a mazsolát, és hagyjuk ázni, amíg szükség nem lesz rá. 
  3. A köles főzése alatt még bőven belefér az is, hogy egy tálban összekeverjük az összes többi hozzávalót is. Ebbe forgassuk majd bele kölest és végül a lecsepegtetett mazsolát is. 
  4. Akkora sütőformába töltsük a masszánkat, hogy kb. 2 cm vastagon álljon benne, majd 180 fokon süssük 45 percig. Akkor jó, ha a teteje megszáradt, és a kiálló darabkák kicsit megbarnultak.

 

Extra tipp: Porcukorral meghintve kínáljuk.

Jó étvágyat!
Elkészítési idő: 50 perc

Ez egy vegán recept volt. :)
Ha tetszett, hasonlókat ITT találsz.

Letöltheted a két ajándék receptgyűjteményt is.

Ezek pedig a legújabb Kertkonyha főzőtanfolyamok:
Kezdő Vegán
Magyaros Konyha Vegán Módra
Növényi Tejek és Tejtermékek
Görög Vegán
Szendvicskrémes

Szólj hozzá

édesség sütemény desszert gluténmentes vegetáriánus laktózmentes vegán köles tojásmentes mediterrán konyha