2017. október 11., szerda

Avokádókrémmel töltött kosárkák

Az idei Országos Könyvtári Napok szlogenje "Csak tiszta forrásból" volt. Ennek keretében a tiszaújvárosi könyvtár sütiversenyt hirdetett, amely során csak természetes alapanyagokat lehetett felhasználni. Sok süti érkezett, de nyers desszertet csak én készítettem. A zsűri I. helyezéssel jutalmazta az édességemet, aminek nagyon örültem. :)

Így hát jöjjön a recept, hogy ti is el tudjátok készíteni ezt a finomságot. Mivel igazán laktató, így 1-2 kosárka bőven elég egy délutáni nasira.


Hozzávalók: (35 db kosárka)
Tészta:
  • 25 dkg dió
  • 5 dkg kesudió
  • 25 dkg datolya
  • 5 dkg aszalt szilva
  • ½ mokkáskanál vaníliapor
  • ⅓ mokkáskanál ceyloni fahéj
  • ½ banán
Csokikrém:
  • 2 érett avokádó
  • 2 érett banán
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 3-4 evőkanál kókuszvirágcukor
  • 1 mokkáskanál vaníliapor
  • 1 mokkáskanál szárított narancshéj vagy 3-4 csepp narancsolaj
“Nyers” szilvalekvár
  • 10 dkg aszalt szilva
  • 1 dl víz
  • ⅓ mokkáskanál ceyloni fahéj
  • 3 csepp citromolaj
Elkészítése:

A tésztához a datolyát vágd fel kis darabokra. Az összes hozzávalóval együtt késes darálóval aprítsd morzsásra.

Szilikonos mini muffinformákba nyomkodj bele 1 kis gombócnyit úgy, hogy a közepe üreges legyen. Fordítsd ki a formából, majd a kosárkát kókuszreszelékbe mártsd bele.

Aszalóban (radiátoron, kandallón, napon) szárítsd ki annyira, hogy megtartsa formáját. Én kb. 4 órát aszalóban szárítottam 45-50 fokon.

A krémhez mindent botmixerezz össze.

A lekvárhoz a szilvát vágd fel kis darabokra, majd öntsd rá a vizet. Hagyd állni néhány órát. A fűszerekkel botmixerezd krémesre.


Összeállítása:

Minden kosárkába tegyél ½ mokkáskanálnyi lekvárt, majd nyomózsákkal csokikrémet.

Díszítheted friss gyümölccsel, pl. málna, eper, kókuszreszelékkel vagy pirított mandulával. (Én kókuszcukros manduladarabkákat szórtam a tetejére.