Egy villámgyors snack ötlet a hétvégére, amihez tényleg csak három alapanyagra van szükségünk és pillanatok alatt elkészül, a hétvégére pedig el vagyunk látva nassolnivalóval. Imádták a fiúk miközben összegyúrtuk, kóstolgatták (ahogyan mindent szoktak főzés közben), aztán falatoztak a golyókból párat uzsonnára.
A golyók fő hozzávalója natúr földimogyoróvaj, ehhez jön kókuszliszt és egy kis édesítés juharszirup formájában (de bármilyen más folyékony édesítőszer használható, agavészirup vagy rizsszirup is). A kókuszlisztnek enyhe kókusz íze van és illata. Nagy mennyiségben tartalmaz kálciumot, magnéziumot, vasat és cinket is, valamint magas a fehérje- és rosttartalma, szénhidráttartalma ezzel szemben alacsony. A földimogyoróvajnak is magas a fehérje tartalma, így ez egy igazi protein (fehérje) energia golyó! 🙂
Összegyúrjuk a hozzávalókat, formázzuk, hűtőbe tesszük, és már ehetjük is tízóraira, uzsonnára vagy bármikor napközben, amikor úgy ennénk valami édeset, de nem tudjuk, hogy mihez is nyúljunk!
- 1 bögre natúr földimogyoróvaj
- ½ bögre kókuszliszt
- ¼ bögre juharszirup
- Tegyük egy tálba a földimogyoróvajat, a juharszirupot és adjuk hozzá a kókoszlisztet. Keverjük össze, amíg összeáll tésztává. Ha túl lágynak találjuk, adjunk még hozzá egy kevés kókuszlisztet (egy-két evőkanálnyit).
- Formázzunk falatnyi golyókat belőle. Tegyük a mélyhűtőbe 6-8 percre, hogy egy kicsit megkeményedjenek.
- Tároljuk dobozban, hűvös helyen.
A kókuszliszt nagyon sok folyadékot magába szív, így a golyók a tárolás során keményedni fognak hűtőben tartás nélkül is.
Juharszirup helyett agavé szirup és rizszsirup is használható.
A golyók éppen, hogy édesek, ha édesebbre szeretnénk őket, akkor adjunk még hozzá egy kis juharszirupot.
Vélemény, hozzászólás?