Cukormentes Gluténmentes Gyors Magyaros Nyár Olcsó Ősz Receptek Reggeli Szendvicskrém Szójamentes Tavasz Tél

Hamis libamájpástétom – egyszerű, vegán szendvicskrém recept gombából, avagy vegán májkrém

Ezzel a pástétommal több húsevőt sikerült átverni, elhitték, hogy libamájpástétom. Még megrögzött gombautálóknak is ajánlom!

Hozzávalók: 
1 konzerv gomba (frissből is lehet)
1,5 ek. (kókusz)olaj
3 kis gerezd fokhagyma
fél fej vöröshagyma
só, bors, kömény, bazsalikom, majoránna, petrezselyem

A konzerv gombát beáztatjuk fél órára, hogy enyhüljön a gombaíz, majd kinyomkodjuk belőle a vizet. A fokhagymát és a hagymát az olajban megdinszteljük fedő alatt, kis lángon. Az összes többi összetevővel összeturmixoljuk.

Ha friss gombával szeretnénk dolgozni, akkor 30 deka csiperkét mossunk meg és vágjunk szeletekre, majd egy jó nagy edényben, sok vízben, sóval főzzük puhára. Ez után ugyanúgy használhatjuk, mint a konzerv gombát. Ezt már nem kell beáztatni természetesen. A főzővizet gombaleveshez felhasználhatjuk.

Ínyenceknek karamellizált mazsolával tálalhatjuk a pástétomot, amit a következőképp lehet elkészíteni:
A mazsolát beáztatom, 20 perc után vizet cserélek rajta. Közben kristálycukrot (vagy kókuszcukrot) hevítek kis lábasban, mikor már aranybarna és folyékony, teszek bele vaníliát és beleöntöm a mazsolát a vízzel együtt. Kevergetem, míg a karamellizált cukor feloldódik, és végül lefedve hagyom kihűlni.

A kép illusztráció. Photo by Yakynina Anastasia on Unsplash