szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Eddig 850 ezer csomag szépséghibás gyümölcsöt és zöldséget adott el.

Lassan két éve, hogy a Tesco egyes szállítóitól már olyan zöldségeket és gyümölcsöket is átvesz, amelyek ugyan nem felelnek meg az esztétikai és méretbeli előírásoknak, de egyébként kiváló minőségűek és élelmiszerbiztonsági szempontból is tökéletesen alkalmasak emberi fogyasztásra. A nem standard zöldségeket és gyümölcsöket a Tesco kedvezőbb áron adja el, amivel a vásárlók is jól járnak.

A Perfectly Imperfect programnak az Edinburgh Egyetem által nemrégiben publikált kutatás szerint is komoly jelentősége lehet: a kutatás szerint ugyanis Európa-szerte évente több mint 50 millió tonna zöldség és gyümölcs, a megtermelt termények csaknem egyharmada kerül esztétikai okok miatt a kukába.

A Tesco közleményében arról is ír, hogy  a Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel együttműködve 150 magyarországi áruházából gyűjti naponta vissza, és ajánlja fel jótékony célra az élelmiszer-felesleget, azaz a már nem eladható, azonban fogyasztásra teljes mértékben alkalmas zöldséget, gyümölcsöt, valamint pékárut is. Az áruházlánc célja, hogy 2020-ra valamennyi közép-európai áruháza készen álljon arra, hogy jótékonysági szervezeteknek adományozza élelmiszerfeleslegét.