2019. január 21., hétfő

Teljes őrlésű tönkölybúza liszttel készült kiflik


- Mit süssek, zsömlét, vagy kiflit?
- Kiflit.
2 nappal később:
- Mit süssek, zsömlét, vagy kiflit?
- Kiflit.
2 nappal később:
- Mit süssek, zsömlét, vagy kiflit?
- Kiflit.
3 nappal később:
- Nem lehetne, hogy most zsömlét süssek?
- Nem, kiflit...

Hát így van az, hogy már hetek óta apró kifliket eszünk. :) Mert az finom, ropogós (értsd: igen keményre sült). Mindegy, legalább megeszi. Bár néha reklamál fehér kifliért, de olyat az oviban is kapnak, és próbáltam nekik sütni, aztán nem ették meg csak egy részét. (Nem azért, mert nem volt jó, hanem mert nem volt étvágya, stb. Én meg mit csinálok a maradék 40 deka fehér kiflivel? Mire kiderül, már nem friss, akkor meg már a szomszédba sem viszed.)



Teljes őrlésű tönkölybúza liszttel készült kiflik

Hozzávalók:
40 dkg tk tönkölybúza liszt
20 dkg tönkölybúza fehérliszt
420 ml növényi tej (szója, mandula, rizs)
2 ek olivaolaj
1 ek méz
1 tk só
1,5 dkg élesztő

A rétegekhez:
2 ek olivaolaj

Kenéshez:
1 ek szójajoghurt vagy kevés növényi tej

Tetejére:
Szóró só és köménymag, vagy szezámmag, esetleg fekete szezámmag és mák keveréke

Kenyérsütő gépben összedolgoztatjuk a hozzávalókat, majd lisztezett konyhapulton kinyújtjuk ujjnyi vastagra a tésztát. Két evőkanál oliva olajat vékonyan elkenünk a tetején, majd kisebb háromszögeket vágunk a tésztába. (Általában a fele apróbb, a másik fele nagyobb, hogy szendvicsalap is legyen másnapra.) Hagyományos kifli mérethez 12 egyenlő darabra vágjuk a tésztát. Kifliket formázunk.   
/A háromszögek szélesebb végénél a háromszög két fülét behatjuk (olajos oldala legyen befelé), majd óvatosan igazgatva feltekerjük a csúcsa felé, a maradék tésztát egyik kezünkkel minél hosszabbra nyújtogatva. (A neten kifli formázás ügyben rengeteg a videó, de az 5. készítés után úgyis mindenkinek meglesz erre a saját technikája.) Lehet úgy is, hogy az ember vékonyra nyújtja, megspricceli oliva olajjal, de a fenti gyorsabb./
A tetejét megkenhetjük nagyon vékonyan növényi tejjel, és megszórhatjuk sóval, köménymaggal.

Bő fél órát kelesztjük, majd közepes hőfokon fél órát sütjük. Félidőben megspricceljük némi vízzel.


A képeken mindenféle kiflik, fehérebb, barnább, megkent tetejű, nem kent, jobban tekeredett... :)

2 megjegyzés:

Éva írta...

Nagyon jól néznek ki finom lehet. Lehet hogy most hirtelen én sem tudnék választani:-))

Bridge írta...

Mindet sorban. :) Bár a fehéret nem eszem, a többiről tudok nyilatkozni, hogy finom.