Teljes kiőrlésű bagel

Hozzávalók:

35 dkg teljes kiőrlésű liszt

15 dkg kenyérliszt

1 kk nádcukor (elhagyható)

1,5 dkg friss élesztő

3 ek olívaolaj

2 kk só

2,5-3 dl langyos víz (a fele lehet tej)

A főzővízbe:

1 kk só

1 kk szódabikarbóna

1 kk nádcukrot is tesznek bele, ezt én elhagytam

2 ek lenmag vagy szezámmag a szóráshoz

A kétféle lisztet egy dagasztásra alkalmas tálba tesszük. A közepén egy kis mélyedést készítünk, beleöntünk úgy másfél deci langyos vizet, beleszórjuk a cukrot, és ebbe morzsoljuk az élesztőt. Egy perc múlva az egészet elkeverjük, hozzáadjuk az olajat és a sót, és a maradék folyadékkal rugalmas tésztát gyúrunk. Alaposan kidolgozzuk, majd lefedjük és nagyjából egy óra alatt a duplájára kelesztjük. Ha megvan, a tésztát 10 részre bontjuk. Én mérleggel ki szoktam mérni az egyes adagokat, hogy biztosan egyforma méretű legyen. Csak 2-3 perccel tart tovább, de szebb a végeredmény. 

A tésztadarabokat kigömbölyítjük, a közepére az hüvelykujjunkkal lyukat fúrunk, majd körbe forgatjuk, és kitágítjuk. Akkora lyukat csináljunk, hogy amikor a tészta még kel, a lyuk csökkenni fog. Ha megvan a formázás, a bageleket sütőlapra tesszük és egy konyharuhával letakarjuk. 30 percig kelesztjük. Ha letelt, egy lábosban vizet forralunk, teszünk bele 1 kávéskanál sót és szódabikarbónát. Amikor forr, beleteszünk annyi bagelt, amennyi kényelmesen belefér (azzal az oldalával lefelé, amelyik a kelesztésnél felfelé volt), és mindkét oldalukat 20-20 másodpercig főzzük. Amikor az összes bagelt kifőztük, megszórjuk maggal (szezám, len, napraforgó, tökmag, esetleg nigella/kalonji), és 220 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük. 


Másokat is érdekelhet? Oszd meg velük!

További receptek