Tökmagos-túrós kelt pogácsa

Vendégváró, nagy adag.

Hozzávalók:

60 dkg kenyérliszt

40 dkg teljes kiőrlésű liszt

80 dkg túró

2,5 dl olaj

10 dkg pirított tökmag

3 tk só

5 dkg élesztő

4-5 dl víz

Kelesztőtálba tesszük a kétféle lisztet, hozzáadjuk a túrót, az olajat, a sót, belemorzsoljuk az élesztőt. A tökmagot aprítóban ledaráljuk, és azt is beleszórjuk. Vízzel lágy tésztát gyúrunk, s ha megvan, lefedjük a tálat, és nagyjából egy óra alatt a tésztát a duplájára kelesztjük. Természetesen ez a konyha hőmérsékletétől is függ, nekem most másfél óra kellett.

Ha megvan, lisztezett gyúródeszkán téglalap alakúra nyújtjuk a tésztát, és a rövidebbik oldalánál kezdve feltekerjük, mint egy bejglit. A rudat összehajtjuk, és a tésztát újra kinyújtjuk, ujjnyi vastag legyen. Késsel bevagdossuk a tetejét, majd kiszaggatjuk a pogácsákat, és sütőlapra sorakoztatjuk. Ezután bekapcsoljuk a sütőt, s míg felmelegszik, a pogácsa is tud kelni. Fél óra múlva betesszük a pogácsát a sütőbe, nagyjából 15 perc alatt szépen megsül. 

Tökmagos-túrós kelt pogácsa
Másokat is érdekelhet? Oszd meg velük!

További receptek