Ugrás a fő tartalomra

Nyári egészségmegőrzés - tanácsok az ájurvéda segítségével

Beköszöntött a nyár, tartós meleg, hosszabb nappalok és megnőtt a napsütéses órák száma. Mivel az ember a természet része, ezért a természet változása mindig hatással van ránk. Ahhoz, hogy nyáron is megőrizd testi-lelki egyensúlyod, vedd figyelembe az évszak jellemzőit.



Az ájurvéda szempontjából nyáron leginkább a pitta dósa dominál. A szervezeted egyensúlyának fenntartása érdekében, előre érdemes felkészülni, életmódodat úgy alakítani, hogy kompenzálni tudd a pitta dósa dominanciáját. Akik eleve pitta típusok nyáron kiemelt figyelmet érdemes fordítaniuk egészségük megőrzésére. 


Egyensúlyzavar 
A pitta egyensúlyzavar kiváltó okai között leginkább a meleg időjárás, a túlterheltség és a sok olajos, fűszeres, túl sós vagy éppen erjesztett, savanyított étel szerepel.

Tünetei: erős éhség és szomjúság, leégés, bőr problémák – pattanások, kiütések,  ekcéma, gyulladt bőr – láz, égető érzés a testben (hasban, mellkasban, belekben) érzékenység a fogakban, szemekben. laza széklet, hasmenés, savanykás izzadság szag, rossz lehellett, gyulladások, napszúrás, meleg rosszul tűrése, fekélybetegségek, savtúltengés, gyomorégés.

Magatartásbeli és mentális jellemzők: türelmetlenség, ingerlékenység, erős kritikai hajlam, zsarnoki viselkedés, harag, ellenségeskedés, intolerancia.

Mit tehetsz, ha szeretnéd elkerülni a fenti tüneteket vagy akár már tapasztalod magadon, hogy a pitta túlsúlyba került? Az ájurvéda számos tanáccsal szolgál ehhez.

Táplálkozás
Fogyassz nyáron könnyen emészthető, de tartalmas ételeket és kisebb adag ételeket, ne terheld túl az emésztésed, de étkezz rendszeresen.  

Kerüld a húst, tojást, olajban kisült és nehéz ételeket.  

Fogyassz  leveseket, gabonákat, salátákat, több zöldséget, gyümölcsöt.

Az ételek hűsítő hatásúak legyenek - részben ne egyél forrót, de hideget se, arra figyelj, hogy energetikai hatásában az ételek hűtsék a testet és ne melegítsék. (pl. koriander, kókusz, baszmati rizs) 

Nyugodt körülméynek között, lassan egyél. 
Részesítsd előnyben az édes, fanyar és keserű ízeket.  Kerüld a sós, savanyú és csípő ételek, mert ezek fokozzák a tüzet a szervezetedben.  

Ajánlott  gyümölcsök: Elsődlegesen édes és fanyar ízűek - alma, dinnye, édes bogyósok, datolya, füge, édes piros szőlő, lime, , édes anrancs, gránátalma, szilva, mazsola, körte.

Kerülendő: savanyú gyümölcsök, citrom, grapefruit, savanyú narancs, kiwi, sárgabaarack, őszibarack

Ajánlott zöldségek: Cukkini, uborka, tökfélék, saláták, brokkoli, kelbimbó, káposzta, spárga, karfiol, kukorica, zeller, édeskömény, avokádó, cékla és sárgarépa csak főve és a burgonya.

Kerüldendő: paradicsom, paprika, padlizsán, fokhagyma és minden hagyma féle, retek,  nyersen cékla és répa, torma

Ajánlott gabonák: A gabonák kifejezetten jók a pitta egyensúlyának megteremtéséhez. A legjobb a baszmati rizs és az árpa. Jó még a quinoa, kusz-kusz, bulgur, amaranth, zab.

Kerülendő: köles, kukoricadara, hajdina, rozs, barna rizs

Ajánlott hüvelyesek: borsók, babok, főleg mung bab

Kerülendő: lencse félék

Ajánlott tejtermékek:  Általában jók a pittának, csak a savanyúakat kerüld. Tej, friss joghurt, tejszín, ghee, cottage cheese, friss sajtok (pl mozzarella, paneer)

Kerülendő: savanyú tejtermékek, mint a joghurt, sajt tejföl, kefír, író

Ajánlott magvak: kókusz, tökmag, napraforgómag, mandula áztatva héj nélkül

Kerülendő: az olajosabb, zsírosabb magok - diók, szezámmag, mandula áztatás nélkül, mogyoró, fenyőmag, pisztácia

Ajánlott olajok, zsírok:  Az olajok használatát ne vidd túlzásba. A legjobb a ghee, kókuszzsír, és jó még az olívaolaj, napraforgóolaj.

Kerülendő: állati zsírok, repceolaj, mandulaolaj, kukorica, szezámolaj, mustárolaj

Ajánlott édesítők: Általában jók, mert egyensúlyba hozzák a pittát, hűtik a testet és nyugtatják az elmét. Gyümölcscukor, nádcukor, datolyacukor, rizsszirup

Kerülendő: méz, fehér cukor

Ajánlott fűszerek: A hűsítő, semleges hatású fűszereket részesítsd előnyben. Koriander, kardamom, édeskömény, római kömény, sáfrány, friss gyömbér, fahéj, kurkuma, menta, kapor

Kerülendő: chili, fekete bors, babér, torma, bazsalikom, lepkeszegmag, asafoetida, gyömbérpor, rozmaring, paprika, regánó, majoranna, mustármag, kakukkfű, szerecsendió.

A húsokat érdemes kerülni, de ha mindenképpen ennél inkább csirkét és pulykát válassz.

Érdemes kerülni az alkoholt, kávét,  cigarettát is, mert a szervezetben egyensúlytalanságot teremtenek.

Folyadékfogyasztás
A megfelelő mennyiségű és minőségű, rendszeres folyadékfogyasztás különösen a nyáron lényeges.

Ha keveset iszol, hatással lesz a vérnyomásodra, emésztésedre, ízületeidre és a bőröd állapotára, valamint a fizikai és szellemi teljesítőképességedre. Fáradtság, kimerültség, fejfájás, szomjúság, koncentrációzavar léphetnek fel. Ne várd meg ezeket a tüneteket!

A folyadékbevitelt tudatosan alakítsd, ne csak akkor igyál, amikor megszomjazol. Fogyassz naponta 2-3 liter folyadékot (nagy melegben akár 4 litert). Elsődlegesen tiszta minőségű vizet (forrásvíz, ásványvíz), gyógyteákat vagy frissen készített gyümölcsleveket igyál. Fogyassz lédús zöldségeket, gyümölcsöket, leveseket, folyékony ételeket. Ideális szomjoltó még a Lassi.

Kerüld az üdítőket, dobozos gyümölcsleveket, cukrozott és/vagy koffeines italokat, alkoholt, kávét.

Ne igyál hideg italokat se, mert csak erősebben fogsz izzadni.

Életmód
Mivel a pitta egyensúlyzavarhoz hozzájárul a túl sok tevékenység, ezért figyelj a pihenés és a tevékenységek megfelelő arányára. Kerüld a fizikai és szellemi túlterhelést (tv, hangos zene), a túlhajszoltságot. 

Alakíts ki rendszeres szokásokat és ne legyen túl szoros a napirended, legyen elegendő szabadidőd. 

Szánj időt az idegrendszered és a szervezeted pihentetésére - végezz rendszeresen relaxációt és meditálj. 

Napsütés, környezet
Kerüld az erős napfényt, ne tartózkodj sokat a napon. A túl sok napfény csökkenti a belső energiádat és növeli a tüzet a szervezetedben. 

A hűvös kifejezettem jótékony hatású. Próbálj sok időt tölteni a szabad levegőn, árnyékos, hűvös helyeken. A zsúfolt, forró tengerpartok helyett, ilyenkor jobb a hegyvidéki környezet. 
 
Öltözködés
Az időjárás ellen megfelelő öltözködéssel is tudsz védekezni. Hordj laza, jól szellőző, kényelmes ruházatot, ami fedi a bőrödet.  A ruha természetes anyagból készüljön – pamut, len, selyem.

Hölgyeknek kifejezetten érdemes gyöngyöt hordani, mert hűsítő hatású.

Bőrápolás
Védd a bőröd a leégéstől – elsődlegesen öltözködéssel.
Az olajos masszázs is kiváló - a lehető legjobb, ha minden reggel végzel ájurvédikus önmasszázst.  A nyári hőségben, pitta alkatúaknak ehhez a legjobb a kókuszolaj, mert hűsíti a testet. 

Testmozgás
Ne terheld túl a szervezeted, kerülj minden megerőltető testmozgást. Amikor a nap erősen süt, ne sportolj – olyankor inkább pihenj. Vegyél példát a meleg éghajlaton élő, sziesztázó népekről.


Ha testgyakorlást végzel, akkor a kora reggeli órákban gyakorolj 6-10 között. 

Sétálj reggelente, mert a reggeli napfény gyógyító hatású és életenergiával tölt fel. Kellemes az esti, csillagfényes séta is. Holdfényben sétálni, hűsíti a testet és az elmét.

Ajánlott testmozgás az úszás, thai chi, séta és a kirándulás – az erdőben patakok mentén, forrásoknál, völgyekben, a hegyek északi oldalán sokkal hűvösebb van, részíesítsd ezeket előnyben.

Amennyiben jógát gyakorolsz, részesítsd előnyben a hűsítő jógapózokat (talaj menti gyakorlatok, előrehajlító pózok).  Kerüld a megerőltető pózokat, az álló és a hátrahajlító gyakorlatokat és a dinamikus gyakorlást. A gyakorlásd ne erőltetesd légy könnyed és rugalmas, megengedő :)

A gyakorlás közben figyeld a tested és a légzésed. Ne erőltesd meg magad. Maradjon puha a légzés és puha a tekintet. 

Végezz Shitali pránájámát vagy csak duplaannyi ideig végezd a kilégzést.

Ha személyre szabott megoldást szeretnél a problémáidra, jó lenne ha  egy tapasztalt szakember lépésről, lépésre kísérne a változás útján egyéni igényeidnek megfelelően, szeretettel várlak egyéni  konzultációkra, életmódtanácsadásra.

Ha szeretnél az ájurvédikus életmódról, egyéni testalkatodról többet tudni, szeretettel várlak Egészségmegőrzés mesterfokon - ájurvéda életmódtanfolyamomra. 



Csodaszép nyári napokat kívánok :)
szeretettel
Kati

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kitri (más néven kitchari) - az ájurvédikus gyógyító étel

Kitchari (kitri) - az ájurvédikus gyógyító étel A kitri egy indiai gyógyító egytálétel, amit mung babból és baszmati rizsből készítenek. Ez az igazán egészséges étel, ízletes, nagyon tápláló és könnyen emészthető - az ájurvédikus élet módnak nélkülözhetetlen része . A rizs és a mung bab is édes és hűsítő minőségűek az ájurvéda sze mpontjából.  A rizs és mung bab együtt, teljes értékű fehérjével látja el a szervezetedet és minden ájurvédikus testtípus számára kedvezően hat. Ez az egyszerű egytálétel a test minden szövetét táplálja. Az ájurvédában a legtöbb betegség esetén és a különböző tisztító kúrákban alkalmazható a kitri diéta, hogy helyreállítsd vele szervezeted egyensúlyát.A kitri nagyon jó energiával látja el a szervezeted és fiatalító hatású. A fűszerezését kedvedre tudod variálni, így igazán változatos és ennek köszönhetően, sosem lehet megunni:) A fűszerezést ájurvédikus testalkatodnak megfelelően össze tudod állítani. Nagyon sok kitri receptet találsz a

Tojás helyettesítése, tojásmentes táplálkozás

Sokszor hangzik a kérdés a jógázóktól, hogy a jógikus táplálkozásban ha nem eszünk tojást , hogyan helyettesítjük. ( hogy miért nem eszünk tojást arról itt olvashatsz ) Elsődleges válaszom sehogyan, ha lehet elkerüljük - azért lentebb leírom, a megoldásokat:)  Amikor Tudatos táplálkozás és vegetáriánus főzőtanfolyamot tartunk, ott sem cél, hogy a húsos ételek hús nélküli verzióját készítsük el. Inkább az a célunk, hogy megmutassuk milyen fantasztikus, változatos a húsmentes konyha, mennyi finom étel létezik a világ minden táján, melyek nem tartalmaznak húst. Inkább szeretnénk megmutatni a húsmentes étkezés változatosságát, mint valamilyen zöldséges utánzatát a húsos ételeknek. Azaz nem nagyon készítünk tojásos ételeket tojásmentesen - pl a hogy sosem eszem vega kolbászt, úgy sosem csináltam vegetáriánus rántottát - lévén ha nem eszem húst vagy éppen tojást, miért egyek valamit ami teljes olyan kinézetre és ízre, csak éppen nem az:) Részben az ételek egy része ami tojásos gond

Az asafoetidat hatásai - ördöggyökér, a hagyma helyettesítője

Az asafoetida nagyon illatos, pikáns, hevítő hatású gyógynövény, amely alapvetően egy fa nedvének a gyanta kivonata. Az illata a hagymáéhoz hasonlít, nagyon erőteljes és hagyma helyett akár használható is az ételek elkészítésénél. Mi nem fogyasztunk hagymát és sokszor kérdezik a jógás tanulok és mit használunk helyette... hát asafoetidát:) Erőteljes élénkítőszer. Felpörgeti az emésztés tüzét (az agni-t) is, segít a méregtelenítésben és a puffadás ellen is jól használható, enyhíti a székrekedést. A lerakódott salakanyagot feloldja az emésztőrendszerből.  Ha hüvelyesekkel összefőzzük, segíti azok emésztését és csökkenti a gázképződést. Nagyon jó görcsoldásra, és hashajtásra is használható. Féreghajtó hatása is van. Megfázásoknál is hasznát vehetjük, mert lazítja a köpetet és fertőtlenítő hatással rendelkezik. Külsőleg ájurvédában használják ízületi gyulladásoknál és hasi fájdalmaknál. Mivel tamasztikus hatású (a tamsztikus ételekről itt olvashatsz) tompítja az e