szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A vegán ételek piacán eddig viszonylag kevés felhozatal volt a hal ízű, de halat nem tartalmazó ételekből, a jövőben azonban ez változhat.

Akik úgy döntenek, hogy nem szeretnének húst enni, ma már rengeteg olyan termék közül választhatnak, amelyekben ugyan nincs hús, de az ízük-állaguk nagyon is hasonlít rá. Legyen szó kolbászról vagy épp tepertőről, szinte mindennek van húsmentes "helyettesítő" terméke – aki viszont vegánként vágyik egy jó "halas" ételre, annak sajnos nincs ekkora szerencséje.

A The Good Food Institute (GFI) 2019 júliusában kiadott jelentése szerint csak az Egyesült Államokban az év elejétől áprilisig mintegy 801 millió dollár, vagyis nagyjából 232 milliád forintnyi forgalmat generáltak a műhúsok. A hal ízű halmentes ételek azonban csak a piac 1,2 százalékát teszik ki, ami elenyésző mennyiség. Ennek oka részben a forgalmazás és a piaci pozicionálás nehézségeiben keresendő – írja a Wired.

A vegán burgerben már természetes a "műhús".
AFP / Jens Kalaene

Bruce Friedrich, a GFI társalapítója szerint az egyik ilyen "probléma", hogy a halak hagyományosan egészségesebbek, mint a húsok. Vagyis amíg a húsokról inkább lemondunk a halak – vagy a vegán étrend – javára, a tenger gyümölcsei esetében ez már nem így van. Pedig a halászat ugyanolyan káros a környezetre – ételpazarlás, szennyezés, antibiotikum-felhasználás –, mint például a szarvasmarha tenyésztése, utóbbiról mégis viszonylag keveset beszélnek.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezetének 2018-as jelentése szerint a vadon élő halak 90 százaléka túlhalászott, ami óriási problémát jelent a környezetvédelem szempontjából (is). Szerencsére azonban a cégek egyre közelebb kerülnek ahhoz, hogy helyettesíteni tudják a halat az ételekben.

Az Impossible Foods nemrég bejelentette, hogy sikerült a szójából származó növényi alapú fehérjével, a leghemoglobinnal – ami a hamburgerhúsok helyettesítésére szolgáló "húsokban" is fontos alkotóelem – olyan levest előállítaniuk, aminek szardella íze van. Bár egyelőre még a munka elejénél járnak, a szakemberek biztosak a sikerben.

AFP / The Yomiuri Shimbun / Tomonori Iwanami

Ha sikerülne befejezni a fejlesztést, több más termék gyártója mellé csatlakozhatnának a piacon. Ilyen például a Good Watch, amely háromféle ízesítésben árul növényi eredetű tonhalkonzervet. A legnagyobb kihívás az íz mellett az állag kifejlesztése volt számukra.

Mostanra viszont sikerült megtalálniuk a tökéletes receptet: borsó, csicseriborsó, lencse, szója, fava bab és haricot bab – megfelelő aránya kell ahhoz, hogy megkapjuk a halas textúrát. Emellett tengeri algákból származó olajat adtak hozzá, hogy az íze is hasonlítson a tonhaléra.

A Good Catch most egy 20 millió dolláros (kb. 5,8 milliárd forint) gyártóüzemet épít, hogy ki tudják szolgálni az egyre növekvő igényeket.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.