Őszi szőlős-túrós kuglóf

Melyik a kedvenc évszakotok? Nekem a tavasz az első, az ősz a második helyen áll. Imádom a színeit, a hangulatát, az illatokat. Amikor már hűvösebb az idő, és itt-ott begyújtanak a kandallóba, megyek az utcán, és érezni az égő fa füstjét. Szeretem a szüreti felvonulásokat, no meg a mustot, a narancsos-zöldes hegyoldalakat és a sütőtök díszeket. Mivel az időjárás már őszre váltott, a konyhában is ideje volt ehhez idomulni. Tegnap Rózsika (a világ legkedvesebb szomszédja) szedett nekem egy nagy tál szőlőt a kertjükben. Szabadkozott, hogy apró kis vacak, és a szemek tényleg kicsik, de sötétbordó, édes, ízes, isteni! Reggel eszembe jutott, hogy akár süthetnék is belőle valamit, és mivel nemrég beszereztem egy gyönyörű kuglófsütő formát, amit még ki sem próbáltam, gondoltam, ötvözöm a kettőt. Így született meg ez a szőlős-túrós kuglóf.

Hozzávalók:

40 dkg liszt (ízlés szerint fehér és teljes kiőrlésű vegyesen)

egy csipet só

20 dkg túró

egy citrom héja

1 dl olaj

20 dkg cukor (én Dia-wellnes negyedannyit használok)

2 dkg friss élesztő

1-1,5 dl langyos víz

egy pohár szőlőszem

Kelesztőtálba tettem a lisztet, belekevertem a sót, a cukrot, a citromhéjat. Belemorzsoltam a túrót és az élesztő, az olajat is hozzáadtam. Annyi langyos vizet öntöttem bele, hogy könnyű, lágy tészta legyen, véleményem szerint ez a kelt tészták sikerének titka. A tésztát dagasztógépre bíztam, amikor elvégezte a munkáját, megformáztam, megszórtam egy kevés liszttel és lefedtem. Kissé hűvös már a konyha, így kicsivel több, mint egy óra kellett neki, hogy a duplájára nőjön. Amikor megvolt lisztezett deszkán téglalap alakúra nyújtottam, és egyenletesen rászórtam a szőlőt. Ha kedvünk van, adhatunk hozzá mást is, pl. apróra vágott diót, esetleg csokoládét. Feltekertem, mint egy bejglit, és betettem a kuglófformába. Lefedtem, és fél órát pihentettem, közben 200 fokosra fűtöttem a sütőt. Amikor letelt a 30 perc, a kuglófot betoltam a sütőbe, és negyed órán át 200 fokon sütöttem, majd lehúztam 180-ra, és úgy 20-25 percig tovább sütöttem. Figyelem, mielőtt kivesszük, mindig ellenőrizzük tűpróbával, hogy valóban megsült-e a süteményünk!

Másokat is érdekelhet? Oszd meg velük!

További receptek