Hozzávalók:
- 200 g kesudió (pörkölt, sótlan)
- 1 pohár creme vega (Dr.Oetker)
- fél citrom leve
- 2 evőkanál sörélesztő pehely
- tarkabors
- só
- pisztácia (pörkölt, sós)
- vörösáfonya (aszalt)
A kesudiót és a Dr. Oetker vegafölt egy turmixgépbe rakom, sózom, citromlét teszek hozzá, és krémesre turmixolom. A kesudió talán lehet sós is, akkor nyilván kevesebb sót kell beletenni, de én ebben az esetben az Aldis pörkölt sótlan kesuját használtam. A Dr. Oetker egy elég tömény termék, de ehhez a sajthoz pont az kell, mert így a hűtőben jobban megkeményedik a sajtunk. ( Egyéb szójajoghurttól valószínüleg túl krémessé és formázhatatlanná válik.)
Mikor kész a sajtkrém, kivesszük a turmixgépből és egy tálba helyezzük. Ezután hozzákeverjük a sörélesztőt. Érdemes megkóstolni a krémünket, mert itt még ízesíthetjük a számunkra megfelelő módon. Ha megvagyunk, megy a hűtőbe pihenni, hogy henger formára tudjuk alakítani 2-3 óra múlva.
Ha a krém már formázható (nem lesz kemény az állaga, ehhez a művelethez kell egy kis türelem) apróra vágunk egy maréknyi vörösáfonyát, ezután megpucoljuk, majd darabosra vágjukm a pisztáciát, és mozsártörőbe a tarkaborsot is összezúzzuk. Ennek a három összetevőnek az elegye fogja borítani a sajtunkat. Az aránya mindig tőlünk függ. Javaslom, hogy a pisztáciából legyen jóval több, mert az áfonya édes íze, illetve a bors aromája nagyon el tudja venni a kesukrém jellegzetes finom sajt ízét. Tehát a legtöbb a pisztácia, aztán az áfonya és végül valamennyi tarkabors mehet az "elegybe".
Kissé vizes kézzel megpróbálunk hengert formázni a sajtunkból és ha kész, óvatosan beleforgatjuk az előre elkészített pisztáciás-áfonyás-tarkaborsos mixbe. Ha nem megy a henger formázás, sajtgolyókat is készíthetünk.
Jó étvágyat!