2021. január 4., hétfő

Szezámkrémes granola

Ebben a granolában tobzódnak a kalciumok. Kezdve a szezámmagkrémmel, folytatva a datolyával, a mandulával... mind-mind kiemelkedő kalcium-tartalommal bír. Remek reggeli kicsiknek és nagyoknak egyaránt.


Hozzávalók:

  • 30 dkg nagyszemű zabpehely
  • 15 dkg szeletelt és egész szemes mandula (vágd kis darabokra) vegyesen
  • 5 dkg napraforgómag
  • 2 evőkanál kókuszchips (a Lidl-ben szoktam venni, nagyon finom 😀 )
  • szórásnyi fahéj
  • szórásnyi mézeskalács fűszerkeverék
  • 5-6 csepp citromolaj (vagy vegyszermentes citrom resztelt héja)
  • csipet só
Nedves összetevő:
  • 15 dkg datolya
  • 5 dkg tahini (szezámmagkrém, én a DM-ben vagy a müllerben szoktam venni)
  • 7 dkg aszalt áfonya vagy más savanykás aszalvány (pl, szilva, sárgabarack)

    Elkészítése:

    • A száraz összetevőket egy tálban keverd össze.
    • A datolyát vágd fel kis darabokra, majd önts rá annyi vizet, amennyi éppen ellepi.
    • Kb. 1 óra elteltével botixerezd össze.
    • Keverd hozzá a tahinit.
    • Az aszalványt vágd fel kis darabokra, majd keverd a datolyás-tahinis öntethez. Hagyd állni úgy 10-15 percet, hogy egy kis nedvességet magához vegyen. (Ne száradjon ki majd a sütés közben). 
    • Előmelegített sütőben 160 fokon mintegy 30-40 perc alatt süsd készre. Közben többször keverd meg (ez azért is fontos, hogy a gőz távozhasson a sütőből). Ne ijedj meg, hogy nedvesnek tűnik, a teljes kihűlés után száraz lesz.
    • Teljes kihűlés után zárható üvegben tárold.