GNOCCHI
Hozzávalók:
1 kg (héjában) főtt burgonya krumplinyomón áttörve,
25-30 dkg liszt,
2 evőkanál (olíva)olaj,
2 tojássárgája,
1 kiskanál só.
Elkészítés:
Az áttört krumplit egy mély tálba öntjük, a lisztet rászitáljuk. Az öklünkkel egy mélyedést csinálunk a krumpli- és lisztkupac közepébe. Ebbe a mélyedésbe öntjük bele a két tojássárgáját és az olajat. Beleszórjuk a sót. Aztán az egészből sima, egynemű tésztát gyúrunk.
A tésztát lisztezett gyúródeszkán ujjnyi vastag téglalappá nyújtjuk. A téglalapot keresztben-hosszában úgy vágjuk föl, hogy apró, nagyjából 1 centi széles, két centi hosszú téglatesteket kapjunk.
Ezekből az apró tésztadarabkákból a két tenyerünk között kis "krumplikat" sodrunk, ha van hozzá türelmünk, villával mintát nyomunk beléjük (persze nem muszáj mintázni).
A kis tésztakrumplikat forrásban levő sós vízben megfőzzük. (Miután följönnek a víz tetejére, még 2-3 percig kell főzni őket.)
Miután megfőttek, spricceljük meg őket egy pici olajjal, hogy ne ragadjanak össze.
A gnocchi-t tálalhatjuk sósan különböző mártásokkal, sajttal. Vagy édesen pl. cukros mákkal, dióval megszórva.
Tipp:
A krumplik lisztfelvevő képessége nem egyforma. Ezért a főzés elején érdemes "próbafőzni": 4-5 kis tésztadarabot dobni kezdetnek a forrásban levő vízbe, megnézni, hogy nem esnek-e szét. Ha a "próba-gnocchi-k" szétesnek, a tésztába még egy kis lisztet kell gyúrni.
A képen szereplő tejszínes gombamártás receptjét itt találod: TEJSZÍNES GOMBAMÁRTÁS