Káposztás-spenótos spanakopita | Kertkonyha - Vegán receptek, főzőtanfolyamok
Káposztás-spenótos spanakopita

Ajándékot kaptam a Bioenergetic kiadótól: Niki Webster – Világjáró vegán szakácskönyv c. szakácskönyvét. Elég sok hasonló szakácskönyvet láttam, de amikor ezt kinyitottam, nem tudtam letenni. Egyszerűen muszáj volt rögtön végiglapoznom, annyira gusztusos és változatos az összeállítás. Kifejezetten fiatalos, lendületes kötet, amelyben ugyanúgy vannak sosem látott különlegességek, mint ismerősebb ételek is. A hozzávalókról ugyanez  mondható el, de biztos vagyok benne, hogy a spécibb alapanyagokat is fel lehet kutatni valahol.
A teljesség igénye nélkül kis ízeltő a zavarba ejtő kínálatból, mert összesen több mint 75 receptet tartalmaz a könyv

  • Reggelik Svájcból és Ugandából
  • Könnyű falatok a közel-keletről és Mexikóból
  • Családi kedvencek Sri Lankáról és Spanyolországból
  • Parti kaják Ausztráliából és Kínából és
  • Édes csemegék Hollandiából és D-Amerikából

És, hogy én mit késztettem el belőle először? Naná, hogy a görög spanakopitát! :)
Csináltam már egyszer hasonlót,  mégis kíváncsivá tett ez a változat, mert ennél a receptnél a spenótot káposztával keverve kell a tésztába tölteni. A párolt káposzta igazi téli étel,  volt is itthon egy kis maradék fej káposzta, ami mintha csak erre várt volna.

Hozzávalók:

  • 400 g fejeskáposzta
  • 300 g mélyhűtött spenótlevelek
  • 200 g marinált tofu lemorzsolva
  • 1 póréhagyma
  • 1 csomag réteslap (9 lap)
  • 2 ek szárított petrezselyem
  • 1 kk szárított menta
  • 1 kk szárított kapor
  • fél citrom leve
  • 1 ek szezámmag
  • 2 kk só
  • 3 ek olaj
  1. Végy egy nagyobb lábost, és az olajon párold meg a felkarikázott póréhagymát, ami 10 percig tart kb.
  2. Közben vágd finomra a káposztát, és ha kész a hagyma, tedd hozzá. Hagyd párolódni 20 percig.
  3. Keverd bele a spenótot, a szétmorzsolt morzsolt tofut, a citromlevet és a fűszereket. 20 perc további párolást kell majd neki. A párolás közben mindig önts alá pici vizet, hogy tudjon gőzölődni, és nehogy odakapjon.
  4. Ha kész, láss neki az összeálltásnak. Ez nagyon szórakoztató művelet lesz. :) A réteslapokat egyenként olajozd meg és egyik oldalára tegyél egy csíkot a spenótos töltelékből. Görgesd fel a tésztát egy kígyóba, majd fektesd egy kerek, kiolajozott sütőtálba. A megtöltött tekercseket folytatólagosan fektesd le kívülről befelé, majd amikor végeztél, hintsd meg a tetejét szezámmaggal.
  5. Közepes sütőben süsd, amíg a teteje szép barna nem lesz.

Elkészítési idő: 60 perc + sütés

Jó étvágyat!

Ez egy vegán recept volt. :)
Hasonló recepteket ITT találsz még.

Ha itt feliratkozol, a legújabbakat mindig frissen kapod majd a postaládádba. :)

 Ajándékozz karácsonyra főzőtanfolyamot!
Az akció részleteiért KATT IDE

Nézd meg a legújabb Kertkonyha főzőtanfolyamokat:
Karácsonyi Szeretet menü
Kezdő Vegán
Haladó vegán (Superfood)

Facebook hozzászólások

Visszakövetés a weboldalon.

Kertkonyha

COPYRIGHT

© Copyright Kertkonyha 2014. Kertkonyha.hu Szaluter Edit gasztroblogger oldala. A Kertkonyha.hu-n található tartalom a szerző, Szaluter Edit szellemi tulajdonát képezi, szerzői jogi védelem alatt áll (1999. évi LXXVI. tv. alapján), annak bárminemű – akár részleges – másolásához a szerző előzetes írásbeli engedélye szükséges. A Kertkonyha honlapról cikkeket, információkat átvenni csak a forrásra, a Kertkonyha.hu-ra való hivatkozással lehet, azzal a feltétellel, hogy az átvevő nem módosítja az eredeti információt, és egyértelműen, aktív webes linkkel hivatkozik a Kertkonyha.hu-ra.