Az egészséges életmód felé vezető út legújabb oldalhajtása a nyers vegán diéta, amely természetellenesnek és egészségtelennek tartja a főzést. Egyre több híresség hódol ennek az étrendnek fiatalságuk és vitalitásuk megőrzése érdekében. Pedig a szakértők szerint ha valaki már amúgy is vegán vagy vegetáriánus étrenden él, semmit sem nyerhet, inkább veszíthet a teljesen nyers étrend követésével.
Vajon miért állítják ezt az orvosok? Főleg azért, mert ezzel nagymértékben lecsökkentjük a fogyasztható élelmiszerek választékát. Ráadásul feleslegesen tennénk ezt, mivel a nyers vegán diéta olyan tévhiteken alapul, amelyek nem felelnek meg az egészséges emberi táplálkozás alapelveinek.
Mi a nyers vegán étrend?
Az első és legfontosabb alapelv az, hogy kizárólag növényi eredetű tápanyagot tartalmaz, és nem szabad főzni. Semmilyen élelmiszert nem szabad 40 foknál magasabb hőfokra melegíteni. Az élelmiszereket nyersen, vagy alacsony hőfokon kiszárítva illetve erjesztve lehet fogyasztani.
1. tévhit: a főzés elpusztítja a tápanyagokat
Az igaz, hogy a nyers ételek tápanyagokban gazdagok. A főzéssel azonban a rostok és a sejtfalak lebontása révén olyan tápanyagokat is felszabadítunk, amelyek nyers formában elérhetetlenek lennének a szervezetünk számára. A paradicsom főzésével például ötször annyi likopin válik hozzáférhetővé testünk számára, a levesek pedig tele vannak olyan tápanyagokkal, amelyek egy tál nyers répában, hagymában és burgonyában nem lennének hozzáférhetők számunkra.
A főzés azoknak a vegyületeknek a mennyiségét is csökkenti, amelyek gátolják a fontos ásványi anyagok, például a cink, a vas, a kalcium és a magnézium felszívódását. Néhány tápanyag, például a C-vitamin és bizonyos B-vitaminok ugyan tényleg elvesznek főzés közben, de a növények olyan rengeteg tápanyagot tartalmaznak, hogy a gyakorlatban még ez a veszteség is jelentéktelennek számít.
2. tévhit: a főzés elpusztítja az enzimeket
Ez teljesen igaz, de egyáltalán nem számít. Igen, a hő valóban elpusztítja az enzimeket, de az emberek megtermelik saját emésztőenzimeiket, amelyek a táplálék nagy molekuláit kisebbekre bontják le.