Apfelstrudel – almás rétes

Elöljáróban le kell szögeznem, hogy rajongok mindenért, ami alpesi. A kék hegyekért, a havasi gyopárért, a Gmundner kerámiáért, az alpesi sajtokért és kovászos rozskenyérért, és természetesen az apfelstrudelért. Azt is töredelmesen bevallom, hogy sosem sütöttem még apfelstrudelt, azaz almás rétest. A napokban nézegettem a kedvenc kerámiám, a Gmundner oldalát, és felfedeztem, hogy receptek is találhatók rajta. Egyből megtetszett az almás rétes, sosem láttam még olyat, aminek a tésztája túrót is tartalmaz. Nem tudom, mennyire autentikus, bár gondolom, a gmundner.at oldalon nem ferdítenek. 

Egy picit átdolgoztam tetszés szerint, de az alapja ez a recept: https://www.gmundner.at/en/article/apple-strudel/

Hozzávalók:

10 dkg teljes kiőrlésű liszt

10 dkg fehér liszt

20 dkg túró

20 dkg vaj

egy csipet só

4 jó nagy alma

egy marék dió

1 lapos kk őrölt fahéj

3 ek zsemlemorzsa

2-3 ek negyedannyi cukorhelyettesítő (vagy cukor ízlés szerint)

4 ek híg tejföl

Először összegyúrtam a tésztát. Tálba tettem a kétféle lisztet, a sót, belemorzsoltam a hideg vajat és a túrót is hozzáadtam. Szép simára kidolgoztam a tésztát, majd lefedtem a tálat, és hűtőben pihentettem úgy másfél órán át. Közben az almát megpucoltam és felkockáztam, hozzáadtam a durvára vágott diót, a fahéjat, a zsemlemorzsát és a cukorhelyettesítőt. Alaposan összekevertem. 

Amikor a tészta pihent, lisztezett deszkán téglalap alakúra nyújtottam, és megkentem a tejföl felével. Eloszlattam rajta az almás tölteléket, és felcsavartam, mint egy bejglit. Kívülről is megkentem a maradék tejföllel. Előmelegített sütőben sütöttem, 180 fokon, úgy 35-40 percig.

Másokat is érdekelhet? Oszd meg velük!

További receptek