Zablisztben rántott, fűszeres apró csiperke – gluténmentes, vegán recept
tovább a teljes receptért »
El kellett fogynia a gombának a hűtőből, szóval én a rakott cukkini mellé készítettem el az itt következő gyors és egyszerűreceptet.
Hozzávalók: aprószemű csiperke gomba só fűszerek zabpehelyliszt kókuszolaj vagy más növényi olaj
Természetesen lehet nagyobb szemű gombából is készíteni, akár egészben hagyva, akár negyedelve. Ezek ilyen kis falatnyi csiperkék voltak, pont kellemes.
Jó alaposan meg kell mosni a gombát, majd valamennyire lecsöpögtetni, de maradjon nedves a felszíne. Ha van kedvenc fűszerkeveréked, azzal szórd be, és kézzel forgasd össze, hogy mindenhol egyenletesen sós és fűszeres legyen. Ha nincs kedvenc keveréket, használhatsz pl. só, gyömbér, fokhagymagranulátum, rozmaring és bors keverékét. Ha valamelyik összetevőt nem szereted, nyilván kihagyhatod.
Ez után a zablisztet kis adagokban szórd rá, közben folyamatosan rázogatva. Itt már ne nyúlj hozzá kézzel, mert lejön róla a zabos massza, és a kezedre tapad. Addig szórd a zabpehelylisztet és rázogasd a gombákat, amíg egy nagyjából összefüggő kis réteg “bunda” nem lesz rajtuk.
Egy serpenyőben tegyél fel kb. egy ujjnyi kókuszolajat melegedni a tűzre, nagy lángra. Ha nagyobbak a gombák, akkor magasabb olajszint szükséges, kb. félig lepje el a gombákat majd.
Mikor már forrónak tűnik, dobj bele egy fej gombát, és ha sistereg, mehet a többi is mellé. Ha nem sistereg, várd ki, amíg el nem kezdi.
Ekkor melléöntheted lassan a többi gombát, de csak annyit, hogy egymás mellett elférjenek, ne legyenek egymás tetején. Én véletlenül hozzá szórtam egy kevés zablisztet is a rázogatós tálból, ami végül nagyon jól sült el, mert szuperül rátapadt a gombafejekre.
Süsd aranybarnára őket, fordítsd meg, és a másik oldalukat is süsd át. Szedd ki őket konyhai papírtörlőre (vagy ennek a környezetbarát verziójára).
TIPPEK:
A megmaradt kókuszolajból, amiben a gombát kisütötted, csinálhatsz pl. vegán pecsenyezsírt.
Ha ennél hagyományosabb rántott gombát szeretnél, próbáld ki a csicseriborsós bundát! Ez a recept hagymakarikára vonatkozik, de bármilyen zöldséget ugyanúgy kell kirántani.
A kép jobb felső sarkában a rakott cukkinit látod, aminek a receptje itt van.
The post Zablisztben rántott, fűszeres apró csiperke – gluténmentes, vegán recept appeared first on VegaNinja.
« Főzz együtt egy hétig! Maisonblog x Zizikalandjai | Fűszeres csicseriborsó nasi » |