Vegetáriánus receptek

Próbálja ki, biztosan ízleni fog!

XVII. Vegetáriánus Fesztivál

Zsákbamacska tészta

EM-erjesztett zöldségek

Paradicsomos zöldbab

Köleskoch (gluténmentes, vegán)










Receptek

Lágy spenótpástétom

tegnap 21:08 VegaLife 

Lágy spenótpástétomNem múlik el hét spenót nélkül. Minden hétvége előtt igyekszem egy kilóval hazavinni a piacról, hogy aztán finomabbnál finomabb dolgokat készítsek vele. Legutóbbiak közt szerepel ez a pástétom is. Hihetetlen gyorsan elfogyott. Korábban már készítettem egy nyers verziót. Ez volt a popeye-paste, de most a spenótleveleket kicsit megpároltam. Lágyabb íze lett tőle. A recept: Hozzávalók: 25 dkg friss spenót 1/­­2 bögre szezámmag 1 dl víz ételízesítő vagy só 1-2 gerezd fokhagyma aprítógép sörélesztő-pehely (elhagyható)   Elkészítés: A szezámmagot aprítógépünkben jó apróra, szinte porhanyósra daráljuk, aprítjuk. A spenótot alaposan megmossuk, majd enyhén megpároljuk és a darált szezámmal, egy kevés vízzel, sóval és párolt fokhagymával (lehet a spenóttal együtt párolni) összeturmixoljuk. Ha túl sűrű lesz a pástétom, egy kevés vízzel lazíthatunk rajta, ha túl híg lett, sörélesztő-pehellyel sűríthetjük. UI: Spenótos kenyérre kentük.  

Spinach Couscous Salad

tegnap 17:44 Manjula's kitchen 

Spinach Couscous SaladClick here to view the embedded video. There’s nothing like a fresh salad. They are healthy and contrary to popular belief they can be quite filling and extremely satisfying! Spinach Couscous Salad is made with fresh spinach, arugula, couscous, sliced red grapes, cheese crumbles, pecans and my special house-dressing! Serve 2. Ingredients: - 1/­­2 cup couscous - 1 tablespoon oil - 1/­­4 teaspoon salt - 2 cups spinach, steamed removed and roughly chopped - 2 cups arugula roughly chopped - 1/­­4 cup pecans roasted and roughly chopped - 1/­­2 cup seedless red grapes cut in half - 1/­­2 cup pear cut into bite size pieces - 3 tablespoons feta cheese crumbled - 2/­­3 cup water Dressing - 2 tablespoons balsamic vinegar - 2 tablespoons olive oil - 2 teaspoons sugar -  1/­­2 teaspoon salt -  1/­­4 teaspoon black pepper -  1/­­2 teaspoon mustard (rai) powder - 1 teaspoon ginger juice*  Preparation - For dressing: add all the dressing ingredients together mix it well making sure sugar is dissolved. Set aside. * To make ginger juice shred the ginger using fine shredder or zester, and squeeze the juice with fingers. - Boil the water in a saucepan over medium high heat with oil and salt. Add couscous mix it, cover the pan and turn off the heat. Couscous should be ready in about 5-6 minutes, fluff couscous with a fork. Set aside. - Toss spinach, arugula, couscous, pecans, and grapes together pour the dressing over and toss, sprinkle the feta cheese. Enjoy! Related RecipesArugula And Melon SaladColorful Veggie WrapSpinach SaladFinger SandwichesPaneer Curry Pasta SaladKale and Tofu SaladBlack Eyed Pea SaladCucumber SaladCabbage Chana Dal SaladSprouted Moong Salad

Veganes Kochbuch: The Vegan Zombie - Koche und überlebe!

tegnap 11:45 Deutschland is(s)t vegan 

Veganes Kochbuch: The Vegan Zombie - Koche und überlebe!Vor einiger Zeit schon erschien das Vegan Zombie Kochbuch auf englisch, und nun ist es endlich auch auf deutsch zu bekommen. Vegan Zombie ist nicht nur ein amerikanischer Blog, vor allem durch ihre witzigen Videos haben die Chris Cooney und John Tedd einen Menge Aufmerksamkeit erregt. Irgendwann haben Sie ihre Rezepte in ein Buch gepackt, das Justin von “The Lotus and the Artichoke” gestaltet hat. Erschienen ist die englische Originalversion genauso wie nun auch die deutsche Version als Kochen ohne Knochen Edition im Ventil Verlag. Ein paar Hintergrundinfos vom Verlag “Stell dir vor, die Welt, in der du lebst, ist von Zombies bevölkert! Seien es nun körper- oder körnerfressende. Und täglich werden es mehr! Nur mit diesen veganen Rezepten hast du eine Chance, dein Leben auf eine sowohl intelligente wie auch überaus leckere Weise zu retten. In den USA ist die Idee hinter dem Buch der Hit in der Webcommunity! Der Horrorexperte und Filmemacher Chris Cooney verfiel vor einigen Jahren auf die grandiose Idee, in einem eigenen YouTube-Kanal in betont schauriger Atmosphäre mit seinen kulinarischen Visionen und einer Menge Humor gegen all die genauso blutrünstigen wie blutleeren Sedierten um ihn herum anzukochen. Mehr als eine Million Aufrufe auf YouTube, ein erfolgreicher Facebook-Auftritt, Fans, die förmlich um dieses Buch bettelten, und eine durch die Decke gehende Crowdfunding-Aktion waren die Belohnung für Cooneys Little Horrorshow! >>The Vegan Zombie>Vegan Zomblett>Cheesy Zombie Fingers>Zombie Free French Toast

Túrógombóc másképp

tegnap 10:38 Boszorkánykonyha 

Túrógombóc másképp Nekem nagy kedvencem a túrógombóc. Egyszerűen imádom. Így még nem készítettem el sosem, de azt hiszem ma este ki fogom próbálni, hiszen minden van itthon hozzá. Gyors és egyszerű vacsora lesz, szerintem a fiúk is imádni fogják. /­­verebedit/­­tovább

Mogyoróvajas keksz

tegnap 09:36 Vegavarázs 

Granola

tegnap 09:18 Életkert 

A granola egy nagyon finom, és rendkívül egészséges, pirított magkeverék, némi ízlés szerinti fűszerrel és aszalt gyümölccsel. Kiválóan alkalmas nyers gyümölcslevesekhez betétnek, de megállja a helyét egymagában is, vagy egy kis mártogatóssal :) A lehetőségei határtalanok! Próbáljátok ki ;) Hozzávalók: 1 marék zabpehely 1 marék tökmag 1 marék napraforgómag 1 marék szezámmag 1 marék mogyoró […]

Hajdina palacsinta

tegnap 04:30 Boszorkánykonyha 

Sziasztok!Ezt a receptet egy makrobiotikai elveken alapuló könyvben találtam és nagyon megörültem neki, mert férjem és én is szeretjük a palacsintát, de a candida diéta, férjem glutén és tojás érzékenysége és a méregtelenítés előkészületének kombójával kicsit lekorlátozódtak a lehetőségek. Továbbá Japánban, ahol élek alig vannak liszteket, amik "tiszták", elérhető áron. Jó étvágyat! Csilla  tovább

Zsákbamacska tészta

tegnapelőtt Boszorkánykonyha 

 Edit kért tőlem egy gombás receptet. Semmi extra nem jutott eszembe az eddigi receptek közül, de motoszkált bennem egy gondolat, egyfajta tésztás-gombás finomság. Nekiláttam a hűtőből összeszedni a hozzávalókat, de megakadtam ott, hogy rosszul emlékeztem, nem találtam meg a fagyasztóban a nyáron elrejtett vargánya és fenyő tinóru csomagot. Így lett a gombás helyett egy zöldséges tészta, amit a fiam nevezett el ,,zsákba macska tésztának, mivel minden falatnál más és más ízt érzett. Ha megtalálom a gombát, akkor még azt is gazdagítom az ízeket! tovább

Köleskoch (gluténmentes, vegán)

tegnapelőtt VegaLife 

Köleskoch (gluténmentes, vegán)Az elmúlt néhány hét (6-7) meglehetősen húzós és sűrű volt. Olyannyira, hogy még blogbejegyzés sem tudtam igazán írni. Rendszeres olvasóimnak ez feltűnt bizonyára. Remélem, így április felénél tartva ez megváltozik és a sok-sok fotó, ami ételeinkről készült, hamarosan receptek társaságában publikálva lesz. Most egy egyszerű ételt alakítottam át, ami nem más, mint a rizskoch. Éppenséggel rizs helyett kölessel. Először sütöttem egy tepsivel vendégeinknek (gyorsan el is fogyott), majd reprodukáltam főzőkörre is némi sárgabarack-tunninggal. :) Aki eljött, megkóstolhatta. Tőlünk nem is olyan messze lakik egy babát váró fiatal házaspár, akiket a főzőkörön ismertünk meg. Nekik ez ízlett a legjobban a legutóbbi - Desszertek témájú - főzőkörön. Ez persze szubjektív. Nem mindenkinek ez volt a févörit. :) Most az első, eredeti verziót prezentálom. Hozzávalók: - 30 dkg köles - 3 dl növényi tej - 1 citrom lereszelt héja - édesítő (kókuszvirág-cukor/­­gyümölcscukor/­­nyírfacukor, stb) - 1 vanília kikapart belseje - 2 evőkanál őrölt lenmag - 2 evőkanál útifű maghéj  Elkészítés: A kölest alaposan megmossuk, majd kb. másfélszeres mennyiségű vízben feltesszük főzni. Amikor elfőtt a víz, hozzáadjuk még a növényi tejet és teljesen puhára főzzük. Mikor megfőtt, belereszeljük az alaposan megmosott citrom héját, a vaníliát, az őrölt lenmagot és az útifű maghéjat is hozzákeverjük. Édesítjük ízlelésünknek megfelelően, majd sütőben kb. 50-70 perc alatt készre sütjük. Tálaláskor (barack)lekvárt vagy házi szörpöt csurgathatunk a tetejére. Mindkettővel kipróbáltam. Judit barátnőmtől kaptam még télen egy üveg házilag (általa) eltett szederszörpöt. Azzal öntöztem meg. Fenséges volt! (Judit, köszi az ajándékot!:) így utólag is.)

Húsvéti vegetáriánus menü

tegnapelőtt Boszorkánykonyha 

Húsvéti  vegetáriánus menüMivel vegetáriánusok vagyunk, így húsvétkor is a zöldségeké, csíráké a főszerep, egy pár éve a tojás festés is elmaradt, ebben a receptben viszont van ez is, az is.  tovább

Nyers goji cookie

tegnapelőtt Boszorkánykonyha 

Szeretem az egyszerű sütiket. Nem szükséges aszaló hozzá, akár a radiátoron, kályhán vagy a sütőben is szárítható. Nyáron pedig a napon. De ha csak gombócokat formálunk belőle, úgy is nagyon finom. tovább

Húsvéti fonott kalács

tegnapelőtt Boszorkánykonyha 

Húsvéti fonott kalácsBolti kalácsot már "ezer éve" nem veszek, amikor  a gyerekek kérik, akkor inkább sütök nekik. Ez egy univerzális kalácstészta, én ebből készítek kakaós csigát, túrós batyut vagy brióst is (a kakaóport akkor kihagyom a tésztából). Bátran ajánlom kipróbálásra. (Riczu Anikó)  tovább

Das Restaurant ,,Zur Ludwigsbahn in Mainz

2014. április 14. Deutschland is(s)t vegan 

Das Restaurant ,,Zur Ludwigsbahn in MainzDer Mainzer Veggie-Stammtisch trifft sich aus Ermangelung an rein veganen Restaurants seit geraumer Zeit in wechselnden Lokalitäten, die entweder extra für uns etwas Veganes zaubern oder aber regelmäßig einige vegane Gerichte anbieten. Dieses Mal fällt unsere Wahl auf das Restaurant ,,Zur Ludwigsbahn, auch kurz ,,Luba genannt, das seit Anfang des Jahres auch ein veganes Menü auf der Karte hat. Und so trifft sich eine kleine Gruppe des veganen Stammtisches an einem schönen bereits milden Märzabend in der Ludwigsbahn in Mainz-Gonsenheim. Dass wir diesmal nur zu Siebt sind mag daran liegen, dass die Luba zu den eher hochpreisigen Restaurants gehört. “Egal ob Fleischesser, Vegetarier oder Veganer, die Freude am Genuss ist die große Gemeinsamkeit meiner Gäste”, so Oliver Behr, “und dieser Freude möchte ich in der Luba Raum geben.” So ist das Credo des Küchenchefs auf der Homepage der Ludwigsbahn zu lesen. Veganer sollen sich schließlich nicht immer mit einer Notlösung begnügen müssen. Und von einer Notlösung kann in der Luba tatsächlich nicht die Rede sein. Schon die Beschreibung der Gerichte zeugt von der Kreativität der Küche und der Liebe zum Detail - und davon dass man sich nicht in einer Dorfkneipe befindet. Außerdem achtet die Ludwigsbahn auf Regionalität der Zutaten und bemüht sich um Bio-Qualität. Was es gibt? Das Menü wird eröffnet mit einem ,,Kokos-Zitronengras-Süppchen mit mariniertem Gemüsespieß. Als Hauptgang gibt es entweder ,,Buchweizen-Ravioli gefüllt mit Pak Choi und Campignon, dazu Cherrytomaten, Grapefruit und Radicchio, oder eine ,,gratinierte Schnitte von der Lupinen-Polenta mit Tomatensugo, Spinat-Creme mit karamellisierten Zimt-Haferflocken. Zum Dessert lassen wir uns von einer Trilogie von Mango, Banane und Chili einheizen. Der Koch serviert uns persönlich den Nachtisch und erklärt uns, welcher der drei Bestandteile in welcher der drei kleinen Kompositionen enthalten ist - er möge mir verzeihen, dass ich es wieder vergesse und euch dieses Detail leider verschweigen muss. Wenn auch die ganz große Begeisterung bei mir ausbleibt, finde ich die Gerichte allesamt sehr lecker; die Zutaten sind harmonisch aufeinander abgestimmt und die Zusammenstellung ist einfallsreich, aber nicht zu ausgefallen. Die Portionen sind ausreichend groß; nach den drei Gängen fühle ich mich angenehm satt. Den Preis für das Menü von 34,90 EUR empfinde ich als schon recht hoch; zumindest lässt er keinen regelmäßigen Besuch des Lokals von den meisten von uns erwarten. Wer aber mit der Tante oder dem Chef etwas schicker essen gehen und dabei nicht wieder auf Pommes und Salat sitzen bleiben möchte, der ist mit der Ludwigsbahn bestens beraten, denn hier werden alle auf hohem Niveau fündig. Ach ja: Veganen Wein gibt es auch. Nach einen gemütlichen und verplauderten Abend verlassen wir den Gastraum, der rustikal mit dunklen Holzmöbeln eingerichtet ist und so das Gefühl, man befände sich in einem allzu noblen Restaurant, zum Glück gar nicht erst aufkommen lässt. Einzig das etwas kühle und grelle Deckenlicht stört ein wenig - ein paar mehr Kerzen und gedimmtes Licht hätten uns allen besser gefallen. Unser Tenor ist aber der gleiche: Wenn auch nicht nächsten Monat - wir kommen wieder. Restaurant Ludwigsbahn Inh. Oliver Behr Mainzer Straße 62 55124 Mainz-Gonsenheim www.zur-ludwigsbahn.de

Zsurek - lengyel húsvéti kovászolt leves

2014. április 13. Boszorkánykonyha 

Zsurek - lengyel húsvéti kovászolt levesEz a leves egyik legfinomabb lengyel levesek közé tartozik. Húsvétkor, Nagy Szombaton kötelező fogás. Az alapja az erjesztett gabona, pontosabban teljes kiőrlésű rizsliszt. A kovász és a leves elkészítése nagyon egyszerű, az íze viszont különleges.  tovább

Paradicsomos zöldbab

tegnap 09:49 Boszorkánykonyha 

Paradicsomos zöldbabA receptben lévő zöldségkombinációk harmonizálják és erősítik a májat (Fa elem) és a szívet (Tűz elem). Az öt elem tana szerint kiváló tavaszi-nyári étel. A zöldségek elkészítési módja megkönnyíti az emésztést, a máj-Qi újból szabadon áramolhat. Teljes kiőrlésű kenyérrel fogyasztva még inkább erősíti a Fa elemet.(A kép illusztráció) tovább

Narancsos almaleves granolával

tegnap 09:28 Életkert 

Ma reggel máris felhasználtam a tegnap készített granolát. Isteni!!! Hozzávalók: 5 pici narancs facsart leve 1 alma felkockázva 1 ek granola A narancsot alaposan megmostam, félbevágtam, és kifacsartam a levét egy leveses tálkába. Rákockáztam egy gyönyörű, piros almát, a tetejét pedig megszórtam granolával. Csodás reggelt és napfényes napot kívánok hozzá ;) A narancs jótékony hatásai: […]

Spenótos-gombás vagdalt

tegnap 09:10 Boszorkánykonyha 

Spenótos-gombás vagdaltNagyon szeretem a gombás ételeket. Erdei gombával meg még különlegesebb. Annak ellenére, hogy húsmentes, akár húsvétra is kitűnő vendégváró étel lehet. (Riczu Anikó)tovább

Vegán tavaszi zöldséges quinoa tál citromos joghurt szósszal

tegnap 01:29 Zizi kalandjai 

Vegán tavaszi zöldséges quinoa tál citromos joghurt szósszal Nagyon vágyom már a késő tavaszi, kora  nyári napfény érlelte friss ízekre: zöldborsóra, spárgára, új répára, új burgonyára, na és persze a gyümölcsökre: eperre, szederre, málnára, ribizlire. Gondolom ezzel ti is így vagytok. Spenótot és sóskát már tudtunk venni a piacon, és noha drága, kétszer vettünk már magyar spárgát is, először zöldet, múlt hétvégén pedig fehéret. Tudom, sokan a zöldet szeretik, meg talán az is terjedt el jobban hazánkban, de én fehér spárgán nőttem fel. Emlékszem még, hogy gyerekkoromban a hobbi kertünkben elvetettük a fehér spárga palántákat és bizony három évet kellett várni, hogy teremjen. Onnantól kezdve, folyamatosan terem és fogyasztjuk is. Abban az időben még nem lehetett spárgát kapni az Áfész ABC-kben vagy zöldségeseknél, de mi nyáron hetente ettünk valamilyen spárgás ételt (néha már a fülünkön jött ki, de anyáék biztosítottak róla, hogy ez egészséges és meg kell ennünk ). És igen, a fehér spárga betakarítása munkás. Ott térdelünk a buckák felett, kiássuk kézzel a spárgákat (laza homokos földön termeszthető a legjobban!), aztán, ha leszedtük, vissza kell “építeni” a buckát, hogy néhány nap vagy egy hét múlva újra szüretelni tudjunk. A fehér spárgát meg szoktuk hámozni, ami nekünk túl macerás feladat volt, így drága jó nagymamám – akinek bőven volt ideje – volt a család első számú spárga pucolója. Manapság ránk hárul ez a feladat… de annyira szeretjük a spárgát, hogy bevállaljuk. A recept inspirációja Sarah-tól származik és tényleg gyorsan összedobható. Amikor elkezdtem vasárnap ebédet főzni, még nem tudtam, hogy bejegyzés lesz belőle. Ahogy készítettem, rájöttem, hogy ez megint egy olyan recept, amit akkor eszünk, ha gyorsan kell főzni és azt használjuk fel hozzá, ami a hűtőnkben és a kamránkban van. Változtattam néhány dolgot a recepten, először is vegánosítottam (szójajoghurtot használtam az öntethez, de sima joghurt is használható, akkor lakto vegetáriánus lesz az étel), kicsit másképp fűszereztem és olyan zöldségeket használtam fel hozzá, ami volt itthon. Bátran kísérletezzetek ti is és variáljátok saját ízlésetek és alapanyag készletetek szerint! Tápláló, laktató, friss étel! Vegán tavaszi zöldséges quinoa tál citromos joghurt szósszal Hozzávalók 2 főre: A tálhoz: - 1 bögre quinoa - 1 csokor (10-12 szál) fehér spárga, meghámozva (zöld spárga is használható) - 1/­­2 bögre zöldborsó (friss vagy fagyasztott) - 1 db érett avokádó, felkockázva - 2 szál újhagyma, felkarikázva - 1/­­2 bio citrom reszelt héja - friss csíra (bármilyen fajta) - olívaolaj - só, bors Az öntethez: - 1 bögre szójajoghurt - 1 gerezd fokhagyma, felaprítva - 2-3 evőkanál frissen facsart citromlé - 1 evőkanál olívaolaj - só, bors (A recepthez használt bögre 250 ml-es.)  A quinoát tegyük egy lábasba, öntsük fel két bögre vízzel, sózzuk, majd forraljuk fel, vegyük takarékra a lángot és főzzük 10-15 percig, amíg megpuhul. Az utolsó 5 percben beletettem a fagyasztott borsót, fedőt tettem rá és hagytam a gőzben a borsót is megfőni (friss borsónak kicsit több idő kell). Reszeljük bele a fél citrom héját és tegyük félre. Hevítsünk egy evőkanál olívaolajat egy serpenyőben, tegyük bele a spárgákat és pirítsuk meg. Közben forgassuk, hogy minden oldalukon megpiruljanak és jól megpuhuljanak. Sózzuk, borsozzuk. Az öntethez keverjük össze a hozzávalókat egy tálkában. Tálaláshoz szedjünk zöldborsós quinoát a tányérunkra, tegyük mellé a spárgákat, a felkockázott avokádót, felkarikázott újhagymát, csírát. Locsolhatjuk meg a joghurtos öntettel, és esetleg még olívaolajjal és citromlével. Na és az elmaradhatatlan fotóbomba! Ádi kéz betámad… (a csírát el is majszolgatta). ***** Húsvét közeledtével egy kis csokor a blogomról összegyűjtött receptekből és más blogokon talált receptekből, hogy legyen honnan inspirálódnotok! Foszlós kalács és briós Fokhagymás kalács Gyömbéres répatorta Tojáslikőrös fagylalt Tojáslikőrök Görög húsvéti keksz Répafelfújt Retekkompót Párolt retek Sárga túró Spárga torta Zöld spárga parfé Töltött tojás tavaszi zöldfűszerekkel (angol) Vegán zöld spárga mártogatós (angol) Vegán spenótos mártogatós (angol) Csípős répa mimoza koktél (angol) Nyers répasüti citromos kesudió krémmel (angol) Avokádós töltött tojás (angol) Húsvéti tojásos kalács (angol)  

Smoothie gojival

tegnapelőtt Boszorkánykonyha 

Smoothie gojivalA smoothie a nyers étrend alapvető "étele". Lehet zöld vagy piros, vagy sárga; a lényeg a nyers alapanyag felhasználása. Igazi energiabomba, egy egész irodányi éhes munkatársat kiszolgál.tovább

EM -erjesztett gyümölcslé

tegnapelőtt Boszorkánykonyha 

EM -erjesztett gyümölcsléA minap elolvastam Anikó írását, őseink étkezéséről  Eszembejutott, hogy  olyan régen készítettem már erjesztett gyümölcslevet. Egyszerűen megkívántam. Gondolkoztam, milyen gyümölcsből készítsem.Déli gyümölcsöket, és  az almát nem kívántam. Talán azért, mert nagyon várom már a nyarat, talán másért, de mindenképpen piros gyümölcsre áhítoztam. Szerencsére találtam még a fagyasztóban meggyet, és volt itthon Goji bogyőm is.Azt hiszem gyümölcsök erjesztéséről maximum akkor hallunk, ha borról vagy ecetről van szó. Pedig ez a finomság akár üdítőnek is iható. Az erjedési ideje az függ a gyümölcstől is. Én most fagyasztott meggyből készítettem. Próbaképpen először keveset érdemes készíteni. /­­verebedit/­­ tovább

Gojis mogyoró süti kakaótörettel

tegnapelőtt Boszorkánykonyha 

Ez az egyszerűen elkészíthető mogyorós süti a vendégek kedvence lesz. Elkészíthetjük akár húsvétra, karácsonyra, vagy csak úgy... Egy kis előkészületet igényel, de garantált a siker.  tovább

Fügés-magos almatorta

tegnapelőtt Életkert 

Két “kisinas” jött hozzám tegnap egy sátrat fonni, nekik készült ez a remekmű. Nagy sikere lett ;) Ebből e mennyiségből egy 18 cm-es tortaformát töltöttem meg. Hozzávalók az alaphoz: 1 maréknyi zabpehyely 2 ek kókuszliszt 10 db aszalt füge A zabpelyhet 15 percre beáztattam meleg vízbe, majd a keverőtálba került, ahová hozzáadtam a kókuszlisztet, és […]

Lekváros bukta

2014. április 14. BioBrigi 

Lekváros buktaÚjabban itthon is merek kelt tésztákat sütni, gyakrabban készül zsömle, csavart kifli, meg ilyenek. Kétszer sütöttem buktát is, bár a második adagból sok kirepedezett, mert jól megtömtem lekvárral. A "merésnek" semmi különös oka nincs, csak annyi, hogy Ábel hosszabb időszakokban van ébren, kevesebbet szopik, jobban irányítható, így ritkábban van az, hogy túlkel/­­túlsül a tészta, mert őkelme hamarabb lett éhes, nyakig kakás ésatöbbi. Persze nem jelenti azt, hogy unatkozunk, hiszen gyakrabban történnek egyéb "balesetek", mint a lépcső aljának megöntözése, és abban való tapicskolás... :) A kenyérféléket a kis legény is nagyon szereti, nehezen érti meg például azt, hogy nyersen miért nem akarom adni neki. Annak zsömle formája van már, tehát ehető. Az ő olvasatában. :) Gondoltam a lekváros bukta majd nagyon bejön neki, de a lekváros részét nem volt hajlandó megenni. Pedig vagy két hónapja emlékszem, hogy Apa nem győzte neki a szilvalekváros katonákat készíteni. Nem baj, ha nem kell, nem kell. Ilyesmit nem erőltetek. Majd később úgyis megeszi. Visszatérve a buktára. A tésztája teljesen egyszerű, könnyen vegánosítható, a tej helyett csak szójatejet kell bele tenni, és a vaj helyett olivaolajat önthetünk a tésztába. Én nem érzek nagy különbséget a két tészta között, kicsit talán nehezebbnek találom a tejeset. Ez utóbbi ritkán is készül nálam, de múltkor a szójától el kellett tekintenem a fogyasztók idegenkedése miatt. Értem, hogy miért, de nem értek vele egyet. Ha nem génmanipulált, akkor egészséges alternatívája lehet a húsnak. Magas fehérjetartalmú. A különböző ráaggatott problémák már csak azért sem állják meg a helyüket (pl. fitoösztrogéntartalom), mert ha igaz lenne, lassan kihalt volna a kelet, már pedig elég szaporának tűnnek. A hozzászokás pedig bizonyos ételféleségekhez nem hosszú évekig tart, hanem hetekig. Azután nem okoznak problémát. Csak próbáld ki azt az egyszerű dolgot, hogy csak fele annyit sózol, vagy édesítessz 2 hétig... És persze ahogy mindenre igaz, erre is, hogy nem mindegy, hogyan készítjük el. Lehet jól, és rosszul. A tofu, a szójaizolátum tartalmú ételek, mint a burizer, vagy a szójatej könnyen emészthetőket. A szójakocka az olyan, mint régen a margarin volt, inkább ne is... Mindegy is, magamban csak azt tettem fel, hogy az emberek, ha meg merik enni a húst, akkor a szóját miért nem?!  A fenti felsorolás ellenére elfogadom az ilyen döntéseket, hiszen magam meg a húsnemevéshez ragaszkodom, ki ehhez, ki ahhoz. Épp ezért nem tettem észrevétlenül sem került élelmiszert az ételbe, hiszen magam sem lennék boldog ha pl. valaki disznózsírt csempészne az ebédembe. Hozzávalók:  40 dkg teljes őrlésű tönkölyliszt 20 dkg fehér liszt 380 g szójatej 5-6 ek olivaolaj 3 ek gyümölcscukor 1 csipet vaníliapor 1 kk só 2 dkg élesztő cukormentes lekvár (szilva, vegyes, barack) Általában a kenyérsütő üstjében dagasztatom meg a tésztát, de kézzel is jól kidolgozható. Az a lényeg, hogy ruganyos tésztát kapjunk. Először a száraz hozzávalókat keverjük el, majd adjuk hozzá az olajat, az élesztőt és a tejet. Az élesztőt külön nem szoktam felfuttatni, feljön a tészta szépen így is. Alaposan dagasszuk meg a tésztát, míg "csöpög a plafon". :) Amikor készen van, ujjnyi vastagra nyújtjuk, 8 egyforma téglalap alakú darabra vágjuk, megtöltjük két kanál lekvárral. Két oldalról a tésztát egymásra hajtjuk, összenyomkodjuk a széleket, majd a végét is összenyomkodjuk, és maga alá hajtjuk. Zsírpapírral kibélelt tepsibe tesszük. Bő fél órát kelesztjük, és 40 percig közepes hőfokon sütjük. Rácson hagyjuk kihűlni.

Húsvéti Zöldségfasírt, ahogy a Bionomosok szeretik...

2014. április 14. Boszorkánykonyha 

Nálunk nincs konkrét húsvéti menü, vagyis inkább minden az, amit húsvétkor főzök! Az biztos, hogy veszek egy füstölt csülköt, azt megfőzöm és mikor puha, lefejtem a csontról, és egy tepsibe fektetem, amit előtte savanyú káposztával bélelek ki, jó alaposan, vastagon.tovább

Zöldbab-ragu gluténmentes tésztával

2014. április 13. Mindennapi ételeink 

Zöldbab-ragu gluténmentes tésztával Hozzávalók: 50 dkg zöldbab 2 ek. olívaolaj 1 paprika 1 paradicsom 2 ek. paprikakrém 1 dl szójadresszing himalaya só, pirospaprika bio levespor és ételízesítő 2 ek. kukoricakeményítő 2 ek fekete szezámmag -- 25 dkg gluténmentes metélt Elkészítés: Az apróra vágott hagymát olaj és ugyanannyi víz keverékén megpároljuk. Hozzáadjuk a zöldbabot, a felvágott  paradicsomot, paprikát. Fűszerezzük, pirospaprikával megszórjuk és paprikakrémezzük. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Lefedve közepes lángon pároljuk. A párolás utolsó 5 percében hozzáadjuk a szójadresszinggel előzetesen kikevert keményítőt. Fekete szezámmaggal és gluténmentes téésztával tálaljuk.  

Hibát talált oldalainkon? Segítsen a javításában! Mondja el nekünk!



Hiányol valamit oldalainkról? Javasoljon új tartalmakat vagy funkciókat!



Észrevétele van? Küldje el!