Vegetáriánus receptek

Próbálja ki, biztosan ízleni fog!

Indiai Gasztronómiai Nap

Mi fán terem az avokádó?

Vasárnapi gluténmentes palacsinta

Fokhagymás sült patiszon quinoiával

A kedvenc lecsóm










Receptek

Fountain of youth & Verlosung

10:21 Deutschland is(s)t vegan 

Fountain of youth & VerlosungVielleicht war ja der ein oder die andere von Euch schon mal in Asien und hat dort eine frische, eisgekühlte Kokosnuss mit Strohhalm ausgeschlürft? Also, ich schon - und ich kann mich an diesen köstlichen Geschmack erinnern - klar, es war nicht wie Bounty - es war eigentlich: viel besser! Da in unseren Breitengraden die Kokosnuss nicht so wachsen will, habe ich mich manchmal mit einem Exemplar aus dem Supermarkt getröstet - doch: das war leider nicht dasselbe. Kann natürlich auch sein, dass der passende Sand zwischen den Zehen und die gefühlten 180% Luftfeuchtigkeit einfach gefehlt haben... Wie dem auch sei - es gibt Abhilfe - zumindest getränke-technisch und nicht 15 Flugstunden entfernt. Die Lösung lautet ,,Fountain of youth ... Kokoswasser aus der Dose. Ohne Schnick und Schnack und erst recht ohne Zusätze oder Zucker - einfach 100% natürliches Kokoswasser. Die Gründer von ,,Fountain of youth arbeiten mit einem Kollektiv von thailändischen Kleinbauern zusammen. Die Kokosnüsse werden geerntet, gesammelt und gründlich inspiziert. Ihr kostbares Wasser wird dann nach Geschmack geprüft, gefiltert und dann sofort in Dosen gefüllt. Diese werden einmal erwärmt, um sie zu sterilisieren. Der gesamte Prozess dauert nur wenige Stunden, so ist das Kokoswasser so frisch wie möglich, wenn es ,,bei uns ankommt. Mir persönlich schmeckt ,,Fountain of youth am besten mit Eiswürfeln und Ananas-Saft. Wer uns bis zum 01. August hier einen Kommentar hinterlässt ob und wie ,,Fountain of youth bereits getrunken wurde - nimmt am Gewinnspiel teil. Die kreativsten drei Einträge gewinnen jeweils zwei Dosen des wunderbaren Jungbrunnens. Good luck! Wer mehr über die Story von ,,Fountain of youth erfahren möchte - dem empfehle ich die coole Internet-Seite: http:/­­/­­michelbergermonkey.com/­­ Das Kokoswasser gibt es in den Veganz-Filialen zu kaufen, im Michelberger-Hotel oder im hauseigenen Online-Shop: http:/­­/­­shop.michelbergerhotel.com/­­product/­­kokoswasser      

Mi fán terem az avokádó?

tegnap 22:49 Éltető ételek 

Mi fán terem az avokádó?Az avokádó is olyan, mint a köles, hogy pár évvel ezelőtt még azt sem tudtam, hogy létezik. Az egészséges táplálkozás során sok új étel került be a táplálkozásomba, színesítve azt. Bár azt nem szabad elfelejteni, hogy alapvetően törekedjünk a saját éghajlati övünkön termő zöldségek, gyümölcsök, gabonák fogyasztására, de időnként ezek az egzotikus növények is a tányérunkra kerülhetnek. Mi fán terem az avokádó?  Az avokádó fa örökzöld , terebélyes, 10-20 méter magasra megnő. Elsősorban Közép-Amerikában honos, már az azték indiánok is ismerték és fogyasztották. Egészen a 16. századig Közép- és Dél-Amerika rejtett gyümölcse volt, amikor is a spanyol hódítók, majd később az angol utazók is sorra számoltak be erről a gyümölcsről. A 18. század végén terjedt el a világon, mármint a trópusi, szubtrópusi, mediterrán vidékeken, ahol termesztik is ezeket a gyümölcsöket. Az Európába érkező avokádók fő termőhelye USA, Mexikó, a Karib-tengeri szigetek, Brazília, Új-Zéland és Dél-Afrika. Maga a termés körte, vagy gömbölyded alakú , aligátorkörtének is szokták nevezni. A héja zöld, vörösesbarna, vagy feketés, mely lehet fényes, sima, ráncos vagy érdes felületű. A terméshús világoszöld, fehér, vagy sárgás színű, az állaga a vajhoz hasonlít, szagtalan és enyhén dióízű. Amikor kellően érett, mind a héjától, mind a magjától könnyen elválik, Amely akár 5-7 cm nagyságú is lehet. Élettani hatásai  A gyümölcs kalóriaértékének 80%-a könnyen emészthető zsír, jórészt egyszeresen telítetlen zsírsav . Hatással van a koleszterin szintre: csökkenti az LDL (rossz) és növeli a HDL (jó) koleszterolt. Ezenkívül gazdag különböző vitaminokban (A, B, C, D, E) valamint ásványi anyagokban , kálium tartalma kiemelkedően magas.  A kálcium és magnézium megoszlása is ideális. Jelentős E-vitamin tartalma révén a szervezet fertőzésekkel szembeni ellenálló képességét növeli. Magas réztartalma hozzájárul a vörösvértestek képződéséhez. Az avokádót ajánlják alultápláltság és túlsúly esetén is.  Egy növényi vegyületet is tartalmaz (béta-szitoszterol), amely különösen kedvező hatással van a prosztatára . Alapvetően az avokádónak hűtő hatása van (mivel déligyümölcs), nagyon jó a májra, síkosítja a tüdőt és a beleket . Kiváló lecitinforrás, amely az agyat táplálja. Kenjük magunkra!  Az avokádó hatékony bőrápoló szer , számos recept arról szól, hogy kenjük az arcunkra a húsát, és 10 perc alatt csodát tesz. Nos, ha csodát nem is, de mindenképp nagyon jó hatással van a bőrre. Olajtartalma miatt könnyen felszívódik az arcon vagy akár az egész testen, hatóanyagai könnyen hasznosulnak a bőr alatti rétegekben is. Kisimítja, táplálja és hidratálja a bőrt. Sokan a fiatal arcbőr megóvásának egyik alapvető eszközének tartják. Nem véletlen, hogy az avokádót egyre többen emlegetik a fiatalság gyümölcsének is.  Mire jó a magja?  Az avokádó magjának olaja mélyzöld színű, sűrű állagú, ugyanakkor könnyen felszívódik a bőrben. Pikkelysömör és egyéb bőrproblémák kezelésére kiváló . Nagyon jól hidratálja a bőrt, és kiegyenlítő hatásának köszönhetően az összes bőrtípusra kedvező hatással bír. Különösen ajánlott ekcémás, gyulladásra hajlamos és pattanásos bőrre . Magas A-, C-, E-vitamin tartalmának köszönhetően gyorsítja a hegek gyógyulását. Akár egy kellemes masszázsolaj is lehet. Hajápolásra és hajpakolásra is alkalmas, mivel kifejezetten jót tesz a száraz, töredezett hajnak. Maga az olaj is fogyasztható , segít megelőzni a szív- és érrendszeri problémákat, csökkenti az LDL-koleszterin szintet. Salátára csorgatva különlegessé teszi ételeinket. Próbáljunk magunk avokádó fát nevelni!  Több oldalon fellelhető, hogy az avokádó magja csíráztatható , és fa cseperedhet belőle. Még a Bionomban is van egy, érdemes megnézni. Megkérdeztem Misit, a kertészünket, hogy ő mit tanácsol, hogyan fogjunk hozzá. Véleménye szerint a magot laza, tőzeges földbe érdemes tenni. Egy ideig a lakásban tartható, majd télikertbe való növény, mivel nem fagytűrő. Viszont tavasztól őszig a szabadban is jól érzi magát. A friss mag vízben való csíráztatása nem biztos, hogy hatékony, mivel az könnyen rohadni kezd, és azért is felesleges, mert a friss mag nedvességtartalma elegendő. Viszont a kiszáradt, nagyméretű magokat megpróbálhatjuk vízben csíráztatni. Avokádó a konyhában. Mit készíthetünk belőle?  Ha avokádót vásárolunk, ügyeljünk arra, hogy kellően érett legyen. Amennyiben még kemény, 5-7 nap alatt szobahőmérsékleten könnyen utóérik. Egy papírzacskóba tegyük bele, tehetünk mellé egy almát is, amely meggyorsítja a folyamatot.  A felvágott avokádónak nem barnul meg a felszíne, ha citromot facsarunk rá, valamint felhasználásig mindenképp hagyjuk benne a magját. Az avokádónak az a nagy előnye, hogy semleges az íze. Így édes és sós ételekhez is egyaránt felhasználható. Az elkészült ételek többsége nyers, tehát főzés nélkül elkészíthető.  Remélem kedvet csináltam ahhoz, hogy kipróbáljátok, és időnként az asztalotokra kerüljön ez az értékes gyümölcs. Anikó Felhasznált irodalom: Dr. Gáspár Róbert: Éltető és gyógyító táplálékok: a gyümölcsök és zöldségek gyógyhatásai. - Budapest: Olvasók Háza Kft., cop. 2011;  Haigh, Charlotte: 100 természetes immunerősítő. - Budapest: Alexandra, 2009;  Pitchford, Paul: Gyógyító táplálkozás. - Budapest: édesvíz K., 2009;  http:/­­/­­www.bien.hu/­­az-avokado-7-csodas-tulajdonsaga/­­egeszseg/­­taplalkozas/­­113885

Őszibarackos hajdina kása

tegnapelőtt Éltető ételek 

Őszibarackos hajdina kásaEgy újabb egyszerű recept. Egyedüli meló a hajdina csíráztatása. Ilyenkor nyáron kifejezetten jó csírákat fogyasztani, mert hűtő hatása van. Szezonálisan bármilyen gyümölccsel készíthetjük, most az őszibarack csücsült a hűtőben, így ez lett a reggelim. Hozzávalók: - 2 őszibarack - 2 evőkanál hajdinacsíra - fahéj, vanília - 2 evőkanál chia mag (nemcsak remekül sűrít, hanem szuper omega3 forrás) - kis marék aszalt meggy - tetejére: őszibarack és aszalt meggy Elkészítése: turmixoljuk össze, a tetejét szórjuk meg a gyümölcsökkel.

Premium Junk Food bei Auguste in Nürnberg

tegnapelőtt Deutschland is(s)t vegan 

Premium Junk Food bei Auguste in NürnbergWir waren gerade auf der Durchreise und in der Höhe von Nürnberg vorbeigekommen, als sich unsere Bäuchlein meldeten: Hunger! Also, was tun? Runter von der Autobahn und rein nach Nürnberg. Von Claudi hatte ich bisher nur Tolles vom Tasty Leaf gehört und das war daher unsere 1. Wahl. Leider hat man uns dort aber wieder weggeschickt, da wir nicht reserviert hatten. Das fanden wir nicht so prickelnd, da drinnen eigentlich alle Tische frei waren und wir sogar noch erzählt hatten, dass wir gerade aus dem Urlaub kommen. Auch, wenn wir nicht reserviert hatten, hätte man uns da doch bestimmt irgendwo zwischenrein schieben können. Wir waren ja nur zu zweit und wollten sowieso so schnell wie möglich heim, wir hätten dort also nicht ewig rumgelungert. Jedenfalls musste nun eine andere Idee her, wie wie an leckeres veganes Futter rankommen und vor allem möglichst schnell. Im sozialen Netzwerk Instagram wurde ich schnell fündig, denn ein User, dem ich folge, war ein paar Tage vorher in Nürnberg und hat bei Auguste einen veganen Burger gegessen. Die Entscheidung war also gefallen und dort angekommen hat man uns sehr freundlich begrüßt und wir haben sofort die auf einer Tafel angepriesenen Hippie Burger mit nussig-knackigem Patty auf Tofu-Basis mit sommerlich-kräuteriger Abschmeckung, Tomaten, Gurken, Röstzwiebeln, Blattsalat und Spezialsoße im Körnerbun für 9,50 EUR bestellt. Der Burger war sehr krümelig und konnte daher nicht mit den Händen gegessen werden, aber mit Besteck war es machbar. Außerdem war für meinen Geschmack etwas zu wenig Soße dran, noch toller wäre zusätzlich eine vegane Mayo gewesen. Aber das sind nur Details, ansonsten war der Burger geschmacklich top. Auf der Speisekarte stehen noch weitere vegane Gerichte, außerdem vegane und veganisierbare Burger, z.B. der Veggieburger, der Seitanburger oder der Avocadoburger. Wem das nicht reicht, der kann sich von der Pimp your Burger-Spezialkarte seinen eigenen Wunschburger zusammenstellen. Alle von Auguste verwendeten Zutaten sind Bio, das durch Transporte und Produktion erzeugte CO2 wird bei Atmosfair.de kompensiert und man ezieht Strom aus regenerativen Energiequellen. Daumen hoch für Auguste!   Auguste Augustenstr. 37 90461 Nürnberg www.premium-junkfood.de www.facebook.com/­­premiumjunkfood Öffnungszeiten: TÄGLICH: 11:30 bis 23:00 Uhr durchgehend (Küche 11 bis 22 Uhr)

Csokis-barackos tortácska

tegnapelőtt Életkert 

Tegnap egy tündéri pogány esküvőre voltam hivatalos, ahová készítettem egy barackos sajttortát. Sajnos nem tudtam fotót készíteni róla, mert már nem voltam ott, amikor fogyasztották :) Ezért, -meg azért is, mert a tejszínkészítés során megint maradt fenn alapanyag- úgy döntöttem, reprodukálom ;) Végül sima barackos tortácska lett, nem tettem bele most magocskákat :) Így is […]

Gömbcukkini, fekete répa - furcsa formák és szokatlan színek a piacon

2014. július 26. Hírek 

Nemrég a piacon kóstoltunk finomabbnál finomabb paradicsomokat, amikor olyan zöldségekbe és gyümölcsökbe botlottunk, melyekre korábban még sosem figyeltünk fel. Nagyon örültünk, hogy ennyi - talán csak számunkra - újdonságot ismerhettünk meg. Szemezgessetek velünk!

A Füvészkertbe költözik a Távol-Kelet

2014. július 25. Hírek 

Hetedik alkalommal rendezik meg a Szegedi Füvészkertben a Lótusznapokat a hétvégén. A program során a látogatók mindent megtudhatnak a különleges indiai növényről.

Fiume piacán járva....

2014. július 24. VegaLife 

Fiume piacán járva....Úgy is írhatnám, hogy Rijeka piacán járva, de a Fiume név talán többeknek ismerős. Ha máshonnan nem, a Fiumei útról, ahol Budapest legszebb temetője, temető-parkja helyezkedik el. De kanyarodjunk vissza Rijeka piacához. A kettős név onnan ered, hogy egy időben a város bizonyos része, mondhatni az egyik fele olasz fennhatóság alá tartozott, míg a másik szerb-horvát-szlovén irányítás alá. Később pedig az egész város Olaszország, majd Horvátország határán belül volt. A Fiume olasz szó, akárcsak a Rijeka horvát főnév folyót jelent, ami nem véletlen, hiszen a Recsina itt ömlik a tengerbe. Persze nem csak az olaszoknak és a délszlávoknak volt szerepe a város életében. Bizonyára sokan emlékszünk még arra történelemórákról, hogy valaha Magyarországnak is az Adria volt a tengere. A város, Rijeka/­­Fiume ekkor fénykorát élte. Fejlődött az infrastuktúra, számos épületet ekkor emeltek. Némi magyar vonatkozása is van Horvátország egyik legnagyobb kikötővárosának, konkrétan két dolgot említek meg:  1914-ben itt készült Magyarország legnagyobb csatahajója, a tragikus sorsú Szent István, valamint itt született Kádár János. (forrás: Wikipédia) Nos horvátországi utazásaink során szerettem volna felkeresni a rijekai piacot. Interneten keresgéltem útleírásokban, de megnyugtató és elégséges információt nem találtam. Ezért most gazdagítom tapasztalatommal a webet. :) GPS vezérlésével KRK szigete felől érkeztünk a városba, s elég gyorsan megláttuk az autónkból a piacnak tűnő kofákat, akik zöldségeiket és gyümölcseiket árulták. Megörültünk a pillanatnyi látványnak és a közelben fellelt parkolóba leparkoltunk (7 kuna/­­óra). Gyalogosan elindultunk felfedezni a piacot, s közeledve némi csalódottság lett úrrá rajtam, mivel úgy tűnt, ez inkább bolhapiac, ugyanis szedett-vedett holmijukat árulták az emberek, majd következett néhány zöldség és gyümölcskereskedő, és ennyi. Furcsállottam magamban, egy hatalmas kikötővárosnak ilyen csekély lenne a piaca? Splitben is szép, kiterjedt piac volt, Rijekában is így kellene lennie. Nem is vettünk semmit. Viszont gyalogosan tovább álltunk, remélve, hogy van máshol piac. A korzóra, Rijeka sétálóutcájára tévedtünk. McDonalds, Rijekai Rádió épülete és találtunk egy városi térképet, ahol sikerült felfedeznem: Trznica (magyarul: piac). Térképen kiszúrt hely felé vettük lépteinket és hamarosan megláttuk a zöldes színűre festett épületet. Egy aluljárón keresztül megközelítettük és már ott is láttuk a portékáikat áruló embereket. Olívaolaj - házi sajtolású olívaolaj volt a fő cél, amit hamar meg is leltünk több helyütt. Vettünk is belőle. Nem bántuk meg. :) Igazi dús olívás íze van.  A piac 3 fő zöldes színű épületből áll. Az elsőben tésztákat, olívabogyókat, édességeket, stb. árulnak. A másodikban hentesek portékáit és az utolsó az igazi halpiac. Ilyen halpiacon még nem jártam. Ugyan nem eszünk halat , de ilyet eddig még nem láttam. Ezért is készítettem képeket róla. Mindenesetre a látvány csak jobban megerősít abban, hogy a jövőben sem kívánok azon "vegetáriánusok" közé tartozni, akik halat esznek. Sem rendszeresen, sem ünnepekkor. Továbbiakban beszéljenek helyettem a képek:   Képek a zöldség-gyümölcs piacról: Egyéb portékák belső csarnokában: Képek a halpiacról: FIGYELEM! EGYES VEGETÁRIÁNUSOK SZÁMÁRA MEGRÁZÓ KÉPEK JÖHETNEK A HALPIAC CÍMSZÓ ALATT! A térkép és a közeli kikötő-részlet:

Sajtos újhagymás puliszka "torta"

2014. július 24. Boszorkánykonyha 

Mivel Detti hagymás puliszkája gyorsan elfogyott, és nem tudott fotót küldeni, így én is elkészítettem. Biztos vagyok benne, hogy az övé nem így nézett ki. Ebből látszik az, hogy bizony egy receptben sok lehetőség rejlik. Tettem bele egy kis fokhagymás cukkinit, paradicsomot; kínáltam hozzá salátát és a tetejét megszórtam feta sajttal. Ja, és még a sütőben is megsütöttem. (Riczu Anikó)Egyik este Anikó aszaltgyümölcsös édes puliszkáját vacsoráztuk, akkora sikere volt a  gyerekeim körében is, hogy elhatároztam a puliszka számtalan változatát elkészítem majd. Ez a recept másnap reggel úgy születetett, hogy árválkodott a hűtőben egy kis maradék sajt és újhagyma.  (Fotó: Riczu Anikó) tovább

Fokhagymás sült patiszon quinoiával

2014. július 23. VegaLife 

Fokhagymás sült patiszon quinoiával Tavaly odáig voltam a fokhagymás cukkiniért. Kaptunk egy csomó csillagtököt, így most az következett kipróbálásra. A recept jóformán ebben az egy tételben változott, no meg barna rizs/­­tészta helyett quinoa került köretként a tányérra. Így végképp gluténmenetes lett. Maga a quinoa meglehetősen érdekes a számomra, ugyanis nem gabonaféle, mint a köles, hanem a céklafélék családjába tartozik. Szuperélelmiszer kategóriába tartozik. (Az ára is ennek megfelelően "super high" tud lenni.) Kimagasló fehérjetartalma van, kalóriaszegény, alacsony glikémiás indexe van és komplex szénhidrát. Ezek alapján nagyszerű fogyókúrás étel. Az inkáknál különben a magok anyjának, szent növénynek tekintették. A recept: Hozzávalók: o 20 dkg quinoavíz o 1 fej fokhagyma o  2-3 csillagtök o jénai tál o  kókuszzsír o só   Elkészítés: A quinoát alapos hideg vízben történő mosás után megfőzzük. (Ha nem alaposan mossuk meg, kesernyésebb íze lehet.) Közben a csillagtököket meghámozzuk és uborkareszelőn lereszeljük, megsózzuk, átforgatjuk. A fokhagymákat felaprítjuk, a jénai tálat kikenjük kókuszzsírral. A csillagtök rövid időn belül levet ereszt. Úgy tesszük a jénai tálba a tököt, hogy a leve már ne kerüljön bele (így is még kicsit engedhet). Megszórjuk a sok-sok fokhagymával. Átkeverjük. Lefedjük a jénai tál tetejével és sütőben 15-20 percig fedő alatt sütjük, majd fedő nélkül még úgy 5-10 percig. Tálalásnál a quinoa tetejére halmozzuk a fokhagymás csillagtököt. A tetejét megszórhatjuk kaporral, de ez el is maradhat.  

Kulcha (Punjabi Flatbread)

2014. július 23. Manjula's kitchen 

Kulcha (Punjabi Flatbread) Kulcha is a soft textured flatbread; this is very popular in northern states of India. They can be made in a tandoor (clay oven) or on a skillet. I am using a skillet. Traditionally kulchas are served with spicy chole (chick peas). This delicious combination is known as “Chole kulcha”.  This is also another popular street food. Recipe will serve 2.  Ingredients: - 1 cup of all purpose flour (plain flour or maida) - 1/­­2 teaspoon baking powder - 1/­­4 teaspoon baking soda - 1/­­2 teaspoon salt - 1/­­2 teaspoon sugar - 1 tablespoon oil - 2 tablespoon yogurt (curd or dahi) - Approx. 1/­­4 cup milk use as needed Also need - 1/­­4 cup of all purpose flour for rolling - 1/­­2 teaspoon nigella seeds (kalaunji) - 1 tablespoon cilantro chopped (hara dhania) - 1 tablespoon clarified butter, ghee  Method - In a bowl mix all the dry ingredients, flour, baking powder, baking soda, salt, and sugar, and sieve the flour to make sure even mixing. - Add oil and yogurt to the flour and mix it well, add milk as needed to make soft dough. Dough should be soft but not sticking to hand. Knead the dough to make smooth and pliable. - Cover the dough and let it sit for about 2 hours. - Knead the dough for few seconds and divide into four equal parts, roll them into patties. Take one patty press it in dry flour from both sides and roll in about 6 circle, if dough  start sticking to the rolling pin or rolling surface dust little more dry flour. - Heat the skillet (iron skillet works the best) on medium heat. Skillet should be moderately hot. Wipe the skillet with few drops of oil. - Place the kulcha over skillet. Sprinkle few drops of water. Sprinkle few nigella seeds and little cilantro over the kulcha while kulcha is still wet, and press it with the spatula. - When the kulcha start to change color and start bubbling flip it over. There will be some golden brown spots. Wait about a minute and flip it over again. - Kulcha should have golden brown spots from both sides. Kulcha should not be cooked on high heat otherwise it will not cook through. - Kulcha is ready, butter the kulcha before serving. Serving Suggestions Traditionally kulchas are served with punjabi chole or serve with any rich gravy based side dish like palak paneer or dal makhani. The post Kulcha (Punjabi Flatbread) appeared first on Manjula's Kitchen.

Töltött cukkini-hajó

2014. július 22. Boszorkánykonyha 

Töltött cukkini-hajóSokat nem tudok mesélni erről az ételről, talán annyit, hogy egy nyári kerti parti alkalmával a legnagyobb dícséretnek az számított, hogy a barátnőm nagyon húsevő fiai szinte tömték magukba ezt az éppen csak húsos ételt.  tovább

Barackos-mákos gombóc

2014. július 22. Életkert 

Zöldbab főzelék volt ma az ebédem, (azt nem fotóztam le :D ) és ez volt a második fogás ;) Ezt is a neten láttam, mint főtt gombócot, és azonnal tudtam, hogy meg kell kóstolnom a nyers változatát ;) Hozzávalók 2 gombóchoz: 1 marék csíráztatott szotyi 10 szem áztatott, héjazott mandula 1 csipet vanília 1 ek […]

Bazsalikomos zöldbab leves

2014. július 22. Boszorkánykonyha 

Bazsalikomos zöldbab levesTöbb zöldbabos receptet találtam a boszorkánykonyhában, de nem láttam zöldbab leves receptet, pedig nagyon finom és frissítő, könnyű nyári leves. Székelyföldön gyerekkoromból arra emlékszem, hogy minden zöldbabos ételt vagy tejes habarással, vagy rántással és ecettel készítettek, és ezt sosem kedveltem. Az önmagában megpárolt zöldbabot viszont imádtam, így diákkoromban kikísérleteztem az alábbi levest, és azóta így készítem. Kánikulában is szívesen fogyasztjuk, mert frissít.tovább

LÉT-REFORM bejglik

tegnapelőtt Mindennapi ételeink 

LÉT-REFORM bejglik Tudom, tudom, a bejgli téli édesség, de ez jól behűtve, esetleg egy kis vegán vaníliafagyival nyáron is nagyon finom és egészséges csemege! Most, hogy itt a kicsit hűvösebb idő, önmagában is nagyon finom.  A klasszikus diós, ill. mákos ízesítésűből van élesztős és élesztőmentes változat is, míg az élesztőmentesek közt gesztenyéset is találunk.  Mi élesztőmentes mákosat és gesztenyéset kóstoltunk.  Bio gesztenyés bejgli (élesztőmentes) Csicsókával és almával édesített finomság.  Összetétele:  Teljes őrlésű tönkölyliszt, koptatott tönkölyliszt, növényi margarin, csicsóka, natúr gesztenye, alma, szódabikarbóna, só.  Nekünk ez egy kicsit natűr volt, de egy kevés házi lekvárt kentünk rá, és nagyon finom lett. A tésztája cserébe viszont finom omlósBio mákos bejgli (élesztőmentes)  Ez nagy kedvencünk volt, jó sok töltelék található benne, finoman elkészített. Található benne mazsola, ill. citromhéj teszi teljessé az élvezetet :-)  Összetétele: Teljes őrlésű tönkölyliszt, koptatott tönkölyliszt, növényi margarin, csicsóka, mák, alma,  mazsola, citrom, szódabikarbóna, só. 

Zöld “capuccino”

tegnapelőtt Életkert 

Végre megtaláltam a reggeli kávé alternatíváját!! Imádni valóan finom, frissít és élénkít! Ráadásul, az a mellékhatása sincs meg, mint a kávénak, hogy néhány óra elteltével leszedál. Ettől friss vagy és üde ;)Ugye milyen gyönyörű? ? ? ? Hozzávalók a zöld léhez: 4-5 spenótlevél 1 maroknyi lucernalevél 1 csokor sárgarépalevél 1 banán 2 őszibarack ( Ezt […]

Őszibarackos chia puding

2014. július 25. Boszorkánykonyha 

Itt az őszibarack szezon... imádom. Egy gyors puding, kakaósan, a gyerekek imádják. A chia mag biztosítja a kellő puding állagot, így még főzni sem kell. Érdekesen picit kesernyés íze van a barack és a kakaó párosítása miatt, de nekem (és a gyerekeknek is) nagyon ízlett. Kiváló uzsonnára.tovább

Magyaros cukkíni-paprikás

2014. július 25. Életkert 

A mai ebéd is a cukkíniről szólt,ki gondolta volna :D :D :D Nagyon fini ez a változat is ;) Hozzávalók: 1 kisebb cukkíni 1 kisebb fej vöröshagyma 1/­­2 kápia paprika 1 paradicsom 1 kisebb csokor friss majoranna 1 kisebb csokor petrezselyem só, pirospaprika 1 ek hidegen sajtolt olaj 5-6 szem áztatott mandula A cukkínit megmossuk, […]

Cukkini saláta "som tam" módra

2014. július 24. Boszorkánykonyha 

Cukkini saláta A thaiföldi kedvenc ételem a som-tam, vagyis a zöld papaya saláta volt. Színes, fűszeres, pikáns, akár önálló ételként is fogyasztható saláta-féle! Nálunk a boltokban még csak a sárga papayával találkoztam és annak az állaga íze össze sem hasonlítható, ezért elkezdtem más lehetőségekben gondolkodni. A thai-ok például egyfajta zöldbabból is megcsinálták. Arra gondoltam, hogy a cukkini íze az, ami a legjobban megközelíti a zöld papayát. Bár az állaga nem olyan roppanós... Kipróbáltam, és az eredmény egy nagyon finom saláta, amit azóta rendszeresen készítek, a vendégek megelégedésére is!tovább

Könnyű nyári csicseriborsós saláta

2014. július 23. Éltető ételek 

Könnyű nyári csicseriborsós salátaImádom a csicseriborsót. Könnyen kicsírázik, nincs vele sok baj. Tegnap vacsorára gyorsan összedobtam egy salátát, éppen azokból az alapanyagokból, ami éppen a hűtőben volt. Ezt szintén el tudjuk készíteni egy picit főzve is (a csicseriboróst és a brokkolit kell párolni), hasonlóan ezzel a salátával. Hozzávalók (2 főre): - 2 marék csíráztatott csicseriborsó - 3 érett paradicsom - 3 közepes uborka - 2 marék kis rózsáira szedett brokkoli - 1 kisebb fej hagyma - 1 avokádó - 1 teáskanál mustár - só, borscitromlé Elkészítés: Darabolunk, keverünk és kész is. Ugye nem is bonyolult?

Cukkíni tál

2014. július 23. Életkert 

A folyamatos esőzések miatt későn -de még épp időben- vettem észre, hogy beérett néhány cukkíni :) Ha lejjebb görgettek, láthatjátok a mai termést ;) Helyiek, indul a kerti csere-bere Szandaváralján, hozzám jöhettek tökért, és cukkíniért ? ? ? Hozzávalók: 1 közepes cukkíni Golyócskákhoz: 1 csésze áztatott szotyi 1 csésze áztatott tökmag 2 kisebb répa 1 […]

A kedvenc lecsóm

2014. július 23. VegaLife 

A kedvenc lecsómMunkaadómnál ebédeltem egyik nap egy másik munkatársammal együtt. Amikor megéreztem az illatát, viccesen mondtam a társaságnak, egy jó kis füstölt szalonnás lecsót fogunk enni. Persze nevettek, mivel mindannyian vegák vagyunk. Nos ízben mégsem sokat különbözött a viccem tárgyától. Ezt követően muszáj volt "copy"znom tőle e remekművet. Ettem már sokfélét, de annyira finom, hogy ez a "favorite" számomra. Azóta én is beépítettem a "kajatár"unkba. A héten is fogok készíteni. A recept: Hozzávalók: o  1 adag barna rizs (pl. 2-3 marék vagy 1 nagyobb bögre) o  víz o hagymafüstölt tofu o paprikaparadicsom o kókuszzsír o só   Elkészítés: A rizst alapos mosás után megfőzzük. Közben a tofut apró kockákra vágjuk, a hagymákat felkarikázzuk, a paradicsomot felkarikázzuk és a paprikát hosszú szeletekre vágjuk.  Fogunk egy tepsit, kikenjük kókuszzsírral. A felkarikázott hagymát lefektetjük a tepsi aljára, majd a megfőtt rizst elegyengetjük rajta. Megszórjuk a tetejét sóval. Erre a paradicsomkarikákat helyezzük rá, amiket szintén megsózunk. Az apró tofukockákat rászórjuk a paradicsom tetejére és a legvégén a paprikaszeletekkel befedjük. Sütőben 20 perc alatt készre sütjük. Mielőtt a sütőbe tettem, a paprikák tetejét csilis olajjal megkentem. Nem csípett, inkább egyfajta fűszeres jelleget kölcsönzött az ízének.  Nem csak vegáknak ajánlom. Ja, és persze gluténmentes.

Cukkini-hajó

2014. július 22. Boszorkánykonyha 

Cukkini-hajóTöltött cukkini-hajóSokat nem tudok mesélni erről az ételről, talán annyit, hogy egy nyári kerti parti alkalmával a legnagyobb dícséretnek az számított, hogy a barátnőm nagyon húsevő fiai szinte tömték magukba ezt az éppen csak húsos ételt. tovább

Áfonya, a bogyós gyümölcsök királya

2014. július 22. Éltető ételek 

Áfonya, a bogyós gyümölcsök királyaAz áfonya egy nagyon értékes bogyós gyümölcs. Népszerűsége nem véletlen, rendkívül ízletes és egészséges. Elmondható róla, hogy "kicsi a bors, de erős". Mármint a kis mérete ellenére hatalmas tápértékkel bír, és kiemelkedően magas az antioxidáns tartalma is. Nemcsak a bogyóját fogyaszthatjuk, hanem a levele is számos betegség kezelésére alkalmas.  A növényről bővebben  Az áfonya botanikai neve a Vaccinium, ami mintegy 200 fajt takar szerte a világban. A magasbokrú fajok Észak-Amerikában és Ausztráliában őshonosak. Régóta ismert és fontos része az amerikai indiánok étrendjének. Rájöttek arra, hogy ha az áfonyával bedörzsölik a szárított húsokat, akkor lassíthatják azok romlását. Az egész növényt megfőzve hasmenés kezelésére használták.  Nálunk a legelterjedtebb a kis növésű fekete áfonya, vagy más néven az erdei áfonya.  A FEKETE ÁFONYA (Vaccinium myrtillus) gyümölcse már évszázadok óta ismert és kedvelt; az orvostudomány először a XVI. században említi gyógyhatását. A VÖRÖS ÁFONYA (Vaccinium vitis-idaea) a Kárpátokban (Erdély) őshonos, gyógyhatása a népgyógyászatban is ismert.  A fekete áfonya 20-40 cm magas lombhullató törpecserje , ágai szögletesek, zöldek. Levelei szórtak, ellipszis alakúak vagy tojásdadok, finoman fűrészes szélűek. Rózsaszín csengettyű alakú, bókoló virágai egyesével, vagy párosával nyílnak a levélhónaljakban. Termése borsószem nagyságú bogyó, éretten kékesfekete, leve lilás. Az áfonya csak savanyú kémhatású talajon él meg, ilyen pedig kevés van hazánkban. Többnyire magasabb domb- és hegyvidékeken fordul elő. Gyakori Sopron és Vas megyében (Alpokalján), de megtalálható a Mátrában, a Bükkben és a Hegyalján is. A drogja a levele, amelyet akár egész nyáron gyűjthetünk, valamint a termése, amely július, augusztus folyamán érik.  A vörös áfonya alacsony termetű örökzöld cserje , mindössze 15-30 cm magas. Levelei 2-3 cm hosszúak, bőrneműek, merevek, szélük kissé csipkézett. A levelek fonákán barnás pontok láthatók, erezetük szárnyas. Virágai fehérek vagy rózsaszínűek, bókolók. Termése vörös bogyó, íze savanykás, kesernyés. Hegyvidéki faj. Elsősorban a Kárpátokban (Erdélyben) elterjedt, különösen a nyirkosabb fenyvesekben, tőzeglápok környékén. Havasi meggynek és fenyvesbogyónak is nevezik. Magyarországon ritka, védett faj.  Milyen hatóanyagokat tartalmaz az áfonya?  A fekete áfonya levele tartalmaz cseranyagot, flavonoidokat, szerves savakat, vitaminokat (A,B,C), pektint, arbutint, ásványi anyagokat (króm, mangán). A termése szintén tartalmaz cseranyagot, flavonoidokat, aromás savakat, antociánglikozidát, gyümölcssavakat, vitaminokat, pektint. A kék színét a mirtillin antocianinnak köszönheti.   A vörös áfonyának is a drogja a levele, amelyet szeptemberben, októberben gyűjtenek. Fő hatóanyaga az arbutin nevű fenolos glikozid (sokkal több van benne, mint a fekete áfonya levelében). Az arbutinról tudni kell, hogy kiváló húgyúti ferőzések esetén.  Antioxidáns védelem  Antocianin tartalmának köszönhetően - amely kiemelkedően magas (430 mg/­­100g) - erős antioxidáns tartalommal bír . A Journal of Clinical Nutrition folyóiratban közzétett tanulmány megállapította, hogy azoknak, akik napi 15 dkg áfonyát fogyasztottak rendszeresen, a vérben lévő antioxidánsok mennyisége jelentősen megemelkedett. Ez elengedhetetlen a különböző szív- és érrendszeri megbetegedések, a cukorbetegség, az öregedés, a rák, a makula degeneráció és a szürkehályog kialakulásának megelőzéséhez.  Az ismeretes, hogy a vérben lévő antioxidánsok fokozott jelenléte csökkenti a mellrák kialakulásának kockázatát, de a kutatási eredmények azt is alátámasztják, hogy az áfonya képes csökkenteni, és megelőzni az öregkori betegségeket (mint például az Alzheimer-kór és az elbutulás).   Szív- és érrendszeri betegségek megelőzése    Az áfonya kiemelkedően magas antioxidáns tartalma jótékonyan hat a keringési rendszerre. Érfalvédő, csökkenti a hajszálerek törékenységét, a kapillárisok áteresztőképességét, megakadályozza a vérrögképződést. Javítja a mikrokeringést, hatásos visszér esetén is. Az áfonya rendszeres fogyasztása segít fenntartani az egészséges vérnyomás értékét.  Az áfonya hatása a diabéteszre   Bizonyítottan csökkenti a vércukorszintet, ezért a teakaverékek fontos része az áfonya levele. Táplálkozási szakértők az áfonyát jellemzően alacsony glikémiás indexű (GI) gyümölcsnek tartják (40-53GI).  A szemre gyakorolt hatása   A terméséből készült főzet és maga a gyümölcs is javítja a látást a csökkent fényviszonyoknál (szürkületi vakság kezelése A-vitaminnal). Szembevérzések után, a cukorbetegek látószervi elváltozásai során szintén alkalmazható.  Gyomor - bélrendszeri hurut kezelése   A levél és a termés cseranyag tartalmának köszönhetően összehúzó (adsztringens) hatása van , amely segíti a gyulladásban lévő gyomor és nyombél nyálkahártya épségének helreállítását (pl. hasmenés esetén). A mirtillin védőréteget képez a bélsejtek nyálkahártyáján, ami ellenáll a mechanikus izgatásnak, és a gyulladást is gátolja. Szájüregi gyulladások esetén is lehet öblögetni vele. Ugyanakkor a friss termés nagyobb mennyiségben fogyasztva hashajtó hatással bír.  Húgyúti gyulladások kezelése  Az arbutin tartalmának köszönhetően (a vörös áfonya levelében sokkal több arbutin van, mint a fekete áfonyáéban) kiváló a húgyutak fertőtlenítésére , vesemedence gyulladás, húgyhólyag gyulladás esetén is bevethető. Prosztata megnagyobbodáskor kiválóan társítható pl. az aranyvesszővel.  Antibakteriális hatása érvényesül, a mirtillin kötődik a baktérium sejtekhez, behatol mind az élő, mind az elpusztult sejtekbe, és megfesti azokat. A bejutott festék károsítja a baktérium anyagcseréjét, gátolja a növekedését.  Vizelethajtó , szélhajtó hatása is ismeretes. Vesekő, vesehomok kiürülését segíti, megakadályozza a kő okozta pangást és fertőzést.  FIGYELEM! Hatása csak lúgos környezetben érvényesül. Ezért minél több nyers, lúgosító növényi táplálékot kell fogyasztani, és naponta 3-5 alkalommal érdemes egy késhegynyi szódabikarbónát is bevenni. De akár lúgos ásványvíz is fogyasztható. Ebben az időszakban kerüljük a hús és a tej fogyasztását (savas hatása miatt).  Az áfonya fogyasztása  A vörös áfonya leveléből készíthetünk gyógyteát , amelyet bakteriális eredetű húgyúti gyulladás során fogyaszthatunk.  2 evőkanál levelet forrázzunk le 3 dl forró vízzel, és főzzük legalább 15 percig. Majd még hagyjuk állni legalább ugyanennyi ideig, és szűrjük le. A tea felét reggel éhgyomorra igyuk meg, a többit pedig a nap folyamán kortyolgassuk. 3 napig igyuk ezt a teát, majd vizelethajtó gyógytea alkalmazható a továbbiakban (pl. kukoricabajusz, cseresznyeszár) A fekete áfonya levele élvezeti teaként fogyasztható, szamóca, szeder vagy málna levelével keverve akár mindennapos fogyasztásra is alkalmas. A mindennapokban a termését nyersen fogyaszthatjuk , de felhasználhatjuk szörpök, lekvárok, gyógyborok készítéséhez is. Finom szósz, gyümölcskrém vagy akár tortakrém készülhet a gyümölcsből, de szárítva vadhúsok mellé mártások alapanyaga lehet. Az áfonyabor erősítő hatású , öregkori krónikus bélhurutos állapotokat kedvezően befolyásolja. A vörös áfonya terméséből előállított szeszes kivonat bőrgombásodás ellen bevethető. A piros bogyója nagyon fanyar, ezért inkább aszalva fogyasztjuk, vagy süteményekbe, lekvárba kerülhetnek. Híres az erdélyi áfonya pálinka is.  Felhasznált irodalom: - Rácz Gábor: Gyógynövényismeret: a fitotterápia alapjai. - Budapest: Sanitas, 1992 - Rápóti Jenő, Romváry Vilmos: Gyógyító növények. - Budapest: Medicina, 1987 - http:/­­/­­dietless.hu/­­afonya/­­

Klasszikus sangria Ice Tea helyett

2014. július 22. Boszorkánykonyha 

Klasszikus sangria Ice Tea helyettNemrég a kezembe akadt egy Yogi tea receptfüzet, amelyben nagyon megtetszett a Klasszikus Sangria recept. Könnyű elkészíteni, tökéletes alternatívája az agyoncukrotott Ice teáknak.tovább

Hibát talált oldalainkon? Segítsen a javításában! Mondja el nekünk!



Hiányol valamit oldalainkról? Javasoljon új tartalmakat vagy funkciókat!



Észrevétele van? Küldje el!