Vegetáriánus receptek

Receptek

Vaníliás Málé – Szilvaszósszal

tegnapelőtt Fittanyuka Blog 

Vaníliás Málé  – Szilvaszósszal Erdélyi nyaralásom alatt alkottam ezt a könnyű, gyorsan elkészíthető és autentikus desszertet. Erdélyben hagyományos étel volt és a mai napig fogyasztják a kukoricadarából készített ételeket édesen vagy sósan, köretnek vagy a legismertebb a juhtúrós – rakott puliszka. A málé a a kukoricadarából készült ételek egy édes változata. Hagyományosan csak megfőzték a darát vízben vagy tejben némi cukorral és egy tepsibe öntötték, amelyből miután kihűlt kockákra szelve könnyen tálalták szilva “katyóval”, vagy lefordítva frissen főzőtt, hígabb szilvalekvárral. A szilvát énis megtartottam, mivel az ősz már a levegőben és szilva is beérett. Egy könnyű, vaníliás réteget “álmodtam” a tetejére.  Sütést nem igényel és teljesen gluténmentes Hozzávalók: 2,5 dl bögre kukoricadara 4-szeres mennyiségű víz csipet himalaya só 2-3 evőkanál nyírfacukor 2 evőkanál bio margarin   Vanília réteg: 500 ml vaníliás rizstej 1 tasak vaníliás bio pudingpor ( pl: Alnatura ) 3 evőkanál nyírfacukor vagy méz késhegynyi őrölt bourbon vanília 1/­­2 bio citrom reszelt héja A vizet felforraljuk és állandó keverés mellett beleszórjuk a darát és addig főzzük ameddig besűrűsödik. Fontos, hogy ne legyen nagyon híg. Belekeverjük a nyírfacukrot és egy tetszőleges tepsibe kb. 20X30-as beleöntjük, hagyjuk picit hűlni.   Szilvaszósz: 500 g édes, érett kékszilva 1-2 dl víz késhegynyi fahéj 1/­­2 citrom leve   A kimagozott, felezett szilvát a vízzel lassú tűzön addig főzzük ameddig kissé szétfő, majdnem lekvár állagú lesz, majd kevés citromlevet keverünk hozzá. A vizet felforraljuk és állandó keverés mellett beleszórjuk a darát és addig főzzük ameddig besűrűsödik. Fontos, hogy ne legyen nagyon híg. Belekeverjük a nyírfacukrot és egy tetszőleges tepsibe kb. 20X30-as beleöntjük, hagyjuk picit hűlni. Elkészítjük a réteget: A vaníliás tejben elkeverjük hidgen a pudingport, édesítőt és felforraljuk állandó keverés mellett, majd hozzáadjuk a margarint a citrom héját, vaníliát és félre tesszük hűlni.  Amikor már nem tűzforró rásímitjuk a kukoricaréteg tetejére. Én hűtőbe helyeztem mikor már nem volt forró és 2 óra alatt szeletelhető állapotban volt. A kihűlt szósszal tálaljuk!            

Chia Samen von CHIABOLIKA - Stylishes Design trifft auf soziale Verantwortung

tegnapelőtt Deutschland is(s)t vegan 

Chia Samen von CHIABOLIKA - Stylishes Design trifft auf soziale VerantwortungChia Samen sind mittlerweile in aller Munde. Auch hier haben wir ja schon über den hohen Nährstoffgehalt der kleinen Samen aus Süd- und Mittelamerika berichtet. Ihr hoher Gehalt an Omega-3 und Omega-6 Fettsäuren, welche der Körper nicht selbst herstellen kann, sowie an Ballaststoffen, Vitaminen, Mineralien und Antioxidantien macht Chia zum absoluten veganen Superfood. Mittlerweile gibt es auch kleine, innovative Anbieter der Power Samen. So zum Beispiel der Online-Shop CHIABOLIKA (http:/­­/­­chiabolika.de), über den wir heute berichten möchten. Das junge Hamburger Startup bietet hochwertige Chia Samen aus ausgewählten Regionen in Argentinien, Bolivien, Ecuador und Kolumbien an, wo optimale Bodenbeschaffenheiten und exzellente klimatische Bedingungen vorherrschen. Ihr Name CHIABOLIKA ist dabei natürlich nur ein Wortspiel. Sie setzen auf 100% Natur und wollen mit CHIABOLIKA zeigen, dass man seine Ernährung auch komplett gesund und natürlich gestalten kann, um einen Energieschub zu bekommen. Neben der Aufklärung zur gesunden und bewussten Ernährung wird bei CHIABOLIKA auch ein sozialer Zweck verfolgt: Mit 10% des Erlöses jeder verkauften Chia Packung wird der Kinderfonds der Tafel e.V. unterstützt, um jedem Kind in Deutschland ein Pausenbrot und eine gesunde warme Mahlzeit zu ermöglichen. Die Samen gibt es im Shop in der kleinen (250gr) und der großen Variante (450gr). Ins Auge fallen auf der CHIABOLIKA Homepage sofort die ansprechenden Verpackungen. Jede Packung wird mit viel Mühe von Hand gestaltet und bedruckt, so dass jede ein kleines Unikat ist. Damit eignen sie sich prima als Geschenk an Freunde und Verwandte, die ihre ersten Erfahrungen mit Chia Samen machen wollen. Diesen Chia Einsteigern (aber auch allen anderen) werden auf der CHIABOLIKA Website auch gleich passende Rezepte an die Hand gegeben (http:/­­/­­chiabolika.de/­­chia-samen-rezepte/­­ ) Eines der Rezept wollen wir hier kurz vorstellen:     Der Chia Samen Schoko-Pudding Zutaten: - 1 Avocado - 1 Tasse Mandelmilch oder Wasser - 1 EL Zimt und 1 EL Vanille Sirup - Eine Prise Meersalz - 2 EL CHIABOLIKA Chia Samen Zubereitung Avocado, Mandel-Milch oder Wasser, Kakao-Pulver, Zimt, Vanille, Sirup, eine Prise Meersalz und CHIABOLIKA Chia Samen in einer Schüssel vermischen und im Kühlschrank für mindestens 30 min lagern. Servieren mit Lieblingsfrucht. Schaut einfach einmal vorbei auf http:/­­/­­chiabolika.de    

Hajdinás cukkinifasírt (gluténmentes, vegán)

tegnapelőtt VegaLife 

Hajdinás cukkinifasírt (gluténmentes, vegán) Még mindig terem a kertekben ez a nagyszerű zöldség, a cukkini. Béta karotint, A-, B1-, B2- és  C-vitamint, folsavat, káliumot, kalciumot, foszfort, mangánt, cinket, valamint szelént  tartalmaz. Energiatartalma ugyan kicsi, de ez olykor pont előnyös. Például egy rostban gazdag, de kalóriában szegény diétához, ami jól segíthet a fogyásban. Enyhe hashajtó, (reumatikus) gyulladásgátló és vértisztító hatással is bírhat, mivel mintegy 95%-a víz.   Most gluténmentesen használtam fel fasírthoz.    A recept Hozzávalók:   -  1 bögre hajdina kávédarálón megőrölve -  1 nagyobb cukkini -  3-4 fokhagyma  -  só  -  1 kisebb csokor petrezselyem - pár csepp olaj - sütőpapír   Elkészítés: A meghámozott cukkinit megsózzuk, kicsit állni hagyjuk. Közben felaprítjuk a petrezselymet, kinyomjuk fokhagymaprésen a fokhagymát. A cukkini egy kevés levet fog ereszteni, ami nem gond. Ehhez keverjük hozzá a kávédarálón vagy aprítógépben lisztté őrölt hajdinát. A masszához adjuk a fokhagymát és petrezselymet is. Az a jó, ha nem folyékony a fasírt masszája. A sütőpapíros tepsire halmozunk kanál segítségével. Pár csepp olajat csepegtetünk a halmokra. Előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. (Vegán) majonézzel és zöldséges salátával nagyon finom, de főzelékhez is fogyaszthatjuk.

Tolle vegane Gerichte in der Gaststätte Heinrichsbrücke

tegnapelőtt Deutschland is(s)t vegan 

Allen aus Mannheim und Umgebung lege ich es nahe, ab und zu mal auf der Facebook-Seite ,,Vegan in Mannheim vorbeizuschauen. Von dort bekam ich den Tipp, mal das Lokal Heinrichsbrücke zu besuchen und ich bin echt froh, dass ich das gemacht habe. Die gutbürgerliche Gaststätte wirkt zwar etwas unscheinbar, hat es aber in sich. Zusätzlich zu der normalen Speisekarte gibt es eine ganze Seite mit veganen Gerichten zur Auswahl. Ich bin wirklich begeistert, nachdem ich ein paar Sachen probiert habe. Und das waren: - Hausgemachte Kartoffelpuffer mit Apfelmus - Dampfnudeln mit Weißkraut gefüllt, dazu Tomaten-Zwiebelgemüse und ein Kräuter-Dip - Leckere Hefeteilchen gebacken mit Champignon-Buchweizenfüllung an Salatbouquet und Kräuter-Dip - Hausgemachte Maultaschen mit Kartoffeln und Kraut gefüllt an Röstzwiebeln mit einem kleinen Salat - Veganer Pfannkuchen mit hausgemachtem Zwetschgenkompott und Sahne   Die Preise finde ich wirklich moderat. Wieder mal eine Gaststätte, die man auch gut mit nicht-veganen Freunden oder der Familie besuchen kann. Heinrichsbrücke Käfertaler Str. 91 68167 Mannheim Öffnungszeiten: Mo - Di: 10.00 - 23.30 Do - So: 10.00 - 23.30 Mittwochs Ruhetag

Gyerekek, gyerekek, szeretik a perecet...

2014. augusztus 28. BioBrigi 

Gyerekek, gyerekek, szeretik a perecet...A mondóka igaz, minél sósabb, minél ropogósabb, meg a nem ropogósat is, csak perec legyen. Az csak Anyának nem mindegy, hogy Aln*turás szezámmagos, vagy Tesc*s kisperec. Így aztán egy nap Anya gondolt egyet, feltúrat a netet, és kiválasztotta a Mindmegettés receptet. Ami elkészülve nem hajazott tökéletesen a készen kapható óriás perecre, vagy nagy sós perecre, mivel kissé reformosodott, de legalább finom volt. Amikor megformáztam, és a kis lurkó rájött, hogy mi ez, szinte azonnal meg akarta enni. Teljesen felpörgött, a tepsi testi épségét épp hogy nem veszélyeztette, míg kelt a tészta. Hát még amikor kisült... A kisebb darabok után csak elcsórt egy nagyot, amit a végén aztán megkóstolt a hangyasereg az udvaron, meg Apa papucsa is. Hozzávalók: 60 dkg liszt (40 dk tk, 20 dk fehér) 3 dl növényi tej (nálam szója) 0,9 dl olaj 1,5 ek gyümölcscukor 1 csapott ek só 2 dkg élesztő 1,5 ek só 2,5 ek liszt víz A tészta hozzávalóit gépben dagasztatjuk. Ha nincs, kicsit munkásabb, de annyival jobban a miénknek érezzük a végén. :)  1 dl tejben cukorral felfuttatjuk az élesztőt, és ezalatt a száraz hozzávalókat elmorzsoljuk az olajjal,  majd hozzáadjuk az élesztőt, és a maradék tejet. A tésztát laza mozdulatokkal gyúrjuk, míg el nem kezd leválni az ujjunkról a ráragadt anyag, és finoman ruganyos, jól dolgozható nem lesz. (Nagyanyám mindig azt mondta félmosollyal: Addig csináld, míg nem csöpög a plafon... vagyis izzad a homlokod.) Ezután a tésztát 8 részre vesszük, ha két tenyérnyi nagyságú pereceket szeretnénk kapni. Nekem két tepsibe fértek. Hosszú kígyókat nyújtunk, majd perec formájúra hajtjuk. Zsírpapírral kibélelt tepsibe tesszük, és bő fél órát kelesztjük, majd sütjük. Ha a tetejére magokat szeretnénk tenni, kenjük meg kevés tejjel, és szórjunk rá napraforgót. Ha sósat kívánunk készíteni, a sót összekeverjük a liszttel, és egész kevés vízzel, majd folyamatosan hígítjuk. Nem kell túl hígra, csak épp hogy folyjon. A sütés kezdetétől számított 10 perc elteltével kivesszük pár percre a tepsit, és minden perecet megcsurgatunk ezzel a sós lével. Összességében 25-30 perc alatt sütjük közepes hőfokon. 

Meggyes-pudingos vegán piskóta

2014. augusztus 27. Mindennapi ételeink 

Meggyes-pudingos vegán piskóta Az egyik legfinomabb sütemény, próbáljátok ki! Barátnőm receptje alapján. Hozzávalók: A tésztához: 50 dkg rétesliszt 20 dkg nyírfacukor 12 ek. olaj (4 szűz olaj mix) 2 ek. citromlé 1,5 foszfátmentes sütőpor 5 dl buborékos ásványvíz 4 ek. rizsitalpor -- 1 kg magozott meggy -- 2 l rizstej 4 csomag vaníliás pudingpor 6 ek. karobpor kb. 10-15 dkg nyírfacukor Elkészítés: A tésztához a száraz alapanyagokat kikeverjük, hozzáadjuk a nedveseket-folyékony összetevőket és alaposan összekeverjük. A meggyet lecsöpögtetjük és rászórjuk az olajozott, lisztezett tepsibe tett tésztára.  180 fokra előmelegített sütőbe tesszük és 30-40 perc alatt kisütjük. Eközben -hagyományos módon -  elkészítjük a pudingot. Amikor elkészült, a felét kiesszük, karobot keverünk bele. A piskótára (nem kell kihűteni) ráfolyatjuk a vaníliás ás a karobos pudingot is, felváltva, és a végén egy villával össze is keverjük. Megszórjuk (szita segítségével) karobporral, és miután kihűlt, hűtőbe tesszük. Másnap tálaljuk. 

Vegán paradicsomos-kókusztejes sárgarépa krémleves

2014. augusztus 27. Zizi kalandjai 

Vegán paradicsomos-kókusztejes sárgarépa krémleves Sárgarépa krémlevesek közül ez a kedvencem. Hínyenc néhány éves receptje, de az egész család megszerette, amikor megfőztem nekik. Aztán szünet következett a répalevesek terén. Most újra rám talált a répaleves szerelem a Green Kitchen jóvoltából. Végtelenül egyszerű, pár alapanyag kell hozzá és laktató, kiadós, sűrű, krémes leves melengeti a torkunkat, a testünket, a lelkünket ezeken az őszi augusztusi napokon! Bár a leves gyönyörű színe lehet, hogy meghozza a jó időt… az előrejelzés szerint hétvégén már 26 fok lesz! A napokban megint puffogva könyveltem el, hogy az idén nyáron szinte alig ettem sárgabarackot, talán kétszer-háromszor!!! Epret viszonylag többet ettem, ribizlit, szedret, görögdinnyét alig, málnát, sárgadinnyét kicsit többet. Őszibarackból és nektarinból igyekszem pótolni a lemaradást (úgyis ez a kedvenc nyári gyümölcsöm) és apukámnak hála, el vagyunk látva még finom, szaftos, édes nektarinokkal. Szederből is pótolok, ez még szerencsére jelen van a piacokon, na és persze elmaradhatatlan az áfonya. Van még szilva és szőlő, aztán vége! Kicsit igazságtalan a természet, mert van kb. 3-4 hónapunk a 8-10 féle gyümölcsre, aztán több mint fél évig csak almát és körtét tudunk enni unásig! Álmodozva nézem februárban az ausztrál gasztroblogokat, amelyek öntik magukból a nyári gyümölcsös édességeket… Nem csoda, hogy április végén már egy jó, szaftos őszibarackra vágyom?! Szóval kapjatok elő néhány szál répát, egy kis paradicsomot, vöröshagymát, fokhagymát, főzzétek meg a hozzávalókat, pürésítsetek és már tálalhatjátok is a finom levest. Egy minimális változtatást eszközöltem csak a recepten… adtam hozzá kakukkfüvet. Nagyon jót tett neki. Mi Józsi féle 100% rozskenyérrel ettük, de a Green Kitchen receptje alapján tálalhatjátok kukorica ceviche-vel is. Vegán paradicsomos-kókusztejes sárgarépa krémleves Hozzávalók: - 10 közepes méretű répa (kb. 1 kg), meghámozva, felszeltelve - 5 db paradicsom, felkockázva - 1 fej vöröshagyma, felaprítva - 2-4 gerezd fokhagyma, felaprítva - 250 ml kókusztej (vagy más növényi tej) - 1 teáskanál kurkuma - 2-3 ág friss kakukkfű levelei - 2 evőkanál extra szűz olívaolaj - só, bors Egy lábasban dinszteljük meg az olívaolajon a vöröshagymát és a fokhagymát, adjuk hozzá a kurkumát és főzzük néhány percig, amíg illatos lesz. Ekkor adjuk hozzá a répát, a paradicsomot, kevergessük néhány percig, majd öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi (kb. 1-1,5 liter). Sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a kakukkfüvet és főzzük közepes lángon, amíg a répa megpuhul. Botmixerrel pürésítsük, amíg sima állagú lesz. Öntsük hozzá a kókusztejet, forraljunk rajta még egyet és tálalhatjuk is.

Teatox: Tee 2.0

2014. augusztus 26. Deutschland is(s)t vegan 

Teatox: Tee 2.0Wir haben Euch ja bereits hier: http:/­­/­­www.deutschlandistvegan.de/­­produktvorstellung-bio-teemischungen-von-teatox/­­ TEATOX und deren wunderbaren Tee vorgestellt. Ich bin mittlerweile seit einigen Wochen dabei, mich zu 70% rohköstlich zu ernähren und demzufolge relativ streng, was meinen gesamte Ernährung angeht. ,,Früher gab es durchaus mal Tage, an denen ich fröhlich 4-6 Tassen Kaffee konsumiert habe - und am besten noch zwei Latte Macchiato obendrauf. Bekanntlich lernt man ja nie aus - und so habe auch ich gelernt, dass zu viel Kaffee/­­Koffein meinem Magen nicht gut tun. Mittlerweile trinke ich deutlich lieber Tee und der darf dann auch gerne etwas Besonderes sein. Besser spät als nie, habe nun auch ich ,,Matcha für mich entdeckt. ,,Matcha ist übrigens sehr fein gemahlener grüner Tee, der Koffein, Aminosäuren (L-Theanin), Vitamine und Mineralien enthält. Diese Mischung macht den Tee zu einem gesunden Energie-Kick für den Tag. Doch ,,Matcha lässt sich vielseitig verwenden - und unterschiedlich zubereiten. Ich persönlich trinke gerne eine ,,pure Version am Morgen, d.h. mit Sojamilch und einen kleinen Löffel Agavendicksaft. Zur klassischen Teatime um fünf Uhr, zaubere ich mir gerne ,,eine Art Matcha Macchiato mit Kokos-Reismilch - ich finde überhaupt, dass Kokos und grüner Tee wunderbar harmonieren. Auf der TEATOX-Webseite findet man weitere Matcha-Rezepte ... zur Inspiration, was man alles mit grünem Tee noch ,,kochen kann. Der ,,Energy Matcha Tee von TEATOX  stammt aus biologischem Anbau aus der Präfektur Kagoshima (südliches Japan) und wird nur einmal im Jahr Ende April gepflückt. Er wird mit viel Sorgfalt in Granitsteinmühlen verarbeitet bevor er in Aromaschutzsäcken seine Reise nach Deutschland antritt. Geschmack und Wirkung dieses sehr hochwertigen Tees entfalten sich am besten, wenn man auf die richtige Wassertemperatur achtet - und das Pulver richtig ,,aufschlägt. Für alle, die noch mehr über ,,Matcha wissen möchten, denen empfehle ich einen Besuch der TEATOX-Website, auf der es auch ein Zubereitungs-Video anzuschauen gibt: http:/­­/­­www.teatox.de/­­produkt/­­energy-matcha-tee/­­    

Vegán majonézes hummusz

2014. augusztus 25. Mindennapi ételeink 

Vegán majonézes hummusz Egyik kedvenc pástétomunk. Hozzávalók: 20 dkg csicseriborsó 1-1,5 dl Sojade natúr joghurt 2 tk mustár 2 tk. citromlé 1-2 tk. nyírfacukor 2 tk. himalaya só ízlés szerint római kömény Elkészítés: A csicseriborsót előző este beáztatjuk, majd megfőzzük. Amikor puha, leszűrjük, megszórjuk az őrölt római köménnyel, sóval, nyírfacukorral, meglocsoljuk citromlével, belekeverjük a joghurtot és összebotmixerezzük. Amennyiben szükséges, adunk hozzá a főzőlevéből.  Kenyérre kenve, pitába töltve, vagy mártogatósként tálaljuk.  A tálca ébenfából készült, és az első afrikai utam során szereztem, a Kongói Demokratikus Köztársaságban. :-) 

Reggeli algás turmix

2014. augusztus 23. Éltető ételek 

Reggeli algás turmix "Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma..." - nos, nekem ez a mindennapi turmixom. Ugyanis ezzel kezdem a napot, de sokszor délután is iszok egy adagot belőle. Az ízére nem mondanám azt, hogy hűűűű, de finom, na de annál egészségesebb. Mind az 5 alapíz érezhető benne, kellően beindítja reggel a "motort". Kiválóan méregtelenít, de nemcsak a méregtelenítés idején ihatjuk, hanem akár folyamatosan is. A grépfruit kellően keserű, így jótékonyan hat a májra és az epére. Az alga szuperül méregtelenít, de ezt még megturbózom egy adag nyírvízzel is. Akkor most nézzük a receptet, hogy én mivel is kezdem mostanában a reggeleket: Hozzávalók (1 főre): - 1/­­2 piros grépfruit - 2 édes idéngyümölcs (most a barack a sláger) - 1 teáskanál maca por - 1 teáskanál alga por - 1 késhegynyi ceyloni fahéj - 1 tesákanál omega3-citromos halolaj - 1 teáskanál omega3-Q10 halolaj - 1 csipet guarana por (a kávé helyett, szuperül élénkít) - kevés tisztított víz Turmixolás után: - 20 ml supra balance - 30 ml nyírvanedv

Zserbókrémmel töltött szilva

2014. augusztus 23. Éltető ételek 

Zserbókrémmel töltött szilvaÚjabb finom csemege, így szilvaszezonban. Egyszerű elkészíteni,igazi vendégváró falat. Hozzávalók: - szilva - 10 dkg dió - 10 dkg aszalt barackcitrom olajfahéj - díszítésre: hajdinacsíra Elkészítése: - A szilvákat vágjuk ketté, és szedjük ki belőle a magokat. Ide lesz töltve a krém.A dióz áztassuk be, majd daráljuk morzsásra. Az aszalt sárgabarackot turmixoljuk össze, majd keverjük el a dióval. Ízesítsük fahéjjal és a citrom olajjal.Töltsük meg a szilvát a krémmel, majd szórjuk meg egy kevés hajdinacsírával.

Vegán cukormentes tripla szezámos keksz

2014. augusztus 23. Zizi kalandjai 

Vegán cukormentes tripla szezámos keksz Ez a keksz igazából baba keksznek indult, vagyis Ádinak akartam végre kekszet sütni, mert még sohasem evett. Tudtam, hogy vegán és cukormentes lesz és valószínűleg kerül majd bele banán, de a többi hozzávalót még nem sejtettem mi lesz. Néhány hete belefutottam a szezámlisztbe és kitaláltam, hogy ezzel fogom gazdagítani a kekszet. Isteni magának a lisztnek az illata, de amikor összekevertem a többi hozzávalóval, majd a kekszek a sütőbe kerültek, mennyei illatok járták be a lakást. A szezámlisztnek magas a fehérjetartalma, így kiváló vegetáriánusok és vegánok számára. Ezenkívül magas a vas, a magnézium, a kálcium és a cink tartalma is. Kiváló sűrítésre is, én azonban sokkal inkább tudom elképzelni sütikben, mint, amilyen ez a keksz is. A szezámliszten kívül került a kekszbe tahini (ha nem kaptok, saját magatok is készíthettek tahinit), valamint a tetejére szórtam szezámmagot, szóval ez egy fullos szezámos keksz lett. Ha nem juttok szezámliszthez, helyettesíthetitek zab- vagy hajdinaliszttel. A kókuszolaj és a tahini miatt ez egy puha keksz, de úgy gondolom, hogy babának a legmegfelelőbb az állaga és nem baj, hogy nem ropogós. Igazából három banánt tettem volna bele, hogy még egy kicsit édesebb legyen – így a felnőtt ízérzékhez jobban alkalmazkodott volna -, de csak kettő volt itthon. Aki édesebben szeretné fogyasztani, az mindenképpen három banánt tegyen bele! Vegán cukormentes tripla szezámos keksz Hozzávalók kb. 18-20 db-hoz: - 2 db érett banán, meghámozva, villával pépesre törve - 60 g kókuszolaj - 50 g szezámliszt - 50 g tönköly fehérliszt - 5 evőkanál rizstej - 1 evőkanál tahini - 2 teáskanál szódabikarbóna - 1 vaníliarúd kikapart magjai - pici csipet só - szezámmag Egy tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat: szezámliszt, fehérliszt, szódabikarbóna, só. Egy másik tálban keverjük össze a pépesre tört banánokat a kókuszolajjal, a rizstejjel, tahinivel és vaníliával. Jól keverjük el, majd öntsük a száraz hozzávalókhoz. Puha, enyhén ragacsos tésztát kell kapnunk. Melegítsük elő a sütőt 180C fokra és béleljünk ki egy nagy tepsit sütőpapírral. Fagyis- vagy evőkanállal adagoljunk gombócokat a sütőpapírra és szórjuk meg a tetejüket szezámmaggal. 15-20 percig süssük, amíg aranybarnák lesznek. Ádi is jóváhagyja a kekszet

LÉT-REFORM édes-töltött kiflik

2014. augusztus 21. Mindennapi ételeink 

LÉT-REFORM  édes-töltött kiflik Nálunk ma is  egész nap esett az eső. Ilyenkor jólesik egy kis "télies csemege". Ilyenek a LÉT-REFORM most bemutatott termékei: a töltött, édes kiflik. Kapható diós, mákos, gesztenyés, szilvalekváros ízesítésben. Mi a gesztenyéset és a mákosat kóstoltuk. Hármasával csomagolva kapható.  Gesztenyés kifli Finom, harmonikus ízvilágú termék, nagy előnye, hogy nem tartalmaz élesztőt, és hozzáadott cukrot.  A töltelék bőséges benne. Összetevők: teljes kiőrlésű tönkölyliszt, koptatott tönkölyliszt, növényi margarin, alma, natúr gesztenye, szódabikarbóna, só.  Mákos kifli Szintén 3 darab található a csomagolásban. Összetevők: teljes kiőrlésű tönkölyliszt, koptatott tönkölyliszt, növényi margarin, alma, mák, szódabikarbóna, só. 

HAJDINÁS LECSÓ

2014. augusztus 20. Mit főzzek holnap? 

Paradicsomos bruschetta és egy kis napsütötte Toszkána

tegnapelőtt Zizi kalandjai 

Paradicsomos bruschetta és egy kis napsütötte Toszkána Az elmúlt években jártunk néhányszor Toszkánában – olyan barátok meghívásának köszönhetően, mint Giulia és Emiko -, de sajnos egy bejegyzés sem született belőle, noha az inspirációt és a jobbnál jobb recepteket megkaptam, amikor ott jártunk. A napokban eszembe jutott, hogy lassan vége a paradicsom szezonnak – mert ugye télen nincsen paradicsom -, szóval, amíg lehet élvezni kell ezeknek a (végre!) napsütötte golyócskáknak az édes, szaftos zamatát. Be is ugrott, hogy van egy ezer éve lefotózott, elfekvőben lévő recept, aminek még most éppen aktualitása is van, így összeszedtem a képeket és végre nekiálltam ennek a bejegyzésnek. Két éve jártunk a toszkán tengerparti szakaszon. A bázisunk Cecina-ban volt, egy családi apartmanban, ahol nyolcan tanyáztunk és szinte ahányan voltunk, annyi  nemzetet képviseltünk – belga, olasz, amerikai-német, ausztrál-japán, magyar -. Az étkezésre nagy gondot fordítottunk, többnyire olasz ételeket főztünk, de igyekeztünk a gyorsaságra helyezni a hangsúlyt, hogy minél több időt tölthessünk a tengerparton vagy éppen egy környékbeli piacon. Ott a helyszínen is készítettünk bruschettát, amit aztán itthon is megcsináltam. A recept hihetetlen egyszerű, ezért, mint minden egyszerű receptnél, a hangsúly itt is az alapanyagok minőségén van. Paradicsomos bruschetta (Recept: Giulia második szakácskönyvéből, I Love Toscana) Hozzávalók: - néhány szelet jó minőségű kovászos kenyér, megpirítva - 400 g paradicsom, felkockázva - 2 gerezd fokhagyma - extra szűz olívaolaj - friss bazsalikom, felaprítva - só, frissen őrölt bors Tegyük egy tálba a felkockázott paradicsomot, ízesítsük sóval, borssal. Keverjük össze két evőkanál olívaolajjal, egy felaprított fokhagyma gerezddel és a bazsalikommal. Tegyük a hűtőbe és hagyjuk állni, hogy az ízek összeérjenek két-három óra alatt. Pirítsuk meg a kenyér szeleteket, extraként megkenhetjük a másik gerezd fokhagymával (aki nem fokhagyma őrült, az kihagyhatja ezt a lépést ). Kanalazzunk a kenyér szeletekre az aprított paradicsomból. Tálaláskor önthetünk még rá egy kevés olívaolajat. Tipp: a friss bazsalikom mellett adhatunk hozzá még oregánot és mentát is. ***** Néhány kép az utazásról… Készül az autentikus bruschetta Cecina  

Tofu Tussis aus Berlin

2014. augusztus 27. Deutschland is(s)t vegan 

Tofu Tussis aus BerlinIhr alle kennt die großen Hersteller von Tofu-Produkte, aber tatsächlich gibt es auch eine ganze Reihe von kleinen Unternehmen, die Produkte aus der Sojabohne herstellen - das nennt man dann Tofurei. Eine solche möchte ich heute kurz vorstellen, und zwar die Tofu Tussis aus Berlin, die hohe Ansprüche an ihre Produkte und deren Herstellungsbedingungen haben. Dazu gehört die Bio-Qualität aller ausschließlich natürlichen Rohstoffe, ein Pfandsystem, aber auch die Verwendung von ökologisch unbedenklichen Farben und Verpackungen usw. Tofu ist nicht gleich Tofu Tofu ist einfach nicht gleich Tofu, und die Besonderheit der Tofusorten von den Tofu Tussis liegt nicht nur in den hohen Qualitätsansprüchen und absoluter Transparenz, sondern auch darin, dass ihr hier frischen Tofu bekommt, wie auf der Homepage berichtet wird: “Bei den großen konventionellen Tofuherstellern fehlt oft eine genaue Nachvollziehbarkeit der Inhaltsstoffe und deren Herkunft, was viele Verbraucher stört. So werden teilweise Gensoja aus anderen Ländern, chemische Zusätze und Konservierungsstoffe verwendet. Als Gerinnungsmittel kommen hauptsächlich kostengünstigere, qualitativ minderwertigere Gerinnungsmittel (z.B Glukono Delta Lacton - eine synthetische Milchsäure - oder Kalziumsulfat - Gips -) zum Einsatz, die den Ertrag steigern. Selbst bei Bioproduzenten mangelt es darüber oftmals an Transparenz. Auch in Geschmack und Konsistenz hebt sich der frische Tofu deutlich vom haltbar gemachten ab.”   Die Produkte: Wunsch-Tofu und Sojamolke-Drinks Genug der Hintergründe, die ihr auf der schönen Internetseite en Detail nachlesen könnt. Was gibt es denn aber nun genau bei den Tofu Tussis? Zunächst mal Tofu in verschiedenen Varianten. Die Klassiker Naturtofu und Räuchertofu gibt es in jeweils 2 Varianten, einmal mit Nigari, einmal mit Kombucha als Gerinnungsmittel hergestellt. Außerdem bekommt ihr Erdnuss-, Algen-, Mediterran- und Curry-Mango-Tofu. Wem das nicht reicht, kann sogar seinen Wunsch-Tofu selbst kreieren, ziemlich cool. Außerdem bekommt ihr handgemachte Soja-Bratlinge und Sojamolkedrinks. Ganz schön lecker diese Drinks, die es in “Natur” und diversen Multifrucht-Sorten gibt! Damit sich der Einkaufskorb auch wirklich für den Versand lohnt, bekommt ihr außerdem ausgewählte Produkte von Vantastic Foods und den Vego Schokoriegel im Shop von den Tofu Tussis. Unbedingt mal reinschauen!   Bildmaterial mit freundlicher Genehmigung von www.appelhanz.de  

Modak - Sweet Rice Dumpling

2014. augusztus 27. Manjula's kitchen 

Modak - Sweet Rice Dumpling Modak is a delicious sweet steamed rice dumpling filled with coconut and nuts. It is also vegan and gluten free. This is a very popular sweet for Ganesh Chaturthi festival which is a celebration in western and south India. Recipe will make 10. Preparation time 15 minutes Cooking time 30 minutes Ingredients: For Dough - 1/­­2 cup rice flour - 1 cup water - Pinch of salt - 1 teaspoon oil For Filling - 1/­­3 cup freshly shredded coconut; I am using frozen shredded coconut this works well, available in Indian grocery stores - 3 tablespoons almonds coarsely ground - 3 tablespoons jaggery finely chopped, gur (unrefined cane sugar) available in Indian grocery stores - 1/­­8 teaspoon cardamom powder - 1 tablespoon oil Method - Use a small frying pan, over low heat, and dry roast almonds for about one minute. Add oil, coconut and jaggery cook stirring continually until jaggery has melted and mixture becomes like soft dough, this should take about three to four minutes. Set aside. - Boil the water in a pan with salt and oil, after water comes to boil lower the heat to low and add the rice flour, mix it well. Remove from the heat and cover the pan. Let it sit for about fifteen minutes or until it is warm. - Take the rice flour mixture in a bowl, lightly oil your palm and knead the dough to make soft pliable dough. Dived the dough into 10 equal parts, and make them into smooth balls. - Take one part of the dough and with your fingers flatten the edges to about three-inch in diameter, leaving the center a little thicker than the edges. - Place one teaspoon of the filling in the center. Sealed the filling shaping it into dome shape. Proceed to make all modaks same way. - Steam the modaks in covered pan over medium heat about 10 minutes; finished modak will have a little shiney glazed.     The post Modak – Sweet Rice Dumpling appeared first on Manjula's Kitchen.

Cukkíni szuflé

2014. augusztus 26. Életkert 

Ez a szuflé természetesen nyers, a nevét mindig a kinézetéről kapja ;) Csináltam kókusztejszínt, abból mindig marad némi reszelék, most azt hasznosítottam ;) Ennél jobb nem is történhetett volna vele ;) Brutál finom lett! Hozzávalók: 1/­­2 cukkíni 1 ek kesudió 2 ek áztatott dió 2 ek kókuszreszelék 1 dl kókusztej 1 csipet vanília 2 ek […]

Egynapos elvonulás - 2014. szeptember 13.

2014. augusztus 26. Lét-tudatos konyha 

Egynapos elvonulás - 2014. szeptember 13.Zöld környezetben, pozitív energiákat sugárzó helyen tartjuk egynapos önismereti-feltöltődős programunkat. - Program: - Jóga  - Őszi energiagyakorlatok - Gyógytea fogyasztása - Meditáció  - Vegetariánus ebédkészítés őszeleji alapanyagokból (körtés-szőlős-köleses-diós finomságok). Időpont: szeptember 13. szombat 8-17h Jelentkezési határidő: szeptember 8. Ára: 6000 ft Jelentkezés és bővebb információ: renata.kalman_­kukac_­lettudatos.com tel.: 06 30 913 65 76 Helyszín: Szeged-Tompasziget Ízelítő és képes beszámoló az augusztusi programunkból: itt  

Getestet: Hochleistungsmixer von Bianco

2014. augusztus 25. Deutschland is(s)t vegan 

Getestet: Hochleistungsmixer von BiancoWer sich dazu entscheidet, in einen Hochleistungsmixer zu investieren, steht inzwischen vor der Qual der Wahl, denn immer mehr Anbieter sind inzwischen mit entsprechenden Angeboten auf dem Markt. Zunächst mal muss man natürlich entscheiden, ob sich der Kauf eines solchen teuren Gerätes lohnt, denn natürlich bekommt man auch schon für unter 100 Euro Mixer im Elektrohandel. Diese sind aber bei weitem nicht so leistungsstark, reichen aber sicher für einen Shake oder Smoothie. Wer aber den direkten Vergleich zu einem Hochleistungsmixer zieht, wird sehen, dass beispielsweise Smoothies bei den teureren Geräten mit hohen Umdrehungszahlen deutlich feiner werden, außerdem ist auch die Herstellung von Nussmus oder rohköstlichem Eis bei letzteren kein Problem, wo hingegen günstige Geräte schnell an ihre Grenzen stoßen. Letztlich ist das eine Entscheidung, die im hohen Maße von der beabsichtigen Verwendung sowie natürlich auch dem eigenen Geldbeutel abhängt. Diverse Modelle zu verschiedenen Preisen Heute möchte ich die Mixer von Bianco vorstellen, die vor allem direkt durch ihr schönes und buntes Design auffallen. Bianco ist ein deutsches Unternehmen, das sich auf die Herstellung solcher Hochleistungsmixer spezialisiert hat, und inzwischen mehrere Gerätetypen anbietet: - Diver - Puro - Forte - Primo Diese unterscheidet sich vor allem im Design, aber auch in der Leistung. Der Primo ist das neueste Gerät, das etwas weniger leistungsfähig ist als die anderen, aber immer noch sehr ordentliche 28.000 Umdrehungen pro Minute schafft. Der Primo hat einen zentralen Drehknopf, der stufenlos die Geschwindigkeit des Gerätes regelt, ist somit denkbar einfach in der Bedienung. Außerdem ist das Gerät mit 299 Euro (zur Zeit) das wohl günstigste Einstiegsgerät im “Profibereich”. Man bekommt zu allen Geräten einen 1,5 Liter Nassbehälter (BPA-frei) sowie einen Stampfer, mit dem man u.a. Luftblasen bei der Zubereitung von Teig im Mixer entfernen kann, ohne die Klingen zu berühren. Für alle Rohkostfans ist besonders interessant, dass der Stampfer stets die aktuelle Temperatur des Behälterinhalts anzeigt. Zudem kann man zusätzlich einen Trockenbehälter erwerben, mit dem man u.a. Getreide mahlen oder Nüsse zerkleinern kann. Hier mal ein Produktvideo, denn Bilder sagen ja immer mehr als Worte: Automatik-Programme Die anderen genannten Gerätetypen sind etwas anders konzipiert: Die Besonderheit liegt hier darin, dass man bestimmte Automatik-Programme anwählen kann, z.B. für Fruchsmoothies, Grüne Smoothies, Nussmilch, heiße Suppen etc.  Also einfach einmal das Programm anwählen, starten und den Rest erledigt der Mixer von selbst. Dazu gehört auch, dass immer mal wieder kurze Pausen entstehen, in denen der Behälterinhalt nach unten rutschen kann. Natürlich kann auch weiterhin das Gerät manuell bedienen, und auch die Umdrehungsgeschwindigkeit regulieren. Die teureren Geräte (liegen bei um die 700 Euro) haben einen 2 PS-Motor und schaffen bis zu 32.000 Umdrehungen pro Minute – das ist ordentlich Power. Zudem verfügen die Geräte über einen Überlastungs- und Überhitzungsschutz, was gerade bei anspruchsvollen Aufgaben wie der Zubereitung von Teig oder Nussmus sinnvoll ist. Hat man den Behälter nicht korrekt aufgesetzt, wird dieses durch einen Sensor erkannt, der das Anschalten des Gerätes dann unterbindet - ebenfalls eine sinnvolle Funktion. Im Test Die Firma Bianco hat mir den Puro und den Diver als Leihgeräte zur Verfügung gestellt. Beide habe ich eingehend testen können, und konnte leistungsmäßig zwischen den Geräten keinen Unterschied feststellen. Hätte man die Wahl zwischen den beiden Geräten, würden wohl eher Design- und Bedienungselemente die entscheidenden Faktoren darstellen. Ersteres ist sicher Geschmackssache, bei der Bedienung kommt es drauf an, ob man die Touchpad-artige Bedienung des Divers der eher klassichen Dreh-und-Drück-Charakteristik des Puro vorzieht oder eben nicht. Die Automatik-Programme funktionieren sehr gut, wobei man tatsächlich dann recht viele Knöpfe drücken muss, bis das Ding läuft, aber das ist Klagen auf ganz hohem Niveau, und fällt nur auf, wenn man als direkten Vergleich ein Gerät wie den Primo heranzieht, der nicht über Automatik-Programme verfügt. Sehr praktisch finde ich den Stampfer bei der Zubereitung von rohköstlichen Gerichten. Ansonsten habe ich ihn aber nicht benötigt, selbst wenn der Behälter bis oben hin vollgestopft war, ist alles wunderbar ohne “Nachstopfen” verarbeitet worden. Von der Lautstärke her sind die Hochleistungsmixer alle recht ähnlich - laut. Interessanterweise hat die Zubereitung von grünen Smoothies bei mir mit dem Trockenbehälter noch besser funktioniert als mit dem Nassbehälter. Grundsätzlich haben die Smoothies eine tolle Konsistenz bekommen, sehr fein, nichts dran zu meckern. Und das Design der Geräte ist natürlich auch vielen Menschen nicht unwichtig - mir gefallen der Puro und der Diver wirklich sehr gut. Im Fazit bin ich sehr zufrieden mit den Geräten gewesen, es gab keinerlei Probleme, und die Ergebnisse konnten sich stets sehen lassen. Eine ganze Menge Videos und mehr Informationen findet ihr auf der Homepage von Bianco. Oder ihr sucht mal bei Youtube nach Testvideos, hier wird man ebenfalls fündig. Abschließend möchte ich noch hinzufügen, dass mir die Einstellung des sehr sympathischen Geschäftsführers Paul Wollersheim sehr gut gefällt, denn eine gute Firmenphilosophie ist mir ebenfalls absolut wichtig: Anmerkung: Die Geräte wurden zu Testzwecken von Bianco leihweise zur Verfügung gestellt.  

Sárgarépás lencseleves

2014. augusztus 23. Éltető ételek 

Sárgarépás lencselevesSzereted a sárgarépa levest? Nos, ha igen, akkor ez is ízleni fog. Kellemesen édes és tápláló is. Gyorsan elkészül, akár vacsorára is tökéletes. Hozzávalók (4 főre): - 35 dkg sárgarépa - 15 dkg vöröslencse - 1 zellerszár - 1 kisebb vöröshagyma - 2 gerezd fokhagyma - 1/­­2 evőkanál kókuszolaj - 1 kávéskanál ételízesítő - só, bors - díszítés: petrezselyem és pirított magok Elkészítés: Először is megtisztítjuk a répát, és kis kockára vágjuk. A hagymát vékonyra felszeleteljük, és kókuszolajon megdinszteljük. Belereszeljük a fokhagymát is.Hozzáadjuk a felkockázott sárgarépát és a zellerszárat. Együtt pirítjuk, úgy 5 percig. Közben folyamatosan keverjük. - Hozzáadjuk az átmosott lencsét, és felöntjük vízzel. Fűszerezzük. - Már nincs más dolgunk, mint megfőzzük, majd turmixoljuk. - Díszítsük pirított magokkal és petrezselyemzölddel.

Nyers cukkíni “főzelék”

2014. augusztus 23. Életkert 

  Még mindig cukkíni dömping van a hátsó kertben, ezért folytatódik a cukkínis ételek sora ;) Megunni szerencsére nem lehet ? ? ? Hozzávalók  2 személyre: 1 kisebb cukkíni 1 kisebb vöröshagyma 1 csokor kapor tiszta só, 1 kanál tejföl, vagy magtejföl 1 kk pirospaprika   Lágy, krémes magtejföl: 1 ek áztatott szotyi 1 ek kesudió […]

Veszélyes lehet a nyersétel-diéta

2014. augusztus 21. Hírek 

Ma már több ezer étrendből választhatunk, ha egészségesen akarunk élni, ugyanez igaz a fogyásra is. Terjedőben van azonban egy eddigieknél sokkal radikálisabb irányzat, melynek követői azt vallják, az ételek akkor a legegészségesebbek, ha nem főzzük meg őket, hiszen a sütő megöli őket. Ráadásul sokan az állati eredetű fehérjék bevitelét is elutasítják. Tényleg elfogynak az enzimeink? Jót tesz, ha csak gyümölcsön és zöldségen élünk? Mennyi energia van egy döglött tehénben? Meglepő kérdések, de a nyersétel-diétát követők tényleg ezekkel foglalkoznak.

Bread Dahi Vada

2014. augusztus 20. Manjula's kitchen 

Bread Dahi Vada Bread dahi vada is a quick and delicious version of the original dal - lentil vadas.  There is no soaking of lentil required, no grinding and no frying required; this is an instant version of dahi vada. This can be served as a snack or appetizer. Serves 4 Preparation time 15 minutes Cooking time 20 minutes Ingredients: - 8 slices of white bread - 2 tablespoon oil For Filling - 3 tablespoons shredded coconut; I am using frozen shredded coconut, available in Indian grocery stores - 1/­­4 teaspoon salt - 2 teaspoons ginger finely chopped - 2 teaspoons green chili finely chopped - 2 teaspoons sliced almonds For Serving - 1-1/­­2 cups yogurt (curd, Dahi) - 1/­­4 cup tamarind chutney check the recipe on my website - 1/­­2 teaspoon salt - 1/­­2 teaspoon red chili powder  Method - Mix all the ingredients for filling coconut, salt, ginger, green chili, and almonds, set aside. - Cut bread slices into rounds, I am using 3 cookie cutter. - Lightly wet one side of the bread and put 2 teaspoons of filling in center and fold the bread in half, forming semi-circle. Press the edges together with your fingers. Make sure the edges are sealed. - Continue filling rest of the vadas in the same manner. - Brush the vadas both side lightly with oil, and toast them in toaster oven just enough that bread has become light golden brown. You can also bake them in oven. - Serving the vadas - Whip the yogurt until smooth. Add a little milk as needed to make the consistency similar to pancake batter or lassi. Add the salt, adjust to your taste. - When ready to serve soak them in water for one minute and squeeze the vadas lightly between your both palms. - Dip them in yogurt one at a time and arrange them in serving plate, sprinkle the red chili powder to your taste, it is optional, drizzle the tamarind chutney and few pieces of cilantro, and gives a nice color. - Bread dahi vadas are ready to serve. The post Bread Dahi Vada appeared first on Manjula's Kitchen.

Vegetáriánus Fesztivál

2014. augusztus 20. Zizi kalandjai 

Vegetáriánus Fesztivál A korábbi évekhez hasonlóan az Egészség-Vár Alapítvány idén augusztus utolsó hétvégéjén (már 18. alkalommal!!!) megint megrendezi a Vegetáriánus Fesztivált. A hagyományaikhoz híven sok színes és érdekes programmal, fellépőkkel, kiállítókkal, és finomságokkal várnak minden kedves érdeklődőt. A rendezvény látogatása ingyenes. Időpont: 2014. augusztus 30-31. Helyszín: Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központ, 1105 Budapest, Szent László tér 7-14. A fesztivál táplálkozási szakemberek előadásait, csoportos jógát, tai csit és csi kungot, relaxációs foglalkozásokat, valamint makrobiotikus és vegetáriánus ételkóstolókat, főzőtanfolyamokat, öko- és bio szemléletű termék-bemutatókat kínál – nem csak vegetáriánusoknak! Az idei szakmai előadásokon, workshopokon többek között szó lesz a vegán életmódról, a nyers táplálkozásról és a gluténmentes étrendről. A programokból kiemelnék néhányat, amelyeket nagyon érdekesnek tartok és én szívesen meghallgatnám őket (egy részüket meg is fogom, ahogy az időm engedi): - Lénárt Gitta: A nyerskonyha legértékesebb tápanyagai - Tóth Gábor: Mit egyen a gyerek, ha a család vegán? Újabb tápanyagforrások a gyermek és fiatal szervezet szükségletei szerint - Váradi Tibor: Természetes életmód alapjai – Út a betegség és a fájdalom nélküli élethez - Nagy László Zoltán: 80/­­10/­­10, A valaha ismert legegészségesebb étrend és életmód - Dr. Tamasi József: A vegán és predán étkezés orvosi szemmel - Solymosi Dóra: Vegetáriánus táplálkozás a várandósság alatt és a szülés után,vegetáriánus táplálkozás kisgyermekkorban A rendezvény célja, hogy eloszlassa a vegetáriánus étkezésesel kapcsolatos tévhiteket, illetve, hogy rávilágítson arra, hogyan élhetünk egészségesen sok zöldség és gyümölcs fogyasztásával. A két nap alatt lehetőség van természetgyógyászokkal folytatott konzultációra is. A fesztivál több zenei és tánc-programot is kínál. A fesztivál keretében újra megrendezik a főzőversenyt is. Érdekesség, hogy mostantól lehet jelentkezni zsűritagnak, aki a főzőversenyre készített finomságokat mind végigkóstolja és a zsűri többi tagjával meghozza a döntést: kié volt a legkreatívabb, legfinomabb étel az idei versenyen. Részletesen itt olvashattok erről. A rendezők és szervezők sok szeretettel várnak minden érdeklődőt!

Hibát talált oldalainkon? Segítsen a javításában! Mondja el nekünk!



Hiányol valamit oldalainkról? Javasoljon új tartalmakat vagy funkciókat!



Észrevétele van? Küldje el!