Vegetáriánus receptek

Még kapható a második,
      bővített kiadás!

Még kapható! Bliszkó Viktor: Vegetáriánus receptek; második, bővített kiadás

Megrendelés »


Próbálja ki, biztosan ízleni fog!

Fórumok, csoportok

Rizstej házilag, barnarizsből – vegán recept

Eperfagyi gép nélkül

Nagyon finom vegán, tojásmentes majonéz házilag, azaz a veganéz receptje

Limonádé maraton










Receptek

Rizstej házilag, barnarizsből – vegán recept

tegnap 23:48 VegaNinja 

A rizstej az egyik kedvenc növényi tej opcióm. Általában boltit veszek valamelyik drogériában, de néha kicsit olcsóbban kell kihoznom – ilyenkor házilag készítem. Nagyon egyszerű, egyetlen hátránya, hogy be kell áztatni a rizst előző nap. Hozzávalók: 1 bögre barna rizs (más rizsből is készítheted, én barna rizsből csináltam) 1 liter víz 1 pici só 2 evőkanál cukor (vagy ennek megfelelő, természetes, növényi édesítő) Mosd meg a rizst egy szűrő segítségével, és áztasd be egy napra. Én befőttes üvegben, a hűtőben szoktam áztatni. Másnap öntsd le róla az áztatóvizet, és akár le is öblítheted szűrőben, folyó víz alatt. Eztán turmixold össze 1 liter új vízzel, sóval, cukorral. Az utóbbi kettő elég fontos, ezek nélkül nem lesz finom a rizstejünk. Nekem a rizsszirup a kedvenc édesítőm, de azért az nem a legköltséghatékonyabb. Használd, amit a legjobban szeretsz. Hűtőben eláll egy pár napig, de mindig fel kell rázni/­­keverni, mert leülepszik. Egyébként teljesen bolti minőséget lehet elérni. The post Rizstej házilag, barnarizsből – vegán recept appeared first on VegaNinja.

Galgóczi Dóra: Halló, itt a Mennyország!

tegnap 07:03 ZöldElla vegán életmód blogja 

Galgóczi Dóra: Halló, itt a Mennyország!Van olyan könyv, amit odaadhatunk szeretteinknek és barátainknak ha szeretnénk, hogy megértsék miért lettünk vegánok és milyen úton jutottunk el idáig, viszont nem borzalmas történeteken keresztül mesél, hanem egy regény mellékszála? [...] Bővebben!

Banános jeges kávé smoothie (laktózmentes, cukormentes, vegán) + Nespresso nyereményjáték

tegnap 00:56 Zizi kalandjai 

Banános jeges kávé smoothie (laktózmentes, cukormentes, vegán) + Nespresso nyereményjáték Én a kávét az íze miatt iszom… inkább olyan szertartás számomra az, ha iszom egy csésze/­­bögre kávét, nem pedig azért történik, hogy felébresszem magam. Ezért kávét nem is iszom reggel és mindennap sem, csak, ha megkívánom. Napszakot tekintve pedig ez többnyire ebéd után szokott megtörténni, amikor érzem, hogy most jól esne. Reggelire egy nagy pohár vizet szoktam inni és egy nagy pohár gyümölcsös turmixot. Én ezektől ébredek fel. De mi van akkor, ha valakinek nagyon fontos a reggeli kávé, de azt szeretné egy egészségesebb formába önteni úgy, hogy az még laktató is legyen? Ha más reggelire nincs is időtök, legalább egy banános jeges kávéra azért legyen ezen a nyáron! Ez a jeges kávé villámgyorsan elkészíthető, ha előző este bedobjátok az érett banánokat a mélyhűtőbe. Reggel csak elkészítitek a kávét hozzá, beleöntötök mindent a turmixgépbe és már kész is a nyári melegben igen jól eső heves-jeges banános-kávés-kókuszos krémes italotok. De ez az ital lehet a délutáni ébresztőtök is, amikor a kávé és banán cukortartalma segít felébreszteni a tikkasztó hőségben, meg lehűteni is egyben. Az ital laktóz- és gluténmentes, vegán és még cukormentes is, ugyanis a banán édesíti csak, ez adja a krémességét az italnak a kókusztejen felül. Egyszerűen nincs kifogás, irány a konyha, dobjátok be a mélyhűtőbe a banánokat, hogy minél előbb kipróbálhassátok ezt a finomságot! A Nespresso két limitált kiadású, a mediterrán életstílus által inspirált őrleményt mutat be idén nyáron, amelyeket kifejezetten jegeskávék készítéséhez terveztek: az Intenso on Ice-t és Leggero on Ice-t. Az Intenso on Ice egy merészen telt kávé gabonás és kakaós jegyekkel, intenzív, pörkölt lecsengéssel. A Leggero on Ice feketén fogyasztva gyömölcsös, citrusos jegyeket mutat, hosszú lecsengéssel és lágy textúrával. A Nespresso megkeresésének köszönhetően lehetőségem nyílt mindkét fajta limitált szériás kávét kipróbálni és az Instenso on Ice kapszulával pedig egy kicsit kísérletezni, amelynek eredménye ez a jeges ital lett. A Nespresso által a bloggerek között hirdetett versenyben a legjobb jeges kávé ital receptjét keresik. Ha úgy érzitek, ez a jegeskávé viszi a pálmát, akkor szavazhattok rá(m) a Nespresso Facebook oldalán itt (link hamarosan jön!!!), június 23 és 26 között. NYEREMÉNYJÁTÉK!!! Ha pedig mindenféle izgalmas dolgot szeretnétek nyerni, akkor játsszatok ti is! Fotózd le kedvenc Nespresso kávéőrleményedből készült jegeskávéd a kapszulával együtt, használd a #NespressoPillanat hashtaget, és oszd meg a Nespresso-val Instagram-on, hogy te legyél a szerencsés nyertes, aki Nespresso jegeskávé ajándékcsomagot nyer!” Részletek: A nyereményjáték időtartama: 2017.06.12 10:00 – 2017.07.20 10:00. Feladat: #NespressoPillanat hashtaggel posztolni Instagramra úgy jegeskávé képet, hogy 1 Nespresso kapszula látszódik rajta. Nyeremény: 1db Iced Coffee csomag (Limited Edition Travel Mug termobögre, PURE Recipe pohár szett, Aeroccino 4 tejhabosító). A játékról még többet és a játékszabályzatot itt olvashatjátok el! Banános jeges kávé smoothie (laktózmentes, cukormentes, vegán)   Mentés Nyomtatás Előkészítési idő 5 óra Főzési idő 5 perc Teljes idő 5 óra 5 perc   Hűsítő jeges kávés turmix egészségesen felturbózva. Szerző: Zizi Recept típusa: ital, turmix, reggeli Konyha: vegán, gluténmentes Adag/­­mennyiség: 1 főre Hozzávalók 2 db érett banán 200 ml sűrű kókusztej 110 ml kávé (Nespresso Intenso on Ice kapszulából készítve) csipet fahéj kókuszchips, kakaóbabtöret (opcionális) a tálaláshoz Elkészítés A banánokat hámozzuk meg, törjük két-három darabba és egy tasakban/­­dobozban tegyük a fagyasztóba 5-6 órára (vagy egy éjszakára), amíg teljesen megfagynak. Tegyük a kókuszchipset száraz serpenyőbe, és pirítsuk meg 4-5 perc alatt. Egy pohárba tegyünk 3 nagy méretű jégkockát, és főzzük rá a kávét, hogy lehűljön. Tegyük a fagyasztott banánokat, kókusztejet, fahéjat és hűtött kávét turmixgépbe, és turmixoljuk krémesre. Tálaljuk pirított kókuszchipsszel megszórva. Jegyzetek Kb. 300 ml mennyiségű ital készül az alapanyagokból. 3.5.3226  

Nagyon finom vegán, tojásmentes majonéz házilag, azaz a veganéz receptje

tegnapelőtt VegaNinja 

Természetesen a majonéz semmilyen formában nem a világ legegészségesebb étele, mivel hozzáadott olajat és cukrot tartalmaz. De mindenképpen jobb, mint a tejes-tojásos verziója, és a veganizmus amúgy sem arról szól, hogy mindig a legegészségesebb dolgokat esszük, hanem arról, hogy nem ártunk másoknak. Ez a recept talán a legegyszerűbb a blogon, kb. 5 percbe telik elkészíteni, és ha sikerül eltalálni a megfelelő arányokat, olyan lesz, mint a bolti. 0,5 dl szójatej 0,7 dl semleges ízű olaj (pl. étolaj) 1 evőkanál cukor (vagy más, természetes édesítő) 1 csipet só 2-3 evőkanál citromlé Az összetevőket beleöntjük egy befőttes üvegbe, és botmixer segítségével alaposan elkeverjük. Minél több az olaj, annál sűrűbb a majonézünk. Csak szójatejjel működik, mert abban található szójalecitin, ami egy természetes emulgeátor, azaz segít a vízbázisú anyagnak az olajbázisú anyaggal elkeveredni, és krémet alkotni. A light szójatej sem működik sajnos erre a célra, csak a normál. És a végeredménynek nem lesz szójaíze! Ezt a veganézt aztán átalakíthatjuk tartármártássá némi extra mustárral, csinálhatunk aioli szószt belőle (fokhagymás majonéz), vagy elkeverhetjük Sriracha szósszal, vagy más csiliszósszal. Ezersziget salátaöntet is készíthető belőle, ha hagymát (reszelve vagy por formában), fokhagymát (szintén pürésítve vagy por formában), pirospaprikát, borsot, cukrot, sót, és citrom- vagy  narancslevet adunk hozzá. The post Nagyon finom vegán, tojásmentes majonéz házilag, azaz a veganéz receptje appeared first on VegaNinja.

dupla sajtos kifli

2017. június 20. Beautilicious 

dupla sajtos kifliEgy igazán sajtos pékárura vágysz? Akkor ezt a receptet neked találtam ki :D. Nagyon sajtos, nagyon finom, nagyon szuper kifli. Hozzávalók - 1 gömb mozzarella - 200gr zabliszt - 10gr útifűmaghéj - fél citrom leve - 1ek kókuszolajszódabikarbóna - só - fokhagyma granulátum - 150gr trapista sajt - 1tojás a kenéshez Így készítsd - A mozzarellát morzsold össze és keverd össze a kókuszolajjal - Öntsd hozzá a lisztet, útifűmaghéjat, a sót és a fokhagyma granulátumot - Ezt alaposan gyúrd össze - A szódabikarbónát keverd el a citromlében, majd ezt is add hozzá - Nyújtsd ki a tésztát kör alakúra, majd vágd 8-10 szeletre - Kend meg tojással, majd szórd meg sajttal és tekerd fel - Előmelegített sütőben 170 fokon 30 perc alatt kész

Rózsavizes nyári testpermet

2017. június 20. Vegavarázs 

Itt a nyári meleg, amit az ájurvéda szerinti pitta testalkatúak nehezen viselnek. Ők ilyenkor mindent megtesznek azért, hogy hűtsék magukat. Ebben lehet segítségükre ez a csináld magad testpermet, amely kellemesebb a hőségben, mint a nehéz parfümök. Hozzávalók: 2 dl rózsavíz 1 ek aloé gél...

Barbecue szószos szójakocka rízzsel

2017. június 19. Vegán receptek Tőlünk Nektek 

Barbecue szószos szójakocka rízzsel Hozzávalók: -  200 g szójakocka beáztatva (sima vízbe áztatni, 5x, 6x kinyomkodni és cserélni a vizet rajta - így nem marad mellékíze) most felfőztem babérlevéllel és őrölt köménnyel -  2 fej hagyma felvágva olajon pirítva -  2 ek. nádcukor ráhintve -  4 karcsú répa -  1 pasztinák -  1 kicsi padlizsán Ekészítése : Együtt pirítom mind, amíg a a padlizsán jól átsül, majd a 140 g-os sűrített paradicsomot ráöntöm , és egíy kevés vizet. 1 paradicsomot felkockázok,  majd rá kerül 0,5 l paszírozott paradicsom édes curry, provance fűszerkeverék, fokhagymapor, szerecsendió és só .Nagyon sok fűszert felvesz a paradicsom miatt.  Tipp: Nem sütöttem a szójakockát, csak áztatva és főzve volt (!) Köret: Fehér rizs és köles együtt főzve. Mi így is szeretjük. Jó Étvágyat!

Reform kakaós keksz

2017. június 19. Vegavarázs 

Inzulinrezisztens, vegán, cukormentes Hozzávalók: 20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt 10 dkg zabpehelyliszt 4 dkg Diawellness 1:4 cukorhelyettesítő 2 ek cukormentes kakaópor 7 dkg kókuszzsír 1 dl kókusztejszín egy csipet só A hozzávalókat egy tálban elkeverjük, majd annyi vizet öntünk hozzá, hogy a...

Palócleves

2017. június 18. Vegán receptek Tőlünk Nektek 

Palócleves     Hozzávalók 8 adaghoz: - 1,5 nagy fej vöröshagyma 1 dl olajon megpirítva - fél kg zöldbab - 1 csomag kapor - 1 nagy paradicsom - 2 db zöldpaprika - 2 nagy krumpli - 2 nagy fehérrépa - 2 nagy sárgarépa - 1/­­4 zellerpirospaprika őrlemény - 2 kk őrőlt kömény - 5 babérlevél - 1 kk majoranna - 10-15 egészbors - 1 evőkanál ecet - só - 4 gerezd fokhagymaliszt a nokedlihez (2 maroknyi) - 2.5 dl szójajoghurt   A hagymát megdinsztelem az olajon, majd félidőben beleteszem a felkockázott paprikát és a paradicsomot, majd tovább sütöm. Ha kész rászórom a köményt, pirospaprikát, borsot, sót és kis vízzel felöntve forralom még egy 10 percet. Ezután berakom a gyökérzöldségeket, zöldbabot, és a krumplit, majd felöntöm vízzel, belerakom a babérlevelet, majorannát is, majd főzőm amíg megpuhulnak. Amikor kész a levesem, belerakom a fokhagymákat, a nokedlit (kihagyható), és végül a kaprot aprítva, a szójatejfölt és az ecetet. Még egyet rottyan, és kész a levesem!   Tipp: A zöldségek héjját egy kis lábosban kifőzzük pár dl vízben, és a levéből lesz a leves egy része. Isteni! Jó étvágyat!  

A hat legidegesítőbb tévhit a veganizmusról – és hogyan reagálj rájuk

2017. június 17. Vegán lettem 

Tudod mit mondanak a véleményekről? Hát, mindenkinek van. Valamilyen oknál fogva az emberek veganizmusról alkotott véleménye igazán furcsa. Íme a hat legidegesítőbb ezek közül.   1. A vegánok elgyengültek a fehérjehiány következtében Ó, ha meg tudnám mozdítani a gyenge ujjaimat, hogy leírhassam. Na várjunk csak. Annyiféleképpen lehetne erre válaszolni. Megkérdezhetnénk azokat az élsportolókat, akik növényi étrenden vannak. Esetleg Serena Williams vagy az NFL-es David Carter? Nem mondanád rájuk, hogy gyenge vegánok. Ez a félreértés onnan ered, hogy sokak szerint csak az állati eredetű táplálékokban van fehérje. De ez tévedés. Míg az állati eredetű ételekben van ugyan fehérje, jelentős mennyiségű telített zsír és koleszterin is. Rengeteg növényi fehérjeforrás létezik, ilyen például többek közt a tofu, a babfélék, a quinoa, a diófélék és még sokan mások. Ezen felül a legtöbb orvos egyetért abban, hogy a túl sok protein fogyasztása nem előnyös, főleg a fejlődés utáni korban.   2. Hitler vegetáriánus volt ezért a vegánok is szörnyetegek Ez az egyik legbutább dolog amit az emberek addig-addig ismételgettek amíg el nem hitték. Egy rövid Google keresés gyorsan rávilágít arra a tényre, hogy Hitler igenis evett húst. Robert Payne, Hitler életrajzi írója külön ki is tért arra, Hitler mennyire szerette a bajor kolbászt. Ezt az “érvet” egyszerűen logikai tévedésnek hívják. Egy tevékenységet a nácikhoz hasonlítani, annak érdekében hogy érvénytelenné tegyék, az már az utolsó menedéke azoknak, akik tudják, hogy nem nyerhetik meg a vitát. Ennek a taktikának még neve is van, Reducio al Hitlerum.   3. A vegán étrend veszélyes a gyermekek számára Inkább engedd meg, hogy az Amerikai Dietetikus Szövetség hivatalos állásfoglalásával válaszoljak erre: “Az Amerikai Dietetikus Szövetség állásfoglalása a következő: egy helyesen megtervezett vegetáriánus diéta, beleértve a szigorú/­­teljes vegetáriánus és vegán étrendet is, egészséges, táplálkozási szempontból megfelelő, valamint egészségügyi előnyökkel is járhat ami a különböző betegségek megelőzését és kezelését illeti. A jól megtervezett vegetáriánus étrendek az élet minden szakaszában megfelelőek, beleértve a terhességet, a szoptatást, a csecsemőkort, a gyermekkort, a felnőttkort valamint sportolóknak is megfelelő.”   4. A vegánok felsőbbrendűnek érzik magukat Ez szimplán nem igaz: pont, hogy nem tartják magukat többre másoknál, ezért is lettek vegánok. Csak gondolj bele, nem titok, hogy mennyit szenvednek az állatok az ipari állattartás során. Amennyiben ezzel tisztában vagy, és ennek ellenére is elfogyasztod az állatok testét az annyit jelent, hogy számodra fontosabb az ízlelőbimbóid, mint valakinek a tulajdon élete. Ki hiszi fontosabbnak, felsőbbrendűnek magát végeredményben?   5. A vegánok egyszerűen nem fogják fel, hogy az emberek állnak a tápláléklánc csúcsán – ha az oroszlánok esznek húst, akkor az emberek is egyenek (A Vegán Lettem blogon már egy cikk született az ember a tápláléklánc csúcsa témában.) Az oroszlánok levadásszák a prédájukat, majd a saját karmukkal tépik szét, mielőtt a szemfogaikat az áldozat nyers húsába mélyesztik. Az átlagos nyugati ember besétál a szupermarketbe, leveszi a polcról a műanyagba csomagolt húst, amelyet előtte levágtak és gondosan megnyúztak. Majd  étkezés előtt egy rakás fűszerrel kell összefőzni a húst, hogy az az ember számára is gusztusos formába kerüljön. Ráadásul az oroszlánok kényszerű ragadozók, az emberek nem ragadozók. A természet kegyetlen tud lenni, az oroszlánnak húst kell ennie: nem szabad összehasonlítanunk a természet körforgását egy teljesen elhibázott, pazarló és mérhetetlenül kegyetlen ipari állathasználati rendszerrel. A tápláléklánc csúcsa? Szerintem egy oroszlán könnyedén felfalna téged.   6. A vegánok túl sok szójaterméket esznek, ez pedig elpusztítja az esőerdőket Látod a szójaburger és szója latte fogyasztó növényevőket és egyből arra gondolsz: “Hmm ők a legnagyobb fogyasztók.” Téves. Az erdőirtás legnagyobb oka az ipari állattartás. A szója többségét, 83 százalékot azokkal az állatokkal etetik meg, akik a tányérodon kötnek ki. A szójabab a világ legfőbb fehérjeforrása – és nagyrészt állatokat etetnek vele. A nem vegánok így jóval több szóját fogyasztanak indirekt módon, mint a vegánok. Ezen felül kutatások szerint ha az Európai Unióban a húsfogyasztás megfeleződne akkor a szójaliszt használata 75 százalékkal csökkenne. Harcolni akarsz az erdőirtás ellen? Legyél vegán!   Eredeti cikk a plantbasednews.org-on.

Mangós datolyagolyók (nyers, laktózmentes, gluténmentes, vegán)

2017. június 16. Zizi kalandjai 

Mangós datolyagolyók (nyers, laktózmentes, gluténmentes, vegán) A datolyagolyók sláger számba mennek nálunk. Nagyon szeretik a fiúk és mi is. Kiváló tízórai a reggeli turmixunk után (nyári időszakban mindig turmixszal indítjuk a napot… jön az őszibarack szezon is ihatjuk a kedvenc turmixomat, juhéj!), de kirándulásra, játszótérre is magunkkal vihetjük. Előnye, hogy a melegben nem kell hozzá bekapcsolni a sütőt, csak az aprítógépbe bedobálunk mindent, aztán jöhet a közös program a gyerekekkel és tetszőleges nagyságú golyókat formázva már készen is vagyunk. Ez most egy mangós változat, cukormentes aszalt mangót használtunk hozzá és mennyei lett. Mindig azon csodálkozom, hogy a cukormentes aszalványok miért drágábbak, mint a cukrosak, amikor a cukormenteshez semmilyen más élelmiszert nem használnak, csak magát a gyümölcsöt… megaszalják, aztán kész is. A cukroshoz meg pluszban kell fizetni a cukorért és az kevesebbe kerül, mint a cukormentes? Ki érti ezt? Én a cukormentes nagyon finom aszalt mangót a Lehel piacon vettem (kimérve lehet venni). Nagyon finom magában is, de így a datolyagolyóban is isteni. És néhány szó a datolyáról, mert mindig sokan kérdeztek róla. Én szeretek friss datolyát használni a nyers süteményekhez, meg magában enni is. Friss datolyát be lehet szerezni ázsiai/­keleti fűszeres szupermarketekből. Ahol nincsen ilyen az online tud rendelni a Biorganiktól vagy a Datolyakirálytól. Ha pedig aszalt datolyát használtok, akkor csakis jó minőségűt, amely nincsen glükózsziruppal és fényezőanyaggal (!!!) kezelve. Aszalt datolya esetében érdemes a datolyát felhasználás előtt egy-két órára hideg vízbe áztatni vagy ha kevesebb az időnk, akkor 15 percre meleg vízbe. Utána kimagozzuk és már használhatjuk is. Ja, a fotózás a minimalista stylingot követi… egy egy éves és egy négy éves mellett ezt tudtam kihozni a képekből! Mangós datolyagolyók (nyers, laktózmentes, gluténmentes, vegán)   Mentés Nyomtatás Előkészítési idő 10 perc Főzési idő 10 perc Teljes idő 20 perc   Könnyen elkészíthető, nyers datolyagolyó falatok tízóraira vagy kiránduláshoz. Szerző: Zizi Recept típusa: snack, datolyagolyó, nyers Konyha: vegán, gluténmentes Adag/­mennyiség: 20-25 darab Hozzávalók 200 g friss datolya, kimagozva 180 g dió és mandula, vegyesen 60 g cukormentes aszalt mangó 4 evőkanál kókuszreszelék 4 evőkanál extra szűz kókuszzsír 1 evőkanál mandulavaj 1 evőkanál chia mag Elkészítés Tegyük robotgépbe a diót, a mandulát, és daráljuk kis darabos állagúra. Ekkor adjuk hozzá a kimagozott datolyát és az összes többi alapanyagot. Addig dolgoztassuk a robotgépet, amíg a massza enyhén ragacsossá (kissé zsírossá a kókuszzsír miatt) válik (állítsuk le a gépet és ellenőrizzük az állagot). Formázzunk golyókat a masszából. Zárt dobozban, hűvös helyen, hőtőben 10-12 napig eláll (de addig úgysem fog tartani). Jegyzetek A mandulavaj helyett kesudióvajat vagy földimogyoróvajat is használhatunk. 3.5.3226

A változás kulcsa

2017. június 15. Beautilicious 

Életünkben számos olyan dolog van, ami gátolja azt, hogy egészségesen éljünk. A környezetünk, a dohányosok, a sok gyors kaja, a kevés mozgás, a túl sok mozgás és még sorolhatnám. Na igen, a legnagyobb gát az egészségünk megőrzésében mégis saját magunk. Az emberek legnagyobb ellenség az életük során saját maguk. A súlyproblémádat foghatod a gyors kajára, de tulajdonképpen ki az, aki megvette és megette azt a kaját? De a változtatás a te kezedben van!  Bármikor dönthetsz úgy, hogy mától jobb életet kezdesz, de ehhez elkell dobnod a kifogásokat és vállalnod a felelősséget a tetteidért. A változás ott kezdődik, mikor felismered saját hibádat. Ezzel már elkezdtél elindulni az úton. Fontos a környezetünk véleményei is, hisz ők tudnak minket kívülről megítélni. A kocsi se indul el, ha nem indítják be a motort. Azonban ahhoz, hogy a problémádon változtass ( legyen az bármi), ahhoz csak te kellesz és a megfelelő akarat erő. Ez mindenkiben benne van, csak megkell találnod a motivációd és elkell hinned, hogy te is megtudod csinálni. Akármi is legyen a problémád, a változás a te kezedben van. Nem könnyű. Sőt...kifejezetten nehéz! Tudom, mert én is most ismertem fel a sajátomat és küzdök, hogy megtaláljam a kiutat. Személy szerint, lassan átköltözöm az edzőterembe és a konyhába. Imádom csinálni mindkettőt. Az edzésen mindig felszabadulok és a konyhában az egészséges receptek készítésekor nagyon jól érzem magam. Ez mind szép és jó....lenne, ha ezt olyan mértékben csinálnám, ami egészséges. Most lettem 18 éves, annyi minden van előttem és én nem használom ki. Ezt azért meséltem el nektek, mert lehet akad köztetek, aki hasonló problémával szenved, és ezzel talán segítettem neki ráébredni. De a problémád lehet akár rendmánia, lustaság, valami iránti függőség, akármi. A változásra mindig van lehetőség. Legyél 12 vagy akár 85 éves, nem számít. A lényeg, hogy a te életed, a te problémád és a változás kulcsa a TE kezedben van.

Eperfagyi gép nélkül

2017. június 14. Kertkonyha 

Miközben lassan a város minden sarkán lehet már gombócos fagyit kapni, és egy kisbolt sem kisbolt mélyhűtőláda nélkül, valahogy az igény egyre nő arra is, hogy otthon készítsünk hideg desszertet. Nem is csoda. Szerintem nagyon kevés az igazán jó fagyi. Pluszban nekem még az is fontos, hogy garantáltan az legyen benne, amit meg szeretnénk enni. Amit pedig nem, az nem. És tudom, sokan vannak így. Ezért ajánlom ezt a receptet, mert legyen az tehéntej, tojás, cukor, mesterséges összetevők, ez egy igazi Jolly Joker lesz. :) Persze, akinek van fagylaltgépe, könnyű dolga van. Sok változathoz elég egy turmixgép is. Ennek a fagyinak viszont a puszta kezünkkel és egy mélyhűtővel is neki lehet vágni, csodás lesz a végeredmény. :) Hozzávalók 1 nagy adaghoz: - 150 ml rizstej - 100 g érett eper - 10 g (1 evőkanál) porcukor - 4 g (fél evőkanál) keményítő - Egy kisebb lábasban keverjük el a tejet, a cukrot és a keményítőt. Lassú tűzön főzzük össze őket. Ez a krém lesz a fagyi alapja. - Közben egy pohárban villával törjük össze az epret. Amennyire csak lehetséges, törekedjünk a pürésítésre. - Keverjük össze a krémet és az eperpürét, kanalazzuk egy alacsony tálba, és tegyük be a mélyhűtőbe. 1-2 óra alatt kifagy. Extra tipp:  próbáld ki meggyből, málnából ezt a receptet. Jó étvágyat! Elkészítési idő: 10 perc + fagyasztás Ez egy vegán recept volt. :) Hasonló recepteket ITT találsz még. Ha itt feliratkozol, a legújabbakat mindig frissen kapod majd a postaládádba. :) Nézd meg a legújabb Kertkonyha főzőtanfolyamokat: Kezdő Vegán Vegán MUST HAVE – a kötelező alapcsomag Növényi Tejek és Tejtermékek I Növényi Tejtermékek II A Mindennapi Superfood Kezdő Vegán Angol nyelven

Zabkása reggelire

2017. június 14. Gitta nyersétel blogja 

Zabkása reggelireA zabot természetesen nem főzzük meg, de hogy felpuhuljon, hogy az enzimek feléledjenek benne jól beáztatjuk. És hogy legyen elég ideje ázni, már előző este szép gondosan elvégezzük ezt a műveletet. Lehet rögtön abba a tányérba tenni, amiben el fogjuk másnap fogyasztani, vagy ha magunkkal visszük munkába, akkor akár egy befőttes üvegbe is. Lehet a zabpehely mellé még más magokat is tenni, pl. mandulát, diót, chia magot, kókuszchipszet, kinek mi van otthon, és lehet aszalt gyümölcsöket is, datolyát, aszalt szilvát, goji bogyót. Lehet édesíteni szirupokkal, mézzel, datolya sziruppal, stb... Ez itt most egy lehetséges összeállítás, de bátran lehet variálni. Hozzávalók: 4-5 evőkanál zabpehely 3 evőkanál goji bogyó 1/­­2 banán karikára vágva 4 evőkanál chia mag egy marék kesudió egy marék aszalt meggy kb 2 dl mandulatej (vagy más növényi tej, lehetőleg frissen készített pl itt találod hogyan készíts mandulatejet) vagy amennyi belefér az üvegbe A magokat, gyümölcsöket beletöltjük az üvegbe (én itt egy kisebb, kb 3 dl-es üveget használtam), ráöntjük a növényi tejet, és éjszakára hűtőszekrénybe tesszük. A magok és aszalt gyümölcsök felpuhulnak reggelre és kitűnő reggelit kapunk. itt már ráöntöttem a mandulatejetReggelre megdagadt a chia mag, és a zab és a goji is megpuhult. Fogyasztás előtt legalább 1 órával érdemes kivenni a hidegről, ne együnk reggelire hűtőhideget :) Lehet enni az üvegből, én tányérba öntöttem, és öntöttem még rá mandulatejet, hogy még lédúsabb legyen. Vigyázat, nagyon laktató: a tányérban össze lehet keverni az összetevőket 

Köles-tofus "túrós" csúsza (sós verzió)

tegnapelőtt Vegán receptek Tőlünk Nektek 

Köles-tofus   Zsuzsi utánozhatatlan "túrós" csúszája: Hozzávalók : 1 bögre köles 1 db 180-200 g tofu, lehet füstölt 500 g nagy kocka tészta pirított szezámmag 2 kis vagy 1 nagy doboz yofu Elkészítés : 3x-os sós vízbe felrakom a kölest főzni, addig főzöm, hogy még pergős legyen. A tésztát is megfőzöm sós vízben. Közben felkockázom a tofut (szalonna méretűre), olajban kisütöm picit roppanósra, végén meglocsolom szójaszósszal, hogy fincsi sós legyen. A kölest és a pirított tofukockát összekeverem a tésztával. A tapasztalat, hogy érdemes egy kicsit utánasózni. Trükk: a yofut csak tálaláskor szabad rárakni, mert egyébként a köles és a tészta felszívja és száraz lesz. Sok yofut felvesz. Végén meghintem pirított szezámmaggal. (Ez adja a szalonna ízt, a tofu meg az állagot.)  

“Paleolit” étrend volt-e a paleolitikumban? – Új kutatások az emberi agy növekedéséről

2017. június 20. VegaNinja 

A keményítőben gazdag növényi táplálékok is kellettek az emberi agy növekedéséhez a régészetileg paleolitikumnak (őskőkornak), őslénytanilag pleisztocénnak nevezett, több mint 2 millió évet felölelő földtörténeti korban. A Chicagóban negyedévenként kiadott Quarterly Review of Biology Barcelonában, Sydneyben és Londonban dolgozó kutatók tanulmányát közölte 2015-ben. A szerzők amellett érvelnek, hogy a keményítőben gazdag gumók, karógyökerek és egyéb, tápanyag-raktározásra módosult növényi részek főzése és fogyasztása volt az egyik fő tényező, ami előrelendítette az emberi agy evolúcióját, növekedését az elmúlt 1-2 millió évben. Ez a tétel ellentmond annak a sokak által hangoztatott - és a paleo étrend hívei között különösen népszerű - nézetnek, mely szerint az emberi agy méretének mintegy 800 ezer évvel ezelőtt bekövetkezett jelentős növekedése döntően a rendszeres húsfogyasztás elterjedésének lenne köszönhető. A szénhidrátban gazdag gabona- és zöldségféléket kerülő paleolit étrend az elhízás és más, táplálkozással összefüggő anyagcsere-betegségek népbetegséggé válása miatt kerülhetett az érdeklődés homlokterébe a világ sok országában - nyilatkozta a tanulmány egyik szerzője, Jennie Brand-Miller, a sydney-i Charles Perkins Központ professzora. ,,Egészen mostanáig az állati eredetű fehérjéken volt a hangsúly az emberi agy növekedésével kapcsolatban. A szénhidrátokkal, ezen belül a keményítőben gazdag növényi részekkel szinte senki sem törődött. Feltevésünk szerint azonban a táplálékkal felvett szénhidrátok is nélkülözhetetlenek voltak ahhoz, hogy az emberi agy elérje mostani méretét. Ha a paleolitikum embere paleo étrenden élt volna, nehezen fejlődhetett volna a mai emberré.   A szénhidrátok és az agy A probléma abból ered, hogy a szénhidrátban szegény, paleo jellegű étrend nem szolgáltatott volna elegendő glükózt (szőlőcukrot) a mai emberre jellemző nagyméretű agy kifejlődéséhez és működéséhez. Az agy számára ugyanis szinte az egyetlen hasznosítható energiaforrás a glükóz, és az emberi szervezet teljes energiaszükségletének akár a negyedét, a vérben keringő glükóznak akár a 60%-át az agy használja fel. Emellett az izmok is sok glükózt égetnek el, különösen futás közben. Ahogy a mai embernek (Homo sapiens) folyamatos glükózutánpótlásra van szüksége ahhoz, hogy a vércukorszintje mérsékelt ingadozásokkal állandó legyen, úgy a pleisztocénban élt őseink (pl. a Homo habilis, Homo erectus, Homo neanderthalensis) számára is létkérdés volt, hogy vagy közvetlenül a táplálékaikból, vagy közvetve, táplálékaik átalakításával nap mint nap elegendő glükózhoz jussanak. Glükóz legegyszerűbben a táplálék szénhidrátjaiból nyerhető: kisebb mennyiségben a cukrokból (pl. a gyümölcsökben lévő glükózból és fruktózból), nagyobb mennyiségben a keményítőből, ami nem más, mint polimerizált glükóz. (A növényi sejtfalakat alkotó cellulóz is glükózmolekulák polimerje, de az emberi szervezet számára nem lebontható.) Szükség esetén az izmok és a máj glikogénraktárai is mozgósíthatók, ezeket a raktárakat azonban, ha kimerültek, újra fel kell tölteni. Ha a táplálék nem tartalmaz szénhidrátokat, a máj a glükoneogenezis néven ismert biokémiai útvonalon képes glükózt termelni a táplálékkal fölvett fehérjék és zsírok építőelemeiből. Éhezés idején a glükoneogenezis kiindulási anyagai a szervezet zsírtartalékai, végső esetben a szöveti fehérjék. A glükoneogenezis ilyenkor önmagában nem képes ellátni elegendő glükózzal az idegsejteket, azok a nagymértékű zsírbontás melléktermékeit, a ketonokat kezdik használni. A ketonok az agy energiaszükségletének kb. 80%-át is fedezhetik, de minimálisan napi 30-50 gramm szénhidrát bevitelére az agynak még így is szüksége van. A ketonok felszaporodásának megelőzéséhez felnőtteknek legalább napi 50-100 gramm hasznosítható szénhidrátot kell magukhoz venniük, a dietetikai ajánlások pedig ennél valamivel feljebb húzzák meg a határt: 3-4 évesnél idősebb gyermekek és felnőttek számára napi 150 grammnál, a kicsik számára pedig a felvett táplálék energiatartalmának egyharmadánál.   Párhuzamos biológiai és kulturális evolúció Az ember testfelépítését érintő fontos evolúciós változások közül több is a Homo erectus faj megjelenéséhez köthető. Ilyen a testsúly és a testmagasság növekedése, a fogak méretének és a belek hosszának csökkenése, a koponyatérfogat kétszeres növekedése a korai pleisztocén (2 millió évvel ezelőtt) és a középső pleisztocén (500 ezer évvel ezelőtt) közötti időszakban. Mindez együtt járt az ősember étrendjének megváltozásával: a nagy térfogatú, kis energiatartalmú táplálékokat kisebb térfogatúak és nagyobb energiatartalmúak váltották fel. Az 1,8 millió évvel ezelőtt élt őseink tápcsatornája nem sokban térhetett el a mienktől, koponyatérfogatuk 600 cm3 körül lehetett. A koponya térfogatának növekedése mintegy 800 ezer évvel ezelőtt gyorsulhatott fel, talán azért, mert akkoriban szokott rá az ősember a főzésre. A nagyobb testméret növelte a táplálékszükségletet, ámbár a táplálékszerző képességet is javította. Az enkefalizációt - az agy méretének az egész test méretéhez viszonyított növekedését - étrendi, illetve más testfelépítésbeli változásokra vezetik vissza.  Az ember az egyetlen faj, amelyik megtanulta szabályozottan használni a tüzet, és módjában áll főzve, sütve fogyasztani a táplálékait. A főzés elsajátítása fordulópont lehetett az emberi evolúcióban.  Tűzrakásra utaló régészeti leletek már 1,6 millió évvel ezelőttről is előkerültek, de egyértelmű bizonyítékaink arra, hogy az ember főzésre használta a tüzet, csak sokkal későbbről, 300-400 ezer évvel ezelőttről vannak. Az időbeli bizonytalanság ellenére úgy tűnik, elég régóta birtokoljuk a főzés tudományát ahhoz, hogy számolhassunk e kulturális újítás biológiai adaptációs következményeivel: a fogak méretének csökkenésével, a nyers, rostos táplálékok nehezebb emésztésével, a csecsemők korábbi elválasztásával, akár a szülések közötti időszak rövidülésével is. Legfőbb étrendi glükózforrásunk, a keményítő az őskőkori ember számára különféle gumók, gyökerek, magvak, egyes gyümölcsök és diófélék formájában bőségesen, az év nagy részében rendelkezésre állt, de csak a főzés elterjedésével váltak ezek a szénhidrátok jó hatásfokkal emészthetőkké, hasznosíthatókká.   Mit mutatnak a keményítőbontó enzimek génjei? Az emberi szervezet kétféle alfa-amiláz enzimet termel a keményítő lebontására. az egyik a nyálban található, a másik pedig a hasnyálmirigy emésztőnedvében, a hasnyálban, amely a vékonybélben fejti ki a hatását. A nyálban lévő amiláz hatására már a szájüregben megkezdődik a keményítő emésztése, végül a vékonybélben a hasnyál amilázának és más enzimeknek a hatására bomlanak le a keményítő óriásmolekulái a vérbe felszívódó glükózzá. A felnőttek döntően a hasnyálban lévő amilázzal emésztik meg a keményítőt, a csecsemők és a kisgyermekek hasnyálának alfa-amiláz-aktivitása azonban kicsi, ezért e korcsoportban a keményítőemésztés jelentős részben, mintegy 50%-ban a nyál amilázától függ. A mai ember génkészletében általában hat példányban van jelen a nyál amiláz enzimjét kódoló gén, miközben a többi főemlős genomjában ebből a génből átlagosan két példány található. Nem tudjuk pontosan, hogy őseink mikor tettek szert az új génkópiákra, de a génkópiák összehasonlítása arra utal, hogy valószínűleg az utolsó egymillió évben - tehát elképzelhető, hogy a főzés elterjedésével egy időben. A több génkópia nagyobb enzimaktivitással járhatott együtt, és a nyál nagyobb keményítőbontó aktivitása evolúciós előnyt jelenthetett a keményítőben gazdag növényi részekkel táplálkozó embereknek, különösen kisgyermekkorban, amikor a hasnyálmirigy alig termel amilázt, és amikor a gyors ütemben növekvő agy igényli a sok glükózt. Erre az eredményre utalt a tanulmány első szerzője, a barcelonai Karen Hardy: ,,Nem vonjuk kétségbe, hogy az enkefalizációban a húsevésnek is lehetett szerepe, de úgy véljük, az agyunk ilyen mérvű növekedésére a szénhidrátokból nyert energia nélkül kisebb lett volna az esély. A főzés is az agy korai fejlődését elősegítő tényezők közé sorolható, ám arról sem feledkezhetünk meg, hogy a szénhidrátban gazdag táplálékok főzése azért lehetett biológiailag kifizetődő, mert őseink szervezetében megvoltak a szénhidrátok feldolgozásához szükséges enzimek. Ahogy megvannak ezek az enzimek a mai ember szervezetében is, mert anatómiai, élettani, biokémiai adottságainkban evolúciós közelmúltunk többnyire szénhidrátban gazdag étrendi kínálatára hangolódtunk rá. Korszerű volt-e a paleolitikumban a paleolit étrend? Garai Attila The post “Paleolit” étrend volt-e a paleolitikumban? – Új kutatások az emberi agy növekedéséről appeared first on VegaNinja.

Limonádé maraton

2017. június 20. Kertkonyha 

Limonádé maratonA limonádét mindenki szereti, és a receptet mindenki ismeri: citrom, cukor, víz. Te ne állj itt meg! :) Ha egyszer belevágsz a kísérletezésbe, többet abba se akarod hagyni a mesés italok készítését. Csak a fantáziád szab határt a variációknak. Nyugodtan használj hozzá kb. bármilyen gyümölcslevet, fűszernövényeket. Az alap nekem is mindig egy hagyományos limonádé. A lényeg a citrom. A másik a JÉG! :) Epres-mentás limonádé fél citrom leve 1 ek szirup 3 dl víz 2-3 karika citrom 2 érett eper mentalevelek   - Készítsünk limonádét a citromból, szirupból és vízből. - Az epret villával törjük össze, és öntsük a pohár aljára. - A mentaleveleket morzsoljuk össze, a citromkarikákat vágjuk cikkekre, és halmozzunk mindent az eperre. - Öntsük fel limonádéval, hűtsük le jégkockával.   naplemente limonádé, a Meggyes-narancsos fél citrom leve 1 ek szirup 2 dl víz 5 szem meggy fél narancs leve 1-2 karika narancs   - Készítsünk limonádét a citromból, szirupból és vízből. - A meggyet magozzuk ki, és tegyük a pohár aljára. Egy kávéskanállal kissé nyomkodjuk le. - A narancskarikákat vágjuk cikkekre, és szórjuk a pohárba. - Öntsük fel limonádéval, hűtsük le jégkockával.   detox limonádé – az uborkás-korianderes, lime-mal fél citrom leve 1 ek szirup 3 dl víz 4 ek uborkakorianderlevelek lime   - Készítsünk limonádét a citromból, szirupból és vízből. - Az uborkát reszeljük le, és nyomjuk ki a levét. Öntsük pohárba, majd tegyük rá a kezünkkel megmorzsolt korianderleveleket. - Öntsük fel limonádéval, hűtsük le jégkockával. Díszítsük lime-mal. Egészségetekre! Elkészítési idők: 5 perc Ez egy vegán recept volt. :) Hasonló recepteket ITT találsz még. Ha itt feliratkozol, a legújabbakat mindig frissen kapod majd a postaládádba. :) Nézd meg a legújabb Kertkonyha főzőtanfolyamokat: Kezdő Vegán Vegán MUST HAVE – a kötelező alapcsomag Növényi Tejek és Tejtermékek I Növényi Tejtermékek II A Mindennapi Superfood Kezdő Vegán Angol nyelven

A vega étrend jobban fogyaszt, mint a kalóriamegvonás

2017. június 19. Hírek 

És gyakorlatilag bárhonnan képes eltüntetni a zsírt.

Rakott polenta

2017. június 18. Vegán receptek Tőlünk Nektek 

Rakott polenta     Zsuzsi receptje: Hozzávalók: - 1 bögre polenta - 1 zacskó tofu - 1 dl szójaszósz - 2 maréknyi mángoldparadicsom feldarabolva - fokhagyma, rozmaring, bazsalikomvegán sajt   A polentát megpirítottam, háromszoros sós vízzel felöntöm. Jól megkeverem, rottyanásig főztem, kevertem, majd állni hagytam. A tofut kis olíva olajon megpirítottam, végén egy löttyintés szójaszósszal meglocsoltam. Mángoldot pici sóval, olíva olajjal megdinszteltem. Jénaiba fele polentát alulra rétegeztem, középre tofu, mángold, sajt réteg, majd még egy polenta réteg kerül rá. A tetjére egy szószt raktam: A paradicsomot feldaraboltam, olíva olajjal, fokhagymával, rotmaringgal és bazslikommal kikevertem, egy pici sűrített paradicsomot tettem bele, de ez kihagyható. Ez került a tetejére, és rá még egy réteg vegán sajt. 220 fokon 15 perc alatt készre sütöttem.   Jó étvágyat!  

Barackos-túrós csiga

2017. június 17. Beautilicious 

Barackos-túrós csigaNálunk finomságokból sosincs hiány, sóvárgásról szó sincs. Kellemesen édes, könnyed finomság csupa egészséges alapanyagból. Egy ilyen finomság után az edzés is sokkal lendületesebben fog menni. Ha szeretnél finomat és mégis egészségeset enni, ezt próbáld ki! Hozzávalók - 3 sárgarépa - 20gr vaj - 250gr zabliszt - 30gr darált dió - 15gr útifű maghéj - fél csomag sütőpor - 60gr édesítő + 4ek - 300gr túrófahéj - 2 sárgabarack Így készítsd - A répát a vajjal együtt pürésítsd - A lisztet, útifű maghéjat, 60gr édesítőt, darált diót, sütőport és fahéjat keverd össze - Ehhez add hozzá a répapürét - Alaposan kéred össze, majd egy fél órát hagy állni - A töltelékhez törd át a túrót - Adj hozzá fahéjat és 4ek édesítőt - Vágd fel a barackot és add a túrós töltelékhez - Nyújtsd ki a tésztát, majd töltsd meg és tekerd fel - Vágd ujjnyi vastagságúra, majd helyezd sütőpapírral bélelt tepsibe - Süsd 180 fokon 25percig

Filmajánló: What the Health

2017. június 17. ZöldElla vegán életmód blogja 

Filmajánló: What the HealthHogyan függ össze a napi tejtermék- és húsfogyasztás a leggyakoribb civilizációs betegségekkel? Milyen kapcsolat van a Diatetikai Társaság, a Rák Társaság és legnagyobb tej- és húsipari cégek között? Van-e ráhatásunk a rákra, cukorbetegségre, demenciára vagy a szív- és érrendszeri megbetegedésekre? [...] Bővebben!

Szabó Zsófi nem tud többé vegetáriánus lenni

2017. június 15. Hírek 

A műsorvezető közel három év után feladta a húsmentes életet.

kenyérpótló

2017. június 15. Beautilicious 

kenyérpótlóSokaknak gondot okoz, hogy mit egyenek a hagyományos búzaliszttel készült kenyér helyett. A felvágott, sajt és tojásrántotta nem lehet teljes a kenyér nélkül? Itt egy szuper alternatíva, ami orvosolja ezt a problémát Hozzávalók - 50gr lenmagliszt - 150gr zabliszt - 4 tojás - 175gr joghurt - 50 ml szénsavas víz - fél citrom leve - szódabikarbónasütőpor - só Így készítsd - Válaszd ketté a tojásokat - A sárgájához keverd a joghurtot és a vizet - Ehhez add hozzá a liszteket és a sütőport - A fehérjét a sóval verd kemény habbá - A habot forgasd a keverékbe - A citromlevet a szódabikarbónával keverd össze majd öntsd a masszába - Sütőpapírral bélelt tepsibe adagold a tésztát tetszés szerint ( én korongokat csináltam) - Süsd 180fokon 20percig

Vega zenekar

2017. június 14. Hírek 

Hogy csak zöldeket esznek-e, nem tudjuk. De hogy fújják, húzzák, pengetik, dobolnak velük, azt igen. A London Vegetable Orchestra (LVO) művészei zöldségekből alkotnak hangszereket, amelyekkel ismert művek zöld változatát adják elő.

köményes ropogós

2017. június 14. Beautilicious 

köményes ropogósKészítsd el ezt az egészséges és finom ropogtatni valót, amit bármikor előkaphatsz a táskádból és feltölt energiával. Tökéletes választás egy családi filmezéshez is. Hozzávalók - 1 cukkini - 2ek mustár - 250gr zabliszt - 150gr zabpehely - só - 40gr sörélesztőpehelykömény ízlés szerint Így készítsd - A cukkinit pépesítsd a mustárral - Keverd össze a száraz hozzávalókat - Alaposan gyúrd össze a két kerevréket - Simítsd a masszát sütőpapírral bélelt tepsibe, jó vékonyra - Süsd 170 fokon 35 percig

Hibát talált oldalainkon? Segítsen a javításában! Mondja el nekünk!



Hiányol valamit oldalainkról? Javasoljon új tartalmakat vagy funkciókat!



Észrevétele van? Küldje el!