Még kapható a második,
bővített kiadás!
Próbálja ki, biztosan ízleni fog!
Tejfölös-kakukkfüves laskagomba galuskával
5 szilvás recept, ami őszi hangulatot hoz a konyhádba
Aszalt szilvás gombafasírt glutén- és olajmentes változatban (TÉNÉ)
Kókuszolaj vagy kaporlevél?
egzotikus receptek
Olimpiai eseményt hackeltek meg állatvédők a legfőbb helyi szponzor miatt
2024. július 8. Prove - a világ vegán szemmel
Egy párizsi olimpiai divatbemutató apropóján a PETA állatvédő szervezet arra kérte a Louis Vuitton luxusmárkát, hogy ne használjon fel többé egzotikus bőrt termékeihez. Gondoskodtak arról is, hogy az egész város megtudja, milyen kegyetlen gyakorlattal élnek a cég ázsiai beszállítói. Párizs legnevezetesebb épületeire kivetítették, miként mészárolják le a krokodilokat azért, hogy a céget ellássák alapanyaggal. Megkezdődött… The post Olimpiai eseményt hackeltek meg állatvédők a legfőbb helyi szponzor miatt appeared first on Prove.hu.
Európa felé tartanak a trópusi betegségeket hordozó szúnyogok
2024. május 16. Prove - a világ vegán szemmel
Az emberi tevékenység következtében folyamatosan melegedő éghajlat kiváló körülményeket teremt a trópusi betegségeket hordozó rovarok számára, hogy egyre északabbra merészkedjenek. A dengue-láz kórokozóját hordozó ázsiai tigrisszúnyog már hazánkban is gyökeret vert. Az invazív faj tojásai áttelelnek az enyhe évszak alatt. A malária, a nyugat-nílusi vírus, a dengue-láz vagy a Zika-vírus mind olyan egzotikus betegségek, amelyek… The post Európa felé tartanak a trópusi betegségeket hordozó szúnyogok appeared first on Prove.hu.
Itt a vége: Koppenhága nem kér több egzotikus bőrt és tollakat
2024. április 12. Prove - a világ vegán szemmel
Tilos lesz 2025-től egzotikus bőrből vagy tollakból készült ruhát felvonultatni a koppenhágai divathét kifutóján. Az állatvédő szervezetek abban bíznak, a többi hasonló rendezvény szervezői is meghozzák ezt a döntést a közeljövőben. Határozott lépést tett a koppenhágai divathét az etikusabb és fenntarthatóbb működés felé. Az eseményen 2025-től kezdve betiltják az egzotikus bőrök és tollak használatát -… The post Itt a vége: Koppenhága nem kér több egzotikus bőrt és tollakat appeared first on Prove.hu.
Krokodil a szomszédban: trendi a briteknél az egzotikus háziállat
2024. március 2. Prove - a világ vegán szemmel
Gepárdot és bozótviperát is tartanak otthon egyes britek. Az állatvédők a kockázati tényezőkre és az állatjóléti problémákra hivatkozva kérik, jogszabályi szigorítással érje el az országvezetés, hogy ne legyen mindennapos és legális jelenség az egzotikus háziállat. Megdöbbentően sok veszélyes vadállatot tartanak legálisan háziállatként az Egyesült Királyságban - hívja fel a figyelmet a Born Free állatjóléti szervezet.… The post Krokodil a szomszédban: trendi a briteknél az egzotikus háziállat appeared first on Prove.hu.
160 egzotikus állat került elő egy csempész poggyászából
2023. december 16. Prove - a világ vegán szemmel
Körülbelül 160 egzotikus állat került elő annak az állatcsempésznek a csomagjaiból, akit a perui hatóságok füleltek le. A borzalmas körülmények között szállított állatokat jelenleg két helyen látják el. A csempészett élőlények között voltak olyanok is, amelyek nemzetközi védelem alatt állnak. Sajnos az egzotikus állatok illegális csempészése a drog-, fegyver- és emberkereskedelem mellett szintén nagyon jövedelmező… The post 160 egzotikus állat került elő egy csempész poggyászából appeared first on Prove.hu.
Vegetáriánus ételek ünnepnapokra
Itt megrendelheted! Hemangi új szakácskönyve az ünnepnapokra kínál ötleteket. Az ünnepek kiragadják az embereket a hétköznapokból. Amikor egy család vagy baráti társaság körbeüli az ínycsiklandó fogásokkal megrakott asztalt, az a jeles napok egyik fénypontja. Már maga az étel is jelzi, hogy az adott nap eltér a megszokottól. Ilyenkor minden háziasszony próbálja a legfinomabb menüvel elkápráztatni szeretteit, így van ez akkor is, ha valaki vegetáriánus életmódot folytat. Hémangi Devi Dászi ünnepi fogásokat tartalmazó könyvében igencsak változatos recepteket találhat a kedves Olvasó, a hagyományos karácsonyi és húsvéti ételek éppúgy helyet kaptak benne, mint a fűszeres és egzotikus indiai étkek. Segítségére siet a főzésben kevésbé járta uraknak egy nőnapi menüvel, és a gyerekeknek is tippet az anyáknapi meglepetés-reggelihez. A receptgyűjtemény lakto-vegetáriánus, de nem csak vegetáriánusoknak szól! A szerző a kiadványon keresztül szeretne együtt ünnepelni mindenkinek, akinek az ízek is fontosak a meghitt pillanatokban. A könyv tartalmaz: -65 vegetáriánus receptet az év legfontosabb ünnepeire, menüjavaslatokkal -Színes ételfotókat -A szerző tanácsait Itt megrendelheted! Lapozz bele a könyvbe:
Itt a nagy egzotikusgyümölcs-kvíz! Te hányat ismersz fel ránézésre?
Biztosan láttad már őket valahol, de vajon tudod a nevüket is?
Vegán életmód – Botanika + nyereményjáték
2017. július 27. Zizi kalandjai
Nem is tudom hol találkoztam először Sára munkáival, de valahol az interneten futottam bele és valami hasonló fotóba, mint, amit a második képen láttok, sok-sok növényekkel festett pasztell színű sokaság volt a fotón és egyből arra gondoltam, hogy én mindegyikből szeretnék egyet, mert az ilyen színes dolgokra csak egyszerűen jó ránézni. Engem legalábbis nagyon felvidít egy ilyen kép. Egyből írtam is Sárának, hogy lenyűgöznek a munkái, imádom a csodaszép színeket, amelyeket elővarázsol! Igen, elővarázsol, mégpedig növényekből, festőnövényekből. Nagyon érdekes és kreatív a munkája, amelyet most ebből az interjúból megismerhettek. Szóval fogjátok a kezetekbe a reggeli turmixotokat, kávétokat, teátokat, dőljetek hátra és olvassátok el Sárával készített interjúmat. Nyereményjáték pedig az interjú után! Bemutatnád magad röviden, ki vagy, mivel foglalkozol? Hajgató Sára vagyok, textilekkel, azon belül is festőnövényekkel színezett anyagokkal foglalkozom, ruhákat illetve kiegészítőket készítek azokból az anyagokból, amiket megfestek. Hogyan jött az ötlet, hogy növényekkel kezdjél festeni textileket? Évekig volt egy ékszermárkám, azonban az idők múlásával egyre inkább elkezdett foglalkoztatni a textilek és fonalak természetesebb megszínezése, elkezdtem utánajárni, kisérletezni, és megnyílt előttem a festőnövények csodás világa. Nagyobb rálátást szerettem volna a munkámban felhasznált alapanyagok eredetére és a magam módján szerettem volna tenni egy keveset a környezetterhelés csökkentéséért. Mely növények a legalkalmasabbak arra, hogy fessünk velük? Rengeteg növénynek van színezőpotenciálja azonban ezen belül van egy szűkebb csoportja a hagyományos festőnövényeknek, amelyek igazán időtálló, szép színeket eredményeznek. Az európai kultúrkörben a három ún. “nagy festőnövény” a festőcsülleng, a festőrezeda és a festőbuzér, színkeveréssel ebből a három alapfestékből temérdek gyönyörű árnyalatot hozhatunk létre. A növény megválasztása mellett a festendő alapanyag és a textil előkezelése is meghatározza a színeredményt. Melyik volt a legkülönlegesebb növény, amit használtál textilfestésre vagy az a növény, amelyiken meglepődtél, hogy milyen csodás színt lehet kihozni belőle? Igazán különleges élmény indigóval festeni, a folyamat maga is merőben eltér a többi festőnövénnyel való munkától, ezért ezt kimondottan szeretem. Festettem már elhervadt esküvői csokorral is textilt, ez is egy szép, és különleges módja volt a “Nagy Nap” megörökítésének. Honnan szerzed be a festéshez használandó növényeket (vadon gyűjtés, lehet kapni boltban, online, külföldről)? Sok növényt gyűjtök, szerencsére jópár inváziós faj, például a kanadai aranyvessző remek festőalapanyag, így nem kell visszafognom magam. Van néhány növény, amit kertben termesztek, nagy álmom, ami ha minden igaz a közeljövőben meg is valósul, egy kimondott festőnövény ültetvény és bemutatókert létrehozása. Ezen kívül néhány egzotikus festőnövényt külföldről, európai, méltányos kereskedésekből szerezek be, és számos konyhai hulladék is alkalmas textilszínezésre. Milyen anyagokat festesz be ezekkel a növényi festékekkel? 100%-ban természetes szálösszetételű anyagokkal dolgozom, a kedvencem a len. Milyen termékek készülnek az általad festett anyagokból? Ezeket is teljesen te készíted? Ruhadarabokat készítek: megkötős ruhát, nadrágszoknyát, felsőket és kabátkákat tartalmaztak az eddigi kollekcióim, illetve az ezekhez kapcsolódó kiegészítőket, textil nesszeszert, kendőket, fonott nyakláncokat és karkötőket. Dolgozom egy lakberendezési kollekción, illetve külön öröm, amikor időm engedi, hogy fonalat fessek, amikből szövőszéken szövött kelméket hozok létre. Mennyire tartósak a növényekkel, természetesen befestett anyagok? Egy ilyen anyagból készült felsőt hogyan lehet mosni, hogy minél tovább megőrizze csodaszép színét? Egy kicsit gondosabb, tudatosabb kezelést igényelnek a festőnövényekkel színezett holmik – kézimosást, és PH-semleges mosószert javaslok a vásárlóimnak, illetve azt, hogy ne tegyék ki huzamos ideig tűző napsütésnek a darabokat. A megfelelően előkezelt textilen sokáig szép marad a szín, de én nem látok abban sem problémát, ha az ember időről-időre felfrissíti és újrafesti egy-egy kedves ruháját. Van-e olyan recepted, amely alapján bárki otthon a konyhájában tud például egy színes konyharuhát készíteni? Eső körben érdemes háztartásban fellelhető alapanyagokkal kísérletezni, ilyen például a hagymahéj, a kurkuma vagy a lilakáposzta. Ezek nem tartoznak a legtartósabb színezőanyagok közé, de azonnali sikerélményt adnak. A textilt érdemes timsóval előpácolni, majd készítünk egy festőlevet, amiben forralás nélkül egy jó órát főzzük a textilt. Hol érhetők el a termékeid, hol lehet megvásárolni ezeket a színes csodákat? Van egy bemutatótermünk, a CikkCakk Stúdió amit 3 kedves tervezőtársammal hoztunk létre, itt megtekinthetők a munkáim, illetve szoktam vásározni is, és készül a webshoppal egybekötött honlapom is. Sára elérhetőségei: – Botanika Facebook – Botanika Instagram – CikkCakk Stúdió Facebook ***** NYEREMÉNYJÁTÉK!!! Nyeremény : 1 darab indigóval festett-shibori technikával mintázott vászontáska. Írjátok meg ide a bejegyzés alá kommentben, hogy ti mit szeretnétek egy növénnyel festett csodaszép anyagból készíttetni magatoknak (sál, nyaklánc, szoknya, stb.)! Szabályok : A kommentelésen felül plusz pontokért lájkolhatjátok Sára Facebook és Instagram oldalát (írjátok meg ezt is a kommentben, ha megtettétek). 2017. július 30-ig lehet játszani. Sorsolás a random.org-gal. Eredményhirdetés 2017. július 31-én. A nyertest emailben fogom értesíteni, majd a neve kikerül a blogra (ez a bejegyzés fog frissülni). A nyereményt a nyertesnek Sára postázza magyarországi címre vagy személyesen átvehető a CikkCakk Stúdióban, Budapesten.
Avokádós mangó saláta
Az év első receptje tőlem ez az eklektikus, sokszínű, egzotikus saláta. Általában nem szeretem a gyümölcsöket keverni a zöldség salátákba a helyes ételtársítások miatt, de az Ünnepek alatt kivételt tettem a mangóval és avokádóval, roppanós káposztával, csírákkal, szezámaggal, kevés földimogyoróval és chilis öntettel tálaltam. Hozzávalók 2 főre: 1/2 db édes, friss káposzta a torzsája nélkül 1 db friss mangó 1 db avokádó maréknyi vegyes csíra 2 evőkanál enyhén pirított szezámmag maréknyi sózott földimogyoró Öntet: 2 evőkanálnyi hidegen sajtolt szezámmag olaj 1/2 kk parajdi só 1 lime kipréselt leve vágott friss chili vagy késhegynyi szárított chili pehely 1 kk virágméz A káposztát vékony csíkokra vágjuk, összekeverjük a csírákkal. A mangót kettévágjuk, majd héjastól felszeleteljük, az avokádót lehéjazzuk és kockákra vágjuk. Tányérokra halmozzuk a keveréket, rátesszük az avokádót, majd megszórjuk a szezámaggal, földimogyoróval, a tetejére helyezzük a mangó szeleteket. Az öntet hozzávalóit egy kis üvegben (pl: kifogyott bébiétel üvege) összerázzuk. Fogyasztás előtt öntjük rá csak az öntetet.
Vörösboros bolognai szejtánnal
Úgy éreztem, hogy ilyen hosszú alkotói szünet után illene minimum valami észveszejtően kreatív egzotikummal előhozakodnom. Nos, a szóban forgó fogásnál már csak egy salgótarjáni nászút kreatívabb és egzotikusabb ajándék. Kárpótlásul egy olyan recepttel hozakodtam elő, melynek fontos alapanyaga, a szejtán pünkösd hétfőn pofonegyszerűen beszerezhető. Csupán egy pajszer kell hozzá, amivel felfeszegetjük a legközelebbi biobolt ajtaját. Előkészíti szolgalelkűen: 100 g szejtánpor 3 ek szójaszósz 1 dl langyos víz 250 g spagettitészta 1 fej vöröshagyma 2 gerezd fokhagyma 1 tk szárított oregánó 1 tk szárított bazsalikom 4 ek sűrített paradicsom 1,5 dl vörösbor só/bors Szejtánt hegesztünk az itt leírt módon. Ha elkészült, 2 centis kockákra nyiszatoljuk, majd egy aprítóban kíméletlenül ledaráljuk. 2 ek olívaolajon megpirítjuk, majd hagyjuk békében. A tésztát ugye már ezen művelet megkezdése előtt feltettük főni. Egy másik edényben nagy műgonddal megpároljuk a felkockázott hagymát, hozzáadjuk az összetört fokhagymát, a paradicsompürét, a vörösbort, majd a fűszereket, és pár perc után hanyagul beleborítjuk a darált szejtánt. Jó 4-5 percig pároljuk, majd az elegyet boldogan a megfőtt tészta tetejére helyezzük.
Bolondított brokkolileves
Mostanában nagyon divatosak a kókusztejjel ízesített zöldségkrémlevesek, sokszor látok ilyet reformétkezdékben, de még a kicsit is egzotikusabb ebéd menükben is. Sajnos előfordul, hogy ezek csak elriasztják az embereket a további kókuszos próbálkozásoktól, mert túl sok kókuszt használnak, pedig semmilyen ételnek nem tesz jót, ha valamelyik íz "kilóg". A kókusz is olyan, mint a sminkelésnél használt alapozó: pontosan annyi kell belőle a bőrre, ami még nem látszik, de megadja a tónust, a ragyogó sugárzást és frissességet. Mindenki látott már túl sok vagy rossz minőségű az alapozót arcon. (...) Ebbe a levesbe is pontosan annyi kókusz kell, ami még nem érződik ki, hanem belesimul, és így kölcsönöz érdekes illatot és aromát minden falatnak. :) Bátorság! Isteni lesz a leves! :) Hozzávalók 3-4 adaghoz: [...] Bővebben!
Sült wasabis csicseriborsó
Még két év, és lesznek, akik karácsonykor vietnami pacskerben indulnak el éjféli misére, de ismétlem, NINCS globális felmelegedés! A mai (pontosabban tegnapi) időjárás hatására hajszál híján nekiálltam jégbe hűtött dinnyelevest szervírozni lángossal és főtt kukoricával, mikor eszembe ötlött valami: az ízek miféle egzotikus harmóniáját lehetne létrehozni azáltal, ha ötvözném az arab és a japán konyha ízvilágát. Most, hogy ezt is sikerült leírni röhögés nélkül, jöjjön az igazság: megláttam egy zacskó wasabis mogyorót. Az meg kész mázli volt, hogy ez a kompozíció tökéletesen működött sült csicseriborsóval is! Komponensek: 400 g csicseriborsó (Konzerves, de aki áztatgatni akarja, nem akadályozhatom meg benne. Mindenkinek szüksége van ingergazdag hobbira.) 2 tk wasabi fűszerpor 3 ek olívaolaj 1 ek rizs- vagy fehérborecet só, bors Az összetevőket egy ún. tálban összekeverjük, majd 40 percre 220 fokra melegített sütőbe suvasztjuk. És mivel ebben a formában kiábrándítóan rövid a recept, elárulom, hogy wasabi helyett használhatjuk pl. füstölt fűszerpaprika és fokhagymapor elegyét is, csak ez esetben légyszíves mellőzzük az ecetet! Ja, és a Völlinger Kati néni délután megszédült a lépcsőházban, de már jobban van. Én meg felvételiztem az agráregyetemre, de már az első vizsgán ELKASZÁLTAK. Végezetül pedig egy gasztronómiai dogma: az élesztő majdnem tökéletes antitézise a halastó. (Na, így már rendben van terjedelemre.)
Szórakoztató rabság?
2015. szeptember 16. VegaNinja
Az ideális családi kikapcsolódás képéhez hozzátartozik a többi faj. Nincs is vidámabb, mint egy napfényes állatkerti séta, egy lovaskocsizás, egy cirkuszi előadás vagy cuki kutyás, macskás, delfines film. A látszólagos cukiság mögött azonban kőkemény kín van. Természetesnek veszszük, hogy az állatkertekben és vadasparkokban a legkülönfélébb egzotikus élőlényeket láthatjuk. Természetesnek vesszük a természetellenest, hiszen azok a […]
Kókuszos málna torta
A nyári melegben ha valami könnyűre, finomra, vegánra, cukormentesre és egyben gluténmentesre vágysz, az alábbi torta nagyszerű választás. A kókusz jól harmonizál a friss, savanykás málnával, tulajdonképpen bármelyik kedvenc gyümölcsünkkel elkészíthetjük. Jól illenek a kókuszhoz az egzotikus és a bogyós gyümölcsök egyaránt. Hozzávalók a piskóta alaphoz: 200 g rizsliszt 100 g gluténmentes lisztkeverék (Mantler terméket preferálom) 50 g kókuszreszelék 350-400 ml víz 150 g eritrit 1/2 citrom lereszelt héja 6-8 evőkanál folyékony (szobahőmérsékletű) kókuszolaj 1 tasak foszfátmentes sütőpor Krém hozzávalói: 200 ml kókusztejszín 100 g eritrit 50 g kókuszreszelék 4-5 evőkanál kókuszreszelék 2-3 evőkanál bio margarin 1/2 kk bourbon vanília Friss málna, tetszőleges mennyiség A piskótához a száraz hozzávalókat összekeverjük, majd robotgép segítségével a vízzel, olajjal is alaposan összedolgozzuk. Egy kis kapcsos tortaformát (10-12 szeletes) kiolajozunk, kilisztezünk és beleöntjük a tésztát. Légkeveréses sütőben 200 fokon 10 percig, majd további 30 percig 180 C fokon sütjük. Szúrópróbát végzünk mielőtt kivesszük a sütőből. A krémhez hidegen egy kézi habverő segítségével csomómentesen elkeverjük, majd állandó keverés mellett addig főzzük ameddig besűrűsödik, hozzáadjuk utólag a margarint, elkeverjük. Tortapántba visszahelyezzük a piskótát és ráöntjük a még meleg krémet. Hagyjuk hűlni minimum 2-3 óra hosszát, majd hűtőszekrényben teljesen kihűtjük, akkor fog igazán összeállni, amikor levehetjük a tortapántot. Friss málnával tálaljuk.
Végleg bezár ez az egzotikus állatsimogató
2024. február 6. Prove - a világ vegán szemmel
A PETA állatvédő szervezet hivatalos panaszainak, valamint megannyi szabálysértésnek köszönhetően végleg bezárja kapuit a SeaQuest Littleton nevű egzotikus állatsimogató. Az intézmény rossz híre miatt már régóta az állatvédők célkeresztjében volt. Az állatsimogatóban a bentlakókon kívül nem ritkán a személyzet és a látogatók is balesetet szenvedtek. A SeaQuestet tulajdonló Covino testvéreket nem első alkalommal kötik össze… The post Végleg bezár ez az egzotikus állatsimogató appeared first on Prove.hu.
,,Kézszelíd kenguru eladó - az állatvásári tilalom csak kezdetnek jó
2023. november 25. Prove - a világ vegán szemmel
Civil állatvédelmi szervezetek kezdeményezésére gondoskodna a kormány egy rendeletmódosítással arról, hogy ne lehessen a szaporítók melegágya minden állatvásár. A Prove-nak nyilatkozó állatvédő hatalmas lépésnek tartja a javaslatot, hangsúlyozta azonban: fontos, hogy ezt újabbak kövessék a jövőben, mert egyre több a visszaélés egzotikus állatokkal is. Rendeletmódosításra készül a kormány, mégpedig állatvédelemmel foglalkozó civil szervezetek kezdeményezésére. A… The post ,,Kézszelíd kenguru eladó - az állatvásári tilalom csak kezdetnek jó appeared first on Prove.hu.
Indiai vegán konyha
Itt megrendelheted Az indiai konyhakultúra vegán hagyományai a régmúltban gyökereznek. Változatossága, összetett ízvilága sokakat lenyűgöz. Bárki megtalálhatja a számításait, vegánok és nem vegánok, ételintoleranciával küzdők, és azok is, akik egyszerűen csak fűszeres fogásokra vágynak. A rohanós hétköznapokban is kedvez a főzni vágyóknak: rendkívül egyszerű és gyorsan elkészíthető ételek ezek, indiai háziasszonyok generációról generációra tovább adott receptjei, konyhai fortélyai. Segítségükkel fél óra alatt ebédet, másfél óra alatt pedig ünnepi lakomát varázsolhatunk szeretteink elé az asztalra. Ráadásul nehezen elérhető, egzotikus alapanyagra sincs szükség, hiszen egy kezdő fűszerkészlet beszerzése után a legegyszerűbb zöldségekből is ínycsiklandó fogásokat főzhetünk. Őszintén reméljük, hogy minden kedves olvasó - azok is, akik vegán életmódot folytatnak, de azok is, akiket érdekel a végtelenül változatos indiai konyhának ez az arculata - örömét leli majd e színekben és ízekben pompázó gasztronómiai kalandban! Mit találsz a könyvben? -65 kipróbált receptet szerte a nagyvilágból -Színes ételfotókat -A szerző tanácsait Itt megrendelheted
A jövő állatkertje – 7D hologramos állatok Japánban?
Nemrég egy érdekes videó kezdett el terjedni a neten: a cím szerint egy új japán állatkertben vették fel, ahol vadi új 7D technikával jelenítik meg a hologram állatokat, akiket nem csak látni, de tapintani is lehet, és a látogatók még az állatok szagát is érzik. A kattintás után megnézheted a videót! A fenti videó sajnos hoax, azaz nem létezik ez a varázslatos japán hologram-állatkert. A videó valójában a National Geographic kampánya volt, az úgynevezett augmetned reality (kiterjesztett valóság) technikát használva egy képernyőn önmagát láthatta a közönség, és ezen kívül a 3D állatokat, akik az emberek mozgására reagáltak. Ha játszottál a Pokemon GO-val, akkor ismered az augmented realityt. Az alábbi videóval, amit ráadásul a budapesti Allee-ban vettek fel, könnyebb lesz elképzelni, hogyan működik. Azért meg kell, hogy mondjam, nagyon reménykedtem, hogy a hír igaz. Az állatkert egy borzalmas és kegyetlen hely az állatok számára. Mindannyian láttunk olyan fotókat állatkerti állatokról szerte a világból, amin elfacsarodott a szívünk. Soványak, megtörtek, hiányos a szőrük, és a szemükben már nincs fény. Nézd meg a galériát: Kattints ide a diavetítéshez. Elmondhatjuk, hogy a magyarországi állatkertekben valószínűleg ennyire nem néznek ki rosszul az állatok. De azt senki nem gondolhatja komolyan, hogy egy gorillának így kellene élnie: A gorillák csapatban élnek, és csapatonként kb. 40 négyzetkilométeres (!) territóriummal rendelkeznek a vadonban. Ehhez képest sehol sincs még egy viszonylag nagy állatkerti kifutó sem. A vadállatok óriási távolságokat tesznek meg egy-egy nap alatt, feladatokat oldanak meg, élelmet keresnek, és igen, gyakran menekülnek is. Képzeljünk el egy sportolót, akit az orvosa eltilt a mozgástól. Őrjítő dolog. Most képzeljük el, hogy ugyanez a sportoló egy 100 négyzetméteres lakásba van bezárva. Persze, a gyerekek szeretnek állatkertbe menni. Szeretik az állatokat, érdekli őket, hogyan néznek ki élőben, és nyilván nem tűnik fel nekik, ami nekünk, felnőtteknek már igen, hogy a nagymacskák és a farkasok csak oda-vissza cikáznak a rács mögött, hogy dülöngél az elefánt az őrülettől… Megszoktuk, hogy úgy tekintünk az állatokra, mint alsóbbrendű lényekre, akiket legyőztünk, és nem érdemlik meg, hogy a saját életük felett rendelkezzenek. De ezt a megszokást meg kell kérdőjeleznünk, ha szeretnénk egy jobb világot gyerekeinknek. Empátiával kell fordulnunk feléjük, akár beleképzelni magunkat a helyükbe, és be kell látnunk, hogy ezeket az állatokat börtönbe zártuk, pedig nem követtek el bűnt. A kis zsiráf megkérdezi az anyukáját: – Anya, miért ilyen hosszúak a szempilláim? – Hogy a szaharai homok ne menjen a gyönyörű szemeidbe, drágám. – És anya, miért vannak paták a lábaim végén? – Az pedig azért, hogy a forró homok ne égesse a talpacskáidat. – És a nyelvem meg a nyakam miért ilyen hosszú, anya? – Hát azért, hogy a nagy szárazságban azokat a leveleket is elérd, amik más állatok számára túl magasan vannak. – Akkor csak egyet nem értek: mit keresünk a Budapesti Állatkertben? A régi vicc inkább szomorú, mint vicces. Ők nem tartoznak erre az égtájra, nem erre fejlődtek ki az evolúció során. Ez is csak egy olyan dolog, amit mindenki tud, mégis nagyon kevesen kérdőjelezik meg azt, hogy vajon jól van-e ez így. Az érvek között szerepel, hogy szegény gyerek hogyan lásson állatokat, ha nem így? Vajon a dinókért miért rajong egy csomó gyerek? Sosem látott ma élő ember valódi dinoszauruszt, mégis sok gyerek (és persze felnőtt) óriási lexikális tudással rendelkeznek róluk. Ehhez nem kellenek élő állatok. Azzal nem tudok vitatkozni, hogy a gyerekek és állatok között létrejövő kapcsolat szinte minden esetben megváltoztatja a gyerek életét. Ámulattal tölti el őt az állat látványa, érintése, közelsége. Figyelni az állatot, amint teszi a dolgát, éli az életét: egy igazi csoda. De ilyen tapasztalatot nem kap az állatkertben, ott az állatok viselkedése sem természetes. Nézzünk természetfilmet, vagy menjünk el túrázni egy erdőbe, figyeljük meg a közelünkben élő madarakat, vagy ha mindenképp egzotikus állatot szeretnénk látni, keressünk egy menhelyet. Például a Noé Állatotthon lakói nem a profit miatt élnek ott, hanem mert valamiért nem engedhetők vissza a vadonba, ideiglenesen vagy véglegesen. Noé Állatotthon Azzal is szeretjük magunkat áltatni, hogy az állatkertek valamiféle megmentő szerepet töltenek be az állatvilágban. Ez is hazugság. Az állatkertek a profit miatt jöttek létre, a belépőjegy-vásárlások és esetleges állami támogatások tartják fent őket, ugyanolyan profitorientált intézmények, mint egy vidámpark vagy plázamozi, csak épp élő áldozatai (rabjai) vannak. Ha jegyet veszünk, további állatok befogását, szaporítását és rabosítását támogatjuk a pénzünkkel. A zsiráfokat és az orrszarvúkat nem Európa közepén kell megmenteni, ezt szerintem nem kell magyaráznom. Ez csak egy ocsmány PR fogás az állatkertek részéről, elég csak megnézni az elmúlt években, állatkertekben kilőtt vagy más módon megölt állatokat. Az oroszlánsimogató parkok egy más kategória – sajnos nem a jó okokból. Itt írtunk róla, hogy hogyan ölik meg a szelídített oroszlánokat, akiket jóhiszemű önkéntesekkel nevelnek fel. Általános állatvédelmi “szabály”, hogy ha egy tevékenységben szerepet játszik a pénz és az állatok, akkor az szinte kivétel nélkül azt jelenti, hogy az állatok kihasználásáról van szó. Itt olvashatsz a szórakoztatóipari állatokról bővebben. Ahogy a Vegán Állatvédelem Egysület mottója mondja: Az állatok nem értünk vannak itt, hanem velünk. A saját életük, biztonságuk és szabadságuk a legfontosabb számukra, ahogy számunkra is. Menekülnek, vigyáznak magukra, vigyáznak egymásra. Nem tehetjük meg velük azt a rengeteg borzalmat tiszta lelkiismerettel, amit ma teszünk velük. Jobbat érdemelnek. Szívből remélem, hogy a hologram állatkert hamarosan valóság lesz, és egy nap nem kell állatkertbe születnie egyetlen állatnak sem csak azért, hogy gyerekeket szórakoztasson. The post A jövő állatkertje – 7D hologramos állatok Japánban? appeared first on VegaNinja.
Nagyszerűen a Greatben....
Stőhr Grétával lassan 10 évre visszamenő az ismeretségünk... Amikor még alig voltak vega blogok a magyar neten, virtuálisan futottunk össze... aztán néhány évre rá együtt mentünk főzni a TV2-be. :) És azóta is időről időre összefutunk virtuálisan és most ismét nagy örömömre személyesen is. :) ... mert meghívást kaptam Grétáék szuper vegán bisztrójába a Great bisztróba egy degusztációs menü bemutatóra (hálás köszönet érte ezúton is, remek este, remek emberekkel! :). Hiszen a Bisztró, mely fennállása röpke ideje alatt eljutott oda a népszerűségi listán nagyszerű ételeinek köszönhetően, hogy délidőben gyakran az utcán állva kell bejutásra várni, most újabb lépcsőfokot lép felfelé. Elindul ugyanis az 'á la carte' esti vacsoralehetőséget kínáló éttermi opciója a bisztrónak. A külföldön már elterjedt gyakorlatot szeretnék Grétáék is megvalósítani, miszerint a reggel reggelizőként, délben önkiszolgáló bisztróként működő hely estére átalakul á la carte étteremmé. A most induló projekt részeként kb. 2 havonta fog változni az ételsor, mely 3 előételt, 3 levest, 3 főételt és 3 desszertet fog magában foglalni. A szűkebb választék azt a minőséget is hivatott szolgálni, mely így alkalmas lesz többek között a szezonalitásból eredő változások rugalmas követésére, a válogatott alapanyagok felhasználásával. A későbbi tervek között szerepel a vasárnap délelőttönkénti, akár családoknak is villás reggelit nyújtó kínálat és nyitvatartási idő hosszabbítás. A mostani á la carte lehetőség első alkalommal 2017. március 8-án (Nőnapon) vehető igénybe, 17-22h. Majd azt követően: március 11. (szombat): 12:00 - 22:00 március 15. (Ünnepnap): 12:00 - 22:00 AZ ÉTLAP (mely nem csak vegán, hanem egyben gluténmentes is): ELŐÉTELEK Club sandwich Karottás "lazac" remoulade mártással A bemutató vacsorán a degusztációs menü részeként megkóstolhattuk, és az íze olyannyira felidézte bennem a lazac általam nagyon-nagyon régen kóstolt ízét, hogy döbbenetes volt.... :) A sárgarépa 3 napig érlelődött egy sós és tengeri algás pácban, így nyerte el autentikus ízét. A hozzá kínált rizstejes majonéz ugyancsak szuper volt nem csak ízében, hanem állagában is! Ananászos kevert zöldsaláta sült - füstölt tofuval, vinaigrette öntettel Krémválogatás pirít?ssal, cruditevel - napraforgó pástétom - körözött - füstös padlizsánkrém LEVESEK Egzotikus kardamomos gyümölcsleves Thai citromfüves zöldségleves kókusztejjel Citrusos - joghurtos zellerkrémleves Elmondhatom, ilyen isteni zellerkrémlevest még életemben nem ettem! A citrom eszméletlenül a helyén volt benne, se túl sok, se túl kevés, hanem fantasztikusan megfelelő! :) FŐÉTELEK Sült teriyaki tempeh szarvasgombás fénygyökérpürével és marinált szezámos pak choi-jal Narancsos sütôtökös risotto Aszalt paradicsomos édesburgonyás gnocchi parmezánropogóssal A csak édesburgonyából és nem sima burgonyából készült alaptészta zabliszt hozzáadásával készült, egy fantasztikus paradicsomos szósszal. A parmezánropogós pedig kizárólag növényi sajtból. DESSZERTEK Pisztáciába, kókuszpehelybe, aszalt áfonyába forgatott álomgombóc válogatás narancsvirágvizes szója-joghurtöntettel Céklás - csokoládés brownie Mangós tiramisú Szerencsére a desszertek esetében Gréta úgy döntött, mind a hármat megkóstoltatja velünk... :P :D És hát nálam csodás krémességével, selymességével a Tiramisú krémje vitte a prímet. Szerintem meg nem mondta volna róla senki, hogy tojás és mascarpone nélkül készült! ;) Szóval, ha ünnepien jót szeretnétek enni, vegánul, vagy esetleg ételérzékenységek, allergiák miatt, ne hagyjátok ki ezt a remek lehetőséget! Ráadásul ezeken az Ünnep- és szabadnapokon akkor nem is kell otthon nekiállnotok főzni! ;) A Great Bisztró Facebook oldala: https://www.facebook.com/greatbistrobudapest/ Asztalfoglalás: 06702149072
Fried Green Tomatoes
Ugye a paradicsomok, paprikák normál esetben nyáron teremnek? De mi van a későn érőkkel, az érlelő napfényről lemaradottakról, a párás ködös reggeleket megélőkről, a beteljesületlenség érzésétől telítődöttekkel? Már ha a paradicsomok éreznek, de miért is ne tennék? Feladatunk, hogy segítsük őket hátrányos helyzetükben is eljutni tányérunkra, ahogy lett származású barátnőm mondaná: ,, Csináljunk defektből effektet! . Ehhez hoztam néhány ötletet: csatni, salsa verde és sült zöld paradicsom formájában. Jó tudni: A zöld paradicsom a nyers burgonyához hasonlóan tartalmaz szolanint -az érés során ez lebomlik- ezért fogyasztása nem teljesen veszélytelen, de ehhez a veszélyhez kilószám kellene fogyasztani az egyik legfinomabb savanyúságból, amit friss íze kifejezetten egzotikussá tesz a hazai zöldség és gyümölcs kínálatban. Zöld paradicsom csatni: A zöld paradicsom citrusos, citromhéjra emlékeztető íze miatt jól illik halakhoz, grillezett kecske sajthoz és zöldségekhez. Hozzávalók: 1 kg zöld paradicsom 2 dl víz csillagánizs, szegfűbors, szegfűszeg 2 db citrom leve 20 dkg cukor ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 1 kg zöld paradicsomot - nem szükséges hámozni, magozni- feldarabolom. Egy lábasban felforraltam 2 dl vizet és 20 dkg cukrot, hozzáadtam egy csillagánizst, néhány szem szegfűborsot és szegfűszeget és két citrom levét. A szirupot felére beforraltam, beletettem a feldarabolt paradicsomot. Addig főztem takarék lángon, amíg elfőtt a leve és besűrűsödött. 4 deciliteres üvegbe töltöttem, majd dunsztba tettem, így télre is spájzolhatunk belőle. Sült zöld paradicsom ( rántott zöld paradicsom ): Az egy centi vastagra szeletelt, sózva pihentetett paradicsomokat egyszerűen ki is lehet rántani, de álljon itt a recept a vele azonos című könyvből: "Hozzávalók: személyenként egy közepes zöld paradicsom, bors, fehér kukoricaliszt, szalonnazsír, só. A paradicsomot szeld fel körülbelül 1/4-es hüvelykes szeletekre. Ízesítsd sóval, borssal. Panírozd be a szeletek mindkét oldalát kukoricaliszttel. Végül forró szalonnazsírral kikent serpenyőben süsd világosbarnára. Azt hiszed, hogy meghaltál és a mennyországba kerültél! Plussz: sült zöld paradicsom tejes mártásban: a serpenyőben maradt minden evőkanál szalonnazsírhoz keverj egy evőkanál lisztet, és jól keverd el. Aztán habarj bele egy csésze meleg tejet, és állandó keverés mellett főzd sűrűre. Tetszés szerint ízesítsd sóval és borssal, végül a szószt öntsd a paradicsomszeletekre. Forrón tálald. Nincs a világon ennél finomabb. " / Fannie Flagg : Sült zöld paradicsom / Salsa verde zöld paradicsomból: A zöld paradicsomból készített salsa verde a legjobb, amit valaha ettem. Színe és íze tökéletes harmóniában van. Hozzávalók: ? 4 db zöldparadicsomot ? 1 db közepes méretű édes hagyma ? egy gerezd fokhagymát ? 1 db zöld erős paprika kimagozva ? 1/2 csokor petrezselyemzöld ( opcionálisan koriander zöld ) ? egy csipet koriandermag frissen őrölve ? 1 ek.olívaolaj ? negyed citrom leve és egy citrom(bio) reszelt héja ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- A zöldparadicsomot és a salátahagymát felkarikáztam és besóztam és állni hagytam. Ezek után a többi hozzávalóval robotgépbe tettem és jól összeturmixoltam, a reszelt citromhéjat pedig utólag kevertem bele. Nyári ízélmény az őszben.
Bolondított brokkoli levese
Mostanában nagyon divatosak a kókusztejjel ízesített zöldségkrémlevesek, sokszor látok ilyet reformétkezdékben, de még a kicsit is egzotikusabb ebéd menükben is. Sajnos előfordul, hogy ezek csak elriasztják az embereket a további kókuszos próbálkozásoktól, mert túl sok kókuszt használnak, pedig semmilyen ételnek nem tesz jót, ha valamelyik íz "kilóg". A kókusz is olyan, mint a sminkelésnél használt alapozó: pontosan annyi kell belőle a bőrre, ami még nem látszik, de megadja a tónust, a ragyogó sugárzást és frissességet. Mindenki látott már túl sok vagy rossz minőségű az alapozót arcon. (...) Ebbe a levesbe is pontosan annyi kókusz kell, ami még nem érződik ki, hanem belesimul, és így kölcsönöz érdekes illatot és aromát minden falatnak. :) Bátorság! Isteni lesz a leves! :) Hozzávalók 3-4 adaghoz: [...] Bővebben!
Ananászpakora őszibarackcsatnival
2016. április 10. Vegán muflon
Személy szerint felettébb boldog vagyok, hogy a politikai korrektség nyelvezete egyre nagyobb teret hódít. Már régen is azok közé tartoztam, akik napokig nem tudtak aludni azzal a tudattal, hogy valamely kijelentésükkel megsértették a Dunsztosüvegbe Jódlizó Aszexuális Kalaposmesterek Érdekvédelmi Ligájának aktivistáit. Ennél fogva a következő ételre pusztán lelkiismereti okokból nem ragasztanám rá a "rántott ananász indiai baracklekvárral" csúfnevet. (Holott nagyon leegyszerűsítve erről van szó.) Persze, ha 60 év feletti ismerőseim kérdeznek rá, mit főztem épp, nyilván ezzel a formulával hozakodnék elő - elkerülendő, hogy a beszélgetés másfél órás magyarázkodást követően halálesetbe torkolljon. Komponensek: A pakorához: 2db ananász 250g csicseriborsóliszt 2 tk porcukor 1 tk fahéj 1 tk őrölt szegfűszeg 1,5 dl víz A csatnihoz: 400g őszibarack (és bár áprilisban halmozottan szezonális, konzerveset is használhatunk) 1 fej lilahagyma 1 tk reszelt gyömbér 2 ek friss bazsalikom felaprítva 1 tk római kömény 2 tk szegfűszeg 1 piros chilipaprika 4 db babérlevél 3 ek barnacukor 3 ev víz kevés só és bors A lisztet és a fűszereket a víz hozzáadása után variálás nélkül csomómentesre mixeljük, majd egy tál nevezetű egzotikus eszközben összekeverjük a felkockázott ananásszal. Ezt az elegyet jó negyed órán át hagyjuk békében nyugodni. Addig nekiláthatunk a csatninak, de kotlóst is imitálhatunk önmagunk szórakoztatására, lelkünk rajta! (Ha utóbbit választjuk, ügyeljünk a művészi hitelességre, és ódzkodjunk azoktól az elcsépelt mozdulatoktól, melyeket az óvodában tanultunk el kacsatánc címszó alatt!) Ha letelt az említett idő, az fűszeres tésztával beborított ananászt forró olajban kisütjük. Közben egy másik edényben kevés olívaolajat hevítünk, hozzáadjuk a római köményt, a szegfűszeget, a chilipaprikát, majd a felkockázott hagymát, a gyömbért és a bazsalikomot. Négy-öt percig, folyamatos kevergetés közepette pároljuk, majd lelkesen belepasszítjuk a héjától megfosztott, felkockázott barackot. Jöhet a babérlevél, a cukor, a víz, nüansznyit sózzuk, borsozzuk, majd fedő alatt kis lángon fél óráig főzzük.
Csokoládés kókuszos zabkása (vegán) + Kedvezménykupon
2016. január 26. Zizi kalandjai
Újabb szuper élelmiszer rész… töltsük fel a szervezetünk raktárát most a téli időszakban vitaminokkal, ásványi anyagokkal, nyomelemekkel. Kezdjük a napunkat egy energiát adó melegítő zabkásával. A nyers kakaóporról már korábban írtam itt, de lássuk mi is az a lucuma por. A lucuma egy egzotikus gyümölcs, természetes édesítő (alacsony GI), ami Dél-Amerika trópusi részein terem, ahol az egyik legnépszerűbb fagylalt ízeként “az inkák aranya” néven ismerik. A lucuma por nagy mennyiségű szénhidrátot tartalmaz, található benne fehérje. Ezenkívül kiváló foszfor és vas forrás. Használhatjuk kásák, turmixok, fagylaltok, nyers desszertek készítéséhez. Ebben a zabkásában nagyon finom a kakaópor kesernyés íze az édeskés datolyasziruppal, a kókuszreszelék adja a kókuszos ízt, a mandulavaj pedig a krémességet. A lucuma por ráadás foszfor és vas forrás. Csokoládés kókuszos zabkása (vegán) Hozzávalók 3-4 főre: – 10-12 evőkanál zabpehely – 3 evőkanál kókuszreszelék – 1 evőkanál mandulavaj – 2 teáskanál nyers kakaópor – 1 teáskanál lucuma por – 4 teáskanál datolyaszirup – 1/2 teáskanál fahéj – 2 és 1/2 bögre zabtej (mandula-, rizs-, szójatej is használható) – dió, hántolt kendermag a tálaláshoz (bármilyen mag használható, pl. mogyoró, lenmag, chia mag, stb.) Tegyük egy lábasba a zabpelyhet a zabtejjel és alacsony lángon kezdjük el főzni folyamatos kevergetés mellett. 5-6 perc után adjuk hozzá a fahéjat, a kókuszreszeléket. 2 perc múlva keverjük hozzá a mandulavajat és a datolyaszirupot. Főzzük még kb. 5 percig, amíg krémes, kása állagú lesz. A végén keverjük hozzá a kakaóport és a lucumát. Ha túl sűrűnek találjuk, hígítsuk még egy kevés rizstejjel. Tálaljuk dióval és kendermaggal. Szuper élelmiszer sorozat: Inka bogyó (inka bogyós datolya golyóként elkészítve) Acai por (turmixként elkészítve) Kakaópor és kendermag por (smoothie-ként elkészítve) ***** Az lucuma port, a nyers kakaóport és a hántolt kendermagot a {Planetbio} biztosította a recepthez. A véleményem csakis a sajátom. Jó hír, hogy a Planetbio felajánlotta, hogy kedvezménykupont biztosít a Zizi kalandjai olvasóinak! Minden online vásárlás végösszegéből 5% kedvezményt nyújt a cég. A kuponkód, amelyet megrendeléskor be kell írni a kedvezmény érvényesítéséhez: ZIZI. Jó vásárlást mindenkinek!
Pikk-pakk kész, főzésmentes zöldségleves gazdagon (gluténmentes, laktózmentes, tojásmentes, vegán, nyers)
Ennek a posztnak azt a címet is adhattam volna, hogy Pak Choi leves nyersen újratöltve! :-D Pikk-pakk kész, főzésmentes zöldségleves gazdagon (mindementes, vegán, nyers) Megint jön a kánikula... Szerintem senkinek nem mondok vele újat, ha azt írom, hogy a nagy melegben mindenki a lédús, friss és üde ételekre, sok sok folyadékra, nyers és roppanós zöldségekre, édes gyümölcsökre vágyik! Ilyenkor nem is egészséges túlzásba vinni a főtt, sült, fűszeres ételek fogyasztását. Vérbeli magyarként azonban, nem túl sok nyers, párolt, természetes ételt ismerünk. Alig tudjuk elképzelni, hogy a hagyományos zöld leveles salátákon túl is van élet, ha könnyed ételt szeretnénk fogyasztani! ;-) Egy ilyen, kánikulában is tökéletesen frissítő, energiadús és tápanyagban gazdag, újabb pikk-pakk kész receptet hoztam nektek. Egy zöldséglevest, melyhez nem kell bekapcsolni a tűzhelyet, csakis természetes és friss alapanyagokból készül, nagyon ízletes és még szemet gyönyörködtető is. Még egy példa rá, hogy nem csak hideg gyümölcslevest lehet készíteni főzés nélkül! ;-) Pak choi zöldségleves Májusban bemutattam nektek itt a Zöld Avocado blogon, hogy mi is az a Pak choi, és hogyan készíthetünk belőle egyszerűen nagyszerű, finom zöldséglevest. Kaptam néhány visszajelzést, hogy kipróbáltátok, és rettentően ízlett nektek is! :-) Az akkori recept megjelenés után felvetődött egy kérdés egy nyersétkezős olvasótól, amit én nem tudtam figyelmenkívül hagyni, így természetesen "Challenge accepted!", itt a megoldás rá! :-) A feldobott labda pedig az volt, hogy hogyan lehetne elkészíteni ennek a levesnek a nyers változatát, olvasóknak, akik nem fogyasztanak hőkezelt ételeket? A válasz hamar megszületett bennem, és most, hogy mindenki olyan recepteket keres, amikkel könnyebb átvészelni a fülledt, meleg nyári napokat, azt hiszem tökéletes az időzítés, hogy megosszam veletek. nyers gyümölcsös kókuszgolyóknyers kókuszos kosárkák Egyre többen vannak a világban, azok az emberek, akik nem fogyasztanak semmiféle hőkezelt ételt, csakis nyersen elkészíthető, ún. élő ételekkel (raw food) táplálják a testüket. Ezt az irányzatot enzimtáplálkozásnak, vagy NYERS (VEGÁN) TÁPLÁLKOZÁSnak is hívják. A zöldségek, gyümölcsök a hő hatására sajnos elveszítik vitamin tartalmuk nagy részét, illetve az egészséges táplálkozáshoz szükséges teljes enzim tartalmukat, ezért a nyersétkezők minden növényi alapanyagot úgy fogyasztanak, ahogyan azt a természet megalkotta, nyersen. :-) Az aszalás az egyetlen technológia, ami engedélyezett az irányzat követői számára. (40°C még az a maximum hőmérséklet, ahol a vitaminok és enzimek még nem sérülnek.) Ha teheted, te is fogyassz minél több nyers és friss, tápanyagban és enzimben gazdag, és kevesebb feldolgozott ételt! Segítsünk, hogy igaz legyen Hippokratész egyik elhíresült mondása: ,,Ételed legyen orvosságod, orvosságod legyen ételed. Bővebben a nyers vegán táplálkozásról Antal Vali oldalán, vagy Urbán Vali oldalán a nyersetel.hu-n is olvashatsz. Pikk-pakk kész, főzésmentes zöldségleves gazdagon (mindenmentes, vegán, nyers) HOZZÁVALÓK (kb.4 főnek): az alapléhez: - 1 db pak choi vagy mángold - 1 szál szárzeller - 1/4 lila hagyma - 1-1,5 liter tiszta víz - Himalája só, frissen őrölt fekete bors - 2 ek sörélesztőpehely a leves tartalmához: - 2 db közepes sárgarépa felkarikázva - 1 marék karfiol apró rózsákra szedve, mint galuskák a levesben - 1/2 db sárga (kaliforniai) paprika - 1 marék friss petrezselyem - 1 bögre zöldborsó Minden hozzávalót frissen és nyersen használunk fel ebben a levesben. Mivel kevés a hozzáadott fűszer, és hőkezelés sem éri a zöldségeket, ezért az össz ízhatást nagyban befolyásolja, hogy milyen finom zöldségeket használunk. Próbáljunk meg jó minőségű, kisebb gazdaságokból származó, bio alapanyagokat használni! Pikk-pakk kész, főzésmentes zöldségleves gazdagon (mindenmentes, vegán, nyers) ELKÉSZÍTÉS: Ez egy újabb egyszerűen elkészíthető, pikk-pakk kész, életerőben gazdag, élő leves, amit akár a konyhában idegenként mozgó családtagjaink (férj, feleség, gyerekek) is bármikor meglephet minket vele! ;-) Össze kell csak dobálni a hozzávalókat, a turmix gépbe, majd egy tálba, és kész is. :-) Ezt pedig bárki meg tudja csinálni! ;-) A leves alapléhez szükséges hozzávalóit a fűszerek nélkül (zeller, pak choi vagy mángold, lila hagyma, víz) tegyük a turmixgépbe, és jó alaposan dolgoztassuk össze vele, míg egy teljesen híg levet nem kapunk. Öntsük az egészet egy nagyobb tálba, vagy akár leveses edénybe, majd tegyük hozzá a fűszereket ízlés szerint (Só, bors és sörélesztőpehely), és keverjük el. Most mehetnek bele az előre felaprított rágnivaló részek (karfiol, borsó, paprika, répa). Használhatunk egyéb, nyersen is fogyasztható zöldségeket kedvünk szerint (pl.: cukkini, brokkoli). Mindent nyersen, hőkezelés nélkül használjunk, így sokkal értékesebbek, mert a hőre érzékeny vitaminok is megmaradnak. Ettől lesz olyan energiadús, és friss, aminek köszönhetően mi is új erőre kapunk a nagy melegben! ;-) Amint beleszórtunk mindent a fűszeres alaplébe, már tálalhatunk is! Ugye, hogy gyors volt? ;-) Pikk-pakk kész, főzésmentes zöldségleves gazdagon (mindenmentes, vegán, nyers) Táplálékban, energiában és frissességben gazdag jó étvágyat kívánunk ehhez a hűsítő, enzimgazdag zöldségleveshez! ;-) Megjegyzés1: Ha már nem kaptok Pak choi-t a jól bevált zöldségeseteknél (elméletben már vége a tavaszi pak choi szezonnak), akkor sem kell elmenteni ezt a receptet a következő szezonig, mert helyette használhatunk mángoldot is. Ugyanolyan finom leves lé készül belőle! Próbáljátok ki! :-) Megjegyzés2: Sokkal finomabb, mint ahogy azt a fejemben előre gondoltam! Meglepően abbahagyhatatlanul finom és még tápláló is lett ez a leves! A sok sok rágnivaló pedig gondoskodik róla, hogy jól lakjunk, a rengeteg vitaminnak, ásványi anyagnak, nyomelemnek, és enzimnek köszönhetően pedig még gyógyítjuk is a testünket közben! ;-) Pikk-pakk kész, főzésmentes zöldségleves gazdagon (mindenmentes, vegán, nyers)
San Francisco betiltotta a vadállatok szerepeltetését
A város és a megye felügyeleti tanácsa egyhangúan megszavazta a vad és egzotikus állatok szerepeltetésének betiltását. Az intézkedés nem csak a cirkuszokra terjed ki - mint a többi amerikai városban -, hanem tovább megy, és a vadon élő állatok teljes körű kereskedelmi használatát tiltja, amibe beletartozik bármely nyilvános szórakoztatás, így a mozgóképipari termékek, a filmek, reklámok és a televíziós műsorok is. A rendelet nem vonatkozik a háziasított állatokra, például a kutyákra, macskákra, lovakra és egyéb háziállatokra. Az oktató vagy kiállító tevékenységet folytató szervezetek, az állatkertek és a múzeumok is mentességet élveznek.
Az összes 'egzotikus' találat megjelenítése »
Szerintünk ez is ízleni fog ...
- Betiltaná a lovas versenyszámokat a legnagyobb állatvédő szervezet
- Állatbarát adományra is futotta az olimpiai pénzjutalomból
- Teknősversenyek miatt tiltakoztak az állatvédők Los Angelesben
- A rovarok együtt változnak az éghajlattal, de nem biztos, hogy ez jó dolog
- A mormotanapi időjárásjóslás ellen tiltakoznak az állatvédők