gyümölcs receptek - Vegetáriánus receptek

Még kapható a második,
      bővített kiadás!

Még kapható! Bliszkó Viktor: Vegetáriánus receptek; második, bővített kiadás

Megrendelés »


Próbálja ki, biztosan ízleni fog!

Vegetáriánus fesztivál










gyümölcs receptek

A sikeres életmódváltás 8 lépése

2019. január 1. Élj harmóniában 

A sikeres életmódváltás 8 lépése Sokan látják azt, hogy az életük nem jó irányba halad. Tapasztalják, hogy alacsonyabb az energiaszintjük, túlhajszoltak, sok a stressz az életükben, szoronganak, esetleg kialakult betegségeik vannak vagy éppen rossz az emésztésük, allergiáktól szenvednek, türelmetlenek, nem harmonikusak az emberi kapcsolataik, esetleg elhíztak, etc... hosszasan sorolhatnám még mi mindentől szenvednek az emberek manapság. Vannak olyan emberek aki nem ismerik fel a változás szükségességét, Ők azok, akik nem is tudnak jobb életet élni, marad a panaszkodás, a mások hibáztatása, a sajnálkozás, az irigység... Vannak olyan emberek, akik felismerik, hogy változtatniuk kell, mert ha ugyanazt csinálják, akkor ugyanazt az eredményt fogják kapni, de keveseknek sikerül igazán végig is vinni egy életmódváltást.. Most megmutatom neked, mi az a 8 lépés, ami garantálja a sikeres életmódváltást számodra:)  1. Hozd meg a döntést A legfontosabb része az életmódváltásnak, hogy komolyan határozd el mit szeretnél. Őszintén nézd meg hol tartasz és jelölj ki magadnak reális rövid és hosszú távú célokat. Ha úgy csinálsz valamit, hogy van egy bizonyos célod és annak tudatában csinálod a dolgokat, akkor elérheted a célt és megfelelő lesz az eredmény. Az jó ha fel is írod a céljaidat és rendszeresen gondold át a céljaid alakulását.. Ha valami nem sikerül ne keseredj el, maradj a célon, maradj kitartó.  2. Szerezz tudást, informálódj Ha tudod mit szeretnél elérni, szerezz tudást arról, hogyan érheted el az adott célt. Gyűjts információkat, beszélgess barátokkal, szakemberekkel, menj tanfolyamokra, keress hiteles információforrásokat könyvekben vagy az Interneten melyek segítenek közelebb kerülni a céljaidhoz. 2. Szabadulj meg a rossz szokásaidtól Az életmódváltás egyik legfontosabb része a rossz szokásainktól való megszabadulás. Vannak olyan rossz szokások, melyek károsan hatnak az egészségedre, közérzetedre, gyorsítják az öregedést vagy éppen nyugtalanabbá teszik az elmédet. Néhány dolog, amit érdemes elkerülni Dohányzás || Alkoholfogyasztás|| Helytelen táplálkozás || Kevés folyadékfogyasztás || Túlsúly || Késői fekvés, kevés pihenés || Kevés testmozgás || Stressz || Düh és haragtartás ||  Állandó rohanás Rossz szokásaidtól, úgy tudsz könnyen megszabadulni, ha helyette új, jó szokásokat alakítasz ki. néhány jó szokásról az alábbi linken olvashatsz https:/­­/­­eljharmoniaban.blogspot.com/­­2016/­­11/­­az-eletben-szokasaid-hatassal-vannak.html 3. Mozogj rendszeresen Az életmódváltás lényeges lépése a rendszeres testmozgás. Szakíts rá időt mindenképpen és építsd be a mozgást a hétköznapjaidba. Autó és busz helyett amennyit csak tudsz, sétálj, lift helyett mindig a lépcsőt válaszd, a munkahelyen amikor csak lehet e-mail és telefon helyett menj át a kollégához, ebédidőben sétálj egy kicsit, napközben többször állj fel a gép elől mozgasd át magad. Válassz heti 1-2 alkalommal olyan testmozgást, amely örömet okoz, illeszkedik a testalkatodhoz és a tested egészségesebb lesz tőle. (jóga, gerinctorna, thai chi, pilates, etc.)  4. Táplálkozz egészségesen Az életmódváltás legfontosabb része a táplálkozás, mert egészséged és közérzeted leginkább azon múlik mit, mikor, mennyit és hogyan eszel. Válaszd a minőségi ételeket. Táplálkozási alapelvek, melyeket célszerű figyelembe venni annak érdekében, hogy megőrizd az egészséged, fitt legyél és minden szükséges tápanyagot, vitamint, ásványi anyagot megkapjon a szervezted. -  Használd az alapanyagok széles skáláját (gabonák, hüvelyesek, magvak, diófélék, tejtermékek, zöldségek, gyümölcsök) -  Frissen szerezd be az alapanyagokat - zöldség, gyümölcs, tejtermék, -  Használj teljes értékű élelmiszereket (teljes kiőrlésű lisztek, barna nádcukor) - Vásárlásnál a címkén mindig nézd meg mit tartalmaz -  Fogyassz egyre több vegyszermentes, bio élelmiszert -  Készíts frissen, változatos fogásokat -  Annyit főzz, amennyi ételt megesztek - ha több van könnyebben eszel többet vagy ha újramelegíted és nem friss az étel nem jutsz belőle energiához -  A vacsora könnyű étkezés legyen, ne tartalmazzon húst és tejtermékeket Vannak olyan rossz táplálkozási szokások, melyek elő bb utóbb komoly betegségekhez, elhízáshoz vezetnek.  Kerüld el: -  a félkész ételeket, éttermeket, gyors étkezdéket -  a vegyszeres, adalékanyagokat tartalmazó élelmiszereket - előre csomagolt élelmiszereket, konzerveket, mireliteket -  az egészségtelen ételeket, nassolnivalókat -  a nehezen emészthető ételeket a túlzott só és cukorfogyasztást -  túl hideg ételeket, italokat -  este 10:00 utáni étkezést Táplálkozáshoz kapcsolódóan a komplett cikksorozatot itt olvashatod: https:/­­/­­eljharmoniaban.blogspot.com/­­2016/­­01/­­taplalkozz-egeszsegesen-1-tudatos.html 5. Szabadulj meg a feszültségektől A stressz nagyon komoly kihatással van az egész szervezetre. Fontos, hogy a felhalmozódott feszültségektől meg tudj szabadulni.  Hosszútávon a gondolataid megváltoztatása, a személyiséged fejlesztése és az önismeret megszabadít a szorongástól, belső feszültségektől, konfliktusoktól.  Rövidtávon masszázs, meditáció, relaxáció, jóga, séta a szabadban vagy bármilyen olyan tevékenység, együtt lenni a szeretteiddel ami pihentet és örömet okoz. Légy pozitív és mosolyogj sokat! A relaxációt ki is próbálhatod: https:/­­/­­eljharmoniaban.blogspot.com/­­2015/­­06/­­relaxacio-hatekony-stresszkezeles.html 6. Alakíts ki megfelelő napirendet, hagyj időt a pihenésre Ahogy a természetben is fontos az időzítés, úgy az ember életében is kiemelt szerepe van. Bizonyos időszakok egyes tevékenységek elvégzésére nagyon alkalmasak, más tevékenységek elvégzésére kevésbé alkalmasak. Amennyiben az életmódod kialakításnál figyelembe veszed a természete rendjét, azzal támogatod, hogy egyensúlyban legyél és az energiáidat a lehető legjobban használd fel. Amikor nem a természetes ritmusod szerint élsz teljesen kimeríted a szervezeted és kibillensz az egyensúlyodból. Néhány jó tanács egy ideális napirend kialakításához: - Legkésőbb 6-7 óráig kelj fel. - A reggeli tisztálkodás után szánj egy kis időt a napindításra - jóga, meditáció, valamilyen könnyed testmozgás, a nap végiggondolása, hála, etc.. - A reggelit 08:00- ig legkésőbb fogyaszd el - 8 után reggelizni, elég hízókúrás megoldás:) - Az ebédet 12:00-14:00 óra között fogyaszd el, ilyenkor a legerősebb az emésztés. - A vacsorát ha lehet 18:00 óráig fogyaszd el - Vacsora után már csak kellemes pihentető tevékenységeket csinálj - kerüld a filmezést, netezést, munkát. Ez segíti lenyughatni az elmét és a testet, felkészít egy jó az alvásra. - Lehetőleg 22:00-ig feküdj le aludni, de mindenképpen éjfél előtt bújj ágyba. 7. Légy kitartó és türelmes Ahhoz, hogy az új szokások bevezetésével eredményesek legyünk minimum 30-40 napra van szükségünk. Ha fenn tudjuk tartani az új dolgokat ennyi ideig akkor beépülnek a hétköznapjainkba. Lépésről lépésre haladj a változás útján. Fokozatosan építsd be az életmódodba az új dolgokat. Mindig legyenek előtted a céljaid, miért is csinálod (pl. fittebb, egészségesebb szeretnél lenni, boldogabb családi életre vágysz, ki akarsz gyógyulni egy betegségből, jó példát akarsz mutatni a gyerekeidnek, nyugodtabb szeretnél lenni, etc) és légy kitartó. Kezdetben csak egy-egy tanácsot próbálj megfogadni és figyeld meg a tapasztalásokat. A saját tapasztalásod a legfontosabb, ha jobban érzed magad, kellemesebb a közérzeted, több az energiád van már Önmagában tud inspirálni. Nem szabad hirtelen mindenről lemondani, itt is a fokozatosság a lényeg. Ha nagyon hirtelen mindent meg akarsz változtatni, akkor könnyen lehet, hogy az elméd nem bírja és besokall. Ha szépen lassan, fokozatosan építed be az új dolgokat az életedbe akkor az életed részévé válnak. 8. Leld örömödet Az emberek egy része a rohanó életforma mellett ritkán érzi magát igazán örömtelinek. A kiegyensúlyozott, boldog élethez elengedhetetlen az öröm, a vidámság tapasztalása.  Találj olyan elfoglaltságokat ami neked örömet okozz, nevess, mosolyogj sokat légy olyanok társaságában akik feltöltenek, pozitívak, öröm a velük töltött idő.  Kerüld az olyan dolgokat, helyzeteket, embereket, amik negatívvá, búskomorrá tesznek.  Az életmódváltásnál is fontos, hogy élvezd. Az életmódváltás folyamata is okozzon örömet számodra:) . Ha néha valami nem a tervek szerint alakul ne legyen lelkiismeret furdalásod. Nem szabad merev szabályokhoz ragaszkodni, bízz a megérzéseidben. Ez a 8. lépés segít neked, hogy a 2019-ben sikeresen életmódot tudj váltani és ez az  év, a legjobb éved legyen. Új dolgokba belekezdeni mindig nehéz, mert több erőfeszítést kíván meg, mint a régi szokásaid fenntartása. Mindig könnyebb egy megszokott utat járni.  Amikor látod, hogy   megszokott út nem vezet jó eredményre, akkor biztos lehetsz benne, hogy változtatnod kell, különben ugyanazt az eredményt kapod. Minden erőfeszítésed idővel meghozza a gyümölcsét. Mert nehezebbnek tűnhet elmenni minden héten a piacra vásárolni és minden nap frissen főzni, de ha cserébe energikusabb vagy, nincsenek emésztési problémáid, erősebb az immunrendszered és így elkerülnek a betegségek, nem kell orvoshoz, patikába járni, ideális a testsúlyod és kiegyensúlyozottabb leszel - ami javítja az emberi kapcsolataidat is - , akkor megéri a befektetett energia:) Sok kitartást kívánok az életmódváltáshoz Legyen 2019 a legjobb éved:) szertetettel: Kati

Vegán piskóta recept

2018. december 29. VegaNinja 

Amikor meglátogatom a szüleimet, anyukám ezzel a piskótával szokott várni. Ez a változat nem olyan szivacsos és könnyű, mint a hagyományos verzió, de nekem ez jobban is ízlik. Azóta már kifejlesztette a gluténmentes verziót, abban a liszteket Szafi édessütemény lisztjére cserélte ki. Meggyel és dióval készítve is nagyon finom! Hozzávalók: 17 dkg fehér liszt 8 dkg teljes kiörlésű tönkölyliszt 1 csomag sütőpor 1 mokkás kanál szódabikarbóna 8 evőkanál olaj 2,5 dl növényi tej 10 dkg gyümölcscukor 1 db citrom leve A száraz összetevőket összekeverjük, majd a folyékony hozzávalókkal együtt összedolgozzuk.  Sütőpapirral bélelt tepsiben nagy lángon készre sütjük. Meggyet, más gyümölcsöt, étcsokidarabokat, olajos magokat keverhetünk bele. The post Vegán piskóta recept appeared first on VegaNinja.

Meleg mogyorós ital (vegán)

2018. december 20. VegaLife 

Meleg mogyorós ital (vegán)Hideg téli napokon simogatja a testet és a lelket ez a finom, meleg ital, ami néhány hozzávalóból könnyen elkészíthető. Karácsonykor is meglepheted vele szeretteidet. Ha igazán sűrű italt szeretnél, akkor jobb, ha a növényi tejet te magad készíted el hozzá, Ha viszont nem akarsz azzal semmi időt tölteni, akkor egyszerűen csak végy egy doboz növényi tejet (amelyiket legjobban szereted). Szükséged lesz pár kanálnyi mogyorókrémre (ritkaság tudom, de ez esetben a legjobb a törökmogyoró krém, nem a világosbarna földimogyorókrém), pár csepp vanília esszencia és édesítéshez valami szirup, mint agavé vagy datolya, de ha csak por jellegű édesítőd van otthon, mint xylit vagy gyümölcscukor, az is jó lesz. Házilag készíthető növényi tejek közül ajánlom a zabtejet ami sokkal dúsabb, mint bármelyik bolti verzió. Ráadásul a mogyorókrém és a zabtej jól harmonizál egymással. Második verzióként esetleg a kókusztej házi elkészítését ajánlom. A recept: Hozzávalók: - 1/­­2 liter növényi tej - pár csepp vaníliakivonat - édesítéshez agavé szirup - 2-3 evőkanál törökmogyoró krém/­­vaj   Elkészítés: Tudom, hogy ritkaságszámban lehet kapni boltokban törökmogyoró krémet/­­vajat, de mi is elkészíthetjük, ha egy bögrényi mogyorót a lehető legkrémesebbre aprítjuk, daráljuk. Ha nem tudnánk krémesre darálni, akkor sincs gond, mert a növényi tejjel rövid ideig felfőzve, majd átszürve a mogyoródaraboktól, meglesz a szükséges íz. Tehát ha van otthon törökmogyoró krém vagy vaj, akkor a turmixgép poharába kanalazzuk, rácsepegtetjük a vaniliát és az agavé szirupot, majd felöntjük meleg növényi tejjel. Addig turmixoljuk, míg az egész szépen elegyedik. Ha nem nagyon erős a turmixgép, érdemes a növényi tejet előbb beletenni, aztán belekanalazni a mogyorókrémet. Pohararkba töltjük és a tetejére mehet vegán tejszínhab vagy megszórhatjuk karobbal, vagy fahéjjal vagy kakaóval.

Egyszerű tejmentes, tojásmentes karácsonyi sütemény

2018. december 13. Élj harmóniában 

Egyszerű  tejmentes, tojásmentes karácsonyi sütemény Itt a karácsonyi időszak... ilyenkor a  legtöbb háztartásban már nézegetik a sütemény recepteket, tervezik az ebédeket, vacsorákat...  Azt tudjátok rólam, hogy nem szeretek órákat állni a konyhában és pepecselni,de szeretem a finom és minőségi ételeket:)  A mai recept egy gyorsan, egyszerűen elkészíthető Karácsonyi hangulatot árasztó süteményem receptje. Ezt a sütit a Gyertyafényes Karácsonyi Jógagyakorlásra készítettem a jógásainknak, elég nagy sikere volt:) Hozzávalók 2 bögre teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt  2 bögre fehér tönkölybúzaliszt  1 bögre teljes értékű barna nádcukor 1 csomag sütőpor 2/­­3 bögre kókuszzsír 1 tk. szódabikarbóna vanília (vagy vaníliás cukor) fahéj csipet reszelt szegfűszeg 3 közepes alma 2 narancs  1 citrom  3 marék dió 1 bögre víz  mazsola (elhagyható) Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj:) Az előkészítéshez mosd meg a gyümölcsöket és az almákat pucold is meg. 1 almának vedd ki a magházát és vágd cikkekre, a többit reszeld le. A narancsnak reszeld le a héját és a levét nyomd ki. A citrom héját is reszeld le.  A diót aprítsd darabokra  - én kézzel szoktam ezt csinálni - egy maréknyit tegyél félre belőle a díszítéshez. A liszteket, sütőport, szódabikarbónát, cukrot és a fűszereket keverd össze egy tálba. Keverd hozzá a narancs és citrom héjat is. Majd egy másik tálba keverd össze a narancslevet, egy  pici citromlével, a vízzel és a kókuszzsírral. Figyelj rá, hogy a kókuszzsír folyékony állagú legyen - ha lemerevedett a kókuszzsír én meleg vízzel szoktam összevegyíteni, hogy felolvadjon és azt a vizet öntöm a tésztához. Keverd össze a száraz és nedves hozzávalókat, majd tedd hozzá a reszelt almát, a diót és ha szeretnél mazsolát rakni bele azt is. Az egészet finoman keverd el - figyeld a tészta állagát, mert attól függ mennyi leve volt a narancsnak, lehet több vagy kevesebb víz kell majd. A masszát öntsd bele egy kikókuszzsírozott, lisztezett tepsibe. A tetejére helyezd el az almaszeleteket és a félretett diódarabokat.  180 fokon süsd addig,  amíg jók átsül és szép arany színe lesz. (kb 30 perc) Jó étvágyat hozzá:) szeretettel Kati

Karácsonyi kalács-muffin

2018. december 12. VegaLife 

Karácsonyi kalács-muffinGasztroajándék vagy vendégváró falat, ünnepre készülő egyedi reggeli vagy hétvégi kényeztető falatok, mindegy is mi az indok hogy elkészítsük a kalács-muffinokat. Kelt tésztából, kakaósan és vaníliásan, megédesíthetjük velük a napjainkat. Különlegesen finom egy forró ital kíséretében. A recept Hozzávalók: -  20 dkg teljes kiőrlésű liszt -  30 dkg fehér liszt - 8 dkg xylit/­­nyírfa cukor/­­gyümölcs cukor (ki mivel édesít) -  7 dkg folyékony kókuszzsír -  4-5 dl növényi tej - fél kávéskanál só - pár csepp vanília kivonat - karob vagy kakaó    Elkészítés: Fontos figyelnünk arra, hogy a konyhában, ahol készítjük a tészát, jó meleg legyen. Ne legyen huzat se. Az élesztőt a kenyérsütő üstjébe morzsoljuk, és a 8 dkg édesítőszerből egy keveset beleteszünk, majd ráöntjük a felmelegített (kézmeleg) növényi tejet. Megvárjuk, míg az élesztő a tej felszínére kel vagy elegyedik. Ezután hozzáadjuk a többi tejet, cukrot, sót. Ezt követően a teljes kiőrlésű lisztet szórjuk bele, majd a kókuszzsírt, végül a fehér lisztet. Dagasztó programot választunk. Kenyérsütő gép nélkül mi is összekeverhetjük - a tészta akkor jó, amikor a kézi dagasztás során már elválik az edény falától és hólyagos. Minél több hólyagok keletkeznek a tésztában, annál könnyebb lesz. Ha kézzel dolgozunk, akkor kilisztezett edénybe, konyharuhával letakarva meleg helyen kb. 1 órát pihentetjük, kelesztjük a tésztát. Mielőtt a konyharuhával letakarjuk, a tetejét is szórjuk meg egy kevés liszttel. Amikor megdagadt, a tésztát két részre választjuk. Az egyikhez annyi karobot vagy kakaót keverünk, hogy szép barna színe legyen. Elképzelhető, hogy egy picit ezt a tésztát tovább kell édesíteni. Ez azon is múlik, ki mennyire édes szájú. Ha szükséges, még egy kis nyírfa cukrot keverhetünk hozzá. A két különböző színű tésztából 1-1 evőkanállal lecsípünk és ezt tesszük a muffinformákba.Érdemes legalább kókuszzsírral jó alaposan kikenni a muffinformát és egy pici liszttel megszórni. Ha tehetjük és sütőpapírral ki tudjuk bélelni a formát, akkor nem szükséges kikenni. Én muffinpapírt tettem, de nem volt szerencsés megoldás, mert nehéz volt a papírt leszedni a muffinokról. A muffinokat ismét letakarva meleg helyen kelesztjük fél órát. Nagyjából 25 perc alatt lassú tűzön készre sül.  Miután megsült, és már nem olyan meleg, rácsra tesszük. Ez is lehet vendégváró édesség, egy tea vagy valamilyen forró ital mellé. 

Erdei gyümölcsös-joghurtos chia puding

2018. november 20. VegaLife 

Erdei gyümölcsös-joghurtos chia puding Ha reggelire készíted, szuper reggelid lesz szuper hozzávalókkal. Ha desszertként tálalod, akkor pedig szuper édesség. Szuperlativuszokban beszélve elmondhatom, hogy szuper, ha chia pudingot fogyasztasz, mert a chia mag egészséges élelmiszer, gazdag ásványi anyagokban, mint a vas, foszfor, magnézium, réz és különösen a kalcium, Magas rosttartalménak  köszönhetően lassítja a szervezetben a szénhidrátok lebontását és cukorrá alakítását, így megelőzi az étkezések utáni hirtelen vércukorszint-emelkedést. Ezáltal lelassítja és megelőzi a diabétesz okozta gyulladások kialakulását is.  A chia magban található rost igen nagy mennyiségű folyadékot képest megkötni, zselésedik, és a gyomorban térfogata megnő, ezáltal fogyasztója hosszabb ideig érzi magát jóllakottnak, így kevesebb kalóriát fogyaszt. A chia magban megtalálható fehérjék szintén segítenek az étel utáni sóvárgás leküzdésében és az evés mérséklésében, így az kiváló összetevője bármilyen diétás étrendnek. A chia magról bebizonyították, hogy képes csökkenteni a vérben a trigliceridek és az LDL vagy rossz koleszterin szintjét, miközben növeli a HDL avagy jó koleszterinét. Segít kontroll alatt tartani a vérnyomást, csökkenti az inzulinrezisztenciát és az artériás gyulladásokat, hozzájárul a hasi elhízás csökkentéséhez, mindezek által védi a szív egészségét, megelőzi az agyvérzést és a szívrohamot. (forrás chia-mag.com) A recept Hozzávalók: - 20 dkg erdei gyümölcs mix - 250 ml növényi joghurt - 3 ek chiamag - Datolya vagy agave szirup vagy valamilyen egészségesebb cukorpótló - Díszítéshez kókuszreszelék vagy kókuszcsipsz   Elkészítés: Egy evőkanálnyi gyümölcsöt félre teszünk, a többit botmixerrel vagy turmixgéppel összedolgozzuk, hozzáadjuk a joghurtot. Amikor kész a gyümölcsös joghurt, hozzákeverünk kb. 2 ek szirupot (édes íz igénye szerint többet is lehet) és a chiamagot. Jól átkeverjük, majd hűtőbe tesszük, hogy megszívja magát nedvességgel. Tálalás előtt kókuszcsipsszel és pár szem erdei gyümölccsel díszítjük.    

Idény zöldségek, gyümölcsök - november

2018. október 27. Élj harmóniában 

Idény zöldségek, gyümölcsök - november Az egészséges táplálkozás cikksorozatban részeltessen írtam arról, milyen élelmiszereket érdemes fogyasztani (itt olvashatod a teljes cikket). Az egyik hasznos tanács, hogy lehetőség szerint az aktuális szezonnak megfelelően táplálkozzunk -  ez segíti a testi-lelki egyensúly megteremtését.  Minden évszaknak megvannak a maga sajátosságai. Amennyiben az adott évszakban figyelembe veszed az étrended kialakításánál, az aktuálisan fellelhető idény zöldségeket, gyümölcsöket a táplálkozásoddal segíteni tudod , hogy a természettel összhangba kerülj.  PL. A narancs kifejezetten meleg égövi gyümölcs, mert hűti a testet amivel hőségben nagyon jó szolgálatot tesz a test számára. Nem szerencsés azonban, amikor télen narancsot eszegetünk, mert ugyan van benne C vitamin, de a testre hűsítő hatással van. Így nem, hogy segítene télen a test hőjének fenntartásában, de le fogja csökkenteni. Célszerű, ha a közelben termelt, szezonnak megfelelő bio (vegyszermentes) zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztod, hogy támogasd tested természetes folyamatait. Így az általad fogyasztott ételek, frissek, természetes körülmények között növekedtek, értek meg, nem kezelték őket nagy mennyiségű mesterséges vegyszerekkel és mesterséges fénnyel. Az ilyen zöldségek, gyümölcsök vitamin, tápanyag és nyomelem tartalma is magasabb. Ha a szezonalitásnak megfelelően táplálkozol, a környezetet is kíméled. Nem kell sok ezer kilométerről szállítani az élelmiszereket és támogatod a helyi termelőket:) November hónapban, a valóban földet művelő termelőknél az alábbi zöldségek, gyümölcsöket találhatod

Évente 209 ezer milliárd forintnyi étel végzi a szemétben, az összegnek már a fele véget vetne a világ éhezésének

2018. október 17. Hírek 

Az összes gyümölcsnek, zöldségnek, gumós- és gyökértermésnek csaknem fele szemétbe kerül.

Őszi töltött kelt tészta

2018. október 10. BioBrigi 

Őszi töltött kelt tésztaAz ovis szüreti mulatságra kellett valamit kitalálni. Az első változat zsömle tésztából formálódott, azután az óvónő javaslatára töltöttem meg. Nem nehéz elkészíteni, inkább csak pepecs munka van vele. Két változatban készült el végül, baracklekváros és mákos-baracklekvárral töltött formában.  Kevés időm volt rá, mert a gyerekekért délre megyek az oviba, de erős hátszéllel éppen készen lettem a négy tepsivel. Nem magamat szeretném fényezni, tudom, hogy a magam erejétől akár két tepsit is odaégettem volna. :) De a templom építés jutott eszembe, hogy a Jó Isten tud adni bölcsességet, gyorsaságot, még akár az ilyen "zöldségekre" is. Mert ez azért egy templomhoz képest gyurma művészet. :) II. Mózes 35:30-36 És monda Mózes az Izráel fiainak: Ímé az Úr név szerint hívta el Bésaléelt, a Húr fiának Urinak fiát, a Júda nemzetségéből. És betöltötte őt Istennek lelkével, bölcseséggel, értelemmel és tudománynyal minden mesterségben: Hogy tudjon kigondolni mindent a mit aranyból, ezüstből és rézből kell csinálni; És foglalásra való köveket metszeni, és fát faragni; és minden mesterséges munkát végezni. Azontúl alkalmatossá tette arra is, hogy tanítson, mind ő, mind Aholiáb az Akhiszamák fia, a Dán nemzetségéből. Betöltötte őket bölcseség lelkével, hogy tudjanak mindenféle faragó, és kötő, és hímző munkát készíteni, kék és bíborpiros, karmazsinszínű és lenfonálból, és takácsmunkát, a kik készítenek ilyenféle munkát és kigondolnak mesterműveket... Hozzávalók: 60 dkg liszt (tönköly teljes kiőrlésű és fehér fele-fele arányban) 5 dl növényi tej (mandula volt) 3 púpos evőkanál méz, vagy 3 ek gyümölcscukor, ha vegánt szeretnénk 2 ek olivaolaj 2 g élesztő 1 csipet vaníliapor 1 nagy csipet só kenéshez pl. kevés szójajoghurt töltelékhez: 3 ek mák,  150 g sűrű baracklekvár Kenyérsütő gép keverő edényébe tettem a hozzávalókat, a géppel megdagasztattam. Fél órát kelesztettem. Közben a mákot megdaráltam, és a lekvár felével összekevertem.  A tésztát két részre vettem szét, az egyiket kinyújtottam kb. fél cm vastagságúra.  A szélén vágtam 7 db vékony csíkot, amiből majd az inda lett. Illetve 7 kis nudlit szőlőszárnak. A többi tésztát felkockáztam éles késsel. Olyan 3x3 cm-es darabokra. Nekem 7 db szőlő lett ebből az adagból, de kb. akkorák voltak, mint a tenyerem és az ujjaim együtt.  A kis kockákra kiskanállal rákanalaztam a tölteléket. Amikor a mákos elfogyott, a maradékra baracklekvár került. A kockákkal a lekvárt igyekeztem jól bevonni és viszonylagos gömböt formázni. A gombócokat egymás mellé raktam a sarokból indulva. A hajtás került mindig alulra. Első sorba egy, másodikba kettő, harmadikba három, negyedikbe négy. Azután a gombócok alá félig beigazítottam a "szőlőszárat", és rákanyarítottam az indát. A tetejét megkentem joghurttal (Nem szabad hígítani!). A második adagot vékonyabbra nyújtottam, késsel szőlőleveleket formáztam, megkentem. Egy-egy adag kb. 40 percet kelt, majd kb. ugyanennyit sült közepes hőfokon a sütőben.

Ingyen kap gyümölcsöt, aki arra jár - lesz belőle magyar módi?

2018. szeptember 26. Hírek 

Megfejtették a kutatók a belilult narancs rejtélyét

2018. szeptember 26. Hírek 

Sokan találgatták, mitől változhatott meg ennyire a brisbane-i zöldségboltban vásárolt gyümölcs színe.

5 élelmiszer, amit soha nem szabadna a turmixgépbe tenned

2018. szeptember 6. Hírek 

Élelmiszerek, amelyeket nem szabad a turmixgépbe tenni! A turmixgép nagyon sok étel elkészítésekor hasznos szerkezet, mert pár másodperc alatt finom gyümölcslevet, zöldségkrémeket, vagy akár húsból készült pástétomot is össze lehet hozni. Azonban vannak olyan alapanyagok, élelmiszerek, amit tilos a robotgépbe tenni, mert akár tönkre is mehet a készülék. 1. Forró folyadék Sosem szabad például forró […] The post 5 élelmiszer, amit soha nem szabadna a turmixgépbe tenned appeared first on Filantropikum.com.

Ismét megostromolták a Bastille-t - ezúttal a zöldség és gyümölcstermelők

2018. augusztus 23. Hírek 

Persze ez a csata más volt, mint a nagy francia forradalmat elindító 1789-es ostrom, amely az akkor ott álló börtön ellen irányult. Ezúttal sokkal békésebbek voltak a ,,hódító csapatok. Semmi mást nem akartak, mint valódi áron, kiváló minőségű, Franciaországban termett gyümölcsöket és zöldségeket eladni.

Minden harmadik európai gyümölcs vagy zöldség túl csúnya, hogy piacra kerüljön

2018. augusztus 19. Hírek 

Egy friss kutatás szerint a gazdák azért termelnek többet, mert egy csomó étel a kukába kerül a külseje miatt.

Egyszerű vegán karácsonyi sütemény

2018. december 13. Élj harmóniában 

Egyszerű  vegán karácsonyi sütemény Itt a karácsonyi időszak... ilyenkor a  legtöbb háztartásban már nézegetik a sütemény recepteket, tervezik az ebédeket, vacsorákat...  Azt tudjátok rólam, hogy nem szeretek órákat állni a konyhában és pepecselni,de szeretem a finom és minőségi ételeket:)  A mai recept egy gyorsan, egyszerűen elkészíthető Karácsonyi hangulatot árasztó süteményem receptje. Ezt a sütit a Gyertyafényes Karácsonyi Jógagyakorlásra készítettem a jógásainknak, elég nagy sikere volt:) Hozzávalók 2 bögre teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt  2 bögre fehér tönkölybúzaliszt  1 bögre teljes értékű barna nádcukor 1 csomag sütőpor 2/­­3 bögre kókuszzsír 1 tk. szódabikarbóna vanília (vagy vaníliás cukor) fahéj csipet reszelt szegfűszeg 3 közepes alma 2 narancs  1 citrom  3 marék dió 1 bögre víz  mazsola (elhagyható) Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj:) Az előkészítéshez mosd meg a gyümölcsöket és az almákat pucold is meg. 1 almának vedd ki a magházát és vágd cikkekre, a többit reszeld le. A narancsnak reszeld le a héját és a levét nyomd ki. A citrom héját is reszeld le.  A diót aprítsd darabokra  - én kézzel szoktam ezt csinálni - egy maréknyit tegyél félre belőle a díszítéshez. A liszteket, sütőport, szódabikarbónát, cukrot és a fűszereket keverd össze egy tálba. Keverd hozzá a narancs és citrom héjat is. Majd egy másik tálba keverd össze a narancslevet, egy  pici citromlével, a vízzel és a kókuszzsírral. Figyelj rá, hogy a kókuszzsír folyékony állagú legyen - ha lemerevedett a kókuszzsír én meleg vízzel szoktam összevegyíteni, hogy felolvadjon és azt a vizet öntöm a tésztához. Keverd össze a száraz és nedves hozzávalókat, majd tedd hozzá a reszelt almát, a diót és ha szeretnél mazsolát rakni bele azt is. Az egészet finoman keverd el - figyeld a tészta állagát, mert attól függ mennyi leve volt a narancsnak, lehet több vagy kevesebb víz kell majd. A masszát öntsd bele egy kikókuszzsírozott, lisztezett tepsibe. A tetejére helyezd el az almaszeleteket és a félretett diódarabokat.  180 fokon süsd addig,  amíg jók átsül és szép arany színe lesz. (kb 30 perc) Jó étvágyat hozzá:) szeretettel Kati

Adventi naptár - 24 nap Karácsonyig egy élhetőbb környezetért

2018. november 25. Élj harmóniában 

Adventi naptár  - 24 nap Karácsonyig egy élhetőbb környezetértKözeledik az év vége, az év utolsó hónapja. December elsejétől 24 nap lesz Karácsonyig.  Első körben annak érdekében , hogy a karácsonyi időszakra tudatosan fel tudj készülni és feszültségektől mentes legyen ez az időszak, egy korábbi bejegyzést ajánlok a figyelmedbe:  http:/­­/­­eljharmoniaban.blogspot.hu/­­2015/­­11/­­keszulj-karacsonyra-legy-karacsonykor.html A karácsonyi felkészülésnek sokaknál része az adventi naptár is:) Ilyenkor sokan kezdenek az Adventi naptár felfedezésébe - ablakokat nyitogatni, dobozokat, kis zsákokat bontogatni -  kinek csokoládét, kinek aprócska játékokat, mogyorót, aszalt gyümölcsöt vagy éppen kedves szerelmes üzenetet rejt az adventi naptár. Purusával a férjemmel, mi is minden évben készítünk Nektek adventi jóganaptárat annak érdekében, hogy ez a 24 nap valamilyen módon segítse az egyéni fejlődéseteket és talán kicsivel jobbá tegye az életeteket. Akik rendszeresen látogatják az oldalt, tudják  hogy a blogon szoktam írni a tudatos, környezetbarát életmódról és igyekszem megannyi hasznos megoldást, praktikus ötletet is adni nektek. Talán tapasztalod, hogy egyre több felé hívják fel a figyelmet arra, hogy baj van. A Föld egyre rosszabb állapotban van és egyre kevésbé élhető. A bolygónkért, Te, én, mi tudunk a legtöbbet tenni.... Harrison Ford a minap a nemzetközi klímacsúcson mondta az alábbi mondatot: "A természetnek nincs szüksége az emberre, az embernek van szüksége a természetre." Intelligencia szükségeltetik ahhoz, hogy lássuk, amit eddig tettünk nem lett jó az eredménye. Ha szeretnénk egy másik eredményt, egy élhetőbb Földet, akkor feltétlenül fontos, hogy megváltoztassuk a szokásainkat, azt amit eddig csináltunk és ahogyan eddig gondolkodtunk ...  nem elég várni, reménykedni, nem elég elolvasni egy cikket, nem elég megosztani, nyomni egy like-ot, aláírni egy petíciót vagy gondolni ez nem az én dolgom.... Mindannyian felelősek vagyunk, Te is és Én is felelősek vagyunk. Tegyél Te is az egészségesebb, élhetőbb környezetért, mert ez Rajtad múlik!   Minden apró kis változtatás sokat számít... Az idei Adventi Jógakalendár fókuszában a környezeti tudatosság, a környezetvédelem áll.  Az idei kalendárium különlegessége, hogy több mint 24 napra szóló praktikus tanácsot, tudatosabb életvitelt segítő ajánlást tettünk bele.  Vezess be az életedbe néhány apró változást, mert ezzel óvod a családod egészségét, a környezetedet, a Földet, a saját életedet. Élj egy kellemesebb, egészségesebb, harmonikusabb , erőszakmentesebb világban.  Amennyiben a téma érdekel bővebben egy teljes cikksorozatot olvashatsz róla a blogon: http:/­­/­­eljharmoniaban.blogspot.com/­­2015/­­08/­­elj-tudatosan-harmoniaban-onmagaddal-es.html Vízhasználat http:/­­/­­eljharmoniaban.blogspot.com/­­2015/­­08/­­elj-tudatosan-takarekoskodj-vizzel.html Elektromosság http:/­­/­­eljharmoniaban.blogspot.com/­­2015/­­09/­­elj-tudatosan-takarekoskodj-az.html Szemetelés http:/­­/­­eljharmoniaban.blogspot.com/­­2015/­­10/­­elj-tudatosan-szemetelj-okosan.html Fűtés http:/­­/­­eljharmoniaban.blogspot.com/­­2015/­­11/­­elj-tudatosan-melegedj-okosan.html Boldog ünnepeket, kellemes tapasztalatokat és élhetőbb környezetet kívánunk:)  Szeretettel: Kati és Purusa

Nincs elég hely, hogy egészségesek legyünk

2018. október 27. Hírek 

Ha mindenki egészséges étrendet akarna követni, nem lenne számukra elegendő zöldség és gyümölcs a világon.

Szokások...

2018. október 20. Élj harmóniában 

Szokások...Ha kiegyensúlyozott, boldog harmonikus az életed, békés az elméd, teljesen egészséges vagy, jól érzed magad a bőrödben  és jól működnek az emberi kapcsolataid, nincsenek az életedben feszültségek, konfliktusok, akkor ne olvass tovább, mert nagy valószínűséggel jó amit csinálsz... Ha nem vagy elégedett azzal, amit most tapasztalsz az életedben, akkor be kell látnod, ha ugyanazt csinálod amit eddig, annak ugyanaz lesz az eredménye, tehát fontos, hogy változtass azon amit mostanáig csináltál. Az életben a szokásaid hatással vannak a tudatodra, s ezáltal meghatározzák azt is, hogyan gondolkodsz a dolgokról, hogyan érzékelsz bizonyos szituációkat, milyenek a reakcióid, milyen a közérzeted, az egészségi állapotod és az energiaszinted.  Sajnos manapság ki-ki kialakítja a saját világát és egy idő után a magának emelt falak börtönében találja magát... Egy embert a szokásai határoznak meg és a szokásainkat az alakítja milyen társulásban vagyunk... kikkel, mikkel vesszük körbe magunkat, kire hallgatunk, kinek a könyvét olvassuk, milyen filmeket nézünk, etc... Változást az életedben, egészségedben, emberi kapcsolataidban, közérzetedben és a személyiségedben csak úgy tudsz kialakítani, ha megváltoztatod a korábbi dolgaidat, szokásaidat. Hiszen ugyanannak a dolognak, ugyanaz lesz az eredménye. Ha mindent úgy csinálsz mint korábban, ne reméld, hogy bármi is megváltozik. Gondold át milyen céljaid vannak, és nézd meg mely szokásaid támogatják a céljaid elérését, és gondold át, mely szokásaid amik távolabb visznek a céljaidtól. (egy adott élethelyzetben, egy döntés előtt gondold végig, hogy ha megteszed akkor az jót hoz-e neked és jót hoz-e másoknak. Kifejezetten kedvezőtlen, rossz szokások: - Dohányzás, alkoholfogyasztás, kávé fogyasztás - Helytelen táplálkozás (nem friss ételek fogyasztása, elhízás, rendszeres diétázás, kevés zöldség és gyümölcs fogyasztás, késő esti étkezés, túl sok zsíros, cukros, fűszeres, húsos étel etc.) - Kevés alvás, késői fekvés, késői kelés - Állandó aktivitás, pihenés, feltöltődés hiánya - Stressz, aggodalom, szorongás - Merengés a múlton - Düh, bosszankodás és haragtartás - Kevés testmozgás - Szerencsejáték - Túl sok idő töltése a tv és internet előtt - Túl sok anyagi dolog felhalmozása, gyűjtése - Negatív emberek társaságában lenni - Napi minimum kétszeri tisztálkodás mellőzése - Tisztátalan, rendetlen környezet A rossz szokásoktól úgy tudsz megszabadulni, hogy helyettük új, jó egészséget, harmonikus életet támogató szokásokat alakítasz ki. Majd lépésről lépésre mindig egy egy szokásodat, szeretettel, türelemmel próbáld megváltoztatni fokozatosan.  A jó szokások elősegítik, hogy egészségesen, kiegyensúlyozottan, harmóniában élj Önmagaddal és a környezeteddel. Néhány kifejezetten kedvező,  jó szokás : - Kelj reggel időben - Táplálkozz egészségesen és mértékletesen - Tanulj meg szívből adni - egy kedves mosolyt, jó szót, elismerést vagy éppen egy tál ételt - Sétálj minden nap a természet közelében, friss levegőn - Feküdj le időben - Szánj időt pihenésre, feltöltődésre - Maradj a jelenben - Ne morogj, ne mérgelődj - Élj alkohol és cigaretta nélkül - Használd kevesebbet az internetet, televíziót - Keresd olyan emberek társaságát, akik pozitív hatással vannak rád - Tartsd magad távol a  negatív, lehúzó emberektől - Légy nyitott és rugalmas - Gyakorold az elégedettséget - Ügyelj a tisztaságra a tested és a környezeted tekintetében is  Az új, jó szokások bevezetése az éltedbe eleinte nehéznek tűnhet, de utána a kitartásod meghozza gyümölcsét és megtapasztalhatod az egészségesebb, harmonikusabb életet.  Először kezd az egyszerűbbekkel. Minél több szokásodat alakítod át kedvezőre, annál könnyebb lesz a nehezebben alakítható szokásokat is változtatnod, ahogy változik a tudatod segíti a kedvező tulajdonságok fejlődését.   Pl.: nehezebb elérni, hogy ne dühöngj  - de ha tiszta rendes a környezeted, tiszta minőségű friss ételeket eszel, lekerülöd a negatív embereket, naponta sétálsz friss levegőn, időbe lefekszel és korán kelsz, garantálom, hogy meglepetten tapasztalod, hogy az ingerültséged, dühöd jelentős mértékben lecsökken.  Sok szeretetet, türelmet  kitartást kívánok az új szokásaid kialakításához:) szeretettel: Kati

Magyarország kivi- és fügehatalom akar lenni

2018. október 13. Hírek 

A klímaváltozás előnyei: Zalából jön a déli gyümölcs, már a minisztérium is lelkes.

Ha minden almafajtát megkóstolnánk, az több mint negyven évig tartana

2018. október 3. Hírek 

Napi egy almával számolva. Az eredendő bűn ősi gyümölcse, mi? De melyik is volt az a több tízezer almafajtából?

Évente 50 millió tonna élelmiszer megy a kukába, a Tesco inkább eladná

2018. szeptember 26. Hírek 

Eddig 850 ezer csomag szépséghibás gyümölcsöt és zöldséget adott el.

Szilvakrémes sütemény (nyers, vegán)

2018. szeptember 12. VegaLife 

Szilvakrémes sütemény (nyers, vegán) A nyarat a dinnye miatt szeretem, a nyár végét a nagy barackok miatt, az őszt pedig a szilva miatt. Emlékszem, Magyarországon is még karácsony előtt néhány héttel is találtam magyar szilvát piacon akkor, amikor enyhe volt a tél kezdet. Őrizgettem a balkonon, letakarva karácsonyig, hogy aztán jó kis szilvakrémlevest készítsek gesztenyehabbal. Ehhez a sütihez is piacon szereztem a szilvát, igaz, egészen más tipusú piacon. Itt úgy hívják, hogy carboot-sale. Az emberek az autójuk csomagtartójából árulnak mindenféle dolgot, ami már nem kell az otthonukban. Ezeken az alkalmakon van egyetlen egy zöldség-gyümölcs árus. Nos, tőle veszem a gyümölcsöt április végétől október végéig. Mivel ezek a carboot sale alkalmak kültéri helyszínen vannak (legalább is, a mi városunkban), ezért sajnos télen nem tudok tőlük vásárolni. Szeretem a mienket, mert nagyobb tételben is tudok venni gyümölcsöt, zöldséget, úgy pedig olcsóbb. Ehhez a szilvához is úgy jutottam, hogy egy ládával vettünk. Általában spanyolból érkezik az árú, legalább is a dobozokon általában rajta van a származás. Az eper és alma jön leginkább brit földről. Ugyanakkor egyfajta lutri, hogy épp milyen portékájuk van. No, minden esetre most nem főztem a szilvából levest, meghagytam nyers süteménynek. Két alkalomból is. Egyik este néhány barátunk jött hozzánk, rá 1-2 napra pedig egy gluténmentesen étkező barátnőmnek adtam minitortát szülinapjára. Mindkét alkalommal jól bevált volt. Tehát tortát, süteményt is lehet belőle készíteni, attól függően, milyen alakba tesszük a sütemény alapját és rá a krémeket. Miért együnk /­­ készítsünk nyers süteményt? Sok rost tartalma és a benne lévő természetes cukortartalma miatt egészségesebb édesség források. Mazsolának/­­datolyának köszönhetően édes finomság, cukor hozzáadása nélkül. Mivel nem kerül sor hevítésre, vitaminokban, ásványi anyagokban és enzimekben gazdag édességről van szó.  Azért fontosak az enzimeket a nyers ételek által a szervezetbe juttatni, mert  jó emésztést és anyagcserét biztosítanak. Lehetővé teszik a tápanyagok (vitaminok, nyomelemek, ásványi anyagok, fehérjék, szénhidrátok, zsírok és olajok) szervezetbe kapcsolását. Hőkezelés hatására azonban (kb. 55°C fok felett) lebomlanak, és ezek hiányában a különböző tápanyagok vagy nem is hasznosulnak, vagy a szervezet saját tartalékaiból kell a szükséges enzimeket előállítania (ami például a hasnyálmirigy természetellenes túlterheléséhez vezet). A recept A desszert alapja Hozzávalók: -  kb. 2-3 nagyobb bögre olajos magvak, mogyorófélék (pl.dió, lenmag, mogyoró) -  datolya és/­­vagy mazsola -  víz   Elkészítés: Az olajos magvakat és mogyoróféléket külön külön jó alaposan megdaráljuk pl. kávédarálóval. A datolyát felaprítjuk, meleg vízbe beáztatjuk, majd ha felpuhult, a vizet leszűrjük róla és gyorsraprító gépben pépesre daráljuk. Ha csak mazsolával dolgozunk, azt is beáztatjuk, hogy felpuhuljon, majd a vizet leszűrjük róla és hozzákeverjük a mag őrleményhez. Egy kevés vizet adunk még hozzá, ha szükséges ahhoz, hogy egy nagy gombócot tudjunk formálni ebből a masszából. Ha csak egy fajta mogyoró/­­diófélével dolgozunk, akkor úgy is elkészíthetjük, hogy először nagyjából összeaprítjuk a géppel a mogyoró/­­diófélét, majd hozzáadjuk a megáztatott datolyát/­­mazsolát és tovább őröljük az aprító géppel addig, míg eggyé tapad össze. Egy tortaformát vagy egy tepsit és folpackkal kibélelelünk és az aljába nyomkodjuk a nyers tésztát. Hűtőbe tesszük, míg a másik két krém elkészül. A  szilvás krém receptje Hozzávalók: - 2-3 bögrényi nagyon érett szilva (fagyasztott is lehet)           (Bármelyik fajta barack jó: besztercei, ringló, president, stanley stb.) - meleg vízben áztatott datolya (kb 1/­­2  bögrényi) - max. 1 dl víz - 4-5 ek útifűmaghéj   Elkészítés: Vegyük elő a turmixgépet (vagy egy erős aprítógépet) és a fentieket az útifűmaghéj kivételével tegyük bele. Indítsuk el, és ha a szilvából szilvaszósz lett, akkor kb 4-5 evőkanálnyi útifűmaghéjjal is turmixoljuk össze. Hagyjuk állni. Nagyjából negyed óra múlva kenhető állagú  krém lesz belőle. Ha nem elég szilárd ahhoz, hogy kenni tudjuk, még némi útifűmaghéjat keverjünk hozzá (fakanállal is átkeverhető). A kész krémet egyszerűen elkenjük az őrölt magokból készült tésztán. Hűtőben tároljuk további munkálatokig.   A világosabb hab receptje Hozzávalók: - 1/­­2 bögrényi dióféle  vagy mogyoróféle - 1/­­2 bögrényi meleg víz - 1-2 ek áztatott mazsola vagy datolya - 1 ek útifűmaghéj - 1/­­2-1 bögre magozott szilva   Elkészítés: A diófélét és a mazsolát beleszórjuk a turmix gépbe  (ha van lehetőségünk a diófélét előáztatni, még jobb), meleg vizet öntünk rá és összeturmixoljuk. Hamar egy tejföl-szerű állagot kell kapjunk. Ehhez turmixoljuk a szilvát. Végül hozzáadunk kb. 1 ek útifűmaghéjt, átkeverjük, majd a sütemény tetejére simítjuk.  Végső műveletként szilvakarikákkal vagy fél szilvaszeletekkel diszítjük. Tálalásig hűtőben tároljuk.    

Hogyan kezdj neki az erdőjárásnak? - jó tanácsok kiránduláshoz, túrázáshoz

2018. augusztus 29. Élj harmóniában 

Hogyan kezdj neki az erdőjárásnak? - jó tanácsok kiránduláshoz, túrázáshozAz ember mindig is része volt a természetnek, elválaszthatatlanok vagyunk egymástól. A régi korok embere sokkal inkább összhangban élt a természettel, mint  a mostani modern kori ember. Igazi belső harmóniát csak olyan közegben tudsz tapasztalni, ami maga is harmonikus. A városi forgatag sajnos nélkülöz minden harmóniát, ezért a  városi emberek tapasztalják is magukon a felpörgetettséget, nyugtalanságot, túl sok gondolatot, túl sok fizikai aktivitást.  Amikor  körülötted nincs harmónia, akkor Neked is nélkülöznöd kell a harmóniát.    A legideálisabb közeg éppen ezért az, amikor a természetben vagyunk. Megfigyelted már az elméd mennyivel békésebb, amikor éppen kirándulsz egy erdőben? Ha egy békés, nyugodt környezetben vagy, akkor az elméd is békésebbé, nyugodtabbá válik. A harmónián túl nagyon fontos az is, hogy milyen az életenergia szinted. Észrevetted már, hogy amikor egész nap kint vagy a szabadban  pl. erdőben kirándulsz vagy akárcsak egy kertben üldögélsz kevésbé merül ki a szervezeted és nyugodtabb vagy, mint amikor egész nap ülsz egy levegőtlen, napfény nélküli irodában?  Pránával (életenergiával vagy ahogy a kínaiak mondják chi-vel )  a legkönnyebben úgy tudod feltölteni a szervezetedet, ha kimész a természetbe, erdőkön, mezőkön sétálsz. Minél távolabb vagy a világi nyüzsgéstől, annál inkább tudsz  töltődni .  Szeptemberben az időjárás még nagyon kellemes ahhoz, hogy sok időt tölts a szabadban.   Arról, hogyan növelheted az életenergia szinted egy korábbi bejegyzésben már részletesen írtam itt olvashatod. A japánok évek óta kutatják az általuk "erdőfürdőzésnek" hívott jelenség hatásait az emberi szervezetre. Számos kutatásuk támasztja alá, hogy az erdőben eltöltött néhány óra sétálgatás után normalizálódik a keringés, a légzés. Erről részletesebben a hvg oldalán olvashatsz egy cikket itt. Ugyan jómagam pici gyerekkorom óta járom az erdőket, nagyon régóta túrázok, kirándulok, sok mindent rutinból csinálok, de itt is nagyon fontos a tudatosság. Néha látok olyanokat, akik valami kis strandpapucsban, szandálban elindulnak kirándulni és mennek csak úgy minden nélkül felfelé  egy sziklás hegyoldalban  - az erdőben nem lesz minden harmadik sarkon egy benzin kút vagy mini ABC -  sajnos ez nagyon kockázatos és balesetveszélyes.  Ha nem készülsz fel tudatosan egy túrára, könnyen lehet, hogy a remélt csodás élmény helyett, egy rakat maradandó rossz élménnyel térsz haza - eltévedés, időjárási szélsőségek (elázás, leégés, hőguta) , feltört láb, sérülések, kiszáradás miatti kimerültség, éhség, ingerültség, feszültség, esetleg fájdalmak vagy rettenetes izomláz, szétszakadt ruha, etc. Sokszor derült már ki számomra, hogyan sokan nem annyira tájékozottak abban, mivel, hogyan érdemes készülni egy kirándulásra, túrára. Régóta tervezek egy bejegyzést a témában íme, megszületett. Nagy szeretettel próbáltam összefoglalni mindent, ami a túrázáshoz, kiránduláshoz szükséges - útvonal, ruházat, lábbeli, hátizsák, étel-ital, etc..  Ezzel a bejegyzéssel abban szeretnék segíteni neked, ha kedvet kapnál egy kis kiruccanáshoz a természetbe, egy kis kiránduláshoz, túrázáshoz,  akkor ennek hogyan kezdj neki.  A kirándulás jó dolog és sokan kirándulnak, de nem árt erre is tudatosan felkészülni. Van néhány apróság, amire ha figyelsz, sokat segíthet abban, hogy a kirándulás élvezetes legyen, igazi élmény és teljesen fel tudj töltődni.  Túraútvonal Jó, ha előre megtervezed a fizikumodnak és a társaid állapotának megfelelően, milyen útvonalon fogsz haladni, utánanézel az mennyire könnyű vagy nehéz terep, hány km és mennyi időt vesz igénybe. Az interneten sokfelé találhatsz komplett útvonal ajánlatokat - a jövőben tervezek én is komplett túra útvonalakat közzétenni.  Fontos, hogy szerezz be a tervezett útvonalhoz egy megfelelő aktuális turista térképet. Az erdőkben nagyon sokfelé vannak útvonalak, elágazások és nem mindig egyértelmű merre kell továbbhaladni, ezért jó, ha van nálad egy térkép. A túra útvonalakat sokszor módosítják, alakítják, ezért a legjobb, ha a legaktuálisabb térképpel vágsz neki a túrának. Előre tervezd meg azt is, hogy a túra kiindulási pontját, hogyan tudod jól megközelíteni és visszafelé az érkezési ponttól hogyan jutsz majd haza.  Nézd meg és írd fel magadnak a busz és vonat menetrendeket.  Ne felejtsd el magaddal vinni a BKV bérletedet is, mert az Budapest közigazgatási határáig érvényes.  Érdemes a túrázás előtt megnézni milyen időjárás várható azon a környéken. Ha nagyon rossz időt jósolnak, hatalmas viharokat, akkor inkább tegyétek át a túrát másik napra.  Ruházat Válassz jól szellőző, ellenálló anyagból készült kényelmes ruházatot. Öltözz rétegesen - az erdőben általában jóval hűvösebb van. Akár egy adott túrán belül is változhat az időjárás is, vagy egy hegy északi oldalán sokkal hidegebbet fogsz tapasztalni, mint a pl. a déli vagy a nyugati oldalon. Ha árkokban, szurdokban mész teljesen más lesz a hőérzeted, mint pl. a hegygerincen. A nadrágnál jó, ha hosszú, mert védi a lábad, de nyári hőségben ideálisak a variálható, felhajtható, lezipzárazható nadrágok. Ha nagyon nagy a hőség, ideális lehet a rövidnadrág is annak érdekében, hogy ne izzadj be.  Érdemes magaddal vinni hosszú ujjút - még a legmelegebb nyárban is van nálam hosszú ujjú póló. Ha hűvösebb az időjárás jó, ha van nálad polár vagy valami melegebb pulóver - én szeretek mellényt is hordani hűvösben, mert az is jól variálható. Komolyabb, hideg időjárásban pedig elengedhetetlen a kabát. Nálam mindig van a zsák aljában egy pici helyet foglaló esőkabát és a hátizsákomra egy esővédő - ha egyszer csak elered, ezek nagyon jó szolgálatot tesznek.  Kislány korom óta nem nagyon megyek kirándulni kendő és sapka nélkül sem. Részben mert a tested hőjének jelentős része a fejeden távozik, így ha a fejed nincs fedve, könnyen lehet, hogy fázni fogsz. A másik dolog, hogy Édesapám mindig mondta, hogy a sapka fontos - így nem esnek a fejemre mindenféle dolgok fentről, nem másznak be a bogarak a hajamba és az esetleges pókhálókon is könnyedebb az átjutás:) Végezetül pedig néhány szó a zokniról. Soha ne vágj neki egy túrának valami olcsó, egyszerű vékony kis pamut zokniban, mert hosszú időre szerezhetsz bőrsérüléseket, szép nagy vízhólyagokat. Egy jó túra zokni eleve biztosítja, hogy ne nagyon törje fel a lábad a cipő, valamint elvezeti a nedvességet, nem mozog el a lábadon túra közben. Ideális a gyapjú és szintetikus anyagok keverékéből készített túra zokni, a lábbelidhez igazítva - pl nyári túracipőhöz más zoknira lesz szükséged, mint egy téli túrabakancshoz, etc.. Lábbeli A túrázás legfontosabb kelléke a megfelelő cipő kiválasztása. Sokszor látok nyáron kirándulókat, akik pl megálltak a Hármashatárhegynél vagy Dobogókőnél és egy könnyű kis hétköznapi szandálban vagy akár strandpapucsban vágnak neki a környező útvonalaknak.  A nem megfelelő lábbeli nem csak hogy kényelmetlen lesz, de balesetveszélyes is. Nagyon fontos, hogy a túrázáshoz használt cipő jól tartsa a lábad, jól tapadjon, könnyű és kényelmes legyen. A hazai terepeken ideális, ha rugalmasabb talpú cipőt választasz. A legtöbben nem tudják, de a nagyon profi stramm kinézetű túrabakancsok legnagyobb része magashegységekhez van kitalálva, nagyon merev a talpuk, ezáltal ideálisak sziklás talajhoz. A hazai kiránduló útvonalakhoz nem jó egy túl merev talpú, nehéz bakancsot választani, mert csak fájni fog a lábad benne. A túrabakancs, túracipő, trekkingcipő kiválasztásnál a legfontosabb szempont a kényelem. Ne felejtsd el, hogy minimum 1 számmal nagyobb lábbelit vegyél, mert ha éppen jó rád a túrabakancs, akkor főleg ha már délutánra bedagadt a lábad, hegyről lefelé jövet elképzelhető, hogy sérülni fog a lábujjad. Én a Salomon túracipőire esküszöm, mert évtizedek óta ezzel foglalkoznak, nagyon kényelmesek, könnyűek, strapabíróak és még egyikről sem hallottam, hogy bárkinek feltörte volna a lábát:) Nyáron érdemes nyári túracipőt választani, ami jól szellőzik. Ősszel és tavasszal jó, ha vízálló bakancsot választasz. Téli túrákhoz, pedig ideálisak a bélelt meleg bakancsok. Mielőtt túrázni indulsz, győződj meg arról is, hogy a lábkörmeid elég rövidek-e. A hosszú lábköröm komolyan meg tud nyomódni és nagy fájdalmakat tud okozni. Lehetőleg ne közvetlenül túra előtt vágj körmöt, mert ha esetleg megsérül a lábat, akkor fájdalmas lesz a túra alatt. Néhány nappal a túrázás előtt érdemes időzíteni a körömvágást, így ha esetleg valami sérülés keletkezik, lesz ideje begyógyulni.  Étel és ital Klastrom-forrás (Klastromkút) Egy kirándulás elképzelhetetlen megfelelő folyadék és élelmiszer utánpótlás nélkül. Gondold át előre, mekkora távra mész, mennyi ideig fogsz túrázni, lesz-e közben vízvételi lehetőség ( pl. források, falvak). Ha melegebb nyári időjárás van, azt is kalkuláld bele, hogy sokkal több folyadékra lesz a szervezetednek szüksége. A túra során igyál rendszeresen. Sokan csak azért fáradnak el gyaloglás közben, mert nem ittak eleget. A folyadék utánpótlására a legideálisabb a tiszta minőségű víz - hűvösebb időjárásban pedig az, ha termoszban gyógyteát, fűszeres teákat viszel magaddal. Divatosak az ilyen mindenféle izotóniás italok - akik ismernek, tudják, hogy távol tartom magam a műdolgoktól. Lehet, hogy jók, de majd beszélgetek azokkal, akik ezeket isszák 40 év múlva, hogy vannak:) Élelmiszernek olyat csomagolj, ami nem romlik - ideális ilyenkor a hús és tejtermékmentes étrend. Egy tökmagkrémes szendvics a nagy melegben kevésbé romlandó, mint egy sajtos vagy sonkás szendvics. Mi túra előtt, általában frissen főzünk gabonából és hüvelyesből készült ételt zöldségekkel (pl rizs, dhál, subji) és dobozban visszük magunkkal.  Van, amikor pogácsát vagy muffint sütök az útra. Ezen felül mindig van nálunk valamilyen müzli szelet féle,  szezámszelet,  aszalt gyümölcsök, magvak.  Jó lehet ilyenkor a keksz, a sós ropi, sokan szeretnek csokoládét vinni, mert kevés helyet foglal és sok kalóriát ad - nyáron a hőségben a csokit nem ajánlom, mert elolvad:)  Vihetsz magaddal almát is - folyósabb gyümölcsöket nem ajánlom kiránduláshoz.  Jó, ha van nálad valamilyen cukor, amivel gyorsan energiához juttathatod a szervezetedet.  Hátizsák Ne túl nagy méretű és könnyű túrazsákot válassz. Érdemes egy jó túrazsákot beszerezni, mert egy kis háti tarisznyában elfér mindened, de ha kényelmetlen a hátadon, akkor a túra élményéből sokat el fog venni.  Mindent a hátizsákba tegyél, nem érdemes külön keresztbe kis táskát, oldaltáskát vinni magadon, mert csak nehezíti a közlekedést és adott esetben balesetveszélyes is lehet, ha beakad valahová. Vigyél magaddal mindent, ami szükséges, de itt is érvényes jóga elve aparigraha - ne birtokolj a szükségesnél többet. Ne tedd tele a zsákodat fölösleges dolgokkal, amik csak foglalják a helyet és plusz súlyt jelentenek végig a túra alatt. Legyen nálad minden, ami kell és minél könnyebb a hátizsákod, annál könnyebben tudsz majd vele gyalogolni. Néhány apróság, amik nélkül én nem szoktam útra kelni Legyen nálad elegendő papír zsebkendő, vagy akár külön wc papír is. Az erdőben ne keres nyilvános wc-t, csak keress egy számodra szimpatikus helyet, bokrot. Hasznos, ha van egy iránytűd, segít tájékozódni, hogy a térképen mikor merre mi találhatóJ Ha nyári hőségben mész kirándulni - és nem végig erődben leszel - érdemes naptejet használni, nehogy megégj. Ha szeretnél fényképeket készíteni, akkor legyen nálad fényképezőgép vagy a telefonod. Bicska, zsebkés - ideális, ha le kell valamiből vágni valamit, vagy egy botot szeretnél magadnak a kiránduláshoz helyben készíteni. Amennyiben többfunkciós, pl a rajta lévő nagyító szuper a térképen található apró részletek megtekintéséhez. Toll, papír - szeretem ha vannak nálam. Részben bármikor lehet, hogy valahol találsz olyan kiírást, amiből valamit le szeretnél írni, vagy jön egy jó ötlet vagy valakitől hallasz valamit, amit jó lenne megörökíteni.  Ha szükséged van szemüvegre pl távollátáshoz feltétlenül vidd magaddal - elszomorító, ha azért maradsz le a csodás panorámáról, mert otthonfelejtetted.  Érdemes vinni a hátizsákban egy váltó zoknit is magaddal. Célszerű valamennyi kis egészségügyi csomagot vinni magaddal. Én ebbe nem vagyok túl erős, nálam csak néhány ragtapasz van:) de mindig tervezek venni egy jó kis elsősegély csomagot. A túrabot is sokaknak nyújt segítséget - pl. 82 éves Édesapám naponta járja az erdőket, de egy lépést sem tenne a botja nélkül. Neki még klasszikus túrabotja van, ami a Nagypapámé volt, tele jelvényekkelJ Ha úgy érzed, neked hasznos lehet egy jó kis bot, szerezz be egyet. Én nem használom, mert zavar, hogy nem szabad a kezem - ha nagyobb a testsúlyod, gond van az ízületeiddel vagy idősebb vagy, akkor mindenképpen jó dolog. Amennyiben a szemed érzékeny a fényre és a túra egy része olyan szakaszon halad, akkor feltétlenül vigyél magaddal napszemüveget. Ha egész napos túrát tervezel és van rá esély, hogy sötétedni kezd, mindenképpen legyen nálad lámpa. Én fejlámpát hordok magamnál, mert biztonságosabb, így a kezeimet bármikor könnyedén tudom használni pl. kapaszkodásra, de egy kézi elemlámpa is jó.  Néhány jó tanács az erdőjáráshoz Ne szemetelj. Mindig vidd haza magaddal azt, amit elvittél az útra, ne dobálj szét az erdőben semmit. Mi a szemetet külön kis zacskóba szoktuk gyűjteni a hátizsák oldalsó zsebében. Az erdőben ne rohanj, élvezd a természet csodáit. Nyugodtan állj meg egy-egy csodát nyújtó szépségnél, pihenj meg, ha elfáradtál. Ne legyél teljesítmény kényszeres, ne a rohanásról szóljon az erdőjárás. Gyűjtsd az élményeket, élvezd a szépet és mindazt, ami gyönyörködteti a szíved, a szemed és a lelked.  Az erdő megannyi élőlény otthona. Ezt mindig tartsd tiszteletben, légy kedves, illedelmes vendég. Ne hangoskodj, lehetőleg ne zavard meg az ott élő élőlények nyugalmát. Ne piszkáld, zaklasd, bántsd az utadba kerülőket - pl bogarakat, pókokat, növényeket, etc. A növények csodaszépek természetes élőhelyükön, ne bántsd, ne tépd le őket. Ha bárkivel találkozol az erdőben légy kedves, udvarias. Én mindig, mindenkinek szoktam köszönni. Ha valaki bajba kerül, mindig légy segítőkész.  Erdőben tilos tüzet gyújtani, kivétel az erre kijelölt helyeken. Kerüld a tűzgyújtást az erdőben - még a kijelölt helyeken is. Ha feltétlenül szükséges szigorúan tartsd be a tűzgyújtás szabályait. http:/­­/­­erdotuz.hu/­­tuzgyujtasi-szabalyok/­­ Ha bármi baj történik, próbálj nyugodt maradni. Tudatosan gondold át, mit kell tenned, kérj segítséget, hívd a szükséges hatóságokat.  A mértékletességet, fokozatosságot itt se felejtsd el, ne akarj első nagyon nagy távot, nehéz hátizsákkal megtenni. Kezd egy kisebb terheléssel, és ahogy a szervezeted szépen kezd hozzászokni a kilométerekhez és a zsákcipeléséhez úgy tudsz majd nagyobb távokat megtenni.  Ne felejtsd el, a kirándulás, túrázás lényege, hogy szép és kellemes élményeid legyenek, hogy békéssé váljon az elméd, hogy közelebb kerülj a természethez és hogy pránával töltsd fel a szervezeted, nem pedig az, hogy valami távot, km-t, hegycsúcsot  teljesíts vagy kitegyél valami postot egy közösségi média oldalára. Örömteli kirándulást kívánok:) szeretettel Kati

"Maximális az ellátás a levekben és bővőlködő a szeretet"

2018. augusztus 20. VegaLife 

Ahogy korábbi írásomban beszámoltam róla, idén nyáron férjemmel közösen egy eldugott, kis, észak-szerbiai falucskában, Crna Bara-n (magyarul Fekete-tó) egy 10 napos léböjt táborban vettünk részt. Az egész tábor ideje alatt kimondott éhséget nem éreztünk, ha egyszer-kétszer reggel vagy este meg is kordult a gyomor, valóban nem hiányzott az étel, az ételbe harapás is csak inkább a tábor vége felé, amikor már táboron kívüli illatok hatása jobban beindította a megszokott ételekre való gondolást. A lényeg viszont, hogy üdén, frissen éreztük magunkat a táborozás ideje alatt és után is, valamint bizonyos egészségügyi problémáktól megszabadultunk. Egyben segített egy hatalmas erős lépést megtenni annak érdekében, hogy amennyire csak lehet tényleg növényi táplálékokat fogyasszunk. (A tábor hatására kezdtem el olvasni a 80/­­10/­­10 könyvet  Dr. Douglas N. Graham-től.) Nehéz időszakon voltunk túl, ha csak az elmúlt pár évet tekintem, hiszen az új ország (Anglia), új környezet, új szokásokat hozott. Szerettünk volna egészségesebb szokásokat kialakítani, amihez szintén hozzásegített a tábor. Vidám táborozók és dolgozók közös csoportképe Hazatérésünk óta jó néhány ember mondta, hogy egész máshogy nézünk ki, egészségesebb kinézetünk van, mintha megfiatalodtunk volna (ajánlom a tábort botox helyett minden nőnek is). A táborozás során igyekeztem több emberrel beszélgetni, különösen, hogy a táborozók zöme már járt léböjt táborban, és nekik egészen más élmény a visszatérés miatt is az idei tábor. Érdekelt a tapasztalatuk, amit eddig éltek át a táborok során. Kiváncsi voltam, vajon mi vezérli vissza ide azokat az embereket, akik már léböjtöztek egyszer-kétszer vagy akár ötször is. Ezekről a tapasztalatokról is szeretnék idővel beszámolni, de a mostani írásomban szeretném megosztani a Kedves Olvasóval a léböjt tábor tulajdonosával készített interjút. Sajnos a léböjt tábornak jelenleg nincs weboldala, pedig jelenlegi világunkban a legtöbb ember kezében ott van a ragadós okos telefon, ami által könnyebben rátalálhatnának erre a táborra. Többek között ezt próbálom pótolni a léböjt táborról szóló bejegyzéseimben, akár csak ezzel az interjúval. A tábor tulajdonosa, Német Antal, szerbiai származású magyarul és szerbül mondhatni anyanyelven beszélő egy gyermekes, ötvenes éveiben élő családapa, aki - bátran mondhatom - nem nyerességvágyból tartja fenn a táborokat, gyakorta a saját fizetéséből is besegítve annak működésébe. Célja, hogy minél több ember egészségesen távozzon egy 10 napos léböjt tábor után, valamint a táborok segítségére szolgáljanak az embereknek a helyes és egészséges életmód rátalálására, megerősítésére.  A táborban - mialatt a léböjtöt ő is velünk folytatta - szorgalmasan intézte a táborral járó szervezési feladatokat, s a nehezebb fizikai munkát sem vetette meg. Mi sem mutatja jobban, hogy a vele tartott interjúmat három különböző alkalommal tudtuk csak megejteni. - Hol és mikor kezdődött a léböjt tábor gondolata? 2005-ben Siposné Szécsi Ilona ötletére bólintottam. Mikor kérdeztem, mi minden kell, mondta, hogy sok répa, cékla és más zöldségek, gyümölcsök. Így kaptam az alkalmon és ezeket is ültettem. Az első léböjt tábor hét napos volt, egész más körülmények közt, mint most. Azóta sokat fejlődött és most is fejlődik a hely. Ezen a táboron kb. 17 résztvevő volt. Nagyon jól sikerült, áldott kis csapat volt. Jókedvű volt mindenki, kellemeseket beszélgettünk. Egy szobába aludtam az egyik táborozóval, aki a tüdejére kapott kemoterápiát a tábor előtti időszakban. Megfogta a szívem, amikor könnyes szemekkel mondta a tábor végén, hogy ő csak egy táborba jött, de nem csak fizikai egészségére szolgált, hanem lelkileg is sok támogatást kapott. A képen: Német Antal és Siposné Szécsi Ilona, akik nélkül a tábor nem jöhetett volna létre és a táborozók közé élénkséget hozó Rebeka, aki a tulajdonosnak és feleségének, Évinek a kislánya. - Évente hány alkalommal rendeztek ilyen léböjt tábort? Évente általában kétszer van átlagosan. Egy szabadkai származású, Németországban élő segítségünk van, de ő iskolába jár most. Volt, amikor három tábor is volt egy évben, mindig nyaranként vagy nyárhoz közeli időpontban. Most építünk át egy épületet, ahol a körülmények lehetővé teszik majd a hűvösebb időszakokban is a táboroztatást. Az első évben 7 napos, utána pedig 10 napos volt mindegyik tábor. - Miért 10 napos a tábor? A vese tisztítás 5 nap,  máj tisztítás 5 nap, így hatékonyabb, mint a 7 napos periódus. - Más táborok is szerveződnek itt? Nyers ételek tábor is szokott lenni. Öt éven keresztül elég sok ember jött el, a legutolsó táborban közel 50 fő vett részt. Itt inkább bemutató jelleggel történik minden. A valós munkacsapat mellé beengedtünk néhány embert a konyhába, akik szintén segítettek és így tanulták is az ételek elkészítését, mindeközben kint is volt egy bemutató szakács. Aszalványok, csírák, öntetek, salátafélék készülnek, de semmi tűzhely használat nem történik. Gyerektábort is szerveztünk az idei évben és szeretnénk ebből is rendszert csinálni szegény gyermekek számára, akiknek a szülei nem engedhetik meg, hogy akár egy táborba elküldjék gyereküket. Ez a tábor teljesen ingyenes volt számukra, vegetáriánus konyhával. Sok gyermek érkezett túlsúllyal, s mivel itt sokat mozogtak, reggeli torna, játékok a friss levegőn, kézműves foglalkozások, így több gyermek is fogyott a táborozás során. A táborból hazaérve ők kérték, hogy otthon is fogyasszanak több zöldséget, gyümölcsöt. A tábor, ingyenes volt ezeknek a gyerekeknek és környékbeli adományokból sikerült az élelmet előteremteni. Sokan segítettek gyümölccsökkel, zöldségekkel és önkéntes munkákkal is. - Milyen eredményeket tudsz felidézni az elmúlt évek táboraiból? Közel 1200 ember fordult meg eddig, különféle bajokkal, problémákkal. Például egy 40 éves németországi nő úgy érkezett, hogy mindkét lába nagyon dagadt volt, szívproblémával is küzdött. Tisztítókúrázott, kezeltük a lábát vérkeringést serkentő hidroterápiával és 10 nap alatt leapadt a lába. Következő alkalommal már úgy jött a táborba, hogy nem volt feldagadva a lába. Valakinek fülzúgása volt, ami lecsendesedett és ritkábbá vált. Más személyek hátfájással érkeztek és távozáskor már nem fájt nekik. Egy hölgy térdfájással érkezett és a hetedik napon már a tótól, ami három kilométer, szinte futott vissza a táborba, nem gyalogolt. Hihetetlen, de valóság! Volt, akiknek nem lehetett gyermekük, nem jött össze, hiába próbálkoztak. Nem szerettek volna hormonális kezeléseket kapni. 4-5 személynek is volt olyan tapasztalata, hogy a léböjt tábor után gyermekáldásban részesültek. Van olyan, aki már a gyermekével jön vissza léböjtözni. Egy asszony csuklóját nem tudta hajlítani az érkezés napján, a 10 nap alatt pedig elérte, hogy tudta mozgatni a keze fejét gyönyörűen. Sokan érkeztek az évek során a táborokba úgy, hogy nagyon maguk alatt voltak, de mi mindig igyekszünk mindenkit szeretettel körbe venni. Valaki könnyes szemmel számolt be a tábor végén arról, hogy olyan szeretetet érzett itt, amit gyermekkorában édesanyjától kapott. Más valaki igen magas vérnyomással érkezett (180-190) és 10 nap alatt leesett a vérnyomása szép lassan (110-re), úgy, hogy nem szedett gyógyszereket és nem lett rosszul. A holland-német határ közeléből jött egy táborozó meglehetősen magas koleszterinszinttel, az orvosok sem tudtak már mit kezdeni vele, léböjtözés után még a nyers táborban is maradt egy darabig. Mikor hazament és vérvizsgálatot végeztek nála, az orvosa teljesen ledöbbent, hogy a koleszterinszintje normalizálódott. Meg is kérdezte, hogy mi történt, mivel az előző egy évben a gyógyszeres kezelés jóformán semmit sem hatott. A páciens elmondta neki, hogy itt járt a léböjt táborban. Ő a következő évben is eljött és anyagilag hozzásegítette a tábort az újabb fejlesztési lehetőséghez. Volt olyan tábor, ahol 96 vendég sereglett össze, később pedig volt egy tábor, ahol 60 német jött el. - Mit gondolsz, mi a tábor titka? A jó Isten áldását látom. Mi is igyekszünk mindent beleadni, hogy szeretettel vegyük körbe a vendégeket, beszélgetni velük, hasznos időket tölteni velük. Német vendégek azért is szeretnek ide járni, mert elmondásuk szerint a tábor tulajdonosa sok helyen nincs velük, én meg ott vagyok köztük, én is léböjtözöm, figyelek rájuk, együtt töltjük az egész napot. - Ha egy nem hívő ember, egy nem keresztény jön el, hogyan tudja itt jól érezni magát? Alapból egy jó légkör van itt. Az előadások, áhitatok is jó hatást gyakorolnak az emberekre, akárcsak a közös beszélgetések is. Egy nem hívő számára az első néhány nap talán szokatlan lenne, de eddig mindenki jól feltöltődve távozott vallási hovatartozástól vagy gondolkodásmódtól függetlenül. - Kiknek ajánlod a léböjt tábort? Szinte mindenkinek, aki nyitott erre. Nem anyagi szempontból tekintve, de minden embernek fontos lenne évente egy ilyen tisztító kúra, mert amit az élelmiszeripar előállít, amit a boltokban vásárolni lehet, rengeteg tartósítószert, méreganyagot tartalmaz, bizonyos környezetszennyezettségi befolyások is ártalmasan érnek bennünket. Szervezetünk sok idegen és méreganyaggal találkozik, aminek a következménye a sok allergia, daganatos megbetegedés, betegségek, különféle izületi fájdalmak. Az élelmiszer termelés nem olyan állapotban van napjainkban, mint régen. Mindent vegyszereznek. Különösen az állati eredetű táplálékot fogyasztók magas számú méreganyagokat juttatnak a szervezetükbe. A bemérgezett ételek okozzák a legtöbb egészségügyi problémát. - Mennyire szenvedtél meg az első léböjt táborod alkalmával? Ma már 26 éve vegetáriánus vagyok, tehát akkor is vegetáriánus voltam, de arra emlékszem, hogy nagyon szenvedtem a hátfájásomtól abban az időben. Masszírozás sem igazán segített. Szerencsére többen jöttek hátfájással az első táborra, és ahogy nekik, úgy nekem is elmúlt a hét nap alatt. Pedig akkor még béltisztító formulák nélkül csináltuk ezt a léböjt tábort. A végefelé volt egy kisebb rosszul létem, de nem viselt meg. A képen Német Antal, a tábor vezetője, épp fekete-levesét fogyasztja. Köztünk járt, velünk léböjtölt. Mindenkihez volt egy-egy kedves szava, nap mint nap érdeklődött hogy létünk felől. - Mi a jövőképed a táborra nézve? Tisztában vagyunk vele, hogy a tábor körülményei továbbra is fejlesztésre szorulnak. Ha minden igaz, jövőre már öt felújított szobánk lesz. Mindenki házakban van elszállásolva most is (kivéve a lakókocsisokat), de ezek régies vályog és téglaházak. Egy kivételével mindegyiknek van fürdőszobája. Szeretnénk legalább 10-14 felújított szobával működni. - Ha valaki azt mondaná, lehet három kívánságod és teljesül, mi lenne az a három? Elsődlegesen, hogy az épületeket fel tudjuk újítani, legalább 10 szoba legyen meg. Második, több munkatárssal tudjunk dolgozni és több szolgáltatást nyújtani. Harmadik pedig, hogy több vendég legyen, a fenntartás miatt is. Eddig a saját jövedelmemből is hozzá kellett tenni, hiszen az eddigi bevételek az évi költségeket, úgy mint épületadók, rezsiköltségek, takarítás, stb. még nem tudta lefedni egészében. De nagyon bízok abban, hogy a jó Isten ezután is megsegít. - Ha valaki támogatni, segíteni szeretné a tábort, milyen eszközökre van a legnagyobb szükség a további fejlődéshez? Ahogy említettem, tervben van több fürdőszobás szoba kialakítása, amihez mosdó, tusoló, csempe, wc és törölközőtartó kell. Tervben van, hogy térkővel a tábor további útvonalait, sétányait lefedjük. Az egyik épülethez lemeztetőre is szükség van. A szobákat szeretnénk egységes, egészséges ágyakkal, matracokkal, párnákkal és takarókkal felszerelni. Szeretnénk egy miniatür szanatóriumot kialakítani, amihez tégla, tető és nyílászárók is szükségesek lennének. Ha az épületek szobái rendben vannak, radiátorokkal és központi fűtéssel szeretnénk őket őszi és tavaszi használatra is felkészíteni, de nyilván ezt megelőzően még sok lépés áll előttünk. Szeretnénk egy kisebb autóba (pl. Suzuki) is beruházni, megkönnyítve ezzel a beszerzéshez szükséges utak üzemanyag és fenntartási költségeit, mert jelenleg egy öreg (több, mint 10 éves) furgon áll minden út rendelkezésére. (A táborról bővebb felvilágosítást nemeta@tippnet.rs e-mail cimen kaphatunk.) Jelenleg minden adománynak örülünk, hogy az egyszerű körülményeinket még jobbá tegyük. Egyszerűek a körülmények, de annál maximálisabb a levekben az ellátás és bővölködik a szeretetben.

Tizenhétmilliárd kiló zöldséget és gyümölcsöt dobnak ki évente az unió polgárai

2018. augusztus 14. Hírek 

A pazarlást illetően nagy különbségek vannak a különböző tagállamokban.


Az összes 'gyümölcs' találat megjelenítése »


Szerintünk ez is ízleni fog ...

Hibát talált oldalainkon? Segítsen a javításában! Mondja el nekünk!



Hiányol valamit oldalainkról? Javasoljon új tartalmakat vagy funkciókat!



Észrevétele van? Küldje el!