élelmiszer receptek - Vegetáriánus receptek

Még kapható a második,
      bővített kiadás!

Még kapható! Bliszkó Viktor: Vegetáriánus receptek; második, bővített kiadás



Próbálja ki, biztosan ízleni fog!

Kukoricapuding

Kapros töksaláta - vegán

9 különleges pite a gluténmentes almástól a spenótos-fokhagymásig

Rózsavizes limonádé










élelmiszer receptek

Így javítanának a franciák a hazai állatjóléti normákon

2024. június 11. Prove - a világ vegán szemmel 

Új állatjóléti címkézési rendszer javaslata merült fel Franciaországban. Az ANSES élelmiszeripari ügynökség nemcsak az adott állatot és annak életkörülményeit vizsgálná, hanem a szülők esetében is megtenné ugyanezt. Így biztosítanák, hogy a szaporító gazdaságokban élő állatok is megfelelő bánásmódban részesüljenek. Franciaország kísérletet tesz arra, hogy javítsa a hazai haszonállatok helyzetét. Hogy sikerrel járnak-e, lényegében szinte kizárólag… The post Így javítanának a franciák a hazai állatjóléti normákon appeared first on Prove.hu.

Florida az első amerikai állam, ahol betiltottak egy fontos élelmiszeripari innovációt

2024. június 6. Prove - a világ vegán szemmel 

Az állam kormányzója májusban írta alá a törvényt, aminek következtében másodfokú kihágásnak számít, ha valaki sejtalapú húskészítményt értékesít vagy állít elő. Ezzel a lépéssel Florida az első amerikai állam, ahol betiltják a sejtalapú húsokat. Mindeközben Dél-Koreában létrehoztak egy szabályozásmentes zónát a laborhúsok fejlesztésének felgyorsítása érdekében. Július elsején lép hatályba az a törvény, amely megtiltja Florida… The post Florida az első amerikai állam, ahol betiltottak egy fontos élelmiszeripari innovációt appeared first on Prove.hu.

Mégsem valósul meg az aggályos polipfarm?

2024. június 4. Prove - a világ vegán szemmel 

Évek óta próbálkozik egy spanyol cég, a Nueva Pescanova polipfarm létrehozásával, de a kanári-szigeteki kormány hallgatott az állatvédőkre. Visszadobták a vállalat környezeti hatástanulmányát, és további érveket várnak a cégtől. Azt kell bizonyítaniuk, hogy a tenyészet nem lenne környezeti és közegészségügyi kockázati faktor. Ismét felizzott a vita a Nueva Pescanova élelmiszeripari cég poliptenyésztési terveit illetően. A… The post Mégsem valósul meg az aggályos polipfarm? appeared first on Prove.hu.

Ömlik az EU-s pénz a fenntarthatatlan állattenyésztésbe

2024. május 23. Prove - a világ vegán szemmel 

Az Európai Unió 2013-ban a mezőgazdasági támogatások 80 százalékát az állattenyésztésbe öntötte, és a helyzet azóta nem sokat változott. 2022-ben az uniós agrárszubvenciók mintegy fele továbbra is az állati eredetű élelmiszerek előállítását könnyítette meg. Szakértők szerint ez még mindig túlságosan sok. Az Európai Unió jócskán tett azért, hogy előnyösebb helyzetbe hozza az állattenyésztőket a növénytermesztéssel… The post Ömlik az EU-s pénz a fenntarthatatlan állattenyésztésbe appeared first on Prove.hu.

Átfogó elemzés bizonyítja: a vegán alternatívák akkor is előnyösebbek, ha feldolgozottak

2024. május 9. Prove - a világ vegán szemmel 

A London School of Hygiene and Tropical Medicine kutatói szerint az ő szisztematikus áttekintésük az első, amely a növényi alternatívák előnyeire vonatkozó szakirodalom eredményeit elemzi. A környezettudatos és a fenntartható étkezés elterjedésével nemcsak a teljes értékű növényi élelmiszerek, de a feldolgozott, alternatív fehérjeforrások is egyre többször kerülnek a vizsgálódás középpontjába. Mivel számos termék feldolgozott, ami… The post Átfogó elemzés bizonyítja: a vegán alternatívák akkor is előnyösebbek, ha feldolgozottak appeared first on Prove.hu.

Bármit teszünk, a mikroműanyag már ott van az étrendünkben

2024. május 7. Prove - a világ vegán szemmel 

A mikroműanyagok szinte mindenki étrendjében megtalálhatók, teljesen függetlenül az illető étkezési szokásaitól. A nanométeres részecskék pedig akár a sejtjeinkbe is behatolhatnak, ami komoly egészségügyi aggályokat vet fel. Annak hallatán, hogy egy adag mikroplasztik lesz a vacsora, talán senkinek nem jön meg az étvágya. Pedig egy friss kutatás szerint akármit is csinálunk, a mikroszkopikus méretű műanyagszemcsék… The post Bármit teszünk, a mikroműanyag már ott van az étrendünkben appeared first on Prove.hu.

Kevesen ismerik, pedig ez a zöldség a jövő élelmiszere a szakemberek szerint

2024. április 27. Hírek 

Ennek a jól termeszthető zöldségnek sokkal kedvezőbb hatása van az egészségünkre, mint a már elterjedt rokonainak.

Több lesz a húsmentes recept a holland élelmiszermárkák csomagolásán

2024. április 19. Prove - a világ vegán szemmel 

Egy holland állatvédő szervezet, a Wakker Dier elérte, hogy egyes élelmiszermárkák lecseréljék a termékeik csomagolásain szereplő felhasználási javaslataikat. A cégek rábólintottak, hogy ezeknek az ajánlásoknak a fele húsmentes recept legyen, ezzel ösztönözve a holland lakosságot arra, hogy több növényi alapú ételt fogyasszanak. Sikerrel zárult a Wakker Dier kampánya. A holland állatvédő szervezet rávett ugyanis hét… The post Több lesz a húsmentes recept a holland élelmiszermárkák csomagolásán appeared first on Prove.hu.

Mi az a műhús, és kell-e tőle tartanunk?

2024. március 24. Prove - a világ vegán szemmel 

Valóban közeleg a műhús kora? Egészségesebbek vagy egészségtelenebbek a növényifehérje-alapú helyettesítők a vörös húsnál? Mi a helyzet a környezetvédelmi szempontokkal? Ezekre és sok más kérdésre adunk választ ebben a cikkben. Egyre több szó esik a közbeszédben az állati eredetű élelmiszerek fenntarthatóságáról mind etikai, mind környezetvédelmi, mind egészségügyi szempontból. Ezzel egy időben egyre többen fordulnak a… The post Mi az a műhús, és kell-e tőle tartanunk? appeared first on Prove.hu.

Így étkeznek Svájcban: egyre látványosabb a növényi alapú termékek iránti kereslet

2024. március 18. Prove - a világ vegán szemmel 

Egy felmérés alapján a svájciak többsége a klímaügyi előnyök miatt voksol egyre többször a növényi alapú helyettesítőkre. A válaszadók több mint negyede nyilatkozott úgy, hogy havonta többször is fogyaszt növényi alternatívát. Egy 2221 főre kiterjedő felmérés keretében vizsgálta a svájci kis- és nagykereskedelmi cég, a Coop a lakosság élelmiszer-fogyasztási szokásait. Ennek alapján arra a következtetésre… The post Így étkeznek Svájcban: egyre látványosabb a növényi alapú termékek iránti kereslet appeared first on Prove.hu.

HEIT Torma: „Minden ízében egészség”

2024. március 9. vegasziget 

Lassan ugyan, de megérkezik a tavasz, nálunk a fóliában bújik elő a sok finomság: retek, saláta, spenót, hagyma, fokhagyma. A zöldturmixot már a spenót és saláta zsenge hajtásaiból készítem.  És hamarosan elérkezik a húsvét ünnepe is, amikor előszeretettel fogyasztunk az ételeink mellé tormát. Ez a zöldség sajnos ritkán tartozik a kedvelt élelmiszereink közé, pedig igazán megérdemelné, […]

Állatjóléti címke kerül az arra érdemes élelmiszerekre Belgiumban

2024. február 5. Prove - a világ vegán szemmel 

Állatjóléti címke bevezetésével ösztönöznék a gyártókat egy belga régióban, Flandriában arra, hogy ne csak az alapvető elvárásoknak akarjanak megfelelni. Ben Weyts flamand állatjóléti miniszter szerint a vásárlók tudatos döntéseikkel sokat segíthetnek abban, hogy a projekt sikeres legyen.  Beter voor Dieren - ez a felirat díszeleghet majd bizonyos élelmiszereken Belgium egyik régiójában, Flandriában - adta hírül… The post Állatjóléti címke kerül az arra érdemes élelmiszerekre Belgiumban appeared first on Prove.hu.

A vegán étrend hatása az egészségünkre - tudományos áttekintés

2024. január 2. Prove - a világ vegán szemmel 

Egyre népszerűbbé válik az olyan állati eredetű élelmiszerek növényi alternatívákkal való helyettesítése, mint a hús, a tojás és a tejtermékek. De vajon ami jót tesz a Földnek és megkíméli az állatokat, az biztonságos-e az egészségünk szempontjából is? Lássuk, mire kell figyelnünk annak érdekében, hogy a növényi alapú táplálkozás lehető legtöbb előnyét élvezhessük! A vegán étrend… The post A vegán étrend hatása az egészségünkre - tudományos áttekintés appeared first on Prove.hu.

A növényi alapú élelmiszerek általában egészségesebbek egy új kutatás szerint

2023. december 23. Prove - a világ vegán szemmel 

Számtalan kísérlet és kutatás igazolja a növények egészségmegőrző hatását. A növényi alapú feldolgozott élelmiszerek egészségügyi hatásaitól viszont sok fogyasztó továbbra is tart. A legtöbb ilyen termék a meghatározása szerint ultrafeldolgozott élelmiszernek minősül, a feldolgozott pedig általában nem jelent túl jót egészségügyi szempontból. Az új tanulmány igyekszik tiszta vizet önteni a pohárba a kérdéssel kapcsolatban. Egy… The post A növényi alapú élelmiszerek általában egészségesebbek egy új kutatás szerint appeared first on Prove.hu.

Optimális aminosav-bevitel vegán fehérjeforrások kombinálásával (x)

2024. május 22. Prove - a világ vegán szemmel 

A vegánok fehérjebevitele egy sokat vitatott kérdés. A fő problémát nem is a fehérje mennyisége jelenti, hanem inkább a minősége, amit az adott élelmiszer-fehérje aminosavprofilja fejez ki. Ebben a cikkben röviden bemutatjuk az aminosavakhoz köthető alapismereteket, és 3 élelmiszer-kombinációval megmutatjuk, mennyire könnyű biztosítani minden esszenciális aminosavat növényi étrenddel. Testünk fő építőkövei a fehérjék, amik kisebb… The post Optimális aminosav-bevitel vegán fehérjeforrások kombinálásával (x) appeared first on Prove.hu.

Határtalan ételpazarlás - minden éhezőnek jutna abból, amit kidobunk

2024. május 8. Prove - a világ vegán szemmel 

Az élelmiszer-pazarlás továbbra is globális probléma. A jelenség egyszerre okoz gondot a gazdaságnak és a környezetnek. Miközben százmilliók éheznek világszerte, évente egymilliárd tonnánál is több ételt dobunk ki a legújabb ENSZ-jelentés szerint. Az éghajlatváltozással kapcsolatos tényezők jelentős része visszavezethető a jelenlegi élelmezési rendszerünkre, azon belül is a nagyüzemi állattartásra. Legyen az a szarvasmarhák által kibocsátott… The post Határtalan ételpazarlás - minden éhezőnek jutna abból, amit kidobunk appeared first on Prove.hu.

Siralmasak a legnagyobb élelmiszergyártó cégek állatjóléti irányelvei

2024. május 4. Prove - a világ vegán szemmel 

Az eddigieknél szigorúbb Business Benchmark on Farm Animal Welfare legfrissebb jelentése siralmas képet fest az állatjólét helyzetéről. A világ 150 vezető élelmiszergyártóját vizsgáló felmérés alapján legtöbbjük semmilyen lépést nem tesz a gyártási folyamataikban fellelhető állatok életkörülményeinek javításáért. A 2024-ben megújult, az eddigieknél jóval szigorúbb szabályok alapján értékelő Business Benchmark on Farm Animal Welfare (BBFAW) az… The post Siralmasak a legnagyobb élelmiszergyártó cégek állatjóléti irányelvei appeared first on Prove.hu.

Működik a Lidl taktikája: így sikerült növelni a vegán termékek értékesítését

2024. április 23. Prove - a világ vegán szemmel 

A német Lidl a napokban jelentette be, hogy az árparitás bevezetését követően nagymértékben nőtt a vegán termékek értékesítése. A fehérjeátállásról szóló rendezvényen száznál is több piaci résztvevő, tudós és politikus vett részt. A fő téma a fehérjetermelés jövője és az állatjólét volt. Az áruházlánc továbbra is elkötelezett a fenntartható élelmiszerek mellett. A Lidl a fehérjeátállásról… The post Működik a Lidl taktikája: így sikerült növelni a vegán termékek értékesítését appeared first on Prove.hu.

Kegyetlenség a filmiparban: így bánnak az állatokkal, amikor nem forog a kamera

2024. április 8. Prove - a világ vegán szemmel 

A közismert nemzetközi állatvédő szervezet, a PETA tárta fel, milyen körülmények között élnek a filmvásznon szereplő állatok, amikor éppen nem forog a kamera. Az Atlanta Film Animals telephelyén készített rejtett kamerás felvételek kegyetlenségről és elhanyagoltságról árulkodnak. Az állatok kizsákmányolása nemcsak az élelmiszeriparban, de a show-bizniszben is megszokott jelenség. Elég csak azokra az állatos cirkuszokra gondolni,… The post Kegyetlenség a filmiparban: így bánnak az állatokkal, amikor nem forog a kamera appeared first on Prove.hu.

Így táplálkozz fenntarthatóbban a WWF szerint

2024. március 21. Prove - a világ vegán szemmel 

Leginkább a flexitáriánus étrend felé próbálja terelni a fogyasztókat a WWF friss jelentésében. Az állatvédelmi szervezet szerint a fenntartható táplálkozás döntően növényi alapú, de beleférnek a ,,bakik is. ,,Érdekes ellentmondás, hogy miközben igyekszünk gondoskodni önmagunk élelmezéséről, éppen azokat a rendszereket tesszük tönkre, amelyektől az élelmiszer-termelésünk függ. Ilyen rendszerek például a stabil éghajlat, az egészséges talaj,… The post Így táplálkozz fenntarthatóbban a WWF szerint appeared first on Prove.hu.

Húsmentes szendvicsfeltétet hívott vissza a Nébih: allergiás reakciókat okozhat, ha elfogyasztod

2024. március 13. Prove - a világ vegán szemmel 

A SPAR egyik népszerű szendvicsfeltétjének visszahívásáról döntött a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) legújabb közleménye szerint. A szójaérzékenyek semmiképp ne fogyasszák el a terméket, mert komoly problémát is okozhat az ételérzékenységben szenvedőknek. Nem jelölt allergén (szója) jelenléte miatt a SPAR visszahívta és a forgalomból is kivonta a SPAR VEGGIE snidlinges szendvicsfeltétet – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági… The post Húsmentes szendvicsfeltétet hívott vissza a Nébih: allergiás reakciókat okozhat, ha elfogyasztod appeared first on Prove.hu.

SIRHA Budapest: összefogással és erős felhozatallal érkezett a vegán közösség

2024. március 8. Prove - a világ vegán szemmel 

Változatos standokkal, termékekkel, a kerekasztal-beszélgetések során pedig meggyőző szakemberekkel képviseltették magukat a növényi alapú élelmiszergyártók és -forgalmazók a Hungexpo területén megrendezett SIRHA Budapest szakkiállításon. A vegán és mindenmentes életmód egyre kevésbé számít tabunak, s ezt jól példázza, hogy a szakma is kíváncsi rájuk, miközben a díjazottak között is helyet kaptak. A SIRHA Budapest, a HORECA… The post SIRHA Budapest: összefogással és erős felhozatallal érkezett a vegán közösség appeared first on Prove.hu.

Ezek a növényi étrendre való átállás legnagyobb európai gátjai

2024. január 26. Prove - a világ vegán szemmel 

Egyre több európai nyit a vegán ételek felé, a növényi étrendre való átállásnak azonban több tényező is az útját állja. Sokan az ilyen termékek ízét, árát és az ezekkel kapcsolatos információhiányt hozták fel példaként. Összesen több mint 7500 felnőtt bevonásával készült felmérés, amelynek keretében a növényi alapú élelmiszerekhez való hozzáállást, a fogyasztási szokásokat vizsgálták -… The post Ezek a növényi étrendre való átállás legnagyobb európai gátjai appeared first on Prove.hu.

A chiamag a magas vérnyomás ellen is hatásos

2023. december 28. Prove - a világ vegán szemmel 

A közismert szuperélelmiszerről eddig is köztudott volt, hogy számos pozitív hatással jár a fogyasztása. Egy új kutatás alapján most kiderült, hogy a chiamag olyan genetikai tulajdonságokkal rendelkezik, amiket jó eséllyel lehet majd alkalmazni a gyógyászatban. A növény teljes génállományát feltérképező vizsgálat megállapította, hogy a magas vérnyomás vagy a rák gyógyításában is szerepe lehet a jövőben.… The post A chiamag a magas vérnyomás ellen is hatásos appeared first on Prove.hu.

,,A növényi étrend korlátaival igenis foglalkozni kell - interjú Tóth Gáborral, azaz Bio Gabival

2023. december 12. Prove - a világ vegán szemmel 

Tóth Gábor - Bio Gabi - a növényi étrend elkötelezett híve. Tudományos írásai, elvei és saját gyártású termékei a tápanyagok hasznosulásának és felszívódásának maximalizálását célozzák meg. A magyar közönség leginkább Bio Gabiként ismeri Tóth Gábort. Sebestyén Balázs, Vadon Jani és Rákóczi Ferenc visszatérő vendégeként gyakran beszélt a rádióban is a növényi étrend előnyeiről. Gábor élelmiszeripari… The post ,,A növényi étrend korlátaival igenis foglalkozni kell - interjú Tóth Gáborral, azaz Bio Gabival appeared first on Prove.hu.


Az összes 'élelmiszer' találat megjelenítése »


Szerintünk ez is ízleni fog ...

Hibát talált oldalainkon? Segítsen a javításában! Mondja el nekünk!



Hiányol valamit oldalainkról? Javasoljon új tartalmakat vagy funkciókat!



Észrevétele van? Küldje el!