Még kapható a második,
bővített kiadás!
Próbálja ki, biztosan ízleni fog!
A 125 éves pesti vegán hagyományokat ünnepli a GreenGorilla pizzéria
A rákféléknek is vannak fájdalomérzékelőik, állítja egy új kutatás
Kovászos tonkababos csokoládés keksz (barnított vajjal)
Komplett vegán karácsonyi menü: ünnepi ételek növényi alapon
cheddar receptek
Fetás tökmagos pogácsa (vegán)
Az angol királynő immáron 75 éve uralkodik. Évek számából is szép és öröm, ha valaki megélheti, hiszen a Biblia is mondja, hogy " A mi esztendeinknek napjai hetven esztendő, vagy ha feljebb, nyolcvan esztendő, és nagyobb részük nyomorúság és fáradság, amely gyorsan tovatűnik, mintha repülnénk" (Zsoltár 90,10). Úgy tűnik, igencsak kegyes hozzá az Isten, hogy 75 éve az Ő jóvoltából, rendelkezése folytán uralkodik hiszen " ...az Istené a bölcsesség és az erő. Ő változtatja meg az időket és az időknek részeit; dönt királyokat és tesz királyokat; ad bölcsességet a bölcseknek és tudományt az értelmeseknek." (Dániel 2, 20-21) A 75 éves évfordulóra való tekintettel az egész ország ünnepre készült. Jubilee volt az ünnep neve. Ennek köszönhetően munkaszüneti napot is kapott a nép kiváltságosan ebben az évben. Ezt a napot egy jó kis kirándulásra terveztük be, méghozzá a Bristol közelében lévő Cheddar Gorge nevű helyet másztuk meg fent és lent. Lent is mivel a cseppkőbarlangba is bementünk. Erre a barátainkkal közös túrázásra készítettem ezt a fetás tökmagos pogácsát. Mivel minden pogácsa frissen a legjobb, ezért előző este a tésztát összeraktam, kiszaggattam, tepsire tettem. Egy adagot megsütöttem még aznap este majd a többit pedig reggel raktam sütőbe, míg összekészülődtünk. Bátran ajánlom ezt a pogácsa tésztát (akár feta nélkül is, bár azzal külön jó íze volt), ha hasonló helyzetben vagy. Egy-egy tepsi pogácsa megsül gyorsan, legfeljebb 20 perc (de akár 15 is elég), tehát ha reggel úgyis össze készülődik az ember, simán megsüthető. A legnagyobb melegben érdemes a kiszaggatott, tepsire rakott pogikat akár hűtőben tárolni az éjszakára, hogy ne legyen semmi bajuk a melegben. A recept Hozzávalók: - 30 dkg teljes kiőrlésű liszt - 15 dkg fehér liszt - 10 dkg növényi margarin - 2 dl szója joghurt - 2,5 dkg élesztő - 1 dl meleg tej - tört tökmag - 10 dkg vegán feta - (tengeri) só Elkészítés: Az élesztőt egy keverőtálba morzsoljuk és kézmeleg növényi tejet öntünk rá. Cukor nélkül is feloldódik az élesztő, de ha akarunk, tehetünk hozzá 1-2 teáskanál gyümölcscukrot vagy nyírfacukrot. A felfutott, feloldódott élesztőhöz hozzáadjuk a liszteket, a megolvasztott margarint, a sót, a durvára darált tökmagot és a felkockázott (vékony kockákra vagy rövid kis szeletekre) vegán feta sajtot és a tésztát kézzel jól átgyúrjuk, Nem szükséges keleszteni, egyből hozzá is kezdhetünk a feldolgozásához. Lisztezett deszkán/munkalapon kb. 2 ujjnyi vastagra nyújtjuk, a tészta tetejét négyzetrácsozzuk, majd az egészet pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Megkenhetjük növényi tejjel. Sütőpapírral borított tepsire rakjuk, 190 fokon 15-18 percig sütjük.
Tejszínhab tej nélkül? Lehetséges!
2015. december 18. Gréta konyhája
Ha tej, azt mondom kókusztej, mandulatej, mogyorótej, rizstej, máktej... Ha tejföl, joghurt, akkor azt mondom szójatejföl, szójajoghurt, kókuszjoghurt, magtejfölök... A sajtokat is könnyedén elkészíthetjük otthon, vagy széles választékban megvásárolhatjuk bioboltokban, akár a Trappistát, Füstöltet, Cheddart, Mozzarellát, és most már Parmezánt is. Ha tejszín, akkor szójatejszín, rizstejszín, mandulatejszín... De a nagy kérdés, hogyan tudunk megszokott textúrájú, mégis egészséges, növényi, tejszín ízű habot készíteni a különböző sütikhez, krémeket. Tapasztalatom azt mutatja, hogy először mindenki a nagyáruházakban kapható, és növényi tejszín jelzővel illetett termékekhez nyúl, amelyek cukrozatlan változata még jó is lenne számunkra, ha az összetevők címszó alatt, nem látnánk felsorolva a tejfehérjét, és nem pálmazsírból és hidrogénezett növényi zsírokból készülnének, amelyek egészség-és környezetkárosító hatásúak. Így más alternatívák után kell nézni az arra allergiásoknak, és a vegánoknak is. Elkezdtem kísérletezni a főzőtejszínekkel, de nem jártam sikerrel. Egy külföldi blogon olvastam a kókusztejszínhabról, ami leírva nagyon egyszerűnek tűnt, és jóval olcsóbbnak, mint a fentebb említett alternatívák. Vegyünk egy magas zsírtartalmú sűrű nagy kókusztartalommal rendelkező konzerv kókusztejet és egy éjszakra tegyük hűtőbe. Csak közvetlenül akkor vegyük ki a hűtőből, ha felverjük. Egy tálba fölözzük le a sűrű krémes a doboz tetején ülő kókuszkrémet,. (a vízszerű maradékot a dobozban hagyjuk, és mondjuk a legközelebbi turmixunkba tudjuk tenni ) Hozzáadjuk a nádporcukrot, vagy stévia port(ízlés szerint) és gépi habverővel felverjük. A másik verzió, ha habszifont használunk, ez esetben a sűrű kókusztejszín a legmegfelelőbb, amit pici kókusztejjel hígíthatunk, teszünk hozzá egy teáskanál útifűmaghéjat , elkeverjük, majd mehet a szifonba. Tehetünk bele stévia port, vanília aromát. Jól összerázzuk. Minden legyen hűtőhideg.!!! Az ebből készült édességeket érdemes hűtőben tartani, mert előfordulhat, hogy szobahőmérsékleten elkezd olvadni, még mielőtt felszolgálnánk.
Egyserpenyős kukoricás-padlizsános tészta
2015. október 25. Éltető ételek
Tudtam én, hogy nem kell sokat várni egy újabb egyserpenyős tésztára...itt is van. Ebbe most nem került paradicsomlé, viszont aszalt paradicsom igen. Mit is mondjak róla? Amilyen gyors, olyan finom is. Próbáljátok ki. Hozzávalók (2 adag): - 1/2 csomag gluténmentes penne - 1 lilahagyma - 2 gerezd fokhagyma - kis marék aszalt paradicsom - 1 kisebb padlizsán - 1 csésze kukorica - 1 kisebb kápia paprika - kis marék friss bazsalikom - 2 kisebb rozmaring ág - oregano - só, bors, chili - késhegynyi füstölt paprika - opció: cheddar sajt Elkészítése: A hagymát szeleteljük fel, a padlizsánt vágjuk fel kis kockára. A kápia parikát is vágjuk fel vékony csíkokra. A fokhagymát reszeljük le.Egy serpenyőbe tegyünk bele mindent, és öntsük fel annyi forró vízzel, hogy éppen ellepje. Főzés közben ellenőrizzük az ízesítést, ha szükséges, még fűszerezzük.Sajt nélkül is nagyon finom és krémes, de mindenesetre egy pikáns ízt ad neki.
Egyserpenyős olaszos tészta - pillanatok alatt
2015. október 16. Éltető ételek
Mostanában többször belefutottam ebbe az egyserpenyős elkészítési módba, péládul a Street Kichen oldalán. Zizi is a napokban osztotta meg azt a finomságot, így nem maradt más választásom, el kellett nekem is készítenem. Ma délelőtt rohanós napom volt, így pont jól jött ez az egyszerű recept. Egyébként nagyon sok lehetőség van benne, készíthetjük gombásan vagy éppen tejszínesen, más-más zöldséggel variálva. Úgyhogy biztos fogok még jönni ehhez hasonló receptekkel. Amennyiben el szeretnénk rejteni benne a zöldségeket (a gyerekeim sajnos nem rajonganak a padlizsánért), akkor morzsásra kell darálni. De ne legyen pépes! Egy gondolat erejéig visszatérve a receptre, több helyen sajttal írják az elkészítését. Nos, higgyétek el, sajt nélkül is nagyon finom. De ha fokozni szeretnéd az ízeket, akkor egy kis cheddal sajtot reszelhetsz bele. Ajánlották a vegán parmezán sajtot is, de nekem az összetevők révén (víz, kókuszolaj (17%), módosított keményítő, burgonyakeményítő, tengeri só, rizsfehérje, vegán parmezán íz, olíva kivonat, színezék: titánium-dioxid, béta-karotin) nem nyerte el a tetszésemet. Én úgy vagyok vele, hogy ha már sajtot szeretnék enni, akkor inkább a természetesebbet választom. Ha pedig nem találok alternatívát, akkor nem eszek mű ízeket csak azért, hogy emlékeztessen a sajtra vagy éppen a húsra. A füstölt paprikáról csak egy megjegyzés, mindenképp olyat vásároljunk, amelyik nem aromával, folyékony füsttel van ízesítve, hanem fával füstölt. Akkor most jöjjön a recept: Hozzávalók (4 fő): - 50 dkg gluténmentes fusilli vagy penne tészta - 1 közepes lilahagyma - 1 szép nagy padlizsán - 1 közepes cukkini - 2 marék spenót (elhagyható) - 3 gerezd fokhagyma - 50 dkg sűrű paradicsomlé - kis marék (kb. 6 db) szárított paradicsom - 1 kis marék friss bazsalikom - 1 kis kávéskanál oregánó (ha van, akkor friss) - 2-3 evőkanál olívaolaj - só, bors - késhegynyi chili, füstölt pirospaprika - kb. 0,8 liter forró víz - extra: cheddar sajt Elkészítése: - Kockázzuk fel kisebb darabokra vagy daráljuk morzsásra a padlizsánt és a cukkinit. - A hagymát vágjuk ketté, és szeleteljük fel. - A fokhagymát reszeljük le. - A spenótot vágjuk csíkokra. - Mindent tegyünk egy nagy lábasba és öntsük rá a forró vizet. - Fűszerezzük, jól keverjük el. - 10-12 perc alatt megfő. Közben még kóstoljuk meg, hogy szükséges-e még bele valamilyen fűszer. A végeredmény egy igazán krémes tészta lesz. Jó étvágyat!
Diós-szejtános-növényi sajtos hajdinafasírt
2014. január 6. Mindennapi ételeink
Újabb felhasználási lehetősége a szejtánnak és ennek a különleges növényi sajtnak. :-) Ezúttal a szejtán lesz a kötőanyag, azaz tojáspótló. Hozzávalók: 20 dkg hajdina 10 dkg burgonya 10 dkg sárgarépa 10 dkg dió 1 fej vöröshagyma 1 ek. ételízesítő mix himalaya só - íulés szerint 4 ek.búzasikér 4 szelet Violife Cheddar sajt himalaya só -ízlés szerint 1 csokor petrezselyemzöld 3-4 gerezd fokhagyma -- olaj a sütéshez Elkészítés: A hajdinát egy szűrőbe téve megmossuk és kétszeres mennyiségű, sós vízben megfőzzük. A burgonyát meghámozzuk és apró kockákra vágva megfőzzük, majd egy villa segítségével (miután leszűrtük) összetörjük. A sárgarépát pucolást követően kis lyukú reszelőn lereszeljük. A diót megdaráljuk, a növényi sajtot felkockázzuk. A hagymát szintén kockákra vágva kevés vízen megpároljuk. A petrezselyemzöldet apróra vágjuk. Majd mindent összekeverünk, hozzáadjuk a búzasikért vagy szejtánport és fasírtokat formálunk, amelyeket meghempergetünk kenyérmorzsában, és 180 fokos sütőbe téve olajozott tepsiben megsütjük (félidőben forgatjuk).
zöldséges quinoa falatok & food revolution day
2012. május 19. Vegasztrománia
jamie oliver mára food revolution napot hirdetett. ezen a napon különböző rendezvényeken, programokon segítenek, és tájékoztatnak arról, hogy hogyan főzhetünk egészségesebben, és hogyan előzhetjük meg ezáltal a helytelen táplálkozás okozta betegségeket. mint minden mást, ezt is otthon érdemes kezdeni, a saját konyhánkban. kriszta, réka, zita és én összeállítottunk egy négyfogásos menüt, mellyel mindenkit arra szeretnénk buzdítani, hogy táplálkozzon tudatosan, és főzzön otthon sokat! a menünk: zöldséges quinoa falatok salátaleves (réka) petrezselymes quinoa saláta (kriszti) vaníliás mézes rebarbara galette (zita) zöldséges quinoa falatok hozzávalók (kb 34 falatkához, 1 csésze = 2,5 dl) 2 csésze főtt quinoa (1 bögrényit főztem meg kétszeres mennyiségű vízben) 2 tojás 2 sárgarépa lereszelve (a késes aprító mindent megold!) 1 csésze spenót összevágva 1 kis fej hagyma apróra vágva (késes aprítóval) 2 fej fokhagyma apróra vágva 100 g reszelt cheddar 2 ek zabpehelyliszt (a késes aprítóval zabpehelyből) só, bors a sütőt előmelegítettem 180 C°-ra (4-es fokozat). a hozzávalókat összekevertem, majd kis golyókat formáztam belőlük. sütőpapírral bélelt tepsibe tettem őket, még jobb, ha muffinsütőbe (1-2 szétbomlott), de az nekem nincs. 15-20 perc alatt megsütöttem őket. mentás, vagy bármilyen más fűszernövénnyel ízesített joghurt tökéletes kiegészítője. a receptet itt találtam.
Vegetáriánus/vegán menü a Hard Rock Cafe Budapestben
2015. október 16. Zizi kalandjai
Quinoa burger sültkrumplival A minap sajtóebédre voltam hivatalos a Hard Rock Cafeba. I. dolgozott, így vittem magammal Ádit is, szóval ő is tesztelte az új vegetáriánus/vegán menüt a Hard Rockban. Áldását adta, ízlettek neki az ételek! Összefutottunk az ebéden Mártival is, akinek ikerlányai vannak. Mondtam, hogy nem tudtam megoldani másképp a sajtóebédet csak úgy, hogy Ádit is hozom magammal. Elmesélte, hogy ő is vitte minden hasonló eseményre a lányait, amikor kisebbek voltak. Megnyugodtam, hogy nem én vagyok az egyetlen… és Ádi is megszokta már az ilyen eseményeket. Különben is, ha ételről van szó, akkor mindig jól viselkedik. A Hard Rock Cafe Budapest (és világszinten a többi Hard Rock Cafe is) azzal ünnepli az októberi Vegetáriánus Tudatosság Hónapját, hogy limitált ideig elérhető húsmentes opciókkal bővíti és újítja meg kínálatát. Az új menü a Vegetáriánus Tudatosság Hónapja tiszteletére készült, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a vegetarianizmusra és a húsmentes étkezés előnyeire. A Vegetáriánus Világnapként indult kezdeményezés mára egész hónapos eseménnyé nőtte ki magát, amellyel a vegetarianizmust ünneplik. Az új fogások 2015. október 1-jén, a Vegetáriánus Világnapon indultak útjukra a világ különböző Hard Rock-jaiban több, mint 25 húsmentes ajánlattal, amelyek közül 3 juice, 2 burger, 2 wrap és 2 saláta a budapesti Hard Rock Cafe étlapjára is felkerült (kár, hogy nem több!). Az új ételeket a hónap végéig lehet megkóstolni, de a vendégek kedvencei remélhetőleg hosszútávon is az étlapra kerülnek majd. ,,Mivel a világon egyre többen választják a növényi alapú táplálkozást, ezért a vegetáriánus éttermi kínálatra is egyre nagyobb a kereslet - mondta Antonio Bautista, a Hard Rock International Franchise-üzemeltetésének senior igazgatóhelyettese. - ,,A Hard Rock Cafe a globális és a regionális konyhából merített a fogások megalkotásakor, amelyeket a vegetáriánusok és a húsimádók egyformán élvezetesnek fognak találni. Sült zöldséges saláta A Hard Rock Cafe klasszikus amerikai konyhán alapuló étlapjának csaknem minden kategóriájában megtalálhatóak a széleskörű igényeket lefedő opciók, amelyek között a vegán vendégek is találhatnak számukra megfelelőeket. Az új kínálat részei például az olyan innovatív fogások mint a quinoa burger vagy a fodroskel (leveleskel) saláta sült gyökérzöldségekkel. Az új kínálat a következőkből áll: – Fűszeres tofus feketebab tekercs: feketebab, barnarizs, lilahagyma, paprika, kukorica, koriander, paradicsom, jalapeno, fokhagyma, méz, fűszeres, grillezett tofuval, és fokhagymás krémmel (ez külön tálalva) — Finom nagyon, a jalapeno miatt enyhén csípős, a tofu is be van fűszerezve és a babbal párosítva ízletessé teszi a tekercset. – Ropogós karfiolos tekercs: rántott karfiol humusszal, paradicsommal, ecetes lilahagymával, fokhagymás olajjal, korianderrel, csilivel; vegyes salátával tálalva — Ez nem csípős, szóval még jobban bejött a karfiol humusz párosítás miatt. Kicsit sok volt benne a lilahagyma, így intenzív hagymás íze volt. – Sült zöldséges saláta: fodros kel (leveleskel), válogatott balzsamos gyökérzöldségek (cékla- és répafélék), fűszeres pekándió, tofu, és újhagyma, almaecetes öntettel — Sajnos Magyarországon nehezen beszerezhető a leveleskel, így Budapesten ezt a salátát kelkáposztával és lollo salátával készítik. A fűszeres pekándió a saláta tetején nagyon sós volt, ezen javítva igazán finom lesz a saláta és kiadós adag. Talán még jobban ízlett volna, ha a sült őszi zöldségek melegen lennének tálalva. – Sült céklás saláta: sült cékla szeletek spenótsaláta-ágyon, fetasajttal, karamellizalt pekándióval, mézes-balzsamos öntettel — Könnyedebb saláta, inkább köretként fogyasztanám, mint főételként. – Quinoa burger: friss zöldségpogácsa, helyben készítve; quinoaval, lilahagymával, gombával, tojással, Cheddar sajttal, pekándióval, árpával, szója szósszal és zsemlemorzsával, tetején humusszal, rukkolával, paradicsommal és grillezett lilahagymával — Ötletes megoldás a hamburger pogácsára a quinoa használata, jó, hogy túlléptek a zöldségek és grillezett kecskesajt variáción. – Padlizsán & Humusz Burger: grillezett padlizsán szeletek humusszal rétegezve, rukkolával, paradicsommal és lilahagymával — Nekem ez jobban ízlett, mint a quinoa burger. A padlizsán és humusz párosa nagyszerű és minden összetevőnek átjön az íze. Fűszeres tofus feketebab tekercs Az újítások része, hogy a Hard Rock Cafe Budapest kiterjedt, díjnyertes itallapja is új, tápláló italokkal bővül. Olyan juice-okat is megtalálhatunk a kínálatban mint a cékla-narancs-gyömbér, a saláta-alma vagy a spenót-ananász-lenmag turmix. — Mindegyik nagyon finom, talán a spenót-ananász-lenmag ízlett a legjobban, csak ennél figyelni kell arra, hogy minél hamarabb megigyuk, mert ugye a lenmag teljesen besűríti az italt, ha sokáig állni hagyjuk. Cékla-narancs-gyömbér juice Jónak tartom, hogy egy nemzetközi láncolat nyit a vegetáriánus és vegán étkezés irányába. Erre mindenképpen szükség van, noha tudom, hogy nehéz a vendéglátó helyeknek kielégíteni minden táplálkozási forma igényeit (pl: vegán, paleo, gluténmentes, stb.). A lényeg, hogy a láncolat felismerte a szükségességét és lassú léptekben elindult a változás. Remélem a Magyarországra behozott ételekből minél több felkerül majd az állandó étlapra is. *** Hard Rock Cafe Budapest 1051 Budapest Deák Ferenc utca 3-5. Weboldal Facebook *** Fotó kredit: Hard Rock Cafe Budapest
Rozmaringos-sajtos tallér
A friss zöldfűszer ünnepivé varázsolja ezt az egyébként egyszerű sós süteményt. Mennyei rozmaring illat száll a konyhában sütés közben! Hozzávalók: 30 dkg liszt 20 dkg vaj 15 dkg reszelt sajt (trappista, cheddar) 2 kk só 1 ek apróra vágott friss rozmaring fél kk őrölt feketebors A hozzávalókból... tovább>>
sütőtökfelfújt & a főzés filozófiája
2011. október 31. Vegasztrománia
mostanában sincs elég időm rendszeresen főzni. viszont ha főzök, akkor annak megadom a módját. most már szinte közhelynek számít, hogy lélek nélkül nem lesz jó az étel. ha hiányzik a jelenlét, nincs meg a csatorna, amin keresztül belefőzhetem magam. és minél tudatosabban veszek részt a folyamatokban, annál jobb lesz a végeredmény. tegnap összes lelkemmel és tudatosságommal kezdtem hozzá a sütőtökfelfújt készítéséhez, és ezerszer jobban élveztem a folyamatokat. ez sem mai ötlet, ráadásul nem az enyém, de nagyon ütős fogás. ráadásul két verziója is van, lehet sós is, édes is. még mindig izgatottan várom, hogy felemelkednek-e, ilyenkor vannak nehéz pillanatok is, de mindenképpen megéri rászánni az időt és az idegrendszert. sütőtökfelfújt hozzávalók: (9 db 9 cm átmérőjű tálkához) 500 g meghámozott, magjaitól megszabadított sütőtök felkockázva 2 ek vaj 2 ek olívaolaj 3 púpos ek liszt 250 ml tej 50 g reszelt cheddar (nekem most nem volt itthon, de legközelebb rakok bele kéksajtot) 3 tojás szétvélasztva só frissen őrölt fehér bors frissen őrölt szerecsendió kis darabka gyömbér a sütőt előmelegítettem 180°C-ra (4-es fokozat). a sütőtököt 10-15 perc alatt puhára pároltam (tésztafőző edényben, de egy lábas + szűrő + fedő is jó megoldás). ezután megcsináltam a besamel-mártást: a vajat és az olívaolajat egy lábosban melegíteni kezdtem, majd miután a vaj felolvadt, rászórtam a lisztet, és kézi habverővel folyamatosan keverve pirítottam 3-4 percig. aztán szép fokozatosan elkezdtem adagolni a tejet, és folyamatos keverés mellett, kis lángon főztem 5-7 percig, amíg teljesen be nem sűrűsödött. hozzákevertem a sajtot, sóztam, borsoztam, szerecsendióval fűszereztem és reszeltem hozzá egy kis gyömbért. hozzákevertem a 3 tojássárgáját és a villával összetört tököt, majd félretettem (ilyenkor érdemes ellenőrizni a fűszerezést). a fehérjét egy tálban kemény habbá vertem (jelenleg kézzel, mert elromlott a habverőm), majd óvatosan hozzákevertem a tojásos-tökös besamelhez. próbáljunk meg tényleg vigyázva dolgozni, hogy a lehető legkevésbé törjük össze a habot. ezt a masszát kis tálkákba kanalaztam (hagytam kb 1 ujjnyi távolságot a tetejüktől), majd a sütőben kb 25-30 perc alatt megsütöttem, amíg fel nem emelkednek és szép aranybarna nem lesz a tetejük. szigorúan ne nyitogassuk a sütőajtót! zsályás pestóval és grillezett kelbimbóval képzelem. (ehhez képest összetépkedett zsályalevelekkel és egy nagy adag salátával ettem. de így is finom volt..) figyelem! ha bármilyen összefüggést veszel észre a képen látható tök és a receptben szereplő tök között, az csak a véletlen műve. közük egymáshoz maximum annyi, hogy mindkettőt ugyanazon az asztalon fotóztam. és az is a véletlen műve, hogy éppen ma jár le az e havi vkf forduló, aminek témája vegetáriánus sütőtökös ételek, amit ugyan elfelejtettem, de az utolsó pillanatban eszembe jutott. (a szakácsok könyve sajtfelfújt receptjét vettem alapul és alakítottam át) Megosztás