Még kapható a második,
bővített kiadás!

Próbálja ki, biztosan ízleni fog!
Kenyér - új eljárás, nagyszerű eredmény
Édesburgonyás pásztorpite - tápláló és szaftos fogás kevesebb mint egy óra alatt
Sütőtökös risoni fehérbabbal és laskagombával - ősziesre hangolt mediterrán fogás
Mexikói ízvilágú, batátás quesadilla - laktató, fehérjében gazdag fűszeres fogás
hagyományos receptek
Ezen szinte minden nagyszülő felhúzza magát - ha ,,lemegy a roló, ott a beszélgetésnek vége
tegnapelőtt Prove - a világ vegán szemmel 
Gyakran okoz feszültséget a családi asztalnál, ha a fiatalabb nemzedék a hagyományostól eltérően táplálkozik. A lapunknak nyilatkozó klinikai szakpszichológus szerint ez több tényezőre is visszavezethető, de a korábban megtapasztalt háborús nélkülözés ennek csak egy szelete. Az idősebb generáció tagjai egyéb okokból is személyes támadásként élhetik meg gyerekük vagy unokájuk ezen döntését. Minden vegán mögött van… The post Ezen szinte minden nagyszülő felhúzza magát - ha ,,lemegy a roló, ott a beszélgetésnek vége appeared first on Prove.hu.
Miért kerül kétszer annyiba a vegán Nutella, mint a hagyományos? Megkérdeztük a Ferrerót
2025. október 20. Prove - a világ vegán szemmel 
A vegán Nutella immár Magyarországon is kapható, de a vásárlókat meglepte a termék ára: a növényi változat csaknem kétszer annyiba kerül, mint a hagyományos. A Ferrero Magyarország lapunknak elárulta, mi áll a különbség mögött. Karácsonyi csodaként ünnepelhették 2023 decemberében a növényi étrendet követők a hírt, hogy érkezhet a Nutella hivatalos vegán verziója. Erre az olasz… The post Miért kerül kétszer annyiba a vegán Nutella, mint a hagyományos? Megkérdeztük a Ferrerót appeared first on Prove.hu.
Így lenne a legegyszerűbb a rágcsálóinvázió elleni védekezés
2025. október 14. Prove - a világ vegán szemmel 
A rágcsálók elleni harcban gyakran a mérgek és csapdák kapnak főszerepet, pedig a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szerint a baglyok támogatása sokkal természetesebb és fenntarthatóbb megoldás lenne. Sok helyen okoz problémát az egerek elszaporodása, a leggyakrabban pedig erre az emberi válasz a hagyományos egércsapda mellett a mérgek kihelyezése. Ez azonban több szempontból is komoly… The post Így lenne a legegyszerűbb a rágcsálóinvázió elleni védekezés appeared first on Prove.hu.
Így csökkentheted a vastagbélrák mellett más bélbetegségek kockázatát is
2025. október 12. Prove - a világ vegán szemmel 
Ha azon vacillálsz, mit főzz, a British Columbia Egyetem kutatói valószínűleg arra biztatnak, hogy válassz valamilyen indiai fogást. Tanulmányuk alapján ugyanis az alapvetően növényi alapokra épülő indiai étrend hozzájárul a bélflóra egyensúlyához, ami a nyugati típusú táplálkozásra nem feltétlen igaz. A bélrendszer szempontjából sokkal egészségesebb a hagyományos, növényi alapú indiai étrend, mint a nyugati típusú,… The post Így csökkentheted a vastagbélrák mellett más bélbetegségek kockázatát is appeared first on Prove.hu.
Vegán sushi - a hagyomány és a kreativitás izgalmas ötvözete
2025. szeptember 26. Prove - a világ vegán szemmel 
Korábban ettél hagyományos sushit, de azóta növényi étrendre váltottál, és hiányzik ez a fogás? Vagy soha nem próbáltad még, de vegánként már szóba sem jöhet a klasszikus verzió? Ne aggódj, a sushi elkészíthető növényi alapokon is! Ebben a receptben a klasszikus ízek mellé csempésztünk egy kis kreatív csavart is. A japán konyha egyik legismertebb és… The post Vegán sushi - a hagyomány és a kreativitás izgalmas ötvözete appeared first on Prove.hu.
Jókai bableves: hagyományos ízek modern köntösben
2025. szeptember 4. Prove - a világ vegán szemmel 
A Jókai bableves klasszikus magyar fogás, amelyet most vegán változatban is kipróbálhatsz. A füstölt tofu, miso és zöldségek gazdag, umamis karaktert adnak az ételnek, miközben a hagyományos ízek esszenciája is megmarad. Rengeteg történet kering a Jókai bableves eredetéről, és arról, miként köthető ez a fogás Jókai Mórhoz. Egyes legendák szerint az írót ezzel a bizonyos… The post Jókai bableves: hagyományos ízek modern köntösben appeared first on Prove.hu.
Caponata - a szicíliaiak hagyományosan vegán padlizsánraguja
2025. augusztus 27. Prove - a világ vegán szemmel 
Fedezd fel a caponatát, a szicíliaiak vegán padlizsánraguját! Ez a padlizsánra, paradicsomra és zöldségekre épülő mediterrán fogás hidegen vagy melegen, pirítóssal vagy tésztával is tökéletes. Vannak ételek, amelyek csendben hódítanak. Nem harsányak, nem igényelnek különleges technikát, mégis kifinomult, felejthetetlen ízharmóniát rejtenek. A caponata pontosan ilyen. Ez a klasszikus szicíliai fogás a padlizsánra épít, de nem… The post Caponata - a szicíliaiak hagyományosan vegán padlizsánraguja appeared first on Prove.hu.
Három tehén egy autóban? Ez már a Renault-nak is sok, újít a gyártó
2025. július 20. Prove - a világ vegán szemmel 
Év végére teljesen leáll az állati bőr használatával a Renault. A francia autógyártó ezt a PETA France állatvédő szervezettel történt egyeztetések után jelentette be. A döntés nemcsak etikai, hanem környezetvédelmi szempontból is mérföldkő: új modelljeikben kizárólag újrahasznosított, állatmentes anyagokat használnak. A luxuskategóriás autók utasterében sokáig a hagyományos marhabőr számított a prémium minőség zálogának, ám az… The post Három tehén egy autóban? Ez már a Renault-nak is sok, újít a gyártó appeared first on Prove.hu.
Vegán rakott krumpli - nyáron kovászos uborkával a legjobb
2025. június 16. Prove - a világ vegán szemmel 
A hagyományos rakott krumpli ugyan sok állati eredetű összetevőt tartalmaz, mégis könnyen reprodukálható növényi alapokon. Nyáron fogyaszthatod kovászos uborkával az igazán nosztalgikus ízélményért. A rakott krumpli egy igazi magyaros klasszikus, ami rengeteg variációban készíthető el. Ezen opciók közé sorolható a növényi alapú verzió - annak ellenére is, hogy ez az étel hagyományosan tele van állati… The post Vegán rakott krumpli - nyáron kovászos uborkával a legjobb appeared first on Prove.hu.
Tápérték és anyagiak terén is előnyösebbek lehetnek a vegán ételek a húsos verzióknál
2025. május 28. Prove - a világ vegán szemmel 
Húsos, vegetáriánus és vegán receptvariációk közül kutatók szerint egészségügyi, fenntarthatósági és anyagi szempontok mentén is a növényi alapú fogásokra érdemes voksolni. A teljes értékű növényi étrendnek megfelelő alternatívák teljesítettek a legjobban az összevetésben, de a kevésbé szigorú elvek mentén elkészített vegán opciók is szinte minden tekintetben felülmúlták a húsos és a vegetáriánus verziókat. A növényi… The post Tápérték és anyagiak terén is előnyösebbek lehetnek a vegán ételek a húsos verzióknál appeared first on Prove.hu.
Kölestúrós, gyümölcsös pohárkrém dióval
2025. április 16. Prove - a világ vegán szemmel 
Gondoltad volna, hogy tisztán növényi összetevőkből is készíthetsz olyan ételeket, amelyek hagyományosan túróból készülnek? Ha nem, akkor ez a pohárkrém remek alkalom arra, hogy kipróbálj egy ilyen receptet. Ez a pohárkrém készülhet almával, barackkal, bogyós gyümölcsökkel, körtével vagy bármi mással, aminek éppen szezonja van. És mivel a hagyományos süteményekkel ellentétben tészta nélkül készítjük, a tetejére… The post Kölestúrós, gyümölcsös pohárkrém dióval appeared first on Prove.hu.
Így helyettesítsd a tojást húsvétkor növényi alapokon - tippek, trükkök és receptek
2025. április 14. Prove - a világ vegán szemmel 
A hagyományos húsvéti asztalról nem maradhatnak el a tojásos receptek. Ennek akkor sem kell másképp lennie, ha valaki vegán: a tojás helyettesítése néhány tipp és trükk elsajátításával szinte gyerekjáték tisztán növényi alapú összetevőkből. A cikk végén három húsvéti, növényi alapú ,,tojásos receptet is mutatunk. Minél több ideje vegán valaki, általában annál kevesebb ,,helyettesítős receptre tart… The post Így helyettesítsd a tojást húsvétkor növényi alapokon - tippek, trükkök és receptek appeared first on Prove.hu.
5 csicseriborsós recept a hummuszon túl
2025. március 3. Prove - a világ vegán szemmel 
A csicseriborsó nem csupán a hummusz alapja lehet - számos kultúra gasztronómiájában központi szerepet játszik. Gazdag fehérjében, rostokban és számos létfontosságú tápanyagban, így nemcsak ízletes, hanem tápláló választás is. Ugyan kétség sem fér hozzá, hogy a hagyományos hummusz az egyik legnépszerűbb növényi alapú fogás, amely nem csak a vegán háztartásokban hódít teret. Azonban a következő… The post 5 csicseriborsós recept a hummuszon túl appeared first on Prove.hu.
Zabpehely masala
Ha már unod a hagyományos zabkását, próbáld ki ezt az indiai fűszerezésű, sós fogást. Tökéletes választás hideg, téli napokra. Hozzávalók: 3 ek olaj 2,5 kk római kömény diónyi reszelt friss gyömbér 1 ek apróra vágott zöld erős paprika 2 kk őrölt koriander 1/2 kk aszafoetida 1/2 kk kurkuma 2 paradicsom lereszelve 1 kisebb sárgarépa megtisztítva, felkockázva 15 dkg zöldborsó 12 dkg zabpehely 2,5 kk só 1 ek citromlé 1/2 kk garam maszala egy kis csokor korianderzöld felaprítva Egy lábosban olajat hevítünk, megpirítjuk benne a római köményt. Hozzáadjuk a gyömbért és a paprikát, néhány másodperc kevergetés után rászórjuk a koriandert, az aszafoetidát és a kurkumát. Elkeverjük és ráöntjük a paradicsomot. Kevergetés közben 4-5 percig sűrítjük. Beletesszük a zöldségeket, és felengedjük annyi vízzel, ami ellepi. Addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak. Ekkor beleszórjuk a zabpelyhet, megsózzuk, és ha szükséges, még adunk hozzá egy kevés vizet, amit a zabpehely felvesz és krémes állagot kapunk. 2 perc főzés után belekeverjük a citromlevet, a garam maszalát és a zöldfűszert, majd lefedve állni hagyjuk.
Körtés galette dióval - rusztikus, gyorsan elkészíthető őszi desszert
2025. szeptember 29. Prove - a világ vegán szemmel 
Őszies ízekre és illatokra vágysz, de nincs túl sok időd a konyhában pepecselni? Próbáld ki ezt a diós-körtés galette-et, amely ellenállhatatlanul rusztikus külsővel, édes-puha gyümölccsel és ropogós dióval testesíti meg a klasszikus őszi ízeket! A Franciaországból, Bretagne régióból származó galette egy hagyományosan rusztikus kinézetű étel, ma már ezernyi variációja ismert világszerte. Mi most egy édes… The post Körtés galette dióval - rusztikus, gyorsan elkészíthető őszi desszert appeared first on Prove.hu.
Jókai-bableves: hagyományos ízek modern köntösben
2025. szeptember 4. Prove - a világ vegán szemmel 
A Jókai-bableves klasszikus magyar fogás, amelyet most vegán változatban is kipróbálhatsz. A füstölt tofu, miso és zöldségek gazdag, umamis karaktert adnak az ételnek, miközben a hagyományos ízek esszenciája is megmarad. Rengeteg történet kering a Jókai-bableves eredetéről, és arról, miként köthető ez a fogás Jókai Mórhoz. Egyes legendák szerint az írót ezzel a bizonyos levessel vette… The post Jókai-bableves: hagyományos ízek modern köntösben appeared first on Prove.hu.
Szezám Éjszakája fagylalt - misztikus ízek nyárutóra
2025. augusztus 29. Prove - a világ vegán szemmel 
Krémes, egzotikus vegán desszert a Szezám Éjszakája fagylalt, amelynek titkos fegyvere a fekete szezám. Extra előnye, hogy könnyen elkészíthető otthon is. Igazi nyárzáró különlegesség lehet a Szezám Éjszakája fagylalt, amely egyszerre krémes, telt ízű és egzotikus. Ez a fekete szezámmagból készült finomság tökéletes alternatívája a hagyományos fagyiknak, ráadásul könnyen elkészíthető otthon is. Gazdag ízélményt nyújt,… The post Szezám Éjszakája fagylalt - misztikus ízek nyárutóra appeared first on Prove.hu.
Az Oscar-gála után a királyi udvarban hódíthat a vegán csokoládémárka
2025. július 25. Prove - a világ vegán szemmel 
Különleges vendéget köszönthetett a skóciai Fetcha Chocolates csokoládémanufaktúra. Károly brit király tért be a kizárólag vegán édességeket kínáló campbeltowni üzletbe, ahol egy egyedi csokoládéválogatással is megajándékozták. A hagyományos Holyrood Week során a brit királyi család több helyszínre is ellátogat Skóciában, hogy ünnepelje a helyi közösségeket és kultúrát. Ennek keretén belül idén III. Károlynak Campbeltownban gasztronómiai… The post Az Oscar-gála után a királyi udvarban hódíthat a vegán csokoládémárka appeared first on Prove.hu.
Egészséges grillezés: így csökkentheted a kockázatokat a szakértők szerint
2025. július 15. Prove - a világ vegán szemmel 
A meleg nyári délutánok és esték egyik legkedveltebb időtöltése a kerti grillezés, amely sokkal több, mint egy szabadban elköltött étkezés. Igazi közösségi élmény vegánok és hagyományosan étkezők számára egyaránt. De vajon mennyiben más növényi étrenden sütögetni a szabadban, nagyobbak-e a húsos fogások egészségügyi kockázatai? Ennek jártunk utána - vegán szemmel, vegán szakértőket megkérdezve. Ma már… The post Egészséges grillezés: így csökkentheted a kockázatokat a szakértők szerint appeared first on Prove.hu.
Puskás-Dallos Peti: ,,Lehet Peppa malacot szeretni, de akkor az igazit is kell
2025. június 11. Prove - a világ vegán szemmel 
A gyereknevelés vegán aspektusairól is beszélt Puskás-Dallos Peti Steiner Kristóf legújabb podcastsorozatában. De a zenész arról is mesélt, miként minimalizálhatók szerinte az étkezéssel kapcsolatos konfliktusok növényi alapokon és hagyományosan táplálkozó felek párkapcsolatában. Ha már itt vagyunk - ez a címe Steiner Kristóf új podcast-minisorozatának. Az újságíró, műsorvezető és számos vegán receptkönyv írója a harmadik epizódban… The post Puskás-Dallos Peti: ,,Lehet Peppa malacot szeretni, de akkor az igazit is kell appeared first on Prove.hu.
Málnás-pisztáciás-zabos tiramisu
A tiramisu az olasz desszertek királynője - és mint minden klasszikus, időről időre új ruhát kap. Ez a változat messze van a hagyományos kávés-piskótás ízvilágtól, mégis hozza azt a krémes, réteges kényeztetést, amit annyira szeretünk benne. A zabkekszes alap karakteresebb, a málnás-pisztáciás kombináció pedig friss, gyümölcsös és üdítően modern. Tökéletes egy hétvégi ebéd lezárásaként, de simán megállja a helyét ünnepi desszertként is - főleg, ha valami különlegeset tennél az asztalra. Hozzávalók: 30 dkg zabkeksz 1,5 dl tejeskávé 50 dkg mascarpone 1,5 dl tejszín 3 ek méz 20 dkg pisztáciakrém 5-6 ek málnalekvár Egy üvegtál vagy sütőtál alját kirakjuk zabkekszekkel, majd meglocsoljuk a tejeskávéval - annyival, hogy kicsit megpuhuljanak, de ne ázzanak el teljesen. A mascarponét elkeverjük a mézzel és a pisztáciakrémmel, majd a felvert tejszínt is beleforgatjuk, hogy könnyű, habos krémet kapjunk. A zabkekszes rétegre kanalazunk néhány evőkanál málnalekvárt, elegyengetjük, majd ráhalmozzuk a pisztáciás krém harmadát. Ezt még kétszer megismételjük: zabkeksz, tejeskávé, málnalekvár, krém. A tetejét megszórhatjuk apróra vágott pisztáciával, vagy díszíthetjük friss málnával is, ha van kéznél. Egy éjszakára hűtőbe tesszük, hogy jól összeérjen.
3 látványos fogás a húsvéti asztalra: mindenki tud enni belőle
2025. április 14. Prove - a világ vegán szemmel 
A húsvét sokunk számára nemcsak egy vallási vagy családi ünnep, hanem egy valódi gasztronómiai élmény is. Azonban, ha növényi alapokon éljük a mindennapokat, vagy csak szeretnénk idén valami újat, különlegeset kipróbálni, a klasszikus sonka-tojás kombó kihívás lehet - vagy éppen egy izgalmas lehetőség! Egyre többen vannak, akik nem feltétlenül vegánként élnek, de egészségügyi okokból, orvosi… The post 3 látványos fogás a húsvéti asztalra: mindenki tud enni belőle appeared first on Prove.hu.
Ezentúl csak köpönyegforgatással hergelik a bikákat Mexikóvárosban
2025. március 28. Prove - a világ vegán szemmel 
A vérmentes bikaviadal bevezetése mellett voksolt Mexikóváros. A matadorok az újítás értelmében fegyverek nélkül, és mindössze 15 percig néznek szembe a bikával az arénában. Az iparági szereplők attól tartanak, az események így érdektelenségbe fulladnak, és pontosan ebben bíznak az állatvédők is. A hagyományos bikaviadalok betiltása mellett szavazott Mexikóváros kongresszusa, ez azonban nem jelenti azt, hogy… The post Ezentúl csak köpönyegforgatással hergelik a bikákat Mexikóvárosban appeared first on Prove.hu.
Csicseriborsó-pörkölt: mindössze 30 perc alatt elkészül
2025. február 23. Prove - a világ vegán szemmel 
A csicseriborsó-pörkölt a hagyományos magyar ízvilágot hozza el a konyhádba teljesen növényi alapokon. Nemcsak ízletes és laktató, hanem tápanyagokban is gazdag, így kiváló alternatíva lehet mindazok számára, akik szeretnék változatosabbá tenni az étrendjüket. Bár a klasszikus pörkölt általában húsból készül, nem ismeretlenek a növényi alapanyagokból, például zöldborsóból vagy gombából készült változatok sem. Most egy olyan… The post Csicseriborsó-pörkölt: mindössze 30 perc alatt elkészül appeared first on Prove.hu.
Vegán palacsinta alaprecept édes és sós töltelékhez is
2025. február 2. Prove - a világ vegán szemmel 
Tej- és tojásmentesen is készülhet mennyei palacsinta, amelyet kedved szerint édesen vagy akár sósan is megtölthetsz. Ahogy a hagyományos változatnál, a vegán palacsintánál is az egyik kulcs a szénsavas víz: ettől sokkal könnyedebb, levegősebb lesz a tészta állaga. Ezenfelül növényi tej kerül bele, amitől puhább lesz a palacsinta. Ezt nyugodtan kiválthatod vízzel, úgy is tökéletesen… The post Vegán palacsinta alaprecept édes és sós töltelékhez is appeared first on Prove.hu.
Az összes 'hagyományos' találat megjelenítése »
Receptek
Hírek
Éttermek
Blogok
Katalógus
Kedvencek
Kapcsolat


Szerintünk ez is ízleni fog ...

