hagyományos receptek - Vegetáriánus receptek

Még kapható a második,
      bővített kiadás!

Még kapható! Bliszkó Viktor: Vegetáriánus receptek; második, bővített kiadás

Megrendelés »


Próbálja ki, biztosan ízleni fog!

Avokádókrém (Guacamole)

Gesztenye torta

Mandulatej és mandulasajt

Babgulyás (laktózmentes, gluténmentes, vegán) + Smartchef szakács robot készülék

Krumplileves – gourmet változat










hagyományos receptek

"nutellás" gombóc

2017. november 11. Beautilicious 

Nutellával az egészségért? Naná! Nem kell lemondanod a sok finomságról. Sőt! Ez valami brutál finom lett. Igen tudom, ez nem nutella, de nagyon jó íze van, és százszor egészségesebb, mint a hagyományos nutella, ráadásul nyugodt szívvel falatozhatjuk, persze ezt is csak mértékkel. Hozzávalók - 500gr csicsóka - 1 tojás - 130gr zabliszt - 20gr útifűmag héj - 1 csipet só "nutellához" - 300gr csicseriborsó (konzerves) - 50ml kókusztej - 25gr kakaópor - 40gr édesítőszer Forgatáshoz kakaópor, de pirított zabkorpába, vagy akár darált mandulába is forgathatod Így készítsd - Főzd puhára a csicsókát, majd hámozd meg - Nyomd össze krumplinyomóval - Add hozzá a tojást, majd a többi hozzávalót is - A nutellához csak turmixold össze a hozzávalókat - A tésztából formázz korongot, töltsd meg nutellával, majd gyúrd gombóccá - Forró vízbe főzd meg kb 10 perc alatt, míg fel nem jön a víz tetejére - Forgasd kakaóporba 

Matcha latte (laktózmentes, gluténmentes, vegán)

2017. november 8. Zizi kalandjai 

Matcha latte (laktózmentes, gluténmentes, vegán) A szülinapomon (október közepén) elhatároztam, hogy leszokom a mindennapi kávéivásról. Régen csak hetente egyszer ittam kávét (szombatonként) a piacozás után. Aztán másfél éve valahogy rászoktam, hogy szinte mindennap ittam ebéd után, olyan szertartásként. Éreztem, hogy nem jó nekem, meg nem is akartam fejben a mindennapi kávéivást, de valamiért a szertartás annyira belém rögzült, hogy nehéz volt megválni tőle. Aztán I. is elhatározta, hogy abbahagyja a mindennapi kávéivást, így közösen támogatva egymást abbahagytuk és nagyon jó érzés. Lassan egy hónapja, hogy nem ittunk kávét. Most tesztelgetjük a teákat, meg az “alternatív” latte lehetőségeket és sok olyan van, ami nagyon ízlik nekünk. Iszunk koffeinmentes teákat, kurkumás lattekat a kávé helyett. Keresem az újabbnál újabb recepteket és csodás dolgokra bukkanok a neten, mint például ez a spirulinás latte vagy misos latte (ami mézzel készült, de a mézet lehet helyettesíteni más édesítőszerrel) vagy pirított kókusztejes tea (pirított kókusztej? toplistás kipróbálandó!!!) vagy fehércsokis gabonakávés mokka. Persze nem maradhat ki a listáról a matcha latte, ami nagyon nagy népszerűségnek örvend manapság. Már Magyarországon is megtalálható jó pár (főleg) specialty kávézó itallapján. A matcha (??) a rituális japán teaceremóniák köztiszteletben álló teája. A legelső tea magvakat még a kínai Tang-dinasztia (618-907) idején szállították Japánba, hogy orvosságként használhassák. Sokáig csak a papok, nemesek és szamurájok ismerték a jótékony hatásait, melyet féltve őrzött titokként kezeltek. “A matcha a zöld teának egy speciális változata, a neve szó szerint azt jelenti, hogy por állagú tea. Míg a hagyományos zöld tea elkészítése során a tealevelek összetevői belekerülnek a forró vízbe, majd a leveleket ki kell dobni, a matcha esetében a leveleket előbb porrá őrlik, és így vízzel érintkezve akadály nélkül képesek feloldódni. Ennek az eljárásnak köszönhetően a matcha sokkal több hasznos tápanyagot tartalmaz, mint a többi teaféle. A vitaminok és ásványi anyagok mellett antioxidánsokban is gazdag, így megvéd a szívbetegségektől és a ráktól, valamint képes szabályozni a vércukorszintet és a vérnyomást is. A matcha abban is eltér a többi teafélétől, hogy háromszor annyi koffeint tartalmaz, ám ez a koffein a kávéban találhatóval szemben sokkal nyugtatóbb hatású. Ezzel együtt lefekvés előtt hat órával már lehetőleg ne fogyasszuk.” (Forrás: innen). Kathynél az egyik kedvenc vegán bloggeremnél találtok egy nagyon jó összefoglalót a matcharól, a különböző fajtákról és néhány recept ötletről. Aki igazán szeretne profin matcha lattét készíteni, annak ajánlom, hogy szerezzen be egy ilyen bambusz teakeverő ecsetet, ezzel igazán autentikusan lehet elkészíteni a teát. Nekem nincs (még) ilyenem, szóval én kanállal kevertem el a teaport a vízben, a kókusztejet pedig simán habverővel kevertem habosra a teához. Matcha latte (laktózmentes, gluténmentes, vegán)   Mentés Nyomtatás Előkészítési idő 2 perc Főzési idő 5 perc Teljes idő 7 perc   Kávé helyett, habos kókusztejes zöld tea. Szerző: Zizi Recept típusa: ital Konyha: vegán Adag/­­mennyiség: 1 főre Hozzávalók 2 teáskanál Veganz kókuszos matcha por 1 teáskanál juharszirup 60 ml meleg víz 125 ml kókusztej (sűrű, krémes) Elkészítés Tegyük a matcha port a bögrébe, adjuk hozzá a nagyon meleg (de nem forrásban lévő) vizet és jól keverjük el. Adjuk hozzá a juharszirupot és azzal is keverjük el. A kókusztejet melegítsük fel egy lábasban és kézi habverővel vagy tejhabosítóval verjük habosra és öntsük rá a matchás keverékre. Fogyasszuk azonnal melegen. Jegyzetek A Veganz matcha por tartalmaz nádcukrot. Érdemes először magában megkóstolni és utána ízesíteni. Nekem jól esett az 1 teáskanál juharszirup. Juharszirup helyett lehet használni agavészirupot, nádcukrot, kókuszvirágcukrot. Bármilyen matcha tea por és növényi tej használható a recepthez. Aroy-D márkájú kókusztejet használtam, nagyon finom lett vele. 3.5.3226 ***** A kókuszos matcha port a {Spar Magyarország} biztosította a recepthez. A véleményem csakis a sajátom.

Egyélmeg teasüti

2017. október 26. Kertkonyha 

Omlós, puha teasüti természetes cukrokkal, gluténmentesen Nehogy elhidd, amit az cím elolvasása után gondoltál! Ez igenis egy vérbeli, házias teasüti, abbahagyhatatlan, letehetetlen és teljesen hagyományos ízű! Pedig nincs benne se búzaliszt, se a mazsolán és sütőtökön kívül egyéb cukor, bár ez utóbbit azért nem teljesen tudtam megállni, mert megküldtem egy kanál nádcukorral a tetejét, hagy ropogjon a fogam alatt. :) De ennyi az egész, és még az is elhagyható. Aztán kortyolgassatok hozzá teát vagy egy jófajta kávét. Happy Halloween! :) Hozzávalók 20-25 darabhoz - 90 g rizsliszt - 80 g margarin - 60 g mandula - 50 g sütőtök (sült) - 50 g mazsola - 1 mokkáskanál őrölt fahéj - 2 csipet só - A mazsolát forrázzuk le, és amíg ázik, készítsük elő a többi alapanyagot. - Késes aprítóban a mandulát daráljuk össze a riszliszttel, a fahéjjal és a sóval, majd szórjuk abba a tálba, amiben elkészítjük a tésztát. - Az aprítóba tegyük a sütőtököt, a lecsepegtetett mazsolát, és daráljuk össze ezeket is egymással. Ez fogja édesíteni a kekszünket, Ha szükséges, visszatehetünk 1-2 kanállal a lisztből, hogy jobban elkapja a penge a pépet. - A kapott masszát kaparjuk a lisztes tálba, adjuk hozzá a margarint is, és kézzel gyúrjunk mindent össze. Dolgozzunk gyorsan, ne olvadjon meg a margarin. - Tegyük be a tésztát a hűtőbe, és ezalatt készüljünk elő a sütéshez. 150 fokra kapcsoljuk be a sütőt, vegyünk elő tepsit és két sütőpapírt. - A tésztát két sütőpapír között nyújtsuk ki, majd éles késsel vágjuk téglalapokra. Nekem nagyon tetszik a kb. 3×6-os méret, de ettől persze te eltérhetsz. Villával óvatosan szurkáld meg, hintsd meg nádcukorral, és mehet is a sütőbe 15 percre. Jó étvágyat! Elkészítési idő: 25 perc Ez egy vegán recept volt. :) Hasonló recepteket ITT találsz még. Ha itt feliratkozol, a legújabbakat mindig frissen kapod majd a postaládádba. :) Nézd meg a legújabb Kertkonyha főzőtanfolyamokat: Kezdő Vegán Vegán MUST HAVE – a kötelező alapcsomag Növényi Tejek és Tejtermékek I Növényi Tejtermékek II A Mindennapi Superfood Kezdő Vegán Angol nyelven Végezetül innen letöltheted a két ajándék receptgyűjteményt is. The post Egyélmeg teasüti appeared first on Kertkonyha.

Vegán életmód – Botanika + nyereményjáték

2017. július 27. Zizi kalandjai 

Vegán életmód – Botanika + nyereményjáték Nem is tudom hol találkoztam először Sára munkáival, de valahol az interneten futottam bele és valami hasonló fotóba, mint, amit a második képen láttok, sok-sok növényekkel festett pasztell színű sokaság volt a fotón és egyből arra gondoltam, hogy én mindegyikből szeretnék egyet, mert az ilyen színes dolgokra csak egyszerűen jó ránézni. Engem legalábbis nagyon felvidít egy ilyen kép. Egyből írtam is Sárának, hogy lenyűgöznek a munkái, imádom a csodaszép színeket, amelyeket elővarázsol! Igen, elővarázsol, mégpedig növényekből, festőnövényekből. Nagyon érdekes és kreatív a munkája, amelyet most ebből az interjúból megismerhettek. Szóval fogjátok a kezetekbe a reggeli turmixotokat, kávétokat, teátokat, dőljetek hátra és olvassátok el Sárával készített interjúmat. Nyereményjáték pedig az interjú után! Bemutatnád magad röviden, ki vagy, mivel foglalkozol? Hajgató Sára vagyok, textilekkel, azon belül is festőnövényekkel színezett anyagokkal foglalkozom, ruhákat illetve kiegészítőket készítek azokból az anyagokból, amiket megfestek. Hogyan jött az ötlet, hogy növényekkel kezdjél festeni textileket? Évekig volt egy ékszermárkám, azonban az idők múlásával egyre inkább elkezdett foglalkoztatni a textilek és fonalak természetesebb megszínezése, elkezdtem utánajárni, kisérletezni, és megnyílt előttem a festőnövények csodás világa. Nagyobb rálátást szerettem volna a munkámban felhasznált alapanyagok eredetére és a magam módján szerettem volna tenni egy keveset a környezetterhelés csökkentéséért. Mely növények a legalkalmasabbak arra, hogy fessünk velük? Rengeteg növénynek van színezőpotenciálja azonban ezen belül van egy szűkebb csoportja a hagyományos festőnövényeknek, amelyek igazán időtálló, szép színeket eredményeznek. Az európai kultúrkörben a három ún. “nagy festőnövény” a festőcsülleng, a festőrezeda és a festőbuzér, színkeveréssel ebből a három alapfestékből temérdek gyönyörű árnyalatot hozhatunk létre. A növény megválasztása mellett a festendő alapanyag és a textil előkezelése is meghatározza a színeredményt. Melyik volt a legkülönlegesebb növény, amit használtál textilfestésre vagy az a növény, amelyiken meglepődtél, hogy milyen csodás színt lehet kihozni belőle? Igazán különleges élmény indigóval festeni, a folyamat maga is merőben eltér a többi festőnövénnyel való munkától, ezért ezt kimondottan szeretem. Festettem már elhervadt esküvői csokorral is textilt, ez is egy szép, és különleges módja volt a “Nagy Nap” megörökítésének. Honnan szerzed be a festéshez használandó növényeket (vadon gyűjtés, lehet kapni boltban, online, külföldről)? Sok növényt gyűjtök, szerencsére jópár inváziós faj, például a kanadai aranyvessző remek festőalapanyag, így nem kell visszafognom magam. Van néhány növény, amit kertben termesztek, nagy álmom, ami ha minden igaz a közeljövőben meg is valósul, egy kimondott festőnövény ültetvény és bemutatókert létrehozása. Ezen kívül néhány egzotikus festőnövényt külföldről, európai, méltányos kereskedésekből szerezek be, és számos konyhai hulladék is alkalmas textilszínezésre. Milyen anyagokat festesz be ezekkel a növényi festékekkel? 100%-ban természetes szálösszetételű anyagokkal dolgozom, a kedvencem a len. Milyen termékek készülnek az általad festett anyagokból? Ezeket is teljesen te készíted? Ruhadarabokat készítek: megkötős ruhát, nadrágszoknyát, felsőket és kabátkákat tartalmaztak az eddigi kollekcióim, illetve az ezekhez kapcsolódó kiegészítőket, textil nesszeszert, kendőket, fonott nyakláncokat és karkötőket. Dolgozom egy lakberendezési kollekción, illetve külön öröm, amikor időm engedi, hogy fonalat fessek, amikből szövőszéken szövött kelméket hozok létre. Mennyire tartósak a növényekkel, természetesen befestett anyagok? Egy ilyen anyagból készült felsőt hogyan lehet mosni, hogy minél tovább megőrizze csodaszép színét? Egy kicsit gondosabb, tudatosabb kezelést igényelnek a festőnövényekkel színezett holmik – kézimosást, és PH-semleges mosószert javaslok a vásárlóimnak, illetve azt, hogy ne tegyék ki huzamos ideig tűző napsütésnek a darabokat. A megfelelően előkezelt textilen sokáig szép marad a szín, de én nem látok abban sem problémát, ha az ember időről-időre felfrissíti és újrafesti egy-egy kedves ruháját. Van-e olyan recepted, amely alapján bárki otthon a konyhájában tud például egy színes konyharuhát készíteni? Eső körben érdemes háztartásban fellelhető alapanyagokkal kísérletezni, ilyen például a hagymahéj, a kurkuma vagy a lilakáposzta. Ezek nem tartoznak a legtartósabb színezőanyagok közé, de azonnali sikerélményt adnak. A textilt érdemes timsóval előpácolni, majd készítünk egy festőlevet, amiben forralás nélkül egy jó órát főzzük a textilt. Hol érhetők el a termékeid, hol lehet megvásárolni ezeket a színes csodákat? Van egy bemutatótermünk, a CikkCakk Stúdió amit 3 kedves tervezőtársammal hoztunk létre, itt megtekinthetők a munkáim, illetve szoktam vásározni is, és készül a webshoppal egybekötött honlapom is. Sára elérhetőségei: – Botanika Facebook – Botanika Instagram – CikkCakk Stúdió Facebook ***** NYEREMÉNYJÁTÉK!!! Nyeremény : 1 darab indigóval festett-shibori technikával mintázott vászontáska. Írjátok meg ide a bejegyzés alá kommentben, hogy ti mit szeretnétek egy növénnyel festett csodaszép anyagból készíttetni magatoknak (sál, nyaklánc, szoknya, stb.)! Szabályok : A kommentelésen felül plusz pontokért lájkolhatjátok Sára Facebook és Instagram oldalát (írjátok meg ezt is a kommentben, ha megtettétek). 2017. július 30-ig lehet játszani. Sorsolás a random.org-gal. Eredményhirdetés 2017. július 31-én. A nyertest emailben fogom értesíteni, majd a neve kikerül a blogra (ez a bejegyzés fog frissülni). A nyereményt a nyertesnek Sára postázza magyarországi címre vagy személyesen átvehető a CikkCakk Stúdióban, Budapesten.

Rosejbni rollni

2017. július 4. Kertkonyha 

Rosejbni rollniA party sztárja Újdonság ide vagy oda, akárki akármit is mondd, az emberek imádják a megszokott ízeket. Azt is észrevettem már, hogy a legnagyobb sikere annak van, amikor valami egyszerre hagyományos is, de új köntösbe is kerül. Itt van pl. ez a rosejbni rollni. :) Minden alapanyag megvan hozzá egy átlagos spejzban. A rosejbnit mindenki szereti, azt kis friss zöldséggel feldobni sosem árt, a bármilyen falatkák meg mágnesként vonzzák a népet. ;) A múlt hétvégén volt nálunk nagy vendégség,  kedves rokonaink jöttek babanézőbe. Csináltam ebből egy nagy adaggal, és amit még pluszban el tudtunk mondani erről a finomságról, hogy isteni volt langyosra hűlve is! :) Hozzávalók egy tálhoz - 1 nagy krumpli - 1 sárgarépa finomra reszelve - pár spenótlevél - 2 kk mustár - só, bors, olaj   A krumplit hámozzuk meg, és hosszában vágjuk 1,5-2 mm vastag szeletekre. Ehhez használhatunk széles zöldséghámozót vagy egy nagy, éles kést. Nem baj, ha nem tökéletes. :) Fektessünk le egy szeletet, sózzuk, borsozzuk, és vékonyan kenjük meg mustárral. Ezután simítsunk rá egy spenótlevelet, egyik végébe tegyünk egy kávéskanálnyi reszelt répát, és onnan kezdve tekerjük fel. Fogpiszkálóval ügyesen tűzzük meg. Vékonyan kenegessük meg olajjal, és közepes sütőben süssük meg 15-20 perc alatt.   Extra tipp: Ez a rollni nagyon szereti a szószokat. Kettőt mindenképp ajánlok hozzá: vegán majonézt és fűszeres paradicsomszószt. Jó étvágyat! Elkészítési idő: 30 perc Ez egy vegán recept volt. :) Hasonló recepteket ITT találsz még. Ha ITT feliratkozol, a legújabbakat mindig frissen kapod majd a postaládádba. :) Nézd meg a legújabb Kertkonyha főzőtanfolyamokat: Kezdő Vegán Vegán MUST HAVE – a kötelező alapcsomag Növényi Tejek és Tejtermékek I Növényi Tejtermékek II A Mindennapi Superfood Kezdő Vegán Angol nyelven  

kenyérpótló

2017. június 15. Beautilicious 

kenyérpótlóSokaknak gondot okoz, hogy mit egyenek a hagyományos búzaliszttel készült kenyér helyett. A felvágott, sajt és tojásrántotta nem lehet teljes a kenyér nélkül? Itt egy szuper alternatíva, ami orvosolja ezt a problémát Hozzávalók - 50gr lenmagliszt - 150gr zabliszt - 4 tojás - 175gr joghurt - 50 ml szénsavas víz - fél citrom leve - szódabikarbóna - sütőpor - só Így készítsd - Válaszd ketté a tojásokat - A sárgájához keverd a joghurtot és a vizet - Ehhez add hozzá a liszteket és a sütőport - A fehérjét a sóval verd kemény habbá - A habot forgasd a keverékbe - A citromlevet a szódabikarbónával keverd össze majd öntsd a masszába - Sütőpapírral bélelt tepsibe adagold a tésztát tetszés szerint ( én korongokat csináltam) - Süsd 180fokon 20percig

Padlizsán tekercs

2017. június 6. Beautilicious 

Padlizsán tekercs Egy igazi nyári ebéd, ha már unod a salátát és valami egészsen finomra és különlegesre vágysz. Nagyon sok féle képpen variálhatod a tölteléket. Én valami könnyű sajtos ízre vágytam, és egy elképesztően finom, könnyed ebédet alkottam. hozzávalók - 2 padlizsán - zabliszt, zabkorpa, tojás, kókuszzsír(rántáshoz) - 250gr brindza - 250gr túró - bazsalikom Így készítsd - A pdlizsánokat vékonyan hosszába csíkozd fel - Csináld meg a rántást, majd rántsd ki a hagyományos módon (liszt helyett zabliszt, morzsa helyett zabkorpa) - Addig készítsd el a krémet: a sajtot a túrót és a bazsalikomot alaposan keverd össze - Töltsd meg a padlizsáncsíkokat - Tekerd fel őket - Süsd ki előmelegített sütőben 180fokon 30percig

Az egészség kulcsa: zöld turmix bio zöld levelekből

2017. május 31. Gitta nyersétel blogja 

Az egészség kulcsa: zöld turmix bio zöld levelekbőlBármit is eszel, bármilyen táplálékon is vagy... a zöld levelek napi szintű fogyasztása életfontosságú!!! BIO zöld levelek házhoz  Más szavakkal: aki amúgy is odafigyel a táplálkozására, tudatos... nagy valószínűséggel nem lesznek hiányállapotai, megkapja a szervezete azt, amire szüksége van.  De lássuk be, hogy a hagyományos, sült-főtt étrend nem ad meg minden tápanyagot, amire szükségünk van, főleg vitaminokra, ásványi anyagokra, fitotápanyagokra gondolok...  Ha tudatos vagy, azért fogsz ilyet inni, ha nem vagy tudatos, akkor meg nagyon nagy szükséged lenne erre, nagyon nagy :)  Zöld turmix: zöld levél, gyümölcs  és víz  Szóval: zöldet kell enni (inni) lehetőleg minden nap.  Zöldet, ami lehetőleg nem vegyszerezett, legalább tiszta talajból, tiszta levegőjű helyről származik.  Szerencsére ma már egyre több a biokertész, és sok helyen van már biopiac, biozöldséges... így ezeket a nagyon értékes zöld leveleket könnyű beszerezni.  És most egy még jobbat találtam... a bio friss leveles zöldeket házhoz is szállítják !!!! Így tudom magamnak és a páromnak biztosítani a RENDSZERESSÉGET, vagyis ezt a terhet vették le a vállamról, hogy nem nekem kell gondoskodnom arról, hogy a megfelelő minőségben és mennyiségben mindig legyen itthon bio zöld levél :)  És most ez megvan, hála a ZöldVital-nak :)  Voltam náluk a kertben, ahol nőnek ezek a csodák. Frissen "legeltem" a spenótot, mizunát, leveles kelt, római salátát... ízes, finom, illatos volt mind :)  Zsenge, friss... a természet csodája  Hogy te magad is meg tudod ezt termelni otthon a kertben? Való igaz, nekem is van itthon, kinő... de nem vagyok biokertész, nem értek a talajhoz, és el kell ismerni, hogy ez egy szakma. Komoly tudás áll mögötte, ami nem csak abból áll, hogy elültetem és kinő... itt megy a főút 200 m-re, odébb az M3-as...  Sötétzöld levele kel, az egyik legértékesebb zöld növény Mizuna, finom fűszeres íze különlegesség teszi a turmixot Római saláta, ez ismerős mindenkinek Különleges zöldeket kapok a csomagban, változatosan.  Ma ez jött:  ezt itt alul nem ismertem fel, de balra spenót, jobbra fent karalábé levele, alatta zeller zöldje.  Ha érdekelnek a részletek, akkor kattints ide:  BIO zöld levelek házhoz

OZEN az új turmixgép

2017. április 26. Gitta nyersétel blogja 

OZEN az új turmixgépEgy fantasztikus dologra bukkantam! Meg kell, hogy osszam veletek! Bizonyára ti is észrevettétek, hogy amikor turmixot készítünk, elég sok levegő keveredik a folyadék közé. Buborékos, habos lesz a végeredmény. Zavaros, kicsit barnás lesz egy idő után, beindulnak az oxidációs folyamatok. Ketté (sőt több) rétegre szétesik az ital, így nem is lesz annyira gusztusos. De ha ezt eddig nem is vetted észre... az oxidáció következtében gyorsabban romlik! OZEN a vákumos turmixgépEgy pár napja kipróbáltam az OZEN vákumos turmixgépet, amivel úgy tudok turmixot készíteni, hogy előtte kipumpálja a kehelyből a levegőt, és vákum alatt dolgozik! Nem keveredik az ital a levegővel, így sokkal tovább őrzi meg a frissességét, nem lesz habos, buborékos! Kipróbáltam, a jobb oldali pohárban vákum nélkül turmixoltam, a bal oldali pohár pedig a vákumos. Kb 10 perc után készült a fotó. Vákumos turmixolás és hagyományos turmixolás (ugyanazzal a géppel, ugyanazokkal az alapanyagokkal) Kipróbáltam, hogy az így készített italt hűtőszekrénybe tettem, és még másnap is ugyanolyan friss volt, mint amikor készítettem. Sőőőőőőt, a turmixgéphez kaptam egy vákumos tartályt, ami csak egy pohár, de ebből is ki lehet szivattyúzni a levegőt, így nem csak a turmixolás, hanem a tárolás is vákum alatt történhet!!! Teljesen el vagyok varázsolva!!! Mindjárt két adag turmixot készítek, az egyiket megiszom azonnal, a másikat megiszon később... és tudom, hogy semmit nem fog változni sem az íze, sem a tápanyag tartalma !!!! Oxigén nélkül nincs oxidáció :) Nézzétek meg itt: OZEN, a vákumos turmixgép honlapja

Keksztekercs

2017. március 28. Vegán receptek Tőlünk Nektek 

Keksztekercs  Esztitől kaptuk, A hagyományos Horváth Ilona könyv alapján továbbfejlesztve. :) Hozzávalók: - 450 g darált keksz (Lidl-ben kapható vegán vaníliás keksz) - 90 g porcukor - 1,8 dl növényi tej vagy növényi tejes híg gabonakávé Töltelék: - 10dkg növényi vaj - 10dkg porcukor - 5dkg kókuszreszelék A kekszet ledaráljuk és az előirt anyagokkal összegyúrjuk. A kekszet kettéválasztjuk és labdákat gyúrunk belőle. Kókusszal meghintett ezüstpapíron négyszög alakúra kihajtjuk mindkettőt. A krém hozzávalóit habosra keverjük, ezzel megkenjük, felcsavarjuk és egy éjszakára hűtőbe tesszük. Ferde szeletekre vágjuk. Egyszerű, gyors, sütés nélküli finomság. Jó Étvágyat! :)

Magyaros vegán bableves

2017. március 13. Kertkonyha 

Magyaros vegán bablevesÉs még mondják, hogy a magyaros ízekhez nem passzol a vegánság! :) Meg, hogy a hagyományos ételeket el lehet felejteni, ha az állati eredetű hozzávalókról lemondunk. Ugyan már! :) Ez az a levesem, amit egyszer a messzi földről ide látogató kedves vegán barátaimnak megfőztem, amikor vendégül láttam őket az otthonomban. Hála az utóbbi években nyílt, sok egészséges budapesti étteremnek, igazán volt mit enniük napi szinten, de a magyaros ételek így is kimaradtak. Pedig nem jártál egy országban, ha nem kóstoltad a konyháját. Viszont egy vegán számára ez itt majdhogynem lehetetlen, mivel a magyaros ételek többsége elég messze van a növényi táplálkozástól. Kár lett volna érte, mert lenyűgözte őket a gazdag paprika íz és a gyönyörű színek ebben a gazdag, tartalmas levesben.  Bevallom, büszke voltam magamra, pedig az érdem nem az enyém, hanem a magyar konyháé.

Ábel 4 éves

2017. február 28. BioBrigi 

Ábel 4 éves Négy éves lett a kis mazsola, amit annak rendje és módja szerint megünnepeltünk... Torta sütéssel, kertben napfürdőzéssel, kergetőzéssel, gazolással, és ujjsérüléssel. Gondoltam valamelyik kedvenc sütijét fogja választani, vagy hogy pogácsát süssünk, de nem.  - Süssünk tortát!  (Megjegyzem vasárnap már tortázott, a nagymama "csokidőzsivel" készült, ennek megfelelően az én 1000 forintos karobcsokival bevont tetejűmet meg se kóstolta. Amire egyébként számítottam is.)   Khm. Izémizé, milenneha... nem lehetne, hogy... de... és akkor... de ha... és ha...) - Nem. Süssünk tortát. - De csak ha segítesz... - Segítek. És tényleg. A piskótát - igaz gépi segítséggel - 10 perc alatt összedobtuk. A krémet megfőztem, aztán kimentünk a kertbe. Flóra a hátamon hintázott mei taiban, Ábel meg 25x körbeszaladta a kertet. Ehhez képest mi ketten csak spórolósan szaladtunk, de azért a fiatalember elégedett volt kergetésügyileg. :) Persze nem minden nap ilyen rózsaszín, és a sütés-főzés is sokszor nadrágszár rángatással ér véget, mert a Flóra bizony nem élvezi úgy, de azért egyre jobb a helyzet, főleg, hogy odakinn lehet a mozgásigényt végre kielégíteni. A torta piskótája hagyományos módon készült, de sütöttem már többször vegán piskótát is, illetve legtöbbször a hajdina piskótát használom ilyen célra. A krém vegán lett, épp ezért is kerül lejegyzésre, hogy meg legyen, mert finom lett. A lúdláb krémjét használtam alapul, de ilyen krémet készít Anya mindig a képviselőfánkba is. Erről nem mondja meg senki, hogy nem tejes. Hozzávalók: 4 réteg vékony piskóta (Leírás pl itt. Vegán itt.) A krémhez: 1/­­2 l növényi tej (nálam most mogyoró) 5 púpos ek liszt 4 ek gyümölcscukor (sztívia csepp, eritrit stb) 1 ek karob vanília kikapart magja 50 g biomargarin 4 dl növényi tejet felteszünk főni, egy dl-t elkeverünk a liszttel, cukorral, karobbal és vaníliával. Amikor a tej felfőtt, ráöntjük a lisztes keverékre, csomómentesre keverjük, és sűrű kevergetés mellett felfőzzük újra. Lefedve hűtjük, majd hozzákeverjük a margarint is. Ezután lehet szépítgetni, kenni-fenni... mi Ábellel csak a csokikrémig jutottunk. A nyomózsákos díszítés elmaradt.

Túl a sültkrumplin

2017. február 22. Beautilicious 

Túl a sültkrumplinSzenvedélyed a sültkrumpli, de célod az egészséges életmód vagy épp a súlyvesztés? Számoljunk le az egészségtelen krumlival? Ha nem tudsz neki ellen állni, az csak azért lehet, mert még nem kóstoltad az én kedvenc köreteimet ; a cékla hasábot, az édesburgonya hasábot és a zellerhasábot. Elkészítési módja megegyezik a hagyományos hasábéval, de a kalórián és zsíron még így is tudsz csökkenteni, ha sütőben készíted el. Íze akármelyik opciónak felülmúlja a sültkrumpli zsírban tocsogó ízét.

Málnás chia puding

2017. február 14. Fittanyuka 

Málnás chia puding Már egy ideje sláger a chia puding, mindenki szereti, nekem mégis csak mostanság lett a kedvencem. Leginkább egyik “legnemesebb” tulajdonsága miatt, amely nem más, mint az, hogy magas rosttartalma miatt csökkenti az éhségérzetet, a telítettség érzetet fokozza a fogyasztása. Beszéljünk még más pozitív tulajdonságáról: magas az omega zsírsav tartalma, szabályozza a vércukorszintet, serkenti az emésztést, csökkenti a koleszterin szintet… Mindez egy desszertben, akkor következzen a recept amelyhez nem szükséges sok idő és egyszerűbb elkészíteni, mint a hagyományos pudingot. Hozzávalók: 3-4  adagra: Chia puding: 4 dl mandula tej 2-3 evőkanál eritrit 4 evőkanál chia mag 4 evőkanál kókuszreszelék A hozzávalókat kézi habverővel alaposan elkeverjük és 30 percre a hűtőbe tesszük, a massza 30 perc után besűrűsödik.   Málna velő: 250 g málna 100 g eritrit 0,5 dl víz 45 g kukoricakeményítő A gyümölcsöt az eritrittel, vízzel, kukoricakeményítővel elkeverjük és felforraljuk. A velőt poharakba kanalazzuk és rá rétegezzük a besűrűsödött chia pudingot. Friss vagy fagyasztott gyümölccsel tálaljuk.    

A tejfogyasztásról, ájurvédikus szemszögből dr. David Frawley tollából

2017. július 23. Élj harmóniában 

A tejfogyasztásról, ájurvédikus szemszögből dr. David Frawley tollábólA tejfogyasztás manapság nagyon felkapott, vitatott téma. Fogyasszuk, ne fogyasszuk, életerő, egészség vagy halálos méreg....  Amikor tudatos táplálkozás tanfolyamot vagy ájurvéda tanfolyamot tartok, akkor mindig el szoktam mondani a védikus megközelítést, ami alapján a tej életerő,egészség és a spirituális megvalósításhoz fontos táplálék. A probléma nem a tejjel van, hanem a megfelelő tudás hiányával. Azzal, hogy a nyugati társadalom nem tudja mi nevezhető tejnek vagy éppen a tejet ki, milyen módon, mikor, mivel kombinálva fogyassza ahhoz, hogy valóban életerő legyen és ne méreg a szervezete számára. Nagyon régen készültem írni egy cikket a tej ájurvédikus megközelítésről. Amikor ráakadtam dr. David Frawley nemzetközileg elismert ájurvédikus orvos cikkére a yogainternational.com oldalon tudtam, hogy a saját írásom helyett, az ő cikkének fordításával próbálok mindenkit hozzásegíteni ahhoz, hogy a tejfogyasztásról több tudással rendelkezzen. David Frawley: Ájurvédikus tejtermék: A tej és joghurt nyers története Természetes ételek mozgalmában állandó vita folyik a tejtermékek értékéről. Időnként a tejtermékek a hússal említik egy lapon, mint ami egészségtelen étel az emberek számára és néhány vegetáriánus vagy tisztán vegán illető még azt is kijelenti, hogy a tejtermékek betegségeket okoznak. Bár van némi igazság az ilyen és ezekhez hasonló kijelentésekben, teljességében nem magukkal a tejtermékekkel van baj. Sokkal inkább hibáztathatjuk a tejtermelő állatok nem megfelelő tartását, a tej nem megfelelő feldolgozását és a az arról szóló megértés hiányát, hogy hogyan használjuk a tejtermékeket. Természetes ételek mozgalmában állandó vita folyik a tejtermékek értékéről.  India hindu és buddhista tradíciói a tejtermékeket kiváló ételnek tekintik, különösen azok számára, akik valamilyen spirituális úton járnak. Míg a tejtermékeket nem ajánlják minden test típus számára, mégis mindannyiunk számára fontos szerepe van nemcsak az egészség fenntartásában, hanem az élet meghosszabbításában is. Az ősi védikus civilizáció a tehén körül fejlődött ki, ami tejet, tejszínt, vajat és joghurtot biztosított. A történelem során ezek az ételek a jógik kedvencei voltak, akik nem találták az egészségre ártalmasnak ezeket. India legnagyobb ,,tanítóinak egyike, Krisna hírhedt volt arról, hogy azonnal megdézsmálta a frissen kiköpült vajat, ha azt egy gyanútlan háziasszony felügyelet nélkül hagyta. Érdekes, hogy a Védák a tejtermékek esetében szélesebb választékot adnak, mint bármi más ételek esetében - beleértve a gabonaféléket, zöldségeket és gyümölcsöket is.  Az ájurvéda sok tejterméket használ gyógyszerként, pontosabban betegségekkel szembeni ellenállás növelésére és arra hogy támogassa a felépülést és a regenerálódást. Ebbe beletartoznak a tejből készült főzetek, vajak és ghík és más speciális készítmények. A tejtermékeket nem csak fiatalok számára, de idősebbeknek is ajánlják, illetve azoknak is, akik bármilyen módon gyengélkednek vagy felerősítésre szorulnak.  A szent tehén A tehén ősidők óta a legszentebb állat Indiában. Részben azért, mert természetes módon több tejet ad, mint amennyire a borjának szüksége van és boldog tőle, hogy megoszthatja a többletet az emberrel. A tehén amiatt, hogy kedves természettel rendelkezik és önzetlen módon  táplál, az Isteni Anya szimbóluma. A legnagyobb védikus mantrát, a Gayatrit egy tehén formájában vizualizálják. Az ősi védikus írások magát az univerzumot is mint Kozmikus Tehenet írják le. A Föld is olyan, mint a tehén azáltal, hogy önzetlenül táplálja és fenntartja az élőlényeket, akik rajta függenek. A görög 'gaia' és a szanszkrit 'gau' jelentései szintén  'Föld' és 'tehén'. A Gaia Elv, ami azt állítja, hogy van egy szerves intelligencia, ami áthatja és szabályozza az életet a Földön, a Kozmikus Tehén ősi hasonlatának modern változata. Megítélhetjük, hogy az emberek hogyan bánnak a Földdel azáltal, hogy hogyan bánnak a teheneikkel. Manapság ezeknek az érzékeny állatoknak a kizsákmányolása tükrözi azt a gátlástalan, fogyasztó orientált kultúrát, ami szennyezi és elpusztítja földgolyónkat. Megmondhatjuk, hogy az emberek hogyan bánnak a Földdel, az alapján, hogyan bánnak a tehenekkel. Ramana Maharisi, aki a modern India talán legszélesebb körben tisztelt bölcse azt mondta, hogy saját tehene spirituális felszabadulást (moksa) ért el halálakor. Ashramjában a tehénnek, valamint a majomnak és a hollónak a szentélyei találhatóak, akik ott a Maharisi állandó társai. Míg az ember könnyebben eléri a felszabadulást, mint az állatok (bár ez mindkettő számára nehéz) az állatoknak is van lelkük, ami reagál a spirituális befolyásokra. Ha felismerjük és nagyra értékeljük az állatok spirituális kapacitását, akkor nem fogjuk őket bántani. A kizsákmányolásuk abból adódik, hogy azt képzeljük, hogy nekik nincsenek igazán érzéseik, hogy őket Isten csak a mi kényelmünkre teremtette. Az ősi India írásaiban az állatok tanítókként jelennek meg. A Csandogja Upanisadban például Szatjakamát a bika, a tűz, a hattyú és a daru tanította a Brahman (a kozmikus valóság) négy aspektusára. Amikor hazatért, a tanárai látták az arcán ragyogni az igazság fényét és felismerték, hogy pusztán a fenti tanároktól megtanulta a teljes igazságot. A Védák kijelentik továbbá, hogy tehenet bölcseknek kell adni és nem királyoknak vagy kereskedőknek. Ez azt jelenti, hogy a bensőséges tudás fényét azokkal kell megosztani, akik spirituális szempontból motiváltak és nem azokkal, akik politikai vagy üzleti beállítottságúak. A védikus időkben a brahmana gyerekek (szerk.brahmana társadalmi réteg tagjai:  papok, tanítok, bölcsek, spirituális személyek, aszkéták, jógik)   fontos kötelessége volt megtanulni azt, hogy hogyan kell teheneket felnevelni és megfejni. Ez még a mai napig is így van néhány helyen Indiában. A tehén évezredek óta az erőszakmentesség szimbóluma és annak érdekében, hogy megtanuljanak megfelelően gondoskodni róluk, a gyerekeket megtanították a kedvességre, önzetlenségre, elfogadásra és bölcsességre valamint arra is, hogy ezeket a tulajdonságokat építsék be a meditációjukba is. A tejtermelés modern módszerei A tejtermékekhez számos egészséggel kapcsolatos téma kapcsolódik, amiket meg kell értenünk ahhoz, hogy helyesen tudjuk használni ezeket az élelmiszereket. Az emberek egy része híján van olyan enzimeknek, amik szükségesek a tejtermékek emésztéséhez csupán csak amiatt, mert az adott etnikai csoportjuknak a történelmi múltjában nincsen benne a tejtermékek fogyasztása. Azoknak a felnőtteknek, akik csecsemőként nem kaptak anyatejet szintén problémát jelenhet a tejtermékek megemésztése. Sőt a legtöbb probléma, amit a tejtermékek emésztésében tapasztalunk, nem maguk a tejtermékek miatt van, hanem ezek helytelen előállításában. Ahogy nem okolhatjuk a krumplit azokért a nehézségekért, amiket a rósejbni evése okoz - ugyanígy nem okolhatjuk a tejtermékeket azokért a bizonyos problémákért, amikkel ma az emberek szembesülnek. Ahogyan a teljes kiőrlésű liszt különbözik a fehér liszttől, ugyanígy a természetes módon készült tejtermékek kifejezetten mások, mint a szupermarketekben általában kapható túlzott módon feldolgozott társaik. Indiában megengedik, hogy a tehén először a borjának adjon a tejéből. Az ember számára csak azt a tejet használják, ami ezen túl marad, ami gyakran még így is jelentős mennyiség. Ha a borját elválasztják tőle, a tehén teje sokat veszít annak tápláló minőségéből. A tejipar elválasztja a borjat az anyjától és lemészárolja. Megöljük a tehén gyerekét és aztán megisszuk a tejét. Hogyan érezné magát egy emberi anya egy ilyen körülményben? Amikor egy tehén meghallja a borjának a hívását, azonnal elkezd tejet kiválasztani. Amikor a borját elveszik tőle, akkor az aggodalom miatt toxinok fognak a tejébe kiválasztódni. Indiában megengedik, hogy a tehén először a borjának adjon a tejéből. Az ember számára csak azt a tejet használják, ami ezen túl marad, ami gyakran még így is jelentős mennyiség. A tehenekkel sok más módon is rosszul bánnak, mint például a szűkös élőhely és gépi fejés. Mostanra a mesterséges megtermékenyítésen keresztül hibrid állatokká váltak, akiket génekkel újraterveztek annak érdekében, hogy sokkal több tejet adjanak annál, mint amennyi egészséges számukra. Hormonokkal, antibiotikumokkal és nem-organikus gabonával etetik őket. A vegyszerek maradványai felszívódnak a szöveteikbe és aztán a tejükben koncentrálódnak. A hagyományos indiai gyógyászat figyelmeztet arra, hogy el kell kerülni a szennyező hatású vegyszereket és gyógyszereket, mert ezek felhalmozódnak a szöveteinkben és betegséget okoznak.  Az ájurvéda nagyon részletesen ír a különféle tejtermékek jellemzőiről, többek között a tehén, bivaly, kecske és más tejet adó állatok esetében is.Bár ezek nem feltétlenül egyeznek azokkal a jellemzőkkel, amiket a modern nagyüzemi termelés produkál. Az ájurvéda írásai elmondják, hogy a kipányvázott vagy szűkös helyen élő állatok esetében a húsnak vagy a tejnek a minősége sokkal szegényesebb, mint a szabadon legelésző állatok esetében.   Ez rengeteg kérdést is felvet. Milyen mértékben károsítják a tejtermékeket a modern termelési módszerek? Mi az a határ, amin túl ezek a módszerek már nem hasznosak? Milyen mértékben támaszkodjunk ezekre a hátrányos feltételekre anélkül, hogy teljes mértékben feladnánk a tejtermékeket? És mit tehetünk azért, hogy a jelenleg elérhető tejtermékek minősége jobb legyen?  A pasztőrizálás csapdái A jóga szerint a tej természetét tekintve tiszta vagy szattvikus minőségű. (szerk. az ételek minőségéről itt olvashatsz bővebben) Szeretetből születik és növeli a természetes intelligenciánkat és érzékenységünket. Mindazonáltal áldásos tulajdonságait nem csak az csökkentheti, hogy hogyan tartják a tejelő állatot, hanem az is, hogy hogyan dolgozzuk fel a tejet. Pasteur volt a szülőatyja annak, hogy a betegségeket baktériumokhoz kötötték. Mivel ennél a teóriánál a betegséget a baktérium okozta, ezért a betegségek megelőzésének legjobb módja az ételek és a környezet sterilizálása. A természet tele van baktériumokkal, ezért nem biztonságos és minden természetes termék gyanakvást kelt. A holisztikus gyógyítás szempontjából viszont a sterilizálás valaminek a megölését jelenti. A steril környezet a legjobb hely a kórokozók kifejlődéséhez, mert a sterilizálás során az életerő és a természetes immunitás tűnik el. A tej pasztőrizálása annak melegítését is magában foglalja, ami megöl minden baktériumot ami benne van. Ez lehetővé teszi, hogy a tej hosszabb ideig elálljon, anélkül hogy tönkremenne és ez kereskedelmi szempontból értékesebbé teszi azt, de ez nem jelenti azt, hogy jobb minőségű ételt kaptunk. Ebben a folyamatben lényegében előfőzik a tejet, ami csökkenti annak vitalitását. Bár a pasztőrizált tej jobb a számunkra, mint a hús vagy a junk food, de a nyers tejtermék még annak pasztőrizált társánál is jobb. A pasztőrizálás csak az egyik eljárás a sorban, ami rontja a tejtermékeink minőségét. Részét képezi annak a mentalitásnak, ami azt mondja, hogy az ember mindig jobbá teheti a természetes dolgokat és biztonságosabbá is ha előbb különféle eljárásokkal kezeli őket. A mi kultúránk azt mondja, hogy a tej természetes állapotában az emberi fogyasztás szempontjából nem biztonságos, míg azt a tejet tökéletesnek látjuk, amit a mesterséges körülmények között tenyésztett állatoktól vesznek el, akik mesterséges ételeket, gyógyszereket es hormonokat kapnak. A tejtermékeinket pasztőrizáljuk, homogenizáljuk, hosszú időre lehűtjük es adalékokat adunk hozzájuk - sót, cukrot, mesterséges ízeket és színeket. A tejhez hozzáadott A és D vitaminok általában hal máj olajból származnak, így gyakran a tej még csak nem is vegetáriánus. A tejtermékek természetes szattvikus vagy tiszta tulajdonságait teszik tönkre ezek eljárások által. Azért, hogy a tejtermékek mélyebb gyógyító tulajdonságait valóban ki tudjuk használni, a nyers tejet kell előnyben részesítenünk. Ez különösen fontos olyan gyógyító eljárások esetében, ahol a megújulás vagy az elmeállapot javítása a cél, arra figyelni kell, hogy a nyers tejtermékek mindig frissek legyenek, máskülönben károsak lehetnek. Azért, hogy a tejtermékek mélyebb gyógyító tulajdonságait valóban ki tudjuk használni, a nyers tejet kell előnyben részesítenünk.  Sok olyan pácienst kezeltem, akiknek tejallergiájuk volt. Amint átálltak a nyers tejre - megfelelő fűszerekkel elkészítve -, legtöbbjük (hacsak nem mindegyikük) esetében az allergén reakciók eltűntek. Miután az ember megtapasztalta az ájurvédikus indiai vagy hazai családi farmokról származó tejtermékek hatásait, könnyű látnia, hogy amit a szupermarketekben eladnak, az meglehetősen silány minőségű, a különbség nagyjából olyan, mint ami a kertben frissen termesztett és a mesterséges körülmények során létrehozott és hónapokig tárolt zöldség között van.   Elkészítés Az is nagyon fontos, hogy hogyan fogyasztjuk a tejtermékeket. Az ájurveda azt mondja, hogy a meleg tej gyógyít, míg a hideg tej megbetegít, ezért a tejet melegen kell fogyasztani. Továbbá megfelelő fűszerek használatával ellensúlyozni kell a tej és a tejtermékek nyálka képző tulajdonságait. Van néhány korlátozás a tejtermékekkel való főzés esetén is, azon ételek jellemzői alapján, amikkel együtt akarjuk használni azokat. Tejet, joghurtot, sajtot vagy tejfölt nagyon jól lehet használni levesek és curryk esetében. Az ájurvéda azt is megjegyzi, hogy a tejtermékek - csakúgy mint a cukor - káros lehet, ha túlzott mértékben fogyasztjuk, különösen hidegen. Nedves és nehéz természete miatt eltömítheti a keringési rendszert. Ez sokféle krónikus betegséget okozhat, mint amilyen például az allergia, asztma, artritis vagy a szívbetegségek. Ezért az általunk fogyasztott tejtermékek mennyiségét is megfelelő módon kell szabályozni. Hogyan használjuk a tejtermékeket? Tehéntej A tej egy ideális fiatalító étel; táplálja az elmét és a szívet. Jó hatással van a száraz köhögésre, tüdővérzésre, fekélyekre és kelésekre, terméketlenségre és általános gyengeségre. A meleg tej természetes hashajtó hatású, ha ghível fogyasztjuk. A pasztörizált és homogénezett tej azonban gyakran okoz székrekedést.   A kardamom a legjobb fűszer, ami ellensúlyozni tudja a tej nyálka képző hatását. Erre a célra használják a gyömbért, fahéjt és a kurkumát is. A fűszeres gyógynövények nemcsak emészthetőbbé teszik a tejet, de gyógyhatással is kiegészítik a hatásait. A meleg tej egy csipet szerecsendióval egy jó otthoni megoldás az álmatlanságra. A tej főzetekben használt felerősítő hatású gyógynövények (mint például az ashwagandha (Withania somnifera), shatavari (Asparagus racemosus), fekete nadálytő gyökér és a ginseng) hatékony fiatalító ételekké változtatják azt. A tehéntejet nem ajánlják a kapha (nehéz vagy nedves) testtípusúaknak, bár ők néha gond nélkül képesek emészteni az alacsony zsírtartalmú tejet. A legjobb a váta (levegős) és pitta(tüzes) testtípusúaknak, akiknek szükséges a tej nedvesítő energiája. Az ájurvédikus gondolkodásban a jó tej olyan, mint a tiszta plazma, ami minden szövetet táplál. Az alacsony minőségű tej azonban olyan, mint a tiszta nyálka, ami a plazma salakanyaga.   A tehéntejet nem ajánlják a kapha (nehéz vagy nedves) testtípusúaknak, bár ők néha gond nélkül képesek emészteni az alacsony zsírtartalmú tejet.  Kecsketej A kecsketej jó a kapháknak, olyanoknak akik nyálkásodnak és ödémásak, de kizárólag melegen és fűszerekkel. A kecsketej meleg természetű ezért lázas állapotban kerülni kell - csakúgy mint fertőző betegségek és gyomorsavtúltengés esetén is (pitta testtípus). Tejszín Tejszín hasonlít a tejhez, de annál nehezebb. Óvatosnak kell lennünk vele vérbőség és gyenge emésztés esetén. A tejtermékekkel  kapcsolatban (főleg a nehezebbekkel, mint a tejszín, a sajt és a túró) egy jó általános szabály az, hogy el kell kerülni őket, ha nagy mennyiségű lepedék jelenik meg a nyelven, ami a emésztő szervrendszerben lévő vérbőségre utal. Jégkrém A jégkrémet a test nehezen tudja kezelni. Hideg természete elnyomja az emésztés tüzét, különösen, ha étkezés után fogyasztjuk. Sok cukrot tartalmaz és gyakran sok más adalékot is (mint például a tojás). Az ájurvéda általában nem ajánlja. Mindazonáltal a jégkrém vagy jeges joghurt természetes formájában nyáron fogyasztható, abban az esetben, ha jó az emésztésünk, nem vagyunk túlsúlyosak és ha figyelünk arra, hogy milyen más ételekkel kombináljuk. Joghurt A joghurt nehéz, mint például a sajt és ellentétben a népszerű félreértéssel, nem segít a fogyásban (hacsak nem a húst vagy más nehezebb ételt helyettesítjük vele). Ezzel ellentétben, nagyon jó a hízáshoz. Bár a zsírszegény joghurt kevésbé nehéz, mégsem megfelelő a fogyókúrához.  Bár nyugaton reggeli ételként használják, a joghurt nem mindig jó reggel, mert ilyenkor több nyálka és vér van a szervezetben felkelés után. A reggeli hideg joghurt nyálkát termel a szervezetben. Gyümölccsel együtt fogyasztva növeli annak vizes- és nyálkaképző természetét. Általában a joghurtot nem szabad önmagában vagy üres gyomorra enni. Jól kombinálható viszont az uborkával, aminek könnyedsége kiegyensúlyozza a joghurt nehéz természetét. A joghurt a raita alapja, ami egy olyan saláta amit a legtöbb indiai étkezés során felszolgálnak. (szerk. raita receptet itt olvashatsz) A joghurt az olyan fűszerekkel együtt a legjobb, mint a kömény, koriander vagy cayenne. A joghurt gyakran a legbiztonságosabb a tejtermék. Még a nem éppen legjobb minőségű tejből is lehet kielégítő minőségű joghurtot kapni. Könnyen el is tudjuk készíteni saját magunk számára. Azonban a joghurt minél savanyúbb, annál jobban savasít és annál jobban mérgezi a vért. Az édes joghurt ezért jobb. A joghurt akkor is savasítóbb, ha savas gyümölcsökkel vagy banánnal fogyasztjuk. A joghurt főleg a váta testtípusnak jó,  a kaphák ás pitták óvatosan kell hogy bánjanak vele, bár a pitta viszonylag könnyen tudja kezelni az édes joghurtot. Indiai író A joghurtot úgy jó fogyasztani, ha például ugyanannyi mennyiségű vízzel összeturmixoljuk és némi kardamomot vagy szerecsendiót adunk hozzá. Ezt hívják takrának, vagy indiai írónak. Bár hűtő természetű, mégis jó lábadozás és gyenge emésztés esetén, különösen hasznos felszívódási zavar és hasmenés esetén. Az indiai írót az istenek eledeleként is emlegetik. Azonban a joghurt minél savanyúbb, annál jobban savasít és annál jobban mérgezi a vért. Az édes joghurt ezért jobb. Nyugati író A nyugati író pasztőrizált és gyakran nagy mennyiségű sót tartalmaz. Máskülönben ez egy jó tejtermék. Sokkal inkább vizelethajtó, mint más tejtermékek és kevésbé képez nyálkát a szervezetben. Ebből a szempontból jobb a kapháknak. Hasznos felszívódási zavar, gyenge emésztés és hasmenés esetén is. Kefir A kefir egy másik erjesztett tejes ital, különösen hasznos a vátáknak, akiknek levegős vagy ideges természetük van. Ugyanazokat a problémákat okozhatja, mint a tej és a joghurt, ha gyümölccsel kombinálják. Az édesített kefír ráadásul nagy mennyiségű cukrot is tartalmazhat. Sajt A sajt nehéz, ragadós és gyakran nehéz megemészteni. Nem ajánlják, vérbőség, pangás esetén vagy akkor, amikor a keringési rendszer el van tömődve. Okozhat köszvényt, ízületi gyulladást, fertőzéseket, aknét, meghűlést, influenzát és tüdő rendellenességeket és növelheti a koleszterin szintet is. Minnél erjedtebb és sósabb annál nehezebb megemészteni. Az oltót, amit általában használnak, gyakran tehenek beléből származik, ezért a kereskedelmi forgalomban lévő sajtok legtöbbje szigorú értelemben véve nem vegetáriánus. Ilyen esetben bizonyosodj meg róla, hogy oltó nélküli sajtot vásárolsz-e. A legjobb olyan oltó nélküli sajtot fogyasztani, ami csak kevés sót tartalmaz és nincs erjesztve. A könnyű, édesebb sajtok ajánlottak. A sajt nehéz tulajdonságát részlegesen ellensúlyozni lehet olyan fűszerekkel, mint pl. a mustár, cayenne, fekete bors, torma és kömény. A sajtot rá lehet olvasztani zöldségekre, különösen olyanokra, amik könnyű természetűek, mint pl. a brokkoli és a karfiol. Ilyen módon a zöldségek és a sajt tulajdonságai is ki lesznek egyensúlyozva. A farmer sajt (panír) könnyebb és ezért könnyebben is emészthető. Ez a legelterjedtebb Indiában. A cottage cheese szintén könnyű és könnyű emészteni is, hűsítő és magas fehérjetartalma miatt tápláló is. A krémsajt kicsit ragadósabb, de a közönséges sajtnál még mindig jobban emészthető. A cottage cheese szintén könnyű és könnyű emészteni is, hűsítő és magas fehérjetartalma miatt tápláló is.  Tejföl A tejföl talán a leginkább savas tejtermék és olyan pitta tüneteket erősít, mint pl. a kelés, gyomorégés, láz és fertőzések. A legjobb a váta (levegős) típusúaknak. Vaj A vajat általában pasztőrizált tejből csinálják. Gyakran adnak hozzá színezéket és nagy mennyiségű sót is. Előfordulhat, hogy hosszabb időre lefagyasztják, ami csökkenti az egészségmegőrző tulajdonságait. A vaj jó azoknak, akiknek erős az emésztésük és a belső tűzük (pitta típusúak). Nem szabad hidegen enni - jobb, ha ráolvasztjuk az ételre. A túl sok vaj (csakúgy mint a sajt) beleragadhat a bélcsatornába és megemelheti a koleszterin szintet. Külsőleg alkalmazva a vaj jó az égésre és a kiütésekre is.  Ghí A ghí (tisztított vaj) amit nyers vajból készítenek többnyire mindenkinek megfelelő. (ghí receptet itt találsz)  Növeli az erőt, vitalitást és intelligenciát, jó láz és fertőzés ellen is. A máj könnyen feldolgozza, bár növeli a koleszterin szintet (de nem annyira, mint a vaj). Erősíti az immunrendszert, növeli az élethosszt és a tudatosságot. Tökéletes étel meditációhoz és szellemi munkához. A ghít ételekkel vagy tejes italokhoz kell fogyasztani. Mint az olajok is általában, önmagában fogyasztva orrvérzést okozhat. A ghí olyan ájurvédikus gyógyhatású olajok alapja, mint pl. a brahmi (gotu kola) és a calamus ghee. Szemre helyezve növeli a látást (erre különösen a triphala ghí jó). Vérképzéshez és kifejezetten a nőknek a legjobb a kurkuma ghí illetve a ghíben főzött kurkuma.  A ghít a legjobb nyers, sózatlan vajból készíteni. Általában hónapokig eláll és még tovább is ha hűtőben tartjuk. Vörösréz edényben tárolva mindenféle bőrproblémákra és a bőr gyulladásos elváltozásaira is jó ha külsőleg alkalmazzák. A ghí a rituálék és a meditáció alatt hasznos lámpaolajként is, mivel úgy tartják, hogy a benne lévő tápláló erőnek tisztító hatása van a környezetre és az elmére is. Tejtermékek vásárlása A tejtermékeknek a modern társadalomban elfoglalt sajnálatos helyzete valamint a tejelő állatokkal való hibás bánásmód miatt az emberek érthető módon hajlamosak teljes mértékben elutasítani a tejtermékek fogyasztását. Másrészről sokan mások, akik váta és pitta felépítésűek vagy éppen gyengélkednek, nagyon hasznosnak fogják találni a tejet. Minden bizonnyal próbát kell tennünk vele, ha súlygyarapodást vagy vitalizálást akarunk elérni, mielőtt olyan élelmiszerekhez fordulunk mint a hús, hal, cukor vagy mesterséges összetevőkből álló ételek.   Támogasd a helyi tehenészt - és a helyi tehént is. Bár legtöbbünknek nem kell teljes mértékben elutasítanunk a tejterméket, viszont szorgalmaznunk kell azok megfelelő minőségben történő előállítását. Próbálj olyan forrásból tejtermékeket beszerezni, ahol jól bánnak az állatokkal és organikus módon táplálják őket. Vegyél feldolgozatlan (nyers) tejtermékeket, ha lehetséges. Ha ez törvényileg nem lehetséges ott ahol élsz, akkor bátorítsd a változásokat az ilyen és ehhez hasonló ésszerűtlen törvények esetében. Támogasd a helyi tehenészt - és a helyi tehént is. Tejtermékek és más ételek A tejtermékek nem kombinálhatóak néhány fajta élelmiszerrel - és előfordulhat, hogy egymással sem keverhetőek.  (szerk. az ételkombinációkról részletes itt olvashatsz) Rossz kombinációk o    Bármilyen tejtermék hússal és hallal o    Bármilyen tejtermék élesztős kenyérrel o    Bármilyen tejtermék savanyú gyümölccsel o    Bármilyen tejtermék magokkal o    Tej joghurttal o    Tej sóval   Megfelelő kombinációk o    Tejtermék édes gyümölccsel o    Tejtermék keményítőt tartalmazó zöldségekkel o    Tejtermék teljes értékű gabonával az eredeti cikk itt olvasható https:/­­/­­yogainternational.com/­­article/­­view/­­ayurvedic-dairy-the-raw-story-on-milk-yogurt-and-more

Limonádé maraton

2017. június 20. Kertkonyha 

Limonádé maratonA limonádét mindenki szereti, és a receptet mindenki ismeri: citrom, cukor, víz. Te ne állj itt meg! :) Ha egyszer belevágsz a kísérletezésbe, többet abba se akarod hagyni a mesés italok készítését. Csak a fantáziád szab határt a variációknak. Nyugodtan használj hozzá kb. bármilyen gyümölcslevet, fűszernövényeket. Az alap nekem is mindig egy hagyományos limonádé. A lényeg a citrom. A másik a JÉG! :) Epres-mentás limonádé fél citrom leve 1 ek szirup 3 dl víz 2-3 karika citrom 2 érett eper mentalevelek   - Készítsünk limonádét a citromból, szirupból és vízből. - Az epret villával törjük össze, és öntsük a pohár aljára. - A mentaleveleket morzsoljuk össze, a citromkarikákat vágjuk cikkekre, és halmozzunk mindent az eperre. - Öntsük fel limonádéval, hűtsük le jégkockával.   naplemente limonádé, a Meggyes-narancsos fél citrom leve 1 ek szirup 2 dl víz 5 szem meggy fél narancs leve 1-2 karika narancs   - Készítsünk limonádét a citromból, szirupból és vízből. - A meggyet magozzuk ki, és tegyük a pohár aljára. Egy kávéskanállal kissé nyomkodjuk le. - A narancskarikákat vágjuk cikkekre, és szórjuk a pohárba. - Öntsük fel limonádéval, hűtsük le jégkockával.   detox limonádé – az uborkás-korianderes, lime-mal fél citrom leve 1 ek szirup 3 dl víz 4 ek uborkalé korianderlevelek lime   - Készítsünk limonádét a citromból, szirupból és vízből. - Az uborkát reszeljük le, és nyomjuk ki a levét. Öntsük pohárba, majd tegyük rá a kezünkkel megmorzsolt korianderleveleket. - Öntsük fel limonádéval, hűtsük le jégkockával. Díszítsük lime-mal. Egészségetekre! Elkészítési idők: 5 perc Ez egy vegán recept volt. :) Hasonló recepteket ITT találsz még. Ha itt feliratkozol, a legújabbakat mindig frissen kapod majd a postaládádba. :) Nézd meg a legújabb Kertkonyha főzőtanfolyamokat: Kezdő Vegán Vegán MUST HAVE – a kötelező alapcsomag Növényi Tejek és Tejtermékek I Növényi Tejtermékek II A Mindennapi Superfood Kezdő Vegán Angol nyelven

cukkini kenyér

2017. június 9. Beautilicious 

cukkini kenyér A szép forma és egészséges életmód érdekében lemondtál a kenyérről? Ezt jól tetted ! A hagyományos búzalisztől készült kenyerek valóban nem a legegészségesebb alternatíva, de van egy jó hírem. Készítettem egy nagyon finom kenyeret, amit bátran ehetsz akár ha egészséges szeretnél lenni, akár ha célod a fogyás vagy csak ha szeretnél valami finomat enni :) Hozzávalók - 200gr zabliszt - 100gr darált dió - 100gr lenmagliszt - 200gr tejföl - 2 cukkini - só,bors,fokhagyma granulátum - 1ek olivaolaj - fél citrom leve - szódabikarbóna Így készítsd - A száraz összetevőket keverd össze - Reszeld le a cukkinit - Add hozzá a cukkinihez a nedves hozzávalókat - A két keveréket gyúrd össze - A tásztát tetszés szerint formázd ( kenyér, zsemle, kifli...) és tedd sütőpapírral bélelt tepsibe vagy kenyérformába - Süsd 170 fokon 1órát

Meggyes pite

2017. június 6. Beautilicious 

Meggyes piteAzok a hagyományos piték...almás, meggyes, túrós... az összes jöhet :D Mindenki imádja, nem igaz? Ezt még jobban fogod imádni! Megse mondanád, hogy nincs benne cukor vagy fehérliszt. Nem lehet megkülönböztetni az ízét a hagyományostól. hozzávalók - 150gr kókuszliszt - 150gr zabliszt - 250gr túró - 1 banán - 50gr édesítő + Ízlés szerint a töltelékbe - 450gr meggy (magozott) - fahéj - édesítő - 1ek tápióka keményítő Így készítsd - A tésztához keverd össze a liszteket, édesítőt, banánt és túrót - Hagyd állni, míg elkészíted a tölteléket - Főzd össze a meggyet a fahéjjal, édesítővel és tápióka keményítővel - Főzd, míg puding állaga nem lesz - Nyújtsd ki a tészta egyik felét, majd töltsd meg a töltelékkel és tedd rá a másik felét - Süsd ki 180fokon 50perc alatt

spenótos túrós piskótatekercs

2017. május 23. Beautilicious 

spenótos túrós piskótatekercsA piskótatekercs mindenkinek az egyik kedvence. Legtöbbször a hagyományos kedvenc, a baracklekvárral töltött piskóta jut mindenkinek az eszébe, de ha kipróbálod ezt a sós tekercset, mindenkit lesöpör a dobogóról. hozzávalók - 6tojás - 50gr zabliszt - 30gr tökmagliszt - 20gr lenmagliszt - só - 300gr spenót - 350gr túró - 30gr krémsajt - 2gerezd fokhagyma így készítsd - A tojásokat válaszd ketté - Add a sárgájához liszteket - A fehérjét sóval verd kemény habbá, majd forgasd a lisztkeverékhez - A masszát öntsd sütőpapírral bélelt tepsibe - Süsd előmelegített sütőben 180fokon 20percig - Készítsd el a krémet: A spenótot turmixold össze fokhagymával túróval és sajtkrémmel - Ha kész a tészta, töltsd bele a krémet és tekerd fel

Say Cheez Raw - Gourmet növényi ,,sajt különlegességek Budapesten

2017. április 20. Vegán lettem 

Versenybe szállhat egy érlelt nyers vegán ,,sajt a hagyományossal? Megtalálhatod a választ Say Cheez Raw bárban. A Say Cheeze Raw növényi ,,sajt különlegességeket készítő kézműves bár nyitását türelmetlenül várták a sajtalternatívára éhes tömegek. A Móricz Zsigmond körtértől csupán pár perc sétára levő Szabolcska Mihály utca 7-es szám alatt várja a sajtimádókat a kifejezetten gourmet jellegű kis ,,sajt bár. Bár a helyiség nem túl nagy, de annál családiasabb a hangulata, és falatozás közben a tulajdonosokkal is jóízűen el lehet beszélgetni.   A Say Cheez Raw kínálata A Say Cheeze Raw egy nyers vegán ,,sajt bár, mely szigorúan csak a legjobb alapanyagokból készült nyers, növényi alapú, kézműves sajt-alternatívákat kínálja a vegánoknak, a növényi étrend iránt érdeklődőknek, vagy éppen azoknak, akik szeretnék elhagyni a tejtermékeket étrendjükből. A sajtalternatívákat fogyaszthatod önmagában, vagy nyers krékerrel. Mindkettő külön-külön, és együtt is isteni. A ,,sajt készítésben szerencsére nem merült ki a tulajdonosok kreativitása, ugyanis egyéb ,,élő ételeket és italokat is kóstolhatsz a Say Cheeze Raw-ban, például nyers vegán taco-t, különböző smoothiekat vagy nyers édességeket. Látogatásom alatt egy sajtalternatívákból álló sajttálat kóstoltam, datolyás, levendulás, spirulinás és zsályás fokhagymás ízesítésű ,,sajtokból összeválogatva, melyeket két féle krékerrel fogyasztottam. Ezen kívül egy lágy ,,sajtot, nyers vegán taco-t, smoothiet és nyers fahéjas csigát ettem. A Say Cheeze Raw-ban kapható sajtalternatívák az érleléstől különlegesek. Pont úgy, ahogyan egy hagyományos sajtot, ezeket a kézműves növényi ,,sajtokat is érlelik. Minden falat egy kézzel készült, egészséges, élő ízbomba, amit egyszerűen nem tudsz majd nem szeretni. Nagyon sajtszerű és hihetetlenül krémes, gazdag íze van a Say Cheeze Raw sajtalternatíváknak, teljes mértékben visszaadták azt a sajtos ízvilágot, amit vártam. Semmire sem tudnék rosszat mondani, a krékerek, a taco és a smoothie is ízesek voltak, szinte el sem hittem, hogy ami ennyire egészséges, az lehet ennyire finom is. A ,,sajtokon kívül az én személyes kedvencem a nyers vegán fahéjas csiga volt. A kínálatot megtekintheted a Say Cheeze Raw facebook oldalán, vagy egyszerűen, ha ide kattintasz. Nem mellesleg a poharak, az evőeszközök és az elviteles csomagolás mind környezetbarát, komposztálható anyagokból készülnek, tehát a Say Cheeze Raw ötössel ment át a környezetbarát vizsgán is.   A Say Cheez Raw ötletgazdái Mint minden vendéglátó egységben, a kiszolgálás itt is ugyanolyan fontos, mint a minőségi alapanyagok és a fergeteges ízek. Szerencsére a Say Cheeze Raw nem csupán hibátlan alapanyagaival és mennyei ízeivel lopja be magát az ember szívébe, hanem a pult másik felén álló duóval is. Egy tündéri párról, Sebestyén Mercédeszről és Paczkó Rolandról beszélünk. Mercédesz négy éve, Roland pedig három éve vegán. Valamikor egy évvel ezelőtt váltottak nyers vegán életmódra, és imádják minden percét. Bevallásuk szerint még sosem érezték ilyen jól magukat, egyébként ez látszik is rajtuk; sugároznak az egészségtől és a jókedvtől. A Say Cheeze Raw által egy kis szeletet át is adnak az embereknek ebből a ,,nyers energiából. A nyers vegán sajtalternatívákat először otthon, maguknak készítették, de azok olyan jól sikerültek, hogy környezetükben is nagy sikert arattak. Gasztronómiai kalandozásuk szépen lassan a bár megnyitásához vezetett.   A Say Cheez Raw alapanyagok Mercédesz és Roland nagyon ügyelnek alapanyagaik minőségére. Egyik fő filozófiájuk, hogy csak olyan minőségű ételt készítsenek másoknak, amelyet ők is jó szívvel fogyasztanak. Nyersanyagaik többségét biopiacról, a szezonális alapanyagokat helyi termelőktől szerzik be. A további szükséges hozzávalókat egy közeli bioboltban vásárolják meg. Olyan minőségi alapanyagokkal dolgoznak, mint deglet nour datolya, német prémium minőségű kesudió és banán, hogy párat említsek. Minden termék, amit beszereznek bio és minden alapanyaguk vegán certifikációval rendelkezik. Ha hozzájuk mész jóllakni, akkor biztosra veheted, hogy nem csak finomat, hanem a legjobbat is kapod, ugyanis minden ételük 100%-ban organikus alapanyagokból készül, és mindent kézzel készítenek, hatalmas szeretettel és hozzáértéssel. Ha vegánként neked is hiányoznak a sajtok, vagy ha szeretnél kevesebb tejterméket fogyasztani, esetleg, ha szeretnél valami különlegességet kipróbálni akkor a Say Cheeze Raw a tökéletes választás számodra. Keresd fel őket személyesen és látogasd meg Facebook oldalukat is.   Nyitvatartás: Hétfő: zárva Keddtől szombatig 11:00 és 19:00 között nyitva. Vasárnap: Zárva Cím: 1114 Budapest, Szabolcska Mihály utca 7.

Répás-túrós zsemle

2017. március 26. Beautilicious 

Répás-túrós zsemleNagyon rég vágytam már egy kívül ropogós belül puha zsemlére,így sokat kisérleteztem, míg meg nem született ez az isteni finom zsemle, ami már napok óta a vacsorám és egyszerűen nem unom meg. Megmerem kockáztatni, hogy finomabb a hagyományos fehérlisztből készültnél. Hozzávalók - 275gr zabliszt - 250gr túró - 1 tojás - 1cs sütőpr - 2 nagyobb répa - só, bors, őrölt kömény - 100ml tej Így készítsd -  A megtisztított répát reszeld le - Tedd hozzá a túrót és a tojást - Egy külön tálba keverd össze a száraz hozzávalókat, majd add hozzá a répás keveréket - Önts hozzá tejet, hogy jó ruganyos tésztát kapj - Nedves kézzel formázz kis zsemléket, majd tedd sütőpapírral bélelt tepsibe - Előmelegített sütőben süsd 170fokon 45-50 percig ( Ez a zsemlék méretétől is függ)  

Diéta vagy életmód?

2017. március 3. Beautilicious 

Diéta vagy életmód?Sokan kérdezik;Miért diétázol? Meddig akarod ezt csinálni? Hány kiló a célod? Miért nem eszel gyors kaját, finomított élelmiszereket? Számomra a válasz egyértelmű. Ez nem diéta ez életmód! Mióta egészségesen és tudatosan étkezem, sokkal kiegyensúlyozottabb vagyok mind testileg, mind lelkileg. A kezdetekben persze ezt else tudtam volna képzelni, hisz tonna számra faltam a csokit és a péksüteményeket. Mára semmi nem változott. A reggelemet imádom édesen indítani például egy tiramisuval, fánkkal vagy mondjuk egy adag kókuszgolyóval, csak kicsit átalakítva. Ezeknek az alapanyaga nem más, mint gyümölcsök, zöldségek, zab, maglisztek, tojás, vagy épp magliszt, ennek ellenére íze olykor jobban sikerül, mint egy hagyományos cukros, tartósítószerrel teli desszerté. Az elején rossz úton indultam, és abban a tévhitben éltem, hogy a nem evés fogyaszt. NEM! Ez marha nagy baromság, szeresd a tested és inkább kényesztesd el őt egy egészséges édességgel, ami nemcsak hogy testednek, de lelkednek is erőt ad. Nekem az úton pédaképem, az anyukám segített elindulni, aki nélkül sehol se lennék. A közös sütések és a közös edzések mindig feldobják a napomat. Ha úgy érzed, rossz napod volt, nem kell mást tenned csak elmenni az edzőterembe azzal a személlyel akit igazán szeretsz, és egy közös mozgás el is feledteti veled, hogy miér voltálszomorú. Ezt tapasztalatból mondom :). Nem beszélve arról, hogy a mozgás nemcsak hogy hozzátartozik az egészséges életmódhoz, de egy remek program, főleg ha azzal csinálod, akit a világon a legjobban szeretsz.  Célom, hogy én is segíthessek nektek. Nincs is jobb érzés, mikor egy sikeres sütit alkotok, amit aztán megoszthatok veletek. Bár még csak 17 éves vagyok, sok mindenen keresztül mentem, de úgy érzem, mára megtaláltam önmagam, és azt ami igazán boldoggá tesz Ha kérdésetek van szívesen válaszolok, legyen az egy sütivel, vagy épp az életmóddal kapcsolatos, de tulajdonképpen bármilyen témában forduljatok hozzám, szívesen válaszolok. :)  

Kókuszgolyó

2017. február 27. Beautilicious 

Szerintem nem én vagyok az egyetlen, aki imádja a kókuszgolyót. Az én receptem , a hagyományossal ellentétben nem tartalmaz semmilyen egészségtelen hozzávalót. Íze akárcsak a hagyományosé, sőt még jobb is. :) Hozzávalók: 100g zabpehely 100g kókuszreszelék (ízesítetlen) 3db alma (lereszelve, meghámozva) 3 evőkanál eritrit 2 evőkanál holland kakaópor 1 mokkáskanál rumaroma 50ml feketekávé- opcionális Elkészítés: A hozzávalókat tegyük aprítógépbe és aprítsuk amíg egy masszát kapunk. Formázzunk belőle golyókat és már ehetjük is. Jó étvágyat!

Kelbimbó olaszos paradicsommártásban (gluténmentes, laktózmentes, tojásmentes, vegán)

2017. február 16. Zöld Avocado 

Kelbimbó olaszos paradicsommártásban (gluténmentes, laktózmentes, tojásmentes, vegán) Ez is egyike a hihetetlenül egyszerűen elkészíthető különleges és finom ételeknek, mely a természet ízeit kombinálja egy gyorsan elkészíthető egytálételként. Egy fogás, melyet még a konyhában ritkán megforduló jelentkezők is el tudnak készíteni és szinte lehetetlen elrontani.   Kelbimbó olaszos paradicsommártásban (gluténmentes, vegán)Egy ebéd, egy vacsora, melyet különböző köretekkel tálalva, különböző formában láthatunk viszont.  Könnyed salátára vágyunk? Fogyasszuk friss saláta ágyon!  Paradicsomos tésztaételt ennék? Főzzünk ki mellé a diétánknak megfelelő tésztát!   Valami rakottszerű, rizses egytálételre dobbant meg a szívünk? Keverjük össze barna rizzsel vagy quinoával, a még egészségesebb és táplálóbb végeredményért!  El tudom még képzelni kölessel, hajdinával, pita tésztába töltve, ropogós, frissen sült kenyérrel, vagy cukkini hajókba töltve és önmagban, köret nélkül is. A lehetőségek tárháza végtelen...  Kelbimbó olaszos paradicsommártásban (gluténmentes, vegán) A kelbimbó és én nem voltunk jó barátságban. Soha senki nem tudta úgy elém tenni, hogy én azt finomnak érezzem és újra elkészítsem. Az évek során azonban megtanultam, hogy MINDENT el lehet készíteni ízletesen, még ha alapvetően nem is szimpatikus az a zöldség, gyümölcs, gabona vagy egyéb alapanyag. Rengeteg jótékony hatása van a kelbimbónak, ezért kihívásnak éreztem elkészíteni a "finom kelbimbót". A tavalyi kelbimbó szezonban már sikerült egy céklás-sütőtökös-narancsos-kelbimbót készítenem, ami annyira jól és szemet gyönyörködtetően sikerült, hogy azóta számtalanszor elkészítettem már és más, "kelbimbót kerülő" vendégeket is elcsábítottam a "kelbimbót fogyasztók" táborába.  Az idei szezonban egy újabb sikerélmény született a zöld kis mini káposzták ügyében. Ezúttal olaszos ízvilágú, paradicsomos mártásban került az asztalra, majd az éhes pocakokba, mindenki nagy elégedettségére.       Miért fogyasszunk kelbimbót?  "A kelbimbó igen gazdag vitaminokban. Tartalmaz A-, B-, K-, E- és C-vitamint, valamint élelmi rostokat, kalciumot, magnéziumot és vasat. Rosttartalmának köszönhetően jó hatással van a belekre, illetve segíti az emésztést. Erősíti a szervezetet, és fokozza annak ellenálló képességét. Káliumtartalma miatt kiváló vízhajtó hatással rendelkezik. A kelbimbó csökkenti a koleszterinszintet, legjobban nyersen fogyasztva fejti ki hatását, de párolva is megőrzi ezt a tulajdonságát. Kiváló omega-3 zsírsav-forrás, melynek köszönhetően a vérnyomás csökkentésében is hasznos lehet. Fitotápanyag-tartalmának köszönhetően rákvédő anyagokat tartalmaz, melynek következtében csökkenti a különböző daganatos megbetegedések kialakulását szervezetünkben. Jó hatással van a pajzsmirigyműködésre is. Terhes nőknek fogyasztása kifejezetten ajánlott, hiszen magas folsav - és kalciumtartalommal rendelkezik." Forrás : Házipatika Kelbimbó olaszos paradicsommártásban (gluténmentes, vegán) HOZZÁVALÓK (Kb. 4 személyre) - 500 g kelbimbó - 70 g (kis konzerv) paradicsompüré - 2 db közepes méretű sárgarépa - 3 gerezd fokhagyma -  1/­­2 db vöröshagyma - (Himalája) só, fekete őrölt bors, szárított oregánó (vagy friss bazsalikom) - 1 ek balzsamecet - 3 dl tiszt víz - köretnek pl.: kagyló /­­ penne /­­ spirál tészta (diétánknak megfelelő) vagy friss ropogós salátaágy vagy barna rizs stb. Kelbimbó olaszos paradicsommártásban (gluténmentes, vegán)ELKÉSZÍTÉS 1) Megtisztítjuk a kelbimbót és a répákat. Kettévágjuk a "bimbókat" és vastagabb karikára a répát. A hagymát apróra szeljük. 2) Előveszünk egy hőálló (jénai) tálat és beleszórjuk az apróra vágott hagymát, a félbevágott kelbimbókat és a felkarikázott répát. 3) Kikeverjük egy tálban a vizet, a fűszereket, a préselt fokhagymát és a paradicsompürét. (Készíthetjük szárított oregánóval VAGY apróra vágott, friss bazsalikommal. Teljesen két különböző ízvilágot fogunk kapni.) 4) A zöldségeket nyakon öntjük a fűszeres paradicsomos mártással.  5) Összekeverjük alaposan, majd lefedjük a tálat alufóliával és mehet is be az előmelegített, 200°C-os sütőbe.  6) Kb. 15 perc múlva keverjük meg (alulról felfelé, hogy az alulra lefolyt mártás felülre is kerüljön) majd alufóliával lefedve, visszatesszük a sütőbe. (Óvatosan emeljük le a fóliát róla, mert forró gőz fog kicsapódni. Hajoljunk félre előtte!)  7) Kb. újabb 15 perc múlva ellenőrizzük a répát, ami valószínűleg már készre puhult. Ekkor lezárjuk a sütőt, mert elkészült az ételünk.  8) Miközben a sütőben készült a kelbimbó, közben elkészíthetjük a választott köretet a szokásos módon: kifőzzük a tésztát vagy a rizst, felszeljük a salátát stb. Kelbimbó olaszos paradicsommártásban (gluténmentes, vegán)Táplálkozz, ne csak étkezz! Jó étvágyat kívánunk! :-) Megjegyzés1: Ha már előző éjszakára beleforgatjuk a zöldségeket a fűszeres paradicsomalapba és betesszük a hűtőbe (marináljuk őket) akkor még finomabb lesz másnap a végeredmény miután megpároltuk /­­ főztük őket. Megjegyzés2: Ha valaki szereti a sok mártást, akkor dupla adag paradicsomszószt készítsen.  Tetszett a recept? Lapozz bele a Mit eszik a Világ? című könyvembe, melyben 284 színes oldalon ... ...és 170 db egészséges recepten keresztül ehetjük körbe a Világot!  Megnézhetjük együtt milyen alapanyagokat fogyasztanak már több ezer éve a távoli országokban,...  ...hogyan őrzik meg egészségüket és maradnak fiatalok az emberek,  ...miként készíthetjük el a természet kincseit az európai otthonunkban is könnyedén és ízletesen!  Számtalan recept, sok-sok hasznos konyhai tipp és rengeteg természetes alapanyag, diétánkhoz igazítva!  "Szonját Hollandiában ismertük meg. Már az ő inspirálása előtt elkezdtünk egészségesebben étkezni, de Zalán (a fiam) a "Mit eszik a világ,ha..." cimű könyvnek köszönhetően kedvelte meg a nem éppen hagyományos konyhát. Azóta egyre többször főzünk együtt. Vásároljátok meg a recepteskönyvet, és legyen ez az, amit naponta forgattok! Szeretettel... /­­LK Kriszta/­­ Kattints ide és nézz bele a könyvbe! 

Meyer-keringő

2017. január 25. Kertkonyha 

Meyer-keringőMegérkezett a Meyer-citrom, a téli HYPE. Hát, kimaradhat-e ebből egy magára valamit is adó gasztroblogger? ;) Ez más kérdés, de tényleg nagyon fúrta már az oldalamat, hogy milyen is lehet ez a híres-nevezetes, mert eddig valahogy mindig lemaradtam róla. Igaz, hogy csak pár hétig kapni, akkor is vadászni kell a zöldségeseknél, de most végre vettem pár szemet, és itt volt a pulton. Jól megmostam, ünnepélyesen felvágtam, megnyaltam. Hát.. nem rossz. Finom.. De ünneprontó leszek: a Meyer-citromnak nagyobb a híre. Egy kicsit narancs, egy kicsit grapefruit, és egy kicsit olyan citrom, amit pár napra vízbe áztattak. Mondhatnánk úgy is, hogy illatos és kesernyés aromákkal gazdagított, szelíd citrom a Meyer. ;) De sajnos sem a narancs, sem a citrom héjának illóolajait nem éreztem ki belőle igazán, pedig azt vártam, hogy a görög húsvéti kalács (narancs) és valamilyen vaníliás-túrós csoda (citrom) fog itt keringőzni egymással a konyhában. De ez lehet, hogy az én orrom hibája, elvégre, január van. NA! De csináltam belőle egy citromos rizskochot! Ezt viszont nagyon tudom ajánlani, ha nem kaptok Meyer-citromot, nagyon jó lesz hagyományos citromból vagy fele-fele citromból és narancsból is (hack). ;) Hozzávalók egy 25x20-es sütőformához: [...] Bővebben!


Az összes 'hagyományos' találat megjelenítése »


Szerintünk ez is ízleni fog ...

Hibát talált oldalainkon? Segítsen a javításában! Mondja el nekünk!



Hiányol valamit oldalainkról? Javasoljon új tartalmakat vagy funkciókat!



Észrevétele van? Küldje el!