különleges receptek - Vegetáriánus receptek

különleges receptek

Kelbimbó olaszos paradicsommártásban (gluténmentes, laktózmentes, tojásmentes, vegán)

2017. február 16. Zöld Avocado 

Kelbimbó olaszos paradicsommártásban (gluténmentes, laktózmentes, tojásmentes, vegán) Ez is egyike a hihetetlenül egyszerűen elkészíthető különleges és finom ételeknek, mely a természet ízeit kombinálja egy gyorsan elkészíthető egytálételként. Egy fogás, melyet még a konyhában ritkán megforduló jelentkezők is el tudnak készíteni és szinte lehetetlen elrontani.   Kelbimbó olaszos paradicsommártásban (gluténmentes, vegán)Egy ebéd, egy vacsora, melyet különböző köretekkel tálalva, különböző formában láthatunk viszont.  Könnyed salátára vágyunk? Fogyasszuk friss saláta ágyon!  Paradicsomos tésztaételt ennék? Főzzünk ki mellé a diétánknak megfelelő tésztát!   Valami rakottszerű, rizses egytálételre dobbant meg a szívünk? Keverjük össze barna rizzsel vagy quinoával, a még egészségesebb és táplálóbb végeredményért!  El tudom még képzelni kölessel, hajdinával, pita tésztába töltve, ropogós, frissen sült kenyérrel, vagy cukkini hajókba töltve és önmagban, köret nélkül is. A lehetőségek tárháza végtelen...  Kelbimbó olaszos paradicsommártásban (gluténmentes, vegán) A kelbimbó és én nem voltunk jó barátságban. Soha senki nem tudta úgy elém tenni, hogy én azt finomnak érezzem és újra elkészítsem. Az évek során azonban megtanultam, hogy MINDENT el lehet készíteni ízletesen, még ha alapvetően nem is szimpatikus az a zöldség, gyümölcs, gabona vagy egyéb alapanyag. Rengeteg jótékony hatása van a kelbimbónak, ezért kihívásnak éreztem elkészíteni a "finom kelbimbót". A tavalyi kelbimbó szezonban már sikerült egy céklás-sütőtökös-narancsos-kelbimbót készítenem, ami annyira jól és szemet gyönyörködtetően sikerült, hogy azóta számtalanszor elkészítettem már és más, "kelbimbót kerülő" vendégeket is elcsábítottam a "kelbimbót fogyasztók" táborába.  Az idei szezonban egy újabb sikerélmény született a zöld kis mini káposzták ügyében. Ezúttal olaszos ízvilágú, paradicsomos mártásban került az asztalra, majd az éhes pocakokba, mindenki nagy elégedettségére.       Miért fogyasszunk kelbimbót?  "A kelbimbó igen gazdag vitaminokban. Tartalmaz A-, B-, K-, E- és C-vitamint, valamint élelmi rostokat, kalciumot, magnéziumot és vasat. Rosttartalmának köszönhetően jó hatással van a belekre, illetve segíti az emésztést. Erősíti a szervezetet, és fokozza annak ellenálló képességét. Káliumtartalma miatt kiváló vízhajtó hatással rendelkezik. A kelbimbó csökkenti a koleszterinszintet, legjobban nyersen fogyasztva fejti ki hatását, de párolva is megőrzi ezt a tulajdonságát. Kiváló omega-3 zsírsav-forrás, melynek köszönhetően a vérnyomás csökkentésében is hasznos lehet. Fitotápanyag-tartalmának köszönhetően rákvédő anyagokat tartalmaz, melynek következtében csökkenti a különböző daganatos megbetegedések kialakulását szervezetünkben. Jó hatással van a pajzsmirigyműködésre is. Terhes nőknek fogyasztása kifejezetten ajánlott, hiszen magas folsav - és kalciumtartalommal rendelkezik." Forrás : Házipatika Kelbimbó olaszos paradicsommártásban (gluténmentes, vegán) HOZZÁVALÓK (Kb. 4 személyre) - 500 g kelbimbó - 70 g (kis konzerv) paradicsompüré - 2 db közepes méretű sárgarépa - 3 gerezd fokhagyma -  1/­­2 db vöröshagyma - (Himalája) só, fekete őrölt bors, szárított oregánó (vagy friss bazsalikom) - 1 ek balzsamecet - 3 dl tiszt víz - köretnek pl.: kagyló /­­ penne /­­ spirál tészta (diétánknak megfelelő) vagy friss ropogós salátaágy vagy barna rizs stb. Kelbimbó olaszos paradicsommártásban (gluténmentes, vegán)ELKÉSZÍTÉS 1) Megtisztítjuk a kelbimbót és a répákat. Kettévágjuk a "bimbókat" és vastagabb karikára a répát. A hagymát apróra szeljük. 2) Előveszünk egy hőálló (jénai) tálat és beleszórjuk az apróra vágott hagymát, a félbevágott kelbimbókat és a felkarikázott répát. 3) Kikeverjük egy tálban a vizet, a fűszereket, a préselt fokhagymát és a paradicsompürét. (Készíthetjük szárított oregánóval VAGY apróra vágott, friss bazsalikommal. Teljesen két különböző ízvilágot fogunk kapni.) 4) A zöldségeket nyakon öntjük a fűszeres paradicsomos mártással.  5) Összekeverjük alaposan, majd lefedjük a tálat alufóliával és mehet is be az előmelegített, 200°C-os sütőbe.  6) Kb. 15 perc múlva keverjük meg (alulról felfelé, hogy az alulra lefolyt mártás felülre is kerüljön) majd alufóliával lefedve, visszatesszük a sütőbe. (Óvatosan emeljük le a fóliát róla, mert forró gőz fog kicsapódni. Hajoljunk félre előtte!)  7) Kb. újabb 15 perc múlva ellenőrizzük a répát, ami valószínűleg már készre puhult. Ekkor lezárjuk a sütőt, mert elkészült az ételünk.  8) Miközben a sütőben készült a kelbimbó, közben elkészíthetjük a választott köretet a szokásos módon: kifőzzük a tésztát vagy a rizst, felszeljük a salátát stb. Kelbimbó olaszos paradicsommártásban (gluténmentes, vegán)Táplálkozz, ne csak étkezz! Jó étvágyat kívánunk! :-) Megjegyzés1: Ha már előző éjszakára beleforgatjuk a zöldségeket a fűszeres paradicsomalapba és betesszük a hűtőbe (marináljuk őket) akkor még finomabb lesz másnap a végeredmény miután megpároltuk /­­ főztük őket. Megjegyzés2: Ha valaki szereti a sok mártást, akkor dupla adag paradicsomszószt készítsen.  Tetszett a recept? Lapozz bele a Mit eszik a Világ? című könyvembe, melyben 284 színes oldalon ... ...és 170 db egészséges recepten keresztül ehetjük körbe a Világot!  Megnézhetjük együtt milyen alapanyagokat fogyasztanak már több ezer éve a távoli országokban,...  ...hogyan őrzik meg egészségüket és maradnak fiatalok az emberek,  ...miként készíthetjük el a természet kincseit az európai otthonunkban is könnyedén és ízletesen!  Számtalan recept, sok-sok hasznos konyhai tipp és rengeteg természetes alapanyag, diétánkhoz igazítva!  "Szonját Hollandiában ismertük meg. Már az ő inspirálása előtt elkezdtünk egészségesebben étkezni, de Zalán (a fiam) a "Mit eszik a világ,ha..." cimű könyvnek köszönhetően kedvelte meg a nem éppen hagyományos konyhát. Azóta egyre többször főzünk együtt. Vásároljátok meg a recepteskönyvet, és legyen ez az, amit naponta forgattok! Szeretettel... /­­LK Kriszta/­­ Kattints ide és nézz bele a könyvbe! 

Tejszínes fodros kel tészta sütőben sütve

2017. január 31. VegaLife 

Tejszínes fodros kel tészta sütőben sütveMinap szomszédunk beállított egy jó szatyormyi fodros kelkáposztával és egy póréhagymával. A közelünkben lévő farmról hozta, ahol eladásra is termelnek. Igazán rendes volt tőle, hogy gondolt ránk. Valami rendhagyóbb módon szerettem volna elkészíteni. Mivel a spenóthoz hasonlít, így tésztát főztem és sütőben összesütöttem őket. Jól sikerült. A-, C-, E-, K- és B6-vitamin, mangán, vas, kalcium, réz és kálium forrása a fodros kel . G yulladáscsökkentő, hatékonyan segít az asztma és az ízületi gyulladások elleni védekezésben. Rosttartalma révén tisztítja a vastagbelet, védi emésztőrendszerünket. Áztatással tisztítsuk. A fodros kelkáposztát az első őszi fagyok után takarítják be, mert a fagy hatására további szőlőcukor termelődik a növényben, s ettől még édeskésebbé válik. Észak-Németországban telente vidám ,,káposztautakat is szerveznek - leginkább januári szombatokon. Az út többnyire falusi kiskocsmába vezet, ahová a mulatótársak taligán tolják a hideg elleni védőitalt (főként Kornt, azaz gabonapálinkát), amit sörrel kísérnek.  Brandenburg egyes vidékein a savanyúkáposztába is vágnak néha fodrost kelt (Knieperkohl). A recept Hozzávalók: - 1/­­2-1 fodros kelkáposzta zöld levelei - növényi tej  - ételízesítő - 1 fej hagyma - 1/­­2 póréhagyma - 3-4 gerezd fokhagyma - 1-2 kanál étkezési keményítő - 1 kanál sörélesztő-pehely - tészta - só - víz - citrom (opcionális)  Elkészítés:  A fodros kelkáposzta leveleit átmossuk, kemény szárát levágjuk, leveleit felaprítjuk, a póréhagymát és fokhagymát felkarikázzuk. Hagymát aprítunk, majd kevés vizen megpároljuk a hagymát, rátesszük a zöld leveleket, kicsit ételízesítővel megszórjuk, felöntjük egy kevés növényi tejjel (1-2dl), megszórjuk a felaprított fokhagymával, s a káposztát így enyhén megpároljuk. Tésztát főzünk hozzá. A megfőtt tésztával összekeverjük, beletesszük egy tűzálló tálba. Kb. 2,5 bögrényi hideg tejet kikeverünk 1 kanál sörélesztő pehellyel, 1 kanál étkezési keményítővel és kevés ételízesítővel. Felforraljuk, közben kevergetjük, hogy csomómentesre sűrűsödjön. A tűzálló tálba tett tésztát megöntözzük az enyhén sűrűre főtt szósszal. (Pudingnál lényegesen lazább, nem olyan sűrű lesz a növényi tej-sörélesztő pehely-étkezési keményítővel készült szósz.) A tetejét megszórjuk póréhagyma karikákkal. Kb 15-20 perc alatt sütőben átsütjük. Tálalásnál csepegtethetünk a tetejére citromot, vagy citromkarikát tehetünk rá, így még különlegesebb íze lesz.   

Illatos töltött szejtán sült almával és fokhagymával tálalva – vegán recept

2017. január 28. VegaNinja 

Karácsonyra is gyorsan elkészíthető ételeket igyekeztünk összeállítani, így esett a választás erre az illatos, ízekben gazdag, különleges töltött szejtánra. A szejtánt ezúttal nem magam készítettem, hanem a Vegan Grill natúr szejtántömbjét használtam, aminek kivájtam a közepét, és ide töltöttem azt a csodás ízösszeállítást, amit töltelékként használtam. Ebből az adagból kb. 3-4 személyre való bőséges vacsora jön ki, ha köretet is eszünk hozzá, például salátát, krumplipürét, rántott hagymakarikákat vagy rozmaringos sült kelbimbót. Hozzávalók:  Vegan Grill natúr szejtántömb vagy házi szejtán A töltelékhez: 1 bögre rizs (én hosszú szemű afgán rizst használtam) fél gránátalma egy kis marék aszalt vörösáfonya egy nagy marék törökmogyoró 100 g növényi sajt 1 kis fej lilahagyma 2 púpos evőkanál csicseriborsóliszt majoranna rozmaring szerecsendió 3 evőkanál tapenade, amihez az hozzávalók: 1,5 dl magozott fekete olíva feldarabolva 2 evőkanál kapribogyó 1 kis gerezd fokhagyma (kihagyható) 2 evőkanál olíva olaj 1 teáskanál citromlé 1 közepes alma kimagozva, cikkekre vágva 7 gerezd megpucolt fokhagyma kevés kókuszolaj a tepsi kikenéséhez Elkészítés: A rizst kétszeres mennyiségű sós vízben megfőzöm. Az aszalt vörösáfonyát vízbe áztatom, hogy kiázzon belőle a hozzáadott cukor. A gránátalmát “meghámozom”, azaz kibányászom a kis szemeket a héjak közül. A törökmogyorót konyharuhába csomagolva, kalapáccsal durvára töröm. A sajtot és a lilahagymát apró kockákra vágom. A csicseriborsólisztet kikeverem vízzel sűrű palacsintatészta állagúra. Összekeverem a töltelék hozzávalóit. A csicseriborsós massza fogja kicsit összetartani a tölteléket. Befűszerezem, sózom ízlés szerint. Elkészítem közben a tapenade-ot is ez alapján a recept alapján, és félreteszem. Ebből csak néhány evőkanálnyira lesz szükség, de a többit kenyérfeltétként vagy zöldségmártogatósként el lehet fogyasztani, nekem az egyik kedvenc pástétomom. Ahogy írtam, kifaragom a szejtán belsejét: ehhez nagyon tömör, kemény szejtánra van szükség, a VeganGrill-féle pont ilyen, és szögletes, így könnyebb vele dolgozni. A tetejét, mint egy fedelet meghagyom, ezzel takarom le a tölteléket. A kivájt tömböt a kókuszolajjal kikent tepsibe teszem, és belehalmozom a tölteléket, már amennyi belefér. Lenyomkodom, és teszek bele még, hogy jó tömör legyen. Szétkenem a töltelék tetején a tapenade-ot, és ráteszem a kis szejtánszeletkét. A megmaradt tölteléket belehalmozom a tepsibe a szejtán mellé, az almaszeleteket és a fokhagymagerezdeket  pedig a szejtán köré teszem, ezek nagyon finomak sülve. Hogy hogyan férnek el a dolgok a tepsiben, tulajdonképpen nem számít, annyit érdemes tudni, hogy ami felül van, az pirul és nedvességet veszt, ami alul van elfedve, az inkább párolódik. A tepsit nem kell lefedni, a sütőt sem kell előmelegíteni, közepes hőfokon 15-20 perc alatt tökéletesen megsül a töltött szejtánunk. A töltött szejtán sütés előtt körbevéve a töltelékkel   The post Illatos töltött szejtán sült almával és fokhagymával tálalva – vegán recept appeared first on VegaNinja.

Hajdinás kelkáposztaleves

2017. január 20. Éltető ételek 

Hajdinás kelkáposztalevesA kelkáposztalevesnek leginkább a frankfurti változata ismert, én most viszont egy vegán változatot ajánlok nektek. Különlegessé tettem ezt még főtt hajdinával, amelynek a jótékony hatásairól már korábban írtam.  Hozzávalók (2-3 adag): - 1 evőkanál kókuszolaj - 1 vöröshagyma - 2 gerezd fokhagyma - 1 duci sárgarépa - 1 petrezselyemgyökér - 1 nagyobb krumpli - 1 szelet zeller - 1 szárzeller - 1 jó nagy marék felszeletelt kelkáposzta - 1/­­2 csésze zöld hajdina (nem pörkölt) - 2 babérlevél - 1/­­2 mokkáskanál majoranna (ezt ne hagyd ki belőle) - késhegynyi őrölt kömény - 1 teáskanál pirospaprika - himalája só, bors Elkészítése: - A zöldségeket tisztítsuk meg és karikázzuk, kockázzuk. - A kókuszolajon dinszteljük meg a hagymát, majd reszeljük bele a fokhagymát is. - Dobjuk rá a zöldségeket (a kelkáposzta kivételével), pirítsuk együtt kb. 5 percig. Fűszerezzük. Öntsünk rá vizet és főzzük roppanósra.  - Közben a hajdinát bő vízben főzzük kb. 10 percig. Öblítsük le. - Tegyük bele a levesbe felcsíkozott kelkáposztát és a hajdinát. Mintegy 10 perc alatt főzzük össze.

Elysium Vegan Beauty - természetes és innovatív bőrápolás

2016. december 20. Vegán lettem 

Elysium Vegan Beauty - természetes és innovatív bőrápolásBőrünk a legnagyobb szervünk, így logikus gondolat, hogy olyasmit kenjünk csak rá, amit szívesen meg is ennénk. Az Elysium Vegan Beauty kozmetika 100%-ban természetes, vegán, ehető összetevőkkel dolgozik. Az Elysium Vegan Beauty kozmetikáról Az Elysium Vegan Beauty kellemes, családias hangulatával várja vendégeit Budán, a Brassó út 169-179. F alatt. Egy eldugott kis utcán kell befordulni a házak között, ugyanis egy több házból álló tömb viseli ugyanazt a számot, ezen belül pedig betűkkel vannak jelölve a különböző épületek, amelyet a Google Maps sajnos nem jelöl. Bevallom, elsőre én nem találtam oda, és a saját hibámból tanulva azt javaslom, hogy első alkalommal egy minimális feltérképezési idővel számolj. Ha mégis nagyon eltévednél nyugodtan telefonálj be hozzájuk. Szívesen odakoordinálnak az F épülethez, amelynek földszintjén vár az Elysium Vegan Beauty. Az Elysium szépség-lélek-egészség központ egyik részén találjátok az Elysium Vegan Beauty-t, ahol Nádasdi Krisztina kozmetikus ,,varázsolja vendégeit még annál is gyönyörűbbé, mint amilyenek. A különböző kozmetikai kezeléseken kívül smink készítésére is bejelentkezhetsz. Fiúk ti ettől ne ijedjetek meg! Számos férfi vendége van az Elysium Vegan Beauty-nak, hiszen mindenkinek jár a kikapcsolódás és a szépülés, nem csak a lányoknak. Bennem eddig is erősen élt a gondolat, hogy nem kennék akármit a bőrömre. Minél természetesebb, annál jobb. Vegánként persze az is fontos, hogy az adott termék ne tartalmazzon állati eredetű összetevőket, illetve ne is teszteljék állatokon. Emellett ma már nem szívesen vennék olyan szépségápolási terméket sem, amelyik számomra ismeretlen összetevőket tartalmaz. Ezért is tetszett meg az Elysium koncepciója; növényi alapú, vegán, ehető kozmetikumok. Ne feledd, hogy bár ehető, de nem étkezésre szánt termékekről van szó. Nem lesz semmi bajod, ha megkóstolód, de több haszna van, ha magadra kened. Szinte hallom a szkeptikusokat, ,,Miért kennék egy zöldséget az arcomra? Kizárt, hogy ez működik. Nos, aki így vélekedik, javaslom, hogy próbáljon ki egy arckezelést Krisztinél, nagy valószínűséggel megváltozik majd a véleménye. Mielőtt kipróbáltam a kezelést hivatalos voltam az Elysium Ünnepre, mely egy kedves családi-baráti összejövetel volt az Elysium Vegan Beautyban. A pécsi Natúr Ételbár séfje, Palló Tímea készített isteni finom nyers vegán fogásokat, a hangulat pedig nagyszerű volt. Bárkivel beszéltem, mindenki ódákat zengett az arckezelésről. Kriszti minden bőrtípussal csodákat művel – mondták. Nekem is problémás a bőröm, nagyon száraz általában, így a sok csodálatos beszámolót hallgatva igazán kíváncsi lettem az én bőrömmel mi történik majd az Elysiumban. Az Elysium Vegan Beauty kezelésről Izgatottan érkeztem meg első arckezelésemre. Cipőt le, papucsot fel, belebújni egy fehér kis ruhába a kezelés előtt. Meleg tea, hideg víz, amit csak szeretne a kedves vendég, és persze Kriszti végtelen kedvessége és vendégszeretete, amitől már az első pillanatokban jól érzi magát az ember. Az Elysium Vegan Beauty bo?rápoló kezelései minden esetben teljesen egyénre szabottak és az aktuális bo?rállapotnak megfelelően kerülnek összeállításra, ami szerintem nagyon szuper. Ez azt jelenti, hogy Kriszti a kezelés előtt felméri a bőröd állapotát, ,,kifaggat a bőrápolási szokásaidról, valamint preferenciáidról és csak utána állítja össze a kezelést, amit kapni fogsz, hogy kihozza az arcbőrödből a maximumot. A kezelés közben kíváncsiskodtam kicsit, kérdeztem Krisztit hogyan jött számára a döntés, hogy vegán kozmetikumokkal foglalkozzon. Természetesen ő maga is vegán, és az élet minden területén, így a szépségápolásban is az erőszakmentességre törekszik. Régóta fennálló glutén intoleranciája számos bőrproblémát okozott számára. Részben ez is inspirálta, hogy reformálja a táplálkozási és bőrápolási szokásait. Annak idején először csak magának készített természetes kozmetikumokat olyan összetevőkből, mint superfoodok, különböző növényi olajok, virágvizek, növényi kivonatok. Majd mindez olyan jól sikerült, hogy az eredményt látva mások is ki szerették volna próbálni, így elkezdett összeállítani komplett kezeléseket, melyeket ma már az Elysium Vegan Beauty-ban élvezhetünk. Vegán szépségszalonokra, vegán kozmetikumokra pedig egyre nagyobb a kereslet, hiszen az emberek nem csak táplálkozás terén, hanem a bőrápolás terén is egyre tudatosabbak. A névadás sem lett a véletlenre bízva: az Elysium jelentése egyfajta mennyország, ahova a szépek jutnak. Az Elysium szó nagyszerűen tükrözi mindazokat az alapértékeket, melyeket Kriszti emberként és márkájában is közvetíteni szeretne. ,,Lényeg a finomság, a természetesség, a lágyság mind a textúrák, mind az illatok, mind az érintés tekintetében.-  ahogy ő szokta mondani. Nagyon fontos számára az is, hogy az érkező vendég a kezelés során valóban teljesen ellazuljon és jól érezze magát, majd felszabadultan és kipihenten távozzon. A kezelés attól válik igazán különlegessé, hogy az aromaterápia, a fitoterápia és a növényi kozmetikumok hármasára épül, így nem csak az arcbőrünk lesz gyönyörű, hanem egy igazi wellness élményt élhetünk át az általában másfél órás kezelés közben. Engem leírhatatlanul jó érzés töltött el kezelés közben, és utána is úgy éreztem, hogy régóta nem voltam ilyen felszabadult. Ráadásul aznap estig csokoládés brownie illata volt az arcomnak és olyan puha volt, hogy egyfolytában csak tapogattam volna (ez egy olyan száraz bőrű embernek, mint én, valódi csoda). Kriszti azt mondta, hogy ne csodálkozzak, ha valaki bele akarna harapni az arcomba a kezelés után. Igaza volt - hazafele a tömött buszon meglehetősen közel álltam két lányhoz, akik arról beszéltek milyen isteni csokis süti illat van, és nagyon megéheztek. Kriszti abban is segít, hogy személyre szabott vegán kozmetikumot vihessetek otthonra, melyek legalább olyan jók, mint a kezelés maga. Ennek a hatékonyságát én akkor fedeztem fel, mikor reggel bekrémeztem az arcom, majd egy egész napos hidegben való rohangálás után este ugyanolyan pihe-piha volt a bőröm, mint reggel. Ezen kívül konzultálni is lehet, Kriszti remek tippeket ad az otthoni bőrápolással kapcsolatban. Az Elysium szépség-lélek-egészség központ másik felében egyéni gyógytornára, valamint hangtálak segítségével test és lélek harmonizálásra foglalhatunk időpontot. Erre a különlegességre Bakosné Böröcz Ágnesnél tudtok bejelentkezni. Összefoglalva: vegán, cruelty free, természetes, frissen készített, superfoodokkal teli kozmetikai kezelés relaxációval, jó hangulattal és szuper beszélgetésekkel megspékelve, ez az Elysium Vegan Beauty. Egy olyan élmény, amit neked is ki kell próbálnod. Látogass el az Elysium Vegan Beauty és az Elysium szépség-lélek-egészség központ Facebook oldalaira is: www.facebook.com/­­avegankozmetikus/­­ www.facebook.com/­­elysiumkozpont/­­ Cím: 1118 Budapest, Brassó út 169-179. F

Termékteszt: Frupka sült tea

2016. december 8. VegaNinja 

Termékteszt: Frupka sült teaA november-december nem a legkönnyebb időszaka az évnek – már egy ideje hideg van, korán besötétedik, a levelek lassan elveszítik napfényszínüket, a vitaminszint csökken, a friss hazai gyümölcsök helyett a citrusok veszik át a helyet a boltokban. Lelkileg és anyagilag is készülni kell a karácsonyra. Ilyenkor tök jó, ha vannak dolgok, amik feldobnak. Egy forró fürdő, egy szép, puha pléd, vagy egy bögre színes gyümölcstea a kedvenc bögrédben. Ez utóbbiból (a teából, nem a bögréből) kaptam kipróbálásra egy 6 darabos díszdobozt, az elmúlt hetekben ez igazi jutalom volt. A Frupka sült tea első ránézésre olyan, mint egy cuki lekvár. Azonban a lekvárnál hígabb, szirup szerű, és benne úszkálnak a gyümölcsök, szó szerint amennyi csak belefér. Igazi kis szépség egy-egy ilyen üveg, egyedül a csomagoláson finomítanék egy kicsit, de ez már szakmai ártalom. Azért “sült” tea, mert nem befőzik, mint a lekvárt, hanem sütik – 150 éves cseh recept alapján. A sütés és dunsztolás miatt ugyanolyan sokáig eltartható, mint a lekvárok, de nincs benne tartósítószer. Egy üveg tartalmából egy bögre tea készíthető, hidegen vagy melegen. Rengeteg féle különleges ízben elérhető, nem tartalmaz semmilyen mesterséges adalékanyagot, sem koffeint, sem répacukrot. Fruktóz (gyümölcscukor) hozzáadásával édesítik, ami nekem személy szerint azért jó, mert nem hozza elő az ekcémámat a répacukorral és a nádcukorral ellentétben. Szeder ízű Frupka sült tea Nagyon klassz ízkombinációkat találtak ki, mint pl. a mentás alma vagy a vaníliás eper, de gyömbéres, homoktövises és fekete berkenyés verzióban is kapható a hagyományos ízek mellett. Ne számíts az ilyen agyeldobós-pikvikkes mű gyümölcsízre, mert azokat nem a kertben, hanem a laboratóriumban szüretelik. A Frupka finom, édesszájúaknak is elég édes, gyümölcsös, kicsit karamellás, nagyi lekvárja jellegű, de annál mégis frissebb ízű gyümölcstea. Én a javasoltnál több vizet használtam a hígítására, nekem túl édes lenne, és így tovább is élvezhetem az ízeket. Nem csak önmagában, teaként lehet elkészíteni, növényi joghurt tetejére téve is biztos nagyon fincsi, és ha valaki nem szereti a gyógyteákat, Frupkával keverve simán meg lehet vele szerettetni. Minden termékük vegán, különböző kiszerelésekben lehet kapni, és már sok helyen megvásárolható személyesen vagy webshopon keresztül. Vendéglátóhelyeken is kipróbálhatod, a térképes listát ugyanezen a linken nézheted meg. Én leginkább ajándékba venném meg, mert ára egy kicsit borsos, magamnak ritkán veszek ilyesmit. De ha valakitől ilyet kapnék, tuti nagyon örülnék neki megint. The post Termékteszt: Frupka sült tea appeared first on VegaNinja.

Tudatos felkészülés a karácsonyra - 4. rész Az ajándékok

2016. november 28. Élj harmóniában 

Tudatos felkészülés a karácsonyra  - 4. rész Az ajándékok Ne engedd, hogy a karácsonyi készülődés feleméssze minden energiádat és pénzedet A cikksorozat előző részben arról írtam, hogy olyan ajándékot válassz, amire valóban szükség van. A mai bejegyzéssel csokorba gyűjtöttem néhány konkrét javaslatot. Az ajándékozásnál az egyik legjobb, ha élményt ajándékozol - utazás, színházjegy, jóga tanfolyam, masszázs, etc. . Számos kutatás alátámasztotta már, hogy az élmények sokkal több pozitív érzettel szolgálnak, mint a tárgyak. Ráadásul az élmények, olyan lenyomatokat hagynak az emberben, amelyek sok évvel később felidézve is örömet okoznak. Amennyiben az élmények helyett jobbnak tartod a tárgyak, termékek vásárlását vagy készítését próbálj olyan terméket adni, ami nem terheli nagyon a környezetet és akinek adod, annak az egészségére nem káros. Néhány egészséges ajándékötlet: -  Saját készítésű finomság: mézben eltett magvak, aszalt gyümölcsök, reformkeksz, lekvár, szörp, csokoládé, bon-bon, szaloncukor - Bio élelmiszerek: tészta, teljes kiőrlésű liszt, nyers nádcukor, friss gyümölcsök, zöldségek, baszmati rizs, ghí,különleges gabonák, hüvelyesek, minőségi bio olajok Amennyiben alap élelmiszereket vásárolsz bio változatban, az nem lesz felesleges és aki elfogyasztja annak sokat teszel az egészségéért is.  - Bio édességek: aszalt gyümölcsök, magvak, csokoládé, bon-bon, marcipán, gyümölcslé, müzliszelet ,  nápolyi Mindenki szeret nassolni, valami finomságot csipegetni. Ha valami édes meglepetést szeretnél itt válassz egészségesebb változatokat. - Természetes alapú, adalék mentes teák: gyümölcstea, fűszeres tea, zöld tea, gyógytea Készíthetsz saját kézzel szedett tiszta minőségű gyógynövényekből is teakeveréket - Vegyszermentes,bio kozmetikumok: szappan, arckrém, tusfürdő, testápoló, testolaj, hajsampon, smink kozmetikumok Kozmetikumokat is tudsz akár házilag készíteni tiszta minőségű, bio alapanyagokból. Az interneten számos receptet találhatsz. - Könyv: egészséges életmóddal kapcsolatos könyv vagy egészséges recepteket tartalmazó szakácskönyv Készíthetsz kis könyvet Te magad is az általad hasznosnak, inspirálónak gondolt cikkekből, receptekből. - Kikapcsolódás: wellness pihenés, utazás, szauna bérlet, masszázs utalvány, jóga tanfolyam, fitnesz bérlet, uszoda bérlet Sok kreativitást és szeretetet kívánok az ajándék kiválasztáshoz:) szeretettel: Kati

Tejberizs illatos karamellben párolt körtével

2016. november 13. Kertkonyha 

Tejberizs illatos karamellben párolt körtévelA körtét igazi, európai őshonos növénynek is tekintik, mivel valóban emberemlékezet óta velünk van az öreg kontinensen. Találkozni vele római receptkönyvekben, és ógörög nevén emlegeti napjainkban a világ legnagyobb része. Érdekesség, hogy mi mégis a török szót vettük át: kertme, azaz körte. A gyümölcsnek kb. 3000 faja létezik, amik mind ízben, mind küllemben igen változatosak. Vannak sárga, zöld és piros körték, csepp alakúak, szögletesek, sőt, teljesen kerek formájúak is. A majd 20 cm-es, különleges nemesítésű óriások mellett eltörpül az ősi 1-2 centiméteres vadkörte. (Vajon mennyit kellett abból Süsünek megennie, hogy jóllakjon?) Az egyes fajták júniustól késő őszig érnek. A sort a lédús, puha körték kezdik, és a keményebb, téli fajták zárják. Így találkozni évről évre először az Árpával érővel, majd a Vilmos és Császár körtével, most ősszel pedig az Alexander körtével. A körtének számos gyógyhatása ismert, ezek közül is kiemelkednek a gyulladáscsökkentő tulajdonságok. Ajánlott a körtekúra vagy körtelé-kúra az emésztőrendszer hurutos megbetegedéseire, de a természetgyógyászat javasolja még reumára, köszvényre, ízületi fájdalmakra, sőt, köhögésre is. A gyümölcs persze nyersen a legjobb, de érdemes belopni az ételekbe, igazán különleges lesz a végeredmény. Ennek fényében fogadjátok két körtés receptemet, egy ilyet és egy olyat. :) Mindkettőt átvette a 108 Magazin 65. száma is.   Tejberizs illatos karamellben párolt körtével Hozzávalók 2-3 adaghoz [...] Bővebben!

Könyajánló – Gellért Ferenc: Táplálkozás és tudatfejlődés

2016. október 22. Fitt Nők 

Könyajánló – Gellért Ferenc: Táplálkozás és tudatfejlődésMEGJELENT! Gellért Ferenc: Táplálkozás és tudatfejlődés http:/­­/­­megismeres.hu/­­konyvek/­­taplalkozas-es-tudatfejlodes *** Ki gondolná, hogy az emberiség étrendje mindig is a tudat fejlődéséhez igazodott? Ki gondolná például a tejről és a húsról, hogy fogyasztásuk révén hozzájárultak a jelenlegi tudatállapot kialakulásához? Miként? E vaskos és különleges kötetből kiderül. Miért vagyunk a Földön? Végső soron tudati fejlődésünk érdekében. A könyv lapjain az étrend történeti változásaihoz kapcsolódva fel is tárulnak az emberi tudatállapot eddigi állomásai, sőt az élet értelme és jövőbeli lehetőségeink is - modern, antropozófiai ismeretek alapján. Kevesen tudják, hogy a tudatos és a helyes táplálkozás kialakításához nem elég tisztában lenni az ételek kémiai összetételével és kalóriatartalmával. Az élelmiszerek életfolyamatokat ösztönző hatásai fontosabbak. Sőt, bizonyos tápanyagok a gondolkodásmódot, az érzületet és az akarat kibontakoztatását is sajátosan képesek befolyásolni, amit étkezéseinknél figyelembe vehetünk. Aki tehát azt hiszi, hogy ez is csak olyan táplálkozási könyv lehet, mint a többi, óriási tévedésben van. Ugyan szó esik benne szokásos témákról, de szokatlan megközelítésben. Szó van benne fehérjékről, szénhidrátokról, gyümölcsökről, zöldfélékről, húsevésről, nyers és hőkezelt ételekről, enzimekről, vitaminokról, lúgosításról, fogyásról és még sok mindenről, ám szellemi megvilágításban és általában a tudatfejlődés fényébe állítva. Az új ismeretek és a csodálatos összefüggések befogadása közben olyan érzésünk támadhat, hogy szinte kitágul velünk a világ. Mintha egyszerre három művet olvasnánk: – az emberiség tudatfejlődésének történetét, – a vele összefüggő táplálkozás történetét, – valamint az élelmiszerek életfolyamatokat és tudatot befolyásoló hatásait tárgyaló könyvet. A spirituális szemléletre nyitott olvasó nemcsak hasznos, hanem lelkesítő, szellemi erőt adó információkkal is gazdagodhat általa. Bátran ajánlom tehát írásomat annak, akit vagy az anyagcsere rejtélyei, vagy a helyes étrend, vagy az élelmiszerek tudati hatásai, vagy a lélek tudatfejlődése és szellemi felemelkedése érdekel. Akit pedig e témák közül több is foglalkoztat, annak ez kötelező olvasmány. *** FACEBOOK MEGOSZTÁS: 10 % KEDVEZMÉNY az 1. megrendelt könyvre: http:/­­/­­megismeres.hu/­­konyvek/­­taplalkozas-es-tudatfejlodes A Facebookon itt találod, innen tudod megosztani: https:/­­/­­www.facebook.com/­­taplalkozasestudatfejlodes/­­photos/­­a.218556488565348.1073741829.188458151575182/­­218556195232044/­­?type=3&theater Köszönjük ha megosztod, ha hírét viszed a könyvnek! Mentés Mentés

Csokoládés energiabomba turmix (vegán)

2016. október 1. Zizi kalandjai 

Csokoládés energiabomba turmix (vegán) Igazán jól indul a napunk egy ilyen energiabomba turmixszal. Van benne kakaópor, banán, mandulatej, spenót (opcionálisan hozzáadható) és egy különleges alapanyag: kendermag por. A kendermag por gazdag esszenciális aminosavakban, bővelkedik B- és E-vitaminban, valamint jelentős mértékben tartalmaz kálciumot, magnéziumot és káliumot. A kender másik erénye az, hogy gazdag Omega-3 és Omega-6 zsírsavakban. Ha nem sikerül beszerezni, anélkül is elkészíthető a turmix, esetleg adhatunk hozzá őrölt lenmagot helyette. Nyers kakaópor /­­ Kendermag por Ez olyan desszertet reggelire recept… nem mondom, hogy tegyünk (kókusz) tejszínhabot a tetejére, de ha mégis, akkor tényleg desszert lesz belőle. Jó sűrű turmix, ami feltölt bennünket reggelente vagy akár sportolás után (a kendermag por magas fehérjetartalma miatt kiváló táplálék kiegészítő sportolóknak)! Csokoládés energiabomba turmix (vegán) Hozzávalók 2 főre: – 2 bögre mandulatej (rizs-, zab- és szójatej is használható) – 1 db érett banán, meghámozva, szeletekre vágva – 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor – 1 evőkanál kendermag por – 1 kis maréknyi friss spenót (A recepthez használt bögre 250 ml-es.) A hozzávalókat tegyük turmixgépbe, és turmixoljuk 5 percig. Ha túl sűrűnek találjuk, hígítsuk még egy kevés mandulatejjel. ********** 2016 októberében megjelenő Vegán Reggeli című szakácskönyvem még mindig 25%-os kedvezménnyel rendelhető meg! Remélem ti is annyira várjátok, mint én! Részletekért katt a képre!

9+1 vegán foodblogger, akikre érdemes odafigyelned

2016. augusztus 29. Vegangster 

1. The Viet VeganA torontói székhelyű vegán blogger, Lisa tollából ez a blog otthont ad számos egyszerű vegán receptnek némi vietnámi csavarral, valamint őszinte és humoros merengésekkel az életről.http:/­­/­­alimentageuse.com2. The Minimalist BakerA vegán sütés-főzés nem igényel különleges összetevőket. Ezt a blogot  John és Dana (férj és a feleség) működteti - egyszerű, 30 perc alatt elkészithető ételekkel dolgoznak. A fényképek és általuk bemutatott ételek itt is nagyon

Mediterán rizs (vegán)

2016. augusztus 9. VegaLife 

Mediterán rizs (vegán) Angliában különféle  ízesítésű előfőzött rizses ételek kaphatók a boltok polcain. Olykor megnézem a csomagolásán az összetevőket egy-egy ilyen gyorsételnek. Ha annyira különleges fűszerezése van, akkor kis adagban meg is kóstolom, hogy érdemes-e házilag elkészítenem. Ettem már nagyon finomat (koriander-lime ízesítésű rizst) és számomra túl fűszereset is kóstoltam (brazil). Van amikor azonban nem szükséges megvennem, mert összetevői fellelhetők a konyhámban. Így kreálódott a következő mediterrán rizs is, amit azóta már néhány alkalommal elkészítettem. Önmagában is megállja a helyét ez az étel. Cukkiniszezon idején érdemes kipróbálni, könnyű megszeretni.    A recept Hozzávalók: -  1 fej vöröshagyma -  1 bögre paradicsomlé -  3 gerezd fokhagyma -  1-2 paprika -  1-2 cukkini -  1/­­2 póréhagyma (opcionális) -  1 kis bögre fekete olíva bogyó -  1/­­2 -1 tk só -  2 bögre hosszúszemű barnarizs -  1/­­2 lime leve (opcionális) -  1/­­2 csésze morzsolt kukorica - mediterrán fűszerkeverék   Elkészítés:  A zöldségeket megmossuk, felaprítjuk. Hagymát aprítunk, majd kevés vizen megpároljuk a hagymát, rátesszük a zöldségeket, kukoricát, olívabogyót, kicsit ételízesítővel vagy sóval megszórjuk, felöntjük egy a paradicsomlével. A rizst átmossuk, kevés vízben majdnem puhára főzzük. Hozzákeverjük a zöldséges paradicsomszószt, fűszerezzük, rövid idő alatt összefőzzük, majd fedő alatt megvárjuk, hogy a paradicsomos lét a rizs magába szívja. Tálalásnál lime-ot csepegtethetünk a tetejére, vagy lime-karikákkal díszíthetjük.

Málnás-brazil diós quinoa

2016. július 30. VegaLife 

Málnás-brazil diós quinoaA receptet és az ételt egyedivé teszi a paradió, másnéven brazil dió. Aránylag kevés receptet látok a magyar gasztroszférában paradióval. Leginkább diákcsemegékben találkozhatunk vele. Meglehetősen sok  kalciumot, káliumot, magnéziumot, vasat, foszfort és meglehetősen jelentős szelént tartalmaz, no és zsírt. Mintegy 60-70%-a zsír, ezért óvatosan fogyasszuk. Magas szeléntartalmának köszönhetően pajzsmirigy-betegek számára jótékony hatású. Brazildió fák szinte kizárólag érintetlen őserdőkben hoznak gyümölcsöt. Nagyüzemi termesztése sehol sem sikerült, mivel hiányoznak a virágok beporzásához szükséges méhek és más rovarok. Csak néhány erre a virágra specializálódott rovar képes a beporzásra.  Megporzás után a termés, csak 14 hónap után érik meg. A termés nagy, 10-15 centiméter átmérőjű, gömbölyű, csonthéjas tok, melyben 8-24 darab háromszög alakú és 4-5 centiméter hosszú mag található. A tok fás héja 8-12 milliméter vastag. Másik érdekesség, hogy egy a brazildió fán élő orchidea illata vonzza a fához a méheket. A természet e komplex megoldása nélkül a fa nem hoz termést. A fa szaporodása is különleges. Termésének vastag héját csak egy őserdei rágcsáló, az aguti képes feltörni. A magokat a mókusokhoz hasonlóan elraktározza, és a rejtekhelyeket gyakran elfelejti. Ezekből az őserdőben elszórt raktárokból kelnek ki az új fák.  Ha az elültetett helyen nincs elég napfény, a kis növény, évekig is várhat amíg kicsírázik. Habár az egyik neve brazíldió, a legtöbb paradiót Bolíviában gyűjtik be, körülbelül a világszintű termés 50%-át. Brazíliában 40%-ot és Peruban 10%-ot.   A recept Hozzávalók: - 20 dkg quinoa - 5 dl növényi tej (nekem szójatej volt otthon) - 1 nagyobb bögre málna (akár fagyasztott is lehet) - 1kis marék brazil dió (paradió)   Elkészítés: A quinoát vastag szűrőn keresztül átmossuk, majd annyi tejben, ami jól ellepi, puhára főzzük. Ha elfőtt róla az összes tej, még adhatunk hozzá. Ha édesen szeretnénk, édesíthetjük banánnal. A gyümölcsszemeket a tetejére helyezzük az egész és/­­vagy lapokra vágott mandulával. Nem hozzákeverjük, hogy a málna ne törjön össze.   

Horchata, a mexikói frissítő

2016. július 22. Kertkonyha 

Horchata, a mexikói frissítőMost egy 22 éves történet következik, és rólam és erről az italról szól. Aki csak a receptért jött, nyugodtam görgessen le, az sokkal rövidebb. ;) Zsenge koromban az első "felnőttes" nyaralásomon voltam külföldön, immár szülők nélkül. Spanyolország, Costa Brava, őrült meleg, és minden kávézóban, étteremben ott az horchata (ejtsd: orcsátá), ami az összes üdítőnél jobb volt: hűsített, simogatott, sőt, pótolta a melegben elvesztett sókat is. Hazaérve elhatároztam: megcsinálom. Pár hétig próbálkoztam, persze nem sok sikerrel. Tehéntejből kotyvasztottam vízzel, és minden elképzelhető ízesítővel. Naná, hogy soha nem lett belőle horchata. Aztán vége lett a nyárnak, és rejtély maradt, hiszen akkor még nem volt internet, hogy beüssem a Google-ba... Hova fordulhattam volna? Nem ismertem egy spanyolt sem. Mentem volna be a spanyol nagykövetségre? :) Hívtam volna fel a különleges tudakozót? Egyik se jutott eszembe.  Ezt a fajta információhiányt ma már elképzelni is nehéz. De pont ennek köszönhetően az horchata lett számomra maga a misztikum, az áhított, de soha meg nem szerzett, a legnosztalgikusabb ital a földön.  Aztán elfelejtettem az egész ügyet, csak majd 20 évvel később került elő. Egy munkahelyi spanyol "team" váratlanul szóba hozta a horchatát. A pillanat lelassult, a hangok elmélyültek, beborítottak az emlékeim, és minden távolabb került körülöttem. Az emlékek pedig mintha az előző életemből törtek volna elő, ami persze így is volt valamennyire. Alig hittem el, hogy pont akkor, és pont egy munka fölötti beszélgetés alatt fogom megtudni a titkot.   És az állam leesett, hogy tej nincs is benne, hanem rizs. Vagy mandula. Hohó! Szép az élet, a spanyol világ hagyományos, és legnépszerűbb üdítője egy vegán és teljesen egészséges ital. VIVA! Hozzávalók fél liter italhoz: [...] Bővebben!

All you can eat Pizza, Pasta, Salad

2017. január 1. VegaLife 

All you can eat Pizza, Pasta, SaladKirándultunk egy téli napon a fényes brit Brighton-ba. Szép város, nem lehet betelni a belváros aprócska utcáinak fényben úszó boltjaival, sem a kavicsos tengerpart zúgásával. Viszont a Brighton Pier széles és hosszú mólóján szemünknek is elég volt a sok vidámparki és kaszinós szórakozási lehetőség. Londontól nagyjából egy órányi vonatozásra fekvő tengerparti város neve hallatán eddig két dolog jutott eszembe. Még tavasszal egy tanfolyamra jártam, s az egyik tanár onnan jött át városunkba. Ő említette, hogy igen sok meleg lakik Brightonba. Szerinte a melegek egyik városa. A másik, amire mindig gondoltam, az "I want my wife back" (Vissza akarom kapni a feleségemet) c. angol sorozat, amelyben Ben Miller (Johny English, Death in Paradise I., és sok más film) és Caroline Catz (Doc Martin) mint férj és feleség problémáiból készült egyfajta tragikomikum. Szóval ezt a várost már akkor kinéztem, amikor ez utóbbi 6 részes sorozat a végére ért. Éppen csak egy kis szabadság hiányzott hozzá.  Szóval egy szép napot töltöttünk el Brightonban, s nem is verném nagy dobra, ha nem egy különleges étterem mellett vitt volna el utunk. Különleges a kínálata és az ára miatt is. Be is tértünk néhány finom falatra. Először mikor megláttam a kiírást, all you can eat pizza, azt gondoltam, jó, jó, de pizza után gyorsan éhes leszek, inkább kihagyom. Amikor láttam, hogy salátát is korlátlanul fogyaszthatunk, akkor tudtam, meg kell néznem a kínálatot, mert pizza és saláta sokáig eltelít. Bementünk, s pár pillanat alatt eldöntöttük, maradunk, eszünk. Az étteremben lehetőség van étlapról rendelni, de az igazi különlegesség az, hogy pizzából, tésztából és salátából annyit ehetsz, amennyit csak szeretnél, amennyit csak bírsz. Mindezt 6,99 fontért. Csak információként azoknak, akik nem tudják, ma Angliában a felnőtt minimálbér kereset 7,20 font. Szóval egy órányi béredet sem kell elkölteni és akár, ha úgy tetszik, 2 órát is benn üldögélhetsz, válogatva a finomabbnál finomabb saláták (vegán saláta is akad, nem is egy), tészták és pizzák kínálatából. Mivel ez egy javában vegán-vegetáriánus blog, nem véletlen írok erről a helyről, hiszen végre egy hely, ahol bőséges kínálat van a vegetáriánusoknak, és egy vegán is talál magának élelmet, ha mást nem sima pizzatészta-darabokat (mindenféle sajt és feltét nélkül) és ehet hozzá különféle salátákat, hüvelyeseket. Sajnos saját honlapja nincs az étteremnek, így csak az adatait tudom megadni: Casa Della Pizza 27 North Street , Brighton BN1 1EB , England Ha Brigthonban jársz és finomat ennél, érdemes ide betérned.  A sok saláta és a tészták, amiket ettünk, elég energiát adott egy pár órás sétához a városban, majd a parton, s már későn hazaérve sem éreztük éhesnek magunkat.

Karácsonyi húsmentes menüajánló 2. Főétel

2016. december 17. Éltető ételek 

Karácsonyi húsmentes menüajánló 2. FőételA karácsony nem múlhat el töltött káposzta nélkül. Nagyon sok vegán töltött káposzta receptet olvastam a neten, de nekem valahogy egyik sem tetszett. Vagy szejtán volt benne, ami nem más, mint búzahús - tömény glutén -, vagy szója (tofu) vagy éppen gabona fasírt. Ez utóbbi még talán jó is lett volna, de vidéken azért nem olyan egyszerű beszerezni. Ja... még diós és gombás változatot is találtam, de önmagukban ez sem nyerte el a tetszésemet. Így kénytelen voltam kikísérletezni egy változatot, ami elsőre olyan jól sikerült, hogy azóta már kétszer is elkészítettem. Ennek az ételnek a szíve-borsa maga a fűszerezés. Ezért azt a lehető legjobban találd el, a töltelék bekeverése során kóstolgasd, hogy igazán magyaros legyen az íze.  Igazán különleges, és szemet gyönyörködtető a sárga színű polenta friss zöldségekkel és rozmaringos gombával . Nálunk igazán nyerő a fokhagymás-spenótos krumplipüré , amihez bármilyen vegán fasírtot kínálhatsz, de egy egyszerű grillezett padlizsán vagy fűszeres sajt is remek választás.

Az Édenkert Ígérete

2016. december 2. Kertkonyha 

Az Édenkert ÍgéreteA vörös a karácsony legfontosabb színe. Amellett, hogy melegséget áraszt, és a sötét napokon feltölt minket energiával, különleges jelentést is hordoz ezekben a hetekben. Történeti kutatások arra jutottak, hogy a piros a tudás almájára utalt eredetileg, miután Ádám és Éva ősbűnét írta Jézus felül. A karácsonyfán lévő vörös gömbök pedig az Édenkert almáit hivatottak jelképezni, és azt üzenik, hogy az emberiség számára lehetséges még a visszatérés a Paradicsomba.   Ezek után nem is volt kétséges számomra, hogy ezt a gyönyörű, élénk színt szeretném viszontlátni a különszámba szánt receptemben is. A hogyanra válasz pedig természetesen a fantasztikus cékla, ami szükségtelenné teszi fagyasztott gyümölcsök vagy akár ételfesték használatát. Félni nem kell tőle, dehogy lesz ebből cékla süti! A cékla színe jóval megelőzi az ízét.   A "tészta" - 100 g aszalt szilva - 50-50 g dió és mandula - 40 g zabpehely - 15 g cukor - 60 ml tej - 1 csipet só   A "java" - 350 nyers sütőtök - 75 g nyers cékla - 80 g cukor - 40 ml tej - 1/­­2 narancs héja - 1 púpozott mokkáskanál fahéj - 5 csipet őrölt szegfűszeg - 30 g étkezési keményítő   - A sütőtököt és a céklát hámozzuk meg, és vágjuk kockára. Külön-külön tegyük fel őket főni annyi vízben, ami ellepi. A sütőtök 10 perc alatt megpuhul, a céklának kellhet 20-30 perc is. Ezalatt készítsük el a tésztát. - A tészta hozzávalóit tegyük késes aprítóba, és addig pörgessük, amíg labdává össze nem áll. Ehhez párszor le kell kapargatni a darabokat a kehely oldaláról, de ne csüggedjünk, hamarabb eljön a végeredmény, mint várnánk. - Egy kb. 15-20 cm-es sütőformát béleljünk ki sütőpapírral, és nyomkodjuk le bele a sütemény alapját. - A puhára főtt céklát és sütőtököt szűrjük le. A keményítőt oldjuk fel a tejben, öntsük hozzá, majd adjuk hozzá a krém többi anyagát is. Pépesítsük egy botmixer segítségével. - A krémet tegyük vissza a tűzre, és állandó kevergetés mellett rotyogtassuk pár percet. Akkor jó, amikor hirtelen besűrűsödik. Ekkor öntsük az alapra, és simítsuk el a tetejét. - Tegyük hideg helyre pár órára, hogy megdermedhessen. Díszítsük narancshéjjal, kókuszreszelékkel.   Jó étvágyat! Elkészítési idő: 30 perc   Tetszett ez a recept? Iratkozz fel a Hírlevélre, és mellé töltsd le az ajándékot ITT Szupergyors Édességek és Szupergyors Vacsorák receptfüzet:    

Tudatos felkészülés a karácsonyra - 4. rész

2016. november 28. Élj harmóniában 

Tudatos felkészülés a karácsonyra  - 4. rész Ne engedd, hogy a karácsonyi készülődés feleméssze minden energiádat és pénzedet A cikksorozat előző részben arról írtam, hogy olyan ajándékot válassz, amire valóban szükség van. A mai bejegyzéssel csokorba gyűjtöttem néhány konkrét javaslatot. Az ajándékozásnál az egyik legjobb, ha élményt ajándékozol - utazás, színházjegy, jóga tanfolyam, masszázs, etc. . Számos kutatás alátámasztotta már, hogy az élmények sokkal több pozitív érzettel szolgálnak, mint a tárgyak. Ráadásul az élmények, olyan lenyomatokat hagynak az emberben, amelyek sok évvel később felidézve is örömet okoznak. Amennyiben az élmények helyett jobbnak tartod a tárgyak, termékek vásárlását vagy készítését próbálj olyan terméket adni, ami nem terheli nagyon a környezetet és akinek adod, annak az egészségére nem káros. Néhány egészséges ajándékötlet: -  Saját készítésű finomság: mézben eltett magvak, aszalt gyümölcsök, reformkeksz, lekvár, szörp, csokoládé, bon-bon, szaloncukor - Bio élelmiszerek: tészta, teljes kiőrlésű liszt, nyers nádcukor, friss gyümölcsök, zöldségek, baszmati rizs, ghí,különleges gabonák, hüvelyesek, minőségi bio olajok Amennyiben alap élelmiszereket vásárolsz bio változatban, az nem lesz felesleges és aki elfogyasztja annak sokat teszel az egészségéért is.  - Bio édességek: aszalt gyümölcsök, magvak, csokoládé, bon-bon, marcipán, gyümölcslé, müzliszelet ,  nápolyi Mindenki szeret nassolni, valami finomságot csipegetni. Ha valami édes meglepetést szeretnél itt válassz egészségesebb változatokat. - Természetes alapú, adalék mentes teák: gyümölcstea, fűszeres tea, zöld tea, gyógytea Készíthetsz saját kézzel szedett tiszta minőségű gyógynövényekből is teakeveréket - Vegyszermentes,bio kozmetikumok: szappan, arckrém, tusfürdő, testápoló, testolaj, hajsampon, smink kozmetikumok Kozmetikumokat is tudsz akár házilag készíteni tiszta minőségű, bio alapanyagokból. Az interneten számos receptet találhatsz. - Könyv: egészséges életmóddal kapcsolatos könyv vagy egészséges recepteket tartalmazó szakácskönyv Készíthetsz kis könyvet Te magad is az általad hasznosnak, inspirálónak gondolt cikkekből, receptekből. - Kikapcsolódás: wellness pihenés, utazás, szauna bérlet, masszázs utalvány, jóga tanfolyam, fitnesz bérlet, uszoda bérlet Sok kreativitást és szeretetet kívánok az ajándék kiválasztáshoz:) szeretettel: Kati

Nyers könnyű csokitorta

2016. november 7. Gitta nyersétel blogja 

Nyers könnyű csokitortaA novemberi nyersétel hétvégén készítettük el ezt a gyönyörű nyers csokitortát, ami azért különleges, mert habkönnyű, nem túl édes, finom, krémes... Havi rendszerességgel tartunk nyersétel hétvégéket Piliscsabán, ahol péntektől vasárnapig együtt vagyunk, nyers ételeket készítünk, eszünk... és minden hétvégén viszek valami különleges programot, most a novemberi hétvége témája a germán medicína volt, Deák Csaba tartott előadást és vele tisztáztuk a kérdéseinket is (volt sok). De jöjjön a lényeg, a csokitorta receptje a18 cm-es tortaformához Hozzávalók: az alaphoz: 10 dkg kókuszreszelék 5 dkg zabpehely 5 dkg datolya (beáztatva) 1 csipet só a krémhez: 20 dkg kesudió, és annyi víz, amennyi épp ellepi 40 dkg datolya (beáztatva mérve) 1 teáskanál vanília őrlemény 1 teáskanál agar agar 1 dl víz 2 evőkanál kakaópor az öntet: 20 dkg bármilyen piros bogyós gyümölcs 1 banán Sütőpapírral kibélelünk egy kis tortaformát (kb 18 cm-es). A zabpelyhet aprítógépben megtörjük (nem kell teljesen lisztté őrölni), és összekeverjük a kókuszreszelékkel és a sóval. A beáztatott datolyából annyit gyúrunk hozzá, hogy egy nem túl nedves, de formázható masszát kapjunk. Ez kb 5 dkg, de attól is függ, hogy mennyire nyomkodtuk ki belőle a vizet. Ezt a masszát belenyomkodjuk az előkészített tortaformába, kanál hátuljával jól kisimítjuk szép egyenesre. A csokikrémhez a kesudiót simára turmixoljuk annyi vízzel, amennyi a turmixgépben szükséges ahhoz, hogy egy teljesen sima krémet kapjunk. Hozzátesszük a datolyát, vaníliát és a kakaóport (csoki-imádók több kakaóport is használhatnak), majd elkészítjük a növényi zselatint. 1 dl vizet felforralunk, és elkeverünk benne 1 csapott teáskanál agar agar port. Addig keverjük, amíg fel nem olvad a por és el nem készül a zselé. Nem baj, ha felhabzik, folyamatosan kell keverni.  A csokikrémet elkezdjük keverni (lehetőleg a turmixgéppel) és így csurgatjuk bele apránként az agar agar zselét. Beletöltjük a tortaformába, elsimítjuk a tetejét, majd hűtőszekrénybe tesszük dermedni. 1 óra múlva már lehet tálalni, szépen összeáll, szépen lehet szeletelni.  Az öntet opcionális: nélküle is finom a torta, de vele még különlegesebb :) A piros gyümölcsöket (lehet meggy vagy málna vagy szeder, áfonya, vagy ezek keveréke is, ilyenkor főleg fagyasztott állapotban) elturmixoljuk a banánnal és készen is vagyunk. Tálaláskor szépen ráöntjük a tortára. A nyersétel hétvége egyik fénypontja volt ez a tortaszelet :) :) :)

Csokoládés energiabomba turmix (vegán, gluténmentes)

2016. október 1. Zizi kalandjai 

Csokoládés energiabomba turmix (vegán, gluténmentes) Igazán jól indul a napunk egy ilyen energiabomba turmixszal. Van benne kakaópor, banán, mandulatej, spenót (opcionálisan hozzáadható) és egy különleges alapanyag: kendermag por. A kendermag por gazdag esszenciális aminosavakban, bővelkedik B- és E-vitaminban, valamint jelentős mértékben tartalmaz kálciumot, magnéziumot és káliumot. A kender másik erénye az, hogy gazdag Omega-3 és Omega-6 zsírsavakban. Ha nem sikerül beszerezni, anélkül is elkészíthető a turmix, esetleg adhatunk hozzá őrölt lenmagot helyette. Nyers kakaópor /­­ Kendermag por Ez olyan desszertet reggelire recept… nem mondom, hogy tegyünk (kókusz) tejszínhabot a tetejére, de ha mégis, akkor tényleg desszert lesz belőle. Jó sűrű turmix, ami feltölt bennünket reggelente vagy akár sportolás után (a kendermag por magas fehérjetartalma miatt kiváló táplálék kiegészítő sportolóknak)! Csokoládés energiabomba turmix (vegán, gluténmentes) Hozzávalók 2 főre: – 2 bögre mandulatej (rizs-, zab- és szójatej is használható – kapható már gluténmentes zabtej is bioboltokban) – 1 db érett banán, meghámozva, szeletekre vágva – 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor – 1 evőkanál kendermag por – 1 kis maréknyi friss spenót (A recepthez használt bögre 250 ml-es.) A hozzávalókat tegyük turmixgépbe, és turmixoljuk 5 percig. Ha túl sűrűnek találjuk, hígítsuk még egy kevés mandulatejjel. ********** 2016 októberében megjelenő Vegán Reggeli című szakácskönyvem még mindig 25%-os kedvezménnyel rendelhető meg! Remélem ti is annyira várjátok, mint én! Részletekért katt a képre!

Spagetti Norma módra (vegán)

2016. szeptember 28. Zizi kalandjai 

Spagetti Norma módra (vegán) Olyan nagy sikert aratott ez a spagetti fotó Instagramon és Facebookon is, néhányan ráadásul kértétek is a receptet, szóval gyorsan feldobom ide a blogra. Ez egy Jamie Oliver recept az olasz könyvéből (szicíliai tésztaétel), minimálisat kellett változtatni rajta, hogy vegán legyen, csak a ricottát kellett elhagyni, amit ráadásul a végén kell rádobni a tésztára. A tészta különlegessége, hogy a padlizsánt a spagettihez igazodva hosszában kell felszeletelni csíkokra, így az elősütés és a főzés során krémessé válik, igazodik a spagetti hosszúkás formájához és az egész ételt ízessé, krémessé teszi. Egyedül a friss bazsalikom hiányzik a tészta tetejéről, sokkal szebbé tette volna a fotót, de éppen, amikor ezt főztem ebédre, nem volt itthon friss. Gyorsan elkészülő étel, hétköznap ebédre vagy vacsorára ideális, de akár egy lustálkodós hétvégén is jó választás lehet. Ádi is imádta, szóval gyerekbarát verzió is egyben! Ja, és, hogy ki az a Norma? Azt Jamie sem tudta kideríteni… gondolom ő találta ki a receptet. Éljen Norma! Spagetti Norma módra (vegán) Hozzávalók 3-4 főre: – 400 g spagetti – 2 db közepes padlizsán – 4 gerezd fokhagyma, felaprítva – 1 db kisebb vöröshagyma, felaprítva – 1 teáskanál almaecet (Jamie fehérborecetet használ) – 2 konzerv hámozott paradicsom – 1 evőkanál szárított oregánó – chili pehely (opcionális) – olívaolaj – friss bazsalikom A padlizsánokat hosszában vágjuk négyfelé, a negyedekből vágjunk vékony szeleteket. Egy teflon vagy kerámia serpenyőt hevítsünk fel közepes láng felett. Öntsünk bele egy-két evőkanál olívaolajat és pirítsuk meg a padlizsán szeletkéket (több részletben) mindkét oldalukon pár perc alatt. Ha a padlizsán magába szívja az olajat, adjunk még hozzá egy keveset. Az összes megsült padlizsánszeletet tegyük vissza a serpenyőbe, adjuk hozzá a vöröshagymát és a fokhagymát, még egy kevés olívaolajat. Keverjük át és adjuk hozzá az ecetet, valamint a paradicsomszószt. Keverjük át újra és főzzük 10-15 percig. Közben sózzuk, borsozzuk, megszórhatjuk chili pehellyel és kóstoljuk meg, hogy az ízek megfelelőek-e. Tegyünk fel egy lábas vizet forrni. Tegyünk bele sót és főzzük meg a spagettit a csomagoláson található utasítás szerint al dente (fogkemény) állagúra. Ha kész, szűrjük le és öntsük a spagettit a padlizsános paradicsomszószhoz. Ízesítsük, ha még szükséges, szórjuk meg friss bazsalikommal és tálaljuk azonnal. ********** 2016 októberében megjelenő Vegán Reggeli című szakácskönyvem még mindig 25%-os kedvezménnyel rendelhető meg! Remélem ti is annyira várjátok, mint én! Részletekért katt a képre!

Sana EUJ 707 lényerő gép tesztelése

2016. augusztus 24. Gitta nyersétel blogja 

Sana EUJ 707 lényerő gép teszteléseEgy újabb présgép van tesztelés alatt! Kinézetre gyönyörű... szétszedése, összerakása álom, egyértelmű, összeillik, rásimul :) imádom. Elfér a konyhapulton, mert nem magas (cserébe széles, így minden alkalommal visszakerül a dobozba használat után), mosogatása gyors, egyszerű... képzeljétek a szűrő része annyira pici, csupán pár négyzetcentiméter, így  ez a rész nagyban leegyszerűsödött. Akinek van gyümölcscentrifugája vagy hasonló présgépe, az tudja, hogy a szűrőt a legmacerásabb kitisztítani. Általában kell hozzá célszerszám, amit vagy adnak a géphez, vagy egy fogkefe is alkalmas, amivel az apró lyukakból kivarázsoljuk a beleragadt növényi rostokat. No ez itt nagyon kényelmes. A másik fontos szempont a kinyert lé íze. No itt az is nagyon pozitív, ezt nem is hittem volna. A gyümölcscentrifugával összehasonlítva sokkal de sokkal finomabb, selymesebb ízű lé keletkezett... Egyik alkalommal egy nektarin is belekerült a gépbe, lehet, hogy ettől, de kicsit olyan zselés lett a lé, egészen különleges :) A lényerés hatásfoka is elfogadható, sőt nagyon jó. 1 kg zöldségből 7,1 dl, és 1 kg gyümölcsből pedig 7,3 dl lét sikerült kipréselni. Tudom, ez attól is függ, hogy milyen gyümölcsökről vagy zöldségekről van szó, de ez úgy átlagban akkor is egy jó arány. Gyümölcscentrifugánál ez a szám 5 és 6 között van... És most jöjjenek az árnyoldalak... Nagy szomorúságom a betöltő nyílás... ami igen pici. Nagyon pici. Na nem ránézésre, vagy esztétikailag, hanem a feldolgozandó zöldségek, gyümölcsök méretét tekintve, azokat egészen apróra kell feldarabolni, felvágni, hogy be lehessen tölteni őket a gépbe. :( Ez sok időt vesz el a konyhában, ami megspórolható lenne. A másik nagy bánatom szintén idővel kapcsolatos... hát a sebessége... Tudom, hogy ez egy lassú présgép, na de ennyire? Persze, ha van türelmünk kivárni, akkor csodás eredményt produkál, de abba bele sem merek gondolni, hogy ha elkezdődik az iskola, akkor a reggeli készülődésbe hogyan fog beleférni ez a plusz idő... :( De igen: korábban kell felkelni. Sárgarépa, cékla, tök, zöld levelek: nagyon rendben. A puhább gyümölcsökkel nehezebben bánik, nálam habosodott, pürésedett és a végén már nehezen ment a barack, ananász, és a puhább alma... (ez azt jelenti, hogy lelassult a folyamat, a habos cucc megállt a csőben, és csak csöpögött a tálba. Otthagytam, mást csináltam, míg szépen lassan lefolyt. Íze csodás lett) Egy jó kis videó, szép színes italokkal:

Sárgadinnye mojito

2016. július 31. Kertkonyha 

Sárgadinnye mojitoA múltkori partira szerettem volna valami igazán különleges frissítőt. Úgy tudnak örülni a vendégek, ha rögtön mindenki kap egy welcome drinket! Van mit szorongatni a hangulat bemelegedéséig, no, meg persze szomjas is az ember, amikor megérkezik valahová, és az sem elhanyagolható, hogy az üres gyomroknak milyen jól esik egy kis gyorsan felszívódó édes gyümölcs. :) Szóval, ezt a mojitót gondoltam ki, ami nem más, mint a megszokott limonádé gyümölcskockákon egy kis mentalevéllel. Azért nem kevertem előre össze, hogy a hagyományosabb ízek kedvelői akár külön-külön is kérhessék. Legalább az elsőt. ;) Hozzávalók 2-3 nagy pohárhoz: [...] Bővebben!

Félórás kifli

2016. július 28. Vegavarázs 

A gyors kenyér, péksütemény örök sláger. Levélben kért tőlem egy anyuka olyan kifli receptet, ami gyors, és nem igényel különleges alapanyagot. Íme: Hozzávalók: 40 dkg liszt (ízlés szerint, fehér, tönköly vagy fehér és teljes kiőrlésű vegyesen) 1,5 kk só 1 kk sütőpor 6 ek olaj kb. 2 dl tej Mielőtt...

Spárgás-cukkinis tészta

2016. július 10. VegaLife 

Spárgás-cukkinis tészta A két zöld és a tészta címet is adhatnánk ennek a roppant könnyen, gyorsan elkészíthető ételnek. A fokhagyma és a kapor jól összehozza a cukkini és a spárga párost. Spárgáról általában kevesebb szó esik, mint a cukkiniről, pedig jó tudni, hogy magas káliumtartalma miatt vízhajtó (akárcsak a banán a gyümölcsök közt). Vesetisztító és a vesekövek kihajtásában is segíthet. Ideális táplálék az ülő-foglalkozásuaknak, mivel kalóriaszegény táplálék, de mégis különlegesen ízletes. A recept Hozzávalók: - 2-3 cukkini - 0,5 kg zöld spárga - növényi tej - ételízesítő - kevés kapor - 1 hagyma - 3-4 gerezd fokhagyma - tészta - citrom (opcionális)  Elkészítés:  A cukkinit, spárgát átmossuk. A spárgák kemény végét levágjuk, a nagyobb részt felaprítjuk, a cukkinit felkarikázzuk. Hagymát aprítunk, majd kevés vizen megpároljuk a hagymát, rátesszük a zöldségeket, kicsit ételízesítővel megszórjuk, felöntjük egy kevés növényi tejjel (1-2dl), megszórjuk kaporral, s amikor már majdnem megfőtt, hozzáadjuk a felaprított vagy összezúzott fokhagymát. Tésztát főzünk hozzá. (Én barna tésztát választottam, de gluténmentes vagy durum is jó hozzá.) Tálalásnál csepegtethetünk a tetejére citromot, vagy citromkarikát tehetünk rá, így még különlegesebb íze lesz.       


Az összes 'különleges' találat megjelenítése »


Szerintünk ez is ízleni fog ...

Hibát talált oldalainkon? Segítsen a javításában! Mondja el nekünk!



Hiányol valamit oldalainkról? Javasoljon új tartalmakat vagy funkciókat!



Észrevétele van? Küldje el!