Még kapható a második,
bővített kiadás!
Próbálja ki, biztosan ízleni fog!
Elő-előszó a második kiadáshoz
Vegán töltött káposzta - hagyományos karácsonyi főétel növényi alapokon
Komplett vegán karácsonyi menü: ünnepi ételek növényi alapon
Indiai reggelik – Ínycsiklandozó vegetáriánus ételek
mandula receptek
Vegán GM linzer Naked Noble krémmel töltve
Kisfiunk kedvence a linzer. Ő lekvárral szereti, mert a kókusz nem tartozik a kedvencei közé, de ezzel a Naked Noble krémmel és a csokit kókusszal megszórva is igen finom, próbáljátok ki. Vagy el tudom képzelni málnás csokoládékrémmel töltve, és a tetején lévő csokira liofizált málnát szórva is. Hozzávalók: A töltelékhez: Naked Noble Kókuszos mandulakrém Elkészítés: […]
Vegán, gluténmentes málnás-csokis brownie
Ez a süti egy igazán finom, karácsonyi csemege is lehet, ha meglocsoljuk a tetejét olvasztott csokival vagy akár a Naked Noble Málnás étcsokoládékrémjével. Hozzávalók: 20 dkg Nature Cookta eritrit 10 dkg holland kakaópor 1,2 dl Nature Cookta kókuszolaj 1/2 tk. sütőpor 2 csomag vaníliás cukor 10 dkg Nature Cookta gesztenyeliszt 10 dkg Nature Cookta mandulaliszt […]
Egészségmegőrzés októberben - aktualitások
2024. október 6. Élj harmóniában
Az október hónap nagy változásokat hoz.... Megérkezett az ősz a Vata időszak. Látványosan korán sötétedik, egyre rövidebbek a nappalok és egyre tovább tart a sötét órák száma. Jóval hidegebbre vált az időjárás... még ha a nappali hőmérséklet 20 fok fölött is van a reggelek és esték már nagyon hűvösek. A szeles idő pedig kiszárítja a természeteben a faleveleket. A természetben megfigyelheted, hogy az egységes zép zöld tájak, egyre színesebbé válnak - zöldek, sárgák, barnák, okkerek, vörösek, lilás árnyalatok, majd az elszínesedett levelet lehullanak. Elkezdenek a fák megkopaszodni, leteszik szép színes ruháikat és visszavonulnak. Ez az időszak az elcsendesedésről, visszavonulásról szó. A lehülés legrosszabbul a Vata-kat érinti, mert ők amúgy is hajlamosak szárazságra. A Pittáknak azonban ez a megváltás időszaka. Le tudnak hűlni, nyugodtabb less az elméjük, míg nyáron alig tudtak mozogni, most több az energiájuk és szívesen mennek sétálni, kirándulni. Októberben a Te szervezetedben is fokozódik a hidegérzet és a szárazság. A vér a test belsejébe áramlik, hogy tudjon melegíteni így tapasztalhatsz hidegebb lábakat, kezeket és sápadtságot és mivel a gyomor vérellátása fokozódik megnőhet az étvágyad. Sokkal jobban kívánod a tartalmas ételeket, mert a téli védekező zsírréteget építi fel a szervezeted. Ez a szigetelő réteg biztosítja télen az immunitásod alapját, hogy ne fázz meg egykönnyen. Azonban érdemes odafigyelni, főleg a kapháknak, hogy ne csapjon át a téli üzemmód előkészítése túlzott evésbe, nassolásba, hízókúrába. Tapasztalhatod, hogy szárazabb a bőröd, kiszárad a szád, a torkod, lehet, hogy szárazság lesz a belekben - ami gázosodásra, puffadásra, székrekedésre hajlamosít. akár úgy érezheted többet kell menned pisilni. Vata alkatúaknál előfordulhat álmatlanság, szorongás, idegesség. Ebbe a nagy, nagy változásokkal teli környezetben a szervezetednek ilyenkor földelésre, stabilizálásra és hidratálásra, nedvesítésre, olajozásra van szüksége. Próbálj búcsút inteni a sok programnak, utazgatásnak. A sok környezeti, évszaki változás amúgy is megviseli a szervezeted, a stabilitásod, belső kiegyensúlyozottságod megőrzése érdekében részesítsd előnyben az otthoni bekuckózást, pihenést, családdal való együttlétet, sütögetést, főzést, közös étkezéseket, olvasást, filmnézést. A túl sok rohangálás, stimuláló program, most nem ideális. Fókuszban az elcsendesedés, a visszavonulás: legyen. Azoktóber nagy változást hoz az öltözködésben is. Öltözz rétegesen, melegen. Vedd elő a kabátot, sapkát, kesztyűt, vastagharisnyát, meleg pulóvert mellényt, csizmát. A lábadat is tartsd melegen, használj gyapjúzoknit, papucsot és az utcára melegcipőt. A bekuckózáshoz, otthoni melegen tartáshoz vegyél elő vastagabb otthoni ruhákat, meleg plédeket, lábmelegítőt, melegvizes palackot. Legyen egy jó napi rutinod Próbálj rendszerességet vinni az életedbe, ugyanazon időben kelj és feküdj le, reggelizz, ebédelj, vacsorázz. Ez már jó alapokat biztosít ahhoz, hogy stabilabb, összeszedettebb legyél. Reggel aludj nyugodtan kicsit tovább, mint nyáron, de azért 7 óráig kellj fel mindenképpen. Este próbálj lefeküdni 22:00-ig. A szervezeted számára az egyik legfontosabb, hogy vissza tudjon töltődni, regenerálódjon és ezek a folyamatok a szervezetedben 22:00-kor indulnak el. A késő lefekvés mentálisan és fizikálisan is meg fog viselni, gyengíti az idegrendszert és az immunrendszert, depire hajlamosabbá tesz, rontja az emésztésed hatékonyságát, csökkenti az energiaszinted, rontja a hormonrendszered állapotát, etc.. Végezz reggel olajos önmasszázst zuhanyozás előtt. Ez nem csak a bőrödet segít rugalmasan tartani és védeni a hidegtől, de jótékony az idegrendszeredre, hormonrendszeredre, emésztésedre is. Táplálkozás A stabilizálást a táplálkozással tudod legjobban megalapozni, így az őszi étkezéseidet földelő, stabilizáló és tápláló ételekből javasolt összeállítani. Lévén már a szabadban egyre kevesebb időt tudunk tölteni, itt az ideje a sütőt begyújtani, izzítani a főzőlapokat és otthon finomakat sütni, főzni. Köszönj el a nyáron fogyasztott könnyű ételektől - saláták, szendvicsek, hideg ételek, italok, uborka, padlizsán, paradicsom, paprika, grillezett ételek ,etc. majd jövő nyáron újra visszavezetheted őket. Most a fókusz a hideg és a szárazság ellensúlyozásán van, a téli immunitás megalapozásán. Főzz, egyél meleg ételeket és igyál meleg italokat. Élvezd az ősz adta ételeket sárgarépa, sütőtök, cékla, dió, gesztenye, meleg levesek, meleg gabonák, hüvelyesek, raguk, főzelékek. édességek, kásák. Ez most a zsírosabb, tápláló, tartalmas, nehezebb ételek időszaka. Elsődlegesen az édes, sós izek sokat tudnak segíteni ellensúlyozni az őszi száraz időjárást. Egy kevés savanyú íz is jól jöhet ilyenkor - pl savanyú alma párolva, kis lime vagy citromlé. Az édességek kifejezetten ideálisak ebben a szárazságot hozó időszakban. Az édes íz földel, stabilizál, táplál, nyugtatja az idegrendszer, felépíti a testszöveteket, javítja a kedélyállapotodat. Édes ízű dolgok, nem a fehércukrot jelentik. A rizs, a tej, tejszín, datolya, párolt alma, édesburgonya, sütőtök, kókusztej, mandula, etc. azaz minden ami édes ízt képviseli jó most. Szóval bátrabban az édes ízzel, mert ez most testileg és lelkileg is kedvező. Az egyik legjobb a szárazság ellen, hogy vigyél be a szervezetedbe több zsiradékot. Csorgass ghít (tisztított vajat az ételedre) vagy önts hozzá olívaolajat vagy egy kis szezámolajat. Részesítsd előnyben a meleg ételeket, már reggelire is érdemes meleget fogyasztani - a kásák ideálisak ilyen célra (zabkása, quinoa kása, rizskása, etc.) tehetsz hozzá dióféléket, aszalt gyümölcsöket. és persze tegyél hozzá zsiradékot is pl. ghí. Ha gyengült az emésztésed, étkézés előtt fogyassz egy kis da rabka gyömbért egy kis sóval és egy kis limelével Használj kis mennyiségben melegítő fűszereket (fahéj, gyömbér, feketebors, cardamom, kakukkfű, kurkuma), de nem vidd túlzásba, és kerüld a nagyon szárítóakat, mint chili, cayannebors. A túl sok csípős Igyál meleg folyadékot, gyógyteákat, forralt vízet. Igyál édesgyökér teát vagy ha nagyon száraznak érzed magad fogyaszthatsz egy kis édesgyökér port is. Az édesgyökér kiváló a tested nedvesen tartására. Tarts szem előtt, hogy októberben nem csak a természetben vannak nagy átalakulások, de a testedben és az elmédben is. Próbálj alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez, mert így tudod minimalizálni az időszak okozta kellemetlen fizikális és mentális hatásokat. A stabil napirend, a tápláló, meleg ételek fogyasztása, a lecsendesedés, lelassulás, az otthoni pihenés és a melegen tartás segítenek komfortossá tenni az őszi változásokat. Kellemes októberi napokat kívánok :) szeretettel Kati #ájurvéda #október #egészségmegőrzés #ősz #vata #kiegyensúlyozottság
Spenótos tészta sütőben sült gombával
Nagyon sok spenót terem a kertben, így próbáljuk nyersen és főzve is enni: készült már belőle spenótos rakott krumpli, rengeteg zölturmix, spenótos lasagne, spenótos palacsinta, spenótos rizotto és most ez a tésztaétel. Egyszerű, gyors, finom. Hozzávalók: fél kg spenót (főzve ennyi), 2 gerezd fokhagyma 2 ek. kölesliszt cukormentes mandulatej (kb. 7-8 dl) só – ízlés […]
A fogyókúra titkos csodafegyvere lehet a mandula?
2023. október 22. Prove - a világ vegán szemmel
Egy új kutatás rávilágított, hogy szükségtelen kerülni a fogyókúra alatt a mandulát. Megfelelő körülmények között még segítheti is a fogyást, ráadásul számos előnyös hatása is van egészségügyi szempontból. A többség, ha fogyni szeretne, kerüli magas zsírtartalmuk miatt a dióféléket, köztük a mandulát is. A Dél-ausztráliai Egyetem új kutatása azonban cáfolja az ezzel kapcsolatos tévhiteket. Sőt,… The post A fogyókúra titkos csodafegyvere lehet a mandula? appeared first on Prove.hu.
Gluténmentes, tojásmentes, tejmentes mandulás sütemény
2023. június 2. Eszemiszom – Jóga Magazin
Tél, december, karácsony Ilyenkor az egyik legideálisabb alapanyag a süteményekhez a dió és magfélék. Ezek táplálók, tele vannak értékes vitaminokkal, nyomelemekkel, ásványi anyagokkal és még a fehérje tartalmuk is elég magas. A karácsony általában elképzelhetetlen ilyen édességek nélkül. Jómagam nem igazán szeretem a bejglit és bonyolult elkészíteni is. Jobban szeretem az egyszerű dolgokat, ezért ma egy egyszerű süteményt készítettem. A magfélék, diófélék közül pedig a mandula a lehető legjobb választás az ájurvéda és az egészségmegőrzés szempontjából Arról miért is érdemes mandulát fogyasztani itt olvashatsz bővebben Ez a mandulás sütemény tepsiben is készíthető, de én most muffin formában csináltam meg, mert így szép kis darabos süteményeket kapok és nem kell a szeleteléssel csem foglalkozni. Gluténmentes, tojásmentes, tejmentes mandulás sütemény Hozzávalók 1,5 bögre hajdinaliszt 0,5 bögre kukoricaliszt 1 bögre kókuszcukor (teljes értékű nádcukorral helyettesítheted) 1 csg. sütőpor vanília fahéj 6 ek. kókuszolaj 1 bögre darált mandula kb 1,6 bögre víz Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj! Keverd össze a száraz hozzávalókat egy tálba. Majd öntsd hozzá a kókuszolajat és a vizet. Ha a kókuszzsír meg van dermedve én forró vízzel szoktam leönteni és amikor szépen elolvadt a vízzel együtt öntöm a tésztába. Néhány lágy mozdulattal dolgozd össze a tésztát. A muffin készítés egyik titka, hogy soha ne kevergesd hosszan a száraz összetevőket a nedvesekkel és ne hagyd sokáig állni. Ha kevés a folyadék akkor tegyél még hozzá annyit, hogy a tészta lágy legyen. Majd adagold a tésztát a muffin formába. Én muffin papírral szoktam a formát kibélelni, de vajjal és liszttel is megteheted. Tedd 180 fokra előmelegített sütőbe és süsd készre (kb. 20-25 p). Ha szeretnél az Egészséges és tudatos táplálkozásról többet tudni, szeretettel várlak Egészséges táplálkozás és főzőtanfolyamomra. https://www.eljharmoniaban.hu/tudatos-taplalkozas Jó évágyat kívánok:) szeretettel Kati
Vegán répatorta
2023. április 7. Élj harmóniában
A répatorta nagy népszerűségnek örvend, mert nem csak finom, de egy egészségesebb édesség - lévén az összetevők között reszelt répa, aszalt gyümölcs és valamilyen mag szerepel. Én tönkölybúzaliszttel szoktam készíteni, de helyette használhatsz teljeskiörlésű és finom búzalisztet is. A mandula helyett használhatsz diót is. Vegán réptatorta Hozzávalók 1,5 csésze tejeskiörlésű tönkölybúzaliszt 1,5 csésze tönköly finomliszt 1 csésze teljes értékű nádcukor 1 csg sütőpor 1 tk. szódabikarbóna 1 tk. fahéj 1 tk. kadmamom 1 tk. gyömbérpor 1 tk. örölt szegfűszeg 1 tk. vanília vagy ízlés szerint 1 csipet só 2/3 csésze naprafogóolaj vagy kókuszolaj 1,5 - 2 csésze víz 1 csésze mazsola 20 dkg pucolt sárgarépa 10 dkg mandula Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj:) A répákat reszeld le durvára vagy aprítsd fel apróra. A mandulát is daráld le picit durvábbra. Készíts elő egy tortaformát - kend ki és lisztezd ki vagy tegyél bele sütőpapírt. Keverd össze egy tálba a liszteket, sütőport, szódabikarbónát, fűszereket. Majd add hozzá az olajat és a vizet, keverd el. A vizet fokozatosan add hozzá, figyeld, hogy a tészta ne legyen folyós. Tedd hozzá a sárgarépát, mandulát és a mazsolát. A keveréket öntsd a sütőformába és 180 fokra előmelegített sütőben süsd készre kb. 35-40 perc. Ha kihült tehetsz mázat is a tetejére porcukorból és citromléből. Én nem szoktam, mert csak felesleges cukor:) Ha szeretnél az Egészséges és tudatos táplálkozásról többet tudni, szeretettel várlak Egészséges táplálkozás és főzőtanfolyamomra. https://www.eljharmoniaban.hu/tudatos-taplalkozas Jó étvágyat:) szeretettel Kati
Réééépatorta
2022. április 14. Mindennapi ételeink
Én egész évben megenném ezt a tortát, de húsvét táján szokták többen is sütni, ezért készült nálunk is, VegaKata receptje alapján. Vagyis ez egy az egyben az ő receptje, nem kell rajta semmit sem változtatni. Puha, ízletes. Hozzávalók:0,5 dl csicseriborsó konzerv leve behűtve 125 g kókuszolaj 28 g negyedannyi stevia-eritrit csipet só 280 g sárgarépa reszelve 1 kisebb narancs héja reszelve 1 tk. fahéj 100 g darált mandula (jobb ha héj nélküli) - nálam ez most dió volt 125 g tönkölyliszt (fele teljes őrlésű, fele sima) 1,5 tk. sütőpor 1/2 tk. szódabikarbóna Máz: 2 doboz dr. Oetker vega tejföl 1/2 -1ek. negyedannyi stevia-eritrit vanília kb. 1 tk. citromlé 1/2 citrom reszelt héja Elkészítés: A csicseriborsó konzerv levét behűtjük, majd habbá verjük, mint a tojásfehérjét. Egy tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat, majd hozzákeverjük az olvasztott kókuszolajat, a vékonyra reszelt sárgarépát, narancshéjat és az aquafabát (habbá vert csicseriborsólé neve). Simára keverjük. Sűrű masszát kell kapnunk. 16-18cm átmérőjű, olajozott, lisztezett kapcsos tortaformába tesszük és 180 fokra sütőben aranybarnára sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük kb. 30-40 perc múlva. A sütőből kivéve rácson hagyjuk teljesen kihűlni. A mázhoz összekeverjük a hozzávalókat, majd rákenjük a kihűlt tésztára és 10 percre fagyasztóba tesszük, majd tetszőlegesen díszítjük. Én most "megtapasztottam" jó sok (kb. 15 dkg dióból készült) diómorzsával: a dió harmadát rusztikusan felvágjuk, a másik részét ledaráljuk. Száraz serpenyőben összesütjük, majd adunk hozzá 2 ek. olajat. Összeforgatjuk és mehet is a tortánk díszítésére.
Egészben sült karfiol céklás burgonyapürével
2022. február 6. Mindennapi ételeink
Igazi lakoma, próbáljátok ki. Hozzávalók - a karfiolhoz: 1 kg megmosott karfiol 375 gr Dr. Oetker vega tejföl (vagy natúr joghurt, kefír) só, pirospaprika, fokhagymapor, szerecsendió, őrölt gyömbér - ízlés szerint Elkészítés: A karfiol leveleit leszedjük, és alaposan megmossuk. A szósz hozzávalóit alaposan összekeverjük. Kivágjuk a karfiol torzsáját, majd a töltelék kb 1/3-át, amennyit bele tudunk tölteni, belekanalazzuk. Ezt követően egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, rózsáival felfelé, és körbekenjük a tetejét is. Várunk 3 percet és a maradék szószt egy újabb rétegben rákenjük. Kicsit pihentetjük, majd 180 fokos , légkeveréses sütő közepes rácsára téve kb. 90 perc alatt kisütjük. Hozzávalók a céklás burgonyapüréhez: 60 dkg burgonya 20 dkg cékla só, bors, metélőhagyma - ízlés szerint növényi ráma - ízlés szerint növényi tej v tejszín - ízlés szerint Elkészítés: A céklát, burgonyát megmossuk, felkockázzuk. Sós vízbe tesszük, először a céklát, és amikor az félpuhára főtt, hozzáadjuk a feldarabolt krumplit is. Puhára főzzük. Leszűrjük, én ilyenkor szoktam adni hozzá egy kis rizs-vagy zabtejet, növényi rámát és krumplinyomóval összetörjük. A fotó miatt egy része kicsit lágyabb lett, jobban mutat rajta a karfiol ;-) A céklás burgonyapüré recept-ötlet az autós oktatómtól származik, aki feleségével együtt a vegetáriánus konyha híve. Bár már én is főztem így, vagy pl. sütőtökkel, édesburgonyával a burgonyapürét, de a céklára nemrég ő emlékeztetett. Köszönjük! :-D A tetejét megszórhatjuk pisztáciával, mandulával.
Müzliszelet-falatkák
2022. január 11. Mindennapi ételeink
Odavagyok a müzliszeletért, bár számomra túl édesek, ragadósak. Szerettem volna itthon készíteni amolyan granola bar-t. Nekem ízlett, a gyerekek is ettek belőle, bár nem vitték túlzásba ? Hozzávalók:10 dkg zabpehely10 dkg mandula / dió (olajos mag)10 dkg aszalt gyümölcs10 dkg csokiforgács (csokidarab)8 dkg méz5 dkg barnacukor8 dkg kókuszolaj1 ek. lekvár 2 ek. chiamag2 ek.lenmagpehely2 ek. teljesőrlésű lisztElkészítés:A kókuszolajat, mézet, lekvárt összemelegítjük, majd hozzáadjuk a többi alapanyagunkat (diót én most daráltam és vágtam is). Sütőpapírral kibélelt tepsibe teszünk kis gombócokat, amelyeket rudakká/félrudakká lapítunk és 170 fokon kb. 15-20 perc alatt kisütjük.
Vegán stollen
2021. december 27. Mindennapi ételeink
Az egyik legkedvesebb édességem. Sokáig vásároltuk is, de tavaly és idén is úgy döntöttem, mi készítjük el a gyerekekkel. Ebből az adagból 2 rúd lesz. Hozzávalók: 50 dkg liszt 3 dkg élesztő20 dkg olvasztott ráma10 dkg barnacukor3 csomag vaníliás cukor2,5 dl növényi tej - nálam most vaníliás mandulatej 1/2 citrom héjafahéj, szegfűszeg10 dkg olajos mag, felvágva30 dkg kandírozott, aszalt gyümölcsök vegyesen, szükség szerint felvágva20 dkg marcipánmassza (natúr) Elkészítés:Az aszalványokat/kandírozott gyümölcsöket (nálunk most ananász és papaya volt) rumaromába áztatjuk. A langyos növényi cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. Majd az olajos mag(ok) és aszalványok, kandírozott gyümölcsök kivételével a többi alapanyagból sima tésztát dagasztunk. Meleg helyen kb 40 percig kelesztjük. Utána a magokat, aszalványokat hozzáadva átgyúrjuk és újabb 40 percig kelesztjük. Ezután lisztezett felületen kinyújtjuk, közepére helyezzük a rúddá gyúrt marcipánt (én most csak az egyikbe tettem, másikba nem, a gyerekek nem szeretik). A tészta egyik felét ráhajtjuk a másikra, kicsit lenyomkodjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, lefedve még 20 percet kelesztjük. Előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt készre sütjük. Amikor elkészült, még forrón lekenjük olvasztott rámával, és megszórjuk jó vastagon porcukorral. Alufóliába csavarva akár 4-5 hétig is eláll. Nálunk mondjuk, 2-3 nap alatt elfogy :-D
Sárgaborsó kremleves
2021. december 27. Mindennapi ételeink
Nagyon szeretjük a sárgaborsót, főzelékként, hagyományos levesként, de fasírtot és kenyérre kenhető pastétomot is készítettem már belőle. Most pedig egy krémleves készült ebből az alapanyagból, utána salátával, és mandulás paprikakrémmel töltött palacsintát ettünk-ennek a receptje is hamarosan következik. Hozzávalók:20 dkg sárgaborsó2 közepes burgonya 1 fej vöröshagyma4 gerezd fokhagymavegeta, köménymag, só , füstölt pirospaprikakb 1 dl víz kukoricatejpor2 ek. olaj Tetejére: vegán reszelt sajt Elkészítés:A hagymát olaj és víz keverékén megpároljuk, majd hozzáadjuk az előzetesen 2-3 órára beáztatott sárgaborsót, meghámozott és felkockázott burgonyát. Vegetával, sóval, köménymaggal, kevés füstölt pirospaprikával és összenyomott fokhagymával ízesítjük. Felengedjük annyi vízzel, ami duplán ellepi, és fedő alatt készre főzzük. Amennyiben szükséges, még pótoljuk a vizet. A legvégén beleszórjuk a kukoricatejport (de adhatunk hozzá növényi tejszínt vagy bármilyen más növényi tejport, vagy víz helyett semleges ízű növényi tejet). Összeturmixoljuk és forrón tálaljuk. Mi szeretjük szendvicssütőben sütött pirítóssal, kevés olajon összesütött gabonakolbász vagy búzahús darabkákkal, esetleg növényi sajttal tálalni.
Mentás vöröslencse krémleves
2021. december 21. Mindennapi ételeink
Hozzávalók:270 g vöröslencse1 leveskocka1 nagy fej vöröshagyma3-4 ek. olaj 1 ek. liszt 2 ek. menta 1 kis konzerv paradicsompüré Elkészítés:A vöröslencsét megmossuk és egy főzőedénybe tesszük a leveskockával, sóval, a feldarabolt vöröshagymával, amit bő vízzel felöntünk és elkezdjük főzni. Egy másik edényben rántást készítünk. Az olajon a lisztet pirítani kezdjük, majd hozzákeverjük a mentát, amivel csak egy-két kavarásnyi ideig pirítjuk, végül lehúzzuk a tűzről és egy kis konzervnyi paradicsompürét keverünk hozzá. Ha a levesünk megfőtt, akkor hozzáöntjük szitán keresztül a rántást és ha szükséges még teszünk bele sót vagy vizet és összeturmixoljuk az egészet.Tálaláskor megszórjuk friss zöldfűszerrel, és pirított mandula-mogyoródarabokkal.
Ízek hatása a szervezetedre, testi és lelki állapotodra
2021. június 26. Élj harmóniában
Az ájurvéda az ételeket különleges módon szemléli, mert akárcsak a dhósákat az ételeket is tulajdonságokkal írja le. A különböző tulajdonságok (jellemzők) hatással vannak a testi felépítésünkre, fizikai állapotunkra, általános elme állapotunkra és a tudatosságunkra. A rasa az ájurvédában az egyik legjelentősebb terápiás eszköz.A rasa szó a szanszkrit nyelvben több jelentéssel is bír - íz, egyfajta tapasztalat, lelkesedés, gyümölcslé, plazma (rasa dhatu), lényeg. Az ájurvéda 6 alapvető ízt különböztet meg, ezek mindegyik létfontosságú a testi és mentális egészségünk, belső harmóniánk szempontjából. Az ízek egymással keveredve sokféle kombinációban léteznek és végtelen változatosság által tudják élvezetessé tenni az életünket, étkezéseinket, tapasztalatainkat. Az ájurvéda tudományának alapját az elemek tana képezi. Az 5 fő elem éter, levegő, tűz, víz, föld. Egy adott étel mind az 5 elemet tartalmazza, de általában 2 elem jelentősebb mértékben fordul elő benne - ezek fogják leginkább meghatározni a tulajdonságait.Édes (Madhura) Föld és VízSavanyú (Amla) Föld és TűzSós (Lavana) Víz és TűzCsípős (Kata) Tűz és LevegőKeserű (Tikta) Levegő és FöldFanyar (Kashaja) Levegő és Föld Az egyes ízeket a nyelveden az alábbiak szerint érzékeled: Ízekhez kapcsolódó ájurvédikus fogalmak:Rasa - íz amit az étel elfogyasztásakor először tapasztalsz Virya - hőmérsékletre gyakorolt hatás, hevítő vagy hűsítő. Az íz után kezded érzékelni a szájban vagy akár az egész testben. Pl. chili után meleged lesz. Vipaka - emésztés utáni hatás a testre és a tudatra. Befolyásolja az izzadságot, ürüléket, vizeletet és táplálja a sejteket. Pl. chilis ételt eszel azonnal érzed a csípős ízt, utána megjelenik a hő érzet, majd másnap tapasztalhatsz rossz testszagot, égető érzést a vizeletben. Prabhava - ez egyfajt kiszámíthatatlan, hatása egy adott ételnek. Pl a ghee hűt, de mégis meggyújtja az emésztés tüzét, a méz édes de fűtő hatással rendelkezik.. A kiegyensúlyozott étrend, mind a 6 ízt tartalmazza és az egyéni alkat (prakriti) , aktuális állapot, egyensúlyhiány (vikriti) és az adott egyén környezeti tényezői (pl évszakok) határozzák meg, hogy milyen ízeket hogyan alkalmazzunk. ÉdesFöld+ Víz (jellemzők: olajos, hűsítő és nehéz)Virya: hűsít Vipaka: édesEgyensúlyba hozza Vata-t, Pitta-t és súlyosbítja Kapha-t.Rizs, tej, búza, kukorica, dinnye, datolya, füge, cékla és répa megfőzve, cukkini, mung dhal, vöröslencse, mandula, dió, tökmag, kókusz, ghee, minden édesítőszer kivétel a méz, vanília, édesgyökér.Növeli az életenergiát, erőt, felépítő, tápláló és hosszú életet ad. Élénkíti az érzékeket. Szép bőrt, hajat és hangot biztosít. Megszünteti a testben az égő érzeteket és a szomjúságot.Stabilitást ad és gyógyítja a soványságot. A legszattvikusabb íz, növeli a test ragyogását, erősíti az immunrendszert. Elősegíti szeretet, megosztás, együttérzés, öröm, boldogság érzését. Túlzott használat esetén növeli a kaphát, a zsírt, a hideget, a tompaságot, a nehézségérzetet a testben és elmében, a lustaságot. Elhízást, cukorbetegséget, abnormális izomnövekedést, ödémát, tumort okozhat. Hajlamossá tesz megfázásra, köhögésre. Növeli a ragaszkodást, birtoklást, kapzsiságot. Savanyú Föld+ Tűz (jellemzők: olajos, könnyű, folyékony, forró)Virya: fűt Vipaka: savanyúEgyensúlyba hozza Vata-t és súlyosbítja Pitta-t, Kapha-t.Citrom, grapefruit, lime, zöld szőlő, éretlen gyümölcsök, paradicsom, tészta, kenyér, sajt, tejföl, joghurt, ecet, erjesztett ételek, alkohol, fokhagyma. A savanykás íz étvágyat csinál, segíti az emésztést, javítja az anyagcserét. Energetizálja, frissíti a testet és táplálja a szívet. Nedvesíti a szájat, folyadékokat tart a szövetekben, megszünteti a szárazságot. Segíti az epeáramlást és a máj stagnálását is megszünteti. Felébreszti az elmét. Elősegíti a megértést, megbecsülést.Túlzott használat esetén érzékenységet hoz létre a fogakban, szemekben. Szárítja a nyálkahártyákat, torlódásokat, ödémát, viszketést, túlzott szomjat és emésztési gondokat savasodást, gyomorégést és fekélyt is okozhat. Toxikus a vér számára és bőrelváltozásokat okoz, mintpattanások, pikkelysömör, ekcéma. A forró tulajdonsága miatt savasodik a ph a testben és égő érzést okozhat mellkasban, torokban, szívben, epében és a húgyutakban. Növeli a kritikát, féltékenységet, izgatottságot, gyűlöletet, önzést, hiperaktivitást. SósTűz + Víz (jellemzők: olajos, nehéz, meleg)Virya: fűtVipaka: édesEgyensúlyba hozza Vata-t súlyosbítja Kapha-t, Pitta-t.Kősó, tengeri só, szójaszósz, tamari, zeller, tengeri moszat.Energetizáló, tápláló, erősítő. Hashajtó hatású és oldja a görcsöket a bélrendszerben. Fokozza a nyálkaképződést, javítja az emésztést és a felszívódást. Elősegíti a növekedést, támogatja az izomerőt, nedvesíti a testet, fenntartja a testben az elektrolit egyensúlyt. Földelő, segít az idegrendszert megnyugtatni. Serkentő hatású, megakadályozza a testi és szellemi merevséget, szomorúságot, tompaságot, kreativitás hiányát. Elősegíti a bátorságot, lelkesedést, érdeklődést, magabiztosságot. Túlzott használat esetén a vért besűríti ezzel magas vérnyomást okozhat. Növelheti az ödémát és vízvisszatartást. Savasítja a testet bőrproblémákat, kiütéseket, fekélyeket és kellemetlen hőérzetet hozhat létre. A túlzott sóbevitel ájulást, kopaszodást és ráncosodást is okozhat. Növeli a ragaszkodást, függőségeket, birtoklást, kapzsiságot, ingerlékenységet. CsípősTűz + Levegő (jellemzők: forró, száraz, könnyű, éles)Virya: fűtVipaka: csípősEgyensúlyba hozza Kapha-t és súlyosbítja Vata-t, Pitta-t.Chili, feketebors, fokhagyma, hagyma, retek, hajdina, mustármag, gyömbér, asafoetida.Felmelegíti a testet, tisztítja a szájat, érzékeket, lángra lobbantja az emésztést tüzét (agnit), javítja a felszívódást. A test üregeket is tisztítja - pl arcüreg, orrüreg.A csípős íz nagyon fontos a kapha felesleg eltávolításában, mert felmelegíti és szárítja a nyálkát, zsírt és felszámolja a torlódásokat. Energetikailag serkent, élénkít, növeli a keringést, értágitó hatása van, ösztönzi az izzadást, tisztítja az egész testet. Elpusztítja a baktériumokat és parazitákat is. Elősegíti a lelkesedést, kíváncsiságot, tisztaságot, vitalitást, koncentrációt. Túlzott használat esetén izgatottságot, túlzott aktivitást hozhat létre és idegrendszeri egyensúlyhiányt. Az általa keltett túlzott hő a testben égő érzéseket, bőrpírt, szomjúságot, fáradtságot, emésztési nehézségeket, csuklást, bélgyulladást okozhat. Ha pitta-t emeli okozhat gyomorégést, hányást és hasmenést. Ha vata-t emeli, okozhat remegést, álmatlanságot és fájdalmakat az izmokban. A csípős íz túlzásbavitele elpusztítja spermát és a petesejtet és szexuális gyengeséget okoz mindkét nem számára. Növeli az agressziót, ingerlékenységet, haragot, dühöt, irigységet, versengést. KeserűLevegő + Éter (jellemzők: hideg, könnyű, száraz)Virya: hűsítVipaka: csípősEgyensúlyba hozza Pitta-t , Kapha-t és súlyosbítja Vata-t.Leveles zöldségek pl. káposztafélék, padlizsán, szezámmag, étcsokoládé, kávé, görögszéna, kurkuma, karela.Mélyen tisztítja a testet, megszabadítja az ama-tól és a zsírtól és elpusztítja a baktériumokat. Enyhíti a szomjat és ösztönzi az egészséges étvágyat. Segít tisztítani a testben a vért, a hőt, a májat, beleket. Megszünteti az égő érzést, viszketést, bőrproblémákat és csökkenti a lázat. Elvezeti a testből a felesleges nedvességet. Stimulálja az idegrendszert, a bőr és az izmok tónusát. Elősegíti az epe és a máj működését. Száraz, könnyű tulajdonságával segíti az emésztést, csökkenti a zsírt. Elősegíti az egészséges elszakadást a világi dolgoktól, az önmegfigyelést, világosságot. Túlzott használat esetén szárazságot okoz a szájban, szövetekben és az egész testben. Kiszárítja az ojas-t, a szövetek leépülését, soványságot, gyengeséget okozhat. Kiváltó oka lehet szédülésnek. Növeli a cinizmust, elutasítást, unalmat, elszigeteltséget, magányt. Fanyar (összehúzó)Levegő + Föld - ebből eredően hideg, nehéz, szárazVirya: hűsítVipaka: csípősEgyensúlyba hozza Pitta-t , Kapha-t és súlyosbítja Vata-t.Éretlen banán, gránátalma, okra, borsó, zöldbab, karfiol, legtöbb nyers zöldség, babfélék, oregánó, petrezselyem, rozmaring, kurkuma, sáfrány. Hűsíti és szárítja a testet és az elmét. Összehúzó hatású, megállítja a vérzékenységet. Szárazságot okoz a szájban, csökkenti az izzadást. Elősegíti az egységesség érzését és a stabilitást.Túlzott használat esetén növeli a vata-t. Szárazságot okozhat a szájban és csuklást is. Nehezíti az emésztést, étvágytalanságot, székrekedést, erős szomjúságot, fogyást és emésztési problémákat okozhat. Létrehozhat elakadásokat a hangban, keringésben.Izom és ízületi problémák gyökere is lehet a túl sok fanyar íz (pl arcidegzsába) . Stagnálást okozhat a vérben, nyirokban és lassítja a keringést. Gyengíti a spermát. Növeli félelmet, szorongást, idegességet, szomorúságot, merevséget, neheztelést. Az íz egyfajta tapasztalat, érdemes gazdagítani a saját tapasztalataidat, élvezni az ízek sokszínűségét, figyelni a hatásukat. Ha megismered az ízekkel kapcsolatos ájurvédikus tudást, az ízekkel befolyásolhatod a fizikális és mentális állapotodat. Figyelj rá, hogy egy adott napon, minden íz előforduljon a táplálkozásodban és vedd figyelembe az egyéni alkatodat is. Ez segít abban, hogy az étkezésed nem csak változatos, de egészséges is lesz.Ízekben, élményekben gazdag életet kívánok:) szeretettelKati
Csokis trüffel kosárka
Briliáns édesség az ünnepnapokra vagy vendégségbe, sőt akár gaszto-ajándéknak is kiváló. Briliáns, mivel kevés hozzávalóból elkészíthető, ráadásul gyorsan elkészül, nem időigényes, az íze pedig olyan tömény, hogy nem kívánunk belőle túl sokat enni. A trüffel szónak két jelentése is van, az egyik egy puha csokis sütemény, a másik pedig a szarvasgomba neve. Sajnos ez utóbbi nagggggyon drága. Nem is beszélek többet róla, mert az íze viszont annál finomabb. Most puha csokis süteményre használjuk a trüffel szót. Ha több ember számára készítjük ezt az édességet, érdemes az adagokat megduplázni vagy megháromszorozni. 1 nagyobb banán és egy tábla csokival kb. 12 kosárka készíthető. A recept Hozzávalók a "tésztához": - 1 maroknyi dió vagy mandula vagy vegyesen valamilyen olajos dióféle - kevés víz - ízlés szerint csavarhatunk bele egy fél citromot, vagy belereszelhetjük a citrom héját. A magokat finomra őröljük és egy kevés vízzel egy gombócot formálunk belőle. Frissen tartó fóliát leterítünk az asztalra vagy a munkalapra/ gyúródeszkára és sodrófával kinyújtjuk majd pogácsa szaggatóval (kisebbet érdemes választani) kiszaggatjuk. Egy muffin sütőbe papírokat teszünk. A kiszaggatott tésztákat beletesszük ezekbe a kis papírkosárkákba, majd ha eperrel szeretnénk elkészíteni, egy fél epret teszünk mindegyikre. Hozzávalók a "krémes" részhez - 1 banán - 100g vegan étcsoki A banánt aprító géppel pépesre keverjük. Az étcsokit vízgőz felett (vagy mikróban) megolvasztjuk. A megolvadt csokihoz hozzákeverjük a banánpépet. Igény esetén tehetünk hozzá reszelt narancshéjat. Az összekevert banános étcsokit rákanalazzuk a kiszaggatott tésztalapokra. Elkészítési folyamat képekben
Mishti dahi
Bengália, az India keleti részén fekvő régió gazdag kultúrával és kulináris örökséggel rendelkezik. A bengáli ételek közül kiemelkednek a tejes édességek, amelyeket a világ minden táján kedvelnek. Ezek az édességek általában lágyak, krémesek és édesek. Gyakran készítik friss tejből, gyümölcsökből, fűszerekből és olajos magvakból. A mishti dahi egy krémes, édes joghurtos desszert, amelyet általában gyümölcsökkel vagy magvakkal (pisztácia, mandula) tálalnak. Elkészítése egyszerű, de türelmet igényel. Hozzávalók: 10 dkg cukor 1 l tej 3 ek joghurt A cukrot egy lábosban karamellizáljuk, majd hozzáadjuk a tejet. Amikor a karamell elolvad benne, kicsire veszük a lángot, és addig főzzük, amíg a karamelles tej nagyjából a háromnegyedére sűrűsödik. Ha ez megvan, levesszük a tűzről, és kézmelegre hagyjuk kihűlni (43-44 fok). Ha elérte a megfelelő hőmérsékletet, habverővel elkeverjük benne a joghurtot, és gondosan lefedjük az edényt. Hogy tartsa a hőmérsékletet, betesszük a sütőbe (nem kell bekapcsolni ? ) néhány órára, lehet akár éjszakára. Reggelre kész az édes joghurt, betesszük a hűtőbe lehűlni, majd gyümölccsel, esetleg pisztáciával, szeletelt mandulával megszórva tálaljuk.
Mandula-besameles spenótos lasagne
Gyerekek nagy kedvence -mint minden más tésztaétel ? -, a lasagne is, amelyet többször paradicsomos raguval készítek, de van, amikor padlizsán, lencse is kerül bele és van, amikor a spenót (kertünkben most sok spenót érik a fólia alatt). Vegán besamellel készül és tojás nélküli durum tésztával. Hozzávalók- a mandulabesamelhez: 2-3 ek. kókuszolaj 3-4 ek. barna […]
Kókuszos csokis mandulavaj (laktózmentes, gluténmentes, vegán)
2023. február 3. Zizi kalandjai
Nagyon szeretek házilag magvajat készíteni, így csak az kerül bele, amit én szeretnék. Lehet jó minőségű magvajakat kapni, amiben tényleg csak a mag van és nincs hozzáadva olaj, cukor, só, de mindig rájövök, hogy házilag ledarálni olcsóbb… pláne, ha sikerül jó áron magot vennem. Készítettem már kesudióvajat, földimogyoróvajat és napraforgómagvajat. A titok nyilván az, hogy legyen egy jó... Source
Rizs - ahogy a gyerekek szeretik
2022. február 7. Mindennapi ételeink
Nálunk a natúr, főtt rizs és mellé egy rántott zöldség nem tartozik a kedvenc ételek közé - a gyerekeknél. A rizst feldolgozva szeretik: pl. töltött paprikában, töltött káposztában, vagy rizsből készült fasírtként, rakott rizses dolgokként. De szerettem volna olyan rizst készíteni, ami köretként is bejön nekik. Így készült el ez a póréhagymás-borsós rizs. De készítettem már paradicsomszósszal-paprikával is, csak arról nem készült (egyenlőre fotó). Hozzávalók:30 dkg rizs10 dk zöldborsó2 ek. olaj 1 gerezd fokhagyma1 póréhagyma, felkarikázva víz növényi főzőtejszín (kb 1 dl)1 kk. citromElkészítés:A rizst az olajon megpirítjuk, majd felengedjük kétszeres vízzel. Ekkor tegyük bele az előzetesen félpuhára főzött mirelit borsót (nekünk még mindig van a tavalyi kerti termésből a fagyasztóban). Egy serpenyőbe belekarikázzuk a póréhagymát, és olaj nélkül, egy kanál vízen és a főzőtejszínt is hozzáadva megpároljuk. A legvégén belekeverjük a citromlevet. Amikor a rizsünk majdnem megfőtt, hozzáadjuk ezt a tejszínes-hagymás dolgot, ami igazán pikánssá teszi. Összekeverjük, 1-2 perc alatt még hagyjuk, hogy összeérjenek az ízek. Petrezselyemzölddel vagy darált mandulával megszórva tálaljuk - mai nap nálunk a rántott brokkoli és friss saláta mellé.
Diós répatorta
2022. február 1. Mindennapi ételeink
Egyik kedvenc téli süteményem. Hozzávalók:2 bögre liszt (fele teljesőrlésű, fele finomliszt)2 csésze reszelt sárgarépa1 bögre apróra darabolt dió, mandula, kesudió - vegyesen 1/2 bögre kókuszolaj 1 reszelt alma1/2-1 bögre barnacukor (ízlés szerint)2-2 tk. fahéj, gyömbér(por)3 tk. sütőpor1 tk. szódabikarbónaElkészítés:Külön-külön kikeverjük a száraz és a nedves összetevőket. Majd egybevegyítjük, alaposan összekeverjük és olajozott, lisztezett tesiben 180 fokon kb. 40 perc alatt kisütjük. A recept Zizitől származik.
Vegán pesto
2021. december 28. Mindennapi ételeink
Mennyei csemege, akár kenyérre kenve, vagy tésztához keverve, esetleg pesto-s csigát is készíthetünk belőle. Hozzávalók: 2 csésze bazsalikom levél 1 kk.citromlé 5 dkg fenyőmag v mandula 3 ek. kesudió 2 ek. olívaolaj 2 ek. tahini Elkészítés: A kesudiót előző este beáztatjuk. A fenyőmagot megdaráljuk. A bazsalikomlevet aprítóba tesszük (vagy a botmixer poharába), hozzáadjuk az olajat, citromlevet, darált diót és a kesut. Elkezdjük aprítóban darálni. A tahinit fokozatosan adagoljuk hozzá.
Aszalt paradicsomos tofukrémmel töltött vegán palacsinta
2021. december 27. Mindennapi ételeink
A krémleves után érdekes főételként is megállja a helyét, de reggelire vagy vacsorára is fogyasztható. Hozzávalók a palacsintához: 30 dkg finomliszt só30 dkg zabliszt fél cs. sütőporfél citrom levekb 5 dl rizstej 0,5 dl étolaj ízlés szerint a tésztába: kapor, metélőhagyma, fokhagymapor, vegetaA "töltelékül" szolgáló pástétomhoz:1 fütölt tofu 1 kis üveg aszalt paradicsom (olajjal együtt) 1 marék dió/mandula/kesudió sok friss bazsalikomsó Elkészítés:A paalcsintatésztát összekeverjük és a hagyományos módon kisütjük -csak ez nem fog leragadni vagy szétesni ;-) Miközben a palacsintákat sütjük, elkészítjük a tölteléket is (ami egyébként lehet chilis bab vagy zöldségpörkölt vagy akár curry-s karfiolragu is): A tofut felkockázzuk, hozzáadjuk a felaprított aszalt paradicsomot, melynek az olajából is hozzáöntünk, sózzuk. Összebotmixerezzük. Folyamatosan segítünk a mixernek: villával is összetörjük, olajat adunk hozzá, ha szükséges. Friss bazsalikommal ízesítjük. Az összedarált diót/mandulát/kesudiót ekkor adjuk hozzá. A kisült palacsintákba belekenjük a a tofus pástétomot, rászórunk durvára vágott, pirított diót, salátaleveleket is teszünk bele. Én, mivel avokádó fanatikus vagyok, ezt is szeleteltem hozzá (rá).
Karácsonyi csokis muffin
2021. december 23. Mindennapi ételeink
Kóstoltátok már a csupa-csoki karácsonyi muffint? 5 perc az elkészítési ideje, szóval megéri kipróbálni, ha még szükség van édességre, ne halogassátok elkészíteni. A recept Kristóf receptje. Hozzávalók:2 csésze liszt (ebből nekem 1 csésze zabliszt)1 zacskó sütőpor 1 csésze barnacukor0,25 dl olaj 1 csésze Alpro csokis szójatej (bármilyen tej, vagy víz is jó) 1 csésze mindenféle finomság vegyesen: mazsola, aszalt áfonya, dió, mandula, csokichips Elkészítés:Külön összekeverjük a nedves és a száraz hozzávalókat is. Majd egybeöntjük és finoman összekeverjük a kettőt. Utána hozzáadjuk a finomságokat. 180 fokon kb 20-22 percig sütjük. Mi most még a tetejére olvasztottunk csokit is :-D
Szupergyors vegán mandulakeksz
2021. december 20. Mindennapi ételeink
Igazi téli csemege, ha már unjuk a mézeskalácsot. Ráadásul gluténmentes is, mivel a mandulalisztet nagyon szeretem, ezzel készítettem. Hozzávalók:2 csésze mandulaliszt 1/2 tk. szódabikarbóna1/4 tk. só120 gr mandula/kesudió/dióvaj2 ek. kókuszzsír1/2 cs barnacukor2 ek. méz4 ek. vaníliás mandulatej --20 dkg héj nélküli mandula1/2 doboz (10 dkg) növényi mascarponeElkészítés: A száraz hozzávalókat összekeverjük egy tálban. Egy lábasban a nedves hozzávalókat (mandulavaj, kókuszzsír, méz, mandulatej) kis lángon összeolvasztjuk. Összegyúrjuk a két tál tartalmát és kisebb gombócokat formázunk, kilapítjuk és csillagokat formálunk. Sütőpapírral, fedett tepsibe sorakoztatjuk és 180 fokon kb 7 percig sütjük. Ne pirítsuk túl. A mandulakrémhez az előzetesen 1 éjszakára beáztatott mandulákat aprítógépbe tesszük és kb. 10 percig aprítjuk. Persze, közben sokszor pihentessük a gépet. Akkor jó, amikor jó krémes állagú masszát kapunk. Vaníliás cukorral ízesítjük. Sőt, én most tettem bele egy kevés növényi mascarpone-t is. A kihűlt kekszeket megkenjük és tálaljuk.
Francia almáspite
2021. május 2. Vegán receptek Tőlünk Nektek
Erzsi receptje: Tészta: 250 g liszt 120 g margarin 60 gr cukor 50 g jofu Csipet só 2-3 ék víz Az egészet összegyúrni folpackba tenni 1-2órát hűteni.. Töltelék: 5 db almát apró kockára vágni 30 g cukor 20 g margarin Csipet só Fél citrom leve Vaníliás cukor A cukrot karamellizálni, arra a margarin és citromlé majd az alma, puhára pároljuk.. Tetejére: 3 db alma vékonyra vágva 100 gr lekvár 1 dl tejszín 20 g zabpehely Vaníliás cukor 50 g mandula A tésztát kinyújtjuk, a tölteléket rákenjük, a tetejére az almát vékony csíkra vágjuk, az összes többit a mandula kivételével összekeverjük és ráöntjük, megszórjuk mandul?val.. 170 fokon 35 percig sütni...hidegen szépen szeletelhető... Jó étvágyat!
Az összes 'mandula' találat megjelenítése »