pite receptek - Vegetáriánus receptek

pite receptek

Őszi töltött kelt tészta

2018. október 10. BioBrigi 

Őszi töltött kelt tésztaAz ovis szüreti mulatságra kellett valamit kitalálni. Az első változat zsömle tésztából formálódott, azután az óvónő javaslatára töltöttem meg. Nem nehéz elkészíteni, inkább csak pepecs munka van vele. Két változatban készült el végül, baracklekváros és mákos-baracklekvárral töltött formában.  Kevés időm volt rá, mert a gyerekekért délre megyek az oviba, de erős hátszéllel éppen készen lettem a négy tepsivel. Nem magamat szeretném fényezni, tudom, hogy a magam erejétől akár két tepsit is odaégettem volna. :) De a templom építés jutott eszembe, hogy a Jó Isten tud adni bölcsességet, gyorsaságot, még akár az ilyen "zöldségekre" is. Mert ez azért egy templomhoz képest gyurma művészet. :) II. Mózes 35:30-36 És monda Mózes az Izráel fiainak: Ímé az Úr név szerint hívta el Bésaléelt, a Húr fiának Urinak fiát, a Júda nemzetségéből. És betöltötte őt Istennek lelkével, bölcseséggel, értelemmel és tudománynyal minden mesterségben: Hogy tudjon kigondolni mindent a mit aranyból, ezüstből és rézből kell csinálni; És foglalásra való köveket metszeni, és fát faragni; és minden mesterséges munkát végezni. Azontúl alkalmatossá tette arra is, hogy tanítson, mind ő, mind Aholiáb az Akhiszamák fia, a Dán nemzetségéből. Betöltötte őket bölcseség lelkével, hogy tudjanak mindenféle faragó, és kötő, és hímző munkát készíteni, kék és bíborpiros, karmazsinszínű és lenfonálból, és takácsmunkát, a kik készítenek ilyenféle munkát és kigondolnak mesterműveket... Hozzávalók: 60 dkg liszt (tönköly teljes kiőrlésű és fehér fele-fele arányban) 5 dl növényi tej (mandula volt) 3 púpos evőkanál méz, vagy 3 ek gyümölcscukor, ha vegánt szeretnénk 2 ek olivaolaj 2 g élesztő 1 csipet vaníliapor 1 nagy csipet só kenéshez pl. kevés szójajoghurt töltelékhez: 3 ek mák,  150 g sűrű baracklekvár Kenyérsütő gép keverő edényébe tettem a hozzávalókat, a géppel megdagasztattam. Fél órát kelesztettem. Közben a mákot megdaráltam, és a lekvár felével összekevertem.  A tésztát két részre vettem szét, az egyiket kinyújtottam kb. fél cm vastagságúra.  A szélén vágtam 7 db vékony csíkot, amiből majd az inda lett. Illetve 7 kis nudlit szőlőszárnak. A többi tésztát felkockáztam éles késsel. Olyan 3x3 cm-es darabokra. Nekem 7 db szőlő lett ebből az adagból, de kb. akkorák voltak, mint a tenyerem és az ujjaim együtt.  A kis kockákra kiskanállal rákanalaztam a tölteléket. Amikor a mákos elfogyott, a maradékra baracklekvár került. A kockákkal a lekvárt igyekeztem jól bevonni és viszonylagos gömböt formázni. A gombócokat egymás mellé raktam a sarokból indulva. A hajtás került mindig alulra. Első sorba egy, másodikba kettő, harmadikba három, negyedikbe négy. Azután a gombócok alá félig beigazítottam a "szőlőszárat", és rákanyarítottam az indát. A tetejét megkentem joghurttal (Nem szabad hígítani!). A második adagot vékonyabbra nyújtottam, késsel szőlőleveleket formáztam, megkentem. Egy-egy adag kb. 40 percet kelt, majd kb. ugyanennyit sült közepes hőfokon a sütőben.

Neked mennyire fontos a pihenés?

2018. október 8. Élj harmóniában 

Neked mennyire fontos a pihenés?MajaÉszrevetted már, hogy amikor az állatoknak vagy a pici babáknak, nincsen éppen semmi dolguk mivel töltik az idejüket? ... Pihennek - ellentétben a felnőtt emberekkel, akik ha éppen nincsen semmilyen dolguk, gyorsan keresnek maguknak valami tenni valót, amivel lefoglalhatják magukat. Az állatok és a babák természetesen, ösztönszerűen érzik, hogy a szervezetük számára, amikor valami aktív dolgot végeztek, utána nagyon fontos a pihenés. MiciA szervezetedben a vegetatív idegrendszer (autonóm idegrendszer) felel a belső környezet állandóságának, stabilitásának, a szervezet összhangjának fenntartásáért. Ezt az endokrin rendszerrel együtt végzi és hatással van a belső szervekre, szövetekre, mirigyrendszerre. Olyan folyamatokat szabályoz, melyek önkéntelenek, nem tudatosan befolyásolhatóak. Két fő része van: a szimpatikus idegrendszer és a paraszimpatikus idegrendszer. Ez a két fő rész ellentétes hatásokat vált ki és összehangolt működésük tartja fenn a szervezeted stabil belső környezetét.  A szimpatikus idegrendszer fő feladata a szervezetedet felkészíteni a hirtelen terhelésekre, aktív tevékenységekre - többek között a stresszreakcióidért is ő felel. Hatására a  szív ritmusa fokozódik, tágul a pupilla, emelkedik a vérnyomás, nő a vérellátás az izmokban - felkészítve a szerveztet az aktív tevékenységre - és csökken a bőr és a belső szervek vérellátás (pl gyomor és bélrendszer, vese). A szimpatikus idegrendszeri tónusban a légzésszámod is nő. Minden aktivitásnál, stressz helyzetben a szimpatikus idegrendszered aktivizálódik.  A paraszimpatikus idegrendszer fő feladata a szervezet feltöltése energiával és az energia megtartása. A paraszimpatikus idegrendszer hatására a szívritmus és a légzésszám csökken, a perisztaltika, a gyomor, a belső szervek  és a belső elválasztású mirigyek működése fokozódik.  Ideális esetben a szimpatikus és paraszimpatikus idegrendszerednek kiegyensúlyozottan kellene működni. Sajnos a mai világban, a legtöbb ember szimpatikus idegrendszeri túlsúllyal él. Aminek a következtében kimerül a szervezet, romlik a belső szervek és a mirigyek funkciója. Különböző egészségügyi problémák jelennek meg az emésztés, veseműködés, hormonrendszer, idegrendszer vagy éppen a szív és érrendszer területén. Nagyon fontos megérteni, hogy a szervezeted pihentetése, feltöltése elengedhetetlen ahhoz, hogy jól tudj teljesíteni a hétköznapokban. A pihenésre fordított idő nem időpazarlás, nem fölösleges tevékenység, hanem az egészsége életmód egyik legfontosabb alapja.  A mostanában oly divatos aktív pihenés szót töröld a szótáradból az eddig használt formában - sokan értik alatta a sporttevékenységeket, aktív izommunkát, lótás futást....  Amikor megmászol egy hegyet, az nem pihenteti a szervezted - olyankor szimpatikus idegrendszeri túlsúlyba kerülsz, hevesebben ver a szíved, fokozódik a légvétel, az izzadás, a szervezeted adrenalint (stressz hormonokat termel) etc.  . Amikor kifekszel egy pokrócra és nézed a felhőket vagy akár szundikálsz közben egy kicsit az igen, az valóban  pihenés, segít visszatölteni a szervezeted. Amikor az erdőben lassan sétálgatsz, élvezed a napsütést, a jó levegőt az pihentet, de amikor teljesítmény túrázol, az már nem lesz pihentető a szervezetedre nézve.  Amennyiben túl aktív életet élsz, folyton pörögsz, nem tudsz nyugton lenni soha és már nem rendelkezel olyan ösztönös megérzésekkel, mint az állatok és a babák, akkor tudatosan kezd el beépíteni az életedbe a pihenést és feltöltődést. Egy-egy aktív tevékenység után, mindig hagyj időt a regenerálódásra, feltöltődésre. Kiválóan segítség a relaxáció, pihenés, meditáció és nagyon jó a regenerálódáshoz ha a természetben kint tartózkodsz.  Hasznos, ha napi szinten beépíted a relaxációt az életedbe. Itt olvashatsz a relaxációról és ezen a linken ki is próbálhatod. Törekedj rá, hogy a lehető legtöbb időt szenteld a pihenésnek. Hidd el ez nem időpocsékolás. Ne feledd, amikor kipihent vagy sokkal jobban tudsz teljesíteni, több  lesz az életenergiád, jobb a koncentrációd, jobban viseled a stresszt, normálisabban tudsz viselkedni a környezetedben élőkkel,türelmesebb vagy és pozitívabban látod a világot.  Pihenés túrázás után Sok tudatos pihenéssel töltött időt kívánok:) szeretettel Kati A kutyusok a képeken két kedves jógás tanulóm kutyusai. A gazdik hozzájárultak a fotók közzétételéhez, a kutyusokat pedig - Maját és Micit - az egész nem érdekli :)))

Könnyű waldorf saláta (vegán)

2018. szeptember 3. VegaLife 

Könnyű waldorf saláta (vegán)Könnyűnek nevezem, mert könnyű elkészíteni és a gyomornak sem megterhelő. Nem is waldorf salátának kellene nevezni, hanem Oscar vagy Tschirky salátának (oké, ez utóbbi nem nyerő név, talán). Azon egyszerű oknál fogva, hogy az első megalkotója Oscar Tschirky volt. Oscar szakácsként a New York városában lévő Waldorf Hotelben készítette el e remek salátát, először még dió nélkül. A kor ismert és jó hírű szakácsa volt Oscar, aki később még szakácskönyvet is írt, amibe természetesen a saláta receptje és története is belekerült. A salátát már az 1890-es években elkészítette egy 1500 fős jótékonysági bálra, annak is a 9 részes menüjébe építette bele. A könyv azonban csak 1928-ban jelent meg a saláta recepttel és az ezersziget öntet eredeti receptjével is. Oscar amúgy meglehetősen jól ismerte a kor milliomos embereit, jóformán mindet név szerint is. Igyekezett is kedvükben járni. Jól tudta, hogy ha a vendégek gyomra finomságokkal van tele, akkor az ő hírneve is erősödik. Oscar Tschirky és az egykori Waldorf Szálloda New Yorkban. A recept Hozzávalók: 2-3 db alma (inkább savanykásabb, mint édes legyen) 1 db közepes zellergumó 5-8 dkg először áztatott, majd enyhén pirított dióbél 1/­­2 citrom frissen facsart leve 1 szója joghurt majonéz (opcionális)   Elkészítés: A zellert hámozást követően csíkokra, majd kockákra vágjuk. Ezt követően az almát is felkockázzuk. A felkockázott almát meghintjük a citrom levével, hogy ne barnuljon be. A beáztatott diót gyengéden megpirítjuk, pár darabot félre teszünk díszítésnek, a többit késsel durvára aprítjuk. Ezekután a zellert, almát és diót egy tálban összekeverjük majd hozzáaadjuk a joghurtot. Ha majonézesen szeretnénk, 1-2 evőkanál majonézt kikeverünk joghurttal és úgy keverjük össze a saláta többi hozzávalójával.    

Könyvajánló

2018. augusztus 15. ZöldElla vegán életmód blogja 

Könyvajánló Hogy ne mindig csak külföldi szerzők könyveit emlegessük, így most egy magyar vegán sportoló munkáját ajánlom. Varga Balázs egy jól felépített, forrásokra hivatkozó  könyvet írt, amiben szó van a különböző étel alapanyagokról, táplálékkiegészítőkről, a növényi alapú étkezés és a sport kapcsolatáról, receptekről és egy 3 hetes szálkásító és erősítő programról is. Szerintem érdemes elolvasni és az esetleges kétkedőknek kölcsön adni. :)   Ezt a képet az Instagram oldalamon is megtalálod.

Hogy ne mindig csak külföldi szerzők könyveit emlegessük, most végre egy magyar vegán művét tudom nektek ajánlani. @balazsvegansport egy jól felépített, forrásokra hivatkozó könyvet írt, amiben szó van a különböző étel alapanyagokról, táplálékkiegészítők

2018. augusztus 15. ZöldElla vegán életmód blogja 

zoldella készítette ezt a képet.

Hogy ne mindig csak külföldi szerzők könyveit emlegessük, most végre egy magyar vegán művét tudom nektek ajánlani. @balazsvegansport egy jól felépített, forrásokra hivatkozó könyvet írt, amiben szó van a különböző étel alapanyagokról, táplálékkiegészítők

2018. augusztus 15. ZöldElla vegán életmód blogja 

zoldella készítette ezt a képet.

Hogy ne mindig csak külföldi szerzők könyveit emlegessük, most végre egy magyar vegán művét tudom nektek ajánlani. @balazsvegansport egy jól felépített, forrásokra hivatkozó könyvet írt, amiben szó van a különböző étel alapanyagokról, táplálékkiegészítők

2018. augusztus 15. ZöldElla vegán életmód blogja 

zoldella készítette ezt a képet.

Hogy ne mindig csak külföldi szerzők könyveit emlegessük, most végre egy magyar vegán művét tudom nektek ajánlani. @balazsvegansport egy jól felépített, forrásokra hivatkozó könyvet írt, amiben szó van a különböző étel alapanyagokról, táplálékkiegészítők

2018. augusztus 15. ZöldElla vegán életmód blogja 

zoldella készítette ezt a képet.

Hogy ne mindig csak külföldi szerzők könyveit emlegessük, most végre egy magyar vegán művét tudom nektek ajánlani. @balazsvegansport egy jól felépített, forrásokra hivatkozó könyvet írt, amiben szó van a különböző étel alapanyagokról, táplálékkiegészítők

2018. augusztus 15. ZöldElla vegán életmód blogja 

zoldella készítette ezt a képet.

Hogy ne mindig csak külföldi szerzők könyveit emlegessük, most végre egy magyar vegán művét tudom nektek ajánlani. @balazsvegansport egy jól felépített, forrásokra hivatkozó könyvet írt, amiben szó van a különböző étel alapanyagokról, táplálékkiegészítők

2018. augusztus 15. ZöldElla vegán életmód blogja 

zoldella készítette ezt a képet.

Hogy ne mindig csak külföldi szerzők könyveit emlegessük, most végre egy magyar vegán művét tudom nektek ajánlani. @balazsvegansport egy jól felépített, forrásokra hivatkozó könyvet írt, amiben szó van a különböző étel alapanyagokról, táplálékkiegészítők

2018. augusztus 15. ZöldElla vegán életmód blogja 

zoldella készítette ezt a képet.

Hogy ne mindig csak külföldi szerzők könyveit emlegessük, most végre egy magyar vegán művét tudom nektek ajánlani. @balazsvegansport egy jól felépített, forrásokra hivatkozó könyvet írt, amiben szó van a különböző étel alapanyagokról, táplálékkiegészítők

2018. augusztus 15. ZöldElla vegán életmód blogja 

zoldella készítette ezt a képet.

Hogy ne mindig csak külföldi szerzők könyveit emlegessük, most végre egy magyar vegán művét tudom nektek ajánlani. @balazsvegansport egy jól felépített, forrásokra hivatkozó könyvet írt, amiben szó van a különböző étel alapanyagokról, táplálékkiegészítők

2018. augusztus 15. ZöldElla vegán életmód blogja 

zoldella készítette ezt a képet.

Hogy ne mindig csak külföldi szerzők könyveit emlegessük, most végre egy magyar vegán művét tudom nektek ajánlani. @balazsvegansport egy jól felépített, forrásokra hivatkozó könyvet írt, amiben szó van a különböző étel alapanyagokról, táplálékkiegészítők

2018. augusztus 15. ZöldElla vegán életmód blogja 

zoldella készítette ezt a képet.

Hogy ne mindig csak külföldi szerzők könyveit emlegessük, most végre egy magyar vegán művét tudom nektek ajánlani. @balazsvegansport egy jól felépített, forrásokra hivatkozó könyvet írt, amiben szó van a különböző étel alapanyagokról, táplálékkiegészítők

2018. augusztus 15. ZöldElla vegán életmód blogja 

zoldella készítette ezt a képet.

Hogy ne mindig csak külföldi szerzők könyveit emlegessük, most végre egy magyar vegán művét tudom nektek ajánlani. @balazsvegansport egy jól felépített, forrásokra hivatkozó könyvet írt, amiben szó van a különböző étel alapanyagokról, táplálékkiegészítők

2018. augusztus 15. ZöldElla vegán életmód blogja 

zoldella készítette ezt a képet.

Hogy ne mindig csak külföldi szerzők könyveit emlegessük, most végre egy magyar vegán művét tudom nektek ajánlani. @balazsvegansport egy jól felépített, forrásokra hivatkozó könyvet írt, amiben szó van a különböző étel alapanyagokról, táplálékkiegészítők

2018. augusztus 15. ZöldElla vegán életmód blogja 

zoldella készítette ezt a képet.

Hogy ne mindig csak külföldi szerzők könyveit emlegessük, most végre egy magyar vegán művét tudom nektek ajánlani. @balazsvegansport egy jól felépített, forrásokra hivatkozó könyvet írt, amiben szó van a különböző étel alapanyagokról, táplálékkiegészítők

2018. augusztus 15. ZöldElla vegán életmód blogja 

zoldella készítette ezt a képet.

Hogy ne mindig csak külföldi szerzők könyveit emlegessük, most végre egy magyar vegán művét tudom nektek ajánlani. @balazsvegansport egy jól felépített, forrásokra hivatkozó könyvet írt, amiben szó van a különböző étel alapanyagokról, táplálékkiegészítők

2018. augusztus 15. ZöldElla vegán életmód blogja 

zoldella készítette ezt a képet.

Hogy ne mindig csak külföldi szerzők könyveit emlegessük, most végre egy magyar vegán művét tudom nektek ajánlani. @balazsvegansport egy jól felépített, forrásokra hivatkozó könyvet írt, amiben szó van a különböző étel alapanyagokról, táplálékkiegészítők

2018. augusztus 15. ZöldElla vegán életmód blogja 

zoldella készítette ezt a képet.

Hogy ne mindig csak külföldi szerzők könyveit emlegessük, most végre egy magyar vegán művét tudom nektek ajánlani. @balazsvegansport egy jól felépített, forrásokra hivatkozó könyvet írt, amiben szó van a különböző étel alapanyagokról, táplálékkiegészítők

2018. augusztus 15. ZöldElla vegán életmód blogja 

zoldella készítette ezt a képet.

Hogy ne mindig csak külföldi szerzők könyveit emlegessük, most végre egy magyar vegán művét tudom nektek ajánlani. @balazsvegansport egy jól felépített, forrásokra hivatkozó könyvet írt, amiben szó van a különböző étel alapanyagokról, táplálékkiegészítők

2018. augusztus 15. ZöldElla vegán életmód blogja 

zoldella készítette ezt a képet.

Hogy ne mindig csak külföldi szerzők könyveit emlegessük, most végre egy magyar vegán művét tudom nektek ajánlani. @balazsvegansport egy jól felépített, forrásokra hivatkozó könyvet írt, amiben szó van a különböző étel alapanyagokról, táplálékkiegészítők

2018. augusztus 15. ZöldElla vegán életmód blogja 

zoldella készítette ezt a képet.

Hogy ne mindig csak külföldi szerzők könyveit emlegessük, most végre egy magyar vegán művét tudom nektek ajánlani. @balazsvegansport egy jól felépített, forrásokra hivatkozó könyvet írt, amiben szó van a különböző étel alapanyagokról, táplálékkiegészítők

2018. augusztus 15. ZöldElla vegán életmód blogja 

zoldella készítette ezt a képet.

Hogy ne mindig csak külföldi szerzők könyveit emlegessük, most végre egy magyar vegán művét tudom nektek ajánlani. @balazsvegansport egy jól felépített, forrásokra hivatkozó könyvet írt, amiben szó van a különböző étel alapanyagokról, táplálékkiegészítők

2018. augusztus 15. ZöldElla vegán életmód blogja 

zoldella készítette ezt a képet.


Az összes 'pite' találat megjelenítése »


Szerintünk ez is ízleni fog ...

Hibát talált oldalainkon? Segítsen a javításában! Mondja el nekünk!



Hiányol valamit oldalainkról? Javasoljon új tartalmakat vagy funkciókat!



Észrevétele van? Küldje el!