só receptek - Vegetáriánus receptek

Még kapható a második,
      bővített kiadás!

Még kapható! Bliszkó Viktor: Vegetáriánus receptek; második, bővített kiadás

Megrendelés »


Próbálja ki, biztosan ízleni fog!

Ribizli-alma lekvár

Vegán somlói

Fahéjas mandula

Rántott paprikakarikák










só receptek

Vegetáriánus hoagie szendvics

17:09 Vegavarázs 

A népszerű amerikai szendvics vegetáriánus változata. Mennyei ízkavalkád, laktató étel.  Hozzávalók 4 szendvicshez: 2 nagy bagett 2 ek olaj 1 csomag füstölt tofu 1 avokádó felszeletelve  2 paradicsom felszeletelve 2 ecetes uborka felkarikázva 2 marék ruccola 4 ek vegán majonéz  4 ek...

Kókuszos áfonyás “sajttorta” (nyers, laktózmentes, gluténmentes, vegán)

tegnapelőtt Zizi kalandjai 

Ennek a tortának a színe magáért beszél. Csodaszép lila, természetesen ilyen, egy gyümölcstől, a fagyasztott áfonyától. Szép lila színt, akár tortánál, akár turmixnál csakis fagyasztott áfonyával lehet elérni – ez most egy titok, amit megosztok veletek. Étel fotózásnál jól jöhet ez az infó. A friss áfonya nem színez ilyen jól, ráadásul egy turmix esetében el is kezd bebarnulni pár perc után... Source

Fahéjas mandula

2019. november 17. VegaLife 

Fahéjas mandulaA legtöbb városban megkezdődtek már a karácsonyi vásárok, amelyek színes fényei és finom illatai vonzzák az emberek nagy részét. Sokan kimennek nézelődni, talán nem is vesznek semmit, csak szeretik, ahogy elragadja őket a tömeg és a látnivalók ünnepi hatása. Mások külön vásárlási céllal mennek, vagy hogy legalább egy jót egyenek és igyanak a hidegben. Vannak, akiket a finom fahéjas illatfelhők vonzanak, ami a fahéjas manduláknak köszönhetően nem csak a levegőt fűszerezi meg, hanem a vásárlást és a karácsonyi hangulatot is édesebbé teszi. Mi magunk is elkészíthetjük a fahéjas mandulákat és általa beillatozhatjuk a lakást, megédesíthetjük szeretteink napját. Gasztro-ajándéknak is kiváló lehet karácsonyra (előtte azért érdemes kideríteni, hogy nem mogyoróérzékeny-e az illető), és mindössze fél óra alatt kész. A recept Hozzávalók: - 20 dkg mandula (nem blansirozott) - 4 dkg gyümölcscukor - 4 dkg xylit vagy eritrit - 2+1 ek növényi tej - 1 púpos teáskanál őrölt fahéj - vanília aroma vagy kivonat Sütés utáni forgatáshoz: - 2-3 ek fahéjas gyümölcscukor - 1 ek karobpor (elhagyható)   A mandulát egy teflon serpenyőben vagy palacsintasütőben megpirítjuk. Amig pirulnak, addig összekeverjük a fahéjat, gyümölcscukrot, xylitet vagy eritritet, a 2 ek növényi tejet és a vaníliát. Ezt a sűrű édes szirupot a megpirult mandulára öntjük és kis lángon, folyamatosan, türelmesen kevergetjük. Ha a kis keverőtálból nem jön ki az összes szirup, 1 ek növényi tejjel kiöblítjük, amit szintén a serpenyőbe öntünk. Mikor a mandula és a fahéjas cukros szirup elkezd sűrűsödni, (ezt abból látjuk, hogy nagy buborékok keletkeznek, az edényben pedig vékony szálak nyúlnak el) akkor levesszük a tűzhelyről. Hagyjuk egy kicsit kihűlni a mandulát. Egy sütőpapírra fahéjjal elkevert gyümölcs-cukrot szórunk és a még viszonylag meleg mandulákat kisebb szűrőkanál segítségével kiszedjük az edényből és beleforgatjuk a fahéjas cukros porba. Egyszerre ne sok mandulát forgassunk. Kb 4-6 szemet. A papírt mozgatva könnyebben tudjuk gurítani a mandulákat a fahéjban. A kész mandulákat egy tálba tesszük vagy szép kis zacskóba (lehet papír vagy celofán) csomagoljuk, attól függően, hogy ajándéknak adjuk, vagy a családot, vendégeket örvendeztetjük meg velük.

Rántott paprikakarikák

2019. november 15. Kertkonyha 

Rántott paprikakarikák Ajándékozz karácsonyra főzőtanfolyamot! Az akció részleteiért KATT IDE Vegán Szaloncukor-készítő főzőtanfolyam Nálam minden lecfőzés eleve úgy néz ki, hogy ipari mennyiségű paprikával futok neki, mert nemcsak mindenki imádja, de ráadásul hajlandó megenni másodszor, harmadszor, sőt, negyedszer is. :)

Török vegán lakoma (programajánló)

2019. november 12. Zizi kalandjai 

Tóth Ágival, a Nar Gourmet létrehozójával egy török vegán főzőkurzuson ismerkedtem meg, amelyet ő tartott. Mindig is kedveltem a török konyhát, amely igazán zöldségbarát, de azon a főzőkurzuson, amikor még többet megtudtam a török gasztronómiáról és teljesen magával ragadott. Kitaláltuk Ágival, hogy szervezünk egy török vegán szupervacsorát, amelyre sok szeretettel várunk benneteket! Source

Vegán somlói

2019. november 10. Kertkonyha 

Vegán somlóiRecept bátraknak Ezt azoknak, akik nem riadnak vissza egy recepttől, ha az több, mint három lépésből áll. No, meg azoknak, akik valami megveszekedett finomat akarnak enni. Vegánul. :) Aratni fogtok! u.i. Amúgy az elkészítés SOKKAL egyszerűbb, mint a leírása. ;) Ne csüggedj, meglátod, megéri! Lesz három piskótalapod, három krémed, ezeket rétegesen lerakod, hagyod összeérni, és tiéd a mennyország! Szóval, vegyél egy levegőt. Aztán elő három keverőtálat. :) Ez (háromszor) mindegyikbe tedd bele: - 50 g liszt - 20 g keményítő (1 ek) - 1 mk sütőpor - 1 mk szódabikarbóna - 40 g nádcukor 2 ek (a vaníliásba fehér) - 1 csipet vaníliapor Majd jöjjön a következő nedves rész mindhárom fajta tésztába. Jól keverd össze, aztán keverd vele simára a száraz lisztes keveréket. - 1 dl víz - 1 ek citromlé - 1 kk almaecet - 3 ek étolaj Eddig mind a három tálban ugyanaz van. Most jön az, az egyikből lesz kakaós, a másikból diós, a harmadikból meg vaníliás piskóta. Ezért fajtánként tegyél bele: - 10 g kakaó (1 ek) - 15 g dió - 2 csipet kurkuma, 1 csipet pirospaprika (igen! és semmi vész! Azért ne csípőset válassz.) A három tésztád kész, most süsd ki. Szükséged lesz három hasonló formára, és egy 180 fokos sütőre. 20 percet alatt jó. Közben készítsd el az önteteket. Ehhez megint három edény kell. Az egyikben forrald össze a szirupot: 100 ml vízben oldj fel 1 kk fehércukrot és reszeld bele a fél narancs héját. Finom illata lesz! :) Ha megvagy, zárd el, keverj el benne 1 mk rumaromát és takard le. A rumaroma helyett választhatsz igazi sütőrumot is, de fontos, hogy csínyján bánj mindkettővel. A rumtól max. jó kedvetek lesz, de a túltolt rumaroma nagyon el tudja rontani az édességeket. A második öntethez egyszerűen melegítsd össze a 90g étcsokit 50 ml növényi tejjel. A harmadik legyen a vaníliakrém. Ehhez 300 ml növényi tejben keverj el 12 g keményítőt, 50 g fehér cukrot és egy csomag vaníliás cukrot. Csavarj bele fél narancs levét és színezd meg szép sárgára 2 csipet kurkumával + 1 csipet pirospaprikával (nyugtatás ld. mint fenn). Most már csak a szórás hiányzik, ami legyen 100 g durvára tört dió és 75 g mazsola. A mazsolát 1 mk rumaromával ízesített vízbe áztasd be előtte. Az összeállítás van hátra. A jó az, hogy egyáltalán nem kell szépnek lennie. Rétegezd le az egészet, és a somlóid magától lesz majd döglesztő. Először a diós lapot a sütőformában szurkáld meg, vagdosd be, majd a szirup kb. harmadával locsold meg. Kend rá a vaníliakrém felét, szórd meg a dió és mazsola felével, öntsd rá a csokiöntet negyedét. Erre fektesd rá a csokis réteget, ezt is szurkáld meg, majd locsold meg a szirup másik harmadával. Kenegesd el rajta a vaníliakrém másik felét, szórd rá a maradék diót és mazsolát és kanazz még rá egy kis csokis öntet is. Most jön a vaníliás piskóta. Itt már tudod, mit kell csinálni. :) Ráteszed, megszurkálod, majd meglocsolod a maradék sziruppal. A többi már megy magától. Fontos, hogy letakard az egészet, majd egy éjszakára hűtőbe tedd. Ezalatt  megtörténik a csoda, összeáll a somlóid, az ízek találkoznak, táncot járnak, minden együtt lesz a szádban harmóniában, meglásd. Másnap már csak egy evőkanállal ügyesen szaggasd ki egy szép tálba, csorgasd meg csokival, és ha igazi hedonista vagy, szerezz hozzá vegán tejszínhabot! Áldd meg magadat, amiért nem riadtál vissza a recept leírásától, végigvitted a művedet! Kínálj meg, akit tudsz, aztán söpörd be a bókokat! Na, dagad már a melled? :) Jó étvágyat! Elkészítési idő: abszolút nem érdekes ;) Ez egy vegán recept volt. :) Hasonló recepteket ITT találsz még. Ha itt feliratkozol, a legújabbakat mindig frissen kapod majd a postaládádba. :) Nézd meg a legújabb Kertkonyha főzőtanfolyamokat! Vegán Szaloncukor-készítő Kezdő Vegán Vegán MUST HAVE - a kötelező alapcsomag Növényi Tejek és Tejtermékek I Növényi Tejtermékek II A Mindennapi Superfood

Bhagavad Gíta idézetek - a lélekről

2019. október 30. Élj harmóniában 

Bhagavad Gíta idézetek - a lélekről A Bhagavad Gíta korábbi verse 2.20 leírja, hogy a lélek halhatatlan és örökkévaló. Az idézetet itt találod   Ezért a  lelket semmilyen fegyver vagy természeti elem nem képes elpusztítani.  Bármi történjen is egy élőlény testével az az egyéni lélekre (önvalóra) nincs kihatással. #bg #idézet #lélek #halhatatlan #örökkévaló #Bhagavadgíta  #test #jóga

Vegán lencseleves

2019. október 29. VegaNinja 

A lencseleves egy könnyen vegánosítható, közkedvelt, tápláló étel. Nem kellenek hozzá különleges hozzávalók, csak lencse, zöldségek és fűszerek. Hozzávalók: 1 fej vöröshagyma 2 gerezd fokhagyma 1 paradicsom 1 sárgarépa 1 kisebb fehérrépa vagy paszternák 1 normál méretű konzerv lencse ecet ízlés szerint bors petrezselyem majoránna szerecsendió lestyán őrölt babérlevél mustármag A fűszerek közül kihagyhatjuk azt, amelyik éppen nincs otthon, de a zöldfűszerekből (petrezselyem, majoránna, lestyán) használjunk bátran, 1-1 teáskanálnyi mennyiséget nyugodtan. Akinek nagyon hiányzik belőle a füstölt íz, bioboltokban kapható folyékony füstöt, vagy nagyáruházakban és bioboltokban kapható füstölt paprikát adhat hozzá. A hagymát, fokhagymát, répákat megmossuk, meghámozzuk, feldaraboljuk. A paradicsomot is megmossuk és feldaraboljuk. Feltesszük főzni közepes lángon, fedő alatt annyi vízben, ami legalább egy ujjnyira ellepi. zzuk meg és tegyük bele a fűszereket. Levesek esetén én mindig túlzom ebben az állapotban, mert így a átjárja a zöldségeket, és ízletesek lesznek, miközben a főzőlé is átveszi az ízeket. Mikor már bele tudjuk szúrni a villát a répába, hozzáadjuk a lencsekonzervet lével együtt, és felhígítjuk a végleges mennyiségre. Kóstolgassuk közben, hogy beállítsuk a leves sságát. Ha tlan, természetesen zzuk meg. Tálaláskor ecetet, esetleg vegán tejfölt/­­tejszínhelyetesítőt adhatunk hozzá ízlés szerint. Tedd a kedveceim közé 0 The post Vegán lencseleves appeared first on VegaNinja.

Vegán pesto házilag, bazsalikomból

2019. október 28. VegaNinja 

Rendkívül egyszerű, gyors, de különleges ebéd varázsolható ebből a néhány összetevőből és főtt tésztából. Gluténmentes változatban is elkészíthető! Hozzávalók: - 125g friss bazsalikom (nekem ez 5 cserepes bazsalikomból jött ki) - 65g spenót - 5 evőkanál napraforgómag - 3 nagyobb gerezd fokhagyma - egy kicsi citrom felének a leve - 3 púpos evőkanál sörélesztőpehely - 5 evőkanál olívaolaj -  - fehérbors Aprítógéppel vagy botmixerrel összeaprítjuk a hozzávalókat, frissen főzött tésztával tálaljuk. Gluténmentes diéta esetén a sörélesztő vásárlásakor figyeljünk oda, hogy gm változatot válasszunk! Gluténmentes kukoricatésztára készíthetjük egy kicsit több olajjal is a pesztónkat. Tedd a kedveceim közé 0 The post Vegán pesto házilag, bazsalikomból appeared first on VegaNinja.

Egy állatot levágni sosem könnyű, nem is kell annak lennie

2019. október 26. Hírek 

Rengeteg húst eszünk, ami már a bolygó jövőjét is fenyegeti, ezért előbb-utóbb nagy eséllyel felül kell vizsgálnunk a húsfogyasztási szokásainkat. Vannak, akik szerint csak a vegánság jelentheti a kiutat, mások viszont azt hirdetik, hogy hús kerülhet a tányérunkra úgy is, hogy közben tiszteletben tartjuk az állatot - és magunkat is. Ők az etikus hentesek.

Hangulatjavító mellékhatások nélkül? Egyél sok zöldséget!

2019. október 11. Hírek 

Nyerd vissza a kontrollt az életed felett. Interjú Vida Katalin pszichológussal.

Gabonakolbászos-sajtos kifli

2019. október 10. Vegavarázs 

Levelet kaptam a napokban, írója arról érdeklődött, tudnék-e neki olyan kiránduláshoz ajánlott péksütemény receptet adni, amelyet szívesen esznek nem vegetáriánusok is. Biztos van már ilyen receptem, de gondoltam, kipróbálok inkább egy újat.  Hozzávalók: 35 dkg teljes kiőrlésű liszt 15 dkg...

Bhagavad Gíta idézetek - a test elhagyás

2019. október 7. Élj harmóniában 

Bhagavad Gíta idézetek - a test elhagyás A modern tudomány is elismeri, hogy a test sejtjei állandóan változnak. A változás megnyilvánul a gyermekkortól a serdülőkoron át egészen az öregkorig . Amikor a test megöregszik és már nem funkcionál megfelelően, esetleg tulajdonosának szenvedést okoz, olyankor a lélek egy másik testre vált. Elhagyja az öreg, hasznavehetetlen testet és egy új testbe költözik.  Amikor valaki elhagyja a testét, akkor a hozzátartozóknak hiányozhat a jelenléte, de tudnunk kell, hogy a személy nem szűnik meg létezni, csak máshová költözött.  Egy korábbi bejegyzésben már a Bhagavad Gíta 2.20-as versét idéztem, amely leírja, hogy a  lélek nem ismer sem születést, sem halált, soha nem keletkezett, nem most jön létre és a jövőben sem fog megszületni.  itt olvashatod a bejegyzést  A lélek halhatatlan, ezért sem érzi magát öregnek az, akinek  a teste megöregedett, mert ő maga nem öreg és senki nem hal meg, csak elhagyja a testét. A lélek hiányában a test az ami szétesik, elenyészik.  #bg #idézet #lélek #halhatatlan #örökkévaló #Bhagavadgíta  #test #jóga

Indulnak az őszi-téli Zizi Konyhája vegán főzőkurzusok!

2019. október 3. Zizi kalandjai 

Többen érdeklődtetek már, hogy mikor indulnak újra a főzőkurzusok. Végre sikerült időpontokat találnom és fel is raktam IDE. Az őszre és a közelgő év végi ünnepekre koncentrálunk a tematikákat illetően. Karácsonyi kurzusnak három alkalmat is betettem. Figyeljetek, ha ezt foglaljátok, mert decemberben több szombat is munkanap lesz az évvégi hosszú hét miatt. Azoknál az időpontoknál... Source

Megkóstoltuk a Burger King műhúsos szendvicsét: zseniális vagy elvetélt kísérlet?

2019. november 14. Hírek 

Vega, húsevő és kevés húst evő kollégákkal estünk neki a szendvicseknek, amelyekről a legkevesebb, amit elmondhatunk, hogy megosztóak.

Organic Avenue, a közösségi netpiac

2019. november 11. Zizi kalandjai 

Bemutattam már nektek az Organic Avenue-t (OrganicAv), de aki még nem találkozott vele, azoknak íme röviden a lényeg: ez egy webshop, de a működése eltér a hagyományos online bolttól. Ez egy tagság alapú online bolt, amely az egészség modernkori klubja, ahol a közösség erejével nyomják le az egészséges és környezettudatos termékek árát... vagyis minél több tagja van, a boltban kapható termékek annál... Source

Vegasztrománia Karácsony: Töltött kelkáposzta fűszeres paradicsommártásban

2019. október 31. Vegasztrománia 

Évek óta tervezem, hogy a Karácsony előtti időszakot valódi készülődéssel és ráhangolódással töltöm, de az utóbbi pár évben általában december közepe után eszméltem fel, hogy ebből nem sok valósult meg. Idén viszont végre máshogy alakult. Múlt pénteken letettem egy hatalmas őszi csomagot, és ez segített abban, hogy az őszi szünet lendületével el tudjam kezdeni a vágyott megélést. A saját, belső készülődésig, vagyis Adventig van még időm, de a receptek megfőzését, megosztását most kezdem, hogy a munka és tanulás mellett minél többet meg tudjak osztani az ötleteimből. Közben az idő is lehűlt, ez a töltött kelkáposzta pedig olyan karácsonyillatot terített szét a lakásban, hogy ezek után remélem, nem lesz gond a hangolódással. Töltött kelkáposzta fűszeres paradicsommártásban Hozzávalók: (10 tekercshez) 10 kelkáposzta levél megmosva 2 ek növényi olaj 1 hagyma felkockázva 3 fokhagyma apróra vágva 2 szár angol zeller apróra vágva 1 sárgarépa lereszelve (vagy késes aprítóban felaprítva) 1 fehérrépa lereszelve (vagy kése aprítóban felaprítva) 150 g gomba kis kockákra vágva 1/­­2 birsalma lereszelve 1 tk füstölt paprika 100 ml rozé bor 150 g főtt rizs 50 g gesztenye kis kockákra vágva 50 g aszalt szilva 50 g dió ledarálva 1 csokor petrezselyem felaprítva 1 narancs héja lereszelve 2 x 400 g hámozott paradicsom konzerv pürésítve 100 g paradicsom passata 4-5 szem szecsuáni bors 1/­­2 tk creol fűszerkeverék, vagy ugyanennyi Cayenne-bors 1/­­2 tk fahéj, vagy 1 fahéj rúd 1/­­2 tk reszelt szerecsendió 2 cm-es gyömbér lereszelve 3-4 szegfűszeg frissen őrölt bors Hevítsük fel az olajat egy nagy serpenyőben, majd adjuk hozzá a hagymát, a fokhagymát, a zellerszárat és pirítsuk 10 percig. Adjuk hozzá a sárgarépát és a fehérrépát, a füstölt paprikát, keverjük meg, öntsük hozzá a rozét és adjuk hozzá a birsalmát. zzuk, borsozzuk. 5 perc főzés után adjuk hozzá a gombát és pirítsuk további 5 percig. Hagyjuk egy kicsit kihűlni. Egy nagy keverőtálban keverjük össze a gombás keveréket, a rizst, a gesztenyét, a diót, az aszalt szilvát, a petrezselymet és a narancshéjat.  Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra. Tegyük fel főni a paradicsommártást. Öntsük egy lábosba a paradicsomokat, és a fűszereket, és fedő alatt főzzük 20 percig. Forraljunk fel egy nagy lábos vizet, zzuk meg, majd ebben főzzük 3-4 percig a kelleveleket. Hagyjuk őket szűrőn lecsepegni, és itassuk le róluk a felesleges vizet. Terítsük magunk elé egy levelet, tegyünk az al harmadára kb 3 ek tölteléket, hajtsuk be két oldalán, és tekerjük fel. Madzaggal át is köthetjük őket, megerősítés és esztétikai csavar végett, de enélkül is megállják a helyüket. Ezt a műveletet végezzük el az összes levéllel. Egy nagy, vagy több kisebb sütőedény aljára öntsük a paradicsomszószt, erre ültessük rá a kelkáposzta csomagokat. Lefedve süssük az előmelegített sütőben 15 percig, fedő nélkül 15 percig.  Köretnek illik hozzá a pirított kalács, a pita, a burgonya gratin,  sült édesburgonya - válogasson mindenki magának ezek közül, vagy nem ezek közül saját ízlése szerint!    

Fullos sült paprika leves

2019. október 30. Kertkonyha 

A sült paprika kiválóan harmonizál a fokhagymával, a tahini kesernyéssége nagyon jól kiegészíti és elmélyíti az aromát, amit a citromlé gyümölcsös savanykája emel ki még jobban. Avagy: hideg van, nézz be a spejzba, aztán üss össze egy levest a készletből, de gyorsan!! Ha találsz egy véletlenül ott maradt paprikát, ami már régen árválkodik és kicsit ráncos, az a legjobb! Olyat, amire egyébként azt mondod: de jó lenne még lecnak, csak kár, hogy nincs belőle annyi. Ja, és persze a recept sima zöldpaprikából is működik, bár akkor nem lesz ilyen szép színe a levesnek. Akkor vedd elő a pirospaprikádat, és minden megoldódik. :) Hozzávalók 1 adaghoz - 1 kápia paprika - 1 kis krumpli - 1 kis gerezd fokhagyma - 1 kk tahini szósz - 1 mk citromlé - , olaj - Pucold meg a krumplit, és kis darabokra vágva főzd puhára. Ha megfőtt, szűrd le, és tedd egy turmixpohárba. - Az olajon kicsit futtasd meg az apróra vágott fokhagymát. Ez nem csak az ízének tesz jót, de a későbbi illatoknak is. ;) Amint látod, hogy a széle kezd arany színű lenni, gyorsan vedd ki a serpenyőből, és tedd ezt is a turmixpohárba. Ott várja szépen a leves többi hozzávalóját. - A kápia paprikát vágd negyedekbe, és az olajon mindkét oldalán pirítsd meg a darabokat. Hagyd bátran sercegni, akkor jó, ha megbarnul, így pl. lesz íze. ;) - Most jön a leves összeállítása. A kápiát  is tedd át egy turmixpohárba, önts rá egy nagy pohár vizet, és krémesítsd. Ha zavarnak a héjdarabok, nekiállhatsz kikapargatni a húsát a héjából turmixolás előtt, bevallom, én nem tettem. Inkább rámentem az fűszerezésre, megztam (3-4 csipet), tettem bele tahinit, és a savanyka kedvéért pedig citromlevet. - Befejezésképp a s mogyorót gyorsan süsd át a serpenyőben. Jó étvágyat! Elkészítési idő: kb. 10 perc (tényleg!) Ez egy vegán recept volt. :) Hasonló recepteket ITT találsz még. Ha itt feliratkozol, a legújabbakat mindig frissen kapod majd a postaládádba. :) Nézd meg a legújabb Kertkonyha  főzőtanfolyamokat ! Vegán Szalon-cukorkészítő Kezdő Vegán A Mindennapi Superfood  

Gőzgombóc (Germknödel)

2019. október 29. Vegavarázs 

Síparadicsomok jellegzetes étele. Aki járt már hegyi menedékházban, hüttében, egészen biztosan kóstolta már a szilvalekvárral töltött, édes mákkal megszórt, vaníliasodóban tálalt gombócot.  Hozzávalók: A tésztához: 40 dkg finomliszt 2 dkg friss élesztő 3 dkg cukor 2 dkg olvasztott vaj egy...

Puri - friss, élesztőmentes, indiai lepénykenyér

2019. október 26. Élj harmóniában 

Puri - friss, élesztőmentes, indiai lepénykenyérA legtöbb indiai kenyér lapos és nem nagy, felfújt, amiket élesztővel készítenek. Általában a tűzhely tetején sütik és nem sütőben. Azért, hogy a lehető legtöbb prána (életenergia) legyen benne, ezeket frissen készítsd, mindig az étkezések előtt. Az indiai kultúrában a kenyér, gyakran kanál helyett is használatos:) Korábban a chapati kenyér receptjét már közreadtam itt olvashatod.  Puri egy zsiradékban kisült lepénykenyér. Teljes kiőrlésű búzalisztből és vízből készül - a lisztet lehet fehér liszttel is keverni vagy használhatsz graham lisztet is.  Kisütésnél eredetileg ghíben sütik ki, de használhatsz kókuszzsírt vagy bármilyen sütőolajat. A ghí készítését egy korábbi bejegyzésben már részletesen leírtam.  Hogyan készíts ghít? A puri minden ájruvédikus alkat számára ajánlott, de kapha alkatúak ritkábban fogyasszák.  Puri - friss, élesztőmentes, indiai lepénykenyér  Hozzávalók 16 darabhoz: - 350 g teljes kiőrlésű liszt (vagy graham liszt vagy fehér liszttel kevert liszt) - 175 ml langyos víz - 1/­­2 kk. - 1 ek. vaj vagy ghí - olaj a sütéshez A t keverd el a liszttel és morzsolt el benne a ghít. Lassanként add hozzá a vizet, hogy lágy tésztát kapj.Nyújtódeszkán 6-8 percig gyúrd, míg fényes nem lesz majd akár lehet pihentetni is. Ismét gyúrd át. A zsiradékot melegítsd fel egy edényben. Közben formálj a tésztából 16 egyforma nagyságú gombócot. A gombócokból kevés ghí segítségével egyenletesen vékony lepényeket nyújts ki. .  Amikor a ghí felmelegedett, vedd a lángot kisebbre. Akkor kezdj el sütni, amikor ha beleteszel egy pici tésztát, az azonnal feljön a tetejére.  Tedd a lepényeket a forró ghíbe, olajba és pár másodperc múlva fel is fog jönni a felszínre, finoman nyomkodd le egy kiszedővel és alul fel fog fújódni amolyan lufi szerűen:)  Majd fordítsd meg a purit és a másik oldalt is süsd kb 15 másodpercig. Végül vedd ki és szűrőben vagy papírtörlőn csöpögtesd le.  Süss ki minden purit és forrón tálald.  Fogyaszthatod édesen és san is.  Néhány ötlet, aminek csak a képzeleted szab határt:):  édesen: porcukros puri esetleg plusz tejszínhab, lekváros puri, puri csokikrémmel (házi nutella receptet itt találsz a blogon), édesen magkrémekkel  san: zöldséges főétel subji mellé, hüvelyes ételekkel, levesekkel, csicseriborkrémmel (hummusz recepteket találsz a blogon gyors hummusz és klasszikus hummusz), mindenféle magokból készült kencékkel (ilyeneket is találsz a blogon pl tökmagos ).  Jó étvágyat hozzá:) Kati

Cukormentes, vegán, almás süti

2019. október 26. VegaNinja 

Nagyon finom süti, és a recept elég megengedő, szóval igazi sikerélmény lehet a vegán sütés-főzésben kezdők számára is. Az alma egész évben elérhető, így nem annyira idénysütemény. A tésztához: fél kiló alma 1/­­8 bögre teljes kiőrlésű rozsliszt 1/­­8 bögre teljes kiőrlésű tönkölyliszt 1/­­8 bögre zabpehely 1 ek mák, elhagyható 1 ek. kókuszzsír 1 kávéskanál szódabikarbóna mazsola (elhagyható) fahéj A krémhez: 10 dkg mandula 30 dkg török mogyoró 2 körte 1 őszibarack mazsola más aszalt gyümölcsök 2 ek. kókuszzsír Lereszelem az almát, összekeverem a többi összetevővel, szeletelek rá körtét vagy almát, bedobom a sütőbe, és közepes lángon pirosra sütöm. A krémhez pedig botmixerrel pépesítem a hozzávalókat, és a kész krémet a tortaalappal tálalom. Én krémnyomóval rózsákat nyomtam rá, de állaga megengedi, hogy az alapra kenje az ember egy tortaforma segítségével, lehet kísérletezni. :) Tedd a kedveceim közé 0 The post Cukormentes, vegán, almás süti appeared first on VegaNinja.

Édes-savanyú póréhagyma “feta” sajttal (laktózmentes, gluténmentes, vegán)

2019. október 11. Zizi kalandjai 

Póréhagyma, mint köret? Miért ne? Nem egy túl gyakori zöldség, hagymaféle a köretek terén, pedig ebben az ételben királyi szintre emelkedik. Olyan főszereplő lesz, aki a megterített asztalnál magára vonja a tekinteteket. Remélem felcsigáztalak benneteket annyira, hogy legfőbb vágyatok az legyen, hogy elkészítsétek ezt az ételt a hétvégén. Mert egyszerű. Mert hihetetlenül finom. Source

Tégy a gerinced egészségéért! - Parivritta Dzsánu Sírsászana (Kifordított Fej a térdhez póz)

2019. október 9. Élj harmóniában 

Tégy a gerinced egészségéért! - Parivritta Dzsánu Sírsászana (Kifordított Fej a térdhez póz)A Parivritta Dzsánu sírsászána (Kifordított fej a térdhez póz) egy előrehajlító gyakorlat és hatásait tekintve szinte megegyezik a fej a térdhez póz hatásaival.  A Parivritta Dzsánu Sírsászana harmonizálja a medence szerveinek működését. Átmasszírozza a belső szerveket (máj, gyomor, lép, hasnyálmirigy). Mint minden előrehajító jógapózt, az ájurvéda javasolja a hasi zsírpárnák eltüntetésére is. Nyújtja a test hát vonalat, hátat, deréktáji területet, hamstringseket (combhajlító izmokat) és kiválóan nyújtja az oldal törzsizmokat is. Segít enyhíteni az ülő munka okozta háti, deréktáji fájdalmakat. mivel intenzíven stimulálja a gerinc menti idegeket, így az egész testet energetizálja, felfrissíti. Hogyan végezd el? - Ülj le a talajra kinyújtott lábakkal. Kiindulási póz a Dandászana (amiről egy korábbi bejegyzésben már írtam). - Állítsd talpra a bal lábad, és a behajlított lábad sarkát próbáld a gáthoz tenni, a talpad simuljon a combodra. A comb és a lábszár külső oldala simuljon a talajra. Figyelj arra, hogy a medencéd közben ne mozduljon el.  Ha a lábszárad nem tud leérni a talajra tegyél alá egy összehajtott takarót. - A jobb lábad nyújtsd ki aktívan, nyújtózz a sarkaddal és pipálj a lábaddal, feszítsd vissza a külső talpéled. - A jobb kezeddel fog meg a jobb nagylábujjad padangusta fogással - azaz a mutató és középső ujjad kerüljön a két lábújj közé és a hüvely ujjad legyen kívülről. Amennyiben nem éred el a nagylábujjad használj jógahevedert vagy csak érintsd meg a lábszárad, ahol sikerül elérni. - Nyújtózz meg egy belégzéssel a szegycsonttal és fejtetővel fölfelé, majd nyújtsd ki hátra a bal kezed a két kar egymás folytatása legyen. A lapockáidat húzd össze, ezáltal jól szélesítsd ki a mellkasi területet.. - Kilégzéssel hajlítsd be a jobb kezed és kifordítva, az oldaladdal hajolj a jobb lábad irányába - ha leér a könyököd a talajig le is helyezheted  a talajra. A bal kezedet nyújtsd a füled fölött és próbáld a bal tenyeredet közelíteni a jobb lábfejed irányába. - Amennyiben eléred  a bal kezeddel fogd meg a jobb külső talpélet, ha nem akkor csak hagyd a bal kezed a levegőben tenyérrel a talaj irányába.  - Próbálj a bal felkarod előtt elnézni a plafon irányába. - A lábfejek legyenek kinyújtva, mint  Dandászanában és  Tadászanaban (Hegytartásban)  Húzd fel a térdkalácsot, a combizmok segítségével és nyújtózz a sarkaddal, a kis lábujj, külső talpélet próbáld visszafeszíteni. A térdhajlatot, comb hát felét közelítsd a talaj irányába. Ha erőtlen a láb, nem tartod aktívan, akkor a törzsed is erőtlen lesz az ászanában. - Folyamatosan próbálj a medencédből a fejtetővel és a törzs mindkét oldalával nyújtózni, tarts meg a gerinced.  Folyamatosan tartsd a hasat, köldököt.  Belégzéssel nyisd a mellkast, csavard a törzsed és a medencéből indulva nyújtózz a szegycsonttal és a fejtetővel.  Kilégzéssel nehezítsd a medencéd a talaj irányába és próbáld mélyíteni a pózt - próbálj rásimulni a törzsed oldalával a combodra. Folyamatosan legyen meg az ászana kivitelezése közben a nyújtózás érzése a testedben. A lapockákat húzd össze és nyisd a mellkast, ne engedd, hogy a fülek és a vállak közel kerüljenek egymáshoz. Figyelj, hogy az ászana közben a fejed ne lógjon, hanem legyen megtartott és aktívan nyújtózz a fejtetővel. A kinyújtott lábad sarkát nyújtsd el magadtól hosszasan és a behajlított lábadat told a talaj fel. Próbáld legalább 20-30 másodpercig megtartani a pózt. Kijövetel a pózból: Belégzéssel megtartott háttal egyenesedj fel, nyújtózz az ülőgumóból a fejtetővel, szegycsonttal fölfelé, a bal kar legyen kinyújtva  hátrafelé . M ajd csavarodj vissza egyenest előre. Amikor visszaérkeztél végezd el a gyakorlatot a másik oldalra is.  Fontos, hogy  először ezt a gyakorlatot mindig a jobb lábra végezd el  a vastagbél iránya miatt.  Amennyiben a behajlított térdnél valamilyen kellemetlen érzetet, húzódást tapasztalt akkor vagy egy összehajtott hevedert vagy valamilyen összehajtott törölközőt, tegyél a térdhajlatodba.  Ne végezd a gyakorlatot ha gerincsérved, komoly csípő, térd,boka problémád van. A jógagyakorlatokat először mindig hozzáértő jógaoktatóval sajátítsd el.  J ó gyakorlást kívánok:) szeretettel: Kati

Fügés-mandulás rétes

2019. október 6. VegaLife 

Fügés-mandulás rétesA rétest ma már a háziasszonyok többsége előre elkészített réteslapokkal vagy leveles tésztával készíti. Volt szerencsém életemben megnézni és részt venni az igazi házi rétes készítésében, de a tény, hogy az előre elkészített réteslappal nagyobb szerencsével járok és rövidebb idő alatt biztosabb a sikerem, még nem bírt rá, hogy magam is kipróbáljam házilag a tésztát összeállítani és nyújtani. Talán majd egyszer.  A rétes feltehetően a törököknek köszönhetően hódoltságuk ideje alatt került magyarok lakta területre. Mivel a törökök akkori baklava-szerü süteménye túl édes volt, így a magyar háziasszonyok eleinte 10-12 lapot sütöttek ki egymásra rakva a forró kemencékben, s azokat töltelék nélkül feldarabolva, porított cukorral meghintve tálalták. A mai formájú feltekert, töltött rétes a 18-19. század fordulóján alakult ki az Osztrák-Magyar Monarchia területén. A párizsi Ritz Hotel étlapján a 19. század elején szerepelt a ,,Rétes Hongrois, melynek elkészítéséhez a réteslisztet Magyarországról rendelték és a cukrászokat Pestre küldték tanulni.  (forrás: Vétek György: Rétesshow a kastélyban, hvg.hu, 2007. augusztus 11; Sütemények, tészták könyve, Budapest, 1988, Vianco Stúdió) Még sok helyen fellelhető füge, nem csak piacokon, üzletekben, de telkeken, kertekben álló fügefákon is. Emlékszem, amikor Budán laktunk, a lakóházunk végében állt egy hatalmas fügefa, még novemberben is szedtem róla finom gyümölcsöt. Nagy örömömre szolgál ma is, ha lehetőségem van friss fügét enni. Ennek hiányában aszalt fügét is felhasználhatunk az alábbi recepthez, amelynek az alapja ugyan reszelt alma, de a füge markáns ízének köszönhetően ezt alig érezni benne. A recept Hozzávalók: -  4 réteslap - vizes konyharuha - olaj - 3 alma - 1 bögre füge (aszalt is jó) apróbbra vágva - 1/­­2 bögre maroknyi datolya vagy mazsola - 1 bögre mandula   Elkészítés: A datolyát vagy mazsolát meleg vízben megáztatjuk. Éppen csak ellepje a víz a gyümölcsöt. A mandulát megöröljük vagy megdaráljuk. Az almákat lereszeljük vagy gyorsaprítóban darabosra őröljük. A réteslapokat vizes konyharuhára fektetjük, majd mindegyik lapot (kivéve a legfelsőt, amit majd megtöltünk,) egyesével olajjal megkenjük (erre a célra kapható ecsetet használunk) és így helyezzük egymásra. Az utol lapot, amit megtöltünk, nem szükséges megkenni. A megáztatott datolyát vagy mazsolát kézi turmix-szal kicsit összedolgozzuk majd az így keletkezett édes szószt az almával összekeverjük.  A réteslapra egy csíkban a széléhez közel először ráhelyezzük a datolyával vagy mazsolával összekevert almát, majd ennek tetejére egyenletesen rászórjuk a fügét, végül megszórjuk a megdarált mandulával. Akik édesebb szájúak, a megdarált mandulát elkeverhetik a fentiek során leírt mandulaszósszal, vagy más édesítővel, mint gyümölcscukor. A vizes konyharuha segítségével a rétest felsodorjuk, majd sütőlapra tesszük. Sütés előtt kis olajjal a rétestekercset megkenjük. Kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük. Őszi ízeket idéző vendégváró falatok, amelyeket akár reggelire is fogyaszthatunk. Én így (t)ettem.    

Matar paneer

2019. október 1. Vegavarázs 

A matar panír a nyugatiak számára is ismert, közkedvelt szabdzsi. Sokféle elkészítési módja létezik. A neve - mint számos indiai étel neve - arra utal, hogy az étel matarból (zöldborból) és panírból (házisajtból) áll.  Hozzávalók: 3 ek olaj 3 kk római kömény 2 babérlevél 1 ek reszelt friss...


Az összes 'só' találat megjelenítése »


Szerintünk ez is ízleni fog ...

Hibát talált oldalainkon? Segítsen a javításában! Mondja el nekünk!



Hiányol valamit oldalainkról? Javasoljon új tartalmakat vagy funkciókat!



Észrevétele van? Küldje el!