Még kapható a második,
bővített kiadás!
Próbálja ki, biztosan ízleni fog!
Indiai reggelik – Ínycsiklandozó vegetáriánus ételek
Komplett vegán karácsonyi menü: ünnepi ételek növényi alapon
Vegán, mindenmentes kókuszgolyó
Vegán töltött káposzta - hagyományos karácsonyi főétel növényi alapokon
Rétes vagy nyírfacukor?
szamóca receptek
Mátra.... séta a hatalmas fák árnyékában...
2024. július 12. Élj harmóniában
Mátra.... séta a hatalmas fák árnyékában... Egy nap amikor látjuk a telefonon, hogy aznapra 37 fokot jósolnak, de az árnyas fák között kellemesen lehet sétálni... Még a napsütötte hegytetők is kellemesen torerálhatóak a fák kipárolgásának és a hűs levegő mozgásának köszönhetően ... Az ebéd és a vacsora helyszín is pazar panorámával kényeztetett minket:) A Piszkés tetőn pedig párhuzamosan érik a málna, a szamóca és már a szeder is megkezdte az érést:))) Csodálatos amikor a természet ennyi finomsággal ajándékozza meg az embert:) Hogy ez milyen gyönyörű csak ne volna ilyen messze A túra legnehezebb része az utazás volt:) Jó kis erdei hűsölést és csodás nyári túrákat kívánok :) szeretettel Kati
Barangolások a keszthelyi hegységben
2024. június 4. Élj harmóniában
Erdőjárás júniusban... Lenyűgöző kékség az égen, élénk zöldek, vadvirágok, ízletes szamócák, csodálatos panoráma, testet-lelket elvarázsoló illatok és fantasztikus madárdal A Keszthelyi hegység túraútjai, kilátó csodálatos panorámával gynyörködtetnek el minden évben :) A Balaton víze, a kék ég és az erdők zöldje gyönyörű kombinációt alkotnak.
Ribizlis csokoládés muffin (laktózmentes, gluténmentes, vegán)
2019. július 9. Zizi kalandjai
Végre itt a pár hete bemutatott muffinok receptje. Gyorsan összekeverős, gluténmentes és bármilyen bogyós gyümölcs jól mutat a tetején. Mi a kertünkben szedtük a ribizlit – az egyelőre, idén még nem sokat termő bokorról -, ezzel nagyon mutatós a muffin, de szederrel, málnával, egressel, későn termő szamócával, áfonyával is finom lehet. Apropó áfonya, tudtátok, hogy kukoricával keverve milyen... Source
Hogyan táplálkozzunk a nyári hőségben?
Itt a nyári szabadságok ideje és az ember önkéntelenül is érzi, hogy minél több időt akar a szabadban, természetben lenni! Kevésbé ismert az a nézet , hogy a nyári tikkasztó hőség gyógyhatású, mert sok feleslegestől szabadíthat meg, felkészíti és felerősíti szervezetünket a későbbi nagy teljesítményre. Mint mindig, ilyenkor is a legjobb ha követjük a természet törvényeit és a nyár bőség-asztaláról válogatunk. Hibás, hogy ha ilyenkor is a megszokott, főtt-sült, zacskós, dobozos ételeket részesítjük előnyben. A táplálkozásnak mindig alkalmazkodnia kell az évszakokhoz. Ne felejtsük el azt a fontos természeti törvényt sem, hogy a gyümölcsöket, zöldségeket mindig akkor együk amikor a természet felkínálja azokat! Kivétel néhány hasznos déli gyümölcs, mint például a citrom, grapefruit és az ananász. Nézzük a nyár kínálta gyümölcsöket, zöldségeket és azok helyes társítását! Az “r” nélküli hónapokat éljük és ilyenkor mellőzük a kenyeret, a túlzott keményítő és szénhidrát tartalmú ételek fogyasztását. Most a nyers koszt van napirenden, ezért kerüljük a nehéz, tartalmas ételeket. Ha nem 100%-ban tudjuk megvalósítani a nyers kosztot, akkor tartsuk szem előtt a 80/20 szabályt. tehát 80 %-ban nyers zöldség, gyümölcsöket fogyasztunk és 20%-ban főtt ételeket. Fontos még a nem nyári időszakban is, hogy a főtt, sült ételekhez fogyasszunk valami “nyerset”: salátákat, csírákat, stb. Fő táplálékaink a friss gyümölcsök, nyers, esetleg sült, párolt zöldségek, könnyen emészthető gabonák: mint például a köles, amarant, kukorica, árpa és friss zöld fűszernövények legyenek. Természetesen fogyaszthatunk más ételeket is, de kevesebbet, részesítsük előnyben a fent felsoroltakat. Gyümölcsök fogyasztása kúraszerűen ajánlott! Többször hangsúlyoztam, hogy a gyümölcsök fogyasztása, csak akkor hasznos és egészséges, nem savasító ha helyesen fogyasztjuk őket. Fontos szabály a gyümölcs fogyasztásánál, hogy csakis egyfajtát fogyasszunk egyszerre és ha csak nem gyümölcs napot tartunk akkor a gyümölcs evést korlátozzuk a reggeli- délelőtti órákra. A gyümölcsök cukortartalma miatt, már önmagukban is képesek erjedni, ezért könnyen visszafele sülhet el a fogyasztásuk. Ugyanis az erjedésnek alkohol képződés a vége, amelyet a májnak ugyanúgy le kell bontania! Ha mégis kétfajta gyümölcsöt keverünk akkor ne felejtsük el az erjedésgátló fűszereket alkalmazni, mint például a : fahéj, gyömbér, vanília, ánizs, szerecsendió, édeskömény. Az alma az egyetlen kivétel, amelyet bármilyen gyümölccsel fogyaszthatunk együtt, habár én ilyenkor is javaslom az erjedésgátló fűszereket a savasodás elkerülése végett! A gyümölcsök gyakorlatilag csak akkor nem savasítanak, ha kúraszerűen, önmagukban fogyasztjuk őket. A májunkra van jó hatással a szamóca, málna, egres, akkor ha reggel- délelőtt fogyasztjuk őket és önmagukban. Mindenfajta dinnye ideje a nyár . A sárgadinnye használ a húgyhólyagnak, a görögdinnye a májat, vesét méregteleníti. Ilyenkor kitűnő méregtelenítő kúrát csinálhatunk 2-3 napos dinnyekúrával. 3 napig akár csak görögdinnyét fogyasszunk kevés fahéjjal megszórva. Plusz folyadékot nem szükséges mellé fogyasztani, mert desztillált víz tartalma szépen átmossa szervezetünket. Hibás társítás a sárgadinnyét desszertnek fogyasztani, vagy sonkával, előételnek. Rossz belegondolni, hogy mi lesz az emésztés végeredménye! A sárgabarack az izmokat erősíti, csak teljesen érett sárgabarackot fogyasszunk. Óvakodjunk a túlérett gyümölcsöktől is, mert ott már elindult az erjedési folyamat, 37 C fokon pedig tovább folytatódik ha megesszük. Az őszibarack nagyon jó vízpotló, frissít és sok tápláló folyadékkal látja el a szervezetünket. Szintén önmagában fogyasszuk, amennyi jólesik! Nyár végén megjelenik a szőlő. Kúraszerűen ajánlott szintén fogyasztani, amikor napi 2-3 kg.-nyi mennyiséget is megehetünk. Regeneráló, roboráló, méregtelenítő hatású. Nagyszerű minden gyomor bajnál. A bőrünk megszépül, kivirul tőle. Viszont ha nem teljes az egészségünk akkor takarékosan fogyasszuk, mert a túl sok édes szőlő emeli a vércukorszintet. Magas cukortartalma miatt őt is szigorúan tilos együtt fogyasztani bármivel. Ha fogyasztása során, után erős hashajtó hatását észleljük ( ami nem baj, mivel méregtelenít), vagy úgy érezzük, hogy kissé savasított még önmagában fogyasztva is, igyunk meg egy pohár NEUROSAN-os vizet. Semlegesíti, megköti a savakat. Bármikor máskor is alkalmazhatjuk, ha úgy érezzük, hogy a savasodás felütötte a fejét. Zöldségekkel könnyebb a dolgunk, mivel szinte kivétel nélkül mindegyik lúgosít, tisztít. Fogyaszthatjuk őket együtt szénhidrát, keményítő és fehérje tartalmú ételekkel. Természetesen nem egyszerre mindezt hanem külön-külön! Minél több nyers salátát, hidegen sajtolt olajokkal együtt ehetjük, így segítjük a zsírban oldódó vitaminok felszívódását. Fogyaszthatjuk a zöldségeket, mivel roppant ízletesek szabadban grillezve, enyhén megpárolva, minden nap szakban akár. Vegyes saláta a legjobb hűsítő étel a forró időszakban, kevés hidegen sajtolt olíva olajjal. Hűtő hatású gabona a köles és az árpa, amarant. Utóbbinak rendkívül magas az ásványianyag tartalma. Sokan azt hiszik, hogy a szomjúságot, vagy a hőséget jeges víz, vagy jeges, hűtött, ételek, kólák bőséges élvezete által kell leküzdeni, nekik azonban gyakran meghűléssel, vagy gyomorgörccsel kell küszködniük, ilyen esetben inni kell egy csésze forró gyömbér teát.
"Tejfölös" karalábéleves (vegán)
2015. május 19. Mindennapi ételeink
Múlt héten szabadságon voltunk, anyósoméknál. És ott bizony, már érik a paprika (fólia alatt, bio:-), hagyma, karalábé, szamóca és még 1-2 finomság. Így ma zsenge karalábéból készítettem levest, melyet napon aszalt paradicsomos kenyérkével ettünk. Nálunk nagy kedvenc :-) Hozzávalók: 4 közepes fej karalábé 1 fej vöröshagyma 1 nagyobb burgonya 2 ek. olívaolaj (napraforgó olaj) 2 ek. víz 1 csokor petrezselyem gyógynövényes fűszersó - ízlés szerint bio levespor és ételízesítő - ízlés szerint 3 ek. rizsliszt 1 doboz szójadresszing (növényi tejszín) Elkészítés: A hagymát felkockázzuk és olaj+ víz keverékén megpároljuk. Eközben felkockázzuk a karalábét és a burgonyát. Hozzáadjuk a levesalaphoz, fűszerezzük és közel puhára főzzük. Ekkor felengedjük még tetszőleges mennyiségű vízzel, majd a lisztet kikeverjük a dresszinggel (tejszínnel) és hozzáöntjük. Összeforraljuk és összevágott petrezselyemlevéllel ízesítjük.
Áfonya, a bogyós gyümölcsök királya
2014. július 22. Éltető ételek
Az áfonya egy nagyon értékes bogyós gyümölcs. Népszerűsége nem véletlen, rendkívül ízletes és egészséges. Elmondható róla, hogy "kicsi a bors, de erős". Mármint a kis mérete ellenére hatalmas tápértékkel bír, és kiemelkedően magas az antioxidáns tartalma is. Nemcsak a bogyóját fogyaszthatjuk, hanem a levele is számos betegség kezelésére alkalmas. A növényről bővebben Az áfonya botanikai neve a Vaccinium, ami mintegy 200 fajt takar szerte a világban. A magasbokrú fajok Észak-Amerikában és Ausztráliában őshonosak. Régóta ismert és fontos része az amerikai indiánok étrendjének. Rájöttek arra, hogy ha az áfonyával bedörzsölik a szárított húsokat, akkor lassíthatják azok romlását. Az egész növényt megfőzve hasmenés kezelésére használták. Nálunk a legelterjedtebb a kis növésű fekete áfonya, vagy más néven az erdei áfonya. A FEKETE ÁFONYA (Vaccinium myrtillus) gyümölcse már évszázadok óta ismert és kedvelt; az orvostudomány először a XVI. században említi gyógyhatását. A VÖRÖS ÁFONYA (Vaccinium vitis-idaea) a Kárpátokban (Erdély) őshonos, gyógyhatása a népgyógyászatban is ismert. A fekete áfonya 20-40 cm magas lombhullató törpecserje , ágai szögletesek, zöldek. Levelei szórtak, ellipszis alakúak vagy tojásdadok, finoman fűrészes szélűek. Rózsaszín csengettyű alakú, bókoló virágai egyesével, vagy párosával nyílnak a levélhónaljakban. Termése borsószem nagyságú bogyó, éretten kékesfekete, leve lilás. Az áfonya csak savanyú kémhatású talajon él meg, ilyen pedig kevés van hazánkban. Többnyire magasabb domb- és hegyvidékeken fordul elő. Gyakori Sopron és Vas megyében (Alpokalján), de megtalálható a Mátrában, a Bükkben és a Hegyalján is. A drogja a levele, amelyet akár egész nyáron gyűjthetünk, valamint a termése, amely július, augusztus folyamán érik. A vörös áfonya alacsony termetű örökzöld cserje , mindössze 15-30 cm magas. Levelei 2-3 cm hosszúak, bőrneműek, merevek, szélük kissé csipkézett. A levelek fonákán barnás pontok láthatók, erezetük szárnyas. Virágai fehérek vagy rózsaszínűek, bókolók. Termése vörös bogyó, íze savanykás, kesernyés. Hegyvidéki faj. Elsősorban a Kárpátokban (Erdélyben) elterjedt, különösen a nyirkosabb fenyvesekben, tőzeglápok környékén. Havasi meggynek és fenyvesbogyónak is nevezik. Magyarországon ritka, védett faj. Milyen hatóanyagokat tartalmaz az áfonya? A fekete áfonya levele tartalmaz cseranyagot, flavonoidokat, szerves savakat, vitaminokat (A,B,C), pektint, arbutint, ásványi anyagokat (króm, mangán). A termése szintén tartalmaz cseranyagot, flavonoidokat, aromás savakat, antociánglikozidát, gyümölcssavakat, vitaminokat, pektint. A kék színét a mirtillin antocianinnak köszönheti. A vörös áfonyának is a drogja a levele, amelyet szeptemberben, októberben gyűjtenek. Fő hatóanyaga az arbutin nevű fenolos glikozid (sokkal több van benne, mint a fekete áfonya levelében). Az arbutinról tudni kell, hogy kiváló húgyúti ferőzések esetén. Antioxidáns védelem Antocianin tartalmának köszönhetően - amely kiemelkedően magas (430 mg/100g) - erős antioxidáns tartalommal bír . A Journal of Clinical Nutrition folyóiratban közzétett tanulmány megállapította, hogy azoknak, akik napi 15 dkg áfonyát fogyasztottak rendszeresen, a vérben lévő antioxidánsok mennyisége jelentősen megemelkedett. Ez elengedhetetlen a különböző szív- és érrendszeri megbetegedések, a cukorbetegség, az öregedés, a rák, a makula degeneráció és a szürkehályog kialakulásának megelőzéséhez. Az ismeretes, hogy a vérben lévő antioxidánsok fokozott jelenléte csökkenti a mellrák kialakulásának kockázatát, de a kutatási eredmények azt is alátámasztják, hogy az áfonya képes csökkenteni, és megelőzni az öregkori betegségeket (mint például az Alzheimer-kór és az elbutulás). Szív- és érrendszeri betegségek megelőzése Az áfonya kiemelkedően magas antioxidáns tartalma jótékonyan hat a keringési rendszerre. Érfalvédő, csökkenti a hajszálerek törékenységét, a kapillárisok áteresztőképességét, megakadályozza a vérrögképződést. Javítja a mikrokeringést, hatásos visszér esetén is. Az áfonya rendszeres fogyasztása segít fenntartani az egészséges vérnyomás értékét. Az áfonya hatása a diabéteszre Bizonyítottan csökkenti a vércukorszintet, ezért a teakaverékek fontos része az áfonya levele. Táplálkozási szakértők az áfonyát jellemzően alacsony glikémiás indexű (GI) gyümölcsnek tartják (40-53GI). A szemre gyakorolt hatása A terméséből készült főzet és maga a gyümölcs is javítja a látást a csökkent fényviszonyoknál (szürkületi vakság kezelése A-vitaminnal). Szembevérzések után, a cukorbetegek látószervi elváltozásai során szintén alkalmazható. Gyomor - bélrendszeri hurut kezelése A levél és a termés cseranyag tartalmának köszönhetően összehúzó (adsztringens) hatása van , amely segíti a gyulladásban lévő gyomor és nyombél nyálkahártya épségének helreállítását (pl. hasmenés esetén). A mirtillin védőréteget képez a bélsejtek nyálkahártyáján, ami ellenáll a mechanikus izgatásnak, és a gyulladást is gátolja. Szájüregi gyulladások esetén is lehet öblögetni vele. Ugyanakkor a friss termés nagyobb mennyiségben fogyasztva hashajtó hatással bír. Húgyúti gyulladások kezelése Az arbutin tartalmának köszönhetően (a vörös áfonya levelében sokkal több arbutin van, mint a fekete áfonyáéban) kiváló a húgyutak fertőtlenítésére , vesemedence gyulladás, húgyhólyag gyulladás esetén is bevethető. Prosztata megnagyobbodáskor kiválóan társítható pl. az aranyvesszővel. Antibakteriális hatása érvényesül, a mirtillin kötődik a baktérium sejtekhez, behatol mind az élő, mind az elpusztult sejtekbe, és megfesti azokat. A bejutott festék károsítja a baktérium anyagcseréjét, gátolja a növekedését. Vizelethajtó , szélhajtó hatása is ismeretes. Vesekő, vesehomok kiürülését segíti, megakadályozza a kő okozta pangást és fertőzést. FIGYELEM! Hatása csak lúgos környezetben érvényesül. Ezért minél több nyers, lúgosító növényi táplálékot kell fogyasztani, és naponta 3-5 alkalommal érdemes egy késhegynyi szódabikarbónát is bevenni. De akár lúgos ásványvíz is fogyasztható. Ebben az időszakban kerüljük a hús és a tej fogyasztását (savas hatása miatt). Az áfonya fogyasztása A vörös áfonya leveléből készíthetünk gyógyteát , amelyet bakteriális eredetű húgyúti gyulladás során fogyaszthatunk. 2 evőkanál levelet forrázzunk le 3 dl forró vízzel, és főzzük legalább 15 percig. Majd még hagyjuk állni legalább ugyanennyi ideig, és szűrjük le. A tea felét reggel éhgyomorra igyuk meg, a többit pedig a nap folyamán kortyolgassuk. 3 napig igyuk ezt a teát, majd vizelethajtó gyógytea alkalmazható a továbbiakban (pl. kukoricabajusz, cseresznyeszár) A fekete áfonya levele élvezeti teaként fogyasztható, szamóca, szeder vagy málna levelével keverve akár mindennapos fogyasztásra is alkalmas. A mindennapokban a termését nyersen fogyaszthatjuk , de felhasználhatjuk szörpök, lekvárok, gyógyborok készítéséhez is. Finom szósz, gyümölcskrém vagy akár tortakrém készülhet a gyümölcsből, de szárítva vadhúsok mellé mártások alapanyaga lehet. Az áfonyabor erősítő hatású , öregkori krónikus bélhurutos állapotokat kedvezően befolyásolja. A vörös áfonya terméséből előállított szeszes kivonat bőrgombásodás ellen bevethető. A piros bogyója nagyon fanyar, ezért inkább aszalva fogyasztjuk, vagy süteményekbe, lekvárba kerülhetnek. Híres az erdélyi áfonya pálinka is. Felhasznált irodalom: - Rácz Gábor: Gyógynövényismeret: a fitotterápia alapjai. - Budapest: Sanitas, 1992 - Rápóti Jenő, Romváry Vilmos: Gyógyító növények. - Budapest: Medicina, 1987 - http://dietless.hu/afonya/
Nyári ínyenc vegán vacsora olaszosan
Rendezgettem a régi gasztroblogos fotóimat és felleltem egy két évvel ezelőtti nagyon jó kis vegán baráti vacsora részleteit...:-) Néhány lelkes vegás gasztroblogger (összesen 12-en) összefogott, és az akkoriban futó Vacsoracsata, illetve Hal a tortán tévés műsorok mintájára csapatokat alkottunk, majd havonta egy alkalommal megvendégeltük egymást. Kezdetben azt terveztük, hogy pontozni is fogunk, ám a végére valójában olyan jókat ettünk, hogy elhagytuk a pontozást és megmaradtak a baráti emlékek...:-) Nagyon jó volt! Az itt álló, és a fotókon látható menü fogásai a nálunk tartott vacsora részleteit mutatja, mely olaszos vonalat követett. Az egyik vendégünk pedig éppen gluténmentes diétát is tartott, így a menü vegán és gluténmentes is igyekezett lenni egyben (a tésztánál ő kukoricatésztát kapott, és a desszertet ugrotta:-). Emlékeimben megmaradt, hogy a gyerekek egész nap otthon voltak velem egyedül, és így kellett a számomra megafőzést lebonyolítanom...:-))) Hát, nem kis menet volt...:-)) Lehetett volna még mit finomítani az ízeken, de a végére azért nagy megkönnyebbülésemre minden nagyon jól fogyott.:-) További remek nyári vegán vacsoraötleteket találtok a Tofu a tortán blog oldalán! A mi csapatunk tagjainak vacsorái: Szamóca Szilda Zizi És íme a részletek: Aperitiv: sárgadinnyés - uborkás koktél sárgarépás - kukoricás korongok Előétel: nyers zöldségfalatok zöldfűszeres és aszalt paradicsomos szójajoghurt-krémmel Első fogás: roppanós zöldségekkel kevert házi készítésű masnitészta padlizsáncsónakba töltve Második fogás: radicchio salátás kölesgombóckák pesztós rizzsel rakott cukkini vegán mozzarellás kalapban peperonata - olasz paprikalecsó Saláta: vegyes zöldsaláta (tölgy és lollo salátából) Desszert: vaníliás semifreddo - torta Italok: őszibarackos - citrusos hűsítő hideg menta tea vegán cappuccino Köszönet a képek egy részéért Szildának!
Epres pite (Tojásmentes, sok kókusszal)
Becsukom a szemem és mit látok? Epret, epret, temérdek epret. Sajnos már nagy részét csak akkor látom, ha becsukom a szemem, de szerencsére lehetőségem volt élőben is sok sok eperszemmel találkozni. Sütésnél és szedésnél is egyaránt.Még nem unom. Sőt! Nem bánnám, ha legalább olyan könnyen és minőségben hozzáférhető lenne egész évben, mint az alma. De ez nekünk Kárpát-medencei lakosoknak nem adatott meg. Igaz, nem tudom, van-e a világon olyan hely, ahol a klíma lehetővé teszi, hogy a 12 hónapból legalább 8-9 hónapon keresztül szüretelni, tárolni lehessen az epret. Persze, most azzal nyugtatom magam, hogy ha tegyük fel, létezne is ilyen hely, biztos vagyok benne, hogy ők pedig az iránt áhítoznak, hogy alma és körte teremjen náluk úgy, mint nálunk. :) Ezen elmélkedésemet nem mindig kell komolyan venni. Ugyanígy képes vagyok görögdinnye szezonban is képzelődni egy rövid ideig. Szóval eperszezon lévén nem maradhat ki néhány epres csoda. Akinek a kertjében szamóca terem (ugye az kisebb szemű), ne bánkódjon, ezeket az édes kis semmiségeket (mert hát ugye, ha befaljuk semmi nem lesz belőle...) szamócával is elkészíthetjük! A recept: Hozzávalók: - 25 dkg kókuszreszelék - 6 dl víz - 10 dkg zabpehely - 10 dkg teljes kiőrlésű liszt - 15 dkg fehér liszt - 2 evőkanál olaj (napraforgó, vagy semleges ízű) - 7-10 dkg gyümölcscukor (ki milyen édesszájú) - 1 teáskanál púpozott biocsicsóka sűrítmény - 1 púpozott kávéskanál szódabikarbóna - 30 dkg eper - egy csipet só - esetleg reszelt citromhéj Elkészítés:A 6 dl vizet felforraljuk egy csipetnyi sóval. A kókuszreszelékeket leforrázzuk a felforrt vízzel, átkeverjük, majd a következő rottyanásig a tűzön hagyjuk. Minél tovább áll a forró vízben a sok sok kókuszreszelék, annál ízletesebb kókusztejet kapunk. Ezért ezt a műveletet akár előző este is elvégezhetjük. De a sütemény összeállítását mindenképpen ezzel kezdjük. Amíg az epret konyhakész állapotba "varázsoljuk", vagyis többszörös vízben átmossuk, kicsumázzuk, legalább félbe, vagy három részre vágjuk, addig a kókusztejünk érlelődik.Ha előkészítettük az epret, és a többi hozzávalót is, akkor hozzákezdhetünk a tészta elkészítéséhez. Tekintettel arra, hogy a süteményhez amúgy is kell a kókuszreszelék, nem szükséges leszűrnünk a tejet. Ellenben érdemes összeturmixolni, hogy a kókuszreszelékek minél kisebbek legyenek. Turmixolás után egyszerűen csak hozzáadjuk a fenti sorrendben a száraz hozzávalókat, majd az olajat. Átkeverjük. Édesítjük ízlésünknek megfelelően, és mielőtt a sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük, hozzákeverjük a szódabikarbónát és a reszelt citromhéjat (nekem épp nem volt citromom, így kimaradt).A megtisztított, felvágott eperszemeket a massza tetejére helyezzük. Sütőben közepes lángon kb. 20 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk szikkadni, hűlni a tepsiben egészen addig, míg langymelegre nem hűl. Utána ügyes kézmozdulattal kiemelhetjük a tepsiből, vágódeszkán felvágva tálcára tehetjük. Sajnos nincs itthon friss menta, hogy azzal díszítsem. Kellemes kis süteménykockák az eperszezon idején. Természetesen bármely más gyümölccsel elkövethetjük ezt a nagyszerű tettet.
Eperkrémes torta (részben nyers)
Gyors, finom, epres. Sütni sem kell, csak turmixolni és keverni. Remek lehetőség, ha kevés időnk van, míg vendégek érkeznek, vagy vendégségbe indulunk. De ha csak valami finom, epres, egészséges édességre vágyunk, ami nem sok időt igényel, akkor ezt érdemes kipróbálni. Az útifűmaghéj, amitől zselés állagú lesz az eperlé, nagyon hasznos a bélrendszerünknek is. Egyfajta béltisztító hatása van. Az eper pedig B2-, B5-, B6-, C-vitaminban, magnéziumban, foszforban, káliumban és kalciumban gazdag gyümölcs, amelynek jelentős antioxidáns tartalma is van. Cukorbetegek számára is hasznos, mivel fogyasztását követően vércukor-csökkentő reakció megy végbe a szervezetünkben. Az eper különben a franciáknak köszönhetően terjedt el Európában. 1714-ben Chilében és Peruban talált rá egy francia mérnök, aki mintát hozva, elültette, s ezzel megkezdődött az európai termesztése. A torta-alap receptje: Hozzávalók: 25 dkg darált zabpehely 10 dkg kókuszreszelék víz 2 érett banán vagy néhány szem felaprított, meleg vízben áztatott datolya Elkészítés: A zabpelyhet és a kókuszreszeléket egy tálban összekeverjük, villával szétnyomkodott banánt vagy felaprított, meleg vízben megpuhult datolyát keverünk hozzá, és annyi vizet öntünk rá, hogy az egészből egy nagy gömböcöt, egy golyót tudjunk gyúrni. Frissen tartó fóliával egy tortaformát kibélelünk (a fólia nagyobb legyen, mint a forma, a magasabb peremét is érje) és a zabpelyhes alapot beleformázzuk. Jól belenyomkodjuk. Az alábbi eperkrémet elkenjük rajta, majd ötletünk szerint dekoráljuk. Ahogy a képen is látható, csokis szósz került a tetejére. (Eperrel már nem tudtam díszíteni.) Az eperkrém receptje: Hozzávalók: - 1 nagy bögrényi (min. 4 dl) nagyon érett eper vagy szamóca (fagyasztott is lehet) - meleg vízben áztatott datolya (kb 1/3 bögrényi) - max. 1 dl víz - útifűmaghéj Elkészítés: Vegyük elő a turmixgépet (vagy egy erős aprítógépet) és a fentieket az útifűmaghéj kivételével tegyük bele. Indítsuk el, és ha az eperből kész a sűrű eperlé, eperszósz, akkor kb 3-4 evőkanálnyi útifűmaghéjjal is turmixoljuk össze. Hagyjuk állni, kb. negyed óra múlva kenhető állagú krém lesz belőle. Ha nem elég szilárd ahhoz, hogy kenni tudjuk, még némi útifűmaghéjat keverjünk hozzá. A kész krémet egyszerűen elkenjük a zabpehelyből készült tésztán. Hűtőben tároljuk tálalásig. Tálalás előtt a fóliával kiemeljük a formából, lehúzzuk alóla a fóliát, és elképzelésünk/időnk szerint díszítjük. Nagyon kiadós torta olyan értelemben, hogy nem sokat bír az ember belőle enni még akkor sem, ha édességfüggő.u Kókuszzsírt (folyékony állagú) egy kevés nyírfacukorral, karobbal és kevés kakaóval kikevert "csokiszósz"-t folyattam a tetejére. Erre volt időm, mielőtt elindultunk volna a vendégségbe, ahova magunkkal vittük ezt az egészséges finomságot.
Kölyökpezsgő? Inkább NE! Készíts egészséges "pezsgőt" gyerekeidnek
2014. december 19. Éltető ételek
Újabb bizonyítéka annak, hogy a gyártók hány "bőrt képesek lehúzni" a tudatlan emberekről. Megnézted valaha is, hogy mit tartalmaznak ezek a szénsavas italok? Nos, én igen. Ezek a kölyökpezsgők alapból szénsavas vizet, cukrot és egy csekély gyümölcslevet tartalmaznak. És mindezeket 300-500 ft-ért adják attól függően, hogy milyen kép díszeleg rajta. Egy pókemberes, vagy egy hamupipőkés bizony drágábban "van mérve". Nézzük meg, hogy pontosan mit takarnak ezek a díszes üvegek (0,75 l): Törley Kft. gyártósoráról kerültek ki ezek a kölyökpezsgők. Többféle ízben van, mint pl. szamóca, meggy, alma, barack, szőlő. Összetevők: víz, szamócalé 12%, cukor, szén-dioxid, étkezési sav (citromsav), tartósítószer (kálium-szorbát), antioxidáns (aszkobinsav), aroma, színezék (E163) Erre vágytál? Szerintetek mit hasznosít ezekből a szervezet? Hát, sok jót biztos nem!!! Ez az alapanyag vajon mennyibe kerülhet a gyártónak?? Hát, jól meggazdagodik ebben a fogyasztói társadalomban! Nézzük a Vitapress Kft. termékeit, melyek az egész palackot beborító zsugorfóliába csomagolt gyerekpezsgők. Ezek egyrészt Disney és Warner képek (Batman, Hercegnők, Micky egér, Csingiling), de vannak saját grafikával ellátott termékek is, mint pl. dínós, mikulás, zoo partis is. Batman alkoholmentes üdítőital összetétele: Összetevők: ásványvíz, eperlé (sűrítményből, 12% m/m), cukor, szén-dioxid, étkezési sav (citromsav), arónialé, természetes aroma, C-vitamin, tartósítószer (K-szorbát), C-vitamin tartalom: 20 mg/100 ml (a napi ajánlott bevitel, RDA 33%-a) Na most biztos több szülő megörült, "DE JÓ, még C-vitamint is tartalmaz!!" Micsoda üzleti fogás! Csak sajnos ez szintetikus C-vitamin, ami nem a legjobb egy fejlődő szervezetnek. Hát, itt sem az alapanyag kerül mintegy 600 ft-ba, hanem a Disney licensz. Találkozhatunk még a piacon a Tini gyerekpezsgőkkel is, melyeket a Szikravin Borászati Kft. gyártja. Ők gyártják a híres Piroska szörpöket is. Ezek összetevője is sok "csemegét" tartalmaznak: Nézzük: Összetevők: víz, Fuktóz-glükóz szirup, málnalé (10% V/V) (sűrítményből visszahígítva), szén-dioxid (min. 5 g/l), étkezési sav (citromsav), színező anyagok (szőlőhéj kivonat, bodza kivonat), aroma, tartósítószerek (kálium-szorbát, nátrium-benzoát) Ezek még valódi gyümölcslevet sem tartalmaznak, csupán sűrítményből vannak visszahígítva. Nos, inkább ajánlok egy jóval olcsóbb, és egészségesebb verziót, hogy legyen mivel koccintani a gyerekeinkkel szilveszter éjjelén! Egészséges kölyökpezsgő házilag: Hozzávalók: - 1 liter szénsavas ásványvíz (oldott ásványi anyag tartalom 500 mg-nál ne legyen több) - 1-2 dl cukormentes málna szörp Szerintetek kell még valami bele? Szerintem nem. Buborékos, gyümölcsös... és finom. Egészségedre!
Erdei gyümölcsös hajdinakása
Mivel a hajdina gluténmentes gabona, és más gabonaféle nem lett hozzáadva, így egy gluténmentes reggeli receptjét közlöm most. Pohánka, pogánygabona, tatárka, tatárbúza, kruppa, haricska néven terjedt el bizonyos helyeken. A sugárterápia okozta egészségkárosodásokat képes helyreállítani, amennyiben gyakorta fogyasszák. M agas vérnyomás kezelésekor is ajánlott rendszeresen hajdinát fogyasztani. (Korábban pedig már jeleztem, hogy a fogyókúrákban is jó szolgálatot tesz.) A recept: Hozzávalók: - ribizli, málna, szeder, szamóca, stb. - 1 bögre (2,5-3 dl) hajdina - datolya vagy mazsola - víz - növényi tej - kókuszvirág cukor (vagy nyírfa cukor, xilit, stb.) Elkészítés: A hajdinát alaposan átmossuk, majd annyi vízzel, ami épp ellepi, elkezdjük főzni. A főzés során barnás színű habja keletkezik, amit kanállal leszedünk róla. Amikor a víz már elfőtt, hozzáöntünk egy kevés növényi tejet, amennyit még magába szív. A megpuhult hajdinakásához ízlés szerint keverünk feldarabolt datolyát. Ha nem elég édes így sem, kókuszvirág cukorral édesíthetjük még. (Ha télen fagyasztott gyümölcsöket használunk, akkor érdemes kiengedni, aztán a kásához keverni.) A megmosott, leszemezett gyümölcsöket a megfőtt hajdinához keverjük. Tálaláskor egy-két szál menta- vagy citromfűlevél feldobja az ízét.
Eperlekvár
A földön termékenyül, a föld, a munka adja nekünk. Eper! Nagyon szeretünk. Sokféle formában, aromában, éltető napsugárban. Esőben, szélben, parányi részeid minden ízében. A nektárodban, az illatodban minden finomságod ott van. Színed vérpiros, bensőd fehér, leveled zöldje szívünkhöz ér! Kúszol a föld felett, gyökered földbe tart, örök életűnek tarthatod magad. Szamóca, eper, megélhetés. Görnyedt háttal megy a termesztés. Legyen először jó talaj, palánta, Aki az ültetést szívvel csinálja, locsolja, gyomlálja, szeretgeti, a trágya is kell neki, olykor fólia, jó levegőért kinek kell szólnia?! Védeni, óvni, mert sok a rossz "szellem". Szemenként felszedni szeretettel. A puha szállítás is kemény dolog. És mit fizetnek érte a boltosok?! Megannyi kérdőjel. Időben szervezni. Itala Isteni. Tartósan eltenni! Eper! Volt mindig a legföldibb édesség, tiszta ős réteken, gyermeki kedvesség. Áradjon belőled szerető békesség. Áradjon feléd szívbéli szeretet. Fogyasztó! Becsüld meg a finom epreket! (Mosonyi György: Az eper dicsérete) Boldogságomra az eperlekvárom megőrizte friss piros színét, nem sötétült be. Próbáltam a lehető legegészségesebben elkészíteni. Sajnos nem tudom, hány kg eperből indultam ki, mert amit szedtünk, az kicsit több, mint 6 kg volt, de süteményeket is készítettem belőle, reggelire is felhasználtam, és nassolás közben is fogyott. Mosás közben viszont megszámoltattak, mint egy népszámlálás.:) 700 darab eperszemecske került az "üstbe". Tehát ennek az arányait írom le, de ez szabadon variálható. A recept: Hozzávalók: 700 szem Eper (kb. 4 kg lehetett....) 2 szem Alma 10 dkg Gyümölcscukor üvegek befőzési fólia Elkészítés: Mint minden befőzés, úgy ez is két nélkülözhetetlen alappal indul. - A gyümölcsök alapos átmosása (többszöri vízben, az én epreim háromszor is megfürödtek jó hideg vízben), és természetesen az esetleges rossz szemek kiválogatása - Az üvegecskék előkészítése. A következő hadművelettel érdemes ezt végezni: Keressünk néhány elfekvőben lévő lehetőleg csinosabb üveget. Győződjünk meg arról, hogy a kupakok épek és rozsda, karcmentesek. Mossuk el őket, ha szükséges, forró mosogatószeres vízben áztassuk le a címkéket. Miután kívül belül a kupakokat és üvegeket eltisztítottuk, fogjunk egy nagyobb tepsit. Helyezzük az üvegeket és a fedőket a tepsibe. Engedjünk vizet mindegyik üvegbe kb. félig, valamint a tepsibe is öntsünk valamennyi vizet. Sütőbe rakva addig melegítsük, míg az üvegekben a víz forrni kezd. Amikor már felforrt a víz mindegyik üvegben, kivehetjük a sütőből. Fontos, hogy ezt vízforralós tevékenységet már akkor csináljuk, amikor szinte kész a lekvárunk. Ugyanis a felforrósított, átsterilizált üvegekbe szinte azonnal tölthetjük a lekvárokat. A lekvár elkészítése: Miután alaposan átmostuk az eperszemeket, krumplinyomóval kicsit áttörjük. Majd odatesszük főzni. Közben lereszeljük a két almát (héjastul). Ez segít megőrizni az eper színét. Ha az eper olyan igazán nagyon édes, amihez ma már ritkán jut az ember, sőt az almánk is ugyanilyen édes ízű, akkor elképzelhető, hogy semmi édesítő anyag (mint pl. gyümölcscukor és társai) nem szükséges hozzá. Azonban, ha a családunk édesszájú, akkor ízlésünknek megfelelően édesíthetjük. Nekem a több kg eperhez mindössze 10 dkg gyümölcscukor elég volt. Ezt már akkor tettem bele, amikor szinte kész volt. Mivel én zselésítő anyag nélkül szerettem volna készíteni, így arra az elhatározásra jutottam, hogy az eper levét leszűrtem. Így egy tömörebb anyagú lekvárt kaptam. Végül a leszűrés és édesítés után a felforralt üvegekből még szinte forró állapotukban kiöntjük a vizet és a helyére az elkészült eperlekvárt öntjük. A megtöltött üvegek tetejére fóliát teszünk. A fedőt alaposan rácsavarjuk majd előkészített meleg helyre fejjel lefelé állítjuk. A meleg hely jelen esetben nyári takaró és törölköző párost jelentette egy tiszta lavorban. De máskor már rekeszbe is tettem, doboz sem megvetendő. A lényeg, hogy ezt a "melegdunszt" helyet előbb kell elkészíteni. Az idő alatt, míg a lekvár a tűzön rotyog. Miután fejjel lefelé az összes üveget a száraz, meleg helyre állítottuk, lefedjük őket, hogy melegen tartsuk és így várjuk meg, míg kihűlnek az üvegek. Legalább 24 óra kell nekik. Szóval ellenőrizni ráér másnap. Ha már hidegek az üvegek, akkor érdemes felcímkézni őket, majd pedig hideg, sötét helyen (Pl. pince vagy kamra) tárolni. Természetesen maradt ki még egy kevés, ami nem került üvegbe. Gyorsan el is fogyott. Lekvárfőzésnél megeshet, hogy nem tudjuk az egészet üvegbe tölteni. Tiszta edénybe rakva (akár üveg) a hűtőben egy darabig megőrzi minőségét. Bár szerintem előbb elfogy, mint megromlana.
Az összes 'szamóca' találat megjelenítése »