retek receptek - Vegetáriánus receptek

retek receptek

Fincsi mandarinlekvár

2015. január 24. VegaLife 

Fincsi mandarinlekvár A 18. század a narancs és citrom tündöklésének időszaka. Ám a századforduló után hamarosan -- ha csak rövid időre is -- új különlegesség keltette fel a kor érdeklődését. Ez a növény a mandarin volt. Kína ősi növényének első példánya 1828-ban érkezett Olaszországba. A legfinomabb citromféle azonban nem vált gyorsan közismertté. A mandarin Fülöp-szigeteken és Délkelet-Ázsiában vadon élő növény. A Földközi-tenger térségében, az USA déli részén és Közép-Amerikában is nagy méretekben termesztik a 19. század közepétől. C-vitaminban való gazdagsága mellett említésre méltó D-vitamin tartalma, amely véd az angolkórtól és K-vitaminja, amely felel a véredények rugalmasságáért. A mandarint asztma és hörghurut (bronchitis) gyógyítására is használják. Nagy mennyiségben tartalmaz sinefrint, amely a gyógyszergyártásban jól ismert ödéma- és hurutellenes szer. A tüdő nyálkától történő megtisztítására minden reggel egy pohár frissen csavart mandarinlé elfogyasztása javasolt. Ezt a napra emlékeztető gyümölcsöt azonban nem javasolják fogyasztani epehólyag-gyulladás, májgyulladás, gyomor- és nyombélfekély, heveny bélgyulladás esetén. Nem csak gasztroajándéknak tökéletes, de otthoni fogyasztásra is érdemes elkészíteni ezt a lekvárt.   A recept Hozzávalók - 3-4 kg mandarin - 6-8 szem alma - Datolya - Nyírfacukor/­­gyümölcscukor - Vanília (opcionális) - Víz - Útifűmaghéj Elkészítés A mandarinok héját megmossuk, majd megpucoljuk őket. A gyümölcsöket gerezdekre szedjük, fehér száljaiktól is megfosztjuk. Ha van, akkor magját kiszedjük. A megmosott, lereszelt almával a mandarint befőző edénybe tesszük, egy kevés vizet öntünk az aljára és elkezdjük főzni. Szükség esetén botturmix-szal elősegítjük a pépesedést. Amikor már forró a lekvár, a megmosott, felaprított datolyát és egy kevés nyírfa/­­gyümölcscukrot valamint egy kikapart vaníliát és néhány kanál útifűmaghéjat hozzákeverünk (ez utóbbi zselés, kocsonyás állagot ad neki). Rottyan egyet és kész is. Nem zárjuk le a gázt, hanem a legkisebb lángra vesszük egészen addig, míg az üvegeket megtöltjük a lekvárral. Az üvegek előkészítése, a befőzés (had)művelete: Keressünk néhány elfekvőben lévő lehetőleg csinosabb üveget. Győződjünk meg arról, hogy a kupakok épek és rozsda, karcmentesek. Mossuk el őket, ha szükséges, forró mosogatószeres vízben áztassuk le a címkéket. Miután kívül belül a kupakokat és üvegeket eltisztítottuk, fogjunk egy tepsit. Helyezzük az üvegeket és a fedőket a tepsibe. Engedjünk vizet mindegyik üvegbe kb. félig, valamint a tepsibe is öntsünk valamennyi vizet. Sütőbe rakva addig melegítsük, míg az üvegekben a víz forrni kezd. Amikor már felforrt a víz mindegyik üvegben, kivehetjük a sütőből. A felforrósított, átsterilizált üvegekbe szinte azonnal tölthetjük a lekvárokat. A lekvárok üvegbe töltése: a felforralt üvegekből még szinte forró állapotukban kiöntjük a vizet és a helyére az elkészült mandarin lekvárt öntjük. A megtöltött üvegek tetejére fóliát teszünk. A fedőt alaposan rácsavarjuk, majd előkészített meleg helyre fejjel lefelé állítjuk. A meleg hely jelen esetben nyári takaró és törölköző párost jelentette egy tiszta lavorban. De máskor már rekeszbe is tettem, doboz sem megvetendő. A lényeg, hogy ezt a "melegdunszt" helyet előbb kell elkészíteni. Az idő alatt, míg a lekvár a tűzön rotyog. Miután fejjel lefelé az összes üveget a száraz, meleg helyre állítottuk, lefedjük őket, hogy melegen tartsuk és így várjuk meg, míg kihűlnek az üvegek. Legalább 24 óra kell nekik. Szóval ellenőrizni ráér másnap. Ha már hidegek az üvegek, akkor érdemes felcímkézni őket, majd pedig hideg, sötét helyen (Pl. pince vagy kamra) tárolni.

Mandarinlekvár

2015. január 24. VegaLife 

Mandarinlekvár A 18. század a narancs és citrom tündöklésének időszaka. Ám a századforduló után hamarosan -- ha csak rövid időre is -- új különlegesség keltette fel a kor érdeklődését. Ez a növény a mandarin volt. Kína ősi növényének első példánya 1828-ban érkezett Olaszországba. A legfinomabb citromféle azonban nem vált gyorsan közismertté. A mandarin Délkelet-Ázsiában honos, Fülöp-szigeteken és Délkelet-Ázsiában vadon élő növény. A Földközi-tenger térségében, az USA déli részén és Közép-Amerikában is nagy méretekben termesztik a 19. század közepétől. C-vitaminban való gazdagsága mellett említésre méltó D-vitamin tartalma, amely véd az angolkórtól és K-vitaminja, amely felel a véredények rugalmasságáért. A mandarint asztma és hörghurut (bronchitis) gyógyítására is használják. Nagy mennyiségben tartalmaz sinefrint, amely a gyógyszergyártásban jól ismert ödéma- és hurutellenes szer. A tüdő nyálkától történő megtisztítására minden reggel egy pohár frissen csavart mandarinlé elfogyasztása javasolt. Ezt a napra emlékeztető gyümölcsöt azonban nem javasolják fogyasztani epehólyag-gyulladás, májgyulladás, gyomor- és nyombélfekély, heveny bélgyulladás esetén. Nem csak gasztroajándéknak tökéletes, de otthoni fogyasztásra is érdemes elkészíteni ezt a lekvárt.   A recept Hozzávalók - 3-4 kg mandarin - 6-8 szem alma - Datolya - Nyírfacukor/­­gyümölcscukor - Vanília (opcionális) - Víz - Útifűmaghéj Elkészítés A mandarinok héját megmossuk, majd megpucoljuk őket. A gyümölcsöket gerezdekre szedjük, fehér száljaiktól is megfosztjuk. Ha van, akkor magját kiszedjük. A megmosott, lereszelt almával a mandarint befőző edénybe tesszük, egy kevés vizet öntünk az aljára és elkezdjük főzni. Szükség esetén botturmix-szal elősegítjük a pépesedést. Amikor már forró a lekvár, a megmosott, felaprított datolyát és egy kevés nyírfa/­­gyümölcscukrot valamint egy kikapart vaníliát és néhány kanál útifűmaghéjat hozzákeverünk (ez utóbbi zselés, kocsonyás állagot ad neki). Rottyan egyet és kész is. Nem zárjuk le a gázt, hanem a legkisebb lángra vesszük egészen addig, míg az üvegeket megtöltjük a lekvárral. Az üvegek előkészítése, a befőzés (had)művelete: Keressünk néhány elfekvőben lévő lehetőleg csinosabb üveget. Győződjünk meg arról, hogy a kupakok épek és rozsda, karcmentesek. Mossuk el őket, ha szükséges, forró mosogatószeres vízben áztassuk le a címkéket. Miután kívül belül a kupakokat és üvegeket eltisztítottuk, fogjunk egy tepsit. Helyezzük az üvegeket és a fedőket a tepsibe. Engedjünk vizet mindegyik üvegbe kb. félig, valamint a tepsibe is öntsünk valamennyi vizet. Sütőbe rakva addig melegítsük, míg az üvegekben a víz forrni kezd. Amikor már felforrt a víz mindegyik üvegben, kivehetjük a sütőből. A felforrósított, átsterilizált üvegekbe szinte azonnal tölthetjük a lekvárokat. A lekvárok üvegbe töltése: a felforralt üvegekből még szinte forró állapotukban kiöntjük a vizet és a helyére az elkészült mandarin lekvárt öntjük. A megtöltött üvegek tetejére fóliát teszünk. A fedőt alaposan rácsavarjuk, majd előkészített meleg helyre fejjel lefelé állítjuk. A meleg hely jelen esetben nyári takaró és törölköző párost jelentette egy tiszta lavorban. De máskor már rekeszbe is tettem, doboz sem megvetendő. A lényeg, hogy ezt a "melegdunszt" helyet előbb kell elkészíteni. Az idő alatt, míg a lekvár a tűzön rotyog. Miután fejjel lefelé az összes üveget a száraz, meleg helyre állítottuk, lefedjük őket, hogy melegen tartsuk és így várjuk meg, míg kihűlnek az üvegek. Legalább 24 óra kell nekik. Szóval ellenőrizni ráér másnap. Ha már hidegek az üvegek, akkor érdemes felcímkézni őket, majd pedig hideg, sötét helyen (Pl. pince vagy kamra) tárolni.

Aszalt répakeksz

2015. január 14. Szelíd életmódváltók 

Aszalt répakeksz Mondtam már, hogy imádom aszalni és imádom az aszalt kekszeket? Alapvetően a keksz az az étel, főleg, ha sós, amit kifejezetten nem szeretek, mert száraz. E logika szerint az aszalt keksznek is ebbe a kategóriába kellene esni, de szerencsére NEM NYERT!   Aszalt kekszben van valami varázslat. Az elkészítési folyamat amolyan alkémikus. Remélem, hogy meggyőztem mindenkit. Aki nálam járt és megkóstolta, az tudja! Mindjárt leírom a receptet is, csak hozzáfűzöm, hogy ezt a receptet úgy mentettem meg a feledésbe eséstől (tényleg, a feledésbe esnek? a szerelembe biztos, de a feledésről nem vagyok meggyőződve), hogy készítés közben chaten elküldtem, így nyoma maradt.   Hozzávalók: 1 közepes répa 1 közepes petrezselyemgyökér olivaolaj balzsamecet tamari szósz Himalája só maréknyi csíráztatott hajdina liszt őrölt lenmag lenmag Elkészítés: az apróra reszelt répát és petrezselyemgyökeret turmixgépben összekeverjük olajjal, tamari szósszal és balzsamecettel. Az őrölt lenmagot kis időre beáztatjuk vízbe, majd hozzáadjuk a hajdina lisztet, a lenmagot, az összeturmixolt masszát és sót. Tapadásmentes aszalólapon aszalógépbenen vagy sütőpapírral kibélelt tepsiben aszaljuk kb. 43 C-on, amíg ropogós nem lesz. Lehet kevesebbet is aszalni, aki puhát szereti. Avokádókrémmel (villával összenyomott avokádó fokhagymával, sóval, borssal) vagy más krémmel remek párosítás.   Szeretettel és akcentussal,   Rita Bakradze komfortzóna tágító, coach, önismereti és kreativitásfejlesztési tréner http:/­­/­­www.vegtelenlehetoseg.hu/­­   (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = /­­/­­connect.facebook.net/­­hu_­HU/­­all.js#xfbml=1; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, script, facebook-jssdk));

Szauna és infraszauna jótékony hatásai a hideg, téli napokon

2015. január 10. Éltető ételek 

Szauna és infraszauna jótékony hatásai a hideg, téli napokonItt az új év, ilyenkor az ember mindig ígéreteket tesz, hogy valamilyen testmozgást elkezd végezni RENDSZERESEN. Ilyenkor a legjobb megoldás szerintem az úszás és mellé a szauna/­­infraszauna használata. Gyerekkoromban én nem jártam úszótanfolyamra, az iskola sem szervezett tanóra keretein belüli úszás oktatást. Magamtól tanultam ezt-azt, de nem mondanám, hogy tudok úszni. Csak annyira vagyok vízbiztos, hogy nem merülök el, na de a fejem ne kerüljön a víz alá. Strandon például sose csúsztam le csúszdán. Na, de ezek után... Tavaly elkezdtem felnőtt úszótanfolyamra járni. Most van egy kis szünet a tanfolyammal kapcsolatban, mert nincs elég jelentkező, de hetente háromszor így is járok uszodába, ahol tökéletesítem úszás tudásomat.  Na de nem is erről akarok írni, hanem a szauna és az infraszauna jótékony hatásairól. Ugyanis, ha már az uszodában vagyok, és úszok úgy 1 órát, ezenkívül 2x15 percet szaunázok és infraszaunázok is. Higgyétek el, nagyon jó. Az utolsó porcikámig átmelegszek, utána nyakig belemegyek a 16 fokos merülő medencébe. Hűűűűű.... ez nem semmi. Úgy beindul a vérkeringés, hogy csak na...Tiszta piros lesz a bőröm. De nemcsak télen szaunázhatunk (bár kétségtelen, hogy ilyenkor nagyon jól esik), hanem az év bármely szakában. Kényezteti a bőrt, javítja a közérzetet, edzi az ereket és még a vírusokat is elűzi. Így, influenzajárvány idején megelőzésképpen remekül alkalmazható. Szauna: A szaunázáshoz a kamrát 80-100 fokra felfűtik . A legalsó padon kell elhelyezkedni, és ha a szervezet hűtése a verejtékezéssel megkezdődik, fel lehet ülni a középső, vagy a legfelső padra. A meleg levegő felszáll, ezért legfelül a legnagyobb a hőhatás. A meleg hatására értágulat jön létre . Hirtelen hideg vizes fürdővel (merülő medence, hideg zuhany) kell a testhőmérsékletet csökkenteni. Hideg hatásra érösszehúzódás és vérnyomás emelkedés alakul ki. A hideg-meleg hatás váltást többször is meg lehet ismételni.  Csak a forró és a hideg hatások váltakozása hozza létre az igazi szauna-effektust, az izzadás önmagában nem elegendő. A szauna a szervezetet érő legerősebb ingerek közé tartozik, ez a legjobb érfaltorna . A vérkeringés fizikai igénybevétele révén edzi a szívet, és javítja a vérkeringést. Ugyanakkor vérkeringési zavarokkal, és szívpanaszokkal küszködőknek vigyázniuk kell, hiszen az igénybevétel túl nagy lehet.  Az immunrendszer igénybevételével erősíti azt . Vigyázni kell arra, hogy közvetlenül szaunázás alatt az immunrendszer le van terhelve, így eközben a megbetegedés veszélye nagyobb. Az izzadás során a szervezetből természetes úton távoznak a méreganyagok , fokozza az anyagcserét. A bőrre jó hatással van , kitisztul, feszesebbé válik. Az álmatlanság ellen is jó szer, továbbá az izomláz enyhítésében is kellemes gyógymód. Sportolóknak segíthet a bemelegítésben is.  Szaunázás közben pótoljuk a folyadékveszteséget, igyunk elegendő vizet. Infraszauna:  Az infraszauna alacsonyabb hőmérsékleten működik (40-50 fok), ami kellemesebb bent tartózkodást jelent.  30 perces használata 300 kalória veszteséget jelent. A normál szaunához képest használata az alakot jobban átformálja, az izomzat lazításában hatékonyabb, a nyirokfolyadék intenzív keringetésével jobban serkenti az alakformálást. Emiatt fogyókúra szempontjából jobb. Egy félórás kezelés során a szervezet fél liter izzadtságot termel, ami megfelel 3-5 km lefutásának.  Látványos hatása van a bőrre, pórustisztító és sejtregeneráló hatásának köszönhetően. Az izzadás mennyisége kb. háromszorosa a hagyományos szaunáénak, 20-60 szoros méregtelenítő potenciállal rendelkezik és 3-7-szer nagyobb mennyiségű nem vízjellegű összetevő található a kiizzadt verejtékben.   Az infravörös sugarak a 4-6 mm-től akár a 4-6 cm-ig is behatolnak a bőr felszíne alá . Így a sugárzás melegítő hatását az izomszövetekben és a belső szervekben fejti ki.  Általános gyógyító hatások: Vérkeringési, veseműködési zavarok, köszvény, reuma, ízületi betegségek, tüdőgyulladás, epehólyag-gyulladás, fertőzések, menopauza, csukló- és végtagfájdalmak, allergia, bőrpanaszok, hexensussz, isiász, hátfájdalmak, húzódás, porckorong károsodás, derékfájdalmak, cellulitisz, idegrendszeri panaszok, stressz kezelése, méregtelenítés, keringési és immunrendszer megerősítése, sportsérülések kezelése stb. Aktiválja a szervezet ellenállóképességét.  Ellenjavallat: félheveny izületi gyulladások, csontvelő gennyesedés, menstruáció, TBC akut formái, lázas állapot A szaunázás alapszabályai  - Nagyon fáradtan ne szaunázz! - Ne siesd el, legalább 1,5-2 órát szánjál rá. - Használj bent fürdőlepedőt, előtte zuhanyozz le, a papucsodat kint vedd le. - Szaunázás előtt ne igyál túl sokat, utána viszont annál többet: ásványvizet, gyógyteákat, gyümölcsleveket.  - Sportolni, úszni csak szaunázás előtt javasolt, utána vagy közben nagyon megterhelné a szervezetet.  - Tarts 5-10 perces szünetet minden menet között, az utolsó alkalom után pedig hosszabbat. - Lázasan, gyulladásos állapotban nem ajánlott a szaunázás. Akinek egészségügyi problémája van (például visszeresség, magas vérnyomás), kérje ki szakorvos véleményét a szauna használatáról.

Karácsonyi visszaszámlálás 3+1 főétel

2014. december 21. Éltető ételek 

Karácsonyi visszaszámlálás 3+1 főételAz előző részben a levesekről írtam, most pedig jöjjenek a főételek. A hagyományos karácsonyi főétel a halászlé, a rántott hal vagy éppen a töltött káposzta. Na, pont ezért ezeket nem fogom most ajánlani.Az általam javasolt ételek vegánok, tehát húst nem tartalmaznak. De ha a rokonod, ismerősöd húsevő, akkor ezeket köretként is felszolgálhatod. Ami nagyon fontos, hogy a párolt lilakáposzta mindenképp kerüljön a kínálatba, hiszen nagyon jót tesz a gyomornak, segíti az emésztést és kellő rostot is biztosít. Egyébként egy jól összeállított köret akár főétel is lehet , nem kell megijedni, hogy éhesek maradunk. Egyébként nem tudom, hogy miért jó az, hogy degeszre esszük magunkat, utána meg mozdulni sem tudunk. Sokkal jobban fogjuk magunkat érezni, ha egy könnyű, de tápláló vacsorát kínálunk. Az ünnepi hangulatot mindenképp a tálalás, a gyertyafény és az apró díszítések teszik különlegessé. Mert ha belegondolunk, mitől különleges egy töltöttkáposzta? Szerintem semmitől, hiszen ezt az év bármely napján fogyaszthatják az emberek. 1. Grillezett batáta párolt lilakáposztával és csicseriborsó fasírttal Ebben a receptben a batáta nagyon jól illik a párolt lilakáposztához, és egy csicseriborós fasírttal még a fehérje kérdés is biztosítva van. Egy kicsit ünnepivé tehetjük a tálalást friss salátával. 2. Zöldséges gombaragu petrezselymes burgonyával Ha szereted a gombát, akkor ez a te ételed lesz. Tegyük egy kicsit csípőssé fokhagymával, chilivel és a bors is jól illik hozzá. 3. Diólepény almás-tökös körettel Itt szintén egy egyszerű, sütőben megsüthető köretet kínálok egy diólepénnyel. Diólepény: - 20 dkg dió, paradió, szezámmag vegyesen - 1 fej vöröshagyma - 1-2 gerezd fokhagyma - 1 evőkanál chiamag és 1 evőkanál lenmag 0,5 dl vízbe áztatva - 2-3 dl házi paradicsomlé - 15 dkg reszelt füstölt sajt - friss fűszernövények: petrezselyem, kakukkfű, zsálya - 1 teáskanál citromlé - 1 teáskanál mustár - só, bors Elkészítése: - Egy kerámia piteformát kenjünk ki kókuszolajjal, és melegítsük elő a sütőt úgy 180 fokra. - Az olajos magokat száraz serpenyőben pirítsuk meg, majd ha kihűlt, daráljuk durvára. - Adjuk hozzá a fűszereket, a zselésítő chia és lenmagot, valamint a többi hozzávalót is. - Tegyük a sütőtálba, majd 40-50 perc alatt süssük készre. - Szeletelés előtt hagyjuk langyosra hűlni. 3+1 Marinált zöldségek magfasírttal Ez egy nyers recept, mely akár önállóan, vagy egy főétel mellett is megállja a helyét. A marinált zöldségbe kedvenceink kerülhetnek. Ebben az esetben sárgarépa, retek, hagyma és lilakáposzta került. Picit besózzuk, majd egy vignette öntettel leöntjük. Ebbe kerül olívaolaj, citromlé, mustár, só, bors. hagyjuk állni pár órán keresztül majd tegyük be az aszalóba, vagy sütőbe alacsony hőfokra. 1-2 óra alatt szépen összeérnek az ízek, de az alacsony hőfok miatt még nyers marad. A magfasírt is roppant egyszerű. - 15 dkg beáztatott dió és paradió vegyesen - 2 közepes sárgarépa - 1 közepes lilahagyma - 1 kápia paprika vagy kaliforniai paprika - 2-3 aszalt paradicsom - 2-3 gerezd fokhagyma - friss zöldfűszer: petrezselyem, zeller - só, bors, chili Mindent aprítsunk morzsásra, majd formázzunk belőlük kis fasírtokat. Érdemes a külsejét megszárítani (aszalóba vagy sütőbe), de a belseje puha és krémes marad.

Vegetáriánus, vegán szakácskönyv ajánló karácsonyra

2014. december 3. Zizi kalandjai 

Vegetáriánus, vegán szakácskönyv ajánló karácsonyra   Ha fejtörést okoz, hogy mit vegyél egy főzni, sütni szerető, netán gasztroblogger vegetáriánus, vegán rokonodnak, barátodnak, akkor szerintem egy szakácskönyv mindig jó ötlet. Én legalábbis nagyon tudok örülni egy könyvnek, amivel bővítem a gyűjteményemet és újabb inspiráció özön szál meg a könyv lapozgatása közben. Szóval összegyűjtöttem az utóbbi időszak szerintem legjobb vegán és vegetáriánus szakácskönyveit. Biztosra tudom, hogy a saját Jézuskám az idén meglep három új könyvvel – mindegyik szerepel ezen a listán -, de elképzelhető, hogy lesz meglepetés is a fa alatt. Az általam választott könyvek többsége angol nyelvű, de a listára tettem néhány magyar nyelvűt is. Külön linkeket nem szúrok be a könyvekhez, mert több helyen kaphatók, megrendelhetők (idegen nyelvű könyvesboltok, Alexandra, Bookline, Amazon – USA, Amazon – Anglia, Book Depository, Barnes & Noble), mindenki keressen rá és válassza ki a számára megfelelő forrást. És akkor íme a lista… egy - Anya Kassoff:  The Vibrant Table Anya orosz származású és jelenleg Floridában él. Ő írja a híres Golubka blogot, ami nekem nagy kedvencem. Részt vettem Anya szakácskönyvének recept tesztelésében, így a köszönetnyilvánításban megjelenik a nevem! Az ételek szinte kivétel nélkül gluténmentesek és vegánok, néhány nyers és vegetáriánus étellel társítva. kettő – Amy Chaplin: At Home In The Whole Food Kitchen Amy vegetáriánus szülők gyermekeként látta meg a napvilágot és vegetáriánus chefként dolgozik már több, mint 20 éve. Ez az első szakácskönyve, amely idén októberben jelent meg. A könyvben 150 recept van, többsége vegán és ráadásul még gluténmentes is. Amy egyébként privát chefként is dolgozik olyan hírességeknek, mint Natalie Portman és Liv Tyler. Saját blogja: Amy Chaplin. három – Angela Liddon: The Oh She Glows Cookbook Angela Kanadában él és ő írja az Oh She Glows vegán blogot, ami szintén a kedvenceim között szerepel. Nagyon inspirálóak a receptjei mind a blogján, mind a szakácskönyvében. Ez az első szakácskönyve, amely idén márciusban jelent meg (kétféle borítóval kapható, figyeljetek rá!) és több, mint 100 vegán receptet tartalmaz, köztük 85 gluténmenteset is. négy – Bryant Terry: Afro-Vegan Az Afro-Vegan Bryant negyedik szakácskönyve és idén áprilisban jelent meg. Chef, oktató és aktivistája az egészséges, fenntartható konyhának. Nagyon várom ezt a könyvet, hogy elmerüljek az afro receptek világában. öt – Bede Anna: Vegasztrománia Azt hiszem nem kell bemutatnom vegetáriánus blogger társamat, Annát, akinek vegasztrománia nevű blogja nőtte ki magát szakácskönyvvé. Évek óta népszerű írásai, jellegzetes fotói magával ragadóak és egyből arra ösztönöznek, hogy betérjünk a konyhába főzni. Annával készítettem egy interjút, ahol a könyvének készítéséről faggattam. hat – David Frenkiel & Luise Vindahl: Green Kitchen Travels A svéd-dán szerzőpáros írja a világhírű Green Kitchen Stories blogot Stockholmból. Évek óta hű olvasójuk vagyok, az összes bejegyzésüket elolvastam és jó pár receptjüket megcsináltam (blogról és könyveikből egyaránt), néhányat a saját blogomon is megosztottam. Első könyvük a The Green Kitchen (kétféle borítóval kapható, figyeljetek rá!) 2013 áprilisában jelent meg, amelyet gyorsan követett a második a Green Kitchen Travels idén szeptemberben. Mindkét könyvet nagyon ajánlom, én személy szerint a legkedvesebb könyveim között tartom számon őket. hét – Yotam Ottolenghi: Plenty More Azt hiszem Ottolenghit nem igazán kell bemutatni. Számos étterem (Londonban) és szakácskönyv tulajdonosa. Származását tekintve angol, izraeli és olasz vér csörgedezik az ereiben és ez a hatás észrevehető a konyháján is. Egyébként húsevő, de 1996-ban elkezdett írni egy rovatot a Guardian újságba az új vegetáriánus (The New Vegetarian) címmel és hetente megosztott vegetáriánus recepteket. Ebből nőtte ki magát első vegetáriánus szakácskönyve a Plenty 2010 tavaszán, amely nagy sikert aratott. Idén megérkezett a folytatás, a Plenty More (kétféle borítóval kapható, figyeljetek rá!). Júniusban a Food Blogger Connect konferencián Londonban volt szerencsém találkozni Yotam-mal és üzleti partnerével Sami Tamimi-vel. Nagyszerű emberek! nyolc – Kimberley Hasselbrink: Vibrant Food Kimberley írja a The Year In Food nevű híres blogot, amelyet nem régóta követek. Nagyon megszerettem a receptjeit. Könyve a szezonalitást követi (ha jól tudom minimális húsos étel azért van a könyvben, de ezek elenyészőek), gyönyörű fotókkal illusztrálja az ételeket. Egyszerűen inspiráló. kilenc – Heidi Swanson: Super Natural Every Day Heidi-nek 2011 tavaszán jelent meg a második vegetáriánus szakácskönyve, a Super Natural Every Day. Ő írja 2003 óta a világhírű 101 Cookbooks nevű blogot, hihetetlen sok recepttel. Talán ez volt az első vegetáriánus külföldi blog, amelyikre rákattantam. Már néhány éve megvan a második szakácskönyve, azóta is rendszeresen forgatom és sok ételt megfőztem, megsütöttem már belőle, akárcsak a blogjáról. tíz – Hugh Fearnley-Whittingstall: Zöldséget Minden Napra! Hugh a létrehozója a híres River Cottage TV sorozatnak, amely mára megabiznisszé (étterem, szakácskönyv, catering, stb.) nőtte ki magát. Hugh nem vegetáriánus, azonban vállalta, hogy egy nyári szezont végigcsinál hús nélkül. Ebből született egy TV sorozat és a szakácskönyv (angolul: Veg Every Day!). Az angol nyelvűt néhány éve rendeltem meg és az egyik legtöbbet forgatott vegetáriánus szakácskönyvem. Rengeteg egyszerű, inspiráló és különleges vegán és vegetáriánus recept található a könyvében. tizenegy – Rose Elliott: Nagy Vegetáriánus Szakácskönyv A könyvet így hirdeti a kiadó: “Grandiózus receptgyűjtemény, amelyre minden vegetáriánus és vegán ínyencnek szüksége van!”. Nos ezt megcáfolni és alátámasztani sem tudom, mert még nincsen meg a könyv, de könyvesboltban már forgattam egy párszor. Rose receptgyűjteményében az egyszerű tésztáktól kezdve az egészséges leveseken, salátákon és köreteken át egészen a csodakölteményekig és ínycsiklandó desszertekig minden megtalálható.  

TOP 6 karácsonyi ajándék egy vegánnak 2/2. rész

2014. november 20. ZöldElla vegán életmód blogja 

TOP 6 karácsonyi ajándék egy vegánnak 2/2. részFolytatva a karácsonyra való hangolódást és az ajándékötletlistát, melynek 1. részében főleg konyhai eszközöket szedtem össze, jöhetnek a nem elektronikai termékek. Szerintem az alább felsorolt ötletek nem csak vegán szeretteinknek okozhat örömet, hanem a vegyes táplálkozású vagy vegetáriánus embereknek is, hiszen az ismeretek tágítása mindig izgalmas és az újdonság erejével tud hatni. 1. KÖNYVEK Bibliofilként számomra az elsők között szerepelnek a könyvek, hiszen rengeteg információt hordoznak. Két kategóriára tudnám őket osztani, az ismeretterjesztő- és a szakácskönyvekre.  Ezek a következők: - T. Colin Campbell - Thomas M. Campbell: Kína-tanulmány, 2012. Park Kiadó - Bonifrt Anna: Állatvédők könyve, 2013. Magán kiadás (videó interjú a könyvről) - Jonatan Safran Joer: Állatok a tányéromon, 2012. Bioenergetic Kiadó - Reudiger Dahlke: Békés táplálkozás, 2012. Bioenergetic Kiadó - Sarah Taylor: Hogyan legyek vegán? Átállás 30 nap alatt, 2011. Bioenergetic Kiadó - Hans-Ulrich Grimm: A leves hazudik, 2009. Kétezeregy Kiadó - Eva Kapfelsperger -Udo Pollmer Halál a konyhában, 2008. Kétezeregy Kiadó   - Stőhr Gréta: Gréta konyhája. Vegán életmód-, és szakácskönyv, 2013. Discovery Media - Victoria Boutenko: A nyers étel csodája, 2013. Bioenergetic Kiadó - Lénárt Gitta: Élő ételek könyve: Lúgosítás természetesen, 2013. Bioenergetic Kiadó - Lénárt Gitta : Élő italok könyve - Lúgosító Smoothie receptekkel, 2013. Bioenergetic Kiadó - Lénárt Gitta : Élő édességek könyve - Lúgosítás természetesen, 2014. Bioenergetic Kiadó - Lénárt Gitta : Lúgosítás élő ételekkel, 2013. Bioenergetic Kiadó -  Christine Bailey: Nyers ételekkel az egészségért, 2012. Bioenergetic Kiadó 2. VEGÁN FŐZŐTANFOLYAM Mivel a vegán konyha egy picit eltér a hagyományos magyar konyhától, ezért meg kell tanulni, hogy az állati eredetű termékeket mikkel helyettesíthetjük, illetve  milyen az ízük és hogyan viselkednek a fazékban. Éppen ezért lehet praktikus ajándék egy kezdő vegánnak a főzőtanfolyam, hiszen ha nem volt eddig nagy konyhai virtuóz, akkor bizony kellhet neki egy segítő löket. Keressétek a főzőtanfolyamokat a VegaNinja Facebook oldalán, vagy a Vagány Vegánoknál, Szaffina Fűszerkonyhájában, az ÉletKonyhában,  Békéscsabán a Zöld Bambusz Étteremben és talán még Stőhr Gréta is tart főzőtanfolyamokat. 3.MOZIJEGY AZ ÉV VEGÁN FILMJÉRE A TOLDI MOZIBA Remek alkalom a 2014. december 28-án vetített Élni és élni hagyni című vegán dokumentumfilm, hogy meglepjük szerettünket egy őt is igazán érdeklő filmre szóló jeggyel. Ami unikálissá teszi a jegyet és a vetítést, az az hogy jelenleg most csak ezen az egy napon látható majd a moziban a film és bizony még a youtube-on sincsen fenn. Eddig egyetlen egyszer vetítették le és decemberben lesz a második alkalom. A terem 200 fős, így korlátozott számú ember láthatja csak a filmet. Emellett a vetítés előtt több vegán étterem is kóstolót tart. Szóval remek alkalom, hogy meglepjük kedvesünket, szerettünket és egy szuper programot hozzunk össze az év egyik utolsó napján. A filmvetítésre jegy elővétele itt lehetséges, a programajánló pedig itt található. 4. VEGÁN FELIRATOS PÓLÓ, PULCSI Az emberek szeretik magukon viselni azt, amit szeretnek, amiben hisznek vagy ami szerint élnek. Azonban kevesen vannak azok, akik meg is veszik maguknak az adott témájú ruhadarabot, éppen ezért lehet szuper ajándék egy vegán feliratos póló, pulóver vagy táska. Szerencsére magyar pólóbolt is nyom vegán feliratos felsőket, így simán beszerezhetőek. Keep calm and GO VEGAN ;) A pólóbolt oldala ide kattintva érhető el. Ha egyéb ruhadarabot vásárolunk vegán szerettünknek, akkor figyeljünk oda, hogy NE tartalmazzon az anyag gyapjút, angóra szőrt, bőrt és selymet mert ezek nem vegán alapanyagok! 5. KENCÉK és KOZMETIKUMOK  Attól, hogy valaki vegán még szereti a testápoló termékeket és a kozmetikumokat. Manapság egyre több vegán márka létezik a vegán termékeikkel, azonban Magyarországon egyenlőre még szűk a piac. Leginkább különböző natúr kozmetikai márkák gyártanak le pár vegán terméket. Mindig keressük a vegán virágos logót vagy feliratot. Az interteneten le tudjuk ellenőrizni, hogy a kiszemelt márka vagy az adott termék vegán-e. Ennek egyenlőre külföldi oldalakon lehet jó utána menni, hiszen a különböző szervezetek mellet rengeteg angol és német nyelvű vegán blog lelhető fel a neten. Pár márka neve, aminek van vegán terméke: Terra Naturi Benecos BarryM Lumierre NeoBio Dr.Organic BelláPierre MeMeMe 6. VEGÁN AJÁNDÉK KOSÁR Kedves és kreatív ajándék lehet a részünkről, ha egy ajándékkosarat állítunk össze a vegán ajándékozottnak. Állhat ételekből vagy natúr kozmetikumokból. Ételekből álló ajándék kosár: kókuszolaj hidegen sajtolt olajok vegán sajt csicseriborsó kókuszreszelék aszalt gyümölcsök magvak (kesu dió, mogyoró, mandula, dió, lenmag, szezámmag) növényi tej búzasikér fűszerek agar-agar chia mag vegán pástétom vegán csoki vegán vitamok vegán lekvár vegán szörp Natúr kozmetikumokból álló ajándék kosár: - olajok: kókuszolaj, argán olaj, jojobaolaj, mandula olaj, makadámiadió olaj - növényi vajak: shea vaj, kakaóvaj, mangóvaj - vegán natúr kozmetikumok 6+1 tipp Ha saját magunk készítjük el a vegán karácsonyi menüt. Remek recepteket találhatunk a vegan karácsony nevű oldalon, amin több vegán gasztroblog szerzője fogott össze és kezdte el gyűjteni a recepteket. Ha mi magunk nem vagyunk vegánok, de elkészítjük vegán szerettünknek a karácsonyi ebédet, vacsorát, akkor biztosan meg fog hatódni és emlékezetes karácsonyként fog emlékezni az alkalomra, mert ez a gesztus a szeretet és az elfogadás bizonyítéka, ami legtöbbünknek igen fontos. Remélem sikerült hasznos ötleteket, tippeket adnom és sikerült megkönnyítenem a karácsonyi ajándék vásárlást, illetve majd a megajándékozottak is örülnek majd a kapott meglepetésnek.

A csírák jótékony hatásai

2014. október 24. Éltető ételek 

A csírák jótékony hatásaiA csíralét a növény életének legnagyobb vitalitású szakasza. A magból kibújó csíra az újjászülető élet. A csíra elfogyasztásával a mag vitalitását is elfogyasztjuk. Azt tudjuk, hogy maga a mag nyersen emészthetetlen, de ha kellő nedvesség éri, csírázásnak indul, ÉLETRE kel!  Ezáltal az enzimgátló is semlegesítődik. A magvakban és a diófélékben, úgynevezett enzimgátlók vannak. Ezek a mag védelmét szolgálják, hogy csak megfelelő körülmények között kezdjenek el csírázni. A nyers maggal vagy nyers diófélével együtt enzimgátlót is eszünk, amely semlegesíti a testünk által termelt enzimek egy részét és a hasnyálmirigyünket is megterheli. Ezért ne fogyasszunk nyersen gabonát, hüvelyeseket és olajos magokat. Általános szabályként az mondható el, hogy az enzimgátlók az élelmiszerek mag részében találhatóak, például a krumpli csíraszemében. A gyümölcsök húsában, a zöldségek szárában és levelében viszont nincsenek gátlók.  Az enzimgátlókat két módon pusztíthatjuk el . Az első, hogy megfőzzük, de azzal az enzimeket is elpusztítjuk. A második, és jobb módszer, hogy a magot kicsíráztatjuk. Azzal egyrészt elpusztulnak az enzimgátlók, másrészt az enzimtartalom faktor 3-ról 6-ra emelkedik.  A csírázás során drámai mértékben megsokszorozódik a vitaminok és az enzimek mennyisége. A keményítő egyszerű cukorrá, a fehérje aminosavvá és peptonná, a nyers zsír szabad zsírsavvá alakul . Tehát a csírázási folyamatot tekinthetjük egy előemésztési folyamatnak. A búzacsíra az egyik legértékesebb csíra, mivel az összes aminosavat tartalmazza. De egyéb gabonát is csíráztathatunk. Hőkezelés nélkül, nyersen fogyaszthatók. Hűsítő hatásúk. Mit csíráztassunk? Gabona : búza (búzafű), csíramálé, rizs, zab, kukorica, rozs Hajdina : rutin (érfalak rugalmassága, kapilláris vérzés) Hüvelyesek : borsó, csicseriborsó, lencse, mungóbab, adzukibab Olajos magvak : napraforgó, tökmag, lenmag, szezámmag Zöldségfélék : brokkoli, cékla, retek, vöröshagyma Fű- és fűszerfélék : lucerna, vöröshere, bíborhere, görögszéna, mustár

Birsalmasajt: a legjobb őszi édesség

2014. október 10. ZöldElla vegán életmód blogja 

Birsalmasajt: a legjobb őszi édességNem tudom ki hogy van vele, de én nagyon sokáig idegenkedtem a birsalmától is. Ez a negatív viszony akkor változott meg, amikor a szüleim egyszer készítettek birsalmasajtot. Fanyalogtam, nehezen vettem rá magam a megkóstolására, hiszen valami új, ismeretlen dolog volt és én se szeretek rossz ízű dolgokat kóstolni. Azonban ebben az esetben is 100%-osan pozitívan csalódtam és azóta is nagyon szeretem ezt a különleges, nem mindennapi finomságot. Így most a birsalmasajt receptjét osztanám meg. Szeretném megjegyezni, hogy ez a poszt nem jött volna létre, ha anyu nem készíti el sajtot és diktálja le a receptjét. Mit tagadjam, a Pán Péter generációba tartozom. :) A birsalma a rózsafélék családjába tartozik és őshazája Délnyugat-Ázsia. Egyes feltételezések szerint már 4000 éve termeszti az ember és az ókori görögök és rómaiak is előszeretettel fogyasztották. A gyümölcsnek viszonylag alacsony az energiatartalma, jól lebomló szénhidrátot tartalmaz, megtalálható benne az A-, B3-, B6-, C- és P-vitamin, ásványianyag tartamát tekintve pedig a kalcium, vas, magnézium, foszfor, kálium és nátrium. Igen magas a pektintartalma, emiatt tartják jónk az ízületi fájdalmak és reuma tüneteinek enyhítésére. (1,2) Pontos mennyiséget nem fogok írni, hiszen mindenki annyi gyümölcsöt használ fel, amennyit be tud szerezni. Mi szerencsére saját termésből tudtuk elkészíteni így nem volt nehéz beszerezni. Hozzávalók: birsalma cukor víz A feldolgozni kívánt birsalmákról dörzsöljük le a szöszt, mossuk meg, daraboljuk fel és vágjuk ki a magházat a gyümölcsökből. Ezután tegyük egy edénybe -- értelemszerűen a gyümölcs mennyiségéhez válasszuk ki a fazekat -- és adjunk hozzá annyi vizet, hogy éppen ellepje a szeletelt birsalmadarabkákat. Addig főzzük, amíg puhára nem főnek a gyümölcsdarabok. Ha ez meg van, akkor szűrjük le a vizet és turmixoljuk össze a puhára főtt almát.  A turmixolás után ismét tegyük fel főni és sűrű kevergetés mellett főzzük addig, amíg egy nagyon sűrű masszát nem kapunk. Lényegében akkor lesz jó, ha kevergetés közben látjuk az edény alját. Ekkor adhatjuk hozzá ízlés szerint a masszához a cukrot. Mi 1 kg masszához kb. 80 dkg cukrot használtunk. Ezt a cukros birsalmamasszát addig kell főzni, amíg a kiskanál próbánál a tányérra cseppentett massza meg nem bőrösödik. Ezután lehet formába önteni. Folpakkal vagy zsírpapírral kibélelt vagy akár szilikon formába adagolhatjuk ki a kész masszát. Ha fokozni akarjuk a gasztronómiai élvezetet, akkor zúzott diót, napraforgómagot, tökmagot, mandulát, kesudiót keverhetünk a masszába és a maggal dúsítva öntsük ki. Ekkor érdemes a magvakat picit megpirítani, hogy az avasodást elkerüljük. A formába öntés után pár napig száradni kell hagyni. Ha megszikkadt a teteje azután lehet kiszedni a formából és a másik felét is megszárítani. Minél szellőssebb helységbe rakjuk, annál hamarabb szárad. Ha szilikonos bonbon vagy sütiformába öntjük ki, akkor igazán egyedi gasztroajándék lehet karácsonyra, eesetleg gyümölcskenyérbe süthetjük bele vagy tortában/­­süteményben egy vékony rétegben tökéles plusz ízesítést adhat.

7 éves lett a blog!:)

2014. augusztus 2. Vegagyerek 

7 éves lett a blog!:) Rápillantottam a naptárra, és most szembesültem vele, hogy hopsz, elfelejtettem egy szülinapot, mégpedig a Vegagyerek blog szülinapját, és ráadásul a 7.-et!:) Nyaralás közben... :)Utoljára egy évvel ezelőtt írtam arról, és igazából olyan sok változásról ahhoz képest nem is nagyon tudok beszámolni.:) Illetve kisebb-nagyobb változások biztosan voltak...:) Pl.: - a fiam elkezdte az iskolát, és az első sulis évében nagyon rosszul "teljesítettünk" egészség tekintetében... :( Amennyire már jók voltak az előző évek az allergiái (tej-, tojás- és a sok-sok pollen) tekintetében, és szinte alig hiányzott az oviból, itt az iskolában közel 1,5 hónapot volt beteg a 10 hónapból... :( Az év elejének úgy indultunk neki, hogy az ebédre marad a diétás ebéd neki, viszont szerette volna már nagyon kipróbálni a többiek reggelijét és uzsonnáit is. A tej és joghurt kivételével ebbe belementem, az allergológus is rábólintott nagyjából, de nagyon rövid időn belül kiderült, hogy mennyire nem jó neki továbbra sem (meg valójában senkinek sem, de ez más tészta...).... A homeopátiát immáron 9. éve kitartóan folytatjuk, és el kellett kezdenünk egy ún. 'alapozó terápiát' is a gyerepszichológus javaslatára, hogy csökkentsük az iskolai magatartás-problémákból adódó konfliktusok hányadát... :( Á. maradt húsevő, gyümölcsöt immáron 6. éve továbbra sem eszik sajnos, néha csak turmixokban, zöldséget pedig szintúgy nem... :/­­ - a lányom ovit váltott, ahol annak ellenére, hogy magánovi, az étkezés nem volt a topon sajnos... Az előtte viszonylag változatosan étkező gyerekem néhány hónap után beállt a teljesen egyféle ízvilágú és nagyon egysíkú ételekre... Az étkeztető nem tudott gyakorlatilag tej-és tojásmentes ételeket készíteni, főzelék gyak. nem volt, maradt a hús, krumpli, tészta. A gyerek nem kicsit utálta meg a krumplit és a rizst... Azóta volt több próbálkozás, ősztől is újabb szállító lesz, bizakodjunk...! E. pedig a húst sokszor továbbra is visszautasítja, nagyon szereti a gyümölcsöket, de a zöldségekkel már hadilábon állunk... Amit korábban megevett, pl. nyersen, már azt sem eszi meg... :( - idén tavasszal megint megszerveztem  'A 30 napos Vegán Kihívás' programot a Facebookon, amihez már több, mint 1000 résztvevő csatlakozott! Egyedül kezdtem a kezdeményezést, de az az egy hónap ezekben a méretekben most már hatalmas energiákat és rengeteg időt  igényelt a koordináláshoz... Olyannyira, hogy azóta leginkább abban lelem az örömöm, ha nem fotózom le az ételeim, hanem csak készítem és eszem... :DDD Ez a blog Kihívás utáni aktivitásán is látszik...:))) 2014-re nem is tervezek több Vegán Kihívást, talán majd jövőre.... talán...:) - A Vegán Kihívás után nagy örömömre aktív maradt a hozzá létrehozott zárt Facebook csoport is, már közel 1000 taggal, és létesült egy külön zárt Facebook csoport a Vegán Anyukák és Kismamák számára is. Ha támogatásra van szükségetek, vagy kérdéseitek vannak, nyugodtan jelentkezzetek a csoportba! És lett már szerkesztőtárs segítségem is Zsanett személyében ezeken az oldalakon, amiért ezúton is nagyon hálás vagyok!! - felújítottam a Vegán Karácsony blogot sok-sok ízletes és ínyenc vegán vendéglátó recepttel. A blog már saját domain nevet is kapott, és nagyon sikeres lett a karácsonyi időszakban.:) - most  nyáron pedig Zsanettel közösen elindítottuk a Vegán Fagyi blogot stílusosan.:) - az év pedig egyik talán legjelentősebb örömforrása az ételek terén még, hogy a 8 éves fiam immáron lassan két éve lelkes kis-szakácsként működik a konyhában:) Leginkább sütit szeret sütni, de készített már vega sajtos gnocchit (a gnocchit is ő gyúrta hozzá!), és aranygaluskát is. Amióta pedig olvasni is tud, már tényleg csak néhány kiegészítő instrukcióra van szüksége.:) Legutóbb pl. ezt a rizstejszínhabos csokis piskótát készítette.:) Nagyon büszke vagyok rá!:) - az 5 éves lányom pedig lelkesen fotózza az ételeket, bármit :D, ez pl. az egyik legutóbbi fotója, egy étteremben készítve:) No, ennyit az elmúlt évről tömören, és hát akkor boldog blogszülinapot minden kedves olvasónknak ezzel a 654. bejegyzéssel! Fogyasszátok jóízűen ezt a virtuális barackos-szilvás pitét!:) Köszönjük, hogy ilyen kitartóan velünk tartotok, ígérem, lassan új receptet is hozok!:)

Mandulasajtos cukkíni tekercsek

2014. július 14. Gitta nyersétel blogja 

Mandulasajtos cukkíni tekercsekMicsoda színek! Cukkini tekercsek (a zöldségek mellett látszik a krémes mandulasajt) A nyár színei, piros, sárga, zöld, fehér... Nagyon egyszerű, ki lehet próbálni, nem fogtok csalódni :) Recept: Mandulasajt:  kb 10 dkg mandula 1 evőkanál sörélesztő pehely 1 gerezd fokhagyma 1 kávéskanál só víz A mandulát a megfelelő előkészítés után (beáztatjuk, lehúzzuk a héját, majd megszárítjuk, vagy eleve blansírozott mandulát használunk) késes aprítógépbe tesszük és nem túl finomra aprítjuk. Hozzátesszük a sót, fokhagymát és az élesztőt, és még keverjük egy kicsit. A gépet nem kapcsoljuk ki, hanem menet közben 1-2 evőkanál vizet teszünk hozzá, hogy már épp nedves legyen és összeálljon, de még ne legyen folyós. Kenhető, sűrű massza lesz. Cukkini tekercsek  1 közepes cukkini 1-1 sárga, zöld és piros színű paprika karalábé újhagyma (de lehet beletenni bármilyen más zöldséget, amit szeretsz, retek, uborka, avokádó, stb... ) A zöldségeket vékony, hosszú csíkokra felvágjuk. A cukkínit uborkagyalun hosszában csíkokra vágjuk, kettőt teszünk egymás mellé egy kevés átfedéssel. Egy evőkanál mandula sajtot szétterítünk az alsó részén, majd ráteszünk egy-egy szelet zöldséget, majd feltekerjük. Balzsamecetes paradicsom 8-10 szem datolya paradicsom 2 evőkanál balzsamecet 1 kis marék friss bazsalikom A paradicsomokat felvágjuk, meglocsoljuk balzsamecettel, és megszórjuk az összevágott friss bazsalikom levéllel. Együtt a cukkini tekercsekkel nagyon finom :)

Liebster Award vándordíj! Köszönöm

2014. július 12. Éltető ételek 

Nagyon meglepődtem, amikor pár nappal ezelőtt egy levél fogadott a postaládámban. Liebster Award díjat kaptam! Nos, erről eddig még nem hallottam, bár még nem is olyan régóta blogolok. Egy kedves ismerősöm, és blogger társam Oláh Bernadett úgy gondolta, hogy a blogom és én megérdemlem ezt a díjat, melyet ezúton is megköszönök. A Liebster Award egy vándordíj , melyet bloggerek ajándékoznak elismerésként blogger társaiknak, azzal a feltétellel, hogy a feltett kérdéseire válaszolni kell. Valamint, mivel ez egy vándordíj, így ezt tovább is kell adni. Szívből ajánlom, hogy látogassatok el az ő oldalaikra is. Nos, jöjjenek Bernadett által feltett kédésekre a válasz. 1. Mit gondolsz a Liebster Award díjról? Szerintem ez egy szuper dolog, így láthatod, hogy nem feleslegesen csinálod, amit csinálsz. Ha már a blogger társaid is figyelik az oldaladat...akkor rossz nem lehet:) 2. Mikor és miért kezdtél el blogolni? 2013. októberében. Mivel természetgyógyász is vagyok, így számomra nagyon fontos, az információ átadása az embereknek. Másrészt szeretek főzni, és legalább a receptjeimet én is megtalálom:) 3. Sejtem, szeretsz blogot írni, de előfordult már, hogy nem volt ihlet, nem volt motiváció, hogy elfáradtál? Hát igen, volt olyan, hogy a sok virtuális- és ház körüli munka nagyon kifárasztott. De pár nap pihenő után újra lendületbe jöttem. A párom mindig is mondja, hogy olyan vagyok, mint a duracell nyuszi, pörgök ezerrel. 4. Miért szeretsz blogot írni? Hááát, örülök, ha egészséges recepteket tudok adni a hölgyeknek (és férfiaknak is). Ugyanis ezek nemcsak egészséges, de könnyen elkészíthetőek is. Másrészt a természet patikája óriási, és a mi (természetgyógyászok) feladatunk, hogy ezt az emberekkel megismertessük. A mottóm: döntessz vagy döntenek helyetted! Ha ezt felismerik az emberek, akkor az már fél siker! 5. Milyen blogod van, hogyan írnád le vállalkozásodat pár mondatban azoknak, akik még nem ismernek? Egészséges életmóddal kapcsolatos blog. Másrészt az Éltető Ételek logó alatt teljes értékű ételeket készítek. Mint például aszalványok, befőttek, lekvárok. Valamint ételkészítő tanfolyamokat is szervezek és személyes tanácsadást is végzek. 6. Van olyan blog, amelyre naponta ránézel, amely nagyon inspiráló számodra? Elsősorban a nyers vegán blogok érdekelnek, a facebookon be vannak jelölve, így napi szinten látom az újdonságaikat. És most jöjjenek azok a blogok/­­bloggerek, akiknek továbbadom a díjat: http:/­­/­­www.nyersetelekerikatol.blogspot.hu/­­ http:/­­/­­www.fittnok.hu/­­ http:/­­/­­magdireceptek.blogspot.hu/­­ http:/­­/­­nyerskonyha.blogspot.hu/­­ http:/­­/­­www.vegagyerek.hu/­­ Nekik intézett kérdéseim: 1. Miért ezt a neve a blogodnak? 2. Mit szeretsz a blogírásban a legjobban? 3. Mi a szakmád "civil" foglalkozásod? 4. Mi a kedvenc ételed?

Nyers zöldségtekercs

2014. június 12. Éltető ételek 

Nyers zöldségtekercsSzeretek sok nyers zöldséget enni, és egy ilyen zöldséglap lehetőséget ad arra, hogy kézbe vegyem, és úgy egyem, mint egy pitát. Nagyon finom, a fűszernövényekkel bátran lehet kísérletezni. Ennek a gluténmentes lepénynek a nyers változata.  Én aszalóban készítettem, de ilyen melegben a napon is megszárad. Hozzávalók (4 kerek lap lett belőle): - 25 dkg paprika - 25 dkg érett paradicsom - 15 dkg cukkini - 1 fokhagyma - 1 evőkanál útifű maghéj - 1 evőkanál őrölt arany lenmag - 1/­­4 avokádó - Az elkészítése roppant egyszerű. Daraboljunk, majd tegyük késes aprítóba. A massza legyen teljesen pépes állagú. - Terítsük ki a tapadásmentes lapra, és pár óra alatt aszaljuk meg. Nem kell ropogósra, mert a feltekeréskor nehogy törjön. - Töltsük meg zöldségekkel, és szeleteljük fel. Jó étvágyat!

Tavaszi saláta

2014. május 13. Mindennapi ételeink 

Tavaszi salátaHozzávalók: 2 fej saláta 4-5 szem retek 1 konzerv doboz kukorica fekete olívabogyó - ízlés szerint 1 szelet tk. kenyér 6 ek. olívaolaj 6 ek. víz 3 tk. bio levespor és zöldségkeverék himalaya só - ízlés szerint 2 tk. agavé szirup 1 ek. sörélesztőpehely Elkészítés: A salátát megmossuk, és a leveleket apróbb darabokra vágjuk. A retket is megmossuk és feldaraboljuk, a kukoricát  és az olívabogyót lecsepegtetjük, és hozzáadjuk az előzetesen előkészített zöldségekhez. A kenyeret megpirítjuk és felkockázzuk. Ezt is a salátához adjuk.  Elkészítjük az öntetet: az olajat összekeverjük a vízzel, fűszerrel, sörélesztőpehellyel, sózzuk és agavé sziruppal édesítjük. Tálalás előtt kb. 20 perccel öntjük a salátára. 

Hogyan éljük túl az ünnepi gyomorrontást?

2014. december 30. Éltető ételek 

Az egyik kereskedelmi tv reggeli műsorában egy gasztroenterológus a túlevés tüneteinek csökkentésére mustáros virslit javasolt. Hát, szerintem ennél vannak jobb megoldások is, minthogy egy nehéz vacsora után a reggelit virslivel kezdjük. A természetes módszerek helyett gyógyszertári savlekötőket ajánlott. Hmm... elgondolkodtató ... Nagyon jó megelőzésre, de ha már tünetek vannak, akkor is az emóció . Javaslom azt, hogy az étkezés után minden esetben igyunk meg egy kupicával (30 ml), mely bizonyítottan meggyorsítja és megkönnyíti az emésztést . Elő a gyógynövényekkel  Igyunk gyömbéres-citromos teát , mely remekül enyhíti a hányingert, segíti az emésztést. Elmondhatjuk azt, hogy minden fűszernövény remekül hat az emésztésre . Akár oregáno, rozmaring, ánizs, kömény, édeskömény, tárkony, citromfű vagy akár kakukkfű is kerülhet a gyógyteánkba. De a kurkuma, szegfűszeg vagy éppen a fahéj is serkenti az emésztést. A magas zsírbevitel jelentősen megterheli az epénket, májunkat is, melynek akár epegörcs is lehet a következménye. Minden keserűtartalmú gyógynövény remek epehajtó tulajdonsággal bír , és a zsíremésztést is kellően segíti. De a csípősanyag tartalmú gyógynövények is kellően beindítják a gyomornedv termelést. Ilyen pl. a torma, mustár, gyömbér, retek . A mustármagolaj belsőleg fogyasztva serkenti az emésztést, jó szélhajtó és gyomormelegítő tulajdonságú. (Gondolom ezért ajánlotta a mustárt a kereskedelmi tv reggeli műsorában a doktornő, no de virslivel, reggelire?) Görcsoldó hatásúak a kömény, macskagyökér (valeriana), de a Schüssler 7-es só is bevethető. De egy meleg sópárna is sokat segíthet. Ha megnézzük az Emésztést Segítő Tinktúra összetevőit, tartalmaz édesköményt, kaport, ánizst, lestyángyökeret, angyalgyökeret, kisezerjófüvet is. De bevethető Kisezerjúfű tinktúra, Citromfű tinktúra, Feketeüröm tinktúra vagy akár a Édeskömény tinktúra is. A keserűtartalmú növények rendkívül jól segítik az emésztést, segíti a béltartalom ürülését, a bélmozgást. Ezeket étkezés előtt érdemes inni, cukrozatlanul. A benedekfű a híres svédkeserű egyik alkotója; de az angyalgyökér és a kisezerjófű is rendkívül keserű. Illatokkal a panaszok ellen  Nos, nem a töltött káposzta illatára gondolok, hanem illóolajokra. Ezek kerülhetnek párologtatóba, zsebkendőre cseppentve azt tartva az orrunk elé vagy inhalálva is bekerülhetnek a szervezetünkbe. Bőrre kenve is rendkívül hatásosak vagy akár egy sós-illóolajos (láb)fürdőként. A Stadelmann termékek közül az édeskömény-kömény olaj vagy a kamilla-édeskömény olaj remekül enyhíti a görcsöket, de párologtathatunk borsmenta, ánizs, édeskömény, bazsalikom, citromfű, gyömbér illóolajakat is. Gyomorfájdalom esetén kb. 1 teáskanál bázisolajba cseppents 1-1 csepp édeskömény, levendula és kamilla illóolajat, és óramutató járásával megegyező irányban finoman masszírozd a hasat és a gyomorszájat. Majd tehetsz rá egy meleg borogatást is. Közben kortyolgass egy csésze gyömbéres-borsmentás-köményes gyógyteát. Gyomorégésre lúgosítás  A nagyi receptje a szódabikarbóna , mely csökkenti a gyomorégést és a refluxos tüneteket. Tűzoltásra bevethetjük, viszont hosszú távon ugyanúgy nem ajánlott, mint a gyógyszertári savlekötők.  Ihatunk lúgos vizet is (pl. Salvus), de ezt is csak kúraszerúen. Gyomorégés, émelygés, hányinger, puffadás, teltségérzés esetén 1-2 dl elfogyasztása javasolt.  Gyomor, illetve refluxos tünetek esetén bevethető a Gyomorerősítő tinktúra is. De a sós víz is remekül csökkenti a gyomorégést, leköti a gyomorsavat.  Gyógyító táplálékok A túlevés után az elsőként jelentkező tünet a teltségérzés . Ezt egy kellemes séta jelentősen csökkenteni tudja. Amennyiben viszont hányinger, hányás, gyomorfájás, hasmenés is jelentkezik, akkor az már komolyabb problémára utalhat. Nemhiába, a szervezet ilyenkor jelez, hogy ELÉG! Beindul a természetes tisztulási folyamat akár hányás, hasmenés formájában. Ezt mindenképp támogatni, és segíteni kell (nem pedig elnyomni), hogy minél hamarabb megszabaduljon a sok(k)tól. Ami ki akar jönni, az hadd jöjjön ki. Utána sokkal jobb lesz! Ilyenkor az első legyen az emóció . Továbbá mindenképp szükség van 1-2 napos diétára, készítsünk rizsnyákot , igyunk frissen préselt alma-répalevet , és sok-sok tisztított vizet, gyógyteát.

Vegetáriánus, vegán menü karácsonyra

2014. december 19. Zizi kalandjai 

Vegetáriánus, vegán menü karácsonyra Ha még nem állítottátok össze a karácsonyi menüt, akkor remélem ez a kis összefoglaló nagy segítségetekre lesz, akár az idén, akár jövőre. Nálunk többféle étel készül a három nap alatt, és az biztos, hogy az egyik napon egy vegetáriánus vagy vegán egyben sült “fasírt” kerül az asztalra, ez a fő fogás és mellé készítünk jó sok köretet. Egy ilyennel le tudjátok nyűgözni a húsevőket is (ez saját tapasztalat). A receptek egy része a saját blogomról, egy része pedig más blogokról lett összeválogatva, hogy minél színesebb körképet adjak a vegetáriánus, vegán karácsonyról! Egyben sültek Legnagyobb sikere a diósültnek szokott lenni. Ha nagyobb családot látunk vendégül, érdemes belőle dupla adagot készíteni. Ez az a fajta étel, amiről nem hiszik el a húsevők sem, hogy nincsen benne hús! Kihagyhatatlan! A mázas diós lencsesült szintén egy tápláló, kiadós fogás, finom édeskéz mázzal megsütve a tetején. A Jamie Oliver féle vörösáfonyás pisztácia mandula sült sok-sok alapanyagot tartalmaz, de ettől lesz fantasztikusan finom és karakteres íze. Néhány dolgot el tudunk előre készíteni, így az időigényes munkát le tudjuk karácsony napjára rövidíteni. Ez a vörösáfonyás, narancsos lencsés quinoa egyben sült is jól néz ki. Ki fogom próbálni! Nem egyben sült, viszont főfogás lehet a csípős pirított tofu steak. Aki idegenkedik a tofutól annak is ajánlom, mivel az erős fűszerezés teljesen megváltoztatja a tofu natúr ízét. Köretek Kelbimbó Igen, tudom… a kelbimbót sokan nem szeretik, de szerintem érdemes adni neki egy esélyt. Nagyon sok finomság készülhet belőle, legyen az valamilyen köret, vagy akár saláta. Nekem az egyik kedvencem ez a narancsos változat. Süthetjük vörösáfonyával és dióval is együtt, vagy burgonyával, rozmaringgal és fokhagymával. Kevert, meleg salátát is készíthetünk belőle vagy egy ilyen gyönyörű, színes mindent bele salátával is lenyűgözhetjük a vendégeinket – arról nem is beszélve, hogy milyen vitaminokkal teli fogást tálalunk nekik. Burgonyapüré Paszternákos burgonyapüré kakukkfűvel – a paszternák jól kiegészíti a burgonyát ebben a pürében. A paszternák egyébként helyettesíthető zellerrel. A sütőtökös burgonyapürét rozmaringgal dobtam fel – itt is el tudok képzelni helyettesítést: a sütőtököt lecserélhetjük édesburgonyára. Nagy kedvenc a karamellizált hagymás püré, amelyhez barnamártás is készült. Karfiollal felturbózott változat? Jöhet! Töltelék Húsos fogásokat sokszor töltelékkel készítenek el, ebből kiindulva egy vegetáriánus karácsonyi asztalra is kerülhet töltelék köretként tálalva… még színesebbé és gazdagabbá tesszük az ünnepi asztalunkat. Kezdésnek itt van ez a kapribogyós, almás változat. Furcsának hangozhat a kettő együtt, de én imádom. Ez a leveleskeles gombás változat elég izgalmas. Lencsével és zellerrel is feldobhatjuk a tölteléket. Levesek Egy egyszerű krémleves beindíthatja az ízlelőbimbóinkat és ráadásul az elkészítése sem igényel túl sok időt. Ez a brokkoli krémleves fél óra alatt megvan. A karfiolos zöld tea krémleves extrémnek tűnhet, pedig nem az! A gesztenyekrémleves kimondott karácsonyi étel, extrázhatjuk, ha zsályás birsalmával tálaljuk. Sült répa és édesburgonya krémleves a csodás narancsos színével kápráztatja el a vendégeket. Csicsóka póréhagymával párosítva elég menő. Ha igazán le akarjuk kenyerezni a vendégeket, akkor főzzünk kókuszos cékla consommé-t. Desszertek A hagyományos desszertek mellett (zserbó, beigli, kalács, mákos guba) érdemes bevállalni egy-két különlegesebb sütit, édességet. Például ez a sütőtökös pite eltér a hagyományos sütiktől. Ez a vegán duplacsokis, kókuszos pite mennyei lehet… az elsők között van a kipróbálandó receptek listámon. Szintén kiszemelt áldozat ez a sütés nélküli diós, sütőtökös vegán pite. A céklás csokoládé torta mindenki kedvence lehet, csak ne áruljuk el előre, hogy cékla van benne! Ez is hasonló csak erre krém is került. A narancs jó párost alakít a csokoládéval. És persze a világ legfinomabb csokoládétortája ez a nyers változat. ***** Ha van kedvenc receptetek, ami mindig nagy sikert arat karácsonykor, írjátok meg kommentben, hogy a többiek is csemegézhessenek belőle! Jó készülődést kívánok mindenkinek!

Majonézes burgonyasaláta

2014. november 24. BioBrigi 

Majonézes burgonyasaláta Néha kedve támad az embernek ilyesmit is enni, sok lila hagymával. Bacilus kergetészet... :) Ugyan hidegtál, mégis legjobban elkészülte után kedvelem, mikor még melegek a burgonyák. Talán azért is, mert alapvetően semmilyen ételt nem szeretek hűtő hidegen.  Jó, a fagyi kivétel, de azt meg évek óta nem eszek. Legutóbb, mikor készült, nem nagyon vacakoltam vele, kevés alapanyagból dolgoztam, mégis finom lett. A kesudiós alaphoz jött néhány burgonya és hidegen sajtolt olaj némi mustárral. Nem nyafogott senki, hogy ez esetleg nem rendes majonéz. A mustár az most bolti volt, de házi készítésére találtok ötleteket ITT. Hozzávalók: 10-12 nagyobb főtt burgonya 3-4 fej lila hagyma 2 marék kesudió 1 dl hidegen sajtolt napraforgó olaj 2 ek mustár 1 tk só 1 tk gyümölcscukor 1 citrom leve A burgonyákat megmossuk, héjában megfőzzük. A hagymákat megpucoljuk, karikára szeleteljük. A kesudiót turixgépben kevés vízzel finomra turmixoljuk, majd hozzáadunk még vizet és beledolgoztatunk 2 megpucolt főtt burgonyát. A sűrű szószhoz adjuk a mustárt, a cukrot, a citrom levét, a sót, összekevertetjük, majd az olajat is beledolgozzuk. A megtisztított burgonyákat felszeleteljük, egy tálban egy réteg burgonya, egy réteg hagyma, egy réteg majonéz kerül. A sort addig folytatjuk, míg az összetevők elfogynak. A tetejét majonézzel zárjuk.

Könyvajánló: Judita Wignall: Nyersből finomat

2014. október 25. Fitt Nők 

Könyvajánló: Judita Wignall: Nyersből finomatMai zsákmányom ez a könyv, nagyon örültem neki. Csodaszép fotók, és új, eddig nem ismert recept ötletek várnak, öröm lesz kipróbálni őket. Nem is tudom, hogyan nem szereztem róla előbb tudomást. A könyv hátoldalán lévő ajánló: Nyersdiétával az egészségért, békéért és a szebb jövőért! “A nyersdiéta a méregtelenítés, bőrtisztítás, fogyás és közérzetjavítás rendkívül hatékony egészséges módja. De kevés embernek van ideje nehezen beszerezhető alapanyagok után járkálni és mindennap bonyolult receptek alapján főzni. Akkor hát hogyan fogjunk hozzá? Erre ad választ ez a szép kiállású, igényesen megírt és nagyon jól használható könyv, amelyből mindent megtudhatunk, amit a nyersdiétás étrendről, annak bevezetéséről, fenntartásáról és élettani előnyeiről tudni kell. A Nyersből finomat olyan tematikus szakácskönyv, amelynek receptjei a legkényesebb kulináris ízlést is kielégítik. Örömüket fogják benne találni a kreativitásukat a konyhában kiteljesítő profik és ínyencek éppúgy, mint a kezdők és az elfoglalt háziasszonyok akik most ismerkednek a nyersdiétával. A nyersételkészítés eszközeit és lépéseit a precíz leírás mellett bőséges képanyag szemlélteti. A könyvben száznál több, csupa finom és egészséges étel-ital receptje található, amelyek mindegyike nyers alapanyagokból készül. Jó étvágyat!” *** Néhány érdekes, csuda finomnak ígérkező étel a könyvből: Zöldfűszeres, kendermagos kesudiósajt, mexikói vadrizs, vegetáriánus “darált hús”, cukkinis humusz, miszoleves, gazpacho, thai kókuszleves, narancsos-áfonyás zablepény, gyümölcsös-kesudiós amerikai palacsinta, édenkerti töltött tekercs, brokkolis-gombás vadrizs, bolognai spagetti, igazi vegetáriánus pizza, vegetáriánus zöldségburger, kókuszos-currys batyu szilvás csatnival, vegetáriánus chili házi módra, paradicsomos cukkinitészta, narancsos-csokihabos vaníliakrém, brownie mexikói módra, amerikai csokis keksz, cseresznyés-csokis “túró”-torta, nyerscsokialap, fűszeres-csípős cukkinichips, fodroskelchips miszóval, fűszeres-ropogós hagymakarikák, energiaszelet, kókuszkefir, kókuszjoghurt, igazi savanyú káposzta, rejuvelac …. és még sok finomság. A szerzőről: Judita Wignall Los Angeles-i reklámszínésznő, divatmodell és popsztár, a Halo Friendlies együttes énekese, gitárosa, dalszövegírója. A nyersdiéta gyógyhatásait négy évvel ezelőtt fedezte föl, amikor egészségügyi problémái miatt étrendje és életmódja újragondolására kényszerült. Kulináris érzéke, a jó ételek, a holisztikus egészségmegőrzőés és a wellness iránti fogékonysága vezette őt a Living Light Culinary Arts Institute nevű kaliforniai főzőiskolába és séfképzőbe, amelynek sikeres elvégzése után okleveles nyerskonyhás főszakács és szakoktató lett. Számos kreatív projekten dolgozik, közben a tanítás mellett felkészítéssel, tanácsadással is foglalkozik, s rengeteg helyre hívják, hogy szakmai tapasztalatait megossza a vendéglátásban. Honlapja: www.rawjudita.com       Tartalomjegyzék:   Bevezetés   1. fejezet: A nyerskonyha előnyei Nyersdiétás alapismeretek Dietetikai alapismeretek A nyersevés előnyei A nyersevés költségei Környezetünk és az állatok védelmében   2. fejezet: A nyerskonyha alapjai A készlet Eszközök A kés használata Zöldséggyalu Nyerskonyhás módszerek Mesterszakácsok nyomdokain   3. fejezet: Receptek Gyümölcsturmixok Dzsúszok Reggelik Saláták, dresszingek Levesek, előételek, köretek Főételek Desszertek Falatkák Italok Élőflórás, erjesztett italok, ételek Gyors és könnyű öntetek Gyors falatkák, snackek Gyorsdesszertek   4. fejezet: A siker titka A helyes arányok Ötletek, tanácsok, módszerek Az étrend megtervezése Mintaétrend A holisztikus megközelítés + (Kislexikon, források, tárgymutató, köszönetnyilvánítás, a szerzőről, a fotósról)      

Káposztás krumpli kosárkák

2014. október 23. Kertkonyha 

Káposztás krumpli kosárkákEbben az ételben több dolgot is nagyon szeretek: 1. Hagyományos ízek találkoznak, de mégis új formában. 2. Nem kétséges, hogy egy valódi rostbombával állunk szemben. 3. A párolt káposzta karamellizált leve pecsenyésen odakap a krumpli alatt, ami mennyei. 4. Rengeteget lehet belőle enni. Hozzávalók négy adaghoz: - fél fej fehér káposzta - 10 db krumpli - 100 g dió - 1 vöröshagyma 2 kávéskanál nádcukor fél dl 10%-os ecet 1,5 dl víz 2-3 csipet őrölt kömény, só, bors Joya Cremesse (tejföl) a tálaláshoz olaj   Előkészületek: - A káposztát vágjuk csíkokra, és sózzuk le.  - A diót törjük durvára. - A hámozatlan krumplikat hosszában vágjuk félbe, és vágjuk-kaparjuk ki a középrészt úgy, hogy kb. egy cm vastagra hagyjuk a falukat.    Elkészítés: - A felaprított hagymát pirítsuk meg olajon, adjuk hozzá a cukrot, és hagyjuk karamellizálódni. Dobjuk a lábosba a diót is. - Most jön a káposzta. Ha közben túl sok vizet eresztett volna, akkor előtte nyomkodjuk ki. - Öntsük fel a káposztát a vízben elkevert ecettel, fűszerezzük, fedjük le, és pároljuk puhára. Közben pótoljuk a vizet, nehogy odaégjen. - Amikor kész, a krumpli kosárkákat tegyük egy tűzálló tálba, és töltsük bele a káposztát. Öntsünk alá olívaolajat, kis vizet, és süssük nagy lángon, amíg meg nem puhul a krumpli és meg nem pirul a teteje. Jó étvágyat! Elkészítési idő: 30 perc + kb. 90 perc párolás és sütés Extra tipp : A krumplik kikapart belsejére ebben a receptben nem lesz szükségünk, de vízben tárolva másnap csinálhatunk belőle finom krumplipürét. Egy kattintás, és nem maradsz le a további receptekről:   Töltsd le ITT két ajándék receptfüzetünket a Hírlevél feliratkozás mellé!

Mikor és miért romlottunk el?

2014. szeptember 26. ZöldElla vegán életmód blogja 

Mikor és miért romlottunk el?Provokáló vagy inkább elgondolkodtató a cím? Sok mindenre vonatkoztathatjuk ezt a kérdést. Én most magunkra értem ezt a tárgykört. Magunk alatt a kultúránk, civilizációnk összes emberét értem. Mikor vesztettük el az őszintén és tisztán szeretni tudást? Miért hagytuk és rejtettük el a bennünk lévő határtalan szeretetet? Mikor lettünk érzelmi analfabéták? Mi okozta ezt az emberekkel? Hogy miért hoztam fel ezt a témát egy vegán életmód blogon? Azért, mert mi, az érzelmi analfabétákká vált emberek az elveszett őszinte, elfogadó és gyógyító szeretetet más fajok egyedeitől próbáljuk meg kikuncsorogni. Ahol pedig valaki érdeke jelentkezik, ott bizony a másik fél kihasználtságáról és akár szabad akaratának korlátozásáról lehet szó. Ez pedig már az etikai vegán felfogás szerint fajizmus, az egyik élőlény másik általi alárendelése, irányítása és függőségi viszonyba hozatala. Láttam egy videót, amiben egy Williams-szindrómás kisfiúhoz közelít egy ló. A ló kezdeményezi az egymás felé közeledést, ő a kíváncsibb és ő akar adni. Hogy mit tud adni "egy ló" egy "ember gyereknek"? Szeretetet, mégpedig határtalan, elvárások nélküli feltétlen szeretetet, ami nekünk embereknek az érzelmi, fizikai és szellemi stabilitáshoz kell. Az interneten számtalan képet lehet találni, ahol egy másik fajba tartozó élőlény beteg vagy sérült emberhez közelít vagy bújik oda. Vannak, akik szabad akaratukból veszik fel a kapcsolatot, míg másokat "gyógyításra kötelez" az ember. Honnan veszik, hogy a kötelezett élőlénynek mindig van kedve gyógyítani, segíteni? Ő csak szolgál, csak egy eszköz, akit használnak. Használati tárggyá degradálódik és elveszik tőle a személyiségét. Gondolok itt a terápiás kutyákra, lovakra és delfinekre is. Biztos van még sok más faj is, amit erre használnak az emberek, de ez a három faj talán a legismertebb a humán gyógyítást illetően. Tudom, hogy milyen csodálatos dolog az, amikor egy másik fajba tartozó lény szeret és akit én is szeretek. Kérdés, hogy a beteg/­­sérült emberek csak elvesznek vagy adnak is szeretetet? Csak ők számítanak vagy fontos nekik az, aki gyógyítja őket? Simán el tudják hagyni vagy megpróbálnak valamit adni, többször jönni, jobbítani az élethelyzetén a gyógyító, szerető lénynek? Tudom, hogy az emberek is nagyon szeretik a szeretteiket de valami mégis más. Valahogy nem tudjuk úgy kimutatni, érzékeltetni a szeretetünket, ahogyan a többi élőlény teszi. Ha tudnánk, akkor nem lennénk rájuk utalva és mi magunk is meg tudnánk adni sérült, beteg hozzátartozónknak azt a határtalan, tiszta és gyógyító szeretetet, ami segíthetné a rászoruló épülését. De nem tudjuk és én nem tudom, hogy miért nem tudjuk. Nem tudom, hogy mikor és mi okból zártuk el magunkban ezt a képességet. Sejtem, hogy a poszt olvasása után vegyes érzelmeket váltottam ki. Valószínűsítem, hogy van, akit felháborít az írásom. De úgy gondolom, hogy szükségünk van a feltétlen szeretetünk kimutatását megtanulni mert ezt elfelejtettük vagy elástuk magunkban. Ha nem így lenne, akkor sokkal több életteli, boldog ember mászkálna az utcán, nem lenne ciki megölelni valakit, nem lennének ennyire depressziósok, elhagyatottak és fásultak az emberek. Ha nem így lenne, akkor nem lenne szükségünk más fajok szeretetére.

Mesterkurzus a Nyersétel Akadémián!

2014. július 21. Gitta nyersétel blogja 

Mesterkurzus a Nyersétel Akadémián! A Nyersétel Akadémia küldetésének érzi, hogy minél több ember ismerje meg az élő ételek csodálatos hatását. Célunk, hogy minél több emberhez, minél több városba és településre jusson el a tudás, az ismeret, és minél több helyen nyíljon nyers ételeket kínáló üzlet, étterem. Ezek sikerének kulcsa a minőség, a szakértelem, a szép és finom ételkínálat. Ehhez nyújtunk segítséget a Nyersétel Akadémia Mesterkurzus képzési programjával, melyet elsősorban szakembereknek kínálunk, de sikeresen részt vehet rajta bárki, akár szakácsképesítés nélkül is. A képzés tematikáját én állítottam össze. A Mesterkurzus előadói, tanárai pedig a Nyersétel Akadémia munkatársai és én leszünk. Programunk egyénre szabott, az egyéni igényeknek megfelelően alakítjuk a képzést. Miben nyújtunk segítséget: -    ha szeretnél nyers vegán éttermet nyitni megtanítjuk egyrészt hogyan kell nyers vegán ételeket készíteni, ízesíteni, tálalni, másrész hogyan kell egy nyerskonyhát üzemeltetni. Továbbá, képes leszel saját recepteket és menüsorokat összeállítani, a bejövő vendégek kérdéseire válaszolni. -    Ha már van éttermed, és szeretnéd a választékot bővíteni, vagy különleges, új ételeket betenni a kínálatba, vagy szeretnél új ötleteket meríteni akár ízesítésben, akár tálalásban, ebben is segítünk. -    Ha szeretnél saját magad aszalványokat készíteni, és értékesíteni, megtanítjuk az aszalás legfontosabb trükkjeit, fortélyait. Olyan recepteket adunk, amik továbbfejlesztésével kialakíthatod a saját ízvilágodat, és felépítheted saját aszalvány készítő és értékesítő üzletedet. -    Ha szeretnél mester szinten tudni a nyers ételekről, minden üzleti szándék nélkül, akkor is várunk, igényesen és szaktudással fogod tudni elkészíteni a nyers fogásokat akár magad, akár a családod számára. Bármelyik opciót választod, tagja leszel a Nyersétel Akadémia támogatottjainak, ami azt jelenti, hogy hírt adunk a nagyvilágnak (már több, mint 20 ezres táborunknak) létezésedről, tevékenységedről, fejlődésedről, segítünk és támogatunk a képzés után is. Szerepelni fogsz referencia listánkon! Mit tartalmaz a képzési program: -    elméleti ismeretek (enzimek, lúgosítás, vitaminok, történelmi áttekintés, válaszok a gyakran feltett kérdésekre) -    nyerskonyha alapismeretek -    menü összeállítási ismeretek -    gyakorlati képzés: alapok, turmixok, levesek, főételek, édességek, aszalványok -    esztétika, tálalás, fotózás, marketing A képzéseinken részt vevők OKLEVELET kapnak, melyben igazoljuk, hogy részt vettek a Nyersétel Akadémia Mesterkurzusán. További információk: gitta@nyersetelakademia.hu

Mennyei málnás rebarbarás cobbler

2014. július 14. Zizi kalandjai 

Mennyei málnás rebarbarás cobbler Napok óta készülök kitenni ezt a receptet, de mindig közbejött valami… hol egy romantikus sorozat, a Downton Abbey negyedik szériájának befejezése, hol a 24 sorozat kilencedik szériájából zárkóztam fel , hol pedig a fáradtság. Igen, beismerem sorozatfüggő vagyok, de megválogatom, hogy mit nézek. Igazából nagyon keveset, mert nincsen TV-nk és csak online tudok az ilyenekbe bekapcsolódni, meg esténként – amikor nyugalom van – annyi mindent szeretnék csinálni, hogy a sorozat csak alkalmanként fér bele, de akkor belehúzok és néhány este alatt igyekszem utolérni magam. Tegye fel a kezét, aki nem néz sorozatokat! Kíváncsi vagyok nektek melyik a kedvencetek… megírjátok nekem kommentben? És akkor cobbler… ismeritek ezt a sütit? Hasonló a crumble-hoz, a felépítését tekintve (alul gyümölcs, felül a tészta). Amikor I. először megkóstolta, csak ennyit mondott: “Nem tudom, hogy csináltad, de ez isteni!” :) Alulra kerülhet bármilyen gyümölcs, de én szeretek olyat használni, amelyik sütés hatására levet ereszt, így sűrű szirupos lesz a tészta alatti rész mire elkészül. A legjobbak szerintem a bogyós gyümölcsök, de jó lehet almából, körtéből és szilvából is. Lila Fügétől vettem a receptet, ő eperből készítette, én azonban málnát és rebarbarát használtam hozzá. Enyhén van édesítve, szóval teljesen érződik a gyümölcs savanykássága, ami szerintem tökéletesen passzol az édeskés, puha tésztához. Nagyon gyorsan össze lehet állítani, csak a sütési időt és a hűlést kell kivárni és a mennyei desszert már a tányérkánkban várja, hogy elfogyasszuk. Tökéletes délutáni vagy késő esti desszert egy gombóc vanília fagyival, azonban reggeliként is megállja a helyét! Málnás rebarbarás cobbler Hozzávalók 6-8 főre: - 500 g málna - 500 g rebarbara, felszeletelve - 2 evőkanál tápióka (vagy kukorica) keményítő - 3 evőkanál nádcukor - 1 bio citrom reszelt héja - 250 g simaliszt - 100 g hideg vaj, felkockázva - 50 g nádcukor + szóráshoz a tetejére - 150 ml tejszín - 1 tojás - 1 csomag foszfátmentes sütőpor - csipet só Vajazzunk ki egy téglalap alakú tepsit (sütőtálat) és melegítsük elő a sütőt 170 fokra. Egy tálban keverjük össze a málnát, a rebarbarát, a keményítőt, a 3 evőkanál nádcukrot és a citromhéjat, majd öntsük a tepsibe. Kitchen Aid híján öntsük egy tálba a lisztet, a sót, a sütőport és kézzel morzsoljuk el benne a hideg vajat. Adjuk hozzá az 50 g nádcukrot és keverjük el. Egy kis tálkában verjük fel a tojást, öntsük hozzá a tejszínt, majd ezt a keveréket adjuk a tésztához és keverjük össze. Enyhén ragadós tésztát kell kapnunk, amit aztán evőkanállal szaggassunk a gyümölcs tetejére. Szórjuk meg nádcukorral és süssük 170 fokon kb. 35-40 percig. Akkor jó, ha a gyümölcs szirupos és felbugyogni látjuk a tészta alól, a teteje pedig aranybarnára pirul. Most is volt asszisztensem fotózáskor…

Kókuszos-csokis mini tortácska

2014. június 19. Éltető ételek 

Kókuszos-csokis mini tortácskaSzeretek ilyen kis tortácskákat készíteni, előnye, hogy nem kell szeletelni. Ez pont egy adag, és elég is ennyi egyszerre. A datolyás csokikrém más torták krémje is lehet, nagyon finom. Hozzávalók: 1.réteg: - 20 dkg áztatott mandula (a héját húzzuk le) - 10 dkg áztatott mazsola - vanília - csipet só Daráljuk meg a mandulát és botmixerezzük a mazsolát. Vigyázzunk, hogy ne legyen lágy a tészta. Amennyiben lágyra sikerült, adjunk hozzá egy kis kókuszreszeléket. 2.réteg: - 15 dkg áztatott datolya - 1/­­2 avokádó - 2-3 evőkanál kakaópor - 2-3 evőkanál olvasztott kakaóvaj Turmixoljunk. NEM kell hozzá édesítő, a datolya önmagában édes. 3.réteg: - 10 dkg kókuszreszelék - 1/­­2 banán - kókuszrém - pár csepp narancsolaj A kókuszreszeléket kávédarálón megdaráltam, hogy az olaj egy kissé kicsapódjon. Így krémesebb lesz. Keverjünk hozzá egy kis kókuszkrémet és narancsolajat. Így állítottam össze: Mivel nekem nincs nagy pogácsaszaggatóm, találtam 2 dles műanyag poharat. Kb. félbe vágtam, ezt tettem a tányérra. Belenyomkodtam kiskanállal az első réteget, és így tovább. És kész is. Laktató, egy adag biztosan elég még egy felnőttnek is.

Nyári Bikini alak – Étkezési tippek

2014. június 1. Fittanyuka Blog 

Nyári Bikini alak – Étkezési tippek   Nyakunkon a strandszezon, ilyenkor minden nőtársam érez valamiféle stresszes érzést a fürdőruha szezon előtt. Kilóg itt, ott egy kis párnácska, szűkebbek a nyári ruhák, gödröcskék a fenék és combrészeken… Nem szükséges, hogy fitness modell alkatunk legyen, nem ez a cél, inkább csak az, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben, tudjuk azt, hogy tettünk lépéseket, hogy egészségesebbek, karcsúbbak legyünk és feszetelenebbül élvezzük a nyári napsugarakat bikiniben a strandon, vízparton. Ezek az étkezési tanácsok segítenek, hogy eltűnjenek a párnácskák, feszesebb legyen a bőr és nagyobb legyen az önbizalmunk:)! A következőket töröld a menüdből, hogy gyorsabb és teljesebb legyen a siker:  - Fehér cukor, ( nádcukor is) és minden ami tartalmazza!  - Állati tej,-tejtermékek,  - Fehér búzaliszt  - Feldolgozott élelmiszerek, mesterséges ízfokozók ( glutamát)!!  - Szénsavas italok Első lépés: Vízfogyasztás! Nincsen méregtelenítés ha nem elég a szervezet számára a vízmennyiség. 20 testsúlykilogrammonként 1 liter a szükséges mennyiség a sejtek hidratáltságához. Sokszor nem éhséget érzel valójábna, hanem a szervezeted szomjazik. Az elején nehéz amíg kialakul az új szokás: hogy iszol kellő mennyiségű vizet. A  folyadék nem leves, nem üdítő, nem gyümölcslé, hanem szűrt vagy szénsavmentes ásványvíz. Tipp: ne indulj el otthonról víz nélkül, mindig legyen nálad és elosztva a nap folyamán idd meg a neked szükséges mennyiséget. A napot kezd és zárd egy nagy pohár vízzel!   Második lépés: Reggelizz! Reggel gyors az anyagcsere, a nap ezen szakaszában fogyaszd az édes ízeket: gyümölcsök, teljes értékű pelyhek, pl: zabpehely, müzlik                  ( cukormentesek). Ha nem szoktál reggelizni, akkor egy shake vagy turmix, például zöld turmix legyen a reggelid. Reggeli receptek!   Harmadik lépés: Uzsonna és nasik az étkezések között: A délelőtti órákban ez lehet egy vagy maximum kétféle gyümölcs, zöld turmix, nyers olajos magvak (1-2 marékyni max.), fehérje shake növényi tejjel. Délutáni szakaszban a gyümölcsök kivételével a leírtak. Negyedik lépés: Ebédelj! Az ebéd tartalmazzon növényi vagy állati fehérjét ha eszel húst. Társításként csakis rostban gazdag zöldségek és olyan köretek amelyek lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak: barnarizs, rizstészta, köles, teljesértékű tönköly tészta, quinoa, hajdina.  Továbbá tartalmazzon “jó”, esszenciális zsírokat, mint például: hidegen sajtolt olajok: olíva, lenmag, szezámmag, napraforgó. Ebéd receptek! Ötödik lépés: Este 18 óra után már ne vacsorázz! Este a szervezet méregtelenítéshez készülődik, ezt a folyamatot szükséges támogatni: salátákkal, vízben gazdag zöldségekkel, esszenciális zsírokkal ( hidegen sajtolt olíva olaj, lenmagolaj, avokádo, ezek a jó zsírok segítik a máj méregtelenítését). Kiegészítheted a salátát, grillezett tofuval, vagy avokádó krémmel, csicseriborsóval ( értékes növényi fehérje forrás). Saláta vacsorák!  Krémek, kencék! További tippek: - Hagyd el a kenyeret, helyette fogyassz gluténmentes szeleteket, mint pl: puffasztott rizsszelet, hajdina szelet. - Nem szükséges a kalóriákat számolgatni, mennyiségileg annyit fogyassz, mint ami a tenyereden elfér. Többször kevesebb étkezés szinten    tartja a vércukorszintet, így elkerülöd a falási és nassolási rohamokat! - Hetente egyszer, vagy kétszer jutalmazd meg magad valamilyen egészséges nasival, sütivel ami természetesen cukor nélkül, xilittel vagy steviával van édesítve és nem fehér búzalisztből készült! - Iktass be az egészségtelen, savasító kávé helyett 1-2 csésze eredeti zöld teát, amely csökkenti az éhségérzetet, gyorsítja az anyagcserét és antioxidánsokat tartalmaz! Legfontosabb: Kezdj el mozogni, sportolni, heti három alkalommal legalább, mert csak így lesz hatásos, látványos a munkád!        

Voilá, a május 10-ei gourmet vacsoránk menüje!

2014. május 5. Répa Konyha 

Voilá, a május 10-ei gourmet vacsoránk menüje! Voilá, a május 10-ei gourmet vacsoránk menüje! Híres epres tiramisunkat most élőben megkóstolhatjátok, hiszen ezzel zárjuk a menüt! MENU Puhított retek, édeskömény pesto, grissini Uborka és citrom granita Curry primőrökkel Epres tiramisu Következő ?#? nyersvegán? gourmet vacsoráink időpontjai: Május 10. szombat 19.00 óra Budapest, Madal Cafe Május 31. szombat 19.00 óra Budapest, Madal Cafe HELYFOGLALÁS: repakonyha@gmail.com vagy Repka Ágnes: 06-70-702-8187 4 fogásos vacsorák Ínyenc, vegan élő ételekkel (Nem használunk glutént vagy cukrot és nem melegítjük az ételeinket 40 fok fölé, így az összes tápanyag és enzim élő marad bennük.) 10-15 fős társaság 5900 Ft/­­fő https:/­­/­­www.facebook.com/­­events/­­587286478021831/­­


Szerintünk ez is ízleni fog ...

Hibát talált oldalainkon? Segítsen a javításában! Mondja el nekünk!



Hiányol valamit oldalainkról? Javasoljon új tartalmakat vagy funkciókat!



Észrevétele van? Küldje el!